Skoči na vsebino

Obsesivno kompulzivna motnja

Recommended Posts

Jaz pa bi samo nekaj vprašal, če lahko :)

Mene zanima, če je možno, da ima človek tak hudo to motnjo, da ima vedno občutek da mora pojest vse v njegovi bližini, pa tudi spiti vse :?:

Ker pač, poznam primer, ko je oseba se nažirala do konca, krožnik dobesedno polizala, pojedla vse čokoladice, bonbone, sladkiše, spila ves sok, potem vse skupaj pobruhala, in nato zopet mela strašno željo po hrani, medtem pa je ves čas ponavljala: "Moram jest, moram pojesti vse, ker moram shujšat. " Na vprašanje zakaj mora vse pojest, pa je smao ta oseba odgovorila: "Ker moram!"

Zdaj pa me samo zanima ali je to psihoza al res obsesivno kompulzivna motnja :?:

Hvala :)

Je suis FÉROCE, FABULEUX ET PARFAIT!

If you have great passion, then you can do high fashion!

Deli na socialnih omrežjih

Aha hvala za razlago ;)

Drugače pa smo ugotovili v čem je problem, oseba hoče premestitev v drugo bolnišnico, torej bi naredila vse, da bi bila premeščena v splošno bolnišnico, tudi škodovala sama sebi.

Psihoza pa je duševna motnja (za razliko od nevrološke motnje), Shizofrenija je lepa oblika psihoze, pa tudio blodnje, prisluhi so psihoza.

hm... ena podobna obsesija je lahko za nekatere tudi - če bom tak in tak bom ful kul... sej ne rečem... rabmo en cilj, ko smo mladi in moramo nekam usmerjat energijo... x:px

groza... ne vem če bi se jaz ubadala s takimi pacjenti. za to rabiš pogum..

papa

in živce, celo noč je tolkla po steni tak da je v steno luknjo nardila, roko ma zdj celo črno, in včeri lepo doktarju začne: "doktor, doktor, glejte kako so me sestre ponoči preteple! " Jebemo baba bom jaz tebe enkrat pretepo, tak da ti bo slabo :angry:

Pa mislim lej, saj ne rabiš pogum, ok dobro mene je blo predvsem strah, da če bom videl kilo dreka al pa če me bo kdo pokozlal, da bom čist otrpnil, in ne bom mogel nadaljevat z delom ,ampak ko se te ene 3x nekdo pokozla, se še sam nasmehneš, rečeš hvala in se greš preoblečt ;)

Ja no, včeraj je grozila, da če je ne bomo dal v posteljo, bo se z vozička dol vrgla (doktor je naročil naj bo čez dan na vozičku da ne dobi preležanin), in je sam to težila, no in jaz grem za 5 sec. v jedilnico vode pit, za mano je doktor odklepal vrata oddelka, strežnica je tam urejala hodnik, ena izmed sester pa bila v ambulanti pisala proces zn, in evo, kar naenkrat slišim velik BUM, in AUUUU, letim na oddelek, in evo, ženska že na vseh štirih, in najprej se mi je smilila, ampak se mi je nehala ko je podala naslednjo izjavo: "Gospod, doktor, glejte, sestree so me z vozička dol poitisnile!!! " Mislim, halooo, saj je videl vse da se je sama dol vrgla, je malo polsušala, da naj ne grozi in naj ne izsiljuje več, ker z takim obnašanjem nebo nič prej ven prišla ;)

Kolega (ex profi boksar) je delal kot bolničar. V eni od psihiatričnih ustanov.

En teden jih je imel "poštimane" kot vojake v vojašnici.

Tudi na "polno luno" niso preveč "rogovilili".

Pa ni fizično se dotaknil nobenega. Zadoščalo je, da se je pokazal. In rekel par besed. Bil avtoriteta z osebnostjo, nastopom.

Ko pa je hotel en pacient drugo pacientko... (xxx scena proti njeni volji). Je uporabil strokovni prijem. Ga ni udaril.

Pacient je bil kasneje prestavljen v Idrijsko psihiatrično ustanovo.

_________

_________

Drugač pa sem primer omenjenega "žretja; dobesedno žretja" s fazami nehranjenja (občasnimi) zaznal pri znancu.

