Skoči na vsebino

Višji IQ, nič mesa

Guest Lotus'

Recommended Posts

Guest Astral`

Študija, ki so jo opravili na southamptonski univerzi, je pokazala zanimive rezultate. Pri tistih, ki so do 30. leta postali vegetarijanci, so imeli v povprečju pri desetih letih starosti inteligentni kvocient višji za 5 točk. Raziskovalci pravijo, da bi to lahko pojasnilo, zakaj so ljudje z višjim IQjem bolj zdravi, saj je za vegetarijansko prehrano značilno, da zmanjšuje bolezni srca ter stopnjo debelosti.

Če ste postali vegetarijanci, je verjetno, da ste imeli kot otrok viški IQ od vrstnikov 20 let potem, ko so leta 1970 izpeljali IQ teste, je 366 udeležencev povedalo, da so vegetarijanci, čeprav je več kot 100 oseb razkrilo, da jedo ali ribo ali piščanca. Moški, ki so bili vegetarijanci, so imeli IQ povprečno 106, v primerjavi z nevegetarijanci, ki so dosegli 101 točko. Pri ženskah so bile točke nižje: vegetarijanke so dosegle do 104, nevegetarijanke pa 99. Pri striktnih vegetarijancih in tistih, ki so rekli, da so vegetarijanci, vendar so jedli ribo ali piščanca, pa razlike v točkah pri IQju ni bilo.

Raziskovalci pravijo, da so se rezultati delno nanašali tudi na boljšo izobrazbo in višji družbeni razred. Vegetarijanci so pogosteje ženske, so v višjem družbenem razredu in imajo večje akademske ali profesionalne sposobnosti tok nevegetarijanci. Kakor koli, te razlike pa se niso poznale pri njihovem letnem zaslužku, ki je podoben tistim od nevegetarijancev.

Glavna raziskovalka Catharine Gale je povedala, da ugotovitve, da je za otroke z višji IQjem bolj verjetno, da bodo postali vegetarijanci, ko odrastejo, ter z dokazom, da vegetarijanska prehrana ugodno vpliva na zdravje srca, lahko razložijo dejstvo, zakaj višji IQ v otroštvu ali mladosti ponavadi vpliva na zmanjšano tveganje za srčne bolezni v starosti.

Dr. Frankie Phillips iz britanskega združenja za dietetiko pa se zanimivo sprašuje, podobno kot pri kokoši in jajcu, ali ljudje postanejo vegetarijanci zato, ker imajo višji IQ ali zato, ker so bolje osveščeni glede zdravja.

Popravljeno -> Astral`
Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 122
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Zanimiva tema! :palec:

predno sem prisla do konca tega tvojga zapisa, pa sem pomislila na tole, kar navajas v zadnjem odstavku:

Dr. Frankie Phillips iz britanskega združenja za dietetiko pa se zanimivo sprašuje, podobno kot pri kokoši in jajcu, ali ljudje postanejo vegetarijanci zato, ker imajo višji IQ ali zato, ker so bolje osveščeni glede zdravja.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Glej, korelacija lahko obstaja, za vzročnost dokazat da pa pametnejši otroci so bolj nagnjeni na vegetarjanstvo bi mogli naredit študijo v kateri bi oni mogli vplivat ali odstranjevat pogoje in potem ugotavljat. Tako da lahko je povezava vzročnost-posledica vendar je niso dokazali.

Primer korelacije brez vzročnosti (profesor povedal na predavanju):

V mestu so delali raziskavo o številu novorojencov in štorkelj. Pokazalo se je, da se številki približno ujemata, oziroma lahko ena štorklja prinese več otrok. Povezave v številkah lahko obstajajo, vendar vsi vemo da štorklje ne nosijo otrok.

Problem je tudi reprezentativen vzorec, ali so bili ti ljudje naključno izbrani, v kakšnem okolju, v kateri državi,.....vsi vplivi medijev in drugih stvari na njihov razvoj,....... za celo človeštvo najdit raprezentativen vzorec je težko, ker bi mogli tudi potem socialni status upoštevat,..... v bistvu hočm povedat, da ni rečeno da ste pametnejši ker ste vegetarijanci in ne mesojedci in obratno. xDDx

Mislim, da to nima nobene veze z IQ-jem ! Če se oziramo na živali...so tudi one mesojedi in je prav, da je tudi človek ! Bil sem eno leto vegetarianec in lahko potrdim po sami izkušnji, da vege in (moj) šport nikakor ne zmore, ŽAL BREZ MESA SE NE DA, tako, kot brez zelenjave in sadja ne! :o|o: Nikakor si ne morem predstavljat Leva, Tigra...ipd., vegetarijance ! x:Dx Kar hočem povedat, da meso že spet nekaj več ti da... x;)x Kdor preveč uživa meso, tudi ni dobro.

