Skoči na vsebino

Azijska hrana


*Ana*

Recommended Posts

A se kdo tukaj še zanima za azijsko hrano. No, to temo sem drugače odprla bolj z namenom, da bi eno stvar vprašala.

 

Zanima me, če je že kdo poskusil pripravit kakšno korejsko jed in sicer me podrobneje zanima kimbab [kimbap]. Ena izmed sestavin pri kimbabu je tudi morski plevel (ima črno-zeleno barvo), ki se uporablja tudi pri zvijanju sušija. Povedali so mi, da se ta plevel da dobit v kakšni azijski trgovini, pa bi rada vedela, če kdo pozna kakšno ali pa če se kje drugje v Sloveniji to da kupit?

 

Upam, da mi bo kdo znal pomagat :inocent:

Na nekaj lahko vedno računamo... da bo šel čas naprej ne glede na vse...
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

tale črnozele plevel v katerega se zavija suši (alga alkajže) majo tut v hipermerkator šiška. Vsaj tm sm to vidla zarolano v rolice.

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jaz bi se pa priporočala za kak fajni recept x:)x

Tale RIŽ S ŠPINAČO (PALAK ČAVAL) sem zadnjič skuhala.

Indijski recept, pravzaprav kar Hare Krišna kuhinja :)

Verjetno ni neka kestremno azijska jed, ampak meni je bil :yumy:.

 

Potrebuješ (za 4 osebe):

350 g riža basmati ( ali drug kakovosten vendar ne predkuhan riž)

700 ml vode

250 g sveže špinače (meni je bilje, če je več špinače)

1 žlica ghija (ali masla)

1 žlička zmletega koriandra (najbolje cela semena, ki jih sama zmelješ ali zdrobiš)

2 lovorova lista

100 g opranih nesoljenih arašidov (po želji)

1 ščepec zmletega črnega popra

1,5 žličke soli

 

Riž opereš in ga za 15 min. namočiš in odcediš. Vodo zavreš. Oprano špinačo popariš z vrelo vodo in izpereš z mrzlo vodo, potem jo drobno narežeš.

 

V srednje veliki kozici segreješ maslo na katerem med stalnim mešanjem opražiš zmleti koriander in lovor, da zadiši. Dodaš dobro odcejen riž in ga pražiš dokler zrna ne vpijejo masla in postanejo prosojna. Dodaš špinačo in mešaš eno minuto. Zraven vliješ vročo vodo in ponovno zavreš.

 

Pokrito kuhaš 20 minut (brez odkrivanja in mešanja!) na šibkem ognju. Če boš uporabila arašide, jih dodaš brez mešanja, 5 minut pred koncem kuhanja. Ko je kuhano dodaš poper in sol in premešaš z vilicami.

 

Namakanje: 15 min.

Prprava: 30-40 min.

 

Po knjigi Krišnova kuhinja.

Pri duhovnosti ne gre za težnjo po biti duhoven, temveč pomeni biti resnićen.

Spirituality is not about being spiritual. It's about beeing real.

by Tony Samara

 

NAGAJIVA USTVARJALKA

RECEPTKI

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

hej, naslov se mi je bral prav :xx!: ampak pol, k sem recept prebrala do konca, je pa njami x:px še posebej, k je notri lovor in koriander k ga obožujem, no manjka mi sam še rožmarin pa kumina, ampak vsega človek ne more zmer imeti an :8):

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

jst bi sam to rada povedala, da majo v Hoferju odličen konzerviran liči, pa še tok drag ni, kt v merkatorju :vragec:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Tale RIŽ S ŠPINAČO (PALAK ČAVAL) sem zadnjič skuhala.

Indijski recept, pravzaprav kar Hare Krišna kuhinja :)

Verjetno ni neka kestremno azijska jed, ampak meni je bil :yumy:.

 

Potrebuješ (za 4 osebe):

350 g riža basmati ( ali drug kakovosten vendar ne predkuhan riž)

700 ml vode

250 g sveže špinače (meni je bilje, če je več špinače)

1 žlica ghija (ali masla)

1 žlička zmletega koriandra (najbolje cela semena, ki jih sama zmelješ ali zdrobiš)

2 lovorova lista

100 g opranih nesoljenih arašidov (po želji)

1 ščepec zmletega črnega popra

1,5 žličke soli

 

Riž opereš in ga za 15 min. namočiš in odcediš. Vodo zavreš. Oprano špinačo popariš z vrelo vodo in izpereš z mrzlo vodo, potem jo drobno narežeš.

 

V srednje veliki kozici segreješ maslo na katerem med stalnim mešanjem opražiš zmleti koriander in lovor, da zadiši. Dodaš dobro odcejen riž in ga pražiš dokler zrna ne vpijejo masla in postanejo prosojna. Dodaš špinačo in mešaš eno minuto. Zraven vliješ vročo vodo in ponovno zavreš.

