Skoči na vsebino

nevarnosti meditacij in raznih drugih tehnik?

orientalka

Recommended Posts

A te lah prosm, da jo opišeš :)

Ah sej je zelo znana - globinska sprostitev, prodajajo tudi CD - mislm, da v eni tgovinci na Trubarjevi v LJ. Ne vem, če bi to pisal, ker sem to enkrat že naredil. Mislim, da je tema bila meditacijske tehnike, nisem pa ziher. IMO je glede na odzive tu gori vaja podcenjena mogoče, ker je tako preprosta. Jaz v njej najdem umiritev, poglobitev zavedanja noter - ven , napeljevanje na premik točke koncentracije izmed oči na kateri koli del telesa ( telesno potovanje ), spoznanje o dihanju, odpiranje tretjega očesa, ojačanje telesnega pretoka in njegova aktivacija, astralna projekcija(ali vsaj delci te), prizemljivitev skozi čutenje okolice - prostora/materiala, prepuščanje vodenju itd.....

..taka res široko funkcionalna vaja, katere povdarek je na vodenju....

Brez podpisa
Deli na socialnih omrežjih

• 6 months later...
  • Komentarji 111
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Izsledki sodobnih znanstvenih raziskav govorijo ravno obratno. Pri meditaciji, osredotočenosti pride do spontane harmonizacije možganov oziroma nevronske mreže. Pri tem so znančina prisotnost alfa in theta valov, ki pozitivno vplivajo na številne procese v človeškem organizmu. Zadnje razsikave pri Zen meditantih kažejo tudi na prisotnost gama valov, se pravi povišana frekvenca ob izjemni notranji sproščenosti.

Več informcij lahko dobite na:

http://www.atinstitut.si

lp,

aleš

AT Inštitut za nego intuicije

www.atinstitut.si

Izsledki sodobnih znanstvenih raziskav govorijo ravno obratno. Pri meditaciji, osredotočenosti pride do spontane harmonizacije možganov oziroma nevronske mreže. Pri tem so znančina prisotnost alfa in theta valov, ki pozitivno vplivajo na številne procese v človeškem organizmu. Zadnje razsikave pri Zen meditantih kažejo tudi na prisotnost gama valov, se pravi povišana frekvenca ob izjemni notranji sproščenosti.

Več informcij lahko dobite na:

http://www.atinstitut.si

lp,

aleš

:palec: :palec: :palec:

Norost je vcasih najvecja modrost…

"...Zadnje razsikave pri Zen meditantih kažejo tudi na prisotnost gama valov, se pravi povišana frekvenca ob izjemni notranji sproščenosti..."

Za gama ne bi vedel...

Delta pa sigurno. In to v budnem stanju. Ko so bila narejena merjenja... s strani Japonca, dr. znanosti... (Priimek že pozabil).

Kakor opisuje dr. Pajin v Zen Meditacija... LP

"...Zadnje razsikave pri Zen meditantih kažejo tudi na prisotnost gama valov, se pravi povišana frekvenca ob izjemni notranji sproščenosti..."

Za gama ne bi vedel...

Delta pa sigurno. In to v budnem stanju. Ko so bila narejena merjenja... s strani Japonca, dr. znanosti... (Priimek že pozabil).

Kakor opisuje dr. Pajin v Zen Meditacija... LP

Tole sta pa dobro spisala - gama valovi so najvišja možna frekvenca možganske aktivnosti- delta pa globoki spanec na meji kome....Dajta se odločit....pri alfi in theti je prisotnost gama valov nemogoča...

xegox :palec:

Moja spletna stran

http://www.teate-reiki.com/

Moji knjigi

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

TEGA JAZ NE TRDIM!!!

TRDIM PA TOLE:

Za gama ne bi vedel...

Delta pa sigurno. In to v budnem stanju. Ko so bila narejena merjenja... s strani Japonca, dr. znanosti... (Primek že pozabil).

Kakor opisuje dr. Pajin v Zen Meditacija...

JA V BUDNEM BETA STANJU SO BILI IZMERJENI TUDI DELTA VALOVI pri rutiniranih Zen Budističnih menihih.

Po Pajinovem pisanju. In navedbi konkretnih virov (večletne raziskave...).

