Skoči na vsebino

Shodi, Demonstracije...

free

Recommended Posts

No ja, zdej tut odvisno kaksen demonstracije bodo ane. A bodo prou demonstraciej ali bolj shod... kot opozorilo, kot nacin da se ljudi spomni.

sicer ap, kot sem ze povedal ,ce se ne bi uporabljala tudi sila, bi sedaj mi vsi nosili gas maske.

saj sem ze tud jaz razmisljala, kaj in kako torej pol? kaj storit? da se zavest folka mal prebudi, sam, kot je rekla ze tud Joana, na silo ne mors nc...
Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 69
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

ebor, vse lepo in prav. se strinjam z mnogim. in te stvari so ze dokajne jasne vecini nas, predvidevam.

kljub temu pa je se nekaj... kar ocitno nihce izmed vas ne komentira. vprasanje: ce imas recimo otroka, vodovod ljubljana pa tako mocno klorira vodo, da postane strupena, ali bos pustil, da pije tako vodo? Ali pa bos ukrepal.. najprej mirno seveda. kaj bi storil, ce z mirnim nacinom ne bi slo? ves pa da bi otrok isto vodo pil v soli, igriscu, drugje....

Predvsem pa mislim, da gre pri ubijanju zivali vec kot samo za to, ali so na nasem krozniku. O tem spet tukaj nihce ne govori.

In kadar nekdo onesnazuje vodo, zrak, mesto, zemljo... pa ceprav samo na svoji njivi, to ne pomeni, da se tice samo njega, zemvec tudi vseh drugih v obmocjuoz. celi zemlji.

Tretje... kaj bi bilo ce bi vsi mi skrbeli samo zase... amr ravno to ne pocnemo ze va leta...!!?? in glej ga zlomka, kaksni so torej rezultati? (tople grede, izginjajoce zivalske vrste, gensko psremenjena zivila. kup vedno novih in novih bolezni... klimatske spremembe, prousen naravni ciklus mnogih rastlinskih in zivalskih vrst, mocen porast degenerativnih bolezni, vecina mladih pretezkih, junk-food kot number 1 prehrana, strupi v otroski hrani pred nasimi ocmi, vlada medijev in ne zdrave pameti, ko 1/10 clovestva zivi v nad izobilju, druga devetina pa v pomanjkanju .... torej za jas vas prasam: KAM TO VODI!!??? kam vodi ta molcecnost in to, da s polnimi riti skrbimo le zase?

mar ni ze cas, ko bi morali vzdigniti glave, kot jih ze mnogi dvigujejo leta in leta, pa je njhov glas bil utisan...?

vprasam... samo vprasam:

ali ej res, da ne moremo nicesar vec storiti? temvec vse kar lahko naredimo, le da osrecujemo sebe in svoje bliznje? neglede na ceno... neglede na to, kar nam veli vest, vest do ubijanaj drugih bitij na zemlji in nasega planeta?

pa ne to vzet zdej, da nate leti.. temvec na vse in mene samega.

ker gre zato, da me mogoce strah izgubit upanje, izgubit vero, da lahko bivamo sprosceno, zdravo, srecno, brez da na vsakem koraku pazimo kaj bomo vdihnili, pojedli, popili, spustili otroka, psa, gledali ptice, zdravo naravo, se kopali v rekah in morjih, hodili v gore, in se veselili zivljenja. zahtevam prevec??? ce zelim samo tisto kar nam je osnovno, od naravi dano?

zal, morda vecina vas ne razume povezavo vsega tega... ne razume povezavo ubijanja zivali s tem, kako obratuje nasa elektrarna in toplarna, kako mocno imamo odprt radiator, koliko vode smo porabili in kako bobo sli v sluzbo, etc... dokler tega ne vidimo, poeni da nismo dovolj osvesceni!! in ko to vidimo, ozavestimo, sprememba, akcija sledi sama od sebe. najprej pri sebi seveda.

strinjam pa se, da nacin komunikacije je vedno potrebno prilagajati okoliscinam.

Joana en velik rispekt zate z moje strani, res si lep post napisala in sem ga z veseljem parkrat prebral.

