Skoči na vsebino

Divje rastline v prehrani


Recommended Posts

:vragec:

 

pa koprive so dobre namest soli

butalci so jih clo gojil

kuko je pa z vsebnostjo joda bi pa solni strokovnjak sstane kej povedu

pa porny mora met tut kej izkushenj na tem podrochju

 

 

zlomk.....tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Uuuu strelka, super :palec:

S čemažem sem se letos prvič srečala. V bistvu niti nisem vedela, kaj je to, predstavili so mi ga pa kot "divji česen".

Jedla sem pa čemaževo juho in je bila perfektna :yumy: Recepta nisem vzela pa tudi nisem se pozanimala, kje se da to kupit pa tako x:Ix Oz. kje pri nas to raste.

Sem pa malce razočarana, da znižuje krvni pritisk, ker ga rabim zvišat :sori:

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 3 weeks later...

Včeraj sem nabrala še eno rastlinco, ki je malo znana pa zelo okusna.

 

Volčje jabolko ali lampijonček

 

 

http://img184.imageshack.us/img184/1205/lampijonek04uk6.jpg

 

 

Plodove lahko posušimo ali vložimo v alkohol in pomagajo pri zdravljenju težav z ledvicami in mehurjem. Volčje jabolko ima veliko vitamina B in C, zato so plodovi učinkovito sredstvo proti gripi in prehladom. Pomagajo tudi pri pomladanski utrujenosti in pomankanju vitaminov.

 

Mala oranžna kroglica s pergamentnimi listki, ki niso užitni, je lep okras za praznične jedi, zdravilni sadež pa je uporaben za vse: marmelade, pijače, sladice, bovle, kompote, sadne solate, zlasti pa za sprotno osvežitev. Plodovi so okusni tudi v zelenjavnih solatah, tudi paradižnikovih, lahko jih damo v pikantne jedi ali spremenimo v sladke ali kisle, presne ali kuhane omake.

 

Jaz ga nabiram predvsem za čaj.

 

Tu sta pa še dva recepta za popestritev.:

 

Osličev file s korenčkom in volčjim jabolkom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 filejev osliča, 20 plodov volčjega jabolka, 30 dag majhnih korenčkov, sok pol limone, 5 žlic oljčnega olja, sol in peteršilj.

Na oljčnem olju hrustljavo popecite osličeve fileje, jih preložite na krožnik in solite. Na preostalem olju prepražite na štiri vzdolžne dele narezane korenčke in zalijte z 1 dl vode. Ko zavre, dodajte volčja jabolka, limonin sok in solite po okusu. Dušite še toliko časa, da se korenje zmehča in se omaka malo zgosti. Na krožnike naložite korenčke z volčjimi jabolki, nanju položite osličev file, prelijte z nastalo omako, posujte s peteršiljem in takoj postrezite.

 

 

Sadni koktajl z volčjimi jabolki

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag plodov volčjega jabolka, 10 dag sladkorja v prahu, 0,5 dl konjaka, 25 dag svežega ananasa, 25 dag belega grozdja, 0,5 melone, 1 banano, sveže stisnjen sok pol limone, metine lističe za okras.

Ananas olupite in narežite na koščke velike za grižljaj, dodajte razpolovljeno grozdje in narezano banano. Polovici melone odstranite semena in z nožem za dolbenje izdolbite kroglice. Vse sadje pokapajte z limoninim sokom in premešajte. Volčja jabolka skupaj s sladkorjem in konjakom zmiksajte v preliv. S tako pripravljenim prelivom prelijte sadje in postrezite v koktajl kozarcih.

 

Še vedno pa sprašujem

---> BAMBUSOVI VRŠIČKI???

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...