Skoči na vsebino

Je Slovenija res socialna država?

bela vrtnica

Recommended Posts

Ne vem koliko si star Mick, ampak glede možnosti nakupa stanovanj pa imaš malo nerealne predstave. Ne moreš primerjati kredit za avto s kreditom, ki bi ga recimo vzel za stanovanje. Kreditom se sama itak izogibam. Za stanovanje pa ga sploh ne bi vzela, saj je prihodnost negotova in kdove ali boš imel zaposlitev naslednjih 20-30 let.

Glede možnosti nakupa stanovanja imam zelo realne predstave, nelika, lani sem ga tako kupil. Nikjer nisem primerjal kredita za avto s kreditom za stanovanje. Ker je bela vrtnica omenjala, da si ne more privoščiti nakupa stanovanja niti na kredit, če sem jo prav razumel, sem samo omenil, da je nesmiselno na kredit kupovat avtomobil, če nimaš urejenega stanovanjskega problema, ker so potem s stanovanjskim kreditom vred obremenitve plače prevelike, čist solidn avto pa dobiš dans tud že za 300-500 jurjev, pač si treba določiti prioritete.

Povprečn državljan slovenije nima druge možnosti kot kupiti stanovanje na kredit. Sam sem imel možnost živeti pri starših, ki imajo precej veliko hišo, v tem primeru bi bilo moje finančno stanje veliko boljše, sam sem se odločil tako kot sem se, v svojem stanovanju hočem biti sam gospodar. x;)x Poleg tega sem s starši v zelo dobrih odnosih in bi rad, da tako ostane. x:o)x Če bi tako razmišljal o stanovanjskem kreditu kot ti navajaš, potem bi ostal v najemniškem stanovanju in plačeval med 65 in 70 % zneska (ali celo več, odvisn od lokacije, velikosti itd. stanovanja), ki ga plačujem za kredit, za najemnino. Glede na to, da nimam toliko premožnih staršev, da bi mi kupili stanovanje, je najem kredita neizogiben. Prihodnost pa je itak vedno negotova.

Mlad sem 42 x;)x

Nikogar ne obrekujem, samo govorim, kar mislim.

K. Čapek

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 60
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Ja, tole se tudi strinjam.

Meni deviška luna ni dopuščala, da bi za najemnino plačevali 50 tisoč sit. A za kredit plačujem 80 sit.. raje kredit in vem kam dam keš.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Tujina je in ti bo prinesla več sreče, kakor da bi ostala doma x:)x Npr.:v Švici navaden delavec mesečno zasluži več, kot tukaj en povprečen zdravnik! Res, ker je tamkajšnji standart 2.5 x višji, kakor v Sloveniji! x;)x

Ja, tole se tudi strinjam.

Meni deviška luna ni dopuščala, da bi za najemnino plačevali 50 tisoč sit. A za kredit plačujem 80 sit.. raje kredit in vem kam dam keš.

in niso vsa stanovanja po Sloveniji v istem cenovnem razredu kot v Ljubljani. Pa še to - prihodnost - kdo mi garantira da bom živela še en teden... mah, imam znance, ki se odpravljajo s tremi predšolskimi otroci v Avstralijo. če ima kdo prav veliko željo, lahko malce povprašam (če niso že šli). Čeprav - tisto kar teži človeka ne ostane za mejo, potuje z njim. In še to - upam, da ste tisti ki imate pomoč staršev hvaležni zanjo...

