Trillian 15. april 2007 Prijavi Deli 15. april 2007 Pred kratkim sem naletela na žito amarant. Na internetu sem sicer našla 3 recepte, nikjer pa nisem zasledila, koliko časa se to žito sploh kuha (če bi ga recimo želela uporabiti kot prilogo). In tako sem pač poskusila to stvar brez posebnih receptov in vnaprejšnjih napotkov narediti (sem si mislila, da bo pač nekaj že moglo ratat iz tega ). Na embalaži piše, da se žito v vodi kuha 15 - 20 minut, vendar pa po tem času nisem imela občutka, da je stvar že kuhana. Nisem vedela tudi tega, ali mora amarant "popiti" vso vodo ali naj bi se jo potem, ko je kuhan, odcedilo?Ima mogoče kdo kakšne izkušnje, morda še kakšen uporaben recept? No, drugače so pa tole recepti, ki sem jih našla: ENOLOČNICA Z AMARANTOM IN ZELENJAVOSestavine:150 g amarantovih semen,50 g masla,3 jedilne žlice oljčnega olja,5 dl zelenjavne juhe,150 g korenja,200 g pora,50 g orehov,šopek peteršilja,1 čajna žlička naribane limonine lupine,sol in poper po okusu. Amarantova semena na maslu in oljčnem olju prepražimo. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem korenje in por očistimo ter narežemo na drobne kocke ali kolobarje. Orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno. Narezano zelenjavo dodamo amarantu in kuhamo še 10 minut. Potem dodamo čajno žličko naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj. AMARANTOVI KROKETI18 dag amarantove mokečajna žlička morske soli2,5 dag maslaena debela čebulavroča vodaolje Čebulo olupimo, narežemo na drobne kocke in na maslu steklasto zdušimo. Amarantovo moko pomešamo s soljo, dodamo dušeno čebulo in vmešamo vročo vodo. Testo dajemo po žlicah v ponev z vročim oljem in ocvremo tanke, zlatorjave in hrustljave krokete. Nato jih obrnemo in tudi na drugi strani spečemo do zlatorjave barve. Še vroče krokete ponudimo z jabolčnim kompotom ali sadno omako. RDEČA SADNA KAŠA Z AMARANTOM4,5 dl jabolčnega soka10 dag grobo zdrobljenih amarantovih semenlupina neškropljene limonecimetova skorjica ali čajna žlička mešanice medu in cimeta5 dag akacijevega medu50 dag svežega jagodičja (ribez, maline, borovnice, češnje)10 dag smetanenasekljani lešniki ali mandlji za okras Grobo zdrobljena amarantova semena hitro zavremo z jabolčnim sokom, nastrgano limonino lupino in cimetovo skorjico ter na blagem ognju pustimo nabrekati 10 minut. Cimetovo skorjico odstranimo ter vmešamo sadje in med. Sadno kašo napolnimo v majhne skodelice in damo na hladno. Preden sladico ponudimo, jo okrasimo s stepeno smetano, nasekljanimi lešniki in mandlji. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 16. april 2007 Prijavi Deli 16. april 2007 caw no, lansko leto sm vsa navdušena nabavila org. pridelan amarant; za začetek sm ga mal skurla (dobesedno) kot kokice; se pravi v suhi teflon posodi pražila semenke (so pokljale), ampak keč je, k ene prej, ene kasneje pokljajo (videz drobnih kokic) in tako tiste, k s najprej ratale, počrnijo (se zažgejo) predno je vse narjen :xx!: okus nič posebnega, vse bolj BZ. naslednji poskus je bil, ko sem hotla zgostiti enolončnico (kao ješprenj-ričet, sam da ni blo mesa); se je blazno hitro napihnilo (skuhalo) in nato še vso noč (ostavljeno od štedilnika), v glavnme ima lastnosti ješprenja (da se še napne po končanem kuhanju); okus spet nič posebnga, prej BZ kot kej. zdej sameva v špajzi; če ga naujo požrli molji, ga najverjetneje ruknem preč za ptiče Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Ruby72 17. april 2007 Prijavi Deli 17. april 2007 caw no, lansko leto sm vsa navdušena nabavila org. pridelan amarant; za začetek sm ga mal skurla (dobesedno) kot kokice; se pravi v suhi teflon posodi pražila semenke (so pokljale), ampak keč je, k ene prej, ene kasneje pokljajo (videz drobnih kokic) in tako tiste, k s najprej ratale, počrnijo (se zažgejo) predno je vse narjen :xx!: okus nič posebnega, vse bolj BZ. naslednji poskus je bil, ko sem hotla zgostiti enolončnico (kao ješprenj-ričet, sam da ni blo mesa); se je blazno hitro napihnilo (skuhalo) in nato še vso noč (ostavljeno od štedilnika), v glavnme ima lastnosti