Skoči na vsebino

Barka

butl

Recommended Posts

Ne, ni avtist, ....v otroštvu je zbolela za meningitisom, ki pa so ga žal začeli prepozno zdraviti .

Pozdravljena Enja

To pa nisem vedel. Takrat ko sem jih predstavljal, sem tako domneval, je pa res, da se nisem nikoli pozanimal, ker mi ni bilo pomembno.

Ker vsak od njih sije močneje od sonca.

xsrcx

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Deli na socialnih omrežjih

• 1 month later...

Vseživljensko učenje v skupnosti Barka

Vabimo vas, da se udeležite Vseživljenskega učenja v skupnosti Barka!

BARKA?

Osnovna poklicanost skupnosti Barka je sobivanje z ljudmi z motnjo v duševnem razvoju. V duhu evangelijev želijo te skupnosti ustvarjati domove in odgovarjati na potrebe ljudi, ki so tako pogosto odrinjeni na rob družbe. Morda največja poklicanost teh skupnosti pa je, da vedno znova sebi in svetu odkrivamo posebne darove, ki jih v sebi nosijo ljudje z motnjo v duševnem razvoju. Njihov klic po občestvu in preprostem osebnem odnosu, ki se velikokrat izkažeta kot najboljše zdravilo za ranjene duše.

VSEŽIVLJENSKO UČENJE?

V programu vseživljenskega učenja na Barki, želimo osebam z motnjo v duševnem razvoju ponuditi prilagojeno raziskovanje, prepoznavanje in udejstvovanje na naslednjih področjih: umetnost, kultura, šport in narava.

KJE?

Na treh različnih lokacijah:

Šmarjeta (SLO), Ljubač (HR) in St. Margaretten (A)

KDAJ?

Od 2. avgusta do 15. avgusta 2008

KAKO PA BO TO IZGLEDALO?

Preproste dneve druženja in spoznavanja bomo preživljali ob skupnem raziskovanju kulturno-zgodovinskih lokacij in okoliške narave, športnih igrah, obiskih kulturnih prireditev, delu v malih skupinah (8-12 ljudi),...

Več informacij in prijave na tel.: 01 361 64 58 ter 040 455 164.

xsrcx

• 1 year later...

Včeraj smo praznovali peto obletnico druge hiše. x:)x

Ful prijetno.

Prisotni so bili varovanci iz obeh hiš in nekaj varovancev, ki dnevno obiskujejo delavnice, niso pa nastanjeni v hišah. Pa spremljevalci, prijatelji. Lepo.

Varovanci so, varovanci so angeli. Pod masko. In učitelji. Veliki učitelji.

:2src:

xsrcbumx

• 4 months later...

Tale mail je poslal Klemen vsem, ki smo kokrkol povezani z Barko in men je dokaz, da vsi vseen ne gledajo vse sam skoz dnar in računico.

Men je fajn, da je tko.

xsrcx

Dragi prijatelji,

Na kratko bi vam radi povedali, kaj se dogaja in se bo dogajalo ta in še naslednji teden v Zbiljah, na Jeprci:

Morda se spomnite:

Pred petimi leti smo v Memmingenu v Nemčiji, kjer živi naša stara prijateljica Ulli, ki se je vse od ustanavljanja naše skupnosti angažirala in vedno znova organizirala najrazličnejšo pomoč za nas, smo spet enkrat predstavili naše delo in življenje in tudi naše potrebe, v župnijski cerkvi med mašo. Dan zatem se je oglasil Herr Holl, šef podjetja Baufritz,. ki izdeluje prestižne eko-lesene hiše, in povprašal, če morda potrebujemo tudi kakšno hišo.... :)

Iz te sanjske ponudbe se je razvila zgodba o 5-letnem iskanju parcele (končno smo jo dobili od drugega starega prijatelja, Srečota iz Zbilj, pod zelo ugodnimi pogoji)), in predvesem mukotrpnem pridobivanju gradbenega dovoljenja in duge potrebne dokumentacije. Prav križev pot. Septembra lani smo papirje končno dobili.

