Skoči na vsebino

Je Slovenija res socialna država?

bela vrtnica

Recommended Posts

bravo Nelika :palec: :palec:

Ti Girly tebe bo pa itak doletelo tist kar si zaslužiš, domišljavost in napuh niso nikoli bili bogu všečni in potem se ne joči, ko se ti bodo drugi prizanesljivo smejali.Kar seješ to žanješ je nekdo meni rekel.

Ali si hudobna oseba ali se pa delaš, naj te bo kar malo sram.

In Slovenija ni socialna dežela, sociala so naši starši..

če bi jaz ne imela starše ki jih imam, bi se mi zelo slabo pisalo.

Bog sem jaz. In samo jaz. In sama sebi sem všečna. In če žanjem tisto, kar dajem, očitno prekleto veliko dajem.

Sram je pa lahko tebe. Ampak smo že v neki drugi temi razčistili, da si neumna (in si nisi sama kriva), tako da ni za pričakovat, da bi razumela, zakaj.

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 60
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

xsmx xsmx joj girly, a si ziher da tkole na skrivaj in mogoč clo podzavestno ne zmažeš kak (po možnosti fajn krvav) šnicel, k si toooolk agresivna in popadljiva xg:Dx

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

Samo kakšnega pajka tu in tam ponoči, kot je Pika zadnjič strokovno zaključila x:Dx x;)x

sonce bo moje srce,

nosil bom njeno ime ...

xrolleyesx

Se pravi, da ti pr 34-ih letih al kok si stara, starši rit odnašajo?

Veš, jaz sem na istem in nisem dosti mlajša. Imam kredit za avto, zato si ne morem privoščiti še najem stanovanja, kaj šele nakup, kljub izobrazbi in delovni dobi! Kar dobim moram dati pol za avto z ostalo polovico pa pokrijem stroške. In potem sem rekla, da bi rada višjo plačo, da bi si lahko najela stanovanje in uganite. Dobila sem delovno knjižico. Seveda se zna zgoditi, da izjeme (na isti firmi) dobijo toliko na dan, kot jaz na mesec. Tako je v Slo. Poznam mnogo ljudi, ki so si naredili stanovanje v hiši pri starših, podedovali, nekaterim so stanovanje kupili starši, nekateri so se skupno zakreditirali.... v bistvu pa ne poznam človeka, ki si je sam s svojimi sredstvi brez kredita pri teh letih kupil stanovanje. Tudi če zadeneš sedmico, se zna zgoditi, da ni dovolj.

Ja, sem zelo zainteresirana za AU, ker naslednji mesec neham delati, tako da planiram AU nekje v drugi polovici leta. Upam, da mi bo uspelo najti pravega sopotnika in pogum.

Non-cooperation with evil is a sacred duty.

Victory attained by violence is tantamount to a defeat, for it is momentary.

Democracy and violence can ill go together. Evolution of democracy is not possible if we are not prepared to hear the other side.

Power is of two kinds. One is obtained by the fear of punishment and the other by acts of love. Power based on love is a thousand times more effective and permanent then the one derived from fear of punishment.

Mahatma Gandhi

Napisala sem da bi razumela, da bi (če bi ) ščitila Girly, vidiš ti nisi razumela. Si pač agresivna, saj to tud priznavaš na več krajih, pač. In jaz agresije ne prenašam. Se pa obnašam zaščitniško ja in s tem ni nič narobe.

Drugače pa je odvisno, kakšne izkušnje in na kakšen način naj bi si pridobili v življenju.

Ja, rajš sem agresivna, kot pa hinavka in lažnivka!

Veš, jaz sem na istem in nisem dosti mlajša. Imam kredit za avto, zato si ne morem privoščiti še najem stanovanja, kaj šele nakup, kljub izobrazbi in delovni dobi! Kar dobim moram dati pol za avto z ostalo polovico pa pokrijem stroške. In potem sem rekla, da bi rada višjo plačo, da bi si lahko najela stanovanje in uganite. Dobila sem delovno knjižico. Tako je v Slo. Poznam mnogo ljudi, ki so si naredili stanovanje v hiši pri starših, podedovali, nekaterim so stanovanje kupili starši, nekateri so se skupno zakreditirali.... v bistvu pa ne poznam človeka, ki si je sam s svojimi sredstvi brez kredita pri teh letih kupil stanovanje. Tudi če zadeneš sedmico, se zna zgoditi, da ni dovolj.

