Skoči na vsebino

omake iz morskih zadežev


Recommended Posts

Čao, čao!

 

 

Jaz bi pa imela kakšnen recept za omako z morskimi sadeži (školjke, hobotnica, rakci (može zmrznjenimi, lahko pa tudi svežimi)). Čimbolj pestro, lahko diši po "vzhodu", ("jugu", "severu" in "zahodu").

 

 

 

Morski pozdrav!

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Najpogostejše so buzare iz raznovrstnih školjk in iz škampov. Zelo okusne buzare pa so tudi, če to dvoje zmešamo. Buzaro je zelo preprosto pripraviti. V veliki posodi, največji na barki, zagrejemo olivno olje, ter na njem dušimo na drobno narezan česen. Nato dodamo veliko žlico drobtin in peteršilj. Dodamo še školjke ali škampe, ter vse skupaj zalijemo z dobrim belim vinom. To je tako imenovana buzara “na belo”. Če pa želimo skuhati buzaro “na rdeče”, pa dodajmo le še paradižnikovo mezgo in jed je končana. Školjke kuhamo kakšnih pet do deset minut, skuhane pa so, ko se odprejo. Škampi se kuhajo okoli dvajset minut. Buzaro postrež emo kar v posodi, v kateri smo jo kuhali, ali pa jo pretočimo na ne preplitek pladenj. K buzari postrežemo le veliko svežega belega kruha, ter malo dobrega belega vina.

 

 

Tole sem ti kar skopirala iz moje zbirke. Je eden najbolj preprostih receptov za pripravo školjk in tudi najboljši. Nikar ne poslušaj tistih, ki zraven štulijo čebulo, sir ipd, ker to s školjkami ne gre.

'br tek!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

v glavnem recept za zos, kaj jaz vem eno tenisačico pustimo da špila tenis vsak dan po dve uri in da si ne umije mednožja do konca turnirja nato postružemo iz področja genitalij izcedke, pa smo prišparali na morskih sadežih :xx!:

Dušit ni treba ničesar ker se bomo zadušili sami, sam mal soli vsekakor ne bi škodilo x:o)x

x:Dx faca :palec:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

v glavnem recept za zos, kaj jaz vem eno tenisačico pustimo da špila tenis vsak dan po dve uri in da si ne umije mednožja do konca turnirja nato postružemo iz področja genitalij izcedke, pa smo prišparali na morskih sadežih :xx!:

Dušit ni treba ničesar ker se bomo zadušili sami, sam mal soli vsekakor ne bi škodilo x:o)x

 

Ne vem zakaj se mi zdi, da ne maraš morske hrane...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Riba ja to bi bla jaz pod marelo...

x:Dx xsrcx

Špilaš tenis x:Ix x:Dx

 

x:o)x Jaz sem tud za to, da ribe svobodno plavajo po morjih in da umrejo od starosti

Pa ja, vsaj nafte ne bo zmanjkalo :O:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
rio mare sem se navaličala.. xDDx

V prazno ostrigino školjko daš ščepec soli, nanj pa tisneš pol limone x;)x

Ko original x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Pih ja zraven bom pa še eno tekilo ruknila... x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx x:Dx

 

sstane ti si polen kuharskih receptov x:Dx x:o)x sprememba paše. x8Dx

Nabereš, kar že je školjkastega in polžkastega v morju, vržeš vse na olivno olje za par minut, odstaviš, razcotaš en feferon, na vse z roko zmečkaš en zrel paradajz ali dva in evo ti omakce za špagete, riž ali kruh. x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nabereš, kar že je školjkastega in polžkastega v morju, vržeš vse na olivno olje za par minut, odstaviš, razcotaš en feferon, na vse z roko zmečkaš en zrel paradajz ali dva in evo ti omakce za špagete, riž ali kruh. x;)x

 

Thanks....ko bo prilika bom probala. x:)x

 

