Skoči na vsebino

kaj naj skuham za kosilo?


Recommended Posts

ptiči goliči odpirajo kljunčke, ko pridirkam iz službe, men se pa že meša od testenin.(Mislim, da njim še ne :))

Sej ne,da nimamo radi, ampak nek za spremembo!?

Mogoče post ; x;)x ?

http://img1.jurko.net/avatar_4162.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • Komentarji 65
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Rižota z gobami

 

# 280 g okroglozrnatega riža

# 350 g lisičk/ali drugih gob

# 1 čebula

# 6 žlic olivnega olja

# 30 g masla

# 3 žlice sladke smetane

# pribl. 1 l čiste goveje juhe oz. juhe iz zlenjavne kocke

# 0,5 dl suhega belega vina

# sol

# črni poper v zrnu

# kumina v prahu

# 1 manjši šopek peteršilja

# 2 stroka česna

# žličko mletih začimb za rižote (MAESTRO)

 

predpriprava

■ Lisičke očistimo; večje razpolovimo.

■ Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

■ Govejo juho/zelenjavno juho pristavimo, zavremo in pustimo na toplem.

 

priprava

■ V širši posodi segrejemo polovico olivnega olja. Nanj stresemo riž, ki ga med mešanjem pražimo 2 do 3 minute da postekleni. Zalijemo ga z zajemalko vroče goveje juhe in med občasnim mešanjem kuhamo, da se tekočina povsem ukuha. Tedaj prilijemo naslednjo zajemalko vroče juhe. Postopek ponavljamo približno 10 minut, da dobimo dokaj redek, na zob kuhan riž.

■ Česen olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj drobno sesekljamo.

■ V ponvi segrejemo preostalo olivno olje, na katero stresemo sesekljano čebulo, narezan česen in pol sesekljanega peteršilja. Med mešanjem pražimo, da čebula postekleni, potem pa dodamo očiščene lisičke. Mešamo in pražimo 5 minut, da se lisičke zmehčajo, tekočina pa izhlapi. Zalijemo z belim vinom ter začinimo s soljo, sveže mletim belim poprom in mleto kumino. Med mešanjem na hitro pražimo še toliko časa, da vino povsem izhlapi.

■ Kuhan riž odstavimo. Nanj stresemo prepražene lisičke in preostali sesekljan peteršilj. Dodamo sladko smetano, na hitro premešamo in po potrebi začinimo s soljo ali/in sveže mletim belim poprom. NUJNO DODATI MEŠANICO MLETIH ZAČIMB ZA RIŽOTE (MAESTRO).Po vrhu narežemo kosme masla, pokrijemo in pustimo stati 3 minut

Z življenjem se spopadam: izbrskati hočem slehrni užitek, dobiti vse odgovore, iztisniti iz njega vse, četudi bolečino. Zasledujem in lovim življenje, da ga raziščem. Marita Golden
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zelenjavna lazanja

 

Sestavine:

- listi za lazanjo (prisegam na Barillo)

- razna zelenjava (jajčevci, bučke, paprika, ...)

- siri: grana Padano, mozzarela, brie

- kisla smetana

- Paradižnikova kaša

- sveže začimbe (rožmarin, bazilika, timijan, majaron, origano)

 

Navodila:

 

Zelenjavo narežemo na rezine. Seskljane začimbe vmešamo v paradižnikovo kašo in po potrebi solimo. narežemo ali naribamo sirček.

 

V pekač položimo najprej lističe za lazanjo, namažemo z paradižnikovo kašo in čez plast zelenjave. Postopek ponavljamo, vmes damo včasih še malo kisle smetane ali sira. na zadnjo plast lističev lazanje je potrebno tudi namazati paradižnikovo kašo in preložiti z zelenjavo. Vrhnjo plast predstavlja sirček, ki se bo lepo zapekel.

 

Damo v pečico: temperatura in čas pečenja je na navodilih od lističev lazanje. Sama na koncu naštimam pečico še na funkcijo žara za par minut, da zapeče sirček.

Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.

Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.

by Tony Samara

 

NAGAJIVA USTVARJALKA

RECEPTKI

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Opekarski krompir

 

Najboljši je mlad krompir, ga dobro umiješ (nič ne lupiš), mogoče razrežeš (če je velik) na približno enake velikosti, daš v malo naoljeno (olje koruz. kalčkov) teflon posodo kr v hladno (tp, ni treba prej olja razgreti) na plinski štedilnik. Ko je kropir napol pečen, dodaš nakolutano klobaso (npr. bloško, ali katero drugo), na debelo zrezan in olupljen česen, če otroci marajo, še kumino v zrnju (oz. v prahu). Soliš po okusu na krožniku, blazno paše zraven na suho v teflonu popražen sezam. Zraven pa zelena solata s koruzo x:px x:px

 

Klobaso lahko nadomestiš s katerokoli drugo zelenjavo npr korenčkom (isti postopek kt s krompirjem), sočasno v lonec s krompirjem; lahko uporabiš na krhlje narezano in olupljeno čebulo, janež (v gomolju), stročji fižol, nakolutan por...veliko je kombinacij.

 

ali pa skuhaš gosto krompirjevo juho

krompir olupiš, nakockaš na malo, skuhaš v malo vode. Ko je krompir kuhan, z betom popeštaš krompir, dodaš suhe in rahlo osoljene ocvirke (men so dobri od Kodele-kupiš v mekatorju) ali spet nakolutana klobasa/telečja hrenovka v naravnem ovoju (od tapravga mesarja, ne neke pakirane), lah tut dimljen tofu...tik pred serviranjem lahko vmešaš žlico kisle smetane (no, al pa ne) in obvezno malo koprca. Zravn pa palačinke al pa šmorn x:px

 

men je blazno všeč tudi kombinacija kislega zelja(repe) z ajdovo kašo

Kislo zelje daš kuhaz z lovor.listom in malo vode za cca. 15-20min. Vmes olupiš čebulo, jo svetlo prepražiš (lahko dodaš nakockano krašk. panceto ali ocvirke ali klobaso ali telečjo hrenovko), poprašiš z moko, do svetlega prežganja, dodaš kislo zemlje/repo. Ajdova kaša se skuha v 10-15 min (brez namakanja, jst je nkol ne namakam). Ajdovo kašo lahko nadomestiš s proseno kašo (ta se kuha malo dalj), piro ali polento (skuhano s sirom oz ksl. smetano= polento skuhaš po receptu, tik pred koncem vmešaš not kislo smetano, Kiri/Zdenka sirček).

 

Aja, jst vse solim na krožniku (če mi glih po okusu sol manjka)

 

Lahko pa na hitro v malo naoljene (olje koruz.kalčkov) teflon pekaču spečeš piščančje fileje. Ko so pečeni, daš na krožnik, jih obilno pokapaš z limon.sokom, čez namlinčkaš provanslske začimbe (že vsebujejo sečov.sol) Zraven blazno paše zelena solata (berivka/rukola) s koruzo x:px

 

zdele sm se spomnila še na ribe; jst uporabljam fileje lososa

File lososa operem v osoljeni vodi, ga popivnam/obrišem s papirnato brisačo, dam kuhat nad soparo (to se sam fino bere, v resnici zgleda tko, da ga s kožo proti vreli vodi, ki brbota na ribo, položim na kovinsko rešetko od voka in pokrijem s pokrovko) Tako kuhan file je zelo hitro. Ko je kuhan, ga preložim na krožnik, pokapam z limon. oljem in oliv.oljem. Zraven pa kuhan kropir v kosih z maslom ali oliv.oljem x!x Paše zravn tudi zelena solata. vse skp ti vzame 20 min časa :inocent:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Recept po Montignacu za tubro učinek

 

Čas priprave: dost odvisn od lajtnge.

Kalorična vrednost: čist zanemarljiva.

 

Kupiš lep komad svinjske ribice in k prideš domov, se spomniš, da dons lahko ješ le krompir, tega pa nimaš. V silni stiski zakolneš "O pizda" in jezno vržeš meso mačku, psu ali v smeti, če pa si dobrotnik, ga podariš, ter se odpraviš na sprehod ali pak počneš kaj tretjega.

 

Naslednji dan kupiš krompir.

 

:frog:

 

Varčevalni nasvet: pozabi kupiti

Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Recept po Montignacu za tubro učinek

 

Čas priprave: dost odvisn od lajtnge.