Glej, tisto ni letelo nate. Poznam par ljudi s foruma, ki se tuki usajajo, kako jim je hudo, pa s prstom ne mignejo, tko da...če plačuješ zase, verjamem, da ti ni lahko. Tud jst sm 3 leta plačevala kredit za avto in šolnino, pa še me čaka 1 letnik. In tud živim pri starših, ampak si pač vse sama plačujem, od hrane do praška za perilo...Nimaš kej. Tko da...če delaš po svojih najboljših močeh, se nimaš kej za sekirat.

Hja res ni lahko pridet do stanovanja z neko 'normalno' sluzbo. Kaj sele potem avto in ostalo kar bi si clovek morebiti pozelel ob vseh teh trgovinah in ponujanju na vsakem koraku.

Dejstvo pa je tudi, da obstaja veliko drugih moznosti za zasluzek in da je v 2 lazje kot ce je nekdo sam.

Kapitalizem je vedno bolj pristoen tudi tu. Kdor ima, lahko vedno vec, kdor nima, lahko vedno manj.

Verjamem, da je tisto kar podedujemo tudi del nase karme. Starse, drzavo, etc.. smo si izbrali sami.

Tukaj smo vsak dan z vsem kar je. Ni lahko. A kljub temu zivimo bolje kot velik del populacije oz. vecina prebivalcev na zemlji.

Veš, jaz sem na istem in nisem dosti mlajša. Imam kredit za avto, zato si ne morem privoščiti še najem stanovanja, kaj šele nakup, kljub izobrazbi in delovni dobi! Kar dobim moram dati pol za avto z ostalo polovico pa pokrijem stroške. In potem sem rekla, da bi rada višjo plačo, da bi si lahko najela stanovanje in uganite. Dobila sem delovno knjižico. Tako je v Slo. Poznam mnogo ljudi, ki so si naredili stanovanje v hiši pri starših, podedovali, nekaterim so stanovanje kupili starši, nekateri so se skupno zakreditirali.... v bistvu pa ne poznam človeka, ki si je sam s svojimi sredstvi brez kredita pri teh letih kupil stanovanje. Tudi če zadeneš sedmico, se zna zgoditi, da ni dovolj.

Hja res ni lahko pridet do stanovanja z neko 'normalno' sluzbo. Kaj sele potem avto in ostalo kar bi si clovek morebiti pozelel ob vseh teh trgovinah in ponujanju na vsakem koraku.

Dejstvo pa je tudi, da obstaja veliko drugih moznosti za zasluzek in da je v 2 lazje kot ce je nekdo sam.

Kapitalizem je vedno bolj pristoen tudi tu. Kdor ima, lahko vedno vec, kdor nima, lahko vedno manj.

Verjamem, da je tisto kar podedujemo tudi del nase karme. Starse, drzavo, etc.. smo si izbrali sami.

Tukaj smo vsak dan z vsem kar je. Ni lahko. A kljub temu zivimo bolje kot velik del populacije oz. vecina prebivalcev na zemlji.

x:)x :palec:

Te zgodbe o možnosti silnih zaslužkov v tujini pa so bl tak......prvič, če bi to bilo tako enostavno, vedite, da še kaka milijarda ljudi razmišlja o tem.......drugič, po izkušnjah ljudi, ki so se preizkusili v tujini je večina (ne vsi) povedala, da je to iz več razlogov zelo trdo zaslužen kruh.......

