Skoči na vsebino

IFA-afriska duhovnost pred zahodnimi vrati

Ifadayo

Recommended Posts

Spoštovani!

Več kot leto dni je minilo od mojega obiska pri Ogunsini Olayinki, nigerijskem IFA svečeniku v brazilskem mestu Sao Paulu. Pravzaprav je obisk pomenil afriški inicijaciji, ki sta mi ponovno dali moči za življenjske izzive in zaščito v mojem energetskem sistemu. Ključni korak v mojem življenju, saj je od tedaj moje življenje v stiku z mojo usodo, postalo je polno. IFA dodaja manjko tam, kjer ga najbolj potrebujemo. Mogoče se sprašujete kaj pomeni IFA? Ne, nikakor ni kratica angleškega nogometnega kluba. IFA pomeni sistem divinacije, sestavljenega iz 256 odujev, energetskih frekfenc, če se po domače izrazim, s pomočjo katerih babalawo (IFA svečenik) razkrije usodo ali trenutno energetsko stanje posameznika. IFA je politeistična religija, z vrhovnim BOGOM Olodumare in nešteto številom irunmol ali orish (nam bolj znane kot Angeli varuhi; npr. Orunmila-Bog modrosti, ta, ki je iznašel IFA,Obatala, kralj vsega belega, Ogun Bog vojne, napredka in železa, Shango, ogenj, strela, Oshun, boginja lepote, Ewa, orisha zapeljivega glasu in duhovna vodička...). Religiozni sistem je podoben starogrškemu ali rimskemu. IFA je način življenja, katerega bistvene sestavine za dolgo in uspešno življenjsko pot so molitev, post, darovanje božanstvom, rituali, obredi in inicijacije. Je kultura, umetnost... Je OLD AGE. Način življenja naših prednikov, preden so "odkrili kolo" oziroma se pokristanjili. Verjetno ni odveč omeniti, da je stari Egipt baziral na IFA, odkoder so jo ljudje prenesli v Nigerijo, kjer v tradicionalni obliki obstaja tudi danes. Tradicionalni pravim zato, ker je razen na afriški celini IFA prisotna še v obeh amerikah, kamor so jo prenesli sužnji. Tako poznamo v Braziliji Candoble, na Kubi Santerio, svoj sistem imajo tudi na Haitiju. In zakaj vam vse to pišem, saj mogoče to že poznate? Ker bi se rad skupaj skupaj z vami učil in živel IFA. Obeta se nam enkratna priložnost, ko bo Yoruba človek pripravljen deliti svojo duhovnost z nami. Zato bi vam na kratko želel predstaviti svojega spiritualnega očeta OGUNSINO OLAYINKA BABATUNDE ADEWUYI-a.

IZHAJA IZ ODEDE IDANRE V DEŽELI ONDO, NIGERIJA. BESEDA ''OGUNSINA'' POMENI 'ORIŠA' OGUN ODPIRA POT; ''OLAYINKA'' POMENI OBKROŽEN Z BLAGOSTANJEM/NAPREDKOM;''BABATUNDE'' POMENI PRIHOD MRTVEGA OČETA, KAR POMENI, DA SE JE V NJEM INKARNIRAL DUH NJEGOVEGA MRTVEGA OČETA ALI STAREGA OČETA ALI PRAOČETA ALI PRAPRAOČETA; ''ADEWUYI'' POMENI KRONA JE LEPA. OGUNSINA OLAYINKA BABATUNDE ADEWUYI PRIHAJA IZ KRALJEVE DRUŽINE. OGUNSINA IMA ZELO MOČNE POVEZAVE Z DUHOM PREDNIKOV, ZATO SE IMENUJE BABATUNDE.

