Skoči na vsebino

Duhovnost za denar

orientalka

Recommended Posts

Jep se strinjam .. Oh tota moja Štajerca, pa sej sn že enkrat reko da smo mi sinonim za duhovnost. ka se sploh čudim trotl

lahko tebi k marse ni ... :xx!:

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 55
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

In kaj je po tvoje oseba, ki te uči zdraviteljske tehnike ?

duhovni učitelj, mojster, guru... so mi itak čudni izrazi. ampak njihovo poslanstvo si predstavljam predvsem v smeri, ko se s človekom (da ne rečem z univerzumom) ukvarja celostno. psihološko, karmično, duhovno in iz tega skupaj z mano oz. komerkoli, s katerim sta se seveda po naključju srečala, išče povezave, razloge, vzroke za tudi telesno stanje in možnosti za razvoj na vseh nivojih.

oseba, ki pa uči zdraviteljske tehnike, (verjetno oba misliva na alternativne pristope k t.i. zdravljenju in življenju)pa naj bi bil po moje strokovnjak na svojem področju. ( su jok, zelišča, kiropraktik...)

seveda pa ne izključujem možnosti, da je lahko en človek v obeh vlogah.

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....

Se strinjam, razen z tistim delom o naključju.. :palec:

ja ja. sej piše seveda po naklučju. tut jes vrjamem, da naključnih naklučij ni. al pa saj hočem vrjet xrolleyesx učas mal za tolažbo, k ni use tko, k bi jes rad xrolleyesx sej pol se pa podpišem, pa je x;)x

Na zalost ne verjamem prevec v nobene guruje, ucitelje ali kako jih pac imenujemo...zato jim tudi ne morem zvesto slediti.

In...pripravljena sem bila plačati in se mi je to zdelo normalno, da mi je kdo pokazal pot,kaksno tehniko...ostalo tako moram sama narediti...

Astra

Per aspera ad astra

duhovni učitelj, mojster, guru... so mi itak čudni izrazi. ampak njihovo poslanstvo si predstavljam predvsem v smeri, ko se s človekom (da ne rečem z univerzumom) ukvarja celostno. psihološko, karmično, duhovno in

iz tega skupaj z mano oz. komerkoli, s katerim sta se seveda po naključju srečala, išče povezave, razloge, vzroke za tudi telesno stanje in možnosti za razvoj na vseh nivojih.

Na zalost ne verjamem prevec v nobene guruje, ucitelje ali kako jih pac imenujemo...zato jim tudi ne morem zvesto slediti.

In...pripravljena sem bila plačati in se mi je to zdelo normalno, da mi je kdo pokazal pot,kaksno tehniko...ostalo tako moram sama narediti...

Astra

:palec:

Odvisno od tega, kje to znanje iščeš. Jaz npr. sem vedel, da bom pravega učitelja spoznal tako, da od mene ne bo zahteval denarja. In sem ga spoznal. Vse reiki iniciacije sem prejel brezplačno, prav tako vso znanje, ki sem ga odnesel. Seveda sem bil tudi jaz pripravljen pomagat, ko je bilo treba naredit kaj okrog hiše ali kaj podobnega. Ampak to je bila moja izbira, ni bil pogoj. Zavedam se, da imam veliko srečo, da mi je življenje na pot poslalo učitelja. In govoriti o duhovnosti v povezavi s cerkvijo je nesmisel, katoliška cerkev že dolgo ni več duhovna ustanova, prej lopovska organizacija, ki nevednim ljudem krade denar v imenu boga in proizvodnja pedofilov..

Ko predajanje znanja in duhovnih veščin iz učitelja na učenca postane biznis, več to ni to. Seveda morajo tudi učitelji od nečesa jesti, to pa lahko zaslužijo npr. z zdravljenjem..

Hojla Leeon

Hm, ocenjevat vsebino na podlagi embalaže zna bit hudo varljivo. Jo ni fabrke, v kateri bi bli sami lopovi in tud ne take, v kateri bi bli sami svetniki. Diskvalificirat človeka na podlagi njegovega izgleda, njegove obleke /fabrke, institucije/ je presneto huda obsodba.

butl

xsrcx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

moje mnenje....

noben učitelj v duhovnosti ti ne sme zaračunat niti enega €, če ti je predal spiritualno znanje.

kaj potem lahko pridejo do spiritualnega znanja in realizacij samo tisti, ki imajo denar? ne bi rekel!