Medtem se je v Nemčijo zgodila kriza, podjetje Baufritz je bilo močno prizadeto in nikakor ni bilo več samoumevno, da nam poslopje še vedno lahko podarijo / zgradijo...

Šele za Božič 2009 so nam dali zeleno luč za gradnjo temeljne plošče.

Takrat pa se je začelo druga kalvarija: tokrat z vremenom oz. snegom, zadnji je padal še prejšnjo sredo, tako da smo temeljno ploščo lahko zalili in za prihod nemških monterjev (danes!) pripravili šele ta petek - danes zjutraj so še polagali izolacijo...

Pri vsej zgodbi je najbolj neverjetno to, da ne gre za hiper-bogato firmo, ki bi si takošno doniranje zlahka privoščilo, ampak za odločitev in velikanski angažma posameznika, gospoda Holla.

Svoje delavce - in številne kooperante - je pred Božičom zelo jasno povprašal: Brez vašega prostovoljnega, brezplačnega sodelovanja tega projekta danes nismo zmožni speljati. Ste pripravljeni? In so bili za.

V Faschinkwoche, v tednu po pustu, ko firmo običajno zaprejo in imajo počitnice, je več kot sto delavcev prišlo v službo, od jutra do večera, in izdelovalo sestavne dele za naše delavnice. Brez plačila, med svojim dopustom.

8 monterjev, ki so prišli danes popoldne in bodo tukaj 2 tedna, bo svoje delo podarilo... In tako tudi vsi drugi, ki bodo prihajali kasneje, predvidoma vse do novembra (notranja oprema itd.)

Ko so novembra lani slišali, da bomo mi rabili verjetno par let, da stavbo od znotraj opremimo in dokončamo, so šli v dodatno akcijo in našli čez 60 kooperantov, ki na enak način, brezplačno, s podarjenim materialom in s prostovoljnim delom svojih zaposlenih, prispevajo nekaj za našo hišo: eni parket, drugi polaganje, eni vrata, drugi beljenje, en kopalniško opremo, pipe itd, drugi potopno črpalko za centralno kurjavo in montaž le-te (!!), spet drugi sončne celice, itd., itd.

V tem našem svetu divjega kapitalizma, individualizma, skrbi zase in zadovoljevanja svojih potreb, se zdi vse skupaj kar neverjetno...

Za nas je to ne le velikanska pridobitev in olajšanje tega, kar živimo in delamo, ampak v veliki meri tudi potrditev, da ta svet vendarle še ni tako "zanič", da se lahko zgodijo, poleg vsega hudega in nelepega, ki smo ga že kar navajeni, tudo lepe, ta-prave stvari...

In zdi se nam, da vam moramo to povedati, deliti z vami.

Na začetku tega našega čudeža je bil odnos, prijateljstvo, zvestoba - tisto, česar se mi sami na Barki najbolj učimo od naših "prizadetih" ljudi.

Nemški možakarji in fantje bodo ta in še prihodnji teden trdo delali - pravijo, da vsaj prvih 5 dni od 7h do 21h. Morda se lahko kdaj zapeljete na gradbišče, jim rečete živjo, morda celo prinesete kakšno slovensko dobroto s seboj - hvaležni vam bomo mi in oni. Da ta zgodba ne bo le njihova, ampak tudi vseh nas - in vas, ki ste tako ali drugače povezani z Barko.

Hvala že vnaprej.

Vse dobro,

Klemen Kastelic

Odgovoren za skupnost

Guest Jeti

:palec:

vsa zgodba se je razpletla enkratno :2src:

upam, da se tudi pri nas, kdaj najdejo takšni ljudje ... poleg posameznih prostovoljcev :palec:

:palec:

vsa zgodba se je razpletla enkratno :2src:

upam, da se tudi pri nas, kdaj najdejo takšni ljudje ... poleg posameznih prostovoljcev :palec:

Ja, se je, fajn. xDDx

Jst verjamem, da so tud pri nas takšni ljudje in da niso vsi Prijatelji, Pogačniki, Jelinčiči in podobna svojat.

xsrcx

Dva dni nazaj /16.3/ je bil prispevek o gradnji te delavnice v dnevniku na rtv. Če kterga zanima in si želi pogledat, je tam nekje od 33 do 35 minute dnevnika.

xDDx

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

Včeraj je bil nastop plesnih skupin v Plesnem teatru v Prulah.