Mick, v Angliji je brezposelnost izredno majhna. Možnosti za zaposlitev je ogromno. London so recimo v zadnjih letih preplavili Poljaki, ki pa v povprečju zelo slabo ali pa sploh ne govorijo angleško. Ti opravljajo manualna dela (recimo sem srečalo inženirko iz Poljske, ki obira sadje idt.) za okoli 1000-1200 funtov na mesec, kar pa je več kot bi npr. delala na Poljskem kot inženirka. Slovencev je v Londonu bolj malo, po moje ker smo bolj zapečkarski, nemobilni. Saj nam je težko se zaposliti že v kakem drugem mestu, kaj šele v drugi državi.

V Londonu pa dejansko je bolj malo angležov, temveč sem srečala veliko Novo Zenlandcev, Indijcev, KItajcev, Poljakov itd.

Moji kolegici, ki obvladata angleško in delata za okoli 3000 funtov na mesec, sta omenili da delata v povprečju 10h na dan in da je tam navada da se ogromno dela, vendar se ne pritožujeta, ker vesta da bosta prišle "verjetno" nazaj v slo. s prisluženim denarjem. Menda pa tudi razmišljata o selitvi v Avstralijo.

Z življenjem se spopadam: izbrskati hočem slehrni užitek, dobiti vse odgovore, iztisniti iz njega vse, četudi bolečino. Zasledujem in lovim življenje, da ga raziščem. Marita Golden

hja, sem hotel se nekaj dodati...

torej, ne zdi se mi fajn, da se mora izobrazevanje placevati; recimo fakse pa univerze pa tako...

menim, da v izobrazevanju ne bi smelo biti razlik v smislu, da tisti, ki ima denar se lahko sola in tisti, ki ne se pac ne mora ali pa morda ob ze tako tezkem studiu se delati.

sicer pa se ne spoznam dosti na te zadeve. :sori:

lahko je govort s polno ritjo, a tezje prebiti se v zivljenju do tistega kar zelimo...

menim, da nam drzava, druzba etc... omogoca tisti minimum, ki ga kot osebnosti potrebujemo za svoj razvoj! pomoje je to bistveno.

verjamem, da so v tem izjeme, ki jih tudi ni malo.

Ob vsem tem pa je tudi VZGOJA tista, ki pelje neko osebnost v smer, da si bo znala ustvariti pogoje za 'normalno' zivljenje.

In ko ze govorimo o 'normalnem' zivljenju je ze samo razumevanje pomena beseda lahko zelo razlicno od posameznika do posameznika... kar je spet pogojeno z vzgojo, etc...

mislim, da je zelo veliko odvisno tudi od nasih zelja.

fVisoke cene nepremičnin v Ljubljani so posledica velike zbirokratiziranosti, pri čemer je Ljubljana sploh znana po tem. Vsi birokratski postopki za gradnjo ali pa obnovo stanovanj, so dolgotrajni in dragi. To stane več kot postaviti hišo pod streho. Ljubljana ima pa itak še precej prostora za gradnjo.

Jaz sem že deset let nazaj poslušala od drugih. Če hočeš v Lj dobit dovoljenje za gradnjo, pazi sedaj, potem bo na enem izmed stanovanj tudi priimek tistega, ki je dovoljenje izdal!!! Potem se pa sprašujemo zakaj zaboga so stanovanja tako draga. Me prav zanima koliko ljudi profitira iz enega samega stanovanja.

Democracy and violence can ill go together. Evolution of democracy is not possible if we are not prepared to hear the other side.

Power is of two kinds. One is obtained by the fear of punishment and the other by acts of love. Power based on love is a thousand times more effective and permanent then the one derived from fear of punishment.

Mahatma Gandhi

Veš, jaz sem na istem in nisem dosti mlajša. Imam kredit za avto, zato si ne morem privoščiti še najem stanovanja, kaj šele nakup, kljub izobrazbi in delovni dobi! Kar dobim moram dati pol za avto z ostalo polovico pa pokrijem stroške. In potem sem rekla, da bi rada višjo plačo, da bi si lahko najela stanovanje in uganite. Dobila sem delovno knjižico. Seveda se zna zgoditi, da izjeme (na isti firmi) dobijo toliko na dan, kot jaz na mesec. Tako je v Slo. Poznam mnogo ljudi, ki so si naredili stanovanje v hiši pri starših, podedovali, nekaterim so stanovanje kupili starši, nekateri so se skupno zakreditirali.... v bistvu pa ne poznam človeka, ki si je sam s svojimi sredstvi brez kredita pri teh letih kupil stanovanje. Tudi če zadeneš sedmico, se zna zgoditi, da ni dovolj.

