Skoči na vsebino

Čas

mayan

Recommended Posts

Jaz sem vesolje znotraj vesolja. Moje vesolje moj čas.

xDDx hej, no tole pa definitivno velja zame :palec:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Deli na socialnih omrežjih

• Komentarji 139
  • Objavljeno
  • Zadnji komentar

Najbolj aktivni v tej temi

No, in ljudje se kao zavedamo casa, prostora, sebe, sveta, bla, bla, bla...Ampak mene bl kaj je to in kako se ne bi zavedala, k tud ce si recm ok zdej se pa nicesar ne zavedam, kr ne zginem...Puf...

Sam pol verjetno tud zato cas nima konca, ker je use neskoncno in to kar se mi zavedamo je neskoncnost, ker si ne predstavljamo konca...

In tud prostor nima konca... in je neskoncen...

In nc nima konca...

Ampak ce je pomemben le ta trenutek je potem ta trenutek kot eno kaj pa ce je vse en trenutek, ena celota, le dojemanje nas je v tem, da to umislimo kot vec trenutkov, sekund, let... ker smo ze poimenovali vse to... z Ena, dva tri...Torej ni point u temu da se zavedamo casa in trenutka ampak gibanja v nas, ker mi smo tisti ki se u svoji glavi gibljemo...mogoce ze miljone let po nasem in pred nasim stetjem le v enem trenutku...

Kjer smreka se vijuga nad spenjeno vodo, gugalnico vrag guga s porasceno roko.

Hahlja se in jo niha naprej, nazaj, nazaj, naprej, se deska zvija, skripa, napeto vrv pomika in drgne ob grce vej.

Zateglo deska stoce opisujoc svoj lok, vrag hrope, se krohoce in grabi se za bok.

Drzim se, mucim, zibam naprej, nazaj, nazaj, naprej, vrv grabim, se upogibam in svoj pogled umikam od vraga slej ko prej.

Z neba nad temno smreko halja se nad menoj: >Se gugas, sin clovekov? Zdaj leti, vrag s teboj!<

In v senci goste smreke cel roj vresci mi svoj >Rad gugas se, clovecek? Zdaj leti, vrag s teboj!<

Vem deske vrag ne ustavi hitece sem in tja, dokler zamah po glavi ne zbije me na tla,

dokler se ne predrgne konoplja cez in cez, dokler se ne povrne k meni moj svet cudes.

Nad smreko, visje sinem in s celom padem v prah.

Poganjaj, vrag, v visine, vse visje, visje...ah!

Fjodor Sologub

No tole sem zadledil na temo našega vpliva na materijo z opazovanjem na enem drugem forumu.

Elektron se drugače obnaša če ga gledamo... če ga hočemo videt, moramo v njega metat fotone al pa kaj - da potem vidimo kje se odbije - torej kje je...to "pokvari" valovno funkcijo, ne pa prisonost neke oči na palci:)

Nasploh ta film (what the bleep do we know) poskuša uporabit kvantno mehaniko v svoje namene, kar se lepo vidi v tem filmčku.

Hmmm...film zgleda tako, da eni fiziki nekaj govorijo ...en od njih (David Albert, sicer edini nastopajoči v filmu, ki se dejansko ukvarja s kvantno mehaniko) je potem film ostro kritiziral, češ da so popolnoma napačno interpretirali kar jim je povedal... pol pa ena ko bi naj bla neki kanal od nekega nevemkoga iz atlantide to interpretira po svoje.

Čaki, ka ma to že s časom ? neki časa je trajal, da so to pogruntal x:o)x

Brez podpisa

Čas je eno od gibal univerzuma. Neposredno je povezano z ostalimi tremi gibali, ki skupaj tvorijo celoto našega vesolja. Sodobna fizikalna odkritja nas učijo, da brez prostora ni gibanja, a brez gibanja ni časa. Itak je znano, da je vse energija, vse so vibracije (teorija strun). Čas je torej relativen in je linearen samo razumu. Čas je ena od kombinacij izražanja tega, čemur lahko rečemo Bog. Bližje, kot si Bogu bližje si obvladovanju osebnega časa. Da je čas relativen, vam je itak znano, zato ne bom ponavljal prigode o opečeni roki in lepi ženski (moškem za dame).
BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Čas je eno od gibal univerzuma. Neposredno je povezano z ostalimi tremi gibali, ki skupaj tvorijo celoto našega vesolja. Sodobna fizikalna odkritja nas učijo, da brez prostora ni gibanja, a brez gibanja ni časa. Itak je znano, da je vse energija, vse so vibracije (teorija strun). Čas je torej relativen in je linearen samo razumu. Čas je ena od kombinacij izražanja tega, čemur lahko rečemo Bog. Bližje, kot si Bogu bližje si obvladovanju osebnega časa. Da je čas relativen, vam je itak znano, zato ne bom ponavljal prigode o opečeni roki in lepi ženski (moškem za dame).

