Skoči na vsebino

Indijanska savna

soncnica

Recommended Posts

A ima kdo kaksne izkusnje z indijansko savno?

Predvsem me zanima, kako ste to doziveli oz. kako "poteka" taka savna. Sama sem bila v savni dvakrat, vsakic sem jo dozivela drugace, zato me zanimajo tudi vase izkusnje oz. mnenja.

Soncnica

Deli na socialnih omrežjih

Hojla

Jaz sem naredil indijansko savno v sadovnjaku in mi dobro služi :)))

Sicer imam manjše probleme z ognjem, ker nimam dovolj drv in probleme s kritino, saj nimam dovolj debelih dek...

Ampak gre vseeno icon_smile_big.gif

Po končanem obredu sem se počutil osveženega, poživljenega in srečnega icon_smile_shock.gif, bilo je full lepo doživetje... ki ga nameravamo izvesti tudi jutri...

samo še nekaj, vprašanje pač: zanima me, kako se moli v potilnici... Mi smo izvajali neke svoje molitve, vasak je molil nekaj po svoje, nekateri smo tudi mrmrali molitve, mantre in besede, ki so nam tisti trenutek prišle iz duše...

L.p.

Beli Mag

Na zacetku obreda se zmoli neka indijanska molitev, potem pa po zelji. Vcasih se moli naglas, vcasih vsak zase. Veliko tudi pojemo. Najvecji poudarek je na didiriduju, med premori se moli in poje. Intenzivnost savne je bila vsakic drugacna, ta zadnja poletna je bila dalec najmocnejsa. Je bil pa obcutek po savni fantasticen..spokojnost in mir.

Mi za prekrivanje oz. streho uporabljamo oddeje in dela.

Tut mene zanima za kaj se gre tukaj v bistvu me zanima navadna savna nasploh kako to poteka,...

Resnično ne vem zakaj še nisem šla v savno, vendar prijateljica je imela slabo izkušnjo tko da bo to najbrž razlog....

mm

Gre za ciscenje tako telesa kot duha. Savna se pripravlja na prostem. Pripravi se konstrukcija iz lesa (v obliki nekaksnega igluja), na sredini je luknja za zarece kamenje, streha oz. vsa savna je prekrita z odejami. Priprava na savno je neke vrste ritual; posvetitev savne, cisceneje telesa z zajbljevim dimom, izdelovanje molitvenikov (tobak, ki predstavlja nase zelje, zahvale, probleme, zavijamo v krpice, ki na koncu zgorijo v ognju). Zarece kiamenje se poliva z vodo, nastaja ogromno pare in pa sopara. Tudi vrocina je veliko vecja kot v "navadni" savni, zato ponavadi molimo, pojemo, da preusmeris misli nase in ne na vrocino. V "nasi" savni se igra na didiridu (zdravljenje z zvokom, za vsako cakro svoj, posebaj uglasen didiridu).Savna oz. potilnica je povzeta po indijanskem vzoru, vendar je malo prirejena (v osnovi so v savno hodili samo moski, zenske so se cistile z menstruacijo) za nase potrebe, ravno zato me je zanimalo, kako to zgleda drugje. Moje pocutje po savni je bilo vedno odlicno; spokojnost, notranji mir, enost z vesoljem....je pa intenzivnost oz. trajanje tega stanja vedno drugacno. Ne vem od cesa je odvisna ta intenzivnost, je pa dejstvo, da jo vsi obcutimo isto (tole je bilo pa mocno oz. blago).

Pokowc....bom sla v savno tud tretjic, pa cetrtic...ce mi bo dano. Smo pa goli oz. oviti v rjuhe...mogoce pa le ne ves vsega, a ne;)))

Fino, da si tole odprla, Sončnica - in da ste tu nizali izkušnje.

Beli Mag - ali je res predolg text? Fino bi bilo imeti vse na enem mestu...

Sama izkušenj s savno nimam (zame savna sploh ni priporočljiva), je pa nekaj mojih frendov izvajalo to.

Nekateri so to izvajali v organiziranih skupinah, kot si fino opisala, Sončnica, moj frend pa se je v navezi še z morda kakšnim frendom kar sam loteval tega in mi je tudi takrat podrobno to opisoval in je omenjal tudi občutke, ki jih omenjate.

Skratka - očitno gre za precej razširjeno "metodo", ki pa je tudi zelo učinkovita, sproščujoča etc..

Če bi sama hotela v savno, bi hotela v točno tako. :)

Marsa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Jaz iščem le eno - da bi izrazil tisto, kar hočem... In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem". Picasso

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...