free 3. januar 2008 Prijavi Deli 3. januar 2008 1 fajni prispevek, ki govori o vlogah v nasih zivljenjih, etc ..... se mi zdi tudi primeren za debato. iztocnice:(dolzina 12:05 minut) Vsakdo se srečuje s trenutki, ko ga okoliščine postavijo v določeno držo ali vlogo. V življenju igramo kar precej vlog in te vplivajo na naš odnos do samega sebe in okolja v katerem delujemo. Kako vloge vplivajo na človeka? Ali so vloge smiselne oz. ali naj se jim izgibamo? Katera vloga je najbolj "naša", v kateri smo mi sami najbolj to, kar smo? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kabalist 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Hja, malce težko bi komentiraj prispevek, ker povezava vsaj pri meni ne deluje.Ampak vloge ... Ja, vsakdo od nas mora v življenju igrati vloge. Ljudje smo pač družbeno bitje in v javnosti si moramo zaradi sobivanja nadeti bolj ali manj verodostojne vloge. Nekomu to uspe, nekomu pa ne. Uspeh je odvisen od verodostojnosti. Obstaja knjiga "Verodostojna i neverodostojna ličnost" (srbska knjiga izpred cca. 15 ali več let). Citiraj BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 se mi zdi tudi primeren za debato.fino. ves kok se zdi men primernih zadev za debato.ti nanizam par linkov, dam par naslovov (knjig, filmov), pa se bomo pol pogovarjal (k bos vse prechekiral)? potem das pa se nedelujoc link.skratka, nc od nc od teme (razen kul naslova). Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 men se ni dal niti pocakat da se narola do konca....jaz mam tud celo blazoto tle na racotu pa vcas mi na racun kakega podanega linka (k ne ves, kaj bo gor, niti v kaksni obliki, ce nisi pozoren) zamrzne racunalnik in mam celo shtalo...pa tudi ce bi mi vse delalo, me mot, da me nekdo nekam posilja, ce se odzovem na debato, ki naj bi se dogajala, sprozheno z njegove strani. vcas pac ne mors, se ti ne da... pisat povzetkov.... saj stekam... sam pac napises z eno besedo oz. v kratkem, kaj lohk pricakujes oz. zakaj naj te nekaj zanima....sam ce pa v forumu duhovnost to odpres, pa das vsaj kako iztocnico, tud svojo, al nekaksen mini povzetkec... al kaj jaz vem... :| ne pa da morm najprej gledat recimo 37 minuten video... al kaj jaz vem.daj da vem, kaj me naj zanima, ce naj me sploh....oz. zbudis moje zanimanje, pol pa komplikacije. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. januar 2008 Avtor Prijavi Deli 4. januar 2008 ok, popravu. macka rezalka, hvala. marsaja, glej, sej smo razlici a ne. enim se da gledat, drugim ne.tko kot se enim da brat dolge poste, drugim ne. in tudi kakor kdaj. 12 minut se mi ne zdi veliko, glede na to, da vcasih gledamo filme, ki ne povedo niti cetrtine tega kar pove prispevek. pac moje mnenje.seveda kakor komu. sicer pa so iztocnice napisane pod sami prispevkom, obenem pa pac meni ze sam naslov nekaj pove.iztocice:(dolzina 12:05 minut) Vsakdo se srečuje s trenutki, ko ga okoliščine postavijo v določeno držo ali vlogo. V življenju igramo kar precej vlog in te vplivajo na naš odnos do samega sebe in okolja v katerem delujemo. Kako vloge vplivajo na človeka? Ali so vloge smiselne oz. ali naj se jim izgibamo? Katera vloga je najbolj "naša", v kateri smo mi sami najbolj to, kar smo? seveda pa, ce se ti zdi neprimerno, da se daje povezave na druge portale, pa seveda tudi ni nobenega problema in izbrises to temo.Jasno pa, da je verjetno dosti bolje dodati povezavo, kakor pisati besedilo prispevka. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kabalist 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Tudi meni se ne da gledati nekoga, ki razpravlja o čisto vsakdanjih stvareh. Ne vem, zakaj bi se obremenjeval z vlogami, katere pač moram igrati v službi fizičnega preživetja s čim manj stresa? Človeška družba je že pred tisočletji iznašla način, kako obvladati te vloge in to brez prevelike filozofije. Žal pa se danes pozablja na tako enostavne stvari, kot je moralni sistem, katerega vloga je ravno obvarovati resnični jaz pred zunanjim navideznim jazom. Moralni človek vsak trenutek ve, kako