Skoči na vsebino

Želje

E.C.

Recommended Posts

:)

V nekaterijh "duhovnih" smereh oz. poteh so želje označene za nekaj negativnega, odvečnega in celo nepotrebnega.

Po drugi strani pa ima povprečen aspirant mnogo želja katerim se, prav zaradi negativne označenosti želja, seveda skuša na silo odpovedati.

Po mojem mnenju je to strateška napaka, ki dolgoročno gledano ne pelje nikamor.

Zame želje definitivno (lahko) pomenijo korak naprej, daleč naprej. In kot take so vsekakor zelo dobrodošle...

Sam zaznavam želje kot odraz neizrabljenih potencialov, ki jih nosimo v sebi. Odraz neizkoriščenih potencialov v nas samih na tistih področjih našega bivanja, kjer nismo prav zares v popolnosti angažirani in srečni.

Kaj o tem menite vi?

Kakšne so vaše izkušnje z željami?

hvala vam za vaš čas.

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 87
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Je čas za setev, je čas za žetev, čas za življenje, čas za smrt... vsaj tako nekak pravi Biblija :inocent:

Po mojem je čas tudi za želje in za ego, tako da se nasilno odpovedovanje željam ne obrestuje. Itak ne verjamem, da je nasilno odpovedovanje sploh mogoče. Pride pa na koncu čas za ugotovitev, da je tisto kar hočemo v nas, takrat se vse želje spremenijo v eno samo, potem pa bojda izgine še ta.

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

Sam zaznavam želje kot odraz neizrabljenih potencialov, ki jih nosimo v sebi. Odraz neizkoriščenih potencialov v nas samih na tistih področjih našega bivanja, kjer nismo prav zares v popolnosti angažirani in srečni.

Kaj o tem menite vi?

Kakšne so vaše izkušnje z željami?

hvala vam za vaš čas.

:palec: :palec: :palec:

Nekaj podobnega sem pred kratkim povedal v temi Bog. Vse ob svojem času. Želje so dejansko energijski naboj, ki nam pomaga pri razvijanju potencialov. Pomembno pa je prepoznati želje, ki izhajajo iz naše notranje potrebe in jih ločiti od tistih, s katerimi nam nekatere stvari vsiljujejo aktualni trendi. Mislim, da delujemo v nekem zunanjem programu (Bog) zato smo v glavnem podpirani pri željah, ki so motivirane z našimi resničnimi potrebami, so pa tudi nekatere izjeme. V kakšni stvari je vsak najboljši in v povezavi z željami mamo pri razvijanju teh potencialov zihr podporo, celo takšno, da nam tisti zgoraj včasih preprečijo izpolnitev kakšne druge, za našo srečo prav tako sila pomembne želje, če bi nas njena izpolnitev v našem "namenjenem" delovanju ovirala. To je včasih težko prepoznati in zato se nam dogaja, da pizdimo nad usodo, po drugi strani pa je lahko vera v "višji prav" tudi dobra tolažba.

V glavnem - željam se še ne bom odpovedal, čeprav včasih popušim in sem mal v kurcu ( :xx!: ); odpovedovanje željam zaradi možnega razočaranja je zajc varianta - zelo dolga pa je pot je do tiste točke, v kateri je delovanje "brez želja" dejansko optimalna varianta.

lalala

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Nekaj podobnega sem pred kratkim povedal v temi Bog. Vse ob svojem času. Želje so dejansko energijski naboj, ki nam pomaga pri razvijanju potencialov. Pomembno pa je prepoznati želje, ki izhajajo iz naše notranje potrebe in jih ločiti od tistih, s katerimi nam nekatere stvari vsiljujejo aktualni trendi. Mislim, da delujemo v nekem zunanjem programu (Bog) zato smo v glavnem podpirani pri željah, ki so motivirane z našimi resničnimi potrebami, so pa tudi nekatere izjeme. V kakšni stvari je vsak najboljši in v povezavi z željami mamo pri razvijanju teh potencialov zihr podporo, celo takšno, da nam tisti zgoraj včasih preprečijo izpolnitev kakšne druge, za našo srečo prav tako sila pomembne želje, če bi nas njena izpolnitev v našem "namenjenem" delovanju ovirala. To je včasih težko prepoznati in zato se nam dogaja, da pizdimo nad usodo, po drugi strani pa je lahko vera v "višji prav" tudi dobra tolažba.

