free 6. marec 2007 Prijavi Deli 6. marec 2007 primer:kaj pa recimo redne meditacje, kjer se ljudje skupinsko umirjajo, ucijo tehnik meditiranja, ezotericnih znanj, se povezujejo, ipd...? mnogi ljudje za razlicne dejavnosti, sole, ipd... ne bi niti vedeli, ce ne bi le ti dali v javnost oglasa, plakata, informacije. mislim, da je to eden od nacinov nasega sveta, 'razvitega' sveta, kjer komunikacija poteka drugace in bolj prilagodljivo sodobnemu tempu in cloveku. v nakljucja tudi jaz ne verjamem.lahko pa nekaj zacutimo in to tudi storimo: neka kulturna ustanova, nekaj duhovno bolj razvitih oseb cuti, da naredijo za sirso javnsot in ljudi vec kakor so dosedaj. odprejo duhovno solo in to informacijo dajo v javnost. ali je to narobe? ali je narobe ce zelimo ljudem nekaj predati . znanje, informacije, ucenja... kljub temu, da za to racunamo, ker sicer projekt morda ne bi obstal, ce ne bi racunali. zadovoljni so na koncu eni in drugi. seveda pa se strinjam s teboj, da lahko zadevo bolj prepuscamo drugacni spontanosti, ce se tako izrazim. kmalu pa se lahko zacnemo sprasevati o delovanju in nedelovanju. in ce je ze nek plakat o duhovnem ucenju, soli, delavnici vzunaj in ce nekdo zacuti udeleziti se, morda ni narobe, ceprav mora za ucenja tudi placevati. Mnoga ucenja pa obenem tudi ucijo, da je rednost, ritem ena od pomembnih stvari pri ohranjanju etericnega in fizicnega telesa. Mar torej redno duhovno prakticiranje (recimo v smislu meditacje) ni torej celo zazeljeno, morda celo bolje ob ucitelju, z drugimi ucencni, kjer se ustvarja morda primerna skupinska energija, etc... ali pa ce skupina izvaja transmisijske meditacije sluzenja in sirjenja luci na tak nacin? ali je to mozno in primerno? hm, s tem, da je ravno tisti resnicno duhoven, in je pripravljen vedno umreti ter za predajanje ne pricakuje placila se sicer nekje strinjam; toda mar ni prav tako lahko nas ucitelj tudi tisti, ki se ni na stopnji ki jo omenjas? mar ni nas ucitelj lahko tudi tisti, ki ima se vedno sam probleme? mar ni nas ucitelj tudi clovek iz ulice, pa ceprav ni duhovno razvsetljen? ne vem.. tesko govorim o tem kaj se da kupiti z denarjem in kaj ne... ce bi ga imel res veliko in izkusil njegovo moc, bi morda o tem lahko govoril. vtoliko pa vseeno vem, da vsega res ne more kupiti, hvalabogu. z zadnjim se strinjam, ceprav ne razumem povsem meni je blizu nek primer: da gledamo skozi luknjico v ograji v svet. na zacetku smo od te luknjice oddaljeni veliko korakov... zato je nas pogled skozi luknjico pac majhen in zelo omejen. scasoma se morda celo priblizujemo luknjici in tako postaja tudi nase dojemanje in videnje sveta vecje, zavestnejse, opazujemo ga lahko dalj casa in se vec in bolj poglobljeno ucimo. Kaksna je pot do luknjice, pa je odvisno od posameznika. glede na to kaksno pot si izbiramo, si izbiramo tudi ucitelja, nacin, etc... glede nato kaksna je nasa osebnost, kaskni so morda nasi zarki osebnosti in drugi avrici zarki, kaksno imamo karmo, vzorce, etc... glede na to si izbiramo okolico, ljudi, odnose in s tem tudi ucitelje; religije, duhovna prakticiranja, nacine, etc... in glede na vse to obstajajo tudi nase vrednote. Vrednote ki jih ze imamo in ki jih nimamo, ki so siroke, neomejene, pretocne in take ki to niso... aja, se nakaj: menim, da kadar se pogovarjamo o zadevah kakor sedaj, torej o duhovnosti; skoraj ne moremo mimo vprasanja, kaj je bistvo duhovnosti (imamo tudi temo s takim naslovom tu na forumu); in ce se vprasam, je zame to predvsem to, da v svet prinesemo vec luci. energijo ljubezni, primernih vrednot in razumevanja ter socutja. prakticno se to lahko odraza na zelo razlicnih nivojih nasega bivanja. predvsem pa je pomoje pomembno luc prenesti v svet materije, torej prizemljiti, razsiriti med ljudi z dejanji, vzgledom ter primernim odnosom. tega se tukaj v tem svetu morda veliko ucimo. nisem preprican, da te razumem dovolj. sem pa vesel tvojega pisanja in upam da se pises! zakaj pa mora najemat dvorano? pravi duhovni učitelj jo ne bo najemal. najemejo jo lahko njegovi učenci