Skoči na vsebino

Prijateljstvo in ljubezen pri veliki starostni raz

mm

Recommended Posts

Zanima me kaj mislite ali se obnese prijateljstvo ali pa tudi ljubezen, če je med osebama velika razlika v letih.

TOrej ali je možno da 15-letnica prijateljuje s 40-letnico ali pa, da se 19-letnica zapleta s 60-letnikom in se mogoče z njim celo poroči.

mm

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 151
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

Mislim, da za prijateljstvo ni starostnih meja. Pri ljubezni pa ravno tako. SO le "tabuji", "kaj bojo pa rekli". Pač v tistem trenutku potrebuje tisto osebo. Vedno pride tisti, ki ga rabimo. Če se obnese ta zveza pa je vprašanje. Namen je dosežen, ko se dva najdeta. Skupaj sta dokler se potrebujeta. Vse je možno.

Lep nasmejan dan ti želim

http://www.lunin.net/forum/blog/mavlica

hja, kej naj rečem, meni je to kr znano, ampak okolje to ne dopušča. Neki časa že še gre, ampak jest mlad, treba je še kej druzga videt,ne pa sam socialno družbo špilet . hmm, sej lepo je to, da se izve kaj bolj tradicionalnega.

ljubim z lahkoto več let starejšo osebo, ampak ni stabilno to, dolgoročno ne morem premagat Naravo :|

pokowc

• 2 weeks later...

Sama sem vedno imela mlajše tipe, zdaj pa se tudi družim z ljudmi, ki so skoraj še enkrat mlajši od mene, sicer pa sem se družila tudi s takimi, ki so bili 15 ali 20 let starejši.

Pravzaprav imam enega kar dobrega prijatelja, ki je star 20 ali 21 let - torej več kot 15 let mlajši od mene. Nekaj pa je tudi takih, ki so precej starejši.

Tako da - to je seveda čisto možno.

Za ljubezen pa je morda že malo bolj delikatno...

Kot pravi Pokowc, včasih je "narava močnejša", vendar mislim, da tudi tu ne bi smelo biti posebnih omejitev, čeprav pa smo ravno tu lahko v zelo spolzkih vodah.

Namreč - če si zdaj nekdo mojih let privošči (spolno) ljubezen s 16 ali 17-letnico/kom, ali ni to potem morda že pedofilija??

Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

PEDOFILIJA!!! Jebemti samo še to mi je manjkalo icon_smile_dead.gif. Ne vem sicer od kje potem legenda o 17-letni Loliti, ki je zapeljevala odrasle moške. Pa še veliko filmov, je na račun tega po TV-ju. Najbrž potem predvajajo pedofilske filme icon_smile_big.gif, na naši nacionalki. Je pa res da je pri 16 ali 17 letnikih zelo težko postaviti mejo kdaj je to pedofilija in kdaj ne. No na vso srečo jaz imam samo prijateljico v teh letih icon_smile.gif. Ne res, sva samo prijatelja icon_smile_kisses.gif. Resno, ma resno icon_smile_kisses.gif. Morte mi verjet. Resno. Nč ni med nama icon_smile_kisses.gif, ma nč. Ama baš ništa, pa kva me tko gledate, ne me tko gledat. Nč nism naredu icon_smile_kisses.gif. Časna pionirska al' titova. icon_smile_big.gificon_smile_big.gificon_smile_big.gificon_smile_tongue.gificon_smile_clown.gificon_smile_blackeye.gificon_smile_wink.gif.
Ja sam ka mali pao s lipe

Seveda Volk. To je res!! naglas sem razmišljala... Ravno to sem mislila... Da so spolzka tla.... Ko vidim kdaj kakšno punco, NE MOREM verjeti, da je stara npr. 17 let!!! Zadnjič pa mi je frend kazal modno revijo (v bistvu čisto spodobno), pa pravi: kaj misliš, koliko je ta stara? ... No - bila je 15! Lahko bi bila pa komot 30!

Ampak to je navadno samo telo (s prisotno željo po biti čimprej odrasel ali pač vsaj zgledati), osebnost pa je še krhka.... Pa gre v neprave vode potem... To je zoprno.