V glavnem - željam se še ne bom odpovedal, čeprav včasih popušim in sem mal v kurcu ( :xx!: ); odpovedovanje željam zaradi možnega razočaranja je zajc varianta - zelo dolga pa je pot je do tiste točke, v kateri je delovanje "brez želja" dejansko optimalna varianta.

lalala

Nosorog, zelo zanimivo mnenje. Sem se kar našel notri. Mogoče pa zato toliko pizdimo nad usodo, ker gledamo tako kratkoročno. Če pogledam nazaj v preteklost, sem zaradi klinčeve usode moral skenslati mnogo želja oz. sem postopno kar izgubil zanimanje za njih, ker pač niso bile uresničljive. Tako je gotovo moralo biti, saj sem zaradi situacije začel razmišljati povsem v drugo smer. Dolgoročno mi je in mi bo to vsekakor koristilo. Medtem sem tudi spoznal druge, globlje želje, ki mi tudi veliko bolj koristijo kot tiste prej - gledano z duhovnega vidika.

Odpovedovanje željam zaradi možnega razočaranja, kot praviš - to se mi še vedno dogaja. Morda zato, ker ni še pravi čas za določene želje ali nimam dovolj jajc, kaj jaz vem. Saj vsega naenkrat tudi ne moremo dobiti oz. kar izsiliti. Lepo postopoma se po moje da marsikaj doseči. Če smo skoncentrirani na trenutno stvar oz. znamo uživat v njej, še opazili ne bomo, kdaj bomo napredovali. Če pa gledamo samo naprej, kaj bi še radi imeli pa bomo vseskozi nezadovoljni.

Kojc pravi, da želje kažejo, kaj hoče "prasila"-bog z nami v prihodnosti, da je to njena volja. Zakaj bi se torej odpovedal pravim željam?

Glede na to, koliko veš oz. znaš filozofirat, bi ti moralo življenje bit pravljica. x:Dx x;)x Moje tudi. :inocent:

Itak pa sončna uprava najbolj ve, kaj je za nas dobro, a ne? :o|o: x:Dx

Želje ..ne vem vsi tako fiozofsko gledate je to dobro ali ni. Men filozofiranje ni šlo nikoli dober zato ...bom kar tako povedala.

Želje ..sem imela ogromno želja pa načrtov ....ne vem mogoče so bile samo želje pa jih nisem vedla ali znala uresničit, al pa mi je pač namenjeno to kar sem doživela in doživljam.

Potem te mal vrže na poden pa ne verjameš nikomur in ničemur več.

Potem pa se mal pobereš pa ugotoviš, če nimaš želje, če nimaš ene motovacije obstaneš na isti točki...te meče sem in tja ...pa vseskupaj isti poden.

Želje morajo bit ne samo želje treba je v to željo usmerit tud trud pa energijo in ni hudir da se ti to tud uresniči. x:)x

xsrcx

Jp postajam egoist x^x x:Dx

Želje ..ne vem vsi tako fiozofsko gledate je to dobro ali ni. Men filozofiranje ni šlo nikoli dober zato ...bom kar tako povedala.

Želje ..sem imela ogromno želja pa načrtov ....ne vem mogoče so bile samo želje pa jih nisem vedla ali znala uresničit, al pa mi je pač namenjeno to kar sem doživela in doživljam.

Potem te mal vrže na poden pa ne verjameš nikomur in ničemur več.