 

Pokrito kuhaš 20 minut (brez odkrivanja in mešanja!) na šibkem ognju. Če boš uporabila arašide, jih dodaš brez mešanja, 5 minut pred koncem kuhanja. Ko je kuhano dodaš poper in sol in premešaš z vilicami.

 

Namakanje: 15 min.

Prprava: 30-40 min.

 

Po knjigi Krišnova kuhinja.

 

 

ravnokar prezikusam!

genialno!

 

malo spremenila:

nisem vsega skup takoj kuhala, ker mi je skoda spinacko 2o min kuhat,

pa sem dodala se malo janeza inu pretiravala z gheejem,na koncu pa obilno sezama gor, ker mi je

super, bolj kot arasidi...skratka: vse spremenila (sori Krisna), ampak je se vedno super! x:Dx

 

drugic dodam se bucke naskrivaj, pa malo ingverja, ampak hvala za idejo!

Variety is the spice of life.

Kdo lahko spremeni svet?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 2 years later...

Azijska kuhinja je zakon, vsaj meni.. Predvsem njihove omakce so super http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

 

 

Pa me zanima če ma kdo kakšno koristno stran z recepti? Lahko tudi tujo ker naše nisem našel... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon27.gif

 

Predvsem me zanimajo njihovi špageti in vse ostalo kar zraven paše v vok... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Azijska kuhinja je zakon, vsaj meni.. Predvsem njihove omakce so super http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

 

 

Pa me zanima če ma kdo kakšno koristno stran z recepti? Lahko tudi tujo ker naše nisem našel... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon27.gif

 

Predvsem me zanimajo njihovi špageti in vse ostalo kar zraven paše v vok... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

Ni zdrava stran voka v tem, kaj vržeš vanj, pač pa v tem, da se nad 65°C pregreje samo površina živila.

Ni nobene potrebe, da uporabljaš živila iz Azije, namesto od svoje branjevke na tržnici x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ni zdrava stran voka v tem, kaj vržeš vanj, pač pa v tem, da se nad 65°C pregreje samo površina živila.

Ni nobene potrebe, da uporabljaš živila iz Azije, namesto od svoje branjevke na tržnici x;)x

 

Že, že... Ampak vseeno bi kakšen recept, kaj vse dati notr... Nikol se nisem spravil še delat azijskega kosila, niti nobeden drug v hiši... pa bi probal kaj sami nardit... ne vem pa kako točno in kaj vse dati na kup http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Že, že... Ampak vseeno bi kakšen recept, kaj vse dati notr... Nikol se nisem spravil še delat azijskega kosila, niti nobeden drug v hiši... pa bi probal kaj sami nardit... ne vem pa kako točno in kaj vse dati na kup http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

Težko boš pri nas našel sveža azijska živila, konzervirana so pa ravno tako slaba, kot naša.

Kar se splača uporabljati, je kitajski naravno posušen čili in ko ga boš dodal pod 65° v svoje omakce, se ti bo vse zdelo azijsko x;)x

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Že, že... Ampak vseeno bi kakšen recept, kaj vse dati notr...

 

jup. lajf je žurka. usak dan kej nouga x:)x

ampak predno se lotiš kuhanja, 3x preweri sestavine, k jih po receptu rabiš, ker nisem ziher, da imaš sesekljana pasja jetra in ledvička vedno u špajzi na zalogi x:Ix

sploh nimam besed... miiiissslllmmmmmm....
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Azijska kuhinja je zakon, vsaj meni.. Predvsem njihove omakce so super http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif

 

 

Pa me zanima če ma kdo kakšno koristno stran z recepti? Lahko tudi tujo ker naše nisem našel... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon27.gif

 

Predvsem me zanimajo njihovi špageti in vse ostalo kar zraven paše v vok... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif

 

:eek: x?x xrolleyesx

 

Kam si pa gledal? x:o)x :inocent:

 

Indijska kuhinja

 

Poleg indijske imaš tukaj od azijskih še japonsko, indonezijsko, kitajsko, tajsko... x:px

Od ostalih pa mehiško, italijansko, sredozemsko itd... x8Dx

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.