če boste plačevali za spiritualno znanje, potem ne boste dobili ničesar ali pa nekaj drugega. morda boste lahko malo bolje živeli, ampak vse to je odločno premalo za duhovno samorealizacijo.

poiščite nekoga, ki vam bo iz ljubezni predal duhovno znanje in vi mu tudi plačajte z ljubeznijo. ne mislim zdaj na materialno ljubezen, ampak na čisto duhovno ljubezen.... saj če je pravi duhovni učitelj, vas bo prej ali slej naučil, kako to doseči.

če pa je slučajno vaš učitelj pravi asket, potem pa mu donirajte po svojih zmožnostih. lahko z hrano ali denarjem.....

že skoraj 20 let se trudim duhovno živeti, iskal sem različne poti, doživel marsikaj.... še zdaj ne vem ničesar, sem brez duhovnih realizacij. vendar, to so moje skromne izkušnje....

iščite iskreno iz globine svojega srca in tako nikoli ne boste prevarani.

vso srečo na vaši duhovni poti :)

Zakaj ne sme?

Kaj pa ce mora placati prostore, v katerih bo ucil skupino ljudi?

Ne, to pomoje ni dejstvo kot pravis, da ce se ucenje placa, da lahko imajo ucenje samo tisti, ki imajo denar. Moje mneje je pac, da tisti, ki ga nima, se mora uciti tudi kako ga dobiti ipd...

zakaj ne dobili, ce placamo? a obstaja kako 'pravilo' o temu? ne razumem? konec koncev je denar energja in preprosto gre lahko le za izmenjavo. ucenec ucitelju materialna sredstva, on pa njemu duhovno znanje, zavest ipd... s tem pomoje ni narobe 0. ali pa pac premalo vem?

toda pricakovati, da bobo nalsi ali pa bo nasel nas nek ucitelj, ki nas bo ucil brezplacno iz same duhovne ljubezni... mar ni to samopomembno v nekem pogledu?

verjamem, da v zivljenju dobimo veliko moznosti da se ucimo ljubezni vsak dan, z mnogimi, ki nam pridejo ali so na poti ze od samega rojstva, spontano... najveckrat je morda vecini ljudi le te najtezje sprejeti. Okolica nas uci ljubiti in postati moder.

Ko ljubimo vse, sprejemamo vse... morda se takrat najde nekdo, ki nas bo ucil dlje kot nas lahko okolica. Do tja pa menim, da je dolga pot.

Obenem pa menim, da ne izbiramo ucitelja, kakor morda tudi ucitelj ne ucenca ... in ce dobimo ucitelja, ki svoje aktivnosti racuna, smo si manifestirali pac takega, ki nas uci nekaterih stvari, ki se ticejo tudi spostovanja do imetja, denarja, odnos do tega ipd...

verjamem pa, da neka cista duhovna ljubezen nima veze z denarjem... toda, ce se mora oseba uciti spostovanja, primernega odnosa, vcasih nacini niso tako pomembni kot samo ucenje, zato tudi tak nacin, da nekdo nekaj placa, morda ni naroben, ce to pomeni, da se nekdo s tem nekaj uci.

moje mnenje....

noben učitelj v duhovnosti ti ne sme zaračunat niti enega €, če ti je predal spiritualno znanje.

kaj potem lahko pridejo do spiritualnega znanja in realizacij samo tisti, ki imajo denar? ne bi rekel!

če boste plačevali za spiritualno znanje, potem ne boste dobili ničesar ali pa nekaj drugega. morda boste lahko malo bolje živeli, ampak vse to je odločno premalo za duhovno samorealizacijo.

poiščite nekoga, ki vam bo iz ljubezni predal duhovno znanje in vi mu tudi plačajte z ljubeznijo. ne mislim zdaj na materialno ljubezen, ampak na čisto duhovno ljubezen.... saj če je pravi duhovni učitelj, vas bo prej ali slej naučil, kako to doseči.

če pa je slučajno vaš učitelj pravi asket, potem pa mu donirajte po svojih zmožnostih. lahko z hrano ali denarjem.....

že skoraj 20 let se trudim duhovno živeti, iskal sem različne poti, doživel marsikaj.... še zdaj ne vem ničesar, sem brez duhovnih realizacij. vendar, to so moje skromne izkušnje....

iščite iskreno iz globine svojega srca in tako nikoli ne boste prevarani.

vso srečo na vaši duhovni poti :)

Zanimiva tema :)

Najprej naj razjasnim: vse znanje JE zastonj. Tudi duhovno. Pridobivanje znanja pa je v glavnem plačljivo ...