In zato imam resne namene jt v AU. Programiram, delam na področju IT (v bistvu spadam med najbolj iskane kadre v tujini, pa tud v Slo). Ja, sem zelo zainteresirana za AU, ker naslednji mesec neham delati, tako da planiram AU nekje v drugi polovici leta. Upam, da mi bo uspelo najti pravega sopotnika in pogum.

Če nisi zlo dobro situiran je za začetek neumnost kupiti avto na kredit, sploh, ker si dans lahko kupiš solidn avto za relativno majhn dnar. Sam vozim pri solidni plači 14 let star avto, mam pa stanovanje. Če bi si kupil dober avto na kredit, si ne bi mogel privoščiti stanovanja. x;)x

Ne vem kje ti živiš, sam nisem še slišal, da bi kdo dobil delovno knjižico oz. bil odpuščen, če bi izrazil željo po višji plači. Sem slišal, da kdo višje plače ni dobil, da bi pa zaradi tega dobil odpoved, pa še ne. Sem pa slišal in videl, da je bil kdo po kavbojsko in neupravičeno odpuščen, samo se potem slabo končal zanj, ker je delavc poznal svoje pravice in posledično dobil delovni spor.

Še nikoli nisem slišal, da bi enako sistematiziran delavec na enakem delovnem mestu in z enako izobrazbo dobil toliko na dan kot drug na mesec. In tudi trdim, da tega ni.

Vso srečo v AU! Glede na to kak občutek dobi človek, ko te bere, boš jo krvavo potrebovala. x^x

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Kar se tiče socialne države......se mal čudim, da bela vrtnica kot simpatizerka desnega političnega pola trdi, da slo ni socialna država, medtem ko desni politični pol praktično enotno trdi, da smo preveč socialna država. Razen če bela vrtnica meša pojme, kar je videti sodeč po postu........govori o sociali pa v bistvu ne govori o sociali, kot izobražena ženska mal khm.......Če na enako površen in zmotn način opravlja delo nima posebne perspektive v tujini. Če....sn reku!

Oh Mick, ti znaš deliti svet na belo in črno, na levo in desno, na vse vmes pa pozabljaš. In če imam svoje mnenje, ki ne potrjuje pravila levice in ne potrjuje pravila desnica imam zmešane pojme? Po moje si ti zmeden in se sprašuješ, kaj zaboga se dogaja z mano, kako to, da ne potrjujem pravila desnice,..???

Če povem po pravici sem iz teh postov šele videla, da si zaboga pola nasprotujeta, eni trdijo tako, drugi drugače. Še ena neumnost, ki potrjuje, da se folk ogreva za stvari samo zaradi pollitike same, ne pa zato, da bi pomagali ljudem.

Mahatma Gandhi

Oh ne, bela vrtnica, ne mešaš pojme zato, ampak zato, ker temo nasloviš in začneš debato o kao ne-socialni državi, v nadaljevanju pa potem govoriš samo o stvareh, ki imajo s socialno al nesocialno državo bore malo veze. Briga mene to kar ti navajaš.....

K. Čapek

Če nisi zlo dobro situiran je za začetek neumnost kupiti avto na kredit, sploh, ker si dans lahko kupiš solidn avto za relativno majhn dnar. Sam vozim pri solidni plači 14 let star avto, mam pa stanovanje. Če bi si kupil dober avto na kredit, si ne bi mogel privoščiti stanovanja. x;)x

Ne vem kje ti živiš, sam nisem še slišal, da bi kdo dobil delovno knjižico oz. bil odpuščen, če bi izrazil željo po višji plači. Sem slišal, da kdo višje plače ni dobil, da bi pa zaradi tega dobil odpoved, pa še ne. Sem pa slišal in videl, da je bil kdo po kavbojsko in neupravičeno odpuščen, samo se potem slabo končal zanj, ker je delavc poznal svoje pravice in posledično dobil delovni spor.

