Skoči na vsebino

France PREŠEREN = Slovenska legenda

Antigona

Recommended Posts

xrolleyesx primerjava s cankarjem je bla v kontextu: najvecji slo pesnik/pisatelj (kot sem ze, k sem ga omenla, napisala).

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Deli na socialnih omrežjih

Ja, tako kot je rekla Marsa.

Nam je rekla nekoč še v gimnaziji profesorica slovenščine, da je morala pri nekem predmetu ( ali celo diplomski, sam ne vem ) izbirati med Prešernom in Cankarjem. Rekla je, da si je izbrala Cankarja, ker ji Prešeren ni bil nikoli všeč, ampak da je po temeljitem poglabljanju v Cankarjeva dela ugotovila, da je še večji težak x:o)x

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

x:Dx

men je pa vsec to - da se to izraz pac - ce smo ITAK slovenci taksni..

vsa tale slaba vest pa vse to.

k men je recimo tud prezihov Voranc/Lovro Kuhar ful vsec. :8):

ne sam Solzice, pac pa tud drugih dost, recimo pisanice, k ga je blo sram, k je mel nikakvo pisanico proti drugima dvema, pa je kar nekaj mutil.

mi je vsec vsak avtor, k iskreno pise.

lohk je tezhek k shus, sam da ne joka!!!

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Cankar se mi je zdel skos težek...kako mučno se mi je bilo prebijat skos tisti Klanec, pa enga romana od neke sirotišnice...jao, muka na kubik xrolleyesx
ne vpraš me nič, ker nič ne vem...

dobr sej ni nujno, ce ti je en avtor vsec, da ti mora bit vse, kar je napisal/ustvaril.

men je tud kej neprebavljivo.

sam v splosnem mi je pa kul.

bk pac. x;)x

oni (preseren) pa pac strelc. xcivx x;)x

Picasso

xDDx ocitno sem jaz tak dobrovoljc :zoro:, da moram tok teh tezakov pokonzumirat da se to mal skompenzira. x:px

Picasso

a ti si tud al sam shizis na strelce? xDDx

Jaz sem strelka.

Všeč so mi tudi strelci, sam ko se zapletem z njimi nekako ne moremo več pogruntat, za kaj se gre x:Dx x:Dx

xDDx ocitno sem jaz tak dobrovoljc :zoro:, da moram tok teh tezakov pokonzumirat da se to mal skompenzira. x:px

Meni je tudi všeč Cankar, njegov način razmišljanja in pisanja.

Odličen mi je.

aha, strelc si, no sej se ti vid, v bistvu. xcivx x;)x

a dej! si ne bi mislila (da ti je cankar odlicen).

a si brala kaj moravio?

ker ce si strelc in ce ti je vsec cankar, bi ti znal bit vsec (jaz shizim - predvsem na prezir in na rimljanko).

Picasso

aha, strelc si, no sej se ti vid, v bistvu. xcivx x;)x

a dej! si ne bi mislila (da ti je cankar odlicen).

a si brala kaj moravio?

ker ce si strelc in ce ti je vsec cankar, bi ti znal bit vsec (jaz shizim - predvsem na prezir in na rimljanko).

Bom upoštevala nasvet in prebrala obe.

Hvala!

Zakaj se ti zdi čudno, da mi je Cankar všeč? Zaradi teh "zamorjenosti"? x:Dx Sej ni čist povsod tak.

ja, v bistvu. zarad tega. xyesx

ja, preber (v bistvu ni tezhek tezhek, kot cankar, sam je za koga tezek za brat = ful naklada v bistvu xDDx - sam je pa tok iskren in tok secira vse, razmislja, zavzet in vse to, da ti mora bit vsec, ce ti je vsec strelc, pac tak tip cloveka, men so sploh strelci umetniki vsec - z izjemo preserna. x;)x - majo neko navdusenje in vnemo, zavzetost, iskrenost, tudi samoironijo vcas, da mi je to vsec, k ce se ze gremo, pol se pejmo, hocm rect, dejmo bit pol res iskreni pa tko).

Tud od prevodov je odvisno, mislim da je, vsaj prezir, prevedel (odlicno) Ciril Zlobec, ko je pa katero njegovo kdo drug prevajal, pa mi ni bla tok vsec.