Kot sem že enkrat pravil v prejšnjih temah...ne rad jem mesa, a žal brez, ne gre ! x:)x

Za morsko hrano (rake) pa sem pripravljen tud ubijat x:px :inocent: x:Dx x;)x

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.

jaz jih tud kar maram, sam v bistvu mam najrajs lepo kar ribe. x^x x;)x

x:Dx Jaz tud rad jem ribe...ne pa vse ! Sem dokaj zbirčen pri hrani...nasplošno. Rad jem tisto kar je dobro. In kaj sem ugotovil z leti...vse kar je meni dobro...je tudi zdravo !! x;)x

p.s.

najraje pa imam ribe na dve noge ! :inocent: :vragec: x:Dx x;)x

Bojevnik ima čas le za brezhibnost; vse drugo namreč izčrpava njegovo moč - brezhibnost pa jo povečuje.

Guest sstane
ma sicer so pa to itak sam neke nalepkice, ki v bistvu nič ne pomenijo :o|o:

Res je, od štirih elementov za življenje, vode, soli, zraka in energije, hrane, ima edino hrana, energija, veliko oblik, ostali trije so dolgočasno enolični :sori: x:Dx

prehrana prav gotovo vpliva na naše ergetsko stanje, ker je tudi naš elektrolit od tega odvisen, seveda poleg misli in ostalih kreatorjev le tega...a iQ je samo odraz zavedne kapacitete v primerjavi z nezavedno To j sam podatek kok maš placa na "disku" namenjenega za zvedni del psihe. Veliko bolj kot drugi dejavniki je to odvisno predvsem od odraščanja, okolja in pogojev v katerem otrok odrašča. Če se pravilno in vseskozi nekdo ukvarja z otrokom, bo ta že v startu znal drugače zapisovati, povezovati in sprejemati naš svet, kot nekdo, ki je nekje bolj sam, se ne ukvarjajo toliko z njim in zato tudi drugače razporedi osnovne datoteke, od teh je pa odvisno koliko placa se potem nameni temu delu našega diska, sam to je med 6-7% kapacitete celotnega diska, torej niti en procent med tistim ki imajo 140 ali tistim, ki imajo100 celotne kapacitete.

To je edini večji faktor, ki vpliva na IQ, ostalo j pa tko v osnovnem programu zapisano v spirali naše DNK...

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

:) hehe :D vse žive razlage... bom js podal še eno humorno ekonomsko... vegeterjanska hrana je precej dražja ;) da lahko sploh preživiš moreš bit pametnejši...

:) sicer pa 5% IQja več :) najbolj mi je všeč tisti zadnji del... Dr. Frankie Phillips iz britanskega združenja za dietetiko pa se zanimivo sprašuje, podobno kot pri kokoši in jajcu, ali ljudje postanejo vegetarijanci zato, ker imajo višji IQ ali zato, ker so bolje osveščeni glede zdravja.

:) ni presenetljivo da je rdeče meso zginilo s piramide zdrave prehrane ;)...

:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Rad jem tisto kar je dobro. In kaj sem ugotovil z leti...vse kar je meni dobro...je tudi zdravo !! x;)x

pr men je tud tko. xokx

mate sicer pa kar vsi point.... :palec:

plus, jasn da ce mas 'zapackano glavo' (pac poleg telesa), da mas slabse umske sposobnosti.

za to ni treba bit znanstvenik, da to ugotavljas. xDDx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Glej, korelacija lahko obstaja, za vzročnost dokazat da pa pametnejši otroci so bolj nagnjeni na vegetarjanstvo bi mogli naredit študijo v kateri bi oni mogli vplivat ali odstranjevat pogoje in potem ugotavljat. Tako da lahko je povezava vzročnost-posledica vendar je niso dokazali.

Primer korelacije brez vzročnosti (profesor povedal na predavanju):

V mestu so delali raziskavo o številu novorojencov in štorkelj. Pokazalo se je, da se številki približno ujemata, oziroma lahko ena štorklja prinese več otrok. Povezave v številkah lahko obstajajo, vendar vsi vemo da štorklje ne nosijo otrok.