Še nikoli nisem slišal, da bi enako sistematiziran delavec na enakem delovnem mestu in z enako izobrazbo dobil toliko na dan kot drug na mesec. In tudi trdim, da tega ni.

Vso srečo v AU!

V bistvu sem vesela, da sem kupila nov avto, da vem, da majhnega kredita (nekaj sem imela našparano) ne morem odplačevati, oziroma lahko in živim v bedi. In 14 mio SIT je v primerjavi s 1.4 mio čisto nekaj drugega in zato sem vesela za to izkušnjo, ker če bi vzela kredit za 14 mio bi sledil le bankrot (z rednim delom).

Mahatma Gandhi

Moji kolegici, ki obvladata angleško in delata za okoli 3000 funtov na mesec, sta omenili da delata v povprečju 10h na dan in da je tam navada da se ogromno dela, vendar se ne pritožujeta, ker vesta da bosta prišle "verjetno" nazaj v slo. s prisluženim denarjem. Menda pa tudi razmišljata o selitvi v Avstralijo.

Dobro za tvoji kolegici. :palec: Sam pač vem, da ima vsaka medalja 2 plati, ne sam denarne. Imam kar nekaj sorodnikov in prijateljev, ki so delali v tujini, še zdaj imam sorodnike v ZDA, prijatelje, ki delajo v Avstriji, Nemčiji in "mrzlega" strica, ki je še ne tolk daleč nazaj poskusil srečo v Avstraliji in pač poznam njihove zgodbe.

K. Čapek

V bistvu sem vesela, da sem kupila nov avto, da vem, da majhnega kredita (nekaj sem imela našparano) ne morem odplačevati, oziroma lahko in živim v bedi. In 14 mio SIT je v primerjavi s 1.4 mio čisto nekaj drugega in zato sem vesela za to izkušnjo, ker če bi vzela kredit za 14 mio bi sledil le bankrot (z rednim delom).

Tisto kar je z rdeče. On ima nižjo izobrazbo a 15 let več izkušenj in res dobi toliko + še nekaj, a ne bom povedala, ker obvlada svoje delo. Da enako sistemitizirani po delu, a po plačilo pa NIKOLI. Z mojim kolegom sva za poplonoma enako delo imela razmerje 1:5. V bistvu sem tudi jaz po svoje vesela, da ne delam več tam. Totalna krivica. Ali pa dr. pa tudi za popolnoma enako delo. Krivica. A to je res možno le v privatnem sektorju. Tako je danes. Tisti, ki je podjetju všeč, denar ni problem,... in taki potem meni govorijo, nakup stanovanja v Slo pa res ni problem. Poglej mene. Da z delovno knjižico v roku in preteklem razmerju 1:5.

Tvoja odločitev. Ob vsem še moraš vedeti, da pomeni živeti sam (če prav razumem si samska) zlo drago živeti, vem iz lastnih izkušenj, v partnerstvu je že dost lažje, ob dveh vsaj solidnih plačah se da tudi stanovanje kupiti......Krediti za stanovanje so dolgoročni, npr. na 20 let, jebi ga, sicer ga tako velik več plačaš kot če bi ga lahko z gotovino, tako pač je, ni druge, kaj morem.

Ne vem, sama praviš, da ima 15 let več izkušenj in da zelo obvlada, mogoče je pa tko zlo bl koristen za podjetje, pa še udeležen pri dobičku ipd. Ne vem, težko rečt tko na pamet.....Lastnik podjetja mu tega dnarja na lepe oke ziher ne daje.....1:5....ni v enem dnevu kot v celmu mescu, pa še kljub temu dvomim v to, ne morm pomagat.....Sicer pa ne razumem čist tvojga posta v zadnjih 3 vrsticah.....