Kalorična vrednost: čist zanemarljiva.

 

Kupiš lep komad svinjske ribice in k prideš domov, se spomniš, da dons lahko ješ le krompir, tega pa nimaš. V silni stiski zakolneš "O pizda" in jezno vržeš meso mačku, psu ali v smeti, če pa si dobrotnik, ga podariš, ter se odpraviš na sprehod ali pak počneš kaj tretjega.

 

Naslednji dan kupiš krompir in ko prideš domov, sočno zakolneš, saj se spomniš, da lahko danes ješ le meso. Krompir fukneš stran, ga daš kakšnemu prašiču, če pa si dobrotnik, ga podariš, ter se odpraviš na sprehod al pak počneš kaj tretjega. In tako naprej, dokler od izčrpanosti skoraj ne guzneš. Marija se ti prikaže, če si krompir nosil prascu - zatolčeš prasca, ga požreš in s tem rešiš svoje življenje.

Nauk finalnega dela zgodbe: dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

 

lalala

:frog:

 

Varčevalni nasvet: pozabi kupiti

http://tadej-pretner.com

 

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Polento s sirom! xcivx

 

V osoljenem kropu skuhaš istant nepretrdo polento (obvezno od Droge) in jo z lopatko pretumbaš v ponev namazano z olivnim oljem. Na polento se znebiš vseh možnih koščkov sira, ki jih v hladilniku nihče ne šljivi več. Sir naribaš, ali zdrobiš ali nalistaš. Potem ponev malce pokriješ, da se sir stopi in spodaj na polenti zapeče hrustljava skorjica.

Medtem si pripraviš skledo zelene solate in poljubnimi dodatki.

 

Kosilo v 10 minutah (pod pogojem, da maš solato že od prejšnjega dne otrebljeno in oprano x:)x ).

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Opa Ruby, tale polenta pa ni od muh :vio:

sicer nism polentin fan, sam zdele se mi kr sline cedijo x:px x:px

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

rižoto smo že preizkusli, namest lisičk je blo sicer treba ponucat zamrznjene šampinjone, ampak sm dala zraven mal starrove gobove kocke..vsi siti x:px

zdej bom šla kar po vrsti x:)x & hvala

http://img1.jurko.net/avatar_4162.gif
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

MUSAKA S KROMPIRJEM, ŠPINAČO IN SIROM

 

 

# 600 g krompirja

# 300 g mlade špinače

# 2 čebuli

# 150 g ementalca

# 300 g sladke smetane

# 80 g masla

# sol

# črni poper v zrnu

# 1 strok česna

# 1 žlička suhega timijana

 

predpriprava

■ Krompir operemo, pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo približno 25 minut.

■ Špinačo očistimo, operemo in nekoliko odcedimo.

■ Ognjevaren pekač namažemo z maslom.

■ Čebulo tik pred začetkom priprave olupimo in zrežemo na drobne kockice.

 

priprava

■ V posodi pristavim očiščeno špinačo, ki jo segrejemo le toliko, da se sesede. Nato jo odstavimo, pretlačimo skozi gosti žičnato cedilo in zrahljamo z vilicami.

■ V globlji ponvi segrejemo 30 gramov masla, na katerem posteklenimo nakockano čebulo.

■ Kuhan krompir odcedimo, olupimo in narežemo na kolesca.

■ Pečico segrejemo na 200 ° C.

■ Prepraženi čebuli dodamo olupljen, strt česen in špinačo. Med mešanjem jo pražimo toliko časa, da tekočina izpari. Nazadnje jo začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom.

■ Sir grobo nastrgamo.

■ V pomaslen ognjevaren pekač izmenoma, v plasteh nalagamo narezan krompir, praženo špinačo in nariban sir; del sira prihranimo. Vsako plast krompirja začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom. Musako nazadnje potresemo s suhim timijanom, prelijemo s sladko smetano ter potresemo s prihranjenim naribanim ementalcem in s kosmi preostalega masla. Pekač za 20 minut potisnemo na srednje vodilo v segreto pečico.