Duhovni učitelj mora od nečesa živet. Ker nima za sabo države (kot zdravniki in odvetniki), Cerkve (kot duhovniki) in radodarnih sponzorjev (kot športniki) mora pač zaračunavati svoje storitve.

Ker nekdo, ki se peha za denarjem ne more hkrati še razvijati svoje lastne duhovnosti, kaj šele učiti druge ali jim pomagati.

To, da guruji in razni duhovni učitelji na vzhodu ne zahtevajo plačila je mit. V Indiji od miloščine živijo sadhuji, a oni niso duhovni učitelji ... Raznih šarlatanov je tam še veliko več, kot pri nas ...

Nekateri guruji na vzhodu postavljajo astronomsko visoke cene zato, da bi že s tem presejali tiste, ki so resni od raznih eksperimentatorjev ... Vendar se meni ta praksa zdi vprašljiva: veliko denarja so navadno pripravljeni dati duhovni materialisti. Njihov ego se potem hrani s tem novim "dragim" znanjem podobno kot z najnovejšim Mercedesom.

Dober duhovni učitelj zaračuna pošteno ceno. Takšno, da lahko normalno živi. Zakaj bi moral biti duhovni učitelj berač?

Tudi znanje jezikov bi moralo biti zastonj, pa poglejte cene jezikovnih šol!

Osebno se mi zdijo vse tehnike, ki zaračunavajo neke stopnje ZELO vprašljive. Osvojitev neke tehnike in neke duhovne stopnje NE MORE BITI odvisna od denarja, ki si jo plačal zanjo. Ker dejstvo, da te oni inicirajo še ne pomeni, da si nek napredek v resnici naredil. TEga ti ne morejo garantirati in zato tudi ne zaračunati.

Duhovnost je v osnovi preprosta stvar. Najbolj zanesljive so tisočletja stare tehnike. Razni novodobni patentirani chiji in kiji so ZELO vprašljivi.

Vsi guruji, ki skušajo ustvariti stanje odvisnosti od duhovne tekhnike ali učitelja so brez izjeme šarlatani.

Voda je zastonj. Ne potrebuješ nekoga, ki bi jo zajemal in ti jo dajal po žličkah.

Ravno to počne zelo veliko duhovnih učiteljev. Dajajo ti vodo po žličkah: vedno ostajaš žejen in hodiš k njim po še. Ne pokažejo ti, kako vodo sam zajameš, še potoka ti ne pokažejo.

In prav zato so tako strašno popularni in hvaljeni.

Mnogi prodajajo kot duhovnost razna doživetja. Ne nasedaj temu. Spraviti nekoga v trans, mu priklicati spomine, travme, ga soočiti z duhovnimi bitji ... je veliko preprosteje, kot si marsikdo misli. Gre za tehnike, ki se jih lahko nauči popolnoma nepoduhovljen človek. Toliko preprosteje je to izvajat v večjih skupinah.

In ravno na to noto igrajo mnogi: prodajajo intenzivna doživetja.

Zdravilnost takega početja je prepuščena naključju. Nekomu pomaga, drugega pa lahko pahne v najgloblja brezna iz katerih si res ne bo znal pomagati sam. S slednjimi se ti učitelji navadno ne ukvarjajo, razen tako, da jim zaračunavajo nove seanse.

Večina ljudi žal ne išče resnice ampak tolažbo. Če bi našli resnico, ne bi potrebovali tolažbe.

Resnica je veliko cenejša.

Včasih je čas je da pustiš, da se znanja usedejo vate. Usedline bodo ostale na dnu, resnica pa bo splavala na površje. Zato je potrebna umiritev. Preprosto živiljenje. Brez pričakovanj. Brez naprezanja za "stopnjami". Duhovnost ne pozna stopenj ...

Duhovnost ni nič spektakularnega.

Ko so mu hvalili tehnike, ki jih obvladajo sadhuji, je Siddharta odvrnil: "Ne koprnim, da bi hodil po vodi ..."

Pesem.si

Kdor ne pesni, bere pesmi :)

Pravzaprav pa je tole tema, kjer koncno lahko izkasljam, kar me ze nekaj casa muci...

zakaj pri :vragec: je duhovnost vedno povezana z revščino in umazanijo? no, saj vem, da boste rekli, da zato, ker tak človek ne more imeti nobenih želja po materialnem.