in oni morajo priskrbeti denar za tak najem. na koncu predavanja pa se lahko zberejo donacije. če so bili ljudje na predavanju zadosti inspirirani, potem bodo definitivno donirali zadosti visoko vstoto denarja, da se bo najem pokril. če pa ne bo prišlo zadosti denarja, potem pa se mora učitelj, ter morda njegovi učenci lotiti drugače projekta oz. se iskreno vprašati, če delujejo na pošten način. tisti, ki bo prišel na tako predavanje ne bo prišel po naključju..... vsi se bodo morali nekaj naučiti iz tega. učitelj, učenec in aspirant. kako sploh aspirant pride do neke informacije, da se bo nekje vršilo neko duhovno predavanje? po naključju? če je morda ta oseba škrta in ne bo želela donirati denarja.... je morda prišla tja po naključju? je morda učitelj po naključju šarlatan? so njegovi učenci po naključju neiskreni sami do sebe? zakaj prav oni špekulirajo..... se jim gre morda zaradi njihovega dobrega imena oz. njihove slave? kdo je resnično sočuten do vseh živih bitji in bo delil svoje spiritualno znanje popolnoma brezplačno? ali sploh še kdo verjame v naključja.... ??? jaz že dolgo ne.... človek, ki deluje iz čiste ljubezni ni navezan na svoje dobro ime, niti na materialne dobrine, kot je denar. če ne bo dobil denarja in bo bankrotiral, bo takoj realiziral, da je to tako moralo biti in nikakor drugače. tisti, ki je resnično duhoven ne pričakuje nobenih pozitivnih rezultatov za svoj vložen trud.... vsak trenutek je pripravljen umreti, brez kakršnihkoli navezav na svoje materialno telo in na vse, kar je z njim povezano. tisti, ki bo zapravil visoke vsote denarja za duhovni razvoj je lahko zavedena duša ali pa kak špekulant oz. preračunljivec. z denarjem se ne da kupiti ničesar pristnega, še zdaleč pa ne ljubezni. zato pa tudi ni nobenega pravega zadovoljstva oz. je zadovoljstvo zelo kratkotrajno. to ne pomeni, da ne na koncu ne bo nič plačal..... vendar, še najmanj je to denar. upam, da me razumeš.... saj mene v bistvu ne moti, če kdo želi zapraviti 10, 100 ali 500€ za nekaj takega. vse mora biti, vedno imaš vse na razpolago..... zato da se lahko na koncu najbolje odločiš. jaz samo napišem svoje mnenje, odločil se bo na koncu vsak po svoje, po svojih zmožnostih in po svojih izkušnjah/realizacijah. vedno se učimo,..... še nekaj za razmislit: kaj sploh je duhovnost oz. duhovno znanje? veliko stvari se prodaja pod temo duhovnosti, na koncu pa nimajo nobene veze s tem. to ne pomeni, da stvar ni resnična,.... lahko je popolnoma resnična, vendar nima nobene povezave s tem. glede na to, da nas prekriva iluzija, je težko spregledati kaj je dobro in kaj ni. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 6. marec 2007 Prijavi Deli 6. marec 2007 tudi jas. S tem se pa strinjam. Kdor se res odloči s celim srcem za duhovnost, bo že našel njemu pravo pot in učitelja. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Janardan 6. marec 2007 Prijavi Deli 6. marec 2007 Ali bo imel zastonj al mu bo pa kapnil kak ficek v žep tudi to je res... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Janardan 6. marec 2007 Prijavi Deli 6. marec 2007 free: ponavadi nimam veliko časa, da bi pisal po forumih in debatiral o takih temah.... je pa tudi v bistvu zelo težko za osebo kot sem sam, ki ima še vedno zmotni ego in je siromakv duhovnih realizacijah, da bi se lahko z veliko mero tolerance pogovarjal z drugimi. govorim pa lahko iz svojih izkušenj pri iskanju duhovne poti, ki bo popolnoma zadovoljilavse moje potrebe, v smislu mene kot duhovne duše, ki živi ta trenutek na tem mestu in imana razpolago, da se odloči med tem ali onim. v bistvu je v tej dobi za vse težko oz. dosti težje, da pridejo do verodostojnih informacij onespremenjenem duhovnem znanju, ki je univerzalno, torej primerno prav za vse.... kine pogojuje tega, koliko imaš denarja, kakšen je tvoj družben status oz. kasta, na kateremkoncu planeta si rojen in v kakšni religiji si bil vzgojen. edini pogoj je, da si iskren in da sipripravljen opustiti svoje neprimerno vedenje, ki te zadržuje v tej stopnji zavesti in tine dovoli, da bi napredoval. ne bom se spuščal preveč v detajle, ker morda prostor ni najbolj primeren.... moje mnenje je, da je pokazateljica duhovnega razvoja prav ljubezen, ki ne poznasebičnosti in je popolnoma brezpogojna. ljubezen do Boga in do vseh njegovihmajhnih delčkov kot sva ti in jaz, živali, rastline in vse ostalo, kjer se nahajajo enakea različne duše. prava pokazatelja sta sočutje in popolna toleranca do vsega karte obkroža. meni to vse manjka, tako da še resnično ne morem pomagat drugim živim bitjem.