Katerega zdravijo za depresijo.

Blodenj, prisluhov katere ima pa niso evidentirali. Ker jih še za silo kontrolira do neke mere.

_________

_________

Diana:

*človek se nažira, ker se hoče skrčit. prist v tisto stanje, ko je bil majhen in mu je hrana predstavljala ljubezen, mamo, nekaj zlo pomembnega... ne le neki kar rabimo za to, da zrastemo, preživimo in funkciorniramo.

oseba ne zna ločit med funkcijami telesa in čustvi.*

Za znanca bo tole kar držalo.

dobro si se znajdu.

si predstavljam sebe...

ste padla? dejte vam pomagam... uf uh...

boste šla malo spančkat..

(boh pomagi v glavnem)

Jah glej, DOBRA medicinska sestra oz. zdravstveni delavec ne more in ne sme razmišljat kaj bo naredil, ampak mora reflekso se pognat, tako kot jaz prevčerajšnjem, jaz nisem razmišljal kdo bi lahko zdaj pal, oz. če je sploh kdo padel jaz sem samo letel ko šus na hodnik, pa smo jo postavil nazaj v voziček in jo sfiksiral (zavezal) da nebi spet padla.

Saj prvo sem mel probleme, kaki teden, se mi je en posral pa nisem vedel kaj naj naredi, in čakal sestre da mi pomagajo, zdaj pa nego izvajam včasih kar sam (čeprav bi morala praviloma 2)

marsikdo tega ne zna... bi jst rekla

:palec:

x:o)x

raje pucam drek od mojega psa, kot njihov...

Eh, meni pa je prav ql, no na tem oddelku ne, ker znajo bit ženske okoli 30 49 leta starosti prav tečne, mislim jo lepo porihtaš, nahraniš, pomagaš pri vsem, a kaj dobiš? Nič, pošlje te v pizdo materno, meni je blo vredu z starostniki delat, ker ko sem jih lepo uredil in vse, so se mi 5x zahvalil potem, kot da bi jim rešil življenje, a sem ga pa samo držal da ni padel pri tuširanju :) Tak da sem včaih komaj čakal, da se mi je kdo posral :) Zdaj pa več ne, ker tak al me bo počila al pa užalila :rolleyes:

Pa sej ko se navadiš gre, meni je tudi blo hudo :)

"...marsikdo tega ne zna... bi jst rekla"

_________

Bo držalo.

Ja ali pa ma nevrološke težave, pač ne začuti kdaj mora it na wc, kdaj mora jesti in podobno. Saj mislim, že tak je inkontinentna, tak da če ne zazna kdaj je želodec poln, se nebi čudil :blink:

:2src: ja, stari... tak ti to je... kolko ljudi celo popiva dokler se še komi drži na nogah, in ne leto, pol gre sexat z neznanci... :inocent: temu pa jaz rečem...da ne zna ločit telesnih funkcij od bilo česa druzga in je vse za norišnico:)

skratka, glede na kvaliteto ljudi in medicinske pomoči ter zaposlenih tam kjer gre za življenja... :inocent: in na vse skupaj... gremo lahko delat kamor hočemo, ker so normalni ljudje tako redki (in znotraj sposobni ter porihtani) kot ..

:) lasje na njegovi glavi...

behy, jaz drugače verjamem v to, da si ti pripravljen držati rugobo med tuširanjem... :lol: :lol:

a veš..... :irs: ... mogoče ti bo kateri kaj zapustil... mislim, logike ti...

a veš? če nategneš staro babo, boš lahko živel na njen račun (če ti rata)... :wOOt: :!:

tko MIMOGREDE!!!!

Oh, ti pa si pokvarjena :D

x:Ix in kaj te žene v to, da se ukvarjaš z nego?

hvalevredno dejanje... :palec:

si predstavljam, da bi mene tko... xrolleyesx mogu pobirat...

in mi brisat rit... x:Ix

Ej ma ne vem, meni je to super delo, enostavno mi je, ne vem povedat točno zakaj. Ampak ko delam ustno nego bolane ustne votline, mam 3dmdolge škarjice, 6 gobic, ledvičko in železno posodico pa betadine, mi je to tak fajn šarat z predpasnikom, masko in rokavicami po nekogaršnji ustni votlini :D Tak pomembno se počutim, pa onokrat ko sem spremljal starejšo gospo v mesto, in sem jo držal pod roko da ni padla in so me vsi tak pozdravljal (bil sem v uniformi btw :) )

Če bi te en lušten fant vedno pobiral, bi se namerno dol metala.