ješprenja (da se še napne po končanem kuhanju); okus spet nič posebnga, prej BZ kot kej. zdej sameva v špajzi; če ga naujo požrli molji, ga najverjetneje ruknem preč za ptiče Je kar naša Cookie opisala še mojo identično štorijo.S peko amarantovih kokic sem zasmradila cel flat . Mineštra pa se je z dodatkom amaranta spremenila v lepljivo sluzav poc :xx!: , zelenjava se mi je čisto razkuhala, pa sem vse skupaj hotela poturit Velikanki , pa me je, ko je videla ponujen šajs- samo pomilovalno pogledala. Slednjič sem prisilila Velikana, ki peče najboljši kruh pod soncem (vmes se nam je trikrat pokvarila mašina za kruh- samo da jo še nisem vrgla v smeti in V. mesi in peče kruh ze dolgo na klasičen način), da doda amarantovo moko. S paličnim mešalcem sem tista zrna poskušala spremenit v moko, še sedaj podrsavamo po zrncih v kuhinji, iz vseh špranj dalje lezejo . Takole- iskren opis ' Uvajanje novih žitaric pri Velikanih' Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Trillian 17. april 2007 Avtor Prijavi Deli 17. april 2007 Hvala za odgovore. Nekje na netu sem prebrala, da moraš 1 skodelico amaranta kuhat z 1,5 skodelice vode dokler voda ne izhlapi oz. jo žito ne popije. Bom še to poskusila...Mi pa ni jasno, kako so ga potem Azteki in Inki uporabljali v vsakodnevni prehrani in celo pri obredih, če nič ne rata iz tega. Rada bi našla en način, kako to žito skuhat, ker je zelo zdravo (ima 6% olj, med njimi je največ omega 3 maščobne kisline, pa veliko železa, kalcija in magnezija). No, bom poskusila v prihodnjih dneh še enkrat, pa da vidimo... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kukica 24. september 2007 Prijavi Deli 24. september 2007 Amarant sem spoznala na Kostariki, kjer prodajajo tudi 'napihnjeno verzijo'. Napihnjena amarantova semena dodajaš sokovom, kosmičem, kamorkoli ... In mi je zelo všeč okus. Pri nas tega nisem našla, našla pa sem Amarant muisli (od podjetja Allos mi je naboljši tisti z gozdnimi sadeži ) in kosmiče, pa amarantove ploščice. Do sedaj sem najboljši izbor tega našla v Kalčku. Zdajle ga pa prvič poskusno kuham. Kdo ve, kaj bo ratal... Amarant je zelo priporočljiv za tite, ki nam primanjkuje železa in magnezija (ima daleč največ od vsega, kar sem ščekirala). Je tudi zelo bogat vir beljakovin in kalcija. Citiraj Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.by Tony Samara NAGAJIVA USTVARJALKARECEPTKI Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kukica 24. september 2007 Prijavi Deli 24. september 2007 Še tole sem našla: AMARANT Spet seme, za katero morda še nismo slišali ali pa ne vemo, kako ga uporabiti. Amarant je eno najbolj kompleksnih živil. Polno je rudnin, beljakovin, lahko prebavljivega škroba in primerno za vse generacije. Amarant ali ščiv ni tako neznan, poznamo ga le v drugi obliki, in sicer kot rastlino, bodisi kot plevel ali okrasno rastlino. Spoznajmo še seme in mu radodarno odprimo vrata v našo kuhinjo. Po azteškem izročilu amarant podaljšuje življenje! Je skrajno nezahtevna rastlina, ki uspeva v perujskih Andih na nadmorski višini nad 2000 metrov. V deželah, kjer ga pridelujejo, liste amaranta uživajo kot špinačo. Seme amaranta je drobno, okrogla zlato rumena zrnca so velika komaj en milimeter. Ščirovo seme je en sam kalček, obdan z založnimi hranili. Vsebuje več rudnin kot pšenica, kalcija je celo sedemkrat več, magnezija in železa pa trikrat več! Maščob je 9 %, od tega približno polovico maščobnih kislin omega 6 Beljakovin je 16 % z biološko vrednostjo 75 %, vlaknin 14 %, ogljikovih hidratov pa 59 %. Zelo pomembna je vsebnost esencialne aminokisline lizin. Amarant v kombinaciji z žiti predstavlja uravnoteženo beljakovinsko hrano. Seme ne vsebuje glutena, zato je zelo primerno za bolnike s celiakijo. Škrob sestavlja amilopektin, zato se zrna med kuhanjem zgostijo, kar v kuhinji s pridom izkoriščamo. Vsebuje nekaj vitanimov B skupine. Pomembna sestavina so fitosteroli, holesterolu podobne sestavine, ki imajo v našem telesu varovalno vlogo. Zato je amarant varovalna hrana pred degeneracijskimi boleznimi, saj pomaga ohranjati ožilje