Problem je tudi reprezentativen vzorec, ali so bili ti ljudje naključno izbrani, v kakšnem okolju, v kateri državi,.....vsi vplivi medijev in drugih stvari na njihov razvoj,....... za celo človeštvo najdit raprezentativen vzorec je težko, ker bi mogli tudi potem socialni status upoštevat,..... v bistvu hočm povedat, da ni rečeno da ste pametnejši ker ste vegetarijanci in ne mesojedci in obratno. xDDx

u, matr, ti pa tole statistiko ful obvladaš :eek: :palec: x8Dx

res je, če opravljaš korelacijsko študijo, NE SMEŠ zaključevati z vzročno-posledičnimi sklepi.

in študija o IQ in vegeterijanstvu JE le korelacijska

ne vpraš me nič, ker nič ne vem...

:) hehe :D vse žive razlage... bom js podal še eno humorno ekonomsko... vegeterjanska hrana je precej dražja ;) da lahko sploh preživiš moreš bit pametnejši...

:) sicer pa 5% IQja več :) najbolj mi je všeč tisti zadnji del... Dr. Frankie Phillips iz britanskega združenja za dietetiko pa se zanimivo sprašuje, podobno kot pri kokoši in jajcu, ali ljudje postanejo vegetarijanci zato, ker imajo višji IQ ali zato, ker so bolje osveščeni glede zdravja.

:) ni presenetljivo da je rdeče meso zginilo s piramide zdrave prehrane ;)...

x:Dx x:Dx x:Dx

Vegeterjanska prehrana je pa lahko še bolj škodljiva od mesa - raznorazne kemikalije.. Pomembna je tukej ZDRAVA PREHRANA, ne pa toliko vegeterjanska.

Je pa res, da so bli nekateri nadpovprečni intelektualci vegeterjanci. Einstein, Newton, ...

Tisti, ki ne jedo mesa, verjetno tudi pazijo, da se ne nažirajo preveč. Torej je lahko posledica tudi višji IQ. Ni pa jasno kaj je bilo prej - kot pravi Nino.

Ko smo pri IQju, je fajn omenit, da obstaja 8 = OSEM vrst INTELEGENCE.

Matematična/logična, jezikoslovna, vizualna/prostorska, telesna, glasbena, medosebna, avtorefleksivna in pa "skrb za okolje". Ko pa govorimo o IQ, je pa predvsem mišljena matematična in jezikoslovna intelegenca. Tko da to ni nikakršen pokazatelj.

- Pa tudi IQ nima nikakršne povezave z denarjem.

- Je pa znano, da se IQ povečuje z rabo - ker se vse mišiče krepijo z uporabo, tako se tudi možgani.

- In sploh ni res, da IQ pada zaradi starosti - spet nima nobene povezave.

"Če ni vetra, VESLAJ!" latinski

"Navada je navada. Ni je moč kar vreči čez okno. Valiti jo moramo po stopnicah, korak za korakom." M.Twain

"Kako pojesti slona? GRIŽLJAJ ZA GRIŽLJAJEM!!!" Colin Rose

Kaj je izvir stresa in strahu? Se zavedamo sposobnosti svojih lastnih možganov?

- Bodi to kar si; manj se boš oziral na mnenja drugih, bolje bo zate osebno.

Vse kar napišem je zgolj moje subjektivno mnenje in kot takega ga tudi vzemite. Prav tako ne ogrožam vašega obstoja, pač pa vam le podam pogled iz mojega zornega kota. Hvala za razumevanje..

:o|o: če nisi inteligenten, ti tudi hrana ne pomaga k inteligenci

poznam pa kr nekaj blondink, ki se farbajo na temno iz tak istega razloga x;)x xcivx x:o)x

zgledajo inteligentneje x:o)x

....ŽIVLJENJE JE KOT OTROŠKA SRAJČKA, ZMERAJ PREKRATKO IN ZMERAJ USRANO....neznani avtor

Je pa res, da so bli nekateri nadpovprečni intelektualci vegeterjanci. Einstein, Newton, ...