Kere nebuloze xrolleyesx

Kako veš a si bližje bogu al ne, ob predpostavki, da obvladuješ osebni čas? Milsm, kako veš, da dejansko SI bližje bogu? Lah si sam bl samoorganiziran :o|o:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Elektron se drugače obnaša če ga gledamo... če ga hočemo videt, moramo v njega metat fotone al pa kaj - da potem vidimo kje se odbije - torej kje je...to "pokvari" valovno funkcijo, ne pa prisonost neke oči na palci:)

Nasploh ta film (what the bleep do we know) poskuša uporabit kvantno mehaniko v svoje namene, kar se lepo vidi v tem filmčku.

:palec: se dobr, da si "postudiru" kj, je "fora" tistga filmcka... :palec: x:Dx xsrcx

se strinjam s tem, da se "stvari" drugac obnasajo..., ko v njih poseze kdorkol... pa magar s samim gledanjem oz. opazovanjem oz. z bombandiranjem s fotoni... menda, je vse v gibanju... in ker je vse v gibanju, s tem, ko clovk zacne neko stvar (npr.: elektron) proucevat/opazovat/merit jo "prisil" v doloceno stanje/jo ""zamrzne"" v tistem stanju... sj... kko je mogoce, da nek elektron ni dolocena posamezna stvar, dokler ga ludek ne zacne proucevat/merit...? in kko je lahko krkol stvarnega, ce pa je vsaka stvar, ki jo najprej ludek pogleda, le privid? pa k je ze lih tolk o elektronih in fotonih in... x:Dx podatomski delci... so neki vibrirajoci, nedoloceni "sveznji energije", ki jih "ni mozno tocno izmerit"... k se lahk vcasih obnasajo kt delci - kt trda, na majhen prostor omejena stvar... vcasih kt valovanje - kt vibrirajoca in bolj razprsena stvar, ki je razsirjena prek obseznega podrocja prostora in pa casa... vcasih pa kt valovanje in delec hkrati... in navidnezno stabiln atom lahk nenadoma brez vidnega vzroka, dozivi npr.: notranji razkroj... elektron pa se kr na lepem odloc, da se bo preselil iz enega energijskega stanja v drugega... men delujejo prov nekak shizofrenicno! :OoO:

ni "definitivnih lokacij", ampk le "verjetnost"...

Čaki, ka ma to že s časom ?
x:Dx to pa tud mene zanima... :inocent:

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

(popravljeno)

What the bleep je itak totalen bull film. Pogledaš, kdo ga je produciral, je takoj vse jasno... Tista ženska ki govori skozi cel "dokumentarec" in je tudi pobudnica snemanja, je ustanoviteljica neke "Rhamta" sekte in trdi, da je v kontaktu z neko spiritualno entiteto iz Atlantide, ki se kliče Rhamta al Ramtha... So jo že razkrinkali kot prevarantko, pa ni nič pomagalo.

Link do What the bleep inserta sem kopiral, ker je zelo enostaven za razumet, zadane bistvo in ne podaja napačnih informacij. Je tudi najbolj kredibilen del celega dokumentarca x:Dx

Drugače pa o dobule slit eksperimentu in osnovah KM dobiš vse na wikipediji, če te stvar zanima.

Popravljeno -> _marko_

evo recimo jaz ki ne znam prav dobro angleško sem šel pogledat v slovar in to ne kiri kol slovar temveč piratski VELIKI slovar angleško slovenski in sem za besedico TIDE dobil

naslednje :

Plima in oseka, plimovanje, valovje, tok, struja,čas, doba, sprememba, preobrat,ugoden trenutek .

- redko, priložnost.. verjetno pomeni še zimski štunfi pet centimetrov od kolen, pa kakšno irsko govejo župo s kolerabo..

JEBEM TI ANGLEŠČINO :vragec:

karkoli pol vstavim not money is too ugoden trenutek to mention, al money is too struja to mention, ali money is too plima in oseka to mention je debilno..