_________

!!!!!!!!!

The fourth jhana = DELTA...:

"...The fourth jhana is similar to the delta one brainwave experience. Delta is about 1.5 to 4 cps..." from:

http://www.manitobabuddhistchurch.org/mediation/page43.html

Za drugimi viri se mi zdajle NI dalo gledat.

NE ME TRGAT IZ KONTEKSTA. LP :)

_________

_________

"Za gama ne bi vedel..."

Omenjeno nisem zaznal nikjer... Da gre gama skupaj istočasno z alpha, theta, delta valovi...

Mi tudi nekako ne gre skupaj po logiki.

Omenil sem samo "hipno" valove: alpha, theta, delta.

Gama se med drugim uporablja v vrhunskem športu, pri študiju za boljšo osredotočenost... Koncentracijo v budnosti in sproščenosti.

Vidim, da se nismo razumeli. Gre za gama valove visokih frekvenc, meditanti pa kljub izostreni 'točkovni' usmerjenosti čutijo telesno spoščenost kot da bi bili v alfa, theta ali delta stanju. Gre za fenomenalno pojavnost katero trenutno v veliki meri raziskuje Rossi (Milton Ericksonov učenec, sodelavec).

Kakšen pomen in uporabnost za prakso pa lahko ima ta fenomen pa ni potrebno posebej razlagati.

lp,

aleš

Popravljeno -> AT Inštitut

AT Inštitut za nego intuicije

www.atinstitut.si

"...Gre za gama valove visokih frekvenc, meditanti pa kljub izostreni 'točkovni' usmerjenosti čutijo telesno spoščenost kot da bi bili v alfa, theta ali delta stanju..."

Povedano je PRVIČ bilo točno TAKOLE:

Poudarjam: *pri Zen meditantih*

Od kod v naravni meditaciji gama valovi?

V naravni meditaciji, avtohipnozi.

Brez "Hemi-sync, Holosync, Brainwave,... "gama valov" datotek v mp3, wav, flac formatu.

Edino, če si imel v mislih mp3, flac, wav posnetke z gama valovi za gama meditacijo...

Gama meditacije pa v Zenu, drugih naravnih poteh se mi zdi, da NI.

Mogoče pri tibetanskih, več dni tekajočih menihih. Ne bi pa tega vedel.

Samo to ni ZEN. In tudi ne naravna pasivna in hkrati osredotočena meditacija ne.

Je pa dinamična meditacija v gibanju.

_________

V meditaciji vsi omenjajo beta, alpha, theta, delta valove:

dr. Dusan Pajin, Decje novine/G. Milanovac, 1991, mek. 296, Meditacija istoka i zapada, Priredio Dusan Pajin ...

dr. Dusan Pajin, Decje novine/G. Milanovac, 1991 ... 307, Zen stapanje Istoka i Zapada

V eni od zgornjih knjig.

Dr. Hiroshi Motoyama na katerega se sklicuje dr. Pajin:

http://www.cihs.edu/whatsnew/motoyama_book.asp

_________

"...Group C dozed or fell asleep. Two subjects showed alpha waves with mainly low voltage delta and some slow theta waves...":

http://www.yogamag.net/archives/1979/8aug79/synbrain.shtml

_________

Ko se človek sprosti, avtohipnotizira preklopi v alpha, theta, delta (izkušeni) valove.

Lahko tudi pri odprtih očeh (rutinirani).

Od kod tebi pri hipnozi gama valovi?

_________

Nosorog Ti mogoče imaš knjigi:

dr. Dusan Pajin, Decje novine/G. Milanovac, 1991, mek. 296, Meditacija istoka i zapada, Priredio Dusan Pajin ...

dr. Dusan Pajin, Decje novine/G. Milanovac, 1991 ... 307, Zen stapanje Istoka i Zapada

V eni dobesedno piše, katere valove so pod vodstvom dr. Hiroshija Motoyame (se mi zdi) izmerili pri TM, Zen... meditantih v času meditacije...

Naslov poglavja se mi pa zdi, da je:

Zen i moždanski talasi (nekaj takega).

Dr. Hiroshi Motoyama omenja izmerjene beta, alpha, theta, delta valove. V toku meditacije (TM, Zen...).