prožno in varuje pred rakastimi obolenji. Pred kuhanjem ga lahko rahlo prepražimo, ni pa nujno. Priporočeno je, da ga pred uporabo splaknemo v vodi, ni pa nujno. Vodo zavremo, dodamo oprano seme, pustimo, da spet zavre in na šibki vročini kuhamo približno 30 minut, da seme nabrekne. Če ga pustimo nabrekati še dlje časa, toliko bolje. Ko je seme kuhano, dobi prosojen nadih, kot mala jajčeca. Če ga skuhamo večje količine, ga lahko zamrznemo in kuhanega dodajamo jedem, na primer kot zakuho za juho ali nadev. Če kuhamo zdrobljen amarant, bo kuhan že v petih minutah. V trgovinah z zdravo hrano je ponekod naprodaj amarantova moka, a priporočam vam, da jo meljete sproti, ker vsebuje veliko maščob, ki bi se utegnile razkrajati, moka bi zato lahko postala žarka. Če boste amarant mleli v domačem mlinčku za žita, ga meljite pomešanega z žitom ali po mletju samega amaranta zmeljite še malo riža, da očistite mlinske kamne. V nekaterih trgovinah z zdravo hrano lahko kupite mislije z amarantom, amarantove energetske ploščice, amarantovo medeno pokovko in podobno. JAGODNA KAŠA Z AMARANTOM 2 dl amaranta4 dl jabolčnega sokalupina 1 ekološko pridelane limone¼ vaniljinega stroka ali vaniljin sladkormalo cimeta v prahu½ kg jagod2 dl stepene sladke smetanesladkor ali druga sladila po potrebi Amarantovo seme splaknemo z vodo. Jabolčni sok segrejemo do vrenja in odišavimo z limonino lupinico, vaniljo in cimetom. V vrel sok stresemo amarant in na šibki vročini kuhamo 30 minut. Pustimo, da se ohladi. Vaniljin strok izločimo. Jagode očistimo, pretlačimo in po potrebi osladimo. Po želji jagodno kašo zmešamo s kuhanim amarantom ali v posodice nalagamo v plasteh. Po želji okrasimo s sladko smetano ali vaniljevim sladoledom. Okus je presenetljivo dober. Zanimivo je, da se nam amarant še nekaj časa valja po ustih, podobno kot mak. Jagode vsekakor lahko nadomestimo z drugim sezonskim sadjem! KOLERABIČNA KREMNA JUHA Z AMARANTOM 1,5 dl amaranta1 kolerabica z listi vred1 strok česna1 l vode1 žlica jušne zelenjavepeteršiljpo želji koprc1 dl sladke smetane Amarantovo seme rahlo prepražimo na oljčnem olju in dodamo na koščke narezano kolerabico z listi vred. Dodamo sesekljan strok česna in zalijemo z vodo. Dodamo jušno zelenjavo in kuhamo do vrenja. Zmanjšamo ogenj in kuhamo še 30 minut. Začinimo s sesekljanimi zelišči. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom in po želji obogatimo s sladko smetano. Če bomo dodali še kosem masla, bo okus posebej zaokrožen. Čebule pri tej juhi nismo dodajali, vsekakor pa bi sodila zraven. VIR >> Citiraj Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.by Tony Samara NAGAJIVA USTVARJALKARECEPTKI Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 24. september 2007 Prijavi Deli 24. september 2007 Če drugega ne, ima lepo ime. Amarant, sem mislil, da je kak briljanten kamen Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Cookie 25. september 2007 Prijavi Deli 25. september 2007 Zdajle ga pa prvič poskusno kuham. Kdo ve, kaj bo ratal...in kaj je ratalo Citiraj You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.»Grem naprej.Kjer ni poti, ustvarim pot.Usmerjam tok svojega življenja,tako kot duša v meni hoče.« *´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)(¸.•´ (¸.•´ Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kukica 25. september 2007 Prijavi Deli 25. september 2007 in kaj je ratalo Kuhan amarant. Ni bilo slabo, samo mi je bolj všeč tista napihnjena varianta v kosmičih al pa amarantovi krekerji. Tisto mi je res njam njam. Verjetno sem ga tudi preveč časa kuhala. Bom videla drugič ... Citiraj Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.by Tony Samara NAGAJIVA USTVARJALKARECEPTKI Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xwoodsx 16. avgust 2008 Prijavi Deli 16. avgust 2008 Hej, vsi, ki ste jedli amarant... ste ga tudi prebavili?Ker vsakič ko ga jem, ga potem tudi celega (vsaj zgleda cel) pokakam in se mi zdida ne dobim veliko od njega... ga premalo skuham? imam bedno želodčno kislino? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.