nimbus 17. november 2007 Avtor Prijavi Deli 17. november 2007 Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 17. november 2007 Avtor Prijavi Deli 17. november 2007 "JEBEŠ KARIERO, JAZ SEM ZA REVOLUCIJO" Tale transparent mi je pa tko všeč, da bi ga dal kar v podpis... kopiran od današnjih demonstracij. So bli pa zanimivi oni transparenti, ko so pisali gor "menadžerji" Zdej, jaz, če bi že slovenil bi rekel menežerji... brez D-ja in ne A. Ampak jim je oproščeno, sej nimajo cajta tuhtat... Skratka, vile nabrust pa gremo pikat... Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 18. november 2007 Avtor Prijavi Deli 18. november 2007 Danes se po sili trenutne navade zbudim že ob šestih zjutraj in ker ni bilo "morgenroete" se nekako ležerno premetavam iz enega konca postelje na drugega. Pa sej ni čudno, saj sem zaspal že ob devetih zvečer. Nekje vmes se samo spomnim, da sem poganil muziko in kompjuter... bogsigavedi kdaj in kako. Anyway, vstanem čil in zbrihtan, kar se v tako ranem jutru pri meni ne zgodi ravno vsaki dan, si pripravim turski kafe in ob njegovem prijetnem vonju razmišljam o dnevu. Nedelja je praktično edini dan, ko sem tako zbrihtan in prisebi, da se lahko lotim kakšnega zanimivega, mogoče bolj zahtevnega branja. Po mizi mi leži metafizika dekarta, spinoze in lajbnica. potem že prebrani spisi šopenhauerja, ki čakajo na vrnitev na zaprašene knjižne police, rajcajo me tudi strategije osvobajanja maje milčinski in kuga fantazem slavoja žižka. Poleg tega imam super zadevo v pdf-ju od relativnostne teorije, kjer me čaka samo še zaključek. Fenomenalno... mrzel, zasnežen zimski dan. Samo odločit se je treba.... Pa zazvoni... že takoj malo čez sedmo zjutraj... preko neta... ej, a greš na čemšeniško Uf, ahilova tetiva... alternativa... ali štiri stene in globina knjige ali neskončne zasnežene širjave in prostost. Zlomim se... itak... gremo Pa gremo. Potem na poti v avto se spremisleva in jo puhneva raje čez čebulovo dolino na Kum. Da vam povem... KOOOLLLIIIIKKKOOOOOOOOO SSNNEEEEEEEEEEEEEGGGAAAAAAAAAAAAAAA Prav dolgo že nisem tako z veseljem gazil po tej naši mali zemljici. In tišina snežnega dneva, ko se zvok ne širi. Vmes se parkrat ustavim in prisluhnem. Ptice samozadostno poplesavajo po krošnjah dreves. Koliko enih reči si moram sam nadet, da se počutim vsaj kolikor toliko udobno in primerno. Ni mi žal. Na vrhu pade obvezno pivo in povratek na malo bolj majavih kolenih. Škripanje snega, vijuganje vetra, sledovi divjadi... pa to je to... EUREKA... pa stopim naprej, vesel, radosten in vem, da bom kmalu prišel v dolino in jutri bo ta dan samo še bled spomin. Čeprav trmast in še dvomljivo odločen, sam pri sebi vem, da bom naslednji dan vstal kot ponavadi s svojimi stvarmi, svojimi težavami, skrbmi in obveznostmi. Pa naj bo tako... vsega pa le ne moreš imet. Ampak si obljubim... ko se skrbi naberejo in obveznosti pritiskajo, pridem spet v te kraje na "fine tuning". This is my church... this is where I heal my hurts. Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Audente 22. november 2007 Prijavi Deli 22. november 2007 tole je pa prav zanimivo Namaar Citiraj ZVERINJAK Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Zasavka 22. november 2007 Prijavi Deli 22. november 2007 . Potem na poti v avto se spremisleva in jo puhneva raje čez čebulovo dolino na Kum. Čez čebulovo!! sto let že nisem šla po tej poti, spomladi mi je najlepša! Bom šla drugo leto (če bom še našla ) Citiraj http://th300.photobucket.com/albums/nn10/hidingthepain/th_ththgorgeous.