Potem pa se mal pobereš pa ugotoviš, če nimaš želje, če nimaš ene motovacije da obstaneš na isti točki...te meče sem in tja ...pa vseskupaj isti poden.

Želje morajo bit ne samo želje treba je v to željo usmerit tud trud pa energijo in ni hudir da se ti to tud uresniči. x:)x

xsrcx

Jp postajam egoist x^x x:Dx

Tako nekako ja, treba je nekam usmerit energijo, izbrat določene želje. :palec:

Mogoče pa zato toliko pizdimo nad usodo, ker gledamo tako kratkoročno. Če pogledam nazaj v preteklost, sem zaradi klinčeve usode moral skenslati mnogo želja oz. sem postopno kar izgubil zanimanje za njih, ker pač niso bile uresničljive. Tako je gotovo moralo biti, saj sem zaradi situacije začel razmišljati povsem v drugo smer. Dolgoročno mi je in mi bo to vsekakor koristilo. Medtem sem tudi spoznal druge, globlje želje, ki mi tudi veliko bolj koristijo kot tiste prej - gledano z duhovnega vidika.

Natančno tako. Realno "bilanco" lahko narediš šele potem, ko pogledaš na zadeve iz neke časovne distance in že vidiš, kam so pripeljale nekatere stvari.

Odpovedovanje željam zaradi možnega razočaranja, kot praviš - to se mi še vedno dogaja.

Vsi se kdaj pa kdaj userjemo, pa čeprav nekateri tega zlepa ne bodo priznali.

Morda zato, ker ni še pravi čas za določene želje ali nimam dovolj jajc, kaj jaz vem. Saj vsega naenkrat tudi ne moremo dobiti oz. kar izsiliti. Lepo postopoma se po moje da marsikaj doseči. Če smo skoncentrirani na trenutno stvar oz. znamo uživat v njej, še opazili ne bomo, kdaj bomo napredovali. Če pa gledamo samo naprej, kaj bi še radi imeli pa bomo vseskozi nezadovoljni.

Tule mam občutek da govoriš bolj ali manj o željah, pvezanimi z materialnimi stvarmi. Tudi pot do njih je duhovna lekcija; treba pa je bit realen; tako v oceni izvedljivosti nekaterih želja kot tudi pri izoblikovanju občutka, kaj zares rabiš in kaj te zaradi usmerjenosti h kopičenju zasužnjuje.

Kojc pravi, da želje kažejo, kaj hoče "prasila"-bog z nami v prihodnosti, da je to njena volja. Zakaj bi se torej odpovedal pravim željam?

Moram spet malo pogledat tega Kojca. Brez dvoma so mišljene želje, ki izhajajo iz nas samih in ne vsiljene (npr. od propagandnega aparata).

Glede na to, koliko veš oz. znaš filozofirat, bi ti moralo življenje bit pravljica. x:Dx x;)x Moje tudi. :inocent:

Tudi Jezus je veliko vedel in znal filozofirati. Mu je bilo življenje pravljica? (d me nau zdj slučajn ker skurcu, češ da se primerjam z njim) Mislim da nobeno duhovno učenje ne obljublja pravljice v smislu, da ti je na poti vse postlano z rožicami. Življenje je pot skozi spremembe - bolj zavestno deluješ, hitreje si spremembe sledijo, nekatere pa pač niso prijetne (mišljeno spet kratkoročno).

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Ok, hvala za tole.

Torej, bom odmislil pravljico in hišo iz piškotov.

Ja usoda me je iz materialnih želja usmerila v manj materialne. Menim, da so take tudi v materialnem svetu veliko bolj obstojne in zadovoljive, izpolnjujoče.