Knjigi bi znali biti v NUKu (nisem pa siguren). Prodajale so se pred leti v knjigarni na Čopovi ulici v Ljubljani. LP

Vidim, da se nismo razumeli. Gre za gama valove visokih frekvenc, meditanti pa kljub izostreni 'točkovni' usmerjenosti čutijo telesno spoščenost kot da bi bili v alfa, theta ali delta stanju. Gre za fenomenalno pojavnost katero trenutno v veliki meri raziskuje Rossi (Milton Ericksonov učenec, sodelavec).

Kakšen pomen in uporabnost za prakso pa lahko ima ta fenomen pa ni potrebno posebej razlagati.

lp,

aleš

Seveda, tole mi je še kako poznano- tole mimogrede prakticiram ...samo tle gre za globoko TELESNO sproščenost, kar pa nima nobene povezave z aktivnostjo možganov..pri avto in tudi hipnozi se tole čisto korektno izvaja...Hotel sem samo reči, da ne mešajmo TELESNE sproščenosti in aktivnostjo naših možganov- stanjem zavesti . Kdo to raziskuje - mi ni znano- je pa fenomen star precej več kot mi vsi tlele gor...Uporabnost je pa tkole/ moje skromno mnenje/ -zelo vprašljiva- komur je pač to doživetje fenomen, in če ga to zapolnjuje/ njegove potrebe/ -OK, globjega pomena pa tole nima, ker NE gre za stanje višje zavesti- bistrega uma, do katerega pa prihaja na precej zmanjšani frekvenci možganskega delovanja- vse pa v odvisnosti od osredotočanja in hotenja.

Moja spletna stran

Moji knjigi

TEGA JAZ NE TRDIM!!!

TRDIM PA TOLE:

Lepo pozdravljen Tantra

Ni letelo na tvoj komentar - bilo večinoma korektno- osebno pa trdim, da možgansko valovanje- frekvenca možganske aktivnosti ne more biti istočasno v različnih stanjih..elementarno nemogoče...kar se pa tiče budnosti/ navidezne / in aktivnosti ter spremenjenega stanja zavesti, pa lahko iz osebnih izkušenj povem, da lahko v alfo preskočim v par trenutkih, gre v bistvu za brisanje misli/ moteč element/ kar pa še vedno ne pomeni različnega istočasnega valovanja. Probajte malce z odprtimi očmi odplavat- vsekakor lahko, oči so odprte, vendar tvoje stanje ni beta , gama pa še manj ..tko da je tole bolj tko....košnja pokošene trave...

Lepo bodi tantra :palec:

Moja spletna stran

Moji knjigi

"...Probajte malce z odprtimi očmi odplavat- vsekakor lahko, oči so odprte, vendar tvoje stanje ni beta , gama pa še manj ..."

Sva istega mnenja.

Naravna sprostitev:

meditacija, avtohipnoza... je lahko alpha, theta, delta.

Pri začetnikih so poleg alpha valov zaznali na EEGju še beta valove.

Gama valovi v mp3, wav, flac pa obstajajo.

Meditacija z njimi pa NI naravna Zen, Chan meditacija. Niti NI naravna sprostitev.

Izurjeni Tibetanski menihi, fakirji... lahko s pomočjo koncentracije na določen "objekt" preidejo v "gama" preklop.

Sem zasledil na googlu. Je možno.

V te namene imamo na Zahodu že omenjene datoteke, CDje za t. i. "gama" meditacijo.

Naravna meditacija NI na gama tokovih. Ampak na alpha, theta, delta "preklopu".

Na amazon.com, "P2P" izmenjavi datotek... Je kar nekaj teh datotek in sistemov (alpha, theta, delta, gamma; Holosync, Hemi-Sync,...).

Kateri so lahko "podpora" neki sprostitveni, meditativni praksi. LP

EEG Power and Coherence in Zen Meditation

http://www.biocybernaut.com/documentation/...Sci/eeg-zen.htm

Four Zen EEG changes

1. Control subjects show no alpha increases.

2. Beginner Zen subjects show increased alpha amplitude mainly at the back of the head (Occipitals).

3. Intermediate Zen subjects show increased alpha amplitudes which spread forward on the head, and which slow in frequency.