želim pa, da bi se lahko to enkrat spremenilo. želim si tudi, da bo ta želja enkratv meni iskrena..... do takrat pa bom poizkušal po svojih najboljših močeh pomagat drugim, po svojihzmožnostih in to na tak način, da se ne bom vsiljeval in posegal v svobodno izbirodrugih. seveda vse to v zavetju mojega duhovnega učitelja in ne iz svojegaomejenega stanja, kako dojemam sebe , druge, vse ostalo stvarstvo.... en prijatelj je enkrat rekel: če nekdo želi piti nafto mu tega res ne moreš preprečiti,če ne drugače jo bo popil, ko tebe ne bo zraven. lahko mu sicer lepo poveš, da jeto močno škodljivo, vendar na koncu se bo sam odločil, kaj bo naredil. morda je nafta ekstremen primer. ampak gre se bolj za simbolično primerjavoživljenja, ki ga trenutno živimo in seveda našega delovanja. veliko stvari puščaškodo za naše prihodnje življenje, ter življenja, odvisno je, če verjameš temu, da se rojevaš že celo večnost, zdaj v tem, drugič v drugem fizičnem telesu inda še zdaleč nisi doma oz. tam, odkjer resnično prihajaš. seveda, nobena škoda pa v večnosti ni nepopravljiva. gre se samo zato, da zgubljamo dragoceno priložnost kot duše, ki se nahajajo v tem telesu, ki tieno izmed redkih omogoča duhovni razvoj. mislim na ta planet..... morda bolje, da ne pišem v večje detalje, ker bo prišlo do velikih nesoglasjiin posledično tudi do dolgih in nerazumljivih debat, ki bodo temu sledile. uglavnem bistvo vsega je, da ne rabiš nobenega denarja za duhovni razvoj,potrebuješ samo iskreno željo in popolno predajo..... potem pa še drugemalenkosti, lahko pa tudi velika odpovedovanja, odvisno kako pogojen si v tem svetu, v tem trenutku. jaz sem najbolj padel od vseh, čeprav se tega zaradi svojega zmotnegaega nikoli resnično ne zavedam. delujem ravno obratno, še naprej živim v iluziji. nič,..... dost bo za danes. LP Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nelika 6. marec 2007 Prijavi Deli 6. marec 2007 zakaj pri je duhovnost vedno povezana z revščino in umazanijo? no, saj vem, da boste rekli, da zato, ker tak človek ne more imeti nobenih želja po materialnem. [/b]Mislim, da duhovnost ni povezana z revščino in umazanijo. So pa so se vsi veliki duhovni vodje odpovedovali bogastvu in materialnim dobrinam. Poglej, nekomu, ki zasluži 400eurov na mesec je že 40eurov zelo veliko, tisti, ki pa zasluži 1000eurov pa ne. Smiselno je, da kot duhovni vodja to razumeš. In da tudi ljudje razumejo, koliko lahko dajo. Bogatemu je ta znesek namreč lahko drobiž in bo dal več, v kolikor je pošten in razume potrebo vodje. Revež pa manj, pa vendarle (mi verjemi), da bo taki poskušal dati tudi več kot je zmožen. Kljub temu pa enostavno ne vidim naše duhovne vodje kot resnično duhovne ljudi. Enostavno ne vidim. To so ljudje, ki se pač preživljajo z načinom prodajanja tehnik, ki so se jih že sami na nek način naučili. Sicer pa so že napovedovali v preteklosti, da bo v nekem času (po mojem je to sedaj) ogromno gurujev in lažnih duhovnežev. Keri so pravi in keri ne, pa je itak odločitev posameznika. Pa vendar...nehajmo se slepiti, živimo tukaj in danes. Nismo se rodili v indiji, recimo...zato je tudi nesmiselno in precej bedasto povzdigovati jogije recimo in budizem, ker to ni naše okolje. Se strinjam na neki način. Na zahodu budizem in jogije itak dojemamo drugače kot na vzhodu. Vsi mešamo razne tehnike in od vsake vede poberemo delček, ki nam ustreza. Temu se reče New Age. Pravil ni, vse je miks. Mar naj to pomeni, da je duhovnost samo v Indiji ali pa v najrevnejsih okoljih? Jaz sem prepričana da živimo v obdobju krize duhovnosti. Tudi na vzhodu ni vse idealno. Spomnim se lanskega poletja, ko sme se udelezila ene delavnice na morju. Recimo, da sami "duhovnezi" na kupu... Hrana je bila taksna, da se mi je zelodec obracal. Pribor sem si vsakokrat oprala v wc-ju, ker je bil umazan in so na njem bili ostanki hrane. ves obrok, s solato vred smo dobili na en kroznik,kjer se je vse prelivalo in packalo med sabo... :xx!: Ko sme začela jamrati, so me čudno pogledovali in majali z glavo, ljubica, ti pa si se dalec od duhovnega življenja,ko ne znas sprejemati...