Skoči na vsebino

Predlog nove slovenske zastave

čebelica01

Recommended Posts

Barve naše zastave, ki so bile izbrane leta 1848, zaradi dviga nacionalne (pan-slovanske) zavesti, so bile za to obdobje zelo primerne in so pomagale Slovencem, da so se začeli zavedati svojih slovanskih korenin.

Leta 1945 je zastavo dopolnila zvezda, leta 1991 pa so pod časovnim pritiskom zvezdo na zastavi enostavno zamenjali z novim slovenskim grbom.

Po razpadu Sovjetske zveze, je Rusija ponovno uvedla njihovo staro zastavo (našo brez grba). Slovaška pa ima zastavo skoraj identično naši, le da je grb malenkost drugačen.

Zastava meni, kot mnogim Slovencem ni všeč taka kot je, in je po mojem mnenju potrebna prenove, takšne, ki bo reprezentirala moderno demokratično Slovenijo.

Moj predlog je zelo enostaven. Rdečo barvo zamenjajmo z zeleno. Zakaj? Bela, modra in zelena simbolično predstavljajo naravne darove naše dežele. Bela - sneg in zimski športi, po katerih slovimo; modra - voda, morje in reke; zelena - neokrnjena zelena narava, trava in gozdovi, kateri so glavni adut pri promoviranju turizma v Sloveniji. Razen tega Slovenijo že v športu predstavljamo v belo/zeleni barvi. Mogoče bodo nekateri rekli, da je zelena barva Ljubljane, vendar jaz, predlagatelj takšne zastave in ponosen Mariborčan menim, da je to tudi barva vseh Slovencev, in tudi drugi Mariborčani se bodo z menoj strinjali.

Naredimo našo zastavo takšno, ki bo govorila iz src Slovencev - z najmanjšim možnim, ampak efektivnim posegom: zamenjajmo rdečo barvo z zeleno.

Grafični prikaz predloga:

http://img180.imageshack.us/img180/666/zastavayi5.jpg

Deli na socialnih omrežjih

Jaz sem tukaj kopirala eno temo iz enega foruma ker se mi je zdela zanimiva in šele zdaj sem vidla,da se tip hvali da je Mariborčan xrolleyesx

No...jaz nisem Mariborčanka.... x:)x

Me pa tako zanima kaj menite glede te zastave in če vam ni všeč pol kakšno predlagate??

Vam je všeč sednja?Bi jo zamenjali ali ne bi??

Skratka dobrodošla so mnenja .... x;)x in sorry za pomoto :inocent:

men je tut ok... prva asociacija je bla litva (dont ask me why), ampak sem jo takoj akceptiral. sam dragi moji... če bi jo hotl sprejet in se rešit rdeče barve, veste kolko okroglih miz, trenj, komunajzarjev, belčkov in strelčkov bi blo spet prebaut. tko, da bo po mojem še najbolj, da kar ukinemo zastavo, pa bomo še najbolj prepoznavni x:Dx če bo pa kakšen športnik zmagu bomo obesli pa prozorno platno x:px x8Dx

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

za grb bi dal karantanskega panterja v črnobeli tehniki z rdečimi kremplji. je bolj tko spoštovanja vreden, nekako spoštovanje zbujajoč tko kot nemški grb naprimer... grb, ki vliva samozavest npr. sicer so ta grb izrabili naši neonaciji za svoje aktivnosti, kar me žalosti... ampak mi je vizualno tko všeč, da ga zaradi tega še ne bi dal na stranski tir. kaj pravite x?x

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

x:Dx

coool

Fernando Pessoa

Z ozirom na to, da bo Slovenija kmalu pričela gostiti Plutona in ga bo gostila ogromno let bi bilo prav, da v zastavo

vnesemo veliko rumene barve. (Sonce)

Zastava z kombinaciji z zeleno barvo, se mi zdi turobna.

http://www.webdeveloper.com/animations/bnifiles/guestbk2.gif

HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.

za grb bi dal karantanskega panterja v črnobeli tehniki z rdečimi kremplji. je bolj tko spoštovanja vreden, nekako spoštovanje zbujajoč tko kot nemški grb naprimer... grb, ki vliva samozavest npr. sicer so ta grb izrabili naši neonaciji za svoje aktivnosti, kar me žalosti... ampak mi je vizualno tko všeč, da ga zaradi tega še ne bi dal na stranski tir. kaj pravite x?x

Se popolnoma strinjam, da je treba obuditi simbol panterja. Spomniti se moramo, da smo bili nekoč gospodarji in ne vedno hlapci, kakor so nas programirali in smo potem ta program potrjevali s podlimi dejanji.