Pa vendar...nehajmo se slepiti, živimo tukaj in danes. Nismo se rodili v indiji, recimo...zato je tudi nesmiselno in precej bedasto povzdigovati jogije recimo in budizem, ker to ni naše okolje.

Če verjamemo, da smo se rodili nekje z namenom, potem moramo sprejeti dejstvo, da živimo tukaj...in tukaj ne hodijo guruji po cesti zaviti v rjuho in živijo od skodelice riža...kar pa itak ni res, samo predstavljate si,d a je tako...

Mar naj to pomeni, da je duhovnost samo v Indiji ali pa v najrevnejsih okoljih?

Sem brala enkrat izjavo Dalajlame...za vedno si bom zapomnila njegove besede. Novinar ga je vprasal, kaj meni o tem, da se budizem vedno bolj širi tudi na zahod? In je rekel, da se njemu zdi to neumno, da hočemo s tem živeti nekaj,kar ni naše okolje, v katerem smo se rodili. Da ne prenasamo iz generacije v generacijo budizma, pac pa drugo vero,ki je za nas v tem okolju natanko taksna, kot jo potrtebujemo..

Spomnim se lanskega poletja, ko sme se udelezila ene delavnice na morju. Recimo, da sami "duhovnezi" na kupu... :o|o:

Hrana je bila taksna, da se mi je zelodec obracal. Pribor sem si vsakokrat oprala v wc-ju, ker je bil umazan in so na njem bili ostanki hrane. ves obrok, s solato vred smo dobili na en kroznik,kjer se je vse prelivalo in packalo med sabo... :xx!: Ko sme začela jamrati, so me čudno pogledovali in majali z glavo, ljubica, ti pa si se dalec od duhovnega življenja,ko ne znas sprejemati...Čez tri dni je bila napetost med ljudmi taksna, da bi jo lahko z nozem rezal...poskusali so sprejemati, pa vendar jim je to slo tezko od rok...

Potemsmo naredili meditacijo...in nas ucitelj je rekel, zakaj mislite, da duhovnost pomeni, da morate sprejeti vse, s čimer se ne strinjate...in s tem ustvarjate notranjo agresijo...

Ko smo spustili to iz sebe..se je spremenilo. Že pri kosilu je bila nova ekipa, ki je zadeve zastavila drugace in naenkrat je bilo vse čisto in okusno...

odvisno je seveda, koliko napredujemo...večini nam ni dano,da bi prestopili več, kot stopničko...lahko pa naredimo vsaj to. In tudi to je zame duhovnost...vsak po svojih zmožnostih.

in to, da bi se odrekli vsemu, druzini, stanovanju, hrani..je po moje samo bluz, ko se ne najdemo in mislimo, da nam bo pa to sele dalo tisto svetlobo. bla bla...

Kaj zame pomeni duhovnost? da zivim v skladu z vesoljem. da se učim in sprejemam naloge, ki se mi postavljajo. kam me bo to pripeljalo, ne vem.

in ce me kdo poisce, mu lahko dam del svojega vedenja. Del, sem rekla. ker vse ni za vsakega dobro, ne v tistem trenutku.

In ce bom s svojim znanjem kdaj lahko komu odprla pot na njegovo lastno iskanje, bom zadovoljna...

To ne pomeni, ej, zdaj sem ti pa to povedala, zdaj pa mi daj x eurov.

pač pa pomeni, da bom zaračunala delavnice, če jih bom kdaj vodila. Ker zame so to samo vrata...tja nekam.

imam tudi izkusnjo z astrologijo. Odločila sme se, da delam brezplačno in potem me je klical vsak,ki je imel 5 minut cajta, daj poglej mi malo tole...potem pa se je po tem ravnal ali pa tudi ne...

Se spomnim, kdaj je bil brejk. Klical me je en gospod, nadnujno, kdaj naj podpise pogodbo za novo sluzbo, da bo vse ok. in sme delala, ful je bilo tezko,ker je bila konstelacija planetov neugodna. po par urah dela sem nasla vsaj priblizno dober čas. ga kličem in mu povem. hvala. me kliče čez par dni in reče, veš kaj, takrat, ko si mi rekla, nisem imel časa, daj izračunaj še enkrat... :xx!: in sem imela dovolj.

uff...

