tablegirl 28. maj 2007 Prijavi Deli 28. maj 2007 Aspartam je umetno sladilo, ki se uporablja namesto kalorično bolj bogatega sladkorja. Aspartam je leta 1965 po naključju odkril James M. Schlatter, kemik družbe G.D Searle & Company, ko je iskal zdravilo proti čiru na želodcu. Ko je ustvaril aspartam iz aspartanske kisline in fenilalanina, je okusil njegov sladek okus. Aspartam je sintetiziran metil ester iz L izomer (nobena druga kombinacija izomer ne da sladkega okusa). Aspartam je bel kristalni prah, brez vonja. Je približno 200 krat bolj sladek kot navadni sladkor in je dobro topen v vodi. Aspartam je sestavljen iz 40% aspartanske kisline, 50% fenilalanina ter 10% metanola in pri presnovi razpade na naštete kemikalije, pri nadaljni presnovi pa tudi na formaldehid in mravljinčno kislino. Dodan je pijačam, žvečilnim gumijem, dietnim proizvodom, … Ima pa tudi nekaj slabih lastnosti:· Ne reagira z drugimi okusi hrane, zato je slab nadomestek sladkorja.· Občutljiv je na visoke temperature, zato ni primeren za peko. Hidrolizira (razpade) na osnovni surovini že pri dokaj nizki temperaturi (850C) ali pri višjem pH (kislosti).· V molekuli zasledimo tudi metanol (lesni alkohol), ki ga je v aspatramu 10%. Zanimivo je, da metanola nikoli ne najdemo v proizvodih iz naravnih surovin samega. Vedno je v povezavi z etanolom in pektinom. Ta dva preprečujeta, da se metanol med metabolizmom pretvori v formaldehid in mravljično kislino ( ki sta zelo strupena). In ker aspartam ne vsebuje ne etanola in ne pektina se metanol med metabolizmom neovirano pretvarja v zelo strupena produkta. · Tudi v naravni hrani najdemo verige aminokislin - proteine. Te se tekom prebave razgrajujejo in šele po določenem času asimilirajo. Pri aspartanu se obe amino kislini takoj absorbirata in vstopata v živčni sistem v izredno veliki količini. To seveda vpliva na živčne celice (posebej v možganih). · Vsebuje fenilalanin, ki je zelo nepriporočljiv za paciente z fenilketourijo ( - sindrom X - genska napaka, s posledico je pomanjkanja fenilalanin hiperoksilaze, ki je potrebna za razgradnjo fenilalanina). Zaradi vseh negativnih lastnosti je aspartam v zadnjih letih izgubil velik del tržnega deleža v korist umetnemu sladilu sukraloza (ki bo predmet enega izmed prihodnjih člankov). Mnenja znanstvenikov in različnih raziskav glede škodljivosti aspartama so deljena, upoštevajoč vsa dejstva in izsledke raziskav pa je naše priporočilo, da zelo zmanjšate ali celo ukinete uživanje izdelkov, ki ga vsebujejo. Kaj si mislite o tem, da mi to vsak dan uživamo? Vas je kaj strah? Pazite kaj daste v trebuh in gledate na vaše zdravje skrbno? Jaz sem kar malo vskrbeh zaradi tega... p.s. to sem kopirala na http://www.lepa.si/index.php?option=com_co...&Itemid=168 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Antoninus 28. maj 2007 Prijavi Deli 28. maj 2007 Kaj si mislite o tem, da mi to vsak dan uživamo? Vas je kaj strah? Pazite kaj daste v trebuh in gledate na vaše zdravje skrbno? Jaz sem kar malo vskrbeh zaradi tega... Se izogibam aspartamu. Ne bodi v skrbeh in stori enako.... Citiraj There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Samson23 2. junij 2007 Prijavi Deli 2. junij 2007 ..dejte no, dejte zdej pa res pretiravate... neki mg aspartama na dan ne more cesa takega povzrocit... raje se vprasajte kaj vam lahko nardijo vsi ti kg preciscenega sladkorja... Citiraj You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.Frank Zappa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