No Rimljanka pa je zanimiva ze zato, k pise v prvi osebi zenskega spola in bi dal roko v ogenj, da res zenska (lohk) to pise.

aja sory, mal sem skrenila... x:Ix :8): xcivx

Picasso

xrolleyesx primerjava s cankarjem je bla v kontextu: najvecji slo pesnik/pisatelj (kot sem ze, k sem ga omenla, napisala).

Ja no, saj Cankar je začel svojo literarno kariero kot pesnik. Je prešaltal na prozo kasneje.

Drugač pa- zamorjen- kaj pa vem, zanj / po moje/ velja isto kot za prešerna- zelo primerljiv z evropsko prozo tistega časa. In to je njegova veličina...okusi so različni, prepoznava kvelitete pa nekaj drugega. Njegov slog je bil v tistem času daleč pred ostalimi na tem ozemlju, pa še precej v bodočnost. Je pa seveda cinik, pa marsikomu to ne leže...pač je tako občutil, nekateri so vse življenje veseli in pišejo tako, drugi drugače. Samo kakšen pretiran veseljak z lahkotno prozo še nikoli ni bil spoznan za velikega umetnika /razen zelo redkih izjem/

No , pa kar nekaj dela je napisal, glede na dokaj zgodnjo smrt. Mislim, da je -tko široko gledano , nujno čtivo v obdobju izobrazbe enega slovenca. Tudi zaradi tematike in usmerjenosti -pa ne o politiki, ker je kasnej bil precej srbofila- morda to komu ne paše...jeb... ga.

Vidiš Marsa, Prežihovega pa jaz sploh ne jemljem tko kot cankarja, že zaradi sloga pisanja, je precej bolj preprost. Sam ,jaz sem v njemu našel veličino duha, ne mojstra pisanja, temveč zavedanja in ozaveščanja družbenih bolezni tistega časa .To je bilo bolj njegovo poslanstvo...V glavnem oba sta fajn, pa Moravia tudi, čeprav mi je pa ta zamoril/ eden redkih/ tisto obdobje okoli 13. leta. Takrat mi nikakor ni sedel, kot hesse ,joyce ali pa sartre ...kasneje je pa šlo,vsekakor moraš za določene pisatelje/ njihovo razumevanje in slog/ doseči sam neko stopnjo razumevanja.

Prešeren kot prešeren, mi pa ni sedel, njegova romantika in slog...ni mi šlo..sam to je moj okus, vsekakor je pa naj slovenski poet,sem že napisal zakaj, vsaj zame...čeprav mi ni naj pri srcu.

xegox :palec:

Moja spletna stran

http://www.teate-reiki.com/

Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

Vidiš Marsa, Prežihovega pa jaz sploh ne jemljem tko kot cankarja, že zaradi sloga pisanja, je precej bolj preprost. Sam ,jaz sem v njemu našel veličino duha, ne mojstra pisanja, temveč zavedanja in ozaveščanja družbenih bolezni tistega časa .To je bilo bolj njegovo poslanstvo...

se 100% strinjam.... je res cist neki druzga.

sam bolj sem cikala na to slovensko slabo vest in vse tole.... tud revscina pac in to, pac s tem velik povezanga, pa vrednote: mati, skodelica kave, solzice... tko no, se me je blazno dotaknilo, moram rect.

tko da sem ponosna k sem na preziha hodila. x;)x

Mogoc tud zato se bolj shizim, ga bolj mela prilko spoznat al kaj (k so pac bolj moril s tem, sam jaz sem kar rada brala kaksne slovenske avtorje, sploh otroske oz. mladinske).

Sej cankarja sem pa recitirala clo po tv -so nas prsli snemat v solo- x:Dx x8Dx - so me zbral v klasu, ker sem "najbolj doziveto" recitirala vrhnika, precuden kraj... v mehkem domotozju mi zakoprni srce ob misli nate. .. in tako naprej xDDx).

xcivx xcivx x;)x

Prešeren kot prešeren, mi pa ni sedel, njegova romantika in slog...ni mi šlo..

vis men tud ne, nikol...

Picasso

se 100% strinjam.... je res cist neki druzga.

sam bolj sem cikala na to slovensko slabo vest in vse tole.... tud revscina pac in to, pac s tem velik povezanga, pa vrednote: mati, skodelica kave, solzice... tko no, se me je blazno dotaknilo, moram rect.