Imam to srečo, da so mi starši zrihtali stanovanje za prvo silo. Sem zadovoljna, ker še nimam družine, vendar me že otesnjuje in si želim hišo blizu Ljubljane. Se popolnoma strinjam, da je bolje kupiti stanovanje in odplačevati kredit, kot pa živeti v najemniškem stanovanju. Še vedno pa sem mnenja, da so stanovanja predraga in za mlade večkrat neke oddaljene sanje, ki jih brez pomoči staršev bolj težko realizirajo. Krediti so obup, saj sem prepričana da se bo trg dela z leti še bolj zaostril in bodo možnosti za zaposlitev za nedoločen čas vedno manjše. Že sedaj so prava redkost. Na faksu so nas na te zadeve pripravljali in nas opozarjali naj pozabimo na zabetoniranost v neki službi več desetletij....Morda se motim, ampak za dolgoročen kredit rabiš neko stabilnost in varnost zaposlitve?...
Z življenjem se spopadam: izbrskati hočem slehrni užitek, dobiti vse odgovore, iztisniti iz njega vse, četudi bolečino. Zasledujem in lovim življenje, da ga raziščem. Marita Golden

Jaz imam pa čisto drugačne izkušnje.

Če človek hoče se vse da. Je sicer fino, če ti starši dajo parcelo, ker v osnovi prišparaš.

In tule jockate in stockate, ter se zmerjate za neumne pa kaj vem kaj še vse.

In pozabila dodati, da si v tujini tujec. Ne glede na modrino očk pa svetlost lask in belino polti..in znanju njihovega jezika. Kakor hitro odpreš usta, bo iz tvojih ust angleščina zazvenela s slovanskim naglasom pa si v hipu drugorazredni državljan.

Ah, jaz sem šele dobro začela delat, stanovanja se pa vsak dan dražijo, moja plača pa ni nič višja. Če bi jaz začela delati pred 10 leti, bi morda danes tudi tako govorila (takrat so bile cene stanovanj še sprejemljive, za 5 mio sit bi tudi jaz kupila garsonjero v kr, za 14 (danes) pa več ne).

In v tujini si tujec, ampak nič bolje ni v Slo, saj tu pri nas lepše delajo s tujci po firmah, kot pa s Slovenci (vsaj v moji stroki je tako), pa naj bo iz Srbije ali Amerike. Pač mam izkušnje. V podjetju, kjer sem bila zaposlena sem bila JAZ drugorazredni državljan. Ravno kolegica mi je razlagala, kako vsi delodajalci lepše delajo z dipomanti iz tujine,... kot da nas sploh opazili ne bi. Seveda sem zato izgubila vso voljo do dela. Nas samo izkoriščajo.

Non-cooperation with evil is a sacred duty.

Victory attained by violence is tantamount to a defeat, for it is momentary.

Democracy and violence can ill go together. Evolution of democracy is not possible if we are not prepared to hear the other side.

Power is of two kinds. One is obtained by the fear of punishment and the other by acts of love. Power based on love is a thousand times more effective and permanent then the one derived from fear of punishment.

Mahatma Gandhi

Ah, jaz sem šele dobro začela delat, stanovanja se pa vsak dan dražijo, moja plača pa ni nič višja. Če bi jaz začela delati pred 10 leti, bi morda danes tudi tako govorila (takrat so bile cene stanovanj še sprejemljive, za 5 mio sit bi tudi jaz kupila garsonjero v kr, za 14 (danes) pa več ne).

In v tujini si tujec, ampak nič bolje ni v Slo, saj tu pri nas lepše delajo s tujci po firmah, kot pa s Slovenci (vsaj v moji stroki je tako), pa naj bo iz Srbije ali Amerike. Pač mam izkušnje. V podjetju, kjer sem bila zaposlena sem bila JAZ drugorazredni državljan. Ravno kolegica mi je razlagala, kako vsi delodajalci lepše delajo z dipomanti iz tujine,... kot da nas sploh opazili ne bi. Seveda sem zato izgubila vso voljo do dela. Nas samo izkoriščajo.

