Skoči na vsebino

POTOVANJE DUŠ

susana

Recommended Posts

Ja, anarhist, delno se strinjam s tabo. A glede popolne svobode se ne morem, vsaj dokler se pogovarjamo na nivoju socialne družbe. V tej družbi je temeljni kanal komunikacije ego in kot takšen se oblikuje na osnovi vplivov socialnega okolja (družina, izobraževanje, služba, preostalo okolje). Vzgoja mora biti nujno sistem palice in korenčka. Z vzgojo se oblikuje moralni sistem, ki je nujen za družbeno komunikacijo. A moralni sistem je binarne narave (kot vse, iz česar je ego) in zato je tudi zdrav vzgojni proces tako zastavljen. otrok mora dobiti jasne omejitve pri izražanju svoje volje. A danes razni kvazi-strokovnjaki poudarjajo samo korenček, a palico zanikujejo. Kaj nastane iz takšne "vzgoje"? Razvajen pamž, ki nima nobene omejitve pri svojem samoizražanju v socialnem okolju. To imenujem arogantno divjaštvo, a kvazi - strokovnjaki in del duhovitnežev temu učinku rečejo indigo otroci. Hočeš, nočeš, družba je vedno povprečni zbir moralnih sistemov posameznikov in posameznic, ki družbo sestavljajo in za dober začetek samostojnega socialnega bivanja vsakdo potrebuje ta povprečni moralni sistem. Šele ko človek odraste, lahko ta sistem nadgradi s pomočjo osebnostne rasti. Nikakor pa se ne smemo iti duhovnost pri 4, 5 ali 6-letnikih. POznam primere vzgoj s korenčkom brez palice. V vseh primerih - NATANKO VSEH PRIMERIH takšne vzgoje so otroci končali v zavodih za asocialne mladostnike. VSI ti otroci so zaradi tega v težkem socialnem deficitu, saj niso sposobni temeljnih socialnih funkcij. Imajo pa vse to, za kar kvazi-strokovnjaki pravijo, da je "indigo". Seveda se s tem noben duhovitnež ne bo strinjal, a če vzgajajo otroke po sistemu korenčka brez paličnega ravnotežja, imajo njihovi otroci veliko možnosti, da bodo propadli.

Vsekakor pa tudi preveč palice ne prinaša koristi, enako škodi razvoju moralnega sistema. V sistemu palice se rodijo nasilneži, seksualni manijaki, strahopetci ipd. primerki.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.
Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 55
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Hm, Kabalist, omenjaš sistem palice in korenčka. Pa me - kot starša - zelo zanima, kaj je zate palica. Ker srčno upam, da je ne jemlješ dobesedno. Veš, otroke se zna vzgajta tudi brez tega (tepenja, "ene po riti"), pa se kljub temu (na)učijo pravila.

Draga(i) Ismana, kako prisrčno je odgovoriti na neposredno vprašanje.

Ne, s palico ne mislim fizičnega nasilja. Ko moraš nad lastnega otroka dvigniti palico, je to znak, da te malo bitje obvlada. Če od ranih let uporabljaš princip potrpežljivega prepričevanja, dajanja zgleda in verodostojnosti, nimaš v kasnejšem času težav. Otrok hitro začuti, če je starš pri svojem početju neverodostojen. Hitro to uporabi proti njemu (njej). Osebno nisem nikoli do zdaj uporabil fizične sile, sem pa vložil precej napora v prepričevanje. Odkar je shodil imam sistem "zmenjena". Vsaj zaenkrat sem prepričan, da je moj otrok moralna osebnost, čeprav je včasih težko, ker mnogi okoli njega v šoli to niso. Težko je odgovoriti na vprašanje: "Zakaj moram jaz braniti mlajše od sebe in punčke, če jim večina nagaja?" Starejši ko bo, težje bodo dileme, več bo treba delati v zvezi s tem.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Me je prav razveselil tvoj odgovor. Ker tudi sama tako mislim in delam.

Težko je odgovoriti na vprašanje: "Zakaj moram jaz braniti mlajše od sebe in punčke, če jim večina nagaja?" Starejši ko bo, težje bodo dileme, več bo treba delati v zvezi s tem.

No, tole me pa je zbodlo!! To je že v osnovi podcenjevanje ženskega spola, češ "ti si uboga punčka, bom jaz (tvoj princ blablabla) poskrbel zate". A misliš, da se punčke ne znajo same branit? Prav tako se znajo kot fantje, le naučiti jih je treba in JIH NEHAT gledat zviška oz. podcenjevalno!

Tole branje med vrsticami je pa malo pretirano.

Kabalist, bo že tako, o vzgoji vem bore malo zato nisem na mestu, da bi pridigal kako je treba vzgajati. Šest mesecev nosi mokasine drugega, nato sodi, saj razumeš.

Imaš mogoče tudi praktične izkušnje iz tega?

Če ma kdo denarja odveč vzamem.

Hm, zopet moram dobesedno vse popravljati, ker pač berete dobesedno. 7, 8 let stari potrebujejo drugačne besede od odraslih ljudi. Še posebno, če se nekatere stvari vlečejo že od vrtca... Ne gre za podcenjevanje ženskega spola. Konkretno vprašanje mi je postavil koncem zadnjega leta v vrtcu (6 let starosti) in šlo se je na 4 let stare otroke. In še zdaj pri njem uporabljam besedi fantek in punčka. S tem dajem določeno noto nežnosti in nedolžnosti. V določenih primerih se je treba z otrokom pogovarjati kot z... otrokom. Še bo časa za fante in punce. Pri komunikaciji z otrokom se je zdravo spustiti v otroški svet, še posebno, če gre za kakšne delikatne stvari. Lažje je otroku kaj dopovedano skozi alegorije pravljic, pomanjševalnic (tako otrok lažje umesti zadevo v svoj svet) in primerov iz najranejšega otroštva. A istočasno mu moraš ves čas nuditi zaupanje. Otroci so silno bistri in mnogo stvari razumejo, samo potrebujejo kanal za izražanje. Z odraslo terminologijo mu omejuješ to izražanje. Otrok drugače gleda svet in tega se mu ne sme odvzeti, dokler ni pripravljen na drugačno gledanje. Je pa takšen način vzgoje naporen in mnogo staršev reaje ubere bližnjico - podkupovanje ali nasilje. Ne eno, ne drugo ne prinaša koristi in obe poti sfižita otroka. Osebno vzgajam otroka v znamenju zmernosti za vse.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...