Mislim, da delujemo v nekem zunanjem programu (Bog) zato smo v glavnem podpirani pri željah, ki so motivirane z našimi resničnimi potrebami, so pa tudi nekatere izjeme. V kakšni stvari je vsak najboljši in v povezavi z željami mamo pri razvijanju teh potencialov zihr podporo, celo takšno, da nam tisti zgoraj včasih preprečijo izpolnitev kakšne druge, za našo srečo prav tako sila pomembne želje, če bi nas njena izpolnitev v našem "namenjenem" delovanju ovirala. To je včasih težko prepoznati in zato se nam dogaja, da pizdimo nad usodo, po drugi strani pa je lahko vera v "višji prav" tudi dobra tolažba.

nosorog hey :)

Hja, no, tle impliciraš, da smo nekak pogojeni z nekim dejavnikom zunaj nas samih ("usoda", "tisti gor"), če sem te prav razumel.

No, moje mnenje je, da NISMO pogojeni z ničemer, vsaj v absolutnem smislu ne. Če si torej nekdo nekaj želi, IN če v izpolnjevanje te želje usmeri vso svojo energijo, kreativnost misli in vse svoje potenciale, potem ni šans, da tega ne bi dosegel.

Saj o tem pravijo tudi vsi realizirani posamezniki: "Pomagaj si in Bog ti bo pomagal" - Jezus; "Z mojim blagoslovom boš na podlagi svojih dejanj prišel k Meni ali pa v pekel" - kanishta upanishad; "Kar boš sejal, to boš žel" - Jezus.

In seveda neosebni in natančni zakon acije reakcije (kriya oz. karma): "Everything you are is a resould of what you have thought" - The Bddha.

Ne vem, če je res smiselno izgovarjati se (ne pravim da se to počneš ti, prosim) na neke zunanje vplive pri realizaciji želja. Ja, seveda so določene želje v določenih okoliščinah res težje uresničljive. Niso pa neuresničljive.

Veliko ljudi pa dela kompromise glede želja, da. Škoda za njih...

IMHO

Ja, Ramana Maharshi je recimo imel tako razlago glede odpovedovanja želja (in sexu):

"Brahmachari (tisti ki je v celibatu) je res skreni in pravi brahmachari šele tedaj, ko ima toliko smisla in okusa za višje, duhovne realizacije, da ga sex in vse ostalo spontano ne privlači več, ker ga globja in absolutna realnost bolj privlači. Do te točke je odpovedovanje željam in sexa iluzija."

Tle so potem tudi določene želje, ki se lahko pojavljajo tudi po dosegu te točke, o tem zelo lepo govori Brhad bhagavatamritam. Govori o posamezniku, ki je s prav s pomočjo iskrenih želja (in Gopala mantre ter Učitelja, seveda) dosegel prav vse, od kraljestva na zemlji do vsega ostalega..)

nosorog hey :)

Hja, no, tle impliciraš, da smo nekak pogojeni z nekim dejavnikom zunaj nas samih ("usoda", "tisti gor"), če sem te prav razumel.

No, moje mnenje je, da NISMO pogojeni z ničemer, vsaj v absolutnem smislu ne. Če si torej nekdo nekaj želi, IN če v izpolnjevanje te želje usmeri vso svojo energijo, kreativnost misli in vse svoje potenciale, potem ni šans, da tega ne bi dosegel.

V mislih sem imel predvsem situacije, ki so povezane s svobodno voljo še koga drugega. Sicer sem bil do pred nekaj let poipolnoma prepričan v tole, kar si klele napisalllll, pa mi je preprosto lajf včasih pokazal drugače. Če usmerjaš v nekaj vse sile, a opaziš, da se na poti stalno pojavljajo nove in nove ovire, je bolje zadevo prepoznati kot nenamenjeno. Vsaj jaz tako počnem; včasih je to ful težko ...