Z življenjem se spopadam: izbrskati hočem slehrni užitek, dobiti vse odgovore, iztisniti iz njega vse, četudi bolečino. Zasledujem in lovim življenje, da ga raziščem. Marita Golden
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Opa Ruby, tale polenta pa ni od muh :vio:

sicer nism polentin fan, sam zdele se mi kr sline cedijo x:px x:px

 

Hvala Cookie xsrcx

 

Polenta rules! Folk pogosto ne ceni dovolj tega daru narave- zaradi napačne priprave! xrolleyesx

Polento je treba skuhati skoraj tekočo, ampak še kompaktno, bolj mehko (PRAKSA x^x ) in v osoljenem kropu, ne pa po priloženem receptu xrolleyesx , sicer dobiš ven kot cegel trdo gmoto, ki ima okus po žaganju. Jasno, da ne gre po grlu dol.

 

Polenta popolnoma očisti črevesne resice in poskrbi, da se hrana celostno izloča iz želodca, zato jo je treba uživati vsak teden.

 

Ostaja sto in en recept in Primorci jo zelo čislamo x^x .

 

Je odlična priloga za brodete in golaže, samostojna jed- recept s sirom, se odlično ohrani skuhana v hladilniku dva dni. Če jo nakuhaš preveč, si jo naslednji dan pocvreš narezano na kocke v ponvi in pomlatiš s kislim mlekom ali kislim zeljem, gobovo omako... x:px ....

Skuhano zvrneš v plastično posodo, ohladiš, daš v hladilnik in jo potem z lahkoto narežeš na rezine. Te lahko krasno opečeš na žaru ali ponvi in jih ko jih obrneš izvirno obložiš z gnatjo, sirom...

 

P.s Cookie :palec: , bom po tvojem nasvetu skrajšala čas kuhanja zelja. Menda ga res predolgo cmarim xrolleyesx :sori:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Drži tole za polento ja. Jaz jo vedno tako kuham, kot si napisala. V osoljenem kropu, pa da je še tekoča. Le, da jo pri nas bogato zabelimo z ocvirki, pa kuhano mleko zraven in imamo za zajtrk. Ali brez zabele in potem h gulažu. Da se da fino porabiti sir zraven pa tudi prvič slišala in bom seveda ob prvi priliki sprobala.

 

Jaz včeraj porabila tisto pest lisičk, ki jo nabrala in dodala zraven še grah - pa smo imeli tako zmešano rižoto. Popekla klobase za na žar in zeleno solato s fižolom.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Eto jaz tudi včeraj sprobala zgornji recept za polento :yumy:

 

Drugače jo pa jaz rada skuham preveč, da jo lahko čez kak dan porabim: ali jo popečem v pečici s kakšnim sirom, bučkami, malancani ... tako lazanja varianta, ali na žaru z mozzarelu, al pa kar na ponvi s čimerkoli že.

 

Obožujem polento :yumy: :hepko:

Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.

Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.

by Tony Samara

 

NAGAJIVA USTVARJALKA

RECEPTKI

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

bom po tvojem nasvetu skrajšala čas kuhanja zelja.

Ruby, delaj po svojem okusu :palec: jst mam itak skor vse rada napol surovo :vio: tko da mrbit nism najbolj kompetentna x:o)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane
Hvala Cookie xsrcx

 

Polenta rules! Folk pogosto ne ceni dovolj tega daru narave- zaradi napačne priprave! xrolleyesx

Polento je treba skuhati skoraj tekočo, ampak še kompaktno, bolj mehko (PRAKSA x^x ) in v osoljenem kropu, ne pa po priloženem receptu xrolleyesx , sicer dobiš ven kot cegel trdo gmoto, ki ima okus po žaganju. Jasno, da ne gre po grlu dol.

 

Polenta popolnoma očisti črevesne resice in poskrbi, da se hrana celostno izloča iz želodca, zato jo je treba uživati vsak teden.

 

Ostaja sto in en recept in Primorci jo zelo čislamo x^x .

 

Je odlična priloga za brodete in golaže, samostojna jed- recept s sirom, se odlično ohrani skuhana v hladilniku dva dni. Če jo nakuhaš preveč, si jo naslednji dan pocvreš narezano na kocke v ponvi in pomlatiš s kislim mlekom ali kislim zeljem, gobovo omako... x:px ....