4. Advanced Zen subjects show the above changes, but in addition also show rhythmic trains of theta EEG, which are morphologically different from the theta of drowsiness. The theta wave criterion is a stringent one for alpha feedback, since only advanced Zen with 21-40 years showed it.

kakrsna koli tehnika... je ze kje opisana kt recept za pripravo pasulja... je videnje/zaznava/stvar tistega k jo je napisu! vsak posameznik pa zivi v svojem majhnem egocentricnem svetu... in vsak bi nj imel v lobanji vgrajene mozgane... in namest, da bi jih uporabljal (z obcutki vred) za keriranje svojih tehnik, pa jih raj uporablja za robotizirane stvari..., k mu jih nalaga druzba vsepovsod... in pol ni cudn, da je tolk vprasanj: je ta polozaj pravi, kaj je cilj, na kok casa morm dihat, morm to pocet pred al po tem, ... skratka: cudoviti, pametni, iznajdljivi, kreativni... mali roboti :o|o: sej lepo in dobr..., da je neki na kr se clovk opre, da ima neki za neko vodilo... ampk vseen se vsak najboljse "vodilo" nosi v seb

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

Govor NI o tehnikah...

Debatira se o možganskih tokovih skozi sprostitev, meditacijo, avtohipnozo... Izmerjenimi s strani kompetentnih raziskovalcev in inštitucij... LP

pri naslovu teme (vsaj men) izpise: nevarnost meditacij in drugih tehnik :inocent:

drugac pa hvala za info

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

kakrsna koli tehnika... je ze kje opisana kt recept za pripravo pasulja... je videnje/zaznava/stvar tistega k jo je napisu! vsak posameznik pa zivi v svojem majhnem egocentricnem svetu... in vsak bi nj imel v lobanji vgrajene mozgane... in namest, da bi jih uporabljal (z obcutki vred) za keriranje svojih tehnik, pa jih raj uporablja za robotizirane stvari..., k mu jih nalaga druzba vsepovsod... in pol ni cudn, da je tolk vprasanj: je ta polozaj pravi, kaj je cilj, na kok casa morm dihat, morm to pocet pred al po tem, ... skratka: cudoviti, pametni, iznajdljivi, kreativni... mali roboti :o|o: sej lepo in dobr..., da je neki na kr se clovk opre, da ima neki za neko vodilo... ampk vseen se vsak najboljse "vodilo" nosi v seb

a verjameš v to kar si tule napisala ???'

Moja spletna stran

Moji knjigi

EEG Power and Coherence in Zen Meditation

http://www.biocybernaut.com/documentation/...Sci/eeg-zen.htm

Four Zen EEG changes

1. Control subjects show no alpha increases.

2. Beginner Zen subjects show increased alpha amplitude mainly at the back of the head (Occipitals).

3. Intermediate Zen subjects show increased alpha amplitudes which spread forward on the head, and which slow in frequency.

4. Advanced Zen subjects show the above changes, but in addition also show rhythmic trains of theta EEG, which are morphologically different from the theta of drowsiness. The theta wave criterion is a stringent one for alpha feedback, since only advanced Zen with 21-40 years showed it.

Govor NI o tehnikah...

Debatira se o možganskih tokovih skozi sprostitev, meditacijo, avtohipnozo... Izmerjenimi s strani kompetentnih raziskovalcev in inštitucij... LP

Debatiralo naj bi se v slovenščini... :vragec:

Prevedi ali pa ne objavljaj.

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Dobr napisan :palec: .Dlih zato zmer delam vse po svoje, pol se pa vsi čudjo zakva x:Dx x:Dx x:Dx Mene itak boli.Če hočte bit roboti, bodite, jest mam raj svobodo :8):

Dobr napisan :palec: .Dlih zato zmer delam vse po svoje, pol se pa vsi čudjo zakva x:Dx x:Dx x:Dx Mene itak boli.Če hočte bit roboti, bodite, jest mam raj svobodo :8):

x:Dx :palec:

Ni kaj dosti dodat na tole... x:o)x

O tehnikah debatirat je približno tako kot bi debatiral o tem kakšno kladivo je najboljše za zabit žebelj... :vragec: xrolleyesx x:o)x

Če si neroden si boš z vsakim zlomil prst... :wOOt: :cry: :devil:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Nosorog Ti mogoče imaš knjigi:

V eni dobesedno piše, katere valove so pod vodstvom dr. Hiroshija Motoyame (se mi zdi) izmerili pri TM, Zen... meditantih v času meditacije...