še enkrat. zame duhovnost pomeni, da sem tudi prizemljena, na kar mnogi pozabljajo. in to pomeni, da znam živeti tudi tukaj in zdaj,ker sem tukaj in zdaj rojena.In se znebiti lakomnosti, požrešnosti, sebičnosti, ljubosumnosti, posesivnosti, nepoštenosti, zavisti...in kar je še tega...

pričakovati, da se bo pa kar naenkrat pojavil UČITELJ in me odrešil vsega tega, je zame bedarija...

Astra

Per aspera ad astra

Večina ljudi žal ne išče resnice ampak tolažbo. Če bi našli resnico, ne bi potrebovali tolažbe.

Ko so mu hvalili tehnike, ki jih obvladajo sadhuji, je Siddharta odvrnil: "Ne koprnim, da bi hodil po vodi ..."

:palec: :palec: :palec:

in ker je danes luna v saturnu, dodajam...

u glaunem jih boli kurac za use, samo da bi sami sebe spravili u red, po normah in merilih, ki danes veljajo v družbi, katera naj bi jim njihovo popolnost tudi potrdila na ego nivoju, katerega sami zase seveda zanikajo...

skor me je sram, da na to sploh pomislim, pa celo napisat sem si drznil :o|o: :o|o: :o|o:

redek pisec-prekleto temeljit.

shkoda k je na sliki tko grd.

lp

Najprej naj razjasnim: vse znanje JE zastonj. Tudi duhovno. Pridobivanje znanja pa je v glavnem plačljivo ...

Duhovni učitelj mora od nečesa živet. Ker nima za sabo države (kot zdravniki in odvetniki), Cerkve (kot duhovniki) in radodarnih sponzorjev (kot športniki) mora pač zaračunavati svoje storitve.

Ker nekdo, ki se peha za denarjem ne more hkrati še razvijati svoje lastne duhovnosti, kaj šele učiti druge ali jim pomagati.

To, da guruji in razni duhovni učitelji na vzhodu ne zahtevajo plačila je mit. V Indiji od miloščine živijo sadhuji, a oni niso duhovni učitelji ... Raznih šarlatanov je tam še veliko več, kot pri nas ...

Nekateri guruji na vzhodu postavljajo astronomsko visoke cene zato, da bi že s tem presejali tiste, ki so resni od raznih eksperimentatorjev ... Vendar se meni ta praksa zdi vprašljiva: veliko denarja so navadno pripravljeni dati duhovni materialisti. Njihov ego se potem hrani s tem novim "dragim" znanjem podobno kot z najnovejšim Mercedesom.

Dober duhovni učitelj zaračuna pošteno ceno. Takšno, da lahko normalno živi. Zakaj bi moral biti duhovni učitelj berač?

Osebno se mi zdijo vse tehnike, ki zaračunavajo neke stopnje ZELO vprašljive. Osvojitev neke tehnike in neke duhovne stopnje NE MORE BITI odvisna od denarja, ki si jo plačal zanjo. Ker dejstvo, da te oni inicirajo še ne pomeni, da si nek napredek v resnici naredil. TEga ti ne morejo garantirati in zato tudi ne zaračunati.

Duhovnost je v osnovi preprosta stvar. Najbolj zanesljive so tisočletja stare tehnike. Razni novodobni patentirani chiji in kiji so ZELO vprašljivi.

Vsi guruji, ki skušajo ustvariti stanje odvisnosti od duhovne tekhnike ali učitelja so brez izjeme šarlatani.

Voda je zastonj. Ne potrebuješ nekoga, ki bi jo zajemal in ti jo dajal po žličkah.

Ravno to počne zelo veliko duhovnih učiteljev. Dajajo ti vodo po žličkah: vedno ostajaš žejen in hodiš k njim po še. Ne pokažejo ti, kako vodo sam zajameš, še potoka ti ne pokažejo.

Mnogi prodajajo kot duhovnost razna doživetja. Ne nasedaj temu. Spraviti nekoga v trans, mu priklicati spomine, travme, ga soočiti z duhovnimi bitji ... je veliko preprosteje, kot si marsikdo misli. Gre za tehnike, ki se jih lahko nauči popolnoma nepoduhovljen človek. Toliko preprosteje je to izvajat v večjih skupinah.

Zdravilnost takega početja je prepuščena naključju. Nekomu pomaga, drugega pa lahko pahne v najgloblja brezna iz katerih si res ne bo znal pomagati sam. S slednjimi se ti učitelji navadno ne ukvarjajo, razen tako, da jim zaračunavajo nove seanse.