 

xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Thanks....ko bo prilika bom probala. x:)x

xsrcx

To pa lahko takoj x;)x

Kečup ali mezgo stisneš v kafe šalčko, rahlo posoliš, malo začiliš x:px , malo ribjega olja in dobro premešaš. Če imaš neslan bel kruh, je to super grickalica s kakim dobrim vinom x:px x:Dx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Najpogostejše so buzare iz raznovrstnih školjk in iz škampov. Zelo okusne buzare pa so tudi, če to dvoje zmešamo. Buzaro je zelo preprosto pripraviti. V veliki posodi, največji na barki, zagrejemo olivno olje, ter na njem dušimo na drobno narezan česen. Nato dodamo veliko žlico drobtin in peteršilj. Dodamo še školjke ali škampe, ter vse skupaj zalijemo z dobrim belim vinom. To je tako imenovana buzara “na belo”. Če pa želimo skuhati buzaro “na rdeče”, pa dodajmo le še paradižnikovo mezgo in jed je končana. Školjke kuhamo kakšnih pet do deset minut, skuhane pa so, ko se odprejo. Škampi se kuhajo okoli dvajset minut. Buzaro postrež emo kar v posodi, v kateri smo jo kuhali, ali pa jo pretočimo na ne preplitek pladenj. K buzari postrežemo le veliko svežega belega kruha, ter malo dobrega belega vina.

Tole sem ti kar skopirala iz moje zbirke. Je eden najbolj preprostih receptov za pripravo školjk in tudi najboljši. Nikar ne poslušaj tistih, ki zraven štulijo čebulo, sir ipd, ker to s školjkami ne gre.

'br tek!

 

 

Flygirl, fantastično. Ko sem prebrala mi je bilo jasno, da more biti nekaj božansko dobrega. Če še kaj najdeš napiši. Drugače sem iz panonskega območja, kjer nikoli nismo kaj preveč jedli morskih jedi in zdaj v bistvu čar morskega okusa pravzaprav šele odkrivam..

 

Sstane x;)x + Stekla x;)x --> fokus na temo. Vsa obstala ribarjenja pa v privat ambientu x:Dx

 

 

Vse dobro ...

 

 

(In brrr - napaka v naslovu).

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Drugače sem iz panonskega območja, kjer nikoli nismo kaj preveč jedli morskih jedi in zdaj v bistvu čar morskega okusa pravzaprav šele odkrivam..

 

Mogoče boš pa še našla kakšno školjko v ostankih panonskega morja xsrcx

Pravzaprav mam res še en recept - za sipo s fižolom. Jst ne maram fižola, no tko jem ga, norim pa ne ravno za njim. in za kostanjev piknik (ko da ni kostanj dovolj) pa mošt.....se je nekdo nesrecno spomnu, da bodo naredili nekaj zame, ker ne jem drugega mesa, kot ribe

...in sem se neki zmrdovala ko so mi povedal kaj bom dobila za jest, ampak sem bla tolk vljudna da sem vsaj probala in blo je res dobr, tko da sem si še trikrat nametala. Kolk je to dobr šele fižololjupcem. kuhala pa še nisem tega, tako da lahko posredujem recept, izkušenj pri kuhanju pa ne. Joj sm kr lačna postala, ko sem se spomnla tistih treh krožnikov... :yumy:

 

 

http://shrani.si/thumbs/sipasfizolspmp.jpg

 

 

 

 

in ne se sekirat zaradi napake, jaz sem jo opazila šele sedaj. sicer je tako da ljudje preberemo tisto kar pricakujemo da bo pisalo.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Flygirl, hvala, da si si vzela cajt in nam posredovala recept.. Fižol imam rada, sipe se pa ne spomnim, da bi jo jedla - edino, če sem jo kdaj nevede. Moremo nekje sipo najti

 

Katere so pa sploh glavne (primorske) začimbe? Origano, timijan (je v receptu omenjen), vino?

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Drugače sem iz panonskega območja, kjer nikoli nismo kaj preveč jedli morskih jedi in zdaj v bistvu čar morskega okusa pravzaprav šele odkrivam..

Kaj pa svinjska ribica v tunki x:px x:Dx

Sstane x;)x + Stekla x;)x --> fokus na temo. Vsa obstala ribarjenja pa v privat ambientu x:Dx

A misliš :8): x:Ix :inocent:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Kaj pa svinjska ribica v tunki x:px x:Dx

 

 

Ma, Sstane, ta mastna svinjska hrana mi več tako ne sede. Odkar pa sama kuham, pa tega ne bi nikoli kuhala, ker imam pač ful raje druge stvari (špinjačo, solate, morske sadeže, (ajdove) cmoke. Všeč mi je tudi mehiška huhinja, vsaj ta verzija, ki je prirejena slovenskemu okusu ( npr. Joe Penas varianta, čeprav jo eni ful kritizirajo. Tortilije so mi res tam mjam xloveyx . Še pa še (lalala)) ,

http://waltm.net/mermaid.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 months later...

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...