Possible—but highly unlikely.

trenutna mi pa ni všeč :o|o: neprepoznavna, barve so čudne, skratka vse skupi se mi zdi, da ta zastave ne paše naši državi :o|o:

Seveda ne paše, saj nima nič skupnega z nami in državo. Vse je umetno nametano gor in na silo narejeno. Poleg tega imamo v grbu tri šestkrake Davidove (Židovske) zvezde (tri šestice?). Kakšne veze ima šele to s Slovenijo... :xx!:

ja, zelena je menda tud barva zavisti, torej s tega vidika bi se slovencem kar podala x^x

x:Dx xyesx :palec:

Se strinjam, da je treba menjat slovensko zastavo, še posebej grb, ampak nekaj na tem predlogu (bela, modra, zelena) me moti, a še ne vem, kaj... xnckrivx

mene tud.

pusta je, brez zivljenja (sej s tega vidika se pol tud slovencem poda x:o)x)

Predlagam takšno zastavo, kot jo imajo Japonci, le brez tiste rdeče pike v sredini.

:D :D :palec:

~

sicer pa: Slovenci? Panterja? :D :P

to pa, to. :D

jaz bi mela tud zeleno, tudi belo, modro... samo ta varianta ni ok, ker je lohk na beli podlagi pa je prazno polje... ni dobro niti opticno plus da tezha barv ni dobro razporejena.

jaz bi dala zeleno, modro in rumeno. zelena-narava, modra-morje, rumena-soncna stran alp.....

pa da mal energije bi se zamenjale....

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Se strinjam, da je treba menjat slovensko zastavo, še posebej grb, ampak nekaj na tem predlogu (bela, modra, zelena) me moti, a še ne vem, kaj... xnckrivx

Oglej si krog komplementarnih barv, pa ti bo takoj jasno, kaj te moti. Ta kombinacija je barvno povsem neuravnotežena, saj sta v barvnem krogu modra in zelena praktično skupaj.

la

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Nosorog ima prav te barve nikakor ne grejo skupaj, pa tudi panter ni avtohtona slovenska žival močno dvomim, da so vedeli za panterje takrat ko so ta grb ustvarili.

Če nimaš zgodovine potem se z njo ne moreš kaj dosti hvaliti, najboljša bi bila prva zgodovinska slovenska zastava; enake barve, s polmesecem in zvezdo, pa še mir bi imeli pred terorosti.

Nosorog ima prav te barve nikakor ne grejo skupaj, pa tudi panter ni avtohtona slovenska žival močno dvomim, da so vedeli za panterje takrat ko so ta grb ustvarili.

Če nimaš zgodovine potem se z njo ne moreš kaj dosti hvaliti, najboljša bi bila prva zgodovinska slovenska zastava; enake barve, s polmesecem in zvezdo, pa še mir bi imeli pred terorosti.

A zgodovine da nimamo? Smo nastali ex nihilo nekoč. Ni šans za polmesec.... :vio:

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

Iz gole previdnosti* si preberi knjigo F.S.Finžgarja: Pod svobodnim soncem.

Legenda:

*previdnost: gre za mamo modrosti, a ker je oče neznan, je bila previdnost najmanj enkrat neprevidna

lalala

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

Odkod tebi to????? :eek: :eek: :eek:

Panter mi je všeč.

http://www.webdeveloper.com/animations/bnifiles/guestbk2.gif

HOROSKOP JE PREREZ,NEKEGA ČASA.