Včasih je čas je da pustiš, da se znanja usedejo vate. Usedline bodo ostale na dnu, resnica pa bo splavala na površje. Zato je potrebna umiritev. Preprosto živiljenje. Brez pričakovanj. Brez naprezanja za "stopnjami". Duhovnost ne pozna stopenj ...

Se strinjam xyesx

Kaj zame pomeni duhovnost? da zivim v skladu z vesoljem. da se učim in sprejemam naloge, ki se mi postavljajo. kam me bo to pripeljalo, ne vem.

...in ce me kdo poisce, mu lahko dam del svojega vedenja. Del, sem rekla. ker vse ni za vsakega dobro, ne v tistem trenutku.

In ce bom s svojim znanjem kdaj lahko komu odprla pot na njegovo lastno iskanje, bom zadovoljna...

To ne pomeni, ej, zdaj sem ti pa to povedala, zdaj pa mi daj x eurov.

pač pa pomeni, da bom zaračunala delavnice, če jih bom kdaj vodila. Ker zame so to samo vrata...tja nekam.

še enkrat. zame duhovnost pomeni, da sem tudi prizemljena, na kar mnogi pozabljajo. in to pomeni, da znam živeti tudi tukaj in zdaj,ker sem tukaj in zdaj rojena.In se znebiti lakomnosti, požrešnosti, sebičnosti, ljubosumnosti, posesivnosti, nepoštenosti, zavisti...in kar je še tega...

...pričakovati, da se bo pa kar naenkrat pojavil UČITELJ in me odrešil vsega tega, je zame bedarija...

Se strinjam xyesx

Ampak moram povedati tudi, da se strinjam tudi z Free-jem in Janardanom;

vsa Resnica in vse Znanje/Vedenje je v nas samih; nekateri potrebujejo za "najdbo" tega, kar iščejo "guruje" btw mal neposrečen izraz (raznorazne, od živih, mrtvih, angelov, knjig,..), drugi pač ne.

Osebno pa sem mnenja, da ja, učitelj, ki te bo spoznal z določeno tehniko, bo naredil vse, da ne boš odvisen od njega (učitelja), dal ti bo orodje (rečmo "plug"), pokazal ti bo način/tehniko (npr."kako orati"), od tebe samega pa je odvisno, kaj boš s tem naredil. Mi je pa samoumevno, da je za to "predajo" tehnik upravičen do sorazmernega deleža (o tem naj presodi vsak posameznik) povrnitve stroškov, ki so mu nastali, ko je učencu/sledbeniku nekaj "predal"; nenazadnje je nekaterim to edini vir preživetja v tem, materialnem/fizičnem svetu.

Plačilo torej da, vendar pošteno; kaj pa je pošteno plačilo pa naj presodi vsak posameznik zase.

Brez pričakovanj do kogarkoli ali česarkoli, tukaj in zdaj; vse kar "rabimo/iščemo" je že v nas samih.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Kaj je janko, kaj te muči :8): x;)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Zakaj ne sme?

Kaj pa ce mora placati prostore, v katerih bo ucil skupino ljudi?

Ne, to pomoje ni dejstvo kot pravis, da ce se ucenje placa, da lahko imajo ucenje samo tisti, ki imajo denar. Moje mneje je pac, da tisti, ki ga nima, se mora uciti tudi kako ga dobiti ipd...

zakaj ne dobili, ce placamo? a obstaja kako 'pravilo' o temu? ne razumem? konec koncev je denar energja in preprosto gre lahko le za izmenjavo. ucenec ucitelju materialna sredstva, on pa njemu duhovno znanje, zavest ipd... s tem pomoje ni narobe 0. ali pa pac premalo vem?

toda pricakovati, da bobo nalsi ali pa bo nasel nas nek ucitelj, ki nas bo ucil brezplacno iz same duhovne ljubezni... mar ni to samopomembno v nekem pogledu?

verjamem, da v zivljenju dobimo veliko moznosti da se ucimo ljubezni vsak dan, z mnogimi, ki nam pridejo ali so na poti ze od samega rojstva, spontano... najveckrat je morda vecini ljudi le te najtezje sprejeti. Okolica nas uci ljubiti in postati moder.