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 22. november 2007 Avtor Prijavi Deli 22. november 2007 @Zasavka no, jst sm pa razmišljal, če bi šel dol z gorcem in če bi pri tem podvigu cel ostal... Kum ruleeeeees , sam čez čemšeniško ga pa ni @Namaar ej, tko sem jst enkrat gledu drevo in sem bil ravno v tistem metafizičnem stanju, ko sem hotu videt drevo kot drevo in ne kot deblo, veje in listje. a veš, nekateri se z njimi celo pogovarjajo in jih objemajo In tuhtam "kako bi jaz lahko ljubil to drevo " Pa hodim okol njega in ga ogledujem in ko se že skoraj zaljubim vanj, začne s krošnjo tko vršati, da se kar prestrašim. Pogojni refleks kar se ljubezni in mene tiče... I guess Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 22. november 2007 Avtor Prijavi Deli 22. november 2007 obojestranska... vič, tega se sploh spomnu nisem... sem sam mislu, da ma pač sam perverzno spolno prakso pa sej člouk se vsega navad ja, itak... ko gre za mc^2 al pa kej tazga so mi stvari več al menj jasne ampak ljubezen, stari moj, je pa taka ogromna neznanka, da te obrne upside down just like that vsa prepričanja, vsa menja, vse interese, vso dejavnost, celga samga tebe lahko zdribla in a minute itak se ji ne moreš upreti... ma, bom raj tih, ker sem totalni zelenec na tem področju. sam bom pa citirau enga mojga frenda, ki prav: " lega, pa sej pr babih nikol ne veš kaj bo nardila čez deset minut. to se jim kr sfuzla, pol pa kr bezlajo. " P.S. Avtor prispevka se v imenu omenjenega vira opravičuje ženskemu delu občinstva za morebitno izzvane negativne odzive vendar je mnenja, da se lahko tudi v največji zmoti skriva kanček resnice in takorekoč podarja svoje dobro ime v znanstvene namene. Zum Risiken und Nebenwirkungen fragen Sie ihren... bla, bla, bla Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 24. november 2007 Avtor Prijavi Deli 24. november 2007 ne začni z ljubeznijo. ko sm mislu, da imam vse figured out, se je stvar spremenila za 1000%, čist druga vrata so se odprla, nove poti pokazale... in pol mi frend reče: Hudič babji... pust babe, deca vzem! in vse bolj se mi dozdeva, da ima ta nasvet celo smisel x:Dx sam res... kukr kol ubrneš prideš do istega konca/začetka... namreč... z ženskam je križ PO DOLGEM IN POČEZ P.S. Mater je fajn tkole mal pomoževat in govorit v skupnem jeziku Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mia4aerobics 24. november 2007 Prijavi Deli 24. november 2007 ne začni z ljubeznijo. ko sm mislu, da imam vse figured out, se je stvar spremenila za 1000%, čist druga vrata so se odprla, nove poti pokazale... in pol mi frend reče: Hudič babji... pust babe, deca vzem! in vse bolj se mi dozdeva, da ima ta nasvet celo smisel pa kaj bi zdj diskutiral o tem... res da mal izkušenj imam in vse kar sm se naučil iz njih je da... lejga zlomka, sj sploh nevem kaj sm se naučil vem samo, da je dovoljeno sanjati in če bo moje življenje posvečeno iskanju tega, kar je zame sanjsko, potem ne bom živel zaman sorry n, ampak moram... sanje, zaradi preteklih dojemanj odnosov, kakrsnihkoli,imajo zame nakaksen negativni podznak. vsaj pri meni je to vodilo v odvisnost :xx!: .ves, kot droga, ko zaradi sanj, ne vidis prave vsebine in potem ljudje okoli tebe niso ravno hvalezni, da jih le sanjas,ne pa tudi vidis. ne tega delat.bolje se po moje ucis zrelosti, ce ne sanjas.pol ze ves, ko odsanjas sam... in iskanje sanj? ne vem, ce sem prav razumela, ampak tuki nekje mora priti tudi do dozivljanja.saj to je verjetno namen iskanja?kako bos vedel, da jih dozivljas, ce ti bo samo iskanje samozadostno?razen, ce ti samo iskanje da vso vsebino, pa raje hodis po nesteto poteh? ne se uspavati v iskanju, in ne zbezat samo v sanje,prosim. skoda te je. Citiraj TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ. Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Mačona 24. november 2007 Prijavi Deli 24. november 2007 (zato sem napisu, da je bolje iskati, kot se slepiti z lažno srečo) najbolje je nehati iskati sploh. ljudi nikoli ne najdeš. niti oni ne najdejo tebe. mi sploh nimamo vpliva na to, usoda nas sama zbližuje in ne naši programi in pričakovanja. v to sem čisto prepričana. po vseh izkušnjah. iskati srečo (lažno ali pravo) v drugih, je pa še večji vir nesreče, zablod, razočaranj in zagrenjenosti. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. november 2007 Avtor Prijavi Deli 25. november 2007 če zdejle prižgete kanal A boste vidl ful luštno punco, ki ima ful debiln job... pa ne bi zdaj o obratno sorazmernosti in optimizaciji inteligence in lepote. tisto, kar sem hotu povedat... ja, sanje... jebi ga... ampak o takeli deklici bi se pa že splačal sanjat tko, ko igračka... mal naviješ in se igraš grem zdej sanjat :sleeping: Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ksenia 25. november 2007 Prijavi Deli 25. november 2007 Čez čebulovo!! sto let že nisem šla po tej poti, spomladi mi je najlepša! Bom šla drugo leto (če bom še našla )jst bi pa našla (men je ta dolina nora ), tud če bi se vmes dvakrat izgubila a greva? danes bil pohod na Čemšeniško. mogoče če bo vreme jo drug vikend pihnem tja gor... užitek se vračat čez Vrhe in Planino... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. november 2007 Avtor Prijavi Deli 25. november 2007 ne vem kako se reče... skratka, bjonda, dolgi lasje, spredi na črto, polna karakterja ma, šel sem zadremat in sem isku primerno glasbeno podlago in stuhtu, da me tale še najbolj pomirja , čeprav govori same neumnosti ka bi blo šele, če bi mi kakšno pravljico prebrala po mojem se sploh zbudu nebi ampak so cari ej... to majo naštudirano psihologijo. najprej ti dajo eno brezvezno uganko, ki jo ona potem lajna v stilu "no, kaj sem si izbrala ", potem pa, pazi, ponuja nagrado. vzame 500 eur in jih nastavi kameri ravno tako, da pokrije svoj napol razgaljeni dekolte. in pol je tip ves zbegan... drži slušalko v rok in hoče resnično samo eno stvar. njen dekolte... ampak, da pride do njega ji more najprej vzet tistih 500 eur (da jih umakne) in tako kliče ko zmešan, na koncu ostane z dolgim nosom brez dnarja in brez dekolteja Nezavedno definitivno obvlada... zdej, zavedno al nezavedno... pitaj boga Oommmmmmmmm... Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. november 2007 Avtor Prijavi Deli 25. november 2007 pol maš ti res cifro mater... sam kaj čem s tako babnco... sam del bi meu z njo Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. november 2007 Avtor Prijavi Deli 25. november 2007 tegale moram postat... »Ena najtežjih stvari na svetu je delati – ne da bi mislil na žetev svojega dela; pomagati človeku – ne da bi pomislil na to, da bi ti moral biti ta za pomoč hvaležen, opravljati neko zaslužno delo – ne da bi računal na to, da ti bo prineslo čast in slavo ali nič od tega. Največji strahopetec postane pogumen, če ga ljudje hvalijo. Vsak tepec bo zmogel junaška dejanja, če čuti, da ga družba občuduje. Toda če nekdo nenehno dela dobro drugim v korist, ne da bi pričakoval od ljudi priznanja, opravlja največjo daritev, ki jo je človek sposoben.« Swami Vivekananda Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mia4aerobics 25. november 2007 Prijavi Deli 25. november 2007 tegale moram postat... »Ena najtežjih stvari na svetu je delati – ne da bi mislil na žetev svojega dela; pomagati človeku – ne da bi pomislil na to, da bi ti moral biti ta za pomoč hvaležen, opravljati neko zaslužno delo – ne da bi računal na to, da ti bo prineslo čast in slavo ali nič od tega. Največji strahopetec postane pogumen, če ga ljudje hvalijo. Vsak tepec bo zmogel junaška dejanja, če čuti, da ga družba občuduje. Toda če nekdo nenehno dela dobro drugim v korist, ne da bi pričakoval od ljudi priznanja, opravlja največjo daritev, ki jo je človek sposoben.«Swami Vivekananda kok fajn,sam eno vprasanje, ce nekdo,dela dobro drugim v korist, ne da bi pricakoval od ljudi priznanja, ali je to lahko za nas ljudi se vecji izogib dobremu...?da namrec ne more, da ne dela tega zavestno,....in pol smo pa lohka spet tam: sanja svinja o kukuruzu... False Enlightenment Citiraj TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ. Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. november 2007 Avtor Prijavi Deli 25. november 2007 ne razumem dobro vprašanja. ali misliš to, da če nekdo dela nekomu dobro potem mora obstajati ta, mogoče včasih tudi nebodigatreba, ki je prejemnik te dobrote ali misliš da se enostavno ne moremo izklopiti iz tega kroga "kolikor dam, toliko dobim" ali kaj drugega meni se zdi, da je dandanes v bistvu zelo težko dajati, ker je vse tko zlo specializirano. če hočeš preživet, potem si v sistemu, ki te po sistemu ponudbe in povpraševanja (ok, večina nas rečmo) plača ravno za reprodukcijo in ti ostali prosti čas ne zadošča za ne vem kakšna blažena dejanja. greš domov iz šihta in ker se ti mudi še koga pohodiš vmes... no, enako so mi specializirani oni prostovoljci. že takoj ena huge organizacija zadaj, da se ja počutiš nebogljenega ko oni uradnik v kafkovem romanu. edina zadeva, ki se mi zdi, da jo včasih izkoristim je pač ta slučajnostna/priložnostna dobrota. nekomu nekaj daš oz. narediš, pač, zato ker se ti zdi to prav. se niti ne počutiš ne bolje, tudi ni kakšnih kalkulacij zadaj. to je najbolj... po mojem... Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mia4aerobics 25. november 2007 Prijavi Deli 25. november 2007 jaz se vedno bolj sprasujem, cetudi niso kalkulacije, ali so potem vsaj podzavestno bile, predvsem pridem do tega zato, ker drugi ljudje avtomaticno dojemajo te stvari kot vnaprej vkalkurirane, kot da jim ponujam neko dodano vrednost za katero morajo placati.razumes?tak da, o izklapljanu iz kroga sem mislila.in mocne so sile, ki te vlecejo nase...ker potem zacnes slej ko prej razmisljati ti tako, vkalkulirano.kar sicer ne maram in si probam ostati zvesta, sam ne gre vec tako lahko, kot je slo vcasih.ce sem cisto iskrena.pokvarila sem se.nc niso drugi krivi.sama sem, uh!hvala bogu me saj se naivnost resuje,mia Citiraj TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ. Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 25. november 2007 Avtor Prijavi Deli 25. november 2007 tole še napišem pol grem pa spat ampak, a veš... ko mam na jeziku... pa sam tolk, da te zrajcam, sej ni druzga... to je naš problem in si ga lepo opisala. in ker ravno berem strategije osvobajanja, postam začetni quote, ki govori prav o tem:"Le popolni človek je sposoben pohajkovati v svojem času, ne da bi se pustil speljati vstran. Sposoben se je prilagoditi ljudem, ne da bi izgubil sebe. Nobeni šoli se ne pridruži, pa vendar ne zavrne nobene misli samo zavoljo tega, ker izvira od nekoga drugega." skratka... ni za obupat... lahko noč Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mia4aerobics 25. november 2007 Prijavi Deli 25. november 2007 hm, ce to pise ze na zacetku knjige, kaj potem sele pise na koncu? mia Citiraj TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ. Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 27. november 2007 Avtor Prijavi Deli 27. november 2007 čak... še nism pršu ke tale je nekje iz sredine... to je qoute quote-a »Pusti nam naše običaje; bolj modri in častivredni so kot tvoji; tega, kar sam imenuješ naša nevednost, ne želimo zamenjati za tvojo nekoristno vednost. Vse, kar je dobro za nas in vse, kar potrebujemo, namreč že imamo. … Sam se lahko za življenskimi dobrinami ženeš kolikor hočeš, dovoli pa, da se razsodni ljudje ne ženejo za njimi, kadar bi jim njihovi težavni napori prinesli samo namišljene koristi. … Ne polni nam glav s svojimi umetnimi potrebami in navideznimi vrednotami.« Denis Diderot napisano v obrambo t.i. azijskih filozofij, tradicij, kultur, pred arogantnim evropskim pristopom... je zimzelen... po mojem bi ga razumel tut "gurač" polnega vozička izpred BTC-ultra-super-trooper-spar-citiya. sam da šteka pa je ok... pol ve zakaj gura Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 29. november 2007 Avtor Prijavi Deli 29. november 2007 kot je galilejo uvedel matematiko v fiziko, tako je spinoza hotel uvesti matematiko v filozofijo. že sam naslov "Ethica Ordine Geometrico Demonstrata (1677)" kaže na kakšne kosinusne in sinusne izreke . ampak je bil tip kerlc. baje je njegov sistem ostal brez estetike, ker jo