OGUNSINA SE JE RODIL 4.JUNIJA 1958 IN JE EDEN OD MNOGOŠTEVILNIH OTROK OLADELE ADEWUYI;OSNOVNOŠOLSKO IZOBRAZBO JE ZAČEL S 6 LETI IN ISTOČASNO SE JE ZAČEL UČITI IFA. NA ZAČETKU JE BIL NAJPREJ INICIRAN V IFA IN AWO IMULE, KO JE BIL STAR KOMAJ 8 DNI. KAKORKOLI, NAPOVED IFA ZA OGUNŠINO JE BILA, DA BO IFA POPELJAL TJA, KJER JE NEPOZNANA. OGUNSINA JE PO KONČANI SREDNJI ŠOLI, V 22.LETU STAROSTI DIPLOMIRAL IZ POLITIČNIH VED.

VSEKAKOR SE UČENJE IFA ZANJ NADALJUJE ŠE DANDANES. OGUNŠINA SE JE SPOSOBNOSTI DIVINACIJE NAUČIL IN PRIDOBIL OD SVOJEGA OČETA, KI ŠE VEDNO ŽIVI V SVOJI VASI. V RESNICI GA JE UČENJE IFA POPELJALO V MNOGO VASI IN MEST V YORUBALAND, KJERKOLI PRAKTICIRAJO IFA ORACLE (DIVINACIJO).

GLEDE NA DEJSTVO, DA JE IFA PODALJŠALA ŽIVLJENJE NJEGOVEMU OČETU (V VISOKO STAROST 110 LET), OGUNŠINA LAHKO UŽIVA PREDNOST UČENJA OD ENEGA NAJPOMEMBNEJŠIH TRADICIONALNIH IFA SVEČENIKOV, KAR JIH JE NIGERIJA KDAJKOLI VIDELA. ''MOJ OČE ME JE INICIRAL V VELIKO ŠTEVILO IRUNMOLE IN INICIACIJE SE NADALJUJEJO ŠE DANDANES. TA ZADNJA INICIACIJA JE UTRDILA MOJO MOČ, DA LAHKO NADALJUJEM Z DELOM IFA TUDI DRUGJE PO SVETU.'' PRAVI OGUNŠINA.KAKORKOLI, DA BI UŽIL SADOVE IFA JE BIL OGUNŠINA INICIRAN V AWO IMULE, DA BI ODKRIL NOTRANJI IN SPIRITUALNI DEL ČLOVEŠKEGA OBSTOJA.

Ogunsina bo v kratkem pricel z ucenjem IFA, ki bo zajemalo tako učenje odujev, kot ritualov, obredov, inicijacij in nigerijske kulture. Prosim vas, kdor si želi tovrstnega učenja, spreminjanja lastne percepcije, duhovno pot IFA, naj se mi pridruži. Prav tako so zelo zaželjeni komentarji na zgoraj napisane vrstice.

pa lep pozdrav!

Ifadayo, alafia

Deli na socialnih omrežjih

• 1 year later...

Lep pozdrav

Imam različne iskušnje,ki so se mi dogajale,ko sem bil v rosni starosti13-17 let.

Zadnje leto me je pa spet čisto prevzelo dogajanje stanja duha.

Ni dolgo nazaj ko sem izvedel malo več o Yorubi...

Zelo mi je zanimivo in bi bil vesel,če lahko napišete kaj več o tem,ali pa če lahko kje izbrskam po spletu.

Če pa bo ta VELIKI ČLOVEK res imel predavanja,bi bil zelo vesel Vašega povabila

Lep dan še naprej...

papa

Robert Lautar (Intervju naredil Danijel Šmid Danny):

"...Kaj je IFA?

IFA predstavlja več tisoč let star religijsko – šamanski sistem, ki se je neokrnjen ohranil preko ustnega izročila v Afriki, v plemenu Yoruba. Korenine segajo v pradavno Sumerijo. Predstavlja najučinkovitejši sistem prepoznavanja človeka, njegovih energetskih relacij do sebe, drugih in v končni fazi celotne eksistence. Po moči in učinkovitosti daleč presega vse obstoječe.