mora reagirati na zunanje vplive, saj ima nadzor nad svojimi vlogami. problem pa nastane, ko se morala poruši pod vplivi agresivnosti in samovolje. Ni več zaščite in frustracije zaradi neverodostojne igre so tukaj. Potem pa rabimo litanije filozofov, ki so iz banalnosti naredili kvaziznanost. V eno roko moralnost, v drugo pa nesebično iskrenost o samem sebi, pa bo. Citiraj BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. januar 2008 Avtor Prijavi Deli 4. januar 2008 no, fajn. si tvoje mnenje napisal. super Vsakdanjost in samoumevnost sta v sodobnem svetu mocno povezana. Mnogokrat celo toliko, da presegata in posegata v svobodo posameznika, ki se preveckrat svoje lastne samomevnosti niti ne zaveda vec.Zelo jasno se to kaze v nasih zivljenjih. Recimo mocno pretiranem potrosnistvu, itn. Mislim da je point prispevka pravzaprav tudi v tem, da se clovek pricne zavedati najprej svojih vlog; potem, ko se zave le teh, da se z njimi ne istoveti, se prazaprav nekako distancira od njih in nato pricne morda s pomembnejsim ali tistim, kar ga morda celo bolj izpolnjuje, bolj priblizuje samemu sebi, miru in harmoniji - iskanjem samega sebe, tistega kar pravzaprav je, brez vlog, nag, bos, morda mirnega obraza in spokojnega a kljub temu zivega pogleda. morda pa kako drugace... kar je prepusceno gledalcu iskalcu, brez tega, da ga prispevek definira. Tako nekako kot vodilo v zavedanje iz vsakdanjika, ko ljudje pozabijo nase in se vse bolj ukvarjajo s tem, kar mislijo da so, svojo vlogo, ki so jo prevzeli zaradi razlicnih nagibov, okoliscin ter potreb. Seveda se pa s teboj strijam, da se ucimo ziveti vloge na primerno moralen nacin. V toliko. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kabalist 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 potem, ko se zave le teh, da se z njimi ne istoveti, se prazaprav nekako distancira od njihČemu bi si glavo s tem razbijal. Moralni človek se jasno zaveda razlike med svojo družbeno vlogo in svojim bistvom. Ne potrebuje nekega posebnega izobraževanja o tem. Čemu bi se izgubljal v razglabljanjih, kakšen sem v družbi, če v družbi svoje delo opravijo vloge, katere sem izoblikoval tokom življenja? Moralnost imam zato, da sem svoje bistvo zavaroval pred zunanjostjo in se lahko tako lažje posvetim bistvu - biti jaz za sebe. Kot piše v Bibliji: "Jaz sem, ki sem." Te štiri kratke besede povedo vse o teh famoznih vlogah. POmembno je samo, da te vloge zunanjosti oborožiš z moralnim sistemom, ki onemogoča zunanjosti, da ruši tvoje notranje ravnovesje. To pa je lažji del posla, če imaš seveda zgrajen jasen moralni sistem. Žal pa je to danes bolj redka dobrina. Ali gre za razkroj oz. zanikanje morale, lažno moralnost ali nasilno vsiljevanje tujega moralnega sistema. V vsakem primeru potegne kratko vsakdo, ki misli, da je iznad moralnosti. Citiraj BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. januar 2008 Avtor Prijavi Deli 4. januar 2008 Odlicno, full dober post si napisal in mi dal misliti. Morda ce pogledam malo bolj prakticno, bi bilo dobro razumeti kaj pomeni primerna moralna drza!?Recimo ce vzamem nek prakticen primer potrosnika: Tako se nekdo odloca kupiti avto, hiso, uro, darilo, hrano, mobitel etc...Zaradi neke identifikacije, vloge ki jo igra kupi doloceno vrsto avtomobila, nosi dolocena oblacila, navija za doloceno mostvo, se druzi z dolocenimi ljudmi, poslusa doloceno glasbo, etc... mislim, da je v tem primeru zavedanje in vrednotenje vlog pomembno. Kaj v takem primeru pomeni biti primerno moralen in, ce je to dovolj za razumevanje predvsem prakticnega zivljenja pa je vprasanje, ki ga morda ne morem-o odgovoriti dokler ne razumemo tega kaj pomeni biti moralen in kaj moralnost zaobsega? Kar se mi zdi pomembno je tudi to; da vloge ne zasencijo morale ali jo kakorkoli nacnejo! Namrec v odnosih in vsakdanjosti lahko opazimo, da pretirano istovetenje z neko vlogo nemalokrat privede do nemoralnih odnosov. Povzpetnistvo, politika, hlastanje po dobrinah, ipd... V taelm primeru se mi zdi prav zavedanje vlog se