Ko ljubimo vse, sprejemamo vse... morda se takrat najde nekdo, ki nas bo ucil dlje kot nas lahko okolica. Do tja pa menim, da je dolga pot.

Obenem pa menim, da ne izbiramo ucitelja, kakor morda tudi ucitelj ne ucenca ... in ce dobimo ucitelja, ki svoje aktivnosti racuna, smo si manifestirali pac takega, ki nas uci nekaterih stvari, ki se ticejo tudi spostovanja do imetja, denarja, odnos do tega ipd...

verjamem pa, da neka cista duhovna ljubezen nima veze z denarjem... toda, ce se mora oseba uciti spostovanja, primernega odnosa, vcasih nacini niso tako pomembni kot samo ucenje, zato tudi tak nacin, da nekdo nekaj placa, morda ni naroben, ce to pomeni, da se nekdo s tem nekaj uci.

:)

zakaj pa mora najemat dvorano? pravi duhovni učitelj jo ne bo najemal. najemejo jo lahko njegovi učenci in oni morajo priskrbeti denar za tak najem. na koncu predavanja pa se lahko zberejo donacije. če so bili ljudje na predavanju zadosti inspirirani, potem bodo definitivno donirali zadosti visoko vstoto denarja, da se bo najem pokril. če pa ne bo prišlo zadosti denarja, potem pa se mora učitelj, ter morda njegovi učenci lotiti drugače projekta oz. se iskreno vprašati, če delujejo na pošten način. tisti, ki bo prišel na tako predavanje ne bo prišel po naključju..... vsi se bodo morali nekaj naučiti iz tega. učitelj, učenec in aspirant.

kako sploh aspirant pride do neke informacije, da se bo nekje vršilo neko duhovno predavanje? po naključju? če je morda ta oseba škrta in ne bo želela donirati denarja.... je morda prišla tja po naključju? je morda učitelj po naključju šarlatan? so njegovi učenci po naključju neiskreni sami do sebe? zakaj prav oni špekulirajo..... se jim gre morda zaradi njihovega dobrega imena oz. njihove slave? kdo je resnično sočuten do vseh živih bitji in bo delil svoje spiritualno znanje popolnoma brezplačno? ali sploh še kdo verjame v naključja.... ??? jaz že dolgo ne....

človek, ki deluje iz čiste ljubezni ni navezan na svoje dobro ime, niti na materialne dobrine, kot je denar. če ne bo dobil denarja in bo bankrotiral, bo takoj realiziral, da je to tako moralo biti in nikakor drugače. tisti, ki je resnično duhoven ne pričakuje nobenih pozitivnih rezultatov za svoj vložen trud.... vsak trenutek je pripravljen umreti, brez kakršnihkoli navezav na svoje materialno telo in na vse, kar je z njim povezano.

tisti, ki bo zapravil visoke vsote denarja za duhovni razvoj je lahko zavedena duša ali pa kak špekulant oz. preračunljivec. z denarjem se ne da kupiti ničesar pristnega, še zdaleč pa ne ljubezni. zato pa tudi ni nobenega pravega zadovoljstva oz. je zadovoljstvo zelo kratkotrajno.

to ne pomeni, da ne na koncu ne bo nič plačal..... vendar, še najmanj je to denar.

upam, da me razumeš....

saj mene v bistvu ne moti, če kdo želi zapraviti 10, 100 ali 500€ za nekaj takega. vse mora biti, vedno imaš vse na razpolago..... zato da se lahko na koncu najbolje odločiš.

jaz samo napišem svoje mnenje, odločil se bo na koncu vsak po svoje, po svojih zmožnostih in po svojih izkušnjah/realizacijah.

vedno se učimo,.....

še nekaj za razmislit: kaj sploh je duhovnost oz. duhovno znanje? veliko stvari se prodaja pod temo duhovnosti, na koncu pa nimajo nobene veze s tem. to ne pomeni, da stvar ni resnična,.... lahko je popolnoma resnična, vendar nima nobene povezave s tem. glede na to, da nas prekriva iluzija, je težko spregledati kaj je dobro in kaj ni.

odvisno je seveda, koliko napredujemo...večini nam ni dano,da bi prestopili več, kot stopničko...lahko pa naredimo vsaj to. In tudi to je zame duhovnost...vsak po svojih zmožnostih.

in to, da bi se odrekli vsemu, druzini, stanovanju, hrani..je po moje samo bluz, ko se ne najdemo in mislimo, da nam bo pa to sele dalo tisto svetlobo. bla bla...

in ce me kdo poisce, mu lahko dam del svojega vedenja. Del, sem rekla. ker vse ni za vsakega dobro, ne v tistem trenutku.