Dolgo pred prihodom tega, kar danes poimenujemo znanstvene resnice, je Yoruba kultura odkrila in začela koristno uporabljati osnovne energije, ki jih vsebuje matrica našega planeta. Te energije oz. resnice niso primitivne ali preproste, temveč so zahtevale uporabo zahtevnih analitičnih tehnik in poglobljeno analizo. Razumevanje resnic in prefinjena navodila za njihovo koristno uporabo so častilcem IFA pomagala, da so ohranjali svoje zdravje, ravnovesje in dosegli izpolnitev v življenju. S pomočjo resnic so lahko pogledali v prihodnost in spreminjali sedanjost.

Ko so druge filozofije začele posegati v kulturo plemena Yorube, so postale univerzalne resnice, ki so bile odprte in pripravljene na spremembe in kulturne različnosti, naenkrat kodificirane. Želja «uokviriti« resnice Yorube, ki po svoji naravi veljajo za gibljive resnice in jih zapisati v obliki »besed«, je začela zmanjševati moč in resnico, ki so jo energije ponujale.

Podobno destruktivno, kot so se »uokvirjene« zahodne religije odmaknile od Descartove logike znanosti, so obrnile hrbet tudi posvetnemu življenju. Tako sta nam bili dani dve možnosti: človek je lahko bil bodisi duhovno ali posvetno bitje, nikakor pa ni mogel biti oboje. Na ta način so zahodne religije ločile integriran holističen pogled Yoruba filozofije na dva dela.

IFA strmi k ponovni združitvi teh dveh delov. Prizadevamo si za odstranjevanje nacionalizma, strahov, odvisnosti in protislovij, ki smo se jim povsem predali. IFA si prizadeva za učinkovito osvobajanje univerzalnih resnic in njihovo delovanje v zahodni družbi, katere del smo.

Najpomembnejše pa je to, da nas IFA uči delovanja in uporabe resnic v družbi in skupnosti v kateri živimo in ne ločevanja od nje. IFA ni filozofija za vraževerne in neizobražene. Je močan sistem, ki so ga osnovali odgovorni in inteligentni posamezniki.

IFA je tako sistem, ki je namenjen posameznikom, ki si želijo kar največ od tega življenja.

Starodavne kulture, znanja in okultizem je od nekdaj močno vplival na človeka. Kako se je pri tebi pričelo vse skupaj?

“Po hudi prometni nesreči, ki je korenito spremenila moj pogled na življenje oz. smrt in prebudila silovito hrepenenje po spoznanju smisla življenja, sem stopil na ’svojo pot’. Spoznal in uveden sem bil v vodenje in izvajanje najučinkovitejših gnostičnih spiritualnih metod neposredno s strani avtorja Spiritualne Tehnologije Nove dobe Ž. M. Slavinskega. Na Inštitutu za neo-šamanizem - Paz Geia v Sao Paulo, Brazilija sem sodeloval v projektu ‘Terapevt XXI. stoletja’ in se usposobil za izvajanje sodobnih šamanskih metod. Marca 2002 sem bil v Braziliji s strani Balogun Fabunmija, 82-letnega nigerijskega babalawa, iniciran v IFA

Na odprti mednarodni univerzi za komplementarno medicino (The Open International University for Complementary Medicines, Colombo, Sri Lanka) sem aprila 2002 doktoriral na temo ‘Sodobno šamanstvo’. Izven Slovenije sem vodil delavnice in individualne seanse v Belgiji, Veliki Britaniji, Avstriji in Braziliji (Sao Paulo in Rio de Janeiro)...”

http://zvezde.net/danny/?cat=5

Intervju z ROBERTOM LAVTARJEM

ŠAMANOM IN PREDSEDNIKOM DRUŠTVA ZDRAVILCEV v RS

Piše: DANIJEL ŠMID DANNY

pozareport.com

http://www.pozareport.com/?Id=estrada&...p;novicaID=6383

..men tale sistem ni lih blizu... ne vem zakaj rabimo se en tuj magijski sistem... sej mamo svoje zahodnjaske...

You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

živograd mihajlovič slavinski je ena pizda.

Pa sploh ga ne poznam.

drugač :palec:

aja, kako to ?