Sploh je vse tako naprogramirano. Če npr. fantke zanimajo Legice (kul, sestavljanje, praktičnost, spretnost...), punčke zanimajo Barbike - oblekce, oblekce, imidžki... :|

Treba je zgledati kul! Treba je zgledati, biti MLAD! Suh! Itd...

Ubogi mladi ljudje, ki imajo toliko (bedastih) poti za izbiranje.

Vsaka zelo mlada punca pa že ve, kako s pomočjo spolnosti lahko kaj dosega, pa vrti okoli koga pa tko..

Tako je že od mladih nog (lahko) manipuliranje..... pol se pa vpije: posilstvo!!! nadlegovanje!!!

Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

• 2 weeks later...

quote:

Vsaka zelo mlada punca pa že ve, kako s pomočjo spolnosti lahko kaj dosega, pa vrti okoli koga pa tko..

Tako je že od mladih nog (lahko) manipuliranje..... pol se pa vpije: posilstvo!!! nadlegovanje!!!

Marsa

Hm, zanimivo, zanimivo icon_smile_approve.gif.

Jaz sem zelo cenila enega svojega profesorja. Bil mi je všeč profesionalno in občudovala sem njegovo delo. In pol so prišli razni namigi z njegove strani in ker z moje ni bilo željenega odziva, je profesor shodil z mojo vrstnico. Zlajnana zgodba, na stotine takih. Nisem prepričana, da je šlo za kako zaljubljenost ali celo ljubezen. Tip je bil po moje čustveno nezrel in se ni mogel sprijazniti s svojo starostjo pa je lovil mladost po stopnicah na faxu... In bejba? Dragocena izkušnja s starim, kontra okolici, imidž, fotr ne teži mi... ka pa vem.

To so odnosi skozi katere rastemo in ljudje jih rabimo, dokler se osvobajamo svojih preteklih travm, vzorcev,.... in ko smo spucani se šele začne tisto ta pravo. Takrat res ni več važno koliko je kdo star, ker ljubimo tisto osebo in ne kalupa v katerega je postavljena ali pa njenega bančnega računa.

Kako prepoznamo razliko med tema dvema "ljubeznima"? Prva je ozka in se skozi njo osvobajajo naša nižja čustva, ljubosumnost, sebičnost, agresija, pohlevnost, vodljivost, pasivnost, odvisnost, želje, fantazije.... Druga ima pa krila kot ptica je, leti, osvobaja, zdravi, odpušča in predvsem je resnična...

Ob tem in drugih vprašanjih sem kar malo žalosten. Kdo sploh smo, da si postavljamo omejitve ljubezni. Žalostno je da se moramo spraševati o lastni ljubezni do starejšega do osebe istega spola do mlajšega do... Postavili smo si neke omejitve do kam je ljubezen sprejemljiva. Zakaj? Ljubezen nima meja. Namesto, da bi razvijali in negovali ljubezen se sprašujemo ali je to sploh pravilno! Ljubezen nima meja. Je največ kar lahko podarimo in kar lahko dobimo, mi pa se omejujemo zaradi nekih družbenih norm. Namesto da bi se vprašali ali ga lahko ljubim še bolj se sprašujemo ali je prav da ga ljubim. Čista neumnost. Čas je da presežemo te omejitve, te vzorce in norme iz prejšnih stoletij. Kaj res nismo naredili nič? Kaj res ne znamo bolje?

andrej

jest bom pa tko povedala.Če se pač zaljubiš v starejšega oz. mlajšega pač j*** ga.In uživej dokler ti paše! Zakaj bi se že vnaprej spraševal kaj bo ko bo oz. al sploh lahko itd. Kar bo pa bo!Trenutek moči je v sedanjem trenutku! In življenje je prekratko da bi ga neizživeli. In za koliko lepih trenutkov se lahko prikrajšaš zaradi nekih stereotipov! Jest sem definitivno za. Kar se prijateljstva tiče, pa niso leta noben faktor.

Sem probala s starejšim (9 let), pol sem se pa (po 6 letih) noro zaljubila v mnogo mlajšega. Sicer ne vem zakaj in kako, pač tko pride. In še kr traja. In ni mi žal za čisto nič.