taraja 2. junij 2007 Prijavi Deli 2. junij 2007 Dan brez sladkorja, ne vem kdaj se je to pri meni zadnjič zgodilo? Ampak umetnih sladil ne maram že zaradi umetnega okusa. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Santosha 3. junij 2007 Prijavi Deli 3. junij 2007 Najbolj smešno je tisto ko tisti zarad shujševalne diete natrene in ostala umetna sladila noter mečejo misleč da jih redi tista žlička sladkorja, al pa tisti ki hočejo imeti rjav sladkor namesto belega kot da je ne vem kakšna gromozanska razlika, neprečiščen sladko je kot kakav , ostalo je vse prečiščeno rafinirano in ne vem še kaj.. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. junij 2007 Prijavi Deli 4. junij 2007 Moje mnenje je, da je bolje uporabiti beli precisceni sladkor kakor kakrsnokoli umetno sladilo.Sicer pa rajsi rjavega, bilosko pridelanega, ali se bolje med, melaso, fruktozo, etc...Umetna sladila po mojem mnenju ne bi smeli proizvajati nikjer. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mia4aerobics 4. junij 2007 Prijavi Deli 4. junij 2007 se strinjam s freejem.naravno najbolje.herbalife. mia Citiraj TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ. Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 13. november 2007 Prijavi Deli 13. november 2007 mitja pravi: Jaz sem žvečil orbite približno eno leto, vsak šolski dan ker sem si vsak dan v šoli kupil orbit ker sem po malici in samo tako žvečil. Na dan sem prežvečil en zavojček. Za nekaj časa sem dobival glavobole..., tri četrt tistih posledicih sem doživljal, ki so opisane spodaj ( jih še zdaj) pred enim tednom sem zvedel za to in sem se aspartamu odpovedal. To je res strašno, ker zadnje cajte res nisem vedel kaj se dogaja z mojim telesom:Imel sem vse pogostejše glavobole, zelo hude depresije, napadi tesnobe (prav zdaj ko pišem me nekaj duši v grlu ker se bojim kaj bo z mano ko bom star, skrbi me multipla skleroza, Alzheimerjeva bolezen...) Zvonenje v ušesih,... Nekaj je narobe z mojim telesem ampak nisem vedel kaj. zdaj vem bog mi pomagaj.Orbit vsebuje aspartam, ki je škodljiv! Prosim, poglejte na živila, ki vsebujejo umetna sladila in nikakor ne kupujte hrane (ponavadi kakšni dietni jogurti), pijače (Coca-cola light, Ledeni čaji - iz Mercatorja, raznorazne umetno slajene limonade, pa tudi pivo!) in žvečilnih Orbit, ki vsebujejo Aspartam! ---------- Piše: dr. France Susman V SLOVENIJI IN EU DOVOLJENA PROSTA UPORABA E951- Aspartam V uporabi od leta 1969 200x slajši od saharoze Aspartam dokazano povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Apogej 14. november 2007 Prijavi Deli 14. november 2007 Mene je pred umetnimi sladili že pokojna babica svarila, češ da povzročajo raka, in to pred 20 leti!! Tako da prisegam na rjav, neprečiščen sladkor ali druge naravne nadomestke /med, melasa...In ko vidim prijatelje na kavi ko si namesto sladkorja not mečejo razne natrene ipd, da se ne bi zredili.. , čutim skoraj dolžnost da jih na to opozorim. Pa samo skomignejo z glavo.... Citiraj Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere. -- "Pošteno živeti, drugega ne prizadeti, vsem pa dati to, kar jim pripada." http://shrani.si/f/42/jc/2WV34uU0/userbar44128sest.