Mi je prav žal, zgleda kot da imam kaj zlo proti tebi, vendar ne morem pomagat, ker stalno pretiravaš, tko in drugače. Če bi bilo tko kot praviš, bi se cena stanovanj v zadnjih 10 letih potrojila, kar seveda ni res. Kot drugo, cena garsonjere je 14 mio in več predvsem v lj, v mb je stala še pred nekaj mesci novogradnja, lift, podzemna garaža, v precejšnji bližini Pohorja cca. 8-9 mio. Cene 2,5 do 3 sobnih stanovanj pa okol 20 - 26 mio....V zgradbah zgrajenih okol leta 1980 je bila ta cena sorazmerno nižja.......cca. 17-21 mio. Bistveno se razlikujejo tudi cene v centru mesta in malo izven centra, da se ne menimo mal izven mesta......tako npr. v Sl. Bistrici v novogradnji dobiš 1,5 sobno stanovanje za cca. 14-15 mio, v mal starejših blokih pa dobiš za to ceno 2,5 al 3 sobno stanovanje. Podatki, ki jih pišem segajo v približno dobrega pol leta nazaj, dvomim, da so se bistveno spremenili.

Pač pa imamo tudi mi izkušnje, zanimivo, ne takšne kot ti.

K. Čapek

za 17 mio dobiš v Zasavju 72 m2 stanovanje v primerjavi z zgoraj omenjeno garsonjero... ok, vem da če delaš v Kranju da ni tole ravno najboljša rešitev... ampak veliko se jih vozi v Lj na delo...

Ah ne, pri nas bi imel vsi flate čez cesto službe. V MB je ornk razlika že med desnim in levim bregom Drave. Kar dobiš v centru za 24-26 mio dobiš prek Drave (3-5 km) že za cca. 18 mio.

K. Čapek

• 10 months later...

a gre tole sem?

sem dobila po mailu...gre se za šolstvo :8):

Za vse, ki imate in še boste imeli otroke, vnuke, ... v prihodnosti v šoli!

Prosim pošlji naprej vsem staršem in strokovnim delavcem v šolstvu!

Javnost mora zvedeti za problem, preden se vlada zopet odloči ukrepati

po svoje - brez stroke!

Zdi se mi prav, da tudi javnost ve, da se prenavljajo učni načrti -

in kako se prenavljajo.

Nova vlada meni, da otroci premalo znajo, zato so učnim načrtom dodali kar

precej snovi, oz. po domače povedano, so precej učne snovi premaknili en

razred nižje. Popravljam: nameravajo zelo v kratkem in po hitrem postopku

premakniti. Zato da bi upravičili poseg v šolski učni načrt, so

"vključili" tudi učitelje.

Pri nas smo imeli 50 minut časa, da pregledamo vse učne načrte za prvo

triado, se pravi 50 minut časa za 18 načrtov proučiti, primerjati,

predlagati spremembe, prebrati dooolgo anketo in jo tudi izpolniti.

Vsakemu laiku je jasno, da je to naše sodelovanje pač samo zato, da lahko

odkljukajo sodelujoče, ni pa namenjeno resničnemu sodelovanju - enako kot

se je dogajalo pri uvedbi devetletke. Pogovarjala sem se z več učitelji iz

različnih koncev slo in povsod je bilo zelo podobno.

Večina učiteljev se s predlaganimi spremembami ne strinja. Imamo sicer

možnost internetnega sodelovanja oz. prispevanja svojega mnenja (kar sem

sama prebrala, so učitelji vsi proti spremembam, na vseh srečanjih v živo,

kjer sem sodelovala so tudi ogorčeni in nezadovoljni), vendar glede na

pretekle izkušnje, dvomim v merodajnost ali realno upoštevanje le-tega

(internetnega pritoževanja namreč).

Javnost do tega menda nima pravice glasovanja, saj o spremembah niti ve ne

kaj dosti, niti se očitno javnost vladi ne zdi primerna za to, da bi jo

kaj dosti seznanjala s tem, saj se spremembe sprejemajo na hitro.