Kaj naj bi torej tale stavek hotel povedat.. jaz dojamem da je preveč zmuzljiv da bi se ga omenjalo, pa imam prav?

x:Ix zmotila sem se. Pravilno je: Money is too tight to mention

tight =tesen, neprepusten, zadrgnjen, oprimajoč se, skop...

Ti zdaj make kaj more sense? Sorry... lepo pa, da si tak pozoren.. xDDx pa hvala. da si mi tak verjel xDDx. Zdaj sem pa tak adijo, ne? x^x

~THE LESSON IS ALWAYS LOVE.~

• 1 month later...
Čas ne obstaja. Obstaja samo trajanje, trajanje nekega procesa, merske enote določimo mi, in tako kot obstaja inč obstaja centimeter in mislim, da je samoumevno da bi namesto sekund lahko imeli kaj drugega. Obstaja atom, obstaja delec in vse je odvisno od nas in kako si stvari razlagamo.
everything

čas- zanimiva tema moram reči, jaz dojemam čas takole; ni časa je samo trenutek ki mine še isto tisočinko. Človek v resnici lahko živi samo ta trenutek, točno ta, ne more živeti v desetih minutah naprej, ali v desetih minutah nazaj. preteklost in sedanjost sta samo iluzija.Tako rekoč spomin, tvoja lastna projekcija.ravno zdaj vam pišem še isto sekundo ma sem lahko mrtva.Ko bodo ljudje dojeli to, ne bodo več gledali na čas kot čas.čas so izmislili ljudje za masivno kontrolo ljudi.kot seveda boga(boga, ki pravijo da nas opazuje in ve kaj delamo). vsak trenutek se nekaj rodi nekaj umre, ista sekunda ki se je rodila ravno zdaj je ni več.isti vzdih ki smo ga zajeli zdaj se je tudi končal ta trenutek.nobena stvar v življenju ne more biti ponovljiva. Kolikrat lahko zapoješ eno in isto pesem, ampak nikoli je ne boš zapel enako. enkrat boš vložil več energije drugič manj.odvisno od trenutka ALI TRENUTNEGA STANJA.

čisto ena butasta. zjutraj ko se vozim kamor se pač vozim, vedno vidim avte ki hitijo, prehitevajo se rinejo, da bi čim preje prišlji na svoj cilj.Ma kam hudiča se jim mudi, umreti?????hitreje se boš premikal, hitreje bo smrt prišla pote.Ni stvari , da bi mene prisilala da reskiram svoje življenje, tudi če ne bom prišla ob času, nič ni bolj pomembnega od mojega življenja in trenutka ki ga živim ta trenutek.Ko bodo ljudje začeli ceniti sebe verjetno ne bodo delali takih neumnosti.

• 2 months later...
čas- zanimiva tema moram reči, jaz dojemam čas takole; ni časa je samo trenutek ki mine še isto tisočinko. Človek v resnici lahko živi samo ta trenutek, točno ta, ne more živeti v desetih minutah naprej, ali v desetih minutah nazaj. preteklost in sedanjost sta samo iluzija.Tako rekoč spomin, tvoja lastna projekcija.ravno zdaj vam pišem še isto sekundo ma sem lahko mrtva.Ko bodo ljudje dojeli to, ne bodo več gledali na čas kot čas.čas so izmislili ljudje za masivno kontrolo ljudi.kot seveda boga(boga, ki pravijo da nas opazuje in ve kaj delamo). vsak trenutek se nekaj rodi nekaj umre, ista sekunda ki se je rodila ravno zdaj je ni več.isti vzdih ki smo ga zajeli zdaj se je tudi končal ta trenutek.nobena stvar v življenju ne more biti ponovljiva. Kolikrat lahko zapoješ eno in isto pesem, ampak nikoli je ne boš zapel enako. enkrat boš vložil več energije drugič manj.odvisno od trenutka ALI TRENUTNEGA STANJA.