je dejansko zavračal. in pravi v pismu prijatelju "hja, lepota dejansko ni nič drugega kot fikcija imaginacije. če se hočete prepričati o tem, poglejte si najlepšo roko pod mikroskopom. pokazala se vam bo "strašna"." fikcija imaginacije zdej se bom počas lotu geometrije... ups, mislem, etike... tko, da se zna nardit, da bojo zgledali moji posti kot od nekoga iz srede 17. stoletja takrat se po vsej verjetnosti niso drli Ooommmmmmmmm, ampak aaaaaaammmmmmmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnn Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 30. november 2007 Prijavi Deli 30. november 2007 kot je galilejo uvedel matematiko v fiziko, tako je spinoza hotel uvesti matematiko v filozofijo. že sam naslov "Ethica Ordine Geometrico Demonstrata (1677)" kaže na kakšne kosinusne in sinusne izreke . ampak je bil tip kerlc. baje je njegov sistem ostal brez estetike, ker jo je dejansko zavračal. in pravi v pismu prijatelju "hja, lepota dejansko ni nič drugega kot fikcija imaginacije. če se hočete prepričati o tem, poglejte si najlepšo roko pod mikroskopom. pokazala se vam bo "strašna"." fikcija imaginacije zdej se bom počas lotu geometrije... ups, mislem, etike... tko, da se zna nardit, da bojo zgledali moji posti kot od nekoga iz srede 17. stoletja takrat se po vsej verjetnosti niso drli Ooommmmmmmmm, ampak aaaaaaammmmmmmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnn Boš videl, da ta Etika ni prav nič etična...ima pa vsekakor zanimive trenutke. Samo začne se pa s propozicijo, da nekaj ustvari samega sebe. Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 30. november 2007 Avtor Prijavi Deli 30. november 2007 ne razumem čisto dobro tvoje trditve. mogoče njegova knjiga etika nima nič skupnega z občesprejetim pojmom etike ali je njegova (občesprejeta) etika neetična čisto mogoče je, da se ob navdušenju nad njegovim sistemom motim in zavajam, vendar traja to navdušenje že predolgo, da bi bilo samo rezultat neke trenutne vzhičenosti. kar se tiče propozicije, da nekaj ustvari samega sebe... dobro se je podati v tisti čas. mislim, da je bil dekart njegov starejši sodobnik in prav on je prvi predstavil kartezijanski sistem. to pomeni, da pred njim ni znal noben narisati enega navadnega vektorja r prečno (x,y,z) medtem, ko jih zdaj otroci stresajo iz levega rokava v osnovni šoli. če si kdaj bral sholastiko, na primer akvinskega, potem veš kako so lahko nekateri dokazi in tolmačenja mučni, nepregledni in dobesedno odvratni. ne mine minuta ali dve in že boš obtičal v kaosu besed, katerih pomen je pravi arheološki zaklad našega občega izražanja. tako je matematična metoda navdušila določene ljudi ravno zaradi njene deduktivne logike in lahkosti intuitivnega zrtja. npr. z enim samim stavkom definiram krog in vsi vemo zakaj se gre. brez besedičenj, umavanj, razglabljan, kaj če in ko če itd. bla bla bla. no, in spinoza, kot veliki um se je tako lotil svojega sistema. da nekaj ustvari samega sebe, s tem misli samo boga, ki ima edini to svobodo, ki je po drugi strani nujnost, da JE. ampak on boga ne antropomorfizira, mu ne daje rok, nog, glave in ostale navlake, ampak samo pravi da je to neskončna podstat z neskončno atributi, kateri se najdejo v neskončnih modusih. that's it... "fjartik" ampak poslušaj... prav tako, kot indijska filozofija govori o cikličnem času, ki si ga lahko predstavljamo s pomočjo moderne fizike kot dihanje vesolja; začne se s prapokom, se širi in ko začetno pospeševanje zaradi gravitacije jenja, se vse vrne na isto mesto, na neskončno majhno točko in tako znova in znova. tako je tudi spinoza boga slekel človeške predstave, ga kot pravimo abstraktiziral in mu pripisal svobodo kot nujnost in s tem enoznačno pripel DETERMINIZEM. in kaj drugega je cikličen čas, kot dejstvo, da smo v dobi X1 kateri nujno sledi doba X2, ki se konča z dobo itd. bla, bla, bla. kar se determinizma tiče je zanimiva tudi vzporednica s kvantno mehaniko. paradox