Kar se prijateljstva tiče je pa isto. Če imaš dobrega prijatelja leta eetak niso pomembna.

live your life!

Starostna razlika, huh... Vse lepo in prav, čeprav.. No tkole je, jst nimam neke hude prijateljice al pa prijatelja, ki bi bil full mlajši al pa starejša, bolj bi rekla da znance pa znanke, zame je še vedno prijatelj al pa prijateljica tista oseba, s katero se full dober poznaš, si že marsikaj doživel z njo, ni nujno da se vidiš vsak dan, pa vedno znova ko se srečaš, si maš tolk za povedat in tud občutek je tak, kot da sploh ni minilo velik časa od kar si se nazadnje videl. In take so bolj mojih let.

Ampak na splošno, ti lahko osebe starejše ali pa mlajše dajo neko širino, pogled na stvari, ki jih iz svojega zornega kota, iz svojih izkušenj ne poznaš, ne vidiš. Ker se ljudje navadimo na svoj način življenja in pozabiš kako si gledal na stvari npr. ko najstnik in ne veš kako boš razmišljal čez 10 let. Ampak težja mi je opredelitev iz znanca, kolega v prijatelja. Življenje nas neprestano nekaj uči in mene je par ljudi ki sem jih imela za prijatelje izdalo, se pravi se je to bolj klavrno končalo. Zato sem zdej ratala presneto previdna pri "okalupiranju" tega naziva. In mogoče zdej ljudem ne pustim več tko blizu da bi me bili v stanju prizadet.

Kar se pa tiče velike starostne razlike pri ljubezenskih vezah. Hm.

Glede tega nimam predsodkov. Kolikor takih parov pa poznam, se ponavadi take veze tudi končajo, sej v primerih ko je razlika v letih kar velika. To je to. Al neodobravanje pa posmihanje okolice, kej vpliva na to, al potem ko je zaljubljenost mimo, pa so interesi čist kontra - to povzroči razpad? Meni se zdi, samo da jim je fajn. Dokler je fajn. Za uspeh veze tako nimaš nobene garancije, zdej tud če so leta sprejemljiva. Tu je v špilu več stvari - od kemije, prilagodljivosti, da vedno znova odkriješ stvari ki so te pritegnile pri ljubljeni osebi. Ne tista začetna zaljubljenost, ki jo lahko tudi rahel piš vetra upihne, temveč z eno besedo LJUBEZEN.

Volk K.L.; tebe pa vseen mika kaj? icon_smile_wink.gif

LP,

mushi

Mushi

Že, ko si zastaviš takšno vprašanje, je jasno, da imaš s tem probleme, da si ne upaš sebe zastavit za to.

Naj ti iz lastnih izkušenj povem, da je vse možno. Vse se da, ne glede na leta.

Od oseb je odvisno koliko lahko sprejmejo, koliko napačnih vzorcev imajo napedenanih v svoji glavi.

Drugega odgovora ni!

Je možno prijateljstvo in tudi ljubezen.

Torej za konec, na drug način:

Niso nalepke tiste po katerih izbiramo prijatelja, partnerja temveč odnos. Odnos je pomemben.

Zdaj,... zdaj ... in samo zdaj

mike, razumem te jest, ampak vsaj zarad prisotnosti okolja´ je mnogokrat nemogoča´ da se ta zveza ohrani ali vsaj začne, če ni stabilnega podžiganja vsaj od enega od njiju.

bil sem .., ampak vedno dvomil.

ampak ostane v meni.

pokowc

Resnične ljubezni in prijateljstva razlika v letih ne bi smela ovirati. Ovire nastanejo šele z različnimi tabuji in moraliziranji, kar pa je že popolnoma drugazgodba.

N

Človek lahko dela, kar hoče, ne more pa hoteti, kot bi želel.

En takšen par sem poznal,poznal zato ker moža ni več,je žal umrl.

