Skoči na vsebino

Ajdova kaša z gobami


Recommended Posts

Zadnjič mi je zadišalo kaj podobnega, kot je rižota, vendar ne z rižem. ;)

Pa sem naredila naslednjo jed:

 

Ajdovo kašo sem oprala in jo dala namakat v mrzlo vodo.

Potem sem ravnala tako kot bi pripravljala rižoto: naseckala sem čebulo, korenček, česen in šampinjone (te sem pač imela, ker mi jih je prinesla frendica, lahko pa bi uporabila druge gobe, najbrž pa bi najbolje zraven sodili jurčki) - po vrsti.

Ko se je to nekaj časa cmarilo, sem dodala ajdovo kašo (ki se je medtem zmehčala in nabreknila) in vse skupaj nekaj časa mešala.

Potem sem dodala paradižnik (ki sem ga predtem skoraj zavrela v posodi, mu odstranila kožico in ga narezala na manjše koščke).

Potem sem še nekaj časa pustila (malo), toliko, da je bila kaša povsem kuhana.

Ker ima ajda tak specifičen okus, je okus gob zelo pasal (kljub temu, da ne šizim preveč na gobe).

 

Aja - dodala pa sem šetraj (tega kar obožujem), majaron (tega povsod tlačim), timijan (ta je malo močnejši, tega sem dala manj), lahko pa bi seveda dodala baziliko (če bi jo imela), ki jo prav tako zelo maram ali karkoli drugega. Potem pa sem notri zmlela še malo mešanega popra.

Solim navadno s sojino omako ali z naravno, grobo soljo.

 

Takale preprosta jed, pa tako okusna.

To sem prvič zdaj naredila, pa bom še kdaj. :)

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 1 year later...
Guest sanjalica

Tedensko vsaj 1 x na jedilniku ajda pri naši hiši;

- mlečna ajdova juha

- ajdove zlejvanke

- ajdove palačinke

- ajda kot priloga

- ko delam prilogo iz riža...vzamem pol riža, pol ajde...

Mnjamsi je ajda; nenavsezadnje pa je moj vzglavnik tudi nadevan z ajdo.

(dobro, da mi ni ime Ajda)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sanjalica

Ajdova zlevanka z bučnim oljem in ocvirki

 

0,5 l mleka, 30 dag AJDOVE moke, 3 jajca, sol., 10 cl bučnega olja, 10 dag ocvirkov, 1 dcl kisle smetane

 

Razžvrkljamo mleko, moko, jajce, sol, da dobimo gladko testo (masa kot za palačinke). Pekač namažemo z bučnim oljem in segrejemo. Na pogreto olje vlijemo testo in pečemo. Ko je napol pečeno, potresemo z ocvirki, pokapljamo s kislo smetano in dobro zapečemo. Serviramo vroče.

 

možnosti:

a) pečemo v ponvi...

B) pečemo v pekaču v pečici...180 stopinj, 30 - 40 minut

c) lahko izpustimo bučno olje in spečemo v navadnem olju

d) lahko uporabimo samo kislo smetano brez ocvirkov

 

 

Možnosti še in še...je pa mnjamsi...

 

Ajdova solata

1/4 kg ajdove kaše, 2 jajci, 5 cl bučnega olja, kis, sol, poper

 

Ajdovo kašo v hladni vodi operemo in damo kuhat v slano vodo. Kuhano odcedimo, ohladimo. Jajce skuhamo in sesekljamo. Vse damo v skledo, solimo, popramo, prelijemo z razredčenim kisom in bučnim oljem...premešamo. Preden mnjamsnemo...dajmo za eno uro v hladilnik.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Naredim enako kot Marsa, ampak dam večkrat namesto ajde tudi piro. Pa mogoče pustim, da je še malo al dente.

(Sanjalica, x;)x imajo tudi pirine vzglavnike..).

 

V poletni vročini pa sem dala dostikrat ajdovo kašo ali piro na zeleno (ali drugo solato) in je vse skupaj samostojen obrok.

Dober tek!

 

xsrcx xsrcx xsrcx MucaMaca

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...