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 14. november 2007 Prijavi Deli 14. november 2007 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 30. marec 2008 Prijavi Deli 30. marec 2008 No, tole temo tudi velja obnoviti!::se malo o asparatmu: Aspartam [Aspartame], E951 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. april 2010 Prijavi Deli 4. april 2010 Posredujem: Obstaja škodljiva, strupena in uničujoča snov, ki nikoli ne bi smela priti v prehransko verigo. Tistega, ki jo je izumil, bi bilo treba ...... (O.P.: sem izpustil nasilno vsebino) OK, tole ni ravno v velikonočnem duhu in mogoče ne bi smela gledati kavbojskih filmov s Clintom Eastwoodom … ampak tisti, ki prodajajo ta strup vseh strupov otrokom, si pa tako usodo prav zares zaslužijo. To je snov, ki dokazano povzroča rak (še zlasti limfom, levkemijo in možganske tumorje), debelost, diabetes, multiplo sklerozo, slepoto, depresijo, migrene, halucinacije, spremembe vedenja in spremembe osebnosti, duševno zaostalost in druge poškodbe možganov, nespečnost, epilepsijo, srčne bolezni, avtoimunske bolezni, izgubo ravnovesja, drisko, bolečine v trebuhu, izgubo spomina, neplodnost, alergijske reakcije, pekoč občutek na koži ter razne kožne bolezni … in še in še. To je snov, ki je sestavljena iz fenilalanina (50 %), aspartične kisline (40 %) in metanola (10 %). Seveda je velika razlika, če obe prvi snovi, aminokislini, zaužijemo kot del nekega naravnega živila, ali če sta narejeni v laboratoriju in ju vnesemo v telo sami, brez ostalih aminokislin, ter v veliko večji koncentraciji, kot v naravni hrani. V taki koncentraciji postaneta močno toksični, kar dokazujejo tudi njuni učinki, opisani v prejšnjem odstavku. Strup za organizem pa je tudi metanol, ki je lesni alkohol in se uporablja kot topilo za barve. Če zaužijemo metanol kot del hrane, ga tam vedno spremlja tudi etanol (vrsta alkohola, ki jo najdemo v vinu, pivu itd.), ki pomaga metanol nevtralizirati. Prav zato na urgenci pri zatrupitvah z metanolom uporabijo etanol. Toda v nevarno snovi, o kateri govorimo, etanola žal ni. To je tudi snov, za katero ameriška vojska že od leta 1986 opozarja pilote, da je ne smejo uživati, ker bi zaradi nje lahko izgubili vid ter ravnotežje ali dobili epileptične napade. A ker se pristojni organi samo pretvarjajo, da skrbijo za vaše zdravje in vaše dobro, v resnici pa so marionete v rokah gigantov prehranske industrije (saj je denar sveta vladar), jih niti malo ni sram njihovega zločinskega početja. In tako je ta hudi, zahtrbtni strup, čeprav je že nekaj časa kristalno jasno, kaj je z njim in neizpodbitnih znanstvenih dokazov resnično ne manja, ne samo dovoljen, ampak celo zelo razširjen. Najdete ga v vsakovrstnih izdelkih – saj zato pa izdelki sploh obstajajo. Namreč da se skrije vanje vse mogoče packarije. (Če si na vrtu sami vzgojite solato ali korenje, bodo prehranske korporacije tja noter recimo bolj težko kaj skrile …). Pogosto ga najdete tudi v izdelkih, namenjenih otrokom. Ta zahrbtni ubijalec se imenuje aspartam. Obstaja pa tudi snov, ki je vaš prijatelj. Tako vsaj lahko preberete na spletni strani www.aminosweet.info. Tam izveste še marsikaj, naprimer, da je to nizkokalorično sladilo, ki ima popolnoma enak okus kot sladkor. Je pa kljub temu nekaj čisto posebnega, saj je sestavljeno iz »dveh aminokislin, ki sta prisotni v naravi« in predstavljata dve osnovni gradbeni kompomenti beljakovin, kakršne »v naravi najdemo denimo v mesu, ribah, siru, jajcih in mleku«. Zato so sladilo poimenovali AminoSweet. Ljubko, prijazno ime … amino zveni tudi na moč podobno kot amigo ... skratka, vaš sladki prijatelj. Beljakovine so za telo koristne in potrebne, to ve vsak. Kaj je torej lepšega, kot hranljivo, neredilno sladilo, narejeno iz aminokislin, ki jih že itak uživamo vsak dan? Žal pa je to le še eden od umazanih trikov ... ene od umazanih megakorporacij. AminoSweet