Razlika je bila 23 let.Jasno je tudi bilo,da ga bo ženska preživela,če ne bi bila kakšna nesreča vmes.Sedaj je ženska že cca 10 let sama,od smrti moža se ni več spustila v kakršnokoli razmerje.Ženska je dejansko vedela v kakšno razmerje se spušča in si ni delala preglavic in pa obremenjevala z okolico,to je bila zanjo ljubezen in sreča življenja.Kakšne boje je in še sedaj bije v vseh teh letih po moževi smrti ne vem,vendar je to očitno vzela v zakup že pri 22-ko se je spustila v ta odnos.Tako,da iz tega primera, ki ga poznam je ljubezen in seveda prijateljstvo pri veliki starostni razliki možno.

Glej naprej, če se le da,...

AU na žulj ste mi stopli!

Starost je le še ena številka več!

Ni važna starostna razlika,

VAŽNA JE LE LJUBEZEN

ali

prijateljstvo.

In če se DVA ljubita

ali prijateljujeta,

kaj imajo pri tem drugi ljudje??

Naj moralizirajo, naj opravljajo,

a potiho pa so morda nevoščljivi sreči?

Blagor vsem, ki se ljubijo

in pazijo se naj tisti, ki to ogrožajo.

Vso srečo vsem: mm, Volkcu, pokowcu ...

pa številke gor al dol!!

vaša ribica Stanka

Igriva vila pravi, da je igrivost močnejša od resnosti.

Življenje je PLES do nebes...

Imejte se radi med seboj, vedno!

live well, laugh often, love much (as you've never been hurt!)

Stara sem 24 let, osebi, ki sta mi najbližje pa 35 in 42 let. Izredno drag pa mi je, recimo, tudi prijatelj, ki je letos dopolnil 60 let (zaradi geografske razlike in časovne zasedenosti obeh se ne vidiva prav pogosto).

Sicer se pa prav fino razumem tudi z nečakinjo, ki je stara 14 let. Že celo Življenje jo sprejemam kot sebi enako in ne glede na morebitne razlike v razmišljanju, se ujameva. Še kofetkanje sva se učili! ;) :))

...Ljubezen ne pozna meja...

Suzana

*...trenutek, ko sem...*

*Ne bom se skrila za zaveso teme - povem Ti le, kar govori mi srce.*

quote:

Stara sem 24 let, osebi, ki sta mi najbližje pa 35 in 42 let. Izredno drag pa mi je, recimo, tudi prijatelj, ki je letos dopolnil 60 let (zaradi geografske razlike in časovne zasedenosti obeh se ne vidiva prav pogosto).

Sicer se pa prav fino razumem tudi z nečakinjo, ki je stara 14 let. Že celo Življenje jo sprejemam kot sebi enako in ne glede na morebitne razlike v razmišljanju, se ujameva. Še kofetkanje sva se učili! ;) :))

...Ljubezen ne pozna meja...

Suzana

icon_smile_approve.gificon_smile_approve.gificon_smile_approve.gificon_smile.gif

Mislim da gre. Ljubezen namreč.

Moja mama je od očeta starejša 8 let. Poročena sta 32 let. Seveda se spreta. In to še kako. Glede na to, da je mama levinja oče pa dvojček... In seveda sta bila izpostavljena pritiskom, sploh mama. Češ, ko boš ti stara toliko in toliko bo on toliko in toliko...ni res. Še vedno ne moreta drug brez drugega! Oj ti ljubezen...

Kar nekaj primero poznam. Ali je on starejši - 22 let - štima ful. Res. Ali pa je ona starejša - 16 let. Tudi ful štima.

So pa spet ljudje tisti, ki se jim razlike ne zdijo ok.

Sama mislim - čisto resno - da je ljubezni na svetu itak premalo. In hvala bogu, da jo kdo najde. Ma kakšna leta! Lepo vas prosim.Samo predsodki!

natalija

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Nataly-strinjam se stabo. Vse je možno in če verjameš tudi uspešno. Samo če si UPAŠ. Če pozabiš na predsodke okolice, če živiš vsak dan, vsak trenutek kot da bi bil zadnji v tvojem življenju.

Pokowc, če bi ti nekdo rekel, da imaš 24 ur do smrti in da lahko storiš, oz. izživiš kar si si vedno želel ali bi še vedno dvomil ali pa bi se UPAL...?

Angeli nas spremljajo!

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...