Veš, jaz niti nisem ne vem kak mesojedec, samo tu in tam začutim potrebo (ko je veliko telesnih aktivnost) in vem, da če bi takrat rekel mesu ne, da bi se slabo počutil. Seveda pa spoštujem, oziroma podpiram tvojo odločitev, da si vegetarijanka in če je vegetarjanstvo zate koristno, če se dobro počutiš, je to najboljša pot, ki si jo lahko izbrala in sem vesel zate :palec: :palec: :palec:

Kar se tiče shoda... pravzaprav bi rad nekaj drugega napisal... v teh dneh smo res brez glave, nasedamo bombandiranju raznih reklamnih akcij in trošimo trošimo... moram priznat, da sem enako počel tudi jaz leta in leta, vsake praznike desant na trgovinske centre, kjer sem se drenjal in prerival v množici, natrpal kolikor se je dalo (ne pa kolikor res rabim) v tiste vozičke, nakupljeno robo komaj zbasal v prtljažnik avta, potem to robo vlačil po štengah, se cele praznike basal, po praznikih basal odvečno hrano v smetnjak (uh kako me je sram zaradi tega) ... Lani sem naredil spisek res najnujnejšega... prav lepo smo se imeli (predvsem smo imeli več časa zase), letos sem še malo bolj zaostril zadeve, če kaj rabimo, grem na sprehod v majhno štacuno tu zraven in pač nakupim le najnujnejše (tako se tudi izognem skušnjavi, da bi, ko se muvam med policami megahipersupermarketov, v voziček "padlo" kaj kar ne rabim... moram se pohvalit (to si res štejem kot en uspeh), da že 9 dni nisem bil v nobenem velikem trgovskem centru...

Nikomur ne vsiljujem, da naj se ravna po tem, kar sem napisal, želim vam le lep božič in srečno novo leto, pa čim več lepih trenutkov med svojimi najdražjimi...

:palec:

ja to sodi zraven, hehehe brez tega ni božiča, še večji pa je užitek, če jo sam pripraviš in ti res dobro rata...

:palec: x:Dx :vragec: :palec:

Zdaj, ko sem do konca prebral še ostale poste, pa bom še malo dopisal... hehehehehee...

Ja glede kritika/drugačne rešitve, nekateri imajo potrebo da se javno "izpostavljajo" in, da pač "promovirajo" tisto, kar mislijo da je dobro (ne bom špekuliral ali so to prej preverili na sebi ali pa so jih samo o tem prepričali znanci ali sosedje), nekateri pa se dejansko ne obremenjujejo in živijo življenje v ravnovesju s sabo in naravo. Smatram pač, da mora vsak najti tisto, ali pa težiti k tistemu, kar ga zadovoljuje tako duhovno kot tudi telesno...

Aja pa še tole bom napisal meni pač paše, da se ukvarjam tudi s pridelavo sadja, zelenjave itd (seveda samo za lastne potrebe) in pri tem ne uporabljam škropiv in kemikalij nasploh... sicer je kako leto pridelek bolj boren a kaj čmo, v bistvu ne gre samo za pridelek gre tudi za sobivanje z naravo. Vem, da je tak način življenja zame koristen, čutim, da preko tega dobivam ogromno energije...

Seveda pa mi na kraj pameti ne pride, recimo, da bi tukaj težil in posliljeval ljudi, da je moj način edino pravi, trenutno je edino pravi le zame, niti na misel mi ne pride, da je treba organizirat shod "Proti uživanju špricanih jabok", vsak se odloča po svoji presoji in neka prisila prej privede do nasprotnih učinkov. Tudi argument, da je treba ozavestit ljudi je mimo (pred 100 leti, bi se mogoče strinjal s tem), saj o teh stvareh kvakajo že vrane.

Ma sej bi lahko še pisal pol ure, sam .... lepo se imejte ....

Da.

In tudi to se sedaj spontano in manj spontato ze spreminja... kakor se spreminja tudi podnebje... in kot rezultat se v tem pasu vedno vec ljudi odloca za vegetarijanstvo, uziva vedno manj mesa in podobnih produktov, nizje energetske vibre.