Kar se tiče citatov raznih avtoritet, ki jih navajaš - hm, sem totalen heretik. Ogromno berem, a mnenje nikogar ne sprejmem a priori. Šele ko se prepričam, da drži, ga sprejmem, včasih pa kasneje tudi korigiram.

lalala

V mislih sem imel predvsem situacije, ki so povezane s svobodno voljo še koga drugega. Sicer sem bil do pred nekaj let poipolnoma prepričan v tole, kar si klele napisalllll, pa mi je preprosto lajf včasih pokazal drugače. Če usmerjaš v nekaj vse sile, a opaziš, da se na poti stalno pojavljajo nove in nove ovire, je bolje zadevo prepoznati kot nenamenjeno. Vsaj jaz tako počnem; včasih je to ful težko ...

Ok, prav.

Sej ravno tle se kaže tvoja svobodna volja. Če bi morda vztrajal, bi ti morda uspelo...

Who knows?

Zame osebno pa neuspehi predstavljajo edinstveno priložnosti za nov, drugačen, bolj konstruktiven pristop k zastavljenim ciljem oz. željam.

Z glavo skozi zid res ne gre...

Kar se tiče citatov raznih avtoritet, ki jih navajaš - hm, sem totalen heretik. Ogromno berem, a mnenje nikogar ne sprejmem a priori. Šele ko se prepričam, da drži, ga sprejmem, včasih pa kasneje tudi korigiram.

Hvala bogu. Edino pravilno, po mojem mnenju.

Sej jaz pa navajam le tiste besede, ki se mi v izkušnjah potrjujejo (in še to le tiste, ki so se mi potrdile preden sem jih sploh prebral). Če ne je res brez veze citirati, papagaj je lahko vsak, brez realizacij...

lol

yuhuhu

zanč kle neki brau...

da je neki reku kojc, okol tega, da želje povejo za kwa si sm pršu...

zna bit res... sam kojc je itak zase tut reku, da ga bomo štekal čes 70 al pa 80 let. še mamo žou mau fore :C:

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Ok, prav.

Sej ravno tle se kaže tvoja svobodna volja. Če bi morda vztrajal, bi ti morda uspelo...

Who knows?

Veš tista "pogojenost", ki jo zanikaš, se kaže tudi v tem, da se takrat, ko počneš "pravo stvar", začne plaz "srečnih naključij". To si v lajfu moral opaziti in obstaja seveda tudi druga plat. Sam sem najbolj občutil "srečna naključja", ko sem se začel ukvarjati s kristali. Če bi ti začel razlagati, kaj vse se mi je pripetilo v prvih dveh letih tega mojega ukvarjanja s kamni (ko sem bil najbolj zagnan), bi verjetno pomislil, da sem vsaj 50% naložil.

lalala

Veš tista "pogojenost", ki jo zanikaš, se kaže tudi v tem, da se takrat, ko počneš "pravo stvar", začne plaz "srečnih naključij". To si v lajfu moral opaziti in obstaja seveda tudi druga plat. Sam sem najbolj občutil "srečna naključja", ko sem se začel ukvarjati s kristali. Če bi ti začel razlagati, kaj vse se mi je pripetilo v prvih dveh letih tega mojega ukvarjanja s kamni (ko sem bil najbolj zagnan), bi verjetno pomislil, da sem vsaj 50% naložil.

Ne razumem te tle, nosorog.

Pogojenost, ki jo zanikam se kaže v čem? Lahko razložiš to na kratko, prosim?

tnx

lp

Ne razumem te tle, nosorog.

Pogojenost, ki jo zanikam se kaže v čem? Lahko razložiš to na kratko, prosim?

tnx

lp

Zelo preprosto - mislim, da unim zgoraj nekateri naši plani bolj, nekateri pa manj pašejo. Zato nam v prvem slučaju pomagajo s srečnimi naključji, v drugem pa pošiljajo ovire.

Sicer pa se strinjam, da na tej ravni enako privlači enako in je ključna notranja naravnanost.

lalala

Smem vprašati, zakaj si se začel ukvarjati s kristali? Morda po naključju ali si že veliko prej vedel, da bo enkrat prišlo do tega?