Sem prebrala knjigo od Finžgarja, vendar če odmislim imena, se mi bolj zdi da opisuje Srbe, kot Slovence, ker ne verjamem, da so bili Slovenci tako blizu Bizantinskim vojakom, da bi se z njimi srečevali, tko na par urc jahanja s konjem..Pa tudi tako opisuje pogumne plečate vojščake..

Dejstvo je da pojem Slovenec Slovenija ni od nekdaj, Zgodovino imamo vendar je to zgodovina naših vladarjev. Herman celjski patriarhi iz Aquileie, Goriški grofje, razni baroni, vse to so bili Nemci in italijani in celo kralj Matjaž, je bil Madžarski plemič, matija Korvin, tko da je prva slovenska zgodovinska zastava tista, ki smo jo dobili ko smo se združili v kraljevino SHS.

sej nič ni slabega v tem , če kot narod nimam o zgodovinske tradicije..

karantanski panter, je pa pač neka mitološka velikoslovenska ideja.. primerna za kakšne skinheade in slovenske desničarje, kot pa da je blizu nekim zgodovinskim faktom..

Edina državotvorna slovenska zastava je tista partizanska tz rdečo zvezdo v sredini.

Slabo je predvsem to, da folk to neprestano poudarja in s tem krepi vtis majhnosti, namesto da bi iz osamosvojitvene vojne naredili "zgodbo".

Spodaj maš en moj umotvor, ki govori o vplivu prepričanja o majhnosti na naš šport:

Moč ponosa in tradicionalnih vrednot se pri posameznih narodih slikovito odraža skozi uspehe športnikov. Države z bogato tradicijo in dobrim lastnim vrednotenjem, so načeloma dobre v kolektivnih športih, v državah, kjer je kolektivno lastno vrednotenje slabše, pa običajno le posameznikom uspe, da svojo miselnost preoblikujejo v zmagovalno. Dober primer za to smo Slovenci. Lastno državo imamo relativno kratek čas, prej pa smo imeli nad sabo ali »gospodarja« ali pa je bila naša samopodoba relativno slaba zaradi drugih razlogov. V Jugoslaviji smo se npr. po mentaliteti precej razlikovali od ostalih narodov, združenih v skupno državo. Pomembnejši kot drugim nam je bil gospodarski uspeh, pri tem pa smo se vedno raje primerjali z razvito Evropo, kot pa z ostalim delom Jugoslavije. In te primerjave so bile bolj ali manj porazne. Ker nimamo močno izraženega ponosa na svoje poreklo in s tem kolektivne zmagovalne mentalitete, smo v kolektivnih športih slabi, pa četudi v katero od reprezentanc zberemo športnike, ki so uspešni v svetovnem merilu. Nekatere od teh naših reprezentanc lahko v prijateljskih ali nepomembnih tekmah premagajo praktično kogarkoli, v pomembnih tekmah, ko je treba zares pokazati »kdo je kdo«, pa smo praviloma poraženi. Najbolj svež takšen primer se je zgodil na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (EP) v košarki (2005 in 2007). Na EP v Beogradu leta 2005 smo recimo v predtekmovanju v tekmi, ki ni bila zelo pomembna, premagali ekipo kasnejših evropskih prvakov, kasneje, ko je šlo za pomembnejše tekme, pa smo v četrtfinalu izgubili z Nemci, čeprav smo veljali za absolutne favorite. Na EP v Španiji 2007 pa smo se v četrtfinale uvrstili z odličnim razmerjem zmag in porazov 5 : 1, potem pa v prvi zares pomembni tekmi, četrtfinalu z Grki, še pet minut pred koncem tekme vodili za 16 točk, a nazadnje izgubili. Velik del razloga za ta poraz tiči zagotovo v dejstvu, da imajo Grki v kolektivni zavesti »zapis« starogrških junakov, ki se nikoli ne predajo, mi pa zapis »hlapčevstva«.

A ti nasedaš tem floskulam, da nimamo zgodovine?! Preberi si kakšno knjigo več in malo brskaj naokoli in ne verjemi slepo temu, kar uradno učijo v šolah in kar se nonstop ponavlja, da potem to zaživi in postane "resnica".

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...