Komaj kaj od tega, kar si napisala, drži. Vegetarijanstvo se ni začelo zaradi pomanjkanja hrane. Tako se je začelo mesojedstvo, ko se je človek moral preseljevati v hladnejše kraje, kjer mu s sadjem in zelenjavo ni bilo vse leto postreženo.

Tako da... pr sosedih ni treba nič šnofat x:Dx x:Dx x:Dx . Čak... sosedih??? Katerih sosedih?

Zate je pač normalno jesti meso. Seveda je normalno. Kar počne večina naj bi veljalo za normalno. Tudi biti vegetarijanec je normalno. Se strinjaš?

Človeški osebki pa ga ne jedo od samega začetka. Jesti so ga začeli kasneje - lahko bi rekli "po izgonu iz raja" x:Dx x:Dx .

O večji ozaveščenosti pa kdaj drugič.

in tudi fajno povedala. :palec:

Če pomislim na pot, ki je mene pripeljala v vegetarijanstvo... se mi zdi, da mi je bilo tako dano. Zato imam razumevanje do tistih, ki do tega še niso prišli. Mislim pa, da bodo. Ni nujno, ampak zdi se mi, da ja.

Gojenje lastnega sadja in zelenjave na način, ki si ga opisal, je na vsak način pot, ki te mogoče pelje tja. In ves užitek, ki ga iz tega črpaš. Mogoče. Kdo ve? Mogoče boš nekega dne ugotovil, da ti tisti zrezek sploh ni več tako dobro del kot nekoč in iz tega se ti bo mogoče zgodila taka sprememba. Če smo v stanju odprtosti do vsega in ničesar ne zanikamo, je vse mogoče.

Kar se tiče tega, da je treba ozavestiti ljudi... mogoče bi bilo bolje reči: prebuditi. Večina ljudi je meso ne da bi enkrat samkrat pomislila na to, kaj je. Da je šla tista žival mogoče skozi nedopovedljivo trpljenje do njegove mize. In ko smo že pri tem: najbolj mi gredo na živce vegetarijanci, ki trdijo, da solata ne čuti bolečine. Samo zato, ker je (kao) znanstveno dokazano, da solata nima čutilnih celic, še ne pomeni, da vse vemo o njej in jo lahko zato po mili volji tržemo, režemo,... Ko nam ljudje, ki uživajo meso, mečejo ven tele "solatne bolečine" x:Dx , jim dam prav. :palec: Človek je resnično prepotentno bitje.

Kako torej skleniti kompromis?

Nekateri menijo (mednje se prištevam tudi sama) da bi bil najbolj miroljuben način prehranjevanja uživanje sadja. Drevo nam namreč že simbolično otrese jabolko k nogam in nam ga da kot svoj sad v hrano. Menda je tudi dokazano, da so bili prvi ljudje sadjejeda bitja in bi nam moral biti ta način prehranjevanja najbolj domač.

Seveda se da tudi to zasukati takole: kako smo lahko prepričani, da jabolka ne boli, ko ugriznemo vanj? Ne moremo biti.

Edina prava pot je, kot kaže zaenkrat, zmernost. Zavedanje, da hrana ni sama po sebi umevna, na kar lahko pozabimo, če imamo market na vsakem vogalu. In najlepše bi bilo, če bi storili nekako tako, kot so imela v navadi indijanska plemena, ki so se zahvalila za žrtev vsaki stvari, ki jim je postala hrana. To se mi zdi trenutno tudi edini način za preprečevanje epidemije debelosti, raznih obolenj,...

Pa mogoče nam ne bi škodovalo, če bi bili sem pa tja tudi kakšen dan lačni.

Govorila sem! x:Dx x:Dx

aha.. pajade... :sori:

govorimo o tem, da sovraznost rodi sovraznost... seveda in se tudi strinjam!!! toda kdo je pravzarpav tisti, ki je s sovraznostjo pravzaprav zacel!!!?? clovek ali zival???

evo primere: http://www.lunin.net/forum/index.php?showt...=7450&st=25

torej kdo je tisti..???

ali je torej zival pricela ubijati ljudi zaradi pohlepa, prenaziranja, udobnosti, prezira, samopomembnosti, ... ali je torej clovek to pocel zivalim, socloveku, naravi?