Ja, saj to sem tudi misli, poleg revščine, nasloh sociale je ena od družbenih "bolezni " tedaj in tudi sedaj-zanikanje čustev,pomanjkanje sočutja, razumevanja drugih, sočustvovanja, solidarnosti ..itd

tko da sem ponosna k sem na preziha hodila. x;)x

Mogoc tud zato se bolj shizim, ga bolj mela prilko spoznat al kaj (k so pac bolj moril s tem, sam jaz sem kar rada brala kaksne slovenske avtorje, sploh otroske oz. mladinske).

Sej cankarja sem pa recitirala clo po tv -so nas prsli snemat v solo- x:Dx x8Dx - so me zbral v klasu, ker sem "najbolj doziveto" recitirala vrhnika, precuden kraj... v mehkem domotozju mi zakoprni srce ob misli nate. .. in tako naprej xDDx).

he,he...te kar vidim...

xcivx xcivx x;)x

vis men tud ne, nikol...

Moja spletna stran

http://www.teate-reiki.com/

Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

Samo kakšen pretiran veseljak z lahkotno prozo še nikoli ni bil spoznan za velikega umetnika /razen zelo redkih izjem/

Prav imaš.

Vendar je pa vseeno čudno, da je tako. OK. Veseljak z lahkotno prozo je logično, da ne more biti spoznan za velikega umetnika.

Je pa zanimivo, da umetniki ne pišejo tudi veselih, inteligentno veselih in lepih reči.

Težko napišem kaj imam trenutno v mislih. Zanimivo je, da se ne najde optimistična in pogumna duša, ki bi znala pogledati preko banalnosti vsakdanjosti in napisati nekaj resnično duhovitega, kar bi bilo tudi primerno priznano.

Kaj ni mal čudno, da nagrajuje(jo)mo samo tugo?

Jaz ga mam pa rada xsrcx (a strelc da je x:px x:Dx )

ma ne vem, že od nekdaj mi je všeč njegov stil, pa teme.. v OŠ sem vsako njegovo pesem, ki smo jo prebral, kar naenkrat na pamet znala.. in jih še zdaj ful znam v bistvu, pa tko če grem po zbirki njegovi je vsaj polovica pesmi, pri katerih lahko vsaj kako kitico, verz povem na pamet.. ena prvih knjig, ki sem si jo sama kupila so ble njegove Poezije.. pa ena redkih slovenskih, ki sem jih s sabo odnesla, ko sem se preselila.

Mi je kul, ker ma tko.. različne... ni sam tist love safr, čeprav je tud dost tega, sam ga lahk primeš v roke tud, ko si čist fajn volje :)

Se spomnim kako dobr je eno leto na TV za 8.februar Polona Juh recitirala Nezakonsko mati.. so mi kar solze šle v oči..

Ena mojih naj je Neiztrohnjeno srce... pa Orglar (ta je bla v eni otroški slikanici, sva se jo z dedkom skup učila x:)x )

A Cankar? xrolleyesx :o|o: sem se trudla, ampak res trudla.. in ga vzela še enkrat v roke po vsem unem mučenju z njim v osnovni in srednji šoli pa še vedno ni šlo (v srednji sem mela prebran vse, še več kot vse, pol je bla pa luknja dva meseca - ko se na pamet piflala obnove Cankarja - pol sem pa spet brala).. mogoče čez ene 10 let še enkrat probam xnckrivx

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Ko že obirate Cankarja - meni je dolgočasen za umret... :xx!: :vragec: xrolleyesx

Lahko da je dober, ampak pri meni to ne velja nič.

Prebaral sem njegovega samo tisto kar sem moral... :wOOt: :cry:

So mi bile pa zelo všeč gledališke priredbe njegovih del... :palec: :palec:

Gledal sem tudi film Na klancu... :eek: :wOOt: :wOOt: :vragec: xrolleyesx

To je bilo pa še huje kot brati ga... x:Dx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Joj Marsa...Voranc...Samorastniki...jao :eek: Sej jaz vem, da ti je všeč Voranc, ker smo imel to že v eni temi...

Ampak jaz sem se tooooooolk težko prebila skozi Samorastnike...morijaaaaaaaaaaaa :sori: hujši kot cankar. definitivno...u pa Boj na požiralniku je tudi njegov? pa zakaj je to tako interesantno brat pravzaprav? :sori:

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...