unis 20. november 2007 Prijavi Deli 20. november 2007 čak, ma kero finto misleš od rinpocheja?kdo je pa tip z imenom, čak morm pogledt v knjigo..gyatrul rinpoche.. ? jzt sm njega bral. kje je razlika? Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zerkalo 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Čas pozna samo um,v resici obstaja samo sedanji trenutek,zdaj in tu.Vse kar um določa ima neko razdaljo od tu do tam,vseeno kakšno,to naj bi bil čas.Recimo temu spomin,zaznava,reakcija,.... V resnici obstaja vse, s časom, umom, sedanjimi in prihodnjimi trenutki vred. Le naše nedojemanje časaga dela tako misterioznega, da se nam da filozofirat o njemu. Kot, da bi kakšna bitja iz nekega dvomenzionalnegasveta na dolgo in široko razpravljala o tem ali višina obstaja ali je le iluzija.... :xx!: Citiraj Norost je vcasih najvecja modrost… Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
unis 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 hm, iluzija..sedaj to besedo čisto drugače razumem kot pred 4 urami. (dej, vsaj posmejse in preber še enkrat.. ironično, kajne?) Težke travme, bolečine, trpinčenje, muke, pripravijo človeški um do tega, da "pobegne" od telesa.Cepi se od "jedra". več osebnosti, razdrobljene kot razbito steklo, vsak kos je svoja celota, ločen od drugih kosov z zidom amnezije. Bolj brutalno razumevanje vsega lahko privede osebo do razmišljanja, da je že vsak najmanjši korak človeka odraz pobega.Alterji-alter ego(eden izmed njih) poskuša braniti "jedro", s tem da se umakne. shizofreniki, vsi okol mene. Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
_marko_ 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Čas ni od vedno. Začel se je z velikim pokom in prav mogoče je, da se bo v singularnosti tudi ustavil. Čas poznamo samo mi znotraj tega prostora in vesolja, izven pa čas ne obstaja. Čas je striktno abstraktna definicija (pot/hitrost oziroma druge definicije, ki niso nič boljše). Kaj je v resnici tisto, kar popredalčkamo v ohlapno definicijo časa, ne ve nihče. Definicija pot/hitrost pač opisuje posledice in ne vzrokov. Kot nam stavek "žoga je padla" ne pove, kdo jo je vrgel. Kdo je torej tisti prvi gibalec, energija časa?Kot da to ni dovolj, ja čas, kot si ga predstavljamo povrhu še relativen. Ob danih pogojih (hitrost reda velikosti, ki se približuje C) se širi in krči, prav tako se širi in krči materija, materija se pretvarja in energijo in obratno, povrh vsega pa se začne še prostor ukrivljati.V kvantni mehaniki so stvari še bolj čudne, kaj pa sploh tam pomeni "čas", ko pa je nek delec lahko na dveh lokacijah ob istem času? Kaj je sploh čas? Ko to razčistimo, lahko govorimo, ali je iluzija, ali ne Common-sense definicija časa pač ne more biti temelj resne debate, poda lahko samo bolj ali manj ugotovitve, ki stojijo na trhlih temeljih, pravzaprav sploh nimajo temeljev. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 V resnici obstaja vse, s časom, umom, sedanjimi in prihodnjimi trenutki vred. Le naše nedojemanje časaga dela tako misterioznega, da se nam da filozofirat o njemu. Kot, da bi kakšna bitja iz nekega dvomenzionalnegasveta na dolgo in široko razpravljala o tem ali višina obstaja ali je le iluzija.... :xx!: Ha ha dobra Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Zanimivo marko. Zadnjič sem slučajno poslušal Žižka, pa je govoril o tem, da so že stari fiziki aka Einstain spoznali, da kvantna fizika kot taka ni primerna za odkrivanje vesolja iz preprostega razloga, ker ne moremo izmeriti lokacije/pozicije gibajočega predmeta in da bi bilo potrebno se spomniti nekaj drugega. No ja mogoče lahko kaj dodaš na tisto postavko o prisotnosti delca na dveh točkah hkrati. Ukrivljenost prostora znotraj dveh časovnih alinej ?Sliši se kot scenario za naravno katastrofo. In mi dejansko da misliti, če teli naši sploh vejo kaj v resnici hočejo. Moje življenske izkušnje so namreč take, da se mi je gladko maščevalo, če nisem vedel kaj želim, pa sem vseeno nekaj v zarisani smeri počel. No seveda temelji so pomembni. Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 vendar se vsakič, ko se zbudim spomnim da JE, zarad MOJE JEBENE BUDILKE pa jo podar naprej (magar kontajnerju)..., da ne bo vec tvoja Ne morm hodt čez stene pa ropat bank in it kr tko na maldive, grrrr ...ne morm, ne morm, ne morm.... pol pa res ni cudn, da clovk ne (z)more... blesavo Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Ne mor kaj zej, če ne morm. Sem tud probal se ljubiti s tistimi ustnicami pa je ostal samo grenak okus po monitorju bljakkk, čaki še enkrat, mogoče bo ratalo Skoraj.... Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 keep on trying... Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
unis 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 am, kuvrtat, ne vzet osebno.pri "delcih" majo to finto, da jim lahko določijo ali hitrost ali lokacijo, ne morejo pa obojega na enkrat. pri obstajanju delca na dveh krajih pa maš drugo finto.med drugim se je Začelo z opazovanjem interference svetlobe skoz režo.Na kratko in po neumno, da lahko unis zastopi, v mislih lahko z mašino streljaš paketke/fotone skozi režo in gledaš na drugi strani, kam bo padu.In pol ko so jih postrelljali enih 100 so ostali slabo.Izkazalo se je, po vzorcu n tarči, d majo ti paketki svojo pamet oz.Vsak paketek v tistem momentu preleti vse možne poti v vesolju in potem si, kot kaže, izbere eno in prileti v tarčo.Ne gre direktno naravnost, kot puščica pri pikadu, ampak zavije pod mizo, gre do lune.. in nato gre v tarčo. Eni delci pridejo prej kot drugi. delec 8 lahko pride prej do tarče kot prvi delec, ki si ga ustrelil. Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 keep on trying... babe Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 am, kuvrtat, ne vzet osebno.pri "delcih" majo to finto, da jim lahko določijo ali hitrost ali lokacijo, ne morejo pa obojega na enkrat. pri obstajanju delca na dveh krajih pa maš drugo finto.med drugim se je Začelo z opazovanjem interference svetlobe skoz režo.Na kratko in po neumno, da lahko unis zastopi, v mislih lahko z mašino streljaš paketke/fotone skozi režo in gledaš na drugi strani, kam bo padu.In pol ko so jih postrelljali enih 100 so ostali slabo.Izkazalo se je, po vzorcu n tarči, d majo ti paketki svojo pamet oz.Vsak paketek v tistem momentu preleti vse možne poti v vesolju in potem si, kot kaže, izbere eno in prileti v tarčo.Ne gre direktno naravnost, kot puščica pri pikadu, ampak zavije pod mizo, gre do lune.. in nato gre v tarčo. Eni delci pridejo prej kot drugi. delec 8 lahko pride prej do tarče kot prvi delec, ki si ga ustrelil. Osebno ? not at all, kriv je itak -> Žižek ki sicer niti ni narobe povedal, samo pomankljivoU shit za kaj dojemaš kot, da bom to osebno vzel <- sem že oseben ..... Torej gre za različne delce ? Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