čisto ena butasta. zjutraj ko se vozim kamor se pač vozim, vedno vidim avte ki hitijo, prehitevajo se rinejo, da bi čim preje prišlji na svoj cilj.Ma kam hudiča se jim mudi, umreti?????hitreje se boš premikal, hitreje bo smrt prišla pote.Ni stvari , da bi mene prisilala da reskiram svoje življenje, tudi če ne bom prišla ob času, nič ni bolj pomembnega od mojega življenja in trenutka ki ga živim ta trenutek.Ko bodo ljudje začeli ceniti sebe verjetno ne bodo delali takih neumnosti.

tule bi rad omenil einsteinovo relativnost, ki pravi ravno obratno. hitreje, ko se gibaš, počasneje ti teče čas, dlje časa živih. ker drugače tudi ne bi mogli znanstveno razložiti zakaj kolesarji tak dolgo živijo. x:Dx ampak posluši še eno finto... ko se giblješ pa s svetlobno hitrostjo, tj. ultimative speed, takrat se pa čas ustavi. takrat pa ni nič več nič. a ma NAČ. Ommmmmmmmmmmmm. večno življenje. x;)x

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

tule bi rad omenil einsteinovo relativnost, ki pravi ravno obratno. hitreje, ko se gibaš, počasneje ti teče čas, dlje časa živih. ker drugače tudi ne bi mogli znanstveno razložiti zakaj kolesarji tak dolgo živijo. x:Dx ampak posluši še eno finto... ko se giblješ pa s svetlobno hitrostjo, tj. ultimative speed, takrat se pa čas ustavi. takrat pa ni nič več nič. a ma NAČ. Ommmmmmmmmmmmm. večno življenje. x;)x

xrainbowx

Takrat imaš pa tudi neskončno maso, tako da si nekakšen večni bajs. To pa ni ravno privlačna perspektiva za preživljanje večnosti. :vio: :vio:

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

o antoninus. vidim, da tebe tut relativnost zanima. x;)x

kaj pa čas in kant in zori... a damo mal zafilozofirat x?x x:Dx

xrainbowx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

o antoninus. vidim, da tebe tut relativnost zanima. x;)x

kaj pa čas in kant in zori... a damo mal zafilozofirat x?x x:Dx

xrainbowx

Trenutno nisem doma in nimam literature, da bi pogledal, kaj točno misliš. Daj, napiši kakšen argument, pa da vidimo, kako nam bo všeč. x:px

Drugače pa: Kar Kant piše o času v Transcendentalni estetiki, totalno JA x:px

ne vem koliko si kaj bral. recimo, da se malo zadržimo okoli transcendentalne estetike, da zgradimo nek fundament, epicenter okoli katerega se lahko potem lovimo. ker se pa transcendentalna estetika včasih prehitro zdi razumljena in ker je rdeča nit sam čas, bi nadaljeval z analogijami izkustva med katerimi bi dal prednost predvsem drugi analogiji, tj. analogiji sosledja, ki kaže na načelo časovnega sosledja po zakonu kavzalnosti. tako bi se lahko zapletali in prepletali okoli kavzalnega zakona, ki je v bistvu čas sam. vzrok-posledica, akcija-reakcija... če lahko to dvoje obrnemo, lahko potujemo po času in obratno. če si bral kaj dalje od estetike te povabim k pisanju, če pa ne pa k branju. x:)x

xrainbowx

Fernando Pessoa

ne vem koliko si kaj bral. recimo, da se malo zadržimo okoli transcendentalne estetike, da zgradimo nek fundament, epicenter okoli katerega se lahko potem lovimo. ker se pa transcendentalna estetika včasih prehitro zdi razumljena in ker je rdeča nit sam čas, bi nadaljeval z analogijami izkustva med katerimi bi dal prednost predvsem drugi analogiji, tj. analogiji sosledja, ki kaže na načelo časovnega sosledja po zakonu kavzalnosti. tako bi se lahko zapletali in prepletali okoli kavzalnega zakona, ki je v bistvu čas sam. vzrok-posledica, akcija-reakcija... če lahko to dvoje obrnemo, lahko potujemo po času in obratno. če si bral kaj dalje od estetike te povabim k pisanju, če pa ne pa k branju. x:)x

xrainbowx

Čas in prostor sta zaznavna samo, če sta zapolnjena. Za kavzalnost sta potrebna oba, kajti kavzalnost so samo spremembe, ki morajo nekje potekati - v materiji, ki je vedno v prostoru.