Naslov poglavja se mi pa zdi, da je:

Zen i moždanski talasi (nekaj takega).

Dr. Hiroshi Motoyama omenja izmerjene beta, alpha, theta, delta valove. V toku meditacije (TM, Zen...).

Ne. Na to temo imam le knjigo "Motnje pri zapisovanju možganske električne aktivnosti", ki sta jo v sodelovanju z Inštitutom za klinično nevrofiziologijo spravila skupaj L. Kolnik in I. Sunčič, izdala pa ljubljanska Medicinska fakulteta-

Dajta se odločit....pri alfi in theti je prisotnost gama valov nemogoča...

Nisem prepričan, da je temu res tako. Ko merijo možansko frekvenco, jo "odvzemajo" preko več elektrod, ki so nameščene na različnih delih glave in v posebnih stanjih (recimo, da je zen meditacija posebno stanje) so lahko frekvence, na različnih delih možganov različne. Mam en primer iz enega drugega posebnega stanja možganov; ko se je npr. oseba tako zastrupila, da je izgubila zavest. Na vseh predelih možganov je prevladovala theta aktivnost, vendar pa se je na elektrodah na sprednjem delu glave "naložila" tudi hitra aktivnost s frekvenco 10 - 16 Hz.

lalala

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

]Nisem prepričan, da je temu res tako. Ko merijo možansko frekvenco, jo "odvzemajo" preko več elektrod, ki so nameščene na različnih delih glave in v posebnih stanjih (recimo, da je zen meditacija posebno stanje) so lahko frekvence, na različnih delih možganov različne. Mam en primer iz enega drugega posebnega stanja možganov; ko se je npr. oseba tako zastrupila, da je izgubila zavest. Na vseh predelih možganov je prevladovala theta aktivnost, vendar pa se je na elektrodah na sprednjem delu glave "naložila" tudi hitra aktivnost s frekvenco 10 - 16 Hz.[/color]

lalala

v fiziološkem kontekstu se povsem strinjam s tem- vendar je pri osebnostnem - dojemanje sebe skozi stanje zavesti malce drugače..čeprav je res , da sam doživljam drugače/ sva že enkrat rekla nekaj o tem/ vendar sem vseeno popoln skeptik, ker gledam na pleve v žitu in izjeme na vsakršnem področju- v primerjavi z dojemanjem večinske populacije . Sicer pa sam veš kaj so fiziološki podatki in kaj je manifestacija osebne psihe pri identičnih fizičnih meritvah . možnost odstopanja je izjemno velika .....

rožco sam na britof

Moja spletna stran

Moji knjigi

a verjameš v to kar si tule napisala ???'

kr trije ?

ne... verjamem, v to kr sem napisala... ampk cutim... ne vem, morda cutm, ker verjamem? sam, ce se mi "onemogoci cutenje", mi najbrs ostane zgolj zavedanje...? v katerem vem, da ce se clovk trudi, slej k prej dobi neke "rezultate"..., in verjetno mora clovk verjet, da deluje...? Ma, lahko bi rekla, da to, kr sem napisala vem! sam (mi) je vse-eno... k je itk (le) "moja resnica"... xangx

Debatiralo naj bi se v slovenščini... :vragec:

Prevedi ali pa ne objavljaj.

hehe... ej, zrd mene je pa lahk tud kitajsko, mađarsko, latinsko, hebrejsko... ... :palec:

Dlih zato zmer delam vse po svoje, pol se pa vsi čudjo zakva x:Dx x:Dx x:Dx Mene itak boli.Če hočte bit roboti, bodite, jest mam raj svobodo :8):
:palec: x:Dx

jaaaa... se :eek: in jih je :O: samih sebe, ker xegox aktivno spodbuja iskanje v smislu:"isci in ne najdi"... pol pa :O: preide v kksno obliko :vragec: in poguma, kr omogoc pobeg iz :O: in delovanje iz/od xsrcx

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...