zerkalo 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Čas ni od vedno. Začel se je z velikim pokom in prav mogoče je, da se bo v singularnosti tudi ustavil. Čas poznamo samo mi znotraj tega prostora in vesolja, izven pa čas ne obstaja. Čas je striktno abstraktna definicija (pot/hitrost oziroma druge definicije, ki niso nič boljše). Kaj je v resnici tisto, kar popredalčkamo v ohlapno definicijo časa, ne ve nihče. Definicija pot/hitrost pač opisuje posledice in ne vzrokov. Kot nam stavek "žoga je padla" ne pove, kdo jo je vrgel. Kdo je torej tisti prvi gibalec, energija časa?Kot da to ni dovolj, ja čas, kot si ga predstavljamo povrhu še relativen. Ob danih pogojih (hitrost reda velikosti, ki se približuje C) se širi in krči, prav tako se širi in krči materija, materija se pretvarja in energijo in obratno, povrh vsega pa se začne še prostor ukrivljati.V kvantni mehaniki so stvari še bolj čudne, kaj pa sploh tam pomeni "čas", ko pa je nek delec lahko na dveh lokacijah ob istem času? Kaj je sploh čas? Ko to razčistimo, lahko govorimo, ali je iluzija, ali ne Common-sense definicija časa pač ne more biti temelj resne debate, poda lahko samo bolj ali manj ugotovitve, ki stojijo na trhlih temeljih, pravzaprav sploh nimajo temeljev.Bolj ali manj pametno povedano , ja. Samo ni mi jasno kako veš, da poznamo čassamo mi? Če sam nisi bil izven tega prostora in vesolja, ti je moral to povedati kdo, ki je bil? Ali jeto pač samo še ena common-sense definicija?Se pa globoko strinjam, da je že skrajni čas da ga raziščemo, kaj veš, morda nam ga zmanjka pa nikoli ne bomo vedeli kaj nas je pravzaprav matralo Citiraj Norost je vcasih najvecja modrost… Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
unis 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 en delec, ki je lahko povsod.in je povsod.odvisno kok se mu sprdne. Z raziskavami si znanstveniki v laboratoriju ne morejo kaj dosti pomagat, saj s svojim razmišljanjem prikrojijo rezultate.Če se skoncentrirajo na misel, da bi delci morali biti na levem kraju, bodo delci na levem kraju čez nekaj časa tudi bili.Dokaz o vplivu uma na materijo. Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 en delec, ki je lahko povsod.in je povsod.odvisno kok se mu sprdne. Z raziskavami si znanstveniki v laboratoriju ne morejo kaj dosti pomagat, saj s svojim razmišljanjem prikrojijo rezultate.Če se skoncentrirajo na misel, da bi delci morali biti na levem kraju, bodo delci na levem kraju čez nekaj časa tudi bili.Dokaz o vplivu uma na materijo. Torej en delec je vedno povsod. Ne gre za gibanje pač pa za prisotnost ? Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Scorpion25 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 "ČAS" je pojav za katerega smo si izmislili to ime in za njega uporabljamo mersko enoto,ki smo jo tudi sami prilagodili ,vendar s pomočjo sonca oz zvezd..to je tako kot za razdaljo..rekli smo to je tok in tako imenujemo...že sama razlika med nami in angleži pri merskih enotah pove veliko o tej temi;)..drugače pa..ja čas obstaja na njega ne moremo vplivati..vsaj zaenkrat ne..preteklost je preteklost prihodnjost pa je tudi nedotakljiva dokler ne pride do momenta oz sedanjosti..s časom pa merimo razdaljo naprej in nazaj..je pa po mojem os mnenju zelo zanimiva stvar..tako blizu nam pa tako daleč kar se tiče kontre..ljudje smo zanimivi saj bi radi imeli vse pod kontrolo:).. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