Kot zadnja je nastopala skupina Odpisani /Barka/.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/srcoci.jpg

Zlo fajn in čustveno nabit event.

Pa za popizdit vroče v dvorani.

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

• 7 months later...

Dragi prijatelji,

praznični čas je za nami in v novo leto smo gotovo že vsi krepko zakorakali. Hvala za vse dobre želje in druženja v tem času!

Izzivov za naprej nam seveda ne manjka. Verjetno veste, da z deli v novih delavnicah lepo napredujemo. Ob postavitvi osnovne lupine objekta, nam prijatelji in dobrotniki iz Nemčije zelo pomagajo tudi pri zaključnih delih v hiši. Trudimo se, da bo selitev v njih možna letos poleti, kar pa bo ob upadu donacij precej zahtevno. Zato se določenih del lotevamo sami. Tako je Barka prevzela nalogo beljenja celotnih delavnic. Do sedaj nam je uspelo pobeliti zgornje nadstropje, v pritličju pa smo nekako na polovici. Ker moramo z beljenjem zaključiti do sredine februarja, ko se začnejo polagati tlaki, se nam že malo mudi.

Zato vas prosimo za pomoč in vas vabimo na delovno akcijio, ki jo bomo imeli v soboto, 5.2.2011.

Dobimo se ob 9h zjutraj, pred novo delavnico na Jeprci. Kdor ima možnost, naj s seboj prinese kar svoj belilni pribor (čopič ali valjček), barve imamo dovolj. Ne pozabite tudi na primerno delovno obleko. Načrtujemo, da bomo z delom in druženjem zaključili do 17h in nadaljevali z večerjo in preprostim druženjem.

Upam, da se nas bo zbralo dovolj in bomo tako z beljenjem zaključili. Preveč nas gotovo ne bo, zato morda povabite tudi prijatelje, ki Barke še ne poznajo. Prosim vas, da nas o svoji udeležbi obvestite kar po elektronski pošti. Vabljeni tudi, da s seboj prinesete kakšno sladko malenkost, da bo delo bolje teklo. Za dodatne informacije me lahko pokličete na telefon 040455164.

Vse dobro in lep pozdrav,

Klemen Kastelic

http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif

Barka sedaj deluje tudi na primorskem kot dnevni center. Ljudi od tam ne poznam, ampak moje razmišljanje je sledeče: Veliko sem se družila z ljudmi s cerebralno paralizo in mongoloidnostjo ter tudi z invalidi iz različnih vzrokov. Tile ljudje so veliko bolj odprti. življenje sprejemajo s srcem, kot tudi človeka in marsikaj bi bilo "navadnemu" človeku neobičajno. So preprosti, tako kot bi moral delovati vsak...Rada bi vam povedala, da nosijo veliko več življenja v sebi, kot marsikdo izmed ljudi, ki jim nič ne manjka...Cenijo življenje, pa četudi so v hudem stanju. Imela sem možnost spozanti fantička, hudo prizadetega, z obrazom in še eno glavo zraven, pravzaprav je bila to samo opna, v kateri so plavali možgani, zdravniki pa se niso upali narediti operacije, ker bi lahko prišlo do hude infekcije. Seveda je bil močno prizadet in je ležal ves čas, imel pa je toliko življenjske energije v sebi, da si lahko samo gledal. En dan sem ga držala za roko in mu delala reiki, on pa mi ga je vračal, me pogledal in se mi nasmejal. Mislim, da bi moral vsak od ljudi, še posebej tisti, ki joka in stoka, kako je ubogi, imet izkušnjo z "drugačno" osebo, kot jim pravite, da bi se malo zamislil nad svojim življenjem...

Pa lep večer..x:Dx

• Lajkam 1
  • Buuuu 1

MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!

NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...