Behemoth, v redu fant si.

Pomagaš ljudem v tej dobi, ko vsi drugi samo sebi pomagajo.

Behemoth, dober fant si.

Delaš stvari, ki jih večina ne bi hotela, želela.

Ti hočeš, ti želiš.

Pogumen fant si.

Bodi sedaj še pameten in se poskušaj zavedati, da se o drugih pacientih ne govori.

Če ne že iz radovednosti, če ne že iz zaupnosti podatkov in če ne že iz N.M iz Z.H, pa kdo sploh ve, kdo je on.

Hvala :D Se trudim ;)

Ja, sem malo preštudiral ta kodeks etike in se posvetoval z prof.etike in komunikacije pa je rekla, da ne smem izdat imena priimka in demografskih podatkov pacienta, lahko pa seveda uporabim njegovo/njeno bolezen kot primer, tako tudi obnašanje, ampak ne kot je ta tema aktualna (npr. da bi neka medijsko znana osebnost bila hospitalizirana v norišnico, jaz pa bi naslednji dan govoril o zdravstvenem stanju tega pacienta, in kako je bikl včeraj hospitaliziran) moram počakat ene par dni/tednov/mesecov da se malo razpihajo tračim potem pa lahko o tem govorim.

Saj ta oseba je že boljša, pa že dolgo je ni več med nami ;)

ha ha... :inocent: to misliš sebe? dragec, ko boš ti enkrat mene dvignil ti bom kupila pivu, pa čeprav bom šla v ćuzu... (zaradi zavajanja in nadlegovanja mladoletne osebe) x:o)x

Jap, to pa mislim na sebe :D :) Ok, dobro, saj mi že lahko vnaprej daš za peer, ker če jaz lahko v službi postavim na noge žensko, ki ima 150kg, potem bom tebe, ki jih imaš nekje 50-60-70 (al ne vem kolko) z lahkoto :)

se bom javila enkrat za brezplačno pomoč v domu za ostarele, kjer bom lahko vadila to, česar se bojim, in če bo treba katerega držati med kopanjem, eh... kit, ... bom tudi to...

Ja sej, tu pa tam se tudi zgodi da se ti bo zagabilo, odvisino kake volje boš, meni je danes tudi gor dvignilo, ko sem plenico menjaval :icon1_blush: Eh, pa tudi najboljši sestri se to zgodi - se s tem tolažim :D :lol:

Jaz pa bi samo nekaj vprašal, če lahko :)

Mene zanima, če je možno, da ima človek tak hudo to motnjo, da ima vedno občutek da mora pojest vse v njegovi bližini, pa tudi spiti vse :?:

Ker pač, poznam primer, ko je oseba se nažirala do konca, krožnik dobesedno polizala, pojedla vse čokoladice, bonbone, sladkiše, spila ves sok, potem vse skupaj pobruhala, in nato zopet mela strašno željo po hrani, medtem pa je ves čas ponavljala: "Moram jest, moram pojesti vse, ker moram shujšat. " Na vprašanje zakaj mora vse pojest, pa je smao ta oseba odgovorila: "Ker moram!"

Zdaj pa me samo zanima ali je to psihoza al res obsesivno kompulzivna motnja :?:

Hvala :)

behy... ti si pa cist notr padu... x:Dx vsaka ti cast :palec:

zanima te, ce je mozno, da ima clovk itd... JA JE! vse je mozno! xsrcx nc cudnga...

zanima te se, ce je to psihoza al o.k.m? nisem prebirala dalje komentarjev ampk po moje je psihoza! ker o.k.m spada med nevroze, psihoze so pa psihoze... sej sam tud vidm, da ves... in glede na to, da so motnje z prehrano (ala bulimija, anoreksija) psihicne narave... gre tud ta motnja po moje med psihoze... Pa za o.k.m. je tud vse za odtenek drugac... Drugac pa se ne obremenjevat z poimenovanji in uvrscanji... to bolj kt ne sam omejuje... imena in razpredalckarija so pravzaprav cist nepotrebna... tko za orientacijo - to je pa vse... vec + prinese, ce med delom raje opazujes posledice, ugotavlas vzroke... ... itd itd x;)x