..pa Hitler recimo... x:Dx x:Dx x:Dx

..drugac pa mislim, da so vse te one-size-fits-all resitve vse en velik nateg... ze mozno, da komu vegi prehrana bolj ustreza.. nekomu pa hiperrdecemesna prehrana... individualen odziv je pr vsakemu drugacen... nasploh pa mislim, da je pomen prehrane za zdravje cloveka(pa tut inteligenco ce hocete) velik precenjen... mislim, da ce odstranis transmascobne kisline in vecino rafiniranih zivil, je precej vseeno kaj jes... pa tut ce jih ne, je velik pomembnejse kako stresno zivis, kokr pa kaj jes... oz. po Bardonu-kako jes... kaksne so tvoje misli, ko sprejemas elemente vase... :8):

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

Na Discoveryju je pred kratkim bila oddaja o tem, da se ti IQ poveča (mislim, da samo začasno), če ješ ful rib.

So enega tipa imeli za poskusnega zajčka, ki je ne vem kako dolgo samo ribe jedel (na koncu so se mu že gabile) in so mu pred in po poskusu IQ izmerili. Je imel potem malo večjega.

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Na Discoveryju je pred kratkim bila oddaja o tem, da se ti IQ poveča (mislim, da samo začasno), če ješ ful rib.

So enega tipa imeli za poskusnega zajčka, ki je ne vem kako dolgo samo ribe jedel (na koncu so se mu že gabile) in so mu pred in po poskusu IQ izmerili. Je imel potem malo večjega.

..to je zarad DHA in EPA... 2 esencialnih omega 3 mascobnih kislin, ki jih v ostali hrani sploh ne mors dobit... v mozganih cloveka pa naj bi bilo kar 60% vseh mascob teh dveh tipov(predvsem DHA)... omega 3 sicer mas tut v lanenem olju, sam tam ni teh dveh tipov... in stopnja konverzije v cloveskem organizmu v ta dva tipa je zelo nizka(pod 5%)...

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

Guest sstane

In to surovih sardelic v soli x:Dx

zanimiv, glih to sem vcer hotla dat za primer...

ko so bli oni vici, da kkok so bli eni pametni, k so ribe jedl... al kako je ze blo... xDDx

pa sem pol razmisljala, da pravzaprav ni cist iz trte izvito to...

no pol pa zdajle vidim tvoj komentar in pol se samsonov. x:)x

Picasso

..najboljs, da si kupis kar ribje olje... po moznosti lososovo in ne iz polenovke... in to sipas namest vode... bos vidla kok bos brihtna ratala... :palec: x:Dx

... v bistvu je ribje olje verjetn najboljsi dodatek k prehrani kar jih sploh obstaja... pred leti je en priznan nutricionist Mauro di Pasqualle reku, da da 100.000 USD tistmu, ki bo najdu eno bolezen za kero ni s studijo dokazano, da bi ribje olje koristilo pri zdravljenju te bolezni... se zmeri ni noben dobil tistih 100.000 zelencev...

Frank Zappa

xDDx

a ves da sem si ga kupila nekoc, pr ene 15h...

pa ne zarad brihtnosti, pac pa sem mela napade skrbi za zdravje.

pa sem hotla vse taksno probat.

pa sem si kar kupvala vse te zadeve, pa tud razne epruvete in to. x:)x

pa caje (zelisca), pa sem pol folku caje mesala pa talala (na lastne stroske, pac lustn se mi je zdel x:o)x)..

tko da so mi pol svakovi sodelovci ze kar narocal caje za te in te zadeve. x:px

no in v tem obdobju sem si nabavla tud ribje olje.. kao zarad kozhe, kosti in tega.

in res lohk svasta vase spravim, ce je recimo zdravilno, je lohk se tolk grenko in ne vem kaksno... res, olje lohk (olivno) na tesce pijem, lohk ga grgram, lohk tavzentrozo (caj) pijem brez tezav, k je grenkota totalna, sam tole!!!!! x:o)x to je pa tolk zanic, da dol pades... prav ne mors.,.. nisem mogla zgoltat tistega.. tko da mi je celo tole olje zharko ratalo al kaj ze, skratka, se ga nisem pritaknila vec in ga nikol v lajfu pol vec ne kupla, nit probala nit mela drugacnega opravka z njim. x:)x

Picasso

..ja zanic je pa res... kokr bi ti nekdo zmlel ribje kost pa dal zraven se mal zemlje... in okus ne gre stran tut ce si 3x zobe umijes... da riganja sploh ne omenjam...

...na sreco se zdaj dobi v kapsulah s koncentriranima DHA in EPA... to je dobra zadeva... :palec:

Frank Zappa

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...