ali so potem greepeace, drustva in posamezniki, tisti, ki se odzivajo v imenu zivali, samega sebe in whatever...? ker se zivali pac ne morejo? ki jim ni vseeno zato kar se dogaja, ki jim ni vseeno da japonci pobijemo 945 kitov z nevem kaksnim glupim izgovorom....

da so v svici samo se 3 ali 4 volki v svicarkih alpah.

etc... da drugega splon ne nastevam...

aja, no, se mal za intermezzo Neprijetna Resnica . pps :O:

torej, po tvoje naj bi se pac sprijaznili, da gre vse v k.... in to je to. al kako? "pa snađ se mujo...." xrolleyesx

Vse lepo in prav, toliko kot je nas na svetu, toliko mnenj se bo kresalo x:)x

Kaj pa pravite na Eskime, pa Sibirce, pa Mongole.....pri nekih -30, -40, -50 °C, mogoče bi se dalo glavo zavit v papir, ups, pol bi se pa kregal glede dreves, ali pa v neko toplo folijo podloženo s termo materialom.. ne ...tudi tu bi spet nastradala narava...

Človeštvo je nagnjeno k temu, da bo samo sebe izničilo, začenši z uničevanjem narave, tako živali kot rastlinstva.

Res je da pri nas ne potrebujemo kučme in krznenih plaščev, pa tudi toliko papirja ne rabimo zmetat stran, pa vode... sej našteval bi lahko do onemoglosti.

Nam vsem je potrebna samo ZMERNOST...kar pa se demonstracij tiče...sovražnost rodi samo sovražnost, nasilje...

Vsak pri sebi naj raje razmisli... x:Dx

tvoj cinizem itak nima konca. moje sozalje. pa veliko miru ti zelim v lifeu.

Free, nekam zelo navijaš za njih.

A si v organizacijskem shodu tega zbora protivnikov? x:o)x

Pa ne me vprašat, zakaj prašam...

ebor, vse lepo in prav. se strinjam z mnogim. in te stvari so ze dokajne jasne vecini nas, predvidevam.

kljub temu pa je se nekaj... kar ocitno nihce izmed vas ne komentira. vprasanje: ce imas recimo otroka, vodovod ljubljana pa tako mocno klorira vodo, da postane strupena, ali bos pustil, da pije tako vodo? Ali pa bos ukrepal.. najprej mirno seveda. kaj bi storil, ce z mirnim nacinom ne bi slo? ves pa da bi otrok isto vodo pil v soli, igriscu, drugje....

Predvsem pa mislim, da gre pri ubijanju zivali vec kot samo za to, ali so na nasem krozniku. O tem spet tukaj nihce ne govori.

In kadar nekdo onesnazuje vodo, zrak, mesto, zemljo... pa ceprav samo na svoji njivi, to ne pomeni, da se tice samo njega, zemvec tudi vseh drugih v obmocjuoz. celi zemlji.

Tretje... kaj bi bilo ce bi vsi mi skrbeli samo zase... amr ravno to ne pocnemo ze va leta...!!?? in glej ga zlomka, kaksni so torej rezultati? (tople grede, izginjajoce zivalske vrste, gensko psremenjena zivila. kup vedno novih in novih bolezni... klimatske spremembe, prousen naravni ciklus mnogih rastlinskih in zivalskih vrst, mocen porast degenerativnih bolezni, vecina mladih pretezkih, junk-food kot number 1 prehrana, strupi v otroski hrani pred nasimi ocmi, vlada medijev in ne zdrave pameti, ko 1/10 clovestva zivi v nad izobilju, druga devetina pa v pomanjkanju .... torej za jas vas prasam: KAM TO VODI!!??? kam vodi ta molcecnost in to, da s polnimi riti skrbimo le zase?

mar ni ze cas, ko bi morali vzdigniti glave, kot jih ze mnogi dvigujejo leta in leta, pa je njhov glas bil utisan...?

vprasam... samo vprasam:

ali ej res, da ne moremo nicesar vec storiti? temvec vse kar lahko naredimo, le da osrecujemo sebe in svoje bliznje? neglede na ceno... neglede na to, kar nam veli vest, vest do ubijanaj drugih bitij na zemlji in nasega planeta?