Čez tri dni je bila napetost med ljudmi taksna, da bi jo lahko z nozem rezal...poskusali so sprejemati, pa vendar jim je to slo tezko od rok... haha se strinjam. To je skrajnost v drugi smeri. Lahko pa bi se ti duhovni vodje odločili, da boste skupaj pripravili obroke in pomili posode in se na tak način tudi družili. Pa vsak bi nekaj prinesel od doma in bi bilo, pa še ceneje. Saj ni potrebe po stradanju in odpovedovanju, lahko bi si skupaj pomagali narediti druženje zabavno. Potemsmo naredili meditacijo...in nas ucitelj je rekel, zakaj mislite, da duhovnost pomeni, da morate sprejeti vse, s čimer se ne strinjate...in s tem ustvarjate notranjo agresijo...Ko smo spustili to iz sebe..se je spremenilo. Že pri kosilu je bila nova ekipa, ki je zadeve zastavila drugace in naenkrat je bilo vse čisto in okusno... Upam da ste bili ta ekipa vi sami. imam tudi izkusnjo z astrologijo. Odločila sme se, da delam brezplačno in potem me je klical vsak,ki je imel 5 minut cajta, daj poglej mi malo tole...potem pa se je po tem ravnal ali pa tudi ne... Ne vem zakaj bi opravljala delo astrologa brezplačno. Ali podobno, zakaj bi bilo vedeževanje zastonj? Ne vem. Ali se imaš za osebo, ki je v stiku z "Bogom" in si svoje življenje posvetila pomoči ljudem. resnično trpiš, ko vidiš klošarja na cesti? Ko vidiš agresivno vedenje? Imaš odgovore za vse to? Jim znaš pomagati in jim pomagati iz bede? Verjetno ne. Živiš svoje življenje in ne življenje duhovnega vodja. Zaračuneš storitev, ki jo obvladaš in s tem ni nič narobe. Nočem biti "pametna", ker nisem. Samo malo moje videnje razkrivam. Mogoče so tudi popolnoma napačna. Vendar taka sem. Janardan, glede na to, da praviš, da nisi ravno duhoven, se meni zdi, da razmišljaš zelo realno in srčno. Citiraj Z življenjem se spopadam: izbrskati hočem slehrni užitek, dobiti vse odgovore, iztisniti iz njega vse, četudi bolečino. Zasledujem in lovim življenje, da ga raziščem. Marita Golden Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
seal 6. marec 2007 Prijavi Deli 6. marec 2007 duhovnost ni nekaj kar kupiš, duhovnost moraš odkrit sam v sebi in okoli sebe, mislm pa da je duhovnost dan danes neki trend, ki se dobro prodaja in s tem služijo razni "šarlatani" in drugi denarja željni ljudje na račun obupanih ljudi, ki res ne vejo več kaj sami s seboj in potem iščejo pomoč v takih raznih "duhovnih delavnicah" meni osebno se zdi to res stran vržen denar. In ponavadi taki ljudje, ki se udeležujejo oz. udejstvujejo takših in drugačnih duhovnih prireditev oz. tečajev, preidejo že v skrajnosti in to takšne, da niso več prizemljeni oz. letijo, se ne zavedajo več kaj so trdna oz. realna tla. In js osebno se izogibam tem spranim možganom ali umom... Js mislm, da v življenju moraš bit duhoven toliko, da lahko spretno korakaš skozi ovire živlenja in da se znaš pobrati po vsakem padcu in da si upaš vstrajat oz. ne obupat... In, da v vseh stvareh vidiš kaj pozitivnega in nasploh misliš pozitivno in se zavedaš, da na tej zemlji nisi za večno in da je življenje le eno, ki ga moraš najbolje izkoristit... da pa prideš do takega mišljenja, pa res ne rabiš "duhovnih, angelskih itd. tečajev" ampak si lahko recimo enostavno v knjižnici sposodiš kake fajne knjige, ki ti lepo predstavijo in pokažejo drugačne plati in načine življenja... v glavnem, knjige, ki so povezane z filozofijo duhovnosti.... to je samo ena od možnosti... lp Citiraj honor and respect Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.