Astra

:palec:

sama sem bila nekaj časa del (upam, da bodo našli primeren prostor za naprej) študijske skupine... imeli smo nekoga, ki je vodil to študijsko skupino, prostor je bil mislim da brezplačen - in to lahko rečem učenje je bilo zasnovano na osnovi prostovoljnih prispevkov... in verjetno se je kdaj tip pripeljal in odpeljal ne da bi dobil za bencin... in nam dajal svoje znanje izkušnje sproščanje nasvete meditacije... in ni vrag da nisem vedno v skrinjico vrgla nekaj...

in vem za primer ko tip računa bistveno manj kot je končna cena organizatorjev...

Butl pozdravljen,

Se strinjam z zgoraj napisanim, a vendar imam nekaj za dodati. Besedilo, ki si ga označil je zgolj moje mnenje, ki pa ni bazirano na ocenjevanju vsebine na podlagi embalaže. Sam imam končanih osem razredov verouka, bil sem krščen, pri obhajilu in pri birmi. Vse to na podlagi želje moje mame, lahko bi celo rekel na ukaz, ker moja volja ni imela kaj dosti pri tem. Kljub temu so bila ta leta nekako pomembna, da sem si lahko ustvaril svoje mnenje. Če si tudi sam hodil oz. hodiš v cerkev veš, da trenutna filozofija cerkve bazira na zastraševanju ljudi. Glavni cilj vseh pridig in razlag je ljudem vcepit čim večji strah, da se bodo znašli v peklu, če ne bodo hodili v cerkev. In to jim večinoma uspeva. A si se morda kdaj vprašal, zakaj verniki hodijo v cerkev ? Zaradi strahu pred peklom. V njihovih besedah je bog ljubeč le če.. In s tem če se poruši vse. Že sam si napisal, da za povezavo z bogom ne potrebuješ posrednika. Pojavi se tudi drugo vprašanje. Zakaj cerkev potrebuje toliko kapitala ? Zato, ker je v denarju moč. Vedno manj ljudi hodi v cerkev, zato je potrebno najti drug dejavnik, ki jim bo omogočil ostati "na vrhu". Saj veš, ljudje se radi družijo s tistimi, ki imajo veliko denarja. Glede pedofilije pa lahko dodam, da je med katoliškimi duhovniki vedno več pedofilov. Da to ugotoviš ni potrebno biti strokovnjak za karkoli. To se dogaja povsod po svetu.

Upam, da nisem s tem koga užalil. To ni bil moj namen, vse to je le moje osebno stališče..

Res je, Leeon, ko opisuješ institucijo, toda, pred seboj imaš človeka /v tem primeru recimo duhovnika/ in človeka vkalupit vnaprej v okvire predsodkov, ki jih gojiš do institucije, je obsodba tega človeka, ne da bi karkoli vedel o njem. Ker, čeprav je duhovnik, je lahko velik Človek, velik učitelj.

xsrcx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš

Zanimiva tema :)

meni je všeč, kar si napisal.

šarlatanov je veliko in niti ni nujno, da bodo od tebe zahtevali denar. lahko se jim gre samo za njihovo dobro ime, torej slavo in jih denar niti toliko ne zanima. poznam tudi take....

vzhod je res poln vsega. v indiji je naprimer, iz določenega zornega kota, lahko še dosti slabše kot je tukaj. tukaj ti duhovnost ponujajo na vsake toliko km, v Indiji je pa to na vsakem vogalu. ampak to niti ni tako pomembno.... tisti, ki je resnično iskren sam do sebe bo definitivno prišel do verodostojne poti.

tudi kar si na koncu napisal mi je zelo všeč. mistične moči se da z določenimi tehnikami in odpovedovanjem res pridobiti.... vendar mistične moči so ena izmed največjih slepih ulic, kar si jih lahko nekdo zamisli.

ne želi si osvoboditve in ne želi si mističnih moči in takrat boš morda prišel do pomembnih duhovnih samorealizacij.

kdo sploh je pravi Sadhu? tak, ki te bo učil take stvari definitivno ne....

to pa ne pomeni, da ne obstajajo verodostojni Sadhuju.....

tako da Siddharta je prav povedal in tisto sploh niso pravi Sadhuji….

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...