ker gre zato, da me mogoce strah izgubit upanje, izgubit vero, da lahko bivamo sprosceno, zdravo, srecno, brez da na vsakem koraku pazimo kaj bomo vdihnili, pojedli, popili, spustili otroka, psa, gledali ptice, zdravo naravo, se kopali v rekah in morjih, hodili v gore, in se veselili zivljenja. zahtevam prevec??? ce zelim samo tisto kar nam je osnovno, od naravi dano?

zal, morda vecina vas ne razume povezavo vsega tega... ne razume povezavo ubijanja zivali s tem, kako obratuje nasa elektrarna in toplarna, kako mocno imamo odprt radiator, koliko vode smo porabili in kako bobo sli v sluzbo, etc... dokler tega ne vidimo, poeni da nismo dovolj osvesceni!! in ko to vidimo, ozavestimo, sprememba, akcija sledi sama od sebe. najprej pri sebi seveda.

strinjam pa se, da nacin komunikacije je vedno potrebno prilagajati okoliscinam.

Free z vsem kar si povedal se strinjam, še več celo mislim, da sva dokaj enakih nazorov, gre samo za različna načina delovanja, jaz pač delujem na ozkem področju družine in prostora, ki ga imam, tu skrbim, da čim manj obremenjujem naravo, da so "moji" pridelki neobremenjeni z vso to kemijsko navlako, ki jo srečamo na vsakem koraku, torej delujem za sebe za bližnje in mogoče s primerom (vsakemu, ki podarim sadež povem, da ni kemijsko obdelan), ti pa si se odločil za neko drugo pot. Tako tebi kot sebi želim, da bova uspešna in da bova kaj premaknila, kajne... :palec:

Če pomislim na pot, ki je mene pripeljala v vegetarijanstvo... se mi zdi, da mi je bilo tako dano. Zato imam razumevanje do tistih, ki do tega še niso prišli. Mislim pa, da bodo. Ni nujno, ampak zdi se mi, da ja.

Gojenje lastnega sadja in zelenjave na način, ki si ga opisal, je na vsak način pot, ki te mogoče pelje tja. In ves užitek, ki ga iz tega črpaš. Mogoče. Kdo ve? Mogoče boš nekega dne ugotovil, da ti tisti zrezek sploh ni več tako dobro del kot nekoč in iz tega se ti bo mogoče zgodila taka sprememba. Če smo v stanju odprtosti do vsega in ničesar ne zanikamo, je vse mogoče.

Kar se tiče tega, da je treba ozavestiti ljudi... mogoče bi bilo bolje reči: prebuditi. Večina ljudi je meso ne da bi enkrat samkrat pomislila na to, kaj je. Da je šla tista žival mogoče skozi nedopovedljivo trpljenje do njegove mize. In ko smo že pri tem: najbolj mi gredo na živce vegetarijanci, ki trdijo, da solata ne čuti bolečine. Samo zato, ker je (kao) znanstveno dokazano, da solata nima čutilnih celic, še ne pomeni, da vse vemo o njej in jo lahko zato po mili volji tržemo, režemo,... Ko nam ljudje, ki uživajo meso, mečejo ven tele "solatne bolečine" x:Dx , jim dam prav. :palec: Človek je resnično prepotentno bitje.

Kako torej skleniti kompromis?

Nekateri menijo (mednje se prištevam tudi sama) da bi bil najbolj miroljuben način prehranjevanja uživanje sadja. Drevo nam namreč že simbolično otrese jabolko k nogam in nam ga da kot svoj sad v hrano. Menda je tudi dokazano, da so bili prvi ljudje sadjejeda bitja in bi nam moral biti ta način prehranjevanja najbolj domač.

Seveda se da tudi to zasukati takole: kako smo lahko prepričani, da jabolka ne boli, ko ugriznemo vanj? Ne moremo biti.

Edina prava pot je, kot kaže zaenkrat, zmernost. Zavedanje, da hrana ni sama po sebi umevna, na kar lahko pozabimo, če imamo market na vsakem vogalu. In najlepše bi bilo, če bi storili nekako tako, kot so imela v navadi indijanska plemena, ki so se zahvalila za žrtev vsaki stvari, ki jim je postala hrana. To se mi zdi trenutno tudi edini način za preprečevanje epidemije debelosti, raznih obolenj,...