Snovalci sprememb trdijo, da so zmanjšali število ciljev, ki jih mora

otrok doseči. V prvih treh razredih je resnica taka, da so po dva cilja

slovnično združili v enega samega, pa še kakšnega dodali. Ves čas učitelji

tulimo, da so sicer reči, ki jih v posameznih razredih učimo,lahko

primerne otrokovi stopnji, vendar da jih je preveč, da bi jih lahko

kvalitetno utrdili, da bi se otroku usedli v njegovo bistvo, da vse snovi

lahko zgolj na hitro obravnavamo, časa za kaj več pa ni. Tako se otroci

naučijo večino reči na pamet, za en teden ali dva, potem pa reči pozabijo.

Dolgoročno ne znajo prav dosti, kar se izkaže tudi na mednarodnih testih.

Ker nimajo dobrih, utrjenih osnov, ne morejo graditi neke širine, vsaj

sama tako menim. Obstoječim učnim načrtom pa dodajajo snov!

Prestavljajo jo en razred nižje, otroci so pa

eno leto mlajši.

Kako se bo otrok lahko naučil še več, če še sedaj večine reči ne razume,

ne poglobi znanja, ampak zgolj memorira detajle (celjski ravnatelj, ki je

odstopil zaradi razmer v šolstvu, jih je označil za papagajsko učenje in

zelo se strinjam z njim)!?

Če povem samo primer, ki me zelo bode v oči: učenje ali ne-učenje črk,

branja in pisanja, naj bi bilo premaknjeno iz 2. v 1. razred, ali vsaj naj

bi bila možnost za to po izboru šole, učenje seštevanja do 20 s prehodi

vred naj bi bilo v 1. razredu, v drugem do 100 s prehodom, v tretjem

razširitev do 10.000 . Decimalke naj bi se začele v 3. razredu ,

ker so tam deli

celote, ki sodijo zraven, če pa se učitelje vpraša, so pa še deli

celote odveč....

Okolje je nabutano z mnooožico fizike, snovi je preveč, naravnih okolij pa

skoraj ni...skratka, stroka je zgrožena nad predlogom sprememb. Sami pa ne

moremo nič, tako kot pri uvedbi 9-letke nismo mogli nič.

Prosim starši, zahtevajte vpogled v spremembe učnih načrtov. Za vaše

otroke gre!!!

Tudi za tiste, ki so zdaj stari eno leto ali manj.

Špara se pa na otrocih. Na vaših in naših otrocih. Ljubljana bo ukinila

nadstandard ene cele vzgojiteljice na razred. Jankovič hoče stadion

namesto kvalitetnega izobraževanja. Namesto da bi se vzgojiteljica v

polnem delovnem obsegu uvedla še v 2. razred ali vsaj cel čas

vzgojiteljica v 1. razredu

po celi slo, se je ukinja pol v prvem. Skratka, kako si predstavljajo,

da se človek lahko polno posveti vsakemu otroku, če jih ima

neprestano 28 v razredu? Kako lahko o vsakem otroku sploh ve, kaj

dela in čuti?

Normativi so grozljivi. Izgovarjajo se na Evropo. Edina reč, v kateri smo

res dobri, so bili normativi, zdaj moramo Evropo ujeti, ne bo ujela ona

nas, mi gremo dol k njej, saj moramo biti podn v edini reči, kjer smo

bili res fajn.

Malo sem se razpisala, ampak povem vam, morate vedeti! Prosim, vključite

se vsaj v spoznavanje sprememb, le tako boste imeli čisto vest pred

svojimi otroki, da ste zanje storili vse. In iz izkušenj vam povem, če je

otrok v totalnem stresu v šoli, trpi cela familija.

Ni druge šanse. Omogočite mu zgledno in normalno šolanje. Edino tako bo

kaj znal poglobljeno in z razumevanjem.

p.s.: učiteljice, prosim še vašo pomoč, mnenja in pobude, pa seveda

informacije o ostalih spremembah in predlogih.

Učiteljica ene izmed slovenskih OŠ

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...