Skuhano zvrneš v plastično posodo, ohladiš, daš v hladilnik in jo potem z lahkoto narežeš na rezine. Te lahko krasno opečeš na žaru ali ponvi in jih ko jih obrneš izvirno obložiš z gnatjo, sirom...

 

P.s Cookie :palec: , bom po tvojem nasvetu skrajšala čas kuhanja zelja. Menda ga res predolgo cmarim xrolleyesx :sori:

Z vsem se strinjam, razen s kropom :o|o: x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 weeks later...
Fuj polenta :xx!: . Nem maram....
Z življenjem se spopadam: izbrskati hočem slehrni užitek, dobiti vse odgovore, iztisniti iz njega vse, četudi bolečino. Zasledujem in lovim življenje, da ga raziščem. Marita Golden
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bemu, zarad te izjave že cel teden vsak dan s tamalim jeva polento za večerjo :inocent:

Črevesne resice :eek: boh pomagi :huh: takozvane zadeve definitivno morjo ven iz telesa xcivx

 

x^x 100% stojim za to izjavo! Ne le zaradi prenosa ljudske modrosti, ampak, ker sem klepetala o teh zadevah enkrat na vlaku z enim klepetavim zdravnikom- gastroenterologom, ki ni skoparil z znanjem.Jaz pa :irs: No, od Milana da Trsta sva res dorekla vso zadevo xzzzx :( :blink:

 

Danes sem si jo skuhala, včeraj prišla iz službene poti iz Beograda. Bemu, pojedla mesa kot celo leto ne doma :wOOt: xrolleyesx xnckrivx :ill:

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Narod, a vi kaj (kuhate) jeste bobiče? x:px xcivx :yumy:

Sedaj je čas mlade še mlečne koruze, ki tej krasni istrski mineštri da tisti poseben, malo sladikav okus.

 

Času primerno sem priredila svoje tradicionalne bobiče, v lihgt varijanto.

 

Na malo olivnega olja pocvrem 2 korencka, narezana na res majhne kocke. Dodam koruzno zrnje iz dveh storžev, katera ostrgam z nožem. Potem dodam pest fižoletov(stročji fižol) narezanih na komadiče, Na koncu dodam ene dve cuketi (bučki), tudi na kockice narezani. Včasih kupim tudi kakšno pest svežega fižola, njam.Potenstam, posolim in zalijem z vodo tako, da je mineštra gosta. 20- 25 minut brbotanja na majhnem ognju.

 

Serviranje:

-ali nastrgam gor malo parmezana

-ali dam v vsak krožnik malo belega sira iz slanice( pri sosedu imajo enega kozjega bolgarskega -200g pakunga-ODLIČEN)

- ali žlica smetane

- ali kruhove kocke

- sebi najraje dodam samo par kapljic olivnega olja'na surovo' x;)x

 

Variacije: ko se ni bilo fižoletov, sem dodajala kar gojene šparglje-beluše in koruzo iz pločevinke. Dobra mineštra pride z korenino zelene in koromačem. Ali pa sem korenčku in koruzi dodala kakšno pest graha iz zamrzovalnika. Hočem reči- mineštro narediš prakrtično iz vsega.

 

V mineštre na dajem več krompirja, tudi zato, ker mi jo včasih uspe prihraniti tudi za drugi dan, krompirja pač ni za pogrevat.

 

Jejte mineštre, dobro denejo telesu in umu, lajšajo prebavo in so nizkokalorične in super nasitne!

Čeprav, :inocent: zraven še zmeraj do nezavesti najbolj paše pladenj palačink z marelično marmelado al šmorenček z rozinami :fiju:

 

x:)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Še ne, še ne Ruby......Pri nas smo šele pobrali prvo špinačo , solato in zaključili sezono gojenih špargljev.Sem lansko leto družini prvič skuhala špargljevo juho in jo spasirala do neprepoznavnosti.Vsem je bila všeč "grahova" juha x:o)x ....Špargljem je tako dovoljen vstop v hišo...

Z bobiči se bom poigrala, ko bo zelenjava na vrtu dozorela...

 

Polento imam rada, še bolj pa koruzne žgance :2src: ...kuham pa te stvari bolj redko.Boljša polovica trdi, da je vso mladost zajtrkoval koruzne žgance in večerjal polento :vio: (ruby, so ti take štorije kaj znane?)