K. Čapek

Smo že razčistili, da meni ni treba odnašati riti in mi Pika ne igra odvetnice, ker znam zase poskrbeti sama. Ti očitno ne znaš. In to pri svojih letih. Boljše, da ne hodiš nikamor, nam boš itak samo sramoto delala. :o|o:

Glede srčne kulture si pa ti zadnja krota, ki lahko o tem govori ...

sonce bo moje srce,

nosil bom njeno ime ...

Jaz imam pa čisto drugačne izkušnje.

Če človek hoče se vse da. Je sicer fino, če ti starši dajo parcelo, ker v osnovi prišparaš.

In tule jockate in stockate, ter se zmerjate za neumne pa kaj vem kaj še vse.

Vsi skup nimate pojma. evo. Koliko VAS, ki tako zelo pizdite ima svoje otroke, ki ste si sami plačevali šolo(dedcu), od izpita za avto, na koncu tudi avto pač nižji razred, klinc avto pa je. Saj nisem suženj temu v čemur se vozim..in imam bajto, ki je ne bom plačevala štirideset let ampak še dve leti. Pač nismo vzeli vse na gotovo ampak delali. To je pojem, ki je mogoče marsikomu tole neznanka. Ker duhovneži pač ne garajo do onemoglosti in bruhajo zvečer od sile..

In če se ne znaš znajti v svoji državi se tudi v tujini ne bo nihče.

Glede penzij se seveda strinjam, vprašanje je sploh če se bomo jih mi občani dočakali.

In od silne duhovnosti tule gor mi gre na bruh.

In pozabila dodati, da si v tujini tujec. Ne glede na modrino očk pa svetlost lask in belino polti..in znanju njihovega jezika. Kakor hitro odpreš usta, bo iz tvojih ust angleščina zazvenela s slovanskim naglasom pa si v hipu drugorazredni državljan.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Se strinjam glede Micka, da si danes moraš sam zviševati plačo ter biti bolj mobilen. Danes je potrebno iskati tudi druge opcije in možnosti zaposlitve, v kolikor nisi zadovoljen s plačo, ki jo imaš v trenutnem podjetju ali si jo ne moreš zvišati pri svojem delodajalcu. Zaposleni običajno ne govorijo o višini svojih plač, saj lahko kaj kmalu ugotoviš, da imaš precej nižjo ali pa višjo plačo kot tvoj sodelavec, ki je na istem delovnem mestu.

Ne vem koliko si star Mick, ampak glede možnosti nakupa stanovanj pa imaš malo nerealne predstave. Ne moreš primerjati kredit za avto s kreditom, ki bi ga recimo vzel za stanovanje. Kreditom se sama itak izogibam. Za stanovanje pa ga sploh ne bi vzela, saj je prihodnost negotova in kdove ali boš imel zaposlitev naslednjih 20-30 let.

Nekdo je omenil, da se strinja s tem da je šolstvo brezplačno. Tudi sama sem bila nekoč tega mnenja, sedaj pa vedno manj. Zdi se mi, da bi morale biti fakultete in visoke šole plačljive. Seveda, z možnostjo pridobitve štipendije za nadarjene oz. najboljše učence. Tudi omejitve bi morale biti višje. In podjetja bi se morala povezati z univerzo ter novačiti najboljše študente. Tako bi bila manjša nezaposlenost med visoko izobraženimi, in študentje bi prekleto premislili ali si sploh želijo študirati in kaj se jim sploh splača študirati v življenju. Zdi se mi, da so sploh družboslovne fakultete spustile raven zahtevnosti študija in tako povzročile poplavo nezaposlenih diplomantov, ki se trudijo dobiti kakršnokoli zaposlitev. Magari zaposlitev za 5. stopnjo izobrazbe.

Pri nas npr. delodajalci sploh ne cenijo več diplomantov, v tujini pa se podjetja borijo, da bi pridobili študente iz univerz kot so Harvard itd...Ker vedo da so to kvalitetne fakultete in so prepričani, da študentje iz teh univerz niso brezveznjakoviči.

Z življenjem se spopadam: izbrskati hočem slehrni užitek, dobiti vse odgovore, iztisniti iz njega vse, četudi bolečino. Zasledujem in lovim življenje, da ga raziščem. Marita Golden

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...