Skoči na vsebino

Jedi na preprostem ognjišču oz. v žerjavici


Recommended Posts

Pozdravljeni!

 

Zanima me kako bi si pripravili hrano če ne bi imeli nobene posode... le vžigalice ali vžigalnik pa nož

 

Gomolji: lahko spečeš v žerjavici (lahko zaviješ v list trte ali v folijo, če jo imaš pri roki);

Meso in ribe lahko nabodeš na palico, ki jo priostriš z nožem, drugi del pa zabodeš v zemljo, ali pa napraviš iz dveh debelejših palic stojalo na vsaki strani ognja, ki sta na vrhu v obliki Y, meso ali ribo prebodeš po dolžini in nastaviš na stojali nad ogenj; isto lahko narediš z zelenjavo (kot nabodalce)

 

Pa iz česa bi si napravili posodo, če bi imeli več časa na razpolago? (sklede, lončke... za solato, zelenjavno juho, čaj, vodo... tu lahko izbirate samo med materiali, ki bi jih pridobili v gozdu - les, kamen, kost, rastlinska vlakna...)

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Bom kar tukaj napisala, sem se ravno spomnila ...

 

Če ima kdo doma kamin in še samo tlečo žerjavico, jo lahko razprostre po tleh (enakomerno), na levo in desno stran postavi eno opeko, gor pa pleh, v katerem je home-made pizza (še nepečena). Pride prav dobra, tako malo po zelhanem ima okus x;)x

 

Verjetno bi se tudi zunaj s pomočjo žerjavice dalo to naredit.

Tudi čez tisoč let, tu bom stal,

sonce bo moje srce,

ena od tisoč zvezd mi bo prav ,

nosil bom njeno ime ...

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Verjetno bi se tudi zunaj s pomočjo žerjavice dalo to naredit.

 

Ja ne vem, če se ne bi zažgalo. xrolleyesx Na štedilniku že ne rata. xnckrivx

Enkrat je en frend napravil pečico iz mokre mivke, smo bili na Sotočju v Tolminu... nekje je dobil kos pločevine, kamor je postavil testo z zelenjavo in sirom, spodaj je dal žerjavico, z drugim kosom pločevine je pa napravil vratca. Pica je bila boljša kot v vsaki najboljši piceriji... njam. xokx Samo je bil tip picajolo, pa ima ful let izkušenj s pripravo pic.

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Perutnino in ribe lahko spečeš enostavno tako, da dobro premesiš ilovico , vanjo zaviješ ribe, lahko tudi celega piščanca, vse skupaj pa zakoplješ v žerjavico . Tle je še en hec- piščanec ni obvezno, da je oskubljen- perje ostane na glini, ko zadevo razbiješ . Isto lahko uporabiš tudi za bučke in še kaj ...če pač nimaš žara- rosfrej, litoželeznega, mreže ,ali pa folije.

Drugače je pa dobro ploščo iz marmorja pred uporabo za peči na njej- uokvirit- zavarit železen okvir, ki ploščo oklepa, ker sčasoma poči in okvir jo pač drži še naprej skupaj...

Če imaš pa folijo- kot je dejala strelka- lahko v njej pečeš zavito tako in tako praktično vse- v žerjavici.Ribe so še posebej dobre, ker zadržijo svoj sok / če ne pečeš predolgo/ .

Enako kot marmor, se lahko v naravi uporablja tudi skoraj vse ostale ploščate kamne-apnenci imajo praktično isto mineralno sestavo, le da je marmor metamorfen apnenec...z dodatki seveda...

xegox :palec:

Moja spletna stran

http://www.teate-reiki.com/

Moji knjigi

 

Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

imu!!

vroce kamne das v zemljo, zelenjava, hrana,zelenjava in pokrijes z zemljo.

 

saj veste, polinezijci...

mia

TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ.

 

Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal

 

 

 

http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

imu!!

vroce kamne das v zemljo, zelenjava, hrana,zelenjava in pokrijes z zemljo.

 

saj veste, polinezijci...

mia

 

A poznaš bolj podroben postopek... si to že kdaj počela? Koliko kamnov, koliko časa pečeš, kako veš kdaj je pečeno, kako globoko luknjo moraš izkopat in s čim jo izkoplješ če nimaš orodja, s čim zaščitiš da ni potem umazano od zemlje (Mogoče kakšni listi? Kateri?), s čim soliš oz. izboljšaš okus če nimaš soli... itd...

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

meso je lahko riba pa piscanec, ga zacinis.. das zraven krompir.zdej ponavad dajo une banane k so k kruh pa spodaj das palmove liste.

natancno nevem kok kamnov pa kok globok, je pa to na vrovi zerjavici, se vse kuha in traja kar nekaj ur pa hudicevo dobr je...

TAKO BLIZU, KOT SI ŽELIŠ BITI, SI TAKRAT, KO SI NESKONČNO DALEČ.

 

Nothing is so intolerable to man as being fully at rest, without a passion, without business, without entertainment, without care. Blaise Pascal

 

 

 

http://www4.slikomat.com/07/1208/d1g-26066d.jpg

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

(popravljeno)

Ja super ideje... xokx Vas moram prav vseh pohvalit. :palec: x:Dx

 

Matjaž Bogdan: Kako veš kdaj je pečeno, če pečeš v ilovici?

 

Sem se pa spomnila tudi na mlado koruzo, ki smo jo vsako leto pekli na žurih.... najboljša je bila če si nitke populil ven, liste pa pustil in jih prevezal s kakšno močnejšo travo, da je držalo skupaj, potem pa zagrebel v žerjavico in pustil nekaj časa, da se lepo zapeče (ko je pečena začne ful lepo dišat)

 

Kaj pa kruh iz moke divjih trav? Je to že kdo delal?

Popravljeno -> ale`74
http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...