unis 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Torej en delec je vedno povsod. Ne gre za gibanje pač pa za prisotnost ? hm, moje laične sposobnosti razumevanja kvantne fizike se ustavijo že pri sami besedi razumevanja fotonov.Kot sm jzt razumel, se delec obnaša kot da bi imel svojo pamet oz. je subtilen za namige okolice, kam naj gre.Kako je ta kaos združen v harmonijo mi pa ni jasno. Pa tud drugim ne. še?no ja, glih tko bom depresiven k bom gledu naše igrat fuzbal, pa če bom vedu skrivnost vesolja al pa ne.. scorpion25, sedaj v svoje razmišljanje poskušaj vnesti zaznave prihodnosti.Uvide v to, kaj se lahko zgodi in se na koncu tudi zgodi.Kako pa to eksistencira v razumevanju sedanjega trenutka, ki ga kot mesno štruco razrežemo na preteklostodzadaj in prihodnostodspredaj. Nevem, meni mi je silno fajn razmišljat o tem, da se čez 5min zbudim v domu za ostarele.V resnici sploh nisem rosno mlad in ne pišem teh besed v lunin forumu, vse to so le sanje.in ja, al bo čas al ne, ti k to bereš, tebe te sploh ni. Si le moj privid v sanjah.. čak.. al sm jzt tvoj privid? o fakof, grem n eno kafe dokler mam še cajt. Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Scorpion25 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 zelo zanimivo razmišljanje unis! no kot sm reku ..to je bilo moje os mnenje..kaj se bo zgodilo čez 5 min..večinoma je to predvdevanje,verjetnost..tisti ki pa vidijo v prihdnost..ne vem kako jim uspe..res je tu ti dam prov..hm verjetno je še veliko stvari ki jih nismo odkrili...dejstvo pa je da je še veliko neodkritega in neraziskanega..vse je mozno.. vem pa da smo si ljudje izmislili to besede in mersko enoto..kaj pa vse zadaj stoji..unknown:) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
_marko_ 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Ukrivljenost prostora znotraj dveh časovnih alinej ?Sliši se kot scenario za naravno katastrofo.Ne, prostor in čas se znatno(tako da objektivni opazovalec opazi) ukrivita lokalno in to pri teoretičnih hitrostih, ki zaenkrat niso dosegljive, razen pri raznih pospeševalnikih elektronov. No ja mogoče lahko kaj dodaš na tisto postavko o prisotnosti delca na dveh točkah hkrati.Tudi to ni recept za katastrofo. Stvari se dogajajo na tako majhnih dolžinah, da za nas to ni pomembno. Če pa bi bila npr. Planckova konstanta le za malo večja, pa bi se dogajale v svetu čudne reči... Ljudje bi hodili skozi stene, se pojavljali in zginjali, kozarci nebi držali vode, itd Je pa to koncept, ki popolnoma poruši teorijo matematično urejenega vesolja in vanj vključi faktor naključja. Kaj pomeni to za nas? Če faktorjev naključja v vesolju ni, pomeni, da je vse v naprej določeno (izračunljivo) in s tem v bistvu sploh nimamo svobodne volje. V nasprotnem primeru, pa je še najbolj logična razlaga svobodne volje nekaj nematerijalnega, ali če hočete kvantnega, čemur bi nekateri rekli duša. Samo ni mi jasno kako veš, da poznamo čassamo mi? Če sam nisi bil izven tega prostora in vesolja, ti je moral to povedati kdo, ki je bil?No, če je več svetov, vesolij, lahko tudi tam obstaja čas. Izhajam pač iz predpostavke, da so se 3 dimenzije+čas začele v singularnosti, torej pred začetkom časa, le tega ni bilo. Kar je izven vesolja, so najbrž še vedno razmere, ki so vladale pred velikim pokom, razmere, kjer ni ne časa, ne prostora.Vprašanje je, če se je naš čas začel znotraj nekega drugega časa, ampak tole me ne zadovolji, ker naredimo s tem neskončen krog. Nekje se je vseskupaj začelo in če predpostavimo, da se je pri nas, bo najbolj enostavno. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Scorpion25 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 no..meni nebi bilo fajn se zbuditi čez 5 min v domu za ostarele;))) malo heca..brez zamere;) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