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

behy... ti si pa cist notr padu... x:Dx vsaka ti cast :palec:

zanima te, ce je mozno, da ima clovk itd... JA JE! vse je mozno! xsrcx nc cudnga...

zanima te se, ce je to psihoza al o.k.m? nisem prebirala dalje komentarjev ampk po moje je psihoza! ker o.k.m spada med nevroze, psihoze so pa psihoze... sej sam tud vidm, da ves... in glede na to, da so motnje z prehrano (ala bulimija, anoreksija) psihicne narave... gre tud ta motnja po moje med psihoze... Pa za o.k.m. je tud vse za odtenek drugac... Drugac pa se ne obremenjevat z poimenovanji in uvrscanji... to bolj kt ne sam omejuje... imena in razpredalckarija so pravzaprav cist nepotrebna... tko za orientacijo - to je pa vse... vec + prinese, ce med delom raje opazujes posledice, ugotavlas vzroke... ... itd itd x;)x

Ja sem ja :D Čeprav ni moja naloga zdravljenje, ampak negovanje, lajšanje bolečin, tolažba...ipd. samo vseeno je boljše, če razumem zakaj je tak, da vem al naj bolnika naderem (ker sam rad to dela) ali pa je pač takšne narave (potem pa ga nebom) :D hehe, ne saj se šalim, ampak da vem al naj ga tolažim al koji qurac :) hehehe

No kapy, hvala, sej mislim ona ima take fore, včeraj si je nebo do krvi skrampala, tak da bi se skoraj utopila v lastni krvi, potem pa ko smo jo uredil in pošlihtal ,pa je zvenelo kot da bi hotela lasten jezik požret (je možno, ampak moraš bit nezavesten :P ) mislim, uberfukjena baba :rolleyes: Pa sem jo vprašal, za koji qurc to dela, pa je rekla: "vam in dokotorjem delam oslugo" jebemo, če bo meni ktera samomor nardila, potem mi nebo nredla osluge :rolleyes:

bljack, verjetno si jo je prej sam dal dol... :icon1_blush:

ja kako? Ženska je vsa omotična, za nekaj pa se ja mora držat da dol ne pade!

Sem jo kar sam, lastnoročno menjal :) odstranil v koš vrgel in novo namestil ;)

hudo, ...a je bla kosmata in kakšna? pardon.. hecam se... vem da gre za resne zadeve. x!x

:8):

behy je previjal kosmato staro baboo... :lol:

Kaj pa če bi bila to tvoja mama ali babica???

Ali nebi bil VSAK vesel, če bi za njegovo/njeno mamo skrbbel nekdo, ki ima rad svoj poklic, v njem uživa, je prijazen in z veseljem pomaga?!?!?!

Jaz vem da bi bil :)

Pa kaj pa če boš čez nekaj let, pod moje (nežne) roke padla, a? Bi ti tudi blo fajn, če bi ti nekdo pomagal, prijazen kot sem jaz :)

BTW: Ženska ni bla kosmata, čeprav so nekatere kar fejst ;)

x8Dx želo dobro. seveda bi!!! jih bom kar napotila k tebi, ko bo moj čas za nego pa??? bi blo čist fajn, ko bom rojevala naprimer :) bi posegel v moje mednožje in izvlekel ven kosmatega hudička... :2src:

Ne, jaz pa bom nekoč diplomirani zdravstvenik (negolog), tisti ki vlačijo ven iz mednožja kosmate hudičke pa se reče babica, mogoče boš padla moji sošolki pod roke, ona gre to študirat ;)

dragec, kaj misliš da bo tvoja sestra ko bo stara, pa zato ni treba nič študirat, veš? :kiss: :frog: :fool: :flower:

pa šošolka, no...

Potem pa diplomirana Babica :P

Aja, pa moja sestra nima namena imeti otrok, torej je nemogoče da bo babica

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...