svetlobe (glej npr. double slit paradox)) je v tem, da je enkrat val (wave), drugič delček (particle). v bistvu je particle-wave. in ko nastane svetlobna interferenca jo razlagamo kot val in sicer da se določeni valovi poklapajo in podvojijo medtem, ko se določeni izničijo in tako vidimo na steni reže. problem nastane, ko spuščamo vsak fotonček posebej in nastane neka reža (čez čas seveda, če bi se trk fotona označil). ampak s kom interferirjao obstaja samo verjetnostna porazdelitev, ki nam pove kakšen bo rezultat and u just can't do much about it (determinizem), ampak pri vsakem posameznem fotončku poznamo pa samo verjetnost, da bo šel sem, verjetnost, da bo šel tja itd. in lahko rečemo, da je svoboden. prav tako spinoza pravi, da ljudje v svoji zmoti zaradi nepoznavanja realnosti, pojmujejo to neznanje kot vzrok za svoja ravnanja in tu se praktično izenači s schopenhauerjem, ko v svojem spisu pravi, da je voda lahko tudi razburkana, valovi, ruši in podira, ampak trenutno pa samo mirno leži. saj bi tudi jaz lahko šel peš okoli sveta, ker to hočem, ampak danes sem šel iz službe samo domov (na primer). kot pri spinozi, kot pri kvantni mehanki, kot pri schopiju so rezultati znani, mogoče niso poznani nam, ampak so že zapisani, le naša trenutna, čisto naslednja akcija, delovanje je stvar verjetnosti in s tem kvazi svobode. no, verjetnost, da prav zdaj NE napišem še nekaj o njegovi etiki je 10 na minus 100. torej spinoza je panenteist, ki pojmuje boga kot imanentnega svetu in/ali ga celo presega (to pove oni "en" v panenteist ). ga presega in abstrahira. s tem zanika vso mučno človeško moralo dobrega in zla, lepega in grdega, živega in neživega itd. bla bla bla. starozavezni bog je kot karatker zelo slabega človeka... ljubi vse kar njemu samemu ugaja in kaznuje vse kar mu ni po godu. spinoza je s svojo etiko hotel ljudi osvoboditi teh mračnih idej, mu izbiti iz glave predstavo, da so vse stvari nastale le njemu v prid za izkoriščanje in da je on sam središče univerzuma. to je kasneje tudi jasno pokazala znanost in tudi v razvoju misli si brez spinoze ne moremo misliti ne razsvetljenstva, ne nemške klasike itd. to je dejansko velik korak v smeri etike. samo pomisli kakšen bi bil svet, ne brez onih, ki mislijo da so vse stvari, živali, laznina in plaznina, njim v tek, temveč samo onih, ki mislijo, da so sami bogovi samo pomisli, če si upaš anyway... ko že čvekam ko stara baba obstaja tudi 100 procentna verjetnost, da skopiram en quote v podporo njegove etike. "Mimo tega, da daje ta nauk duhu popoln mir, je v njem še ta korist, da nas nauči, v čem je najvišja sreča ali blaženost - namreč samo v spoznavi Boga; ta nas navaja samo k dejanjem, ki jih narekujeta ljubezen in nravnost. Iz tega spoznamo, kako daleč od pravega spoštovanja vrline so ljudje, ki pričakujejo, da jih bo Bog nagradil za vrlino in dobra dela z najvišjim plačilom. Kakor bi vrlina in služnost Bogu ne bili sreča sama in največja svoboda... Ta nauk je koristen tudi za družbeno življenje, kolikor uči, da ne smemo nikogar sovražiti, prezirati, zasmehovati, se na nikogar jeziti, nikomur zavidati... itd. bla bla bla" zdaj, sam velikokrat poudarjam, da so besede samo sporazumevalni znaki, enako je s pismenkami, in da npr. svoji ljubljeni osebi lahko z božanjem pokažem svojo naklonjenost, ne morem ji pa tako posredovati romana dostojevskega, zato upam, da je v situacijski slučajnosti (svoboda) našega bivanja na planetu zemlja dobila vsaka stvar/predmet enako nalepko, t.j. besedo (determinizem ) pri meni kot pri vas in da je posredovana misel vsaj kolikor toliko identična sama s seboj. uhuhuhu... Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest Mačona 1. december 2007 Prijavi Deli 1. december 2007 Nimbus, eno nalogo imam zate oz. te prosim za asistenco.rabim za en izpit, pa nikjer ne najdem. skratka: kaj v filozofiji pomeni pojem vrednost? hvala, LP, Mačona Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.