Zelo preprosto - mislim, da unim zgoraj nekateri naši plani bolj, nekateri pa manj pašejo. Zato nam v prvem slučaju pomagajo s srečnimi naključji, v drugem pa pošiljajo ovire.

Sicer pa se strinjam, da na tej ravni enako privlači enako in je ključna notranja naravnanost.

Aha, razumem. Tnx za jasno razlago (sm se bal da boš eno klobaso naredu)

lol

Hja, kaj naj rečem?

Moja izkušnja je, da je svet/univerzum/uni-tam-zgori povsem pozitivno naravnan do nas in naših misli.

In enostavno želje se uresničujejo povsem v skladu z našo naravnanostjo. Se pravi, če človk verjame, da ga neki pogojuje, potem je to to.

Če človk verjame, da je Bog na njegovi strani, potem je to to.

Ljudje si sami kreiramo svoj svet. To potrjujejo tko tisti ta pravi duhovni posamezniki, kot tudi najnovejše raziskave kvantne mehanike...

vseeno pa je to samo moje subjektivno mnenje, seveda...

Želje so pogosta tema pogovorov ljudi, ki se gredo duhovnost ali pa resnično hodijo tudi po tej poti. Želje so odraz suženjstva okoliščinam. Malo jih ima spretnost prepoznavanja med potreb, nujnih za preživetje v dejavnem svetu današnjosti. Posebno začetniki po nekaj prebranih knjigah želijo izkustiti vse mogoče, vendar brez tega, da bi plačali ceno za izkušnje. Tudi po tem forumu se tega valja na tone. Vsakdo na začetku ima željo po mojstrovanju. Nadalje želje v nas vdirajo iz okolja. Pravzaprav so želje, kot sem že omenil, neka vrsta suženjstva in zdravilo je samo eno - praksa osebnostnega razvoja. Ni druge, kot pljuniti v dlani in se potopiti v lastno nezavedno, kajti tam brbota greznica, ki nas povezuje s sistemom želja, vsiljevanih od zunaj. Nadalje so želje odraz absolutizma svojega položaja v svetu. Misel deus est homo postane vzvod rojevanja duhovnih spačkov.
BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Želje so pogosta tema pogovorov ljudi, ki se gredo duhovnost ali pa resnično hodijo tudi po tej poti. Želje so odraz suženjstva okoliščinam. Malo jih ima spretnost prepoznavanja med potreb, nujnih za preživetje v dejavnem svetu današnjosti. Posebno začetniki po nekaj prebranih knjigah želijo izkustiti vse mogoče, vendar brez tega, da bi plačali ceno za izkušnje. Tudi po tem forumu se tega valja na tone. Vsakdo na začetku ima željo po mojstrovanju. Nadalje želje v nas vdirajo iz okolja. Pravzaprav so želje, kot sem že omenil, neka vrsta suženjstva in zdravilo je samo eno - praksa osebnostnega razvoja. Ni druge, kot pljuniti v dlani in se potopiti v lastno nezavedno, kajti tam brbota greznica, ki nas povezuje s sistemom želja, vsiljevanih od zunaj. Nadalje so želje odraz absolutizma svojega položaja v svetu. Misel deus est homo postane vzvod rojevanja duhovnih spačkov.

Lahko prosim daš konkretne nasvete, napotke za pucanje lastnega nezavednega?

:eek:

Kaj točno si imel namen povedati?

:palec:

Ja, vsaj kar se mene tiče, me v vrtinec dogajanja vedno pošljejo moje želje x:)x

Brez njih bi verjetno že zdavnaj odnehal butati z glavo v zid neznanja... x:)x

Ja, pa z leti in pridobljenimi izkušnjami si dovolim včasih tudi odnehati,

predvsem pa si dovolim uživati ob izpolnitvi želja in doseženem cilju.

x:)x x:Ix x:)x

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...