Lord Alfred Tennyson - Ulysses

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

jup. lajf je žurka. usak dan kej nouga x:)x

ampak predno se lotiš kuhanja, 3x preweri sestavine, k jih po receptu rabiš, ker nisem ziher, da imaš sesekljana pasja jetra in ledvička vedno u špajzi na zalogi x:Ix

Mater, ko sem malo poguglal okrog azijske hrane, se mi je še riž zasral :xx!:

 

http://zadovoljna.si/clanek/trend_report/hrana-ob-kateri-se-vam-obrne-zelodec.html?&page=2&p_all_items=9

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:eek: x?x xrolleyesx

 

Kam si pa gledal? x:o)x :inocent:

 

Indijska kuhinja

 

Poleg indijske imaš tukaj od azijskih še japonsko, indonezijsko, kitajsko, tajsko... x:px

Od ostalih pa mehiško, italijansko, sredozemsko itd... x8Dx

 

OK, ne vem kam sem gledal http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon27.gifhttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_clown.gif

 

Hvala http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Azijska kuhinja je zakon, vsaj meni.. Predvsem njihove omakce so super

 

Joj, meni pa zelo redko.

Kitajske sploh ne maram, sploh pa v Sloveniji, kjer je vse tako mastnooo. Še zelenjava je čisto mastna.

V New Yorku sta pa prijateljici naročili piščanca, pa sta ga dobili skupaj z glavo vred :sick: Meni to resnično ne gre.

Tajska.... Po restavraciji Da Buda sodeče, mi tudi ni kaj preveč všeč (sicer pa tudi nima kaj preveč dobrega ugleda, kar se tiče čistoče).

Indijska... Vegedrom... ne hvala. Najprej mi je bila po moje celo všeč, potem pa vedno manj... pa tudi odnos ljudi tam ni na nivoju.

Sicer sem pa indijsko jedla tudi v Londonu in je bila čisto druga zgodba. Mogoče malce preveč začinjeno zame, ampak vseeno dobro. :palec:

Če bi že morala izbirati bi med japonsko (tudi Sushimama mi je všeč v Lj, čeprav je daleč od tega, kar delajo drugod.. se mi zdi, da je suši narjen bolj na slovenski način. Imajo pa super sladice :yumy: ) in indijsko...

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest razlika

En preprost japonski recept, ki ne vključuje sveže zelenjave, sadja itd. In vse sestavine se dobi v malo večjih trgovinah z azijsko polico.

 

Soba (zdajle sem gledala po internetu.... je kup enih receptov, no jaz sem delala po tem): ajdove rezance skuhaš, popražiš sezamova semena (nič olja ali začimb ne dodaš), na malem ognju in zelo na hitro. Narežeš nori alge na tanke rezine, vržeš gor na rezance(vodo seveda prej odcediš), skupaj s sezamom. Potem zmešaš sojino omako z wasabijem in v to namakaš te rezance. Zelo okusno.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Super tema (sploh nisem vedela da jo imamo). :palec:

 

Maram azijsko hrano, še posebej japonsko. No tud indijska mi je všeč (indonezijska itd.), kitajska pravzaprav še najmanj, ker (kot je že omenila Michelle), je prvič premastna, prezagatna, pa preveč ima teh natrijevih glutaminatov in tega vsega, pa mi potem kar srce razbija in čist sem nasičena in kar duši me od vseh teh snovi.

Je pa res tudi, da je, podobno kot pri japonski hrani oz. japonskih restavracijah, jedilnik zelo prilagojen našemu okusu, tako da morda smo tud *potrošniki sami krivi*, da je potem ponudba taka.

Ker če greš v japonsko restavracijo in hočeš dunajski zrezek recimo, potem je trapast, da laziš v japonsko, a možnost, da bodo kaj podobnega vključili v svoj jedilnik - pač skladno s povpraševanjem.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest sstane

Nekaj je dejstvo, hrano moraš uživati tam, kjer je doma, kajti samo tam je pripravljena maksimalno zdravo, vse ostalo je preseravanje in rizik za zdravje.

Pri voku gre pa za zdrav način priprave, ne pa za vsebino.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Guest razlika

Nekaj je dejstvo, hrano moraš uživati tam, kjer je doma, kajti samo tam je pripravljena maksimalno zdravo, vse ostalo je preseravanje in rizik za zdravje.

Pri voku gre pa za zdrav način priprave, ne pa za vsebino.

 

 

Zdaj pa ti to argumentiraj. Pa ne z enovrstičnico, ampak konkretno. Kje je hrana doma? A tam, kjer so izključno z vozovi in s konjsko vprego sebe in hrano in ideje selili po svetu? Kaj ti je to zaena nostalgija?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ne, Stane (najbrž) misli s tem, da je optimalna hrana za nas tista, ki raste/se prideluje v naši bližini, s čimer se sicer strinjam (saj je tudi logično, saj smo poseljeni na različnih koncih in se temu primerno prehranjujemo, temu primeren pa je tud pridelek), a mislim da ni nič narobe, če še kaj takole vključimo v svoj jedilnik - če je pač možnost in če nam je to všeč.

Saj ti včasih zadišijo tudi kake *izredne snovi*, ki jih morda rabiš in dobiš na tak način.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...