..men tale sistem ni lih blizu... ne vem zakaj rabimo se en tuj magijski sistem... sej mamo svoje zahodnjaske...

ma vsakemu svoje, eni se v domačih ne počutijo dobro :palec:

Brez podpisa

Yoruba tradicija

http://www.ifa-orisa.com/Slo/index.htm

_________

"Prvi poznati do savršenstva doveden sistem vjerovanja se rodio na tlu današnje Afrike u Nigeriji.

Razvili su ga preci današnjega YURUBA naroda (plemena) prije više od 10.000 godina prije Krista.

Iz toga sistema, (koji se je raširio po čitavoj Evropi i Aziji) rodilo se ono što danas zovemo PAGANSTVO ili POGANSTVO.

Taj sistem vjerovanja je monoteističan i zove se IFA. Prisutan je još i danas u Africi, u izvornom obliku i naglo se širi. Posebno u Latinskoj Americi. Pomalo u Americi i Evropi.

Mnoge prakse sistema IFA su preuzele današnje religije Kršćanstvo, Islam i Židovska vjera.....

Jedna od najraširenijih praksi je krvno žrtvovanje.

Poznaju ga sve religije od žrtvovanja goluba, jagnjeta ili bilo čega živoga pa čak i čovjeka.

Sam sistem IFA je gledano iz perspektive današnjeg posmatrača vrlo univerzalan i potpun.

Daje odgovore na sva egzistencijalna, psihološka, sociološka i filozofska pitanja koja može postaviti "savremeni čovjek".

Iako je stvoren oko 6000 godina prije pisma, sistem IFA vrlo detaljno upotrebljava matematičke zakonitosti.

Vrlo je zahtjevan za učenje.

Prosječan učenik treba najmanje tri godine da nauči osnove sistema,

a oko 15 godina da postane dobar "divinator" (onaj koji komunicira sa učenicima)

Na netu je mnogo toga o IFA. Najviše na engleskom jeziku.

Pa ko voli nek izvoli..."

http://www.tantra.rs.ba/forum/viewtopic.ph...p;highlight=ifa

Yoruba tradicija

http://www.ifa-orisa.com/Slo/index.htm

_________

"Prvi poznati do savršenstva doveden sistem vjerovanja se rodio na tlu današnje Afrike u Nigeriji.

Razvili su ga preci današnjega YURUBA naroda (plemena) prije više od 10.000 godina prije Krista.

Iz toga sistema, (koji se je raširio po čitavoj Evropi i Aziji) rodilo se ono što danas zovemo PAGANSTVO ili POGANSTVO.

Taj sistem vjerovanja je monoteističan i zove se IFA.

Malo dvomim, da se je iz monoteističnega sistema razvilo poganstvo. Ne vem, koliko to drži x?x

Sistemi, ki so jih razvila starodavna ljudstva, so lahko zelo dragoceni, problem pa je pri prenosu znanj v drugo kulturo. Verjamem, da bi človek več odnesel, če bi lahko živel v kulturi, v kateri se je razvil ta sistem. Način, kako zahodnjaki prevzemajo in predstavljajo tuje verovanjske sisteme in prakse, je malo problematičen. Veliko se izgubi, potvori, spremeni pomen.

"...Najstarejše religije

Najstarejše religije ostajajo skrivnost, saj so obstajale pred pisano besedo in zato o njih ni zgodovinskih zapisov. Arheologi so našli predmete, ki naj bi bili verski in so stari 35 000 let ali celo več. V Evropi so nastali v letih 5000 2000 pr. n. š. spomeniki, ki so narejeni iz velikanskih kamnov, imenovanih megaliti. Postavljanje teh kamnov v pravi položaj je bilo velikansko delo. Nekateri od teh spomenikov so se uporabljali pri verskih obredih. Marsikje je bilo običajno, da so mrtve pokopavali skupaj z različnimi predmeti. Ali naj bi jih uporabljali v posmrtnem življenju...?"

http://www.religije.com/religije_preteklosti.htm

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...