Pa mogoče nam ne bi škodovalo, če bi bili sem pa tja tudi kakšen dan lačni.

Govorila sem! x:Dx x:Dx

xyesx

vprasam... samo vprasam:

xyesx

Free z vsem kar si povedal se strinjam, še več celo mislim, da sva dokaj enakih nazorov, gre samo za različna načina delovanja, jaz pač delujem na ozkem področju družine in prostora, ki ga imam, tu skrbim, da čim manj obremenjujem naravo, da so "moji" pridelki neobremenjeni z vso to kemijsko navlako, ki jo srečamo na vsakem koraku, torej delujem za sebe za bližnje in mogoče s primerom (vsakemu, ki podarim sadež povem, da ni kemijsko obdelan), ti pa si se odločil za neko drugo pot. Tako tebi kot sebi želim, da bova uspešna in da bova kaj premaknila, kajne... :palec:

xyesx

:palec: :palec: :palec:

vsem trem in vsakemu posebej

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

Joana, :palec: :palec: :palec:

P.S. Niti za hip naj te ne prime nek sram, če je kdo drugačen od tebe ali drugačnih misli od tebe.

Vedno si ti ti in oni oni. xsrcx

P.P.S. Nekatere je sram recimo zaradi njihovih daljnjih ali celo bližnjih sorodnikov. Še večji šmorn.

Ah ne, Piko! Veš kdaj sem že prerasla taka razmišljanja. Sploh ne vem, če sem jih kdaj gojila.

Gre le za to, da se recimo spomnim na kakšno televizijsko soočenje "mesojedcev" in "vegetarijancev", pa se zraven spomnim tudi kakšno galamo so delali vegiji. In avtomatično pomislim: "Ne se hecat, a je res treba tako..."

Če bi malo razmišljali bi namreč videli, da nimajo argumenta za to, da so vegiji. Mogoče edino svoje boljše počutje pa zdravje.

Na koncu namreč pridejo vedno na tisti nivo, ko se začnejo obkladati s tem ali solato boli ali ne.

Kot v otroškem vrtcu. x:Dx

spodbudno! :palec:

Guest SheBoom
Komaj kaj od tega, kar si napisala, drži. Vegetarijanstvo se ni začelo zaradi pomanjkanja hrane. Tako se je začelo mesojedstvo, ko se je človek moral preseljevati v hladnejše kraje, kjer mu s sadjem in zelenjavo ni bilo vse leto postreženo.

Tako da... pr sosedih ni treba nič šnofat x:Dx x:Dx x:Dx . Čak... sosedih??? Katerih sosedih?

Zate je pač normalno jesti meso. Seveda je normalno. Kar počne večina naj bi veljalo za normalno. Tudi biti vegetarijanec je normalno. Se strinjaš?

Človeški osebki pa ga ne jedo od samega začetka. Jesti so ga začeli kasneje - lahko bi rekli "po izgonu iz raja" x:Dx x:Dx .

O večji ozaveščenosti pa kdaj drugič.

... zaradi pomanjkanja hrane in spreminjanja podnebja. Hrane je na pretek in možnost odločitve je ogromna. Res nekako stojim za tem, da je vegetarijanstvo prišlo iz azije. Prebivalstvo je kar naenkrat naraslo in okolje je prisililo tamkajšnjega človeka, da je posegel po rastlinstvu. Tisočletja nazaj niso načinu življenja posvečali toliko časa kakor mu danes. Odločitve so zdaj postale pogosto stvar trenda. Saj, kakor praviš: Tako se je začelo mesojedstvo, ko se je človek moral preseljevati v hladnejše kraje, kjer mu s sadjem in zelenjavo ni bilo vse leto postreženo. - in potem so vsi jedli meso ... pred tem, vsi rastline ... Potem pride 'moja' Azija, ko je je spet primanjkovalo mesa in zdaj imamo možnost obojega - in tu je trend.