namreč ni nič drugega kakor – aspartam. Staro ime je postalo že preveč zloglasno, potrošniki pa že preveč informirani (upam, da tudi zahvaljujoč člankom PovejNaprej J) kar se vse bolj neugodno odraža na prodaji, pa se ga je izdelovalec odločil oprati. Malo teže pa bo oprati rezultate številnih študij. Recimo študije iz leta 2008, ki je preučevala vpliv aspartama na človeške možgane in ugotovila, da aspartam zaradi svoje umetne sestave moti presnovo aminokislin, ruši normalno strukturo beljakovin v možganih in okvarja delovanje nevronov. Avtorji študije so med drugim zapisali: »Aspartam in njegovi razgradni produkti povzročajo, da živci oddajajo prekomerno količino impulzov in preskakujejo (kot pri kratkem stiku). Posledica tega je pretirana depolarizacija nevronov.« Druga študija, ki je leta 2005 testirala aspartam na podganah, je poročala, da je aspartam »izrazito rakotvorna snov z možnostjo povzročanja več različnih vrst raka, in to celo pri tako nizkih odmerkih, ko tje 20 mg na kilogram telesne mase, kar je precej manj, kot pa znaša trenutno »sprejemljiva« dnevna količina.« No, očitno pa je študije naredila tudi ameriška vojska, saj so v zadnjih 25 letih objavili o škodljivosti aspartama okoli 30 člankov. To si velja zapomniti, pa naj se zadeva imenuje, kakorkoli se jim zazdi. Nekaj linkov za tiste, ki jih zanima izvedeti kaj več:http://www.antropozofija.org/articles/pg/Aspartam.htmlhttp://www.pozitivke.net/article.php?query...060906200223594http://www.bonzur.si/studentska-prehrana/i...odatkom-v-hranihttp://www.altermed.org/vsebina/clanek.php...t_id_parent=256 © Zdravje PovejNaprej Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
lexi 4. april 2010 Prijavi Deli 4. april 2010 uf, tud js berem o aspartamu. piše, da je zelo nevaren, če ga segrevamo nad 30 stopinj celzija. pa mi zadnjič pride pod roke slučajno vrečka lekadola +C. berem kaj je notr in me skor kap: prva pomožna snov je aspartam (E951). tisto stvar pa naj bi pili čimbolj vročo. kao pomaga pri gripi in prehladu, pa nč zato če ti pol možgani crknejo!!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 4. april 2010 Prijavi Deli 4. april 2010 Uradno farmacevtsko ali zdravniško pojasnilo, če bi ti možgani crknil bi bilo da ni kriv aspartan, ampak kakšna druga pomožna sestavina oz. bolezen zaradi virusov in bakterij... Stari ljudje-sladkorci ki kao skrbijo da ne zaužijejo kaj škodljivega...dosti kupujejo natreenčke, pijače ki kao ne vsebujejo sladkorja....seveda so pa notri taki umetni dodatki. Pa starčki niso edini, tudi dost mladine ki kao hoče shujšat, se noče zredit...kupuje podobne zadeve. Reklame so pač naredile svoje...oprale možgane človečkom. In tako imajo dobiček vsi...proizvajalci zaradi nižjih stroškov...zdravniki in farmacija...pogrebci...in seveda vsi ki so vmes. Kot bi rekli ekonomisti to je dobro za gospodarstvo, ker zaposluje širok spekter prebivalstva...in na koncu sploh ni treba izplačevat penzije, grejo človečki prej na oni svet... Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 5. april 2010 Prijavi Deli 5. april 2010 Ce poenostavim: namesto da zmanjsajo kolicino zauzitih zivalskih beljakovin in spremenijo zivljenjski slog. problem ali ne pa je to, da je to pogosto povezano z vzorci delovanja in razmisljanja. torej s psiho. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
sin 18. oktober 2012 Prijavi Deli 18. oktober 2012 Citiraj http://shrani.si/f/3c/LU/qflxJd/ego-eco.jpgNe meči svinjam biserov! Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.