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Oj Ruby, veš kok sm jst ubrisana na bobiče xcivx to je men tanartabuljša župa :2src:

sam jst jo malček drugače delam - pač nekje sem staknila recept (priloga Bonbon od Primorskih novic), zato not ni f(i)ažoletov, temveč fižol v zrnju, prav tako notri ni bučk x:o)x no, ampak bi blo za sprobat tole s cuketami :palec:

Ja, pa na žalost pr nas (LJ) še ni sveže mlade mlečne koruze, vsaj po koruznih poljih sodeč, še ne (komaj da ima koruza nastavke za koruzne storžke-uni mini, k se vlagajo). Sem pa zato najzvestejša porabnica konzervirane koruze :vio: kot da bi imela doma kure x:o)x

 

brez koruze mi živeti ni xcivx

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Dober večer punce moje xsrcx

 

Ksenija xsrcx -ti kar kopiraj x;)x

Enja xsrcx - ti si doma v enih prelepih, a groznih krajih- vedno mraz, led in malo poletja :o|o:

Cookie xsrcx , sem kar sem prilepila originalen recept. Samo jaz tako močnih bobičev ne prebavljam več :sori: . Ti light varjanta so moja poletna izmišljotna, potreba po lahkih čorbetinah, ker je Velikan z muko shujšal na 90kg (običajno je kritična meja 105 :sniky: ), in sedaj s palico pazim, da se mi spet ne prelevi v vibrajočo pudingovo maso xrolleyesx :vragec: :!!: :sniky:

 

Bobiči

nekoč in danes;

- prastara zelo popularna istrska jed. Kmetica je naložila ravno prav ogenj, obesila kotliček z vsemi sestavinami in šla obdelovat njive. Ko se je opoldan vrnila, je morala biti mineštra gotova :eek: :wOOt: xnckrivx

No, dandanes so se postopki kuhanja na srečo spremenili, osebno nisem pristaš dolgega kuhanja. Izjema je golaž od zadnjič, sicer pa poskušam hrano čimmanj toplotno mrcvariti.

 

Evo postopek:

Četrt kile češnjevca dam zvečer močit.

Nasednji dan fižol zavrem in tudi sama odlijem prvo vodo (antiprdec varijanta x:Dx ).

Dolijem vodo in dodam eno/dve šalotki, en lovorjev list, 3 na trikotnike zrezane korenčke, eno steblo zelene (ki jo pred serviranjem fliknem proč) in s pomočjo noža ločim koruzo od storža (2-3 mladi koruzi- junij :vragec: ) ali pa dodam eno pločeviko koruze. Dodam kakšna nemastna pujskova rebrca in vršičke. Solim, dodam nekaj centimetrov paradižnikove mezge. Ko zavre pustim, da na majhnem ognju brbota debelo uro.

Dodam še tri krompirje narezane na šajbe. Kuham še uro. Krompir se mora razkuhati, da bobiče zgosti.

Na koncu reguliram poper in dodam malo šetraja. Slednjega ni dobro kuhati, ker sicer rad zagreni.

 

Za vse, ki ne poznate istrsko -italijanskih navad- ko je mineštra(katerakoli) že na krožniku, se jo zabeli 'na surovo' z nekaj kapljicami olivnega olja x^x :palec: x^x

 

Dober tek! xsrcx

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:wOOt: WOW Ruby!! Pa to je TOČNO tist recept, po katerem sem jaz delala bobiče, neky sem zamešala s receptom iz cajtnga, ker je bilo par dni kasneje (za tvojim) objavljen recept za bobiče v cajtngu x:o)x eh mal se mi že meša :vio:

 

Ja, jst sem delala po tvojem receptu in je ODLIČEN!!! Sploh tale fora z antiprdec varianto, da odliješ prvo kuhano fižolovo vodo, ko le-ta zavre - to ful pomaga :palec: uporabljam enak postopek tudi za katerokoli drugo mineštro kjer se pojavlja fižol v zrnju. xDDx

 

Pa tut brizgček olj.oljčka na že servirano mineštro totalno spremeni okus - na boljše, jasno :palec:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...



  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...