Razlog, zakaj sem prej sploh komentirala, je itak že tam naveden (/.../"sem preletela ... zasledila nekaj o večji ozaveščenosti vegijev ... lahko, da sem narobe zasledila ...kometiram ..."/.../)

Zame je normalno jesti vse, čeprav od mesa jem samo piščančji file x:Ix (pod določenim pogojem), ne jem solate in in vsega kar naj bi bilo "normalno" jesti. Nikogar nisem imela namena napadat, le zdi se mi nepomembno, da se gleda drugemu v krožnik. Kogar moti, ima pravico, da se umakne ali gre pač bruhat, če se mu zagabi.

Ja, človeški osebki: osebki od samega začetka, ko se začne govorit o medsebojnem delovanju, kulturi, umetnosti - tega začetka sem mislila. Sam začetek je sicer v obliki bakterije v morju x:)x

Ozaveščenost? Kaka ozaveščenost? Meni se zdi, da se ozaveščenost glede hrane (in vseh drugih prčkarij) vsako leto spreminja: "Zdravo je to ..." Ne, ne! Zdrava je prehrambena piramida!", "Kaj si blesav? Samo vegetarijanstvo je tisto pravo!" "Ah, ste bedaki, meso je ključno!", "2 obroka!Ne, 5 obrokov, to so zdaj potrdili!" ... itd.

in nikogar ne obtožujem

... zaradi pomanjkanja hrane in spreminjanja podnebja. Hrane je na pretek in možnost odločitve je ogromna. Res nekako stojim za tem, da je vegetarijanstvo prišlo iz azije. Prebivalstvo je kar naenkrat naraslo in okolje je prisililo tamkajšnjega človeka, da je posegel po rastlinstvu. Tisočletja nazaj niso načinu življenja posvečali toliko časa kakor mu danes. Odločitve so zdaj postale pogosto stvar trenda. Saj, kakor praviš: Tako se je začelo mesojedstvo, ko se je človek moral preseljevati v hladnejše kraje, kjer mu s sadjem in zelenjavo ni bilo vse leto postreženo. - in potem so vsi jedli meso ... pred tem, vsi rastline ... Potem pride 'moja' Azija, ko je je spet primanjkovalo mesa in zdaj imamo možnost obojega - in tu je trend.

Razlog, zakaj sem prej sploh komentirala, je itak že tam naveden (/.../"sem preletela ... zasledila nekaj o večji ozaveščenosti vegijev ... lahko, da sem narobe zasledila ...kometiram ..."/.../)

Zame je normalno jesti vse, čeprav od mesa jem samo piščančji file x:Ix (pod določenim pogojem), ne jem solate in in vsega kar naj bi bilo "normalno" jesti. Nikogar nisem imela namena napadat, le zdi se mi nepomembno, da se gleda drugemu v krožnik. Kogar moti, ima pravico, da se umakne ali gre pač bruhat, če se mu zagabi.

Ja, človeški osebki: osebki od samega začetka, ko se začne govorit o medsebojnem delovanju, kulturi, umetnosti - tega začetka sem mislila. Sam začetek je sicer v obliki bakterije v morju x:)x

Ozaveščenost? Kaka ozaveščenost? Meni se zdi, da se ozaveščenost glede hrane (in vseh drugih prčkarij) vsako leto spreminja: "Zdravo je to ..." Ne, ne! Zdrava je prehrambena piramida!", "Kaj si blesav? Samo vegetarijanstvo je tisto pravo!" "Ah, ste bedaki, meso je ključno!", "2 obroka!Ne, 5 obrokov, to so zdaj potrdili!" ... itd.

in nikogar ne obtožujem

V zgodovino se sedaj ne bom spuščala, ker bi bila debata preobširna. Mislim pa, da vegetarijanstvo ni trend. Mogoče za nekoga, ki se je o njem poučil samo iz revij in medijev.

Za večino je normalno jesti vse, zato se nič ne sekiraj. Kar počne večina je vedno "normalno". Nisem mislila, da koga napadaš, vsaj čutila nisem tega.

Kar pa se tiče ozaveščenosti: govora je bilo v tem, da recimo ti sediš pri mizi s tistim redkim filejem, ki si si ga izbrala, pa te pri tem ne prešine, kaj vse se je s tem filejem dogajalo preden je prišel tja. Mogoče bi ljudje morali vedeti, da se zaradi želje po velikih dobičkih z živalmi ravna brutalno, in to včasih, ali pa pogosto, bojkotirati.