_marko_ 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 hm, moje laične sposobnosti razumevanja kvantne fizike se ustavijo že pri sami besedi razumevanja fotonov.Kot sm jzt razumel, se delec obnaša kot da bi imel svojo pamet oz. je subtilen za namige okolice, kam naj gre.Kako je ta kaos združen v harmonijo mi pa ni jasno. Pa tud drugim ne. še?Ja, dobro predstavo imaš.Svetloba interferira, masa pa naj nebi. Vendar se na izjemno majhnih razdaljah začne dogajati nekaj čudnega, tudi masa začne interferirati. Enostavno povedano, masa se začne obnašati kot svetloba! In še bolj čudno je to, da imajo delci "svojo pamet"... Če hočemo izmeriti njegovo lokacijo, je ne moremo, ker je vedno različna. Če pa delca ne opazujemo, je samo na eni lokaciji. Dogaja se čudna stvar, ko delec opazujemo se obnaša, kot da ne bi pustil, da izmerimo kje je Lahko izmerimo ali hitrost ali lokacijo, obojega pa ne moremo. Kako je pa ta kaos združen v harmonijo, pa nikomur ni jasno. Kdor trdi, da mu je, je verjetno ali zadet, ali nor, ali oboje. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Prvoščim nam, da ga ne mormo zmert, da se vsaj malo zavedamo....... Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
unis 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 marko, ko sem bral tvoje besede sem v glavi videl tale film.Opazovalec, ki meri delec, je sestavljen iz istih gradnikov.Delec je na miru, a ravno v momentu, ko ga začne opazovalec zasledovati, delec pobegne.Kot da bi se obnašal po principu krčenja/stiskanja oz. privlaka in odboja.Magnetne silnice so usmerjene od S proti J magnetnemu polu, nezmožnost uloviti delec je zame igra dveh magnetov. En pol znanstvenika je obrnjen proti nasprotnemu polu delca.Odmik je posledica.Prav tako se takšni odmiki kažejo v zgradbi molekul.Če si predstavljamo da je par delec-znanstvenik enak povezavi silnic magneta in ta enak razporeditvi molekul, lahko unis laično sklepa, da pride do podobnih odmikov.glede na število veznih in neveznih elektronskih parov, lahko predpostavimo obliko molekule.pari se med sabo odbijajo, odboj med neveznima elektronskima paroma je močnejši kot odboj med veznim in neveznim elekt.parom in ta močnejši kot odboj med veznima elektr.paroma (Veliki srednješolski priročnik, 9.Zgradba molekul, str.609)Če prebereš počasi, je odnos različnega vedenja oblik spojin oz. odnosa med Znanstvenikom in delcem, ki ga znanst. preučuje, enak določenemu tipskemu obnašanju.Je to res?Pojma nimam, bi pa bilo zanimivo izvedeti rezultate, če so kaj takšnega že poskusili.enostavne oblike vezi so npr. linearna(180°), trikotna, kotna(voda) etc..Tak odboj me vedno spominja na magnetne karakteristike materiala. jebise brezvezno življenje. Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
_marko_ 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 Hm, pojma nimam. Zakaj se delec obnaša, če ga opazujemo, ni jasno. Tu ne gre za opazovanje z lupo, temveč precizne elektronske merive... Opazovalca v pravem pomenu besede sploh ni. Ena taka bolj otročja, pa zelo dobra ponazoritev, za kaj se sploh v kvantni mehaniki gre: Klik Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
FixMinze 21. november 2007 Prijavi Deli 21. november 2007 UiiiUiiiUiii lalalala UiiiiUiiiiUiii Večkrat sem se že zapletu v misel, da je vesolje samo natančno opazovan in nadziran ekspiriment. In, da nismo mi tisti, ki ekspirimentiramo z njim ampak je ravno obratno. Citiraj Brez podpisa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.