vidiš v tem je keč. praviš, da sta za kavzalnost potrebna oba. jaz pa pravim, da ni nujno. določeno kavzalnost si lahko predstavljam oz. je nematerialna in za nematerialno eksistenco ne potrebujem prostora. čas je pa caka. kolikor sem spraševal ljudi okoli sebe, ga še noben ni videl. hop cefizelj... pa ga mamo. x:Dx lahko se primeri, da ravno zakon kavzalnosti implicira čas, tj. časa sploh ni, ampak ker naši možgani urejajo čutne signale na točno določen način, med drugim na način, da posledica vedno sledi vzroku, sledi da imamo neko linearno predstavo nečesa, čemur pravimo čas. čisto mogoče je, da se vse dogaja/dogodi naenkrat. kvantna mehanika ne pozna trajektorije, tj. poti, temveč samo verjetnosti. kant opiše čas kot aprioren in notranji zor, kar pomeni, da je po eni strani subjektiven (čakaš na punco na zmenku, traja celo večnost itd.) po drugi pa kot aprioren tudi nečuten in kot tak objektiven. torej, vprašanje je ali določa čas zakon kavzalnosti ali vice versa ali pa sta to neodvisna fenomena.

xrainbowx

Fernando Pessoa

Jaz se nagibam k mnenju, da so čas, prostor in kavzalnost intrinzične lastnosti uma. Stvar po sebi pa je takšna kakršna pač je x:Dx - ne vemo. Po mojem čas in kavzalnost nista neodvisna, ker kavzalnost implicira čas. Kako si pa ti predstavljaš nematerialno kavzalnost?

karma. x;)x a veš smo se nekoč nekje pogovarjali o svobodni volji in je neki psiholog kvačkal o svobodi izbire itd. no, to da jaz vidim svet tako kot ga vidim in da me duh vodi tako kot me vodi, to ima tudi nekje svoj vzrok. in ker sem v tem življenju tako priden in nedolžen, me čaka v naslednjem velika nagrada svetniškega uvida. x:Dx nič materiala. x:px ok, vse skupaj se vzporedno odvija tudi v materijalnem svetu, torej, sem tukaj, delam to in ono, na takšne in drugačne impulze reagiram tako in drugače. ampak to smatram za vzporedno. jedro, srž mene pa ni moje telo temveč moja duša. tisto sem jaz.

tudi ostal manifestirani materijalni svet je samo določena perspektiva, zorni kot manifestacije biti. tako, kot nam je od celotnega elektromagnetnega spektra dostopna le vidna svetloba od infrardeče do ultravijolične, tako nam je tudi materijalni svet dostopen le v mejah občutljivosti naših čutov. in čas je tukaj notraji čut za urejanje teh čutov in nima s stvarnostjo nobene neposredne relacije.

xrainbowx

Fernando Pessoa

karma. x;)x a veš smo se nekoč nekje pogovarjali o svobodni volji in je neki psiholog kvačkal o svobodi izbire itd. no, to da jaz vidim svet tako kot ga vidim in da me duh vodi tako kot me vodi, to ima tudi nekje svoj vzrok. in ker sem v tem življenju tako priden in nedolžen, me čaka v naslednjem velika nagrada svetniškega uvida. x:Dx nič materiala. x:px ok, vse skupaj se vzporedno odvija tudi v materijalnem svetu, torej, sem tukaj, delam to in ono, na takšne in drugačne impulze reagiram tako in drugače. ampak to smatram za vzporedno. jedro, srž mene pa ni moje telo temveč moja duša. tisto sem jaz.

tudi ostal manifestirani materijalni svet je samo določena perspektiva, zorni kot manifestacije biti. tako, kot nam je od celotnega elektromagnetnega spektra dostopna le vidna svetloba od infrardeče do ultravijolične, tako nam je tudi materijalni svet dostopen le v mejah občutljivosti naših čutov. in čas je tukaj notraji čut za urejanje teh čutov in nima s stvarnostjo nobene neposredne relacije.

xrainbowx

:palec: Z napisanim se strinjam. Komot bi tudi jaz lahko tole napisal. Edina malenkost (če se že gremo filozofiranje, drugače je zanemarljivo) je raba besede vzrok in kavzalnost pri nadumskih stvareh, kot so karma, bit, duh. Mogoče bi bil boljši izraz razlogi. Samo primer, kako jaz razumem kavzalnost in jo ločujem od razlogov.Za primer: Razlog za umor je ljubosumje, koristoljubje, itd...Kavzalna veriga vzrok-učinek, ki je privedla do umora, pa je šla takole: pritisk prsta na sprožilec je povzročil eksplozijo smodnika, ki je pognala kroglo iz cevi in predrla srce žrtvi.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...