Kar se pa tiče priporočil medicinske stroke glede prehrane: raje se odločaj sama po svoji pameti in svojem počutju, če si hočeš dobro. Telo ti vse samo pove, če ga znaš ali hočeš poslušati.

Takšno je moje nestrokovno priporočilo.

Guest SheBoom
V zgodovino se sedaj ne bom spuščala, ker bi bila debata preobširna. Mislim pa, da vegetarijanstvo ni trend. Mogoče za nekoga, ki se je o njem poučil samo iz revij in medijev.

Za večino je normalno jesti vse, zato se nič ne sekiraj. Kar počne večina je vedno "normalno". Nisem mislila, da koga napadaš, vsaj čutila nisem tega.

Kar pa se tiče ozaveščenosti: govora je bilo v tem, da recimo ti sediš pri mizi s tistim redkim filejem, ki si si ga izbrala, pa te pri tem ne prešine, kaj vse se je s tem filejem dogajalo preden je prišel tja. Mogoče bi ljudje morali vedeti, da se zaradi želje po velikih dobičkih z živalmi ravna brutalno, in to včasih, ali pa pogosto, bojkotirati.

Kar se pa tiče priporočil medicinske stroke glede prehrane: raje se odločaj sama po svoji pameti in svojem počutju, če si hočeš dobro. Telo ti vse samo pove, če ga znaš ali hočeš poslušati.

Takšno je moje nestrokovno priporočilo.

:palec:

(sem v prejšnjem postu začutila napetost x;)x )

Niti za hip naj te ne prime nek sram, ...
Tole sem napisal zgolj za vsak sličaj, lahko da sem tvoj post, kjer pišeš

Velikokrat čutim tudi sama, da nam nekateri vegetarijanci delajo sramoto. Dobesedno. Ko poslušam določene izmed njih me je skoraj sram, da se ponašajo s svojim vegetarijanstvom in da zaradi tega spadam mednje.

razumel drugače, kot si mislila.

Na koncu ni tako pomembno, kaj misli pišoči, bolj tisto, kar misli beroči.

A je tako, fRee?

Računalnik ustvarja navidezno resničnost, človek resnično navideznost.

Velikokrat čutim tudi sama, da nam nekateri vegetarijanci delajo sramoto. Dobesedno. Ko poslušam določene izmed njih me je skoraj sram, da se ponašajo s svojim vegetarijanstvom in da zaradi tega spadam mednje.

A je tako, fRee?

Ja, Piko. Na forumih je problem v tem, da ne vemo s kom imamo opravka na drugi strani. Ne vidimo njegovih neverbalnih reakcij, ne slišimo glasu,... zato lahko pride do nesporazumov. Običajno pride pri tem do izraza naša pogojenost, ki nima s piscem nobene povezave.

Tak primer imamo trenutno na forumu Duhovnost in osebna rast v temi The secret of attraction.

Tole je off topic, vendar me veseli, da tukaj še nismo zašli v vulgarizme in zmerjanje. Zanimivo, da se to dogaja ravno pod zastavo "duhovnosti".

Žal je to slaba reklama za forumu na Luninem netu. Marsikdo me je namreč že opozoril, da ni več tisto, kar je bil.

Ampak to je verjetno povsod tako, kjer imajo nestrpneži možnost ostati anonimni, kajne?

Moj point je bil: pomembno je kaj mislita oba. Veliko truda je treba, da se pisno pravilno razčleni čustva in da ostane "energija pozitivna", če se malo pošalim. x:Dx

strinjam, ceprou mislm, da je pomembno oboje :palec: x^x

pa bodi fajn in lepe praznike ti zelim! x8Dx :palec:

A je tako, fRee?

strinjam, ceprou mislm, da je pomembno oboje :palec: x^x

pa bodi fajn in lepe praznike ti zelim! x8Dx :palec:

Enako, free! Tebi, vsem tvojim kolegom, domačim!

Tudi vsem, ki tole berejo!

Najprej božična idila, potem pa "novim zmagam naproti"! x:Dx :palec: x:Dx x:Xx

• 2 years later...

Aktualna tema.

vprasam... samo vprasam:

• 6 months later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...