kako pomembno! Namrec ce se vlog zavemo, se verjetno zavemo tudi sirsega pomena bivaja, obenem pa to zavedaje lahko vodi prav v vecjo in poglobljeno primero moralnost. Za primer tega ne rabiva iti dalec, temvec prebereva nase poste tukaj na tem forumu. Forumi so pravzaprav zelo jasen pokazatelj, kako se v neki vlogi meje moralnosti hitro zrahljajo Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 marsaja, glej, sej smo razlici a ne. enim se da gledat, drugim ne.tko kot se enim da brat dolge poste, drugim ne. in tudi kakor kdaj.ja no, saj mas tud prav....saj je vecX tko... da je iztocnica zgolj nek prispevk nekje...a vseeno; se mi zdi posteno napisat v podnaslovu recimo vsaj....tko kot je blo od Sanje Rozman nekaj, kar je blo za Obvestila, pa sem pustila.v bistvu je sam podatek. ni tema. seveda pa, ce se ti zdi neprimerno, da se daje povezave na druge portale, pa seveda tudi ni nobenega problema in izbrises to temo. mislim da je tole cist odvec, ob vsem, kar je tle gor. kar torej pomen, da ne glede na to, kok se mi zdi primerno al ne (kej tle gor), je vec kot ocitno, da je svasta LOHK gor. in tud je. Čemu bi si glavo s tem razbijal. Moralni človek se jasno zaveda razlike med svojo družbeno vlogo in svojim bistvom. Ne potrebuje nekega posebnega izobraževanja o tem. Čemu bi se izgubljal v razglabljanjih, kakšen sem v družbi, če v družbi svoje delo opravijo vloge, katere sem izoblikoval tokom življenja? Moralnost imam zato, da sem svoje bistvo zavaroval pred zunanjostjo in se lahko tako lažje posvetim bistvu - biti jaz za sebe. Kot piše v Bibliji: "Jaz sem, ki sem." .... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. januar 2008 Avtor Prijavi Deli 4. januar 2008 ok, fajn. ostalo pa sem dodal, popravil. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 sem vidla, kul! ... *moje vloge*...hm, a ves, tud zato me mot...npr. odpre se tema in jaz hocm cvekat o 'svojih vlogah'.nakar pa se v bistvu posteka, da je *treba govort* o prispevku (k se ga pa men recimo ne da gledat, ker ze brez njega mam kaj za povedat morda o "svojih vlogah" )... vloge pa se slis kot da si igralc. no sej tud si... zivljenja pac.sam ce se tko poda, je lohk videt, da so vse ene same vloge, nasa udelezba je sam vloga, torej igra.to pa ni res, v bistvu. ker je tud rezija. pa scena... pa kostumografija itd. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. januar 2008 Avtor Prijavi Deli 4. januar 2008 ja, lahk pa pogledas na prispevek kot iztocico, na podlagi katere imamo kaj povedati, izliti, odpreti, umovati in to se ne pomeni, da o 'svojih' vlogah ne moremo tukaj pisati. Namrec jaz odprtje te teme sedaj razumem prav v tej smeri. Sicer pa iztocnice vodijo prav v to smer, v smer razmisljaja in posledicno pogovora, pisaja o nas samih. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 ja razumem, kot prosti spis. vendar, a je iztocnica sam NASLOV Pod svobodnim soncem - al je nujno treba Finzgarja (al kerga) prebrat? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kabalist 4. januar 2008 Prijavi Deli 4. januar 2008 Zaradi neke identifikacije, vloge ki jo igra kupi doloceno vrsto avtomobila, nosi dolocena oblacila, navija za doloceno mostvo, se druzi z dolocenimi ljudmi, poslusa doloceno glasbo, etc... mislim, da je v tem primeru zavedanje in vrednotenje vlog pomembno.Čemu bi si razbijal glavo s tem? Pač kupujem, kar pač kupim, poslušam, kar mi pač ustreza in ne vidim v tem nekega velikega posla. Pač vsakdanjost in to so nepomembne stvari. Zakaj bi moral neko zavedanje zato, da lahko poslušam Plavi orkestar? Pač mi je všeč in o tem ne izgubljam časa. Sem pristaš Intel procesorjev? Komu mar, najmanj pa meni. Vse to so nepomembnosti, katere prepuščam umu, da odloča na osnovi možnosti ter podatkov o tem, kaj je najprimerneje zame v danem trenutku.Namrec v odnosih in vsakdanjosti lahko opazimo, da pretirano istovetenje z neko vlogo nemalokrat privede do nemoralnih odnosovPrej bi rekel, da nemoralnost (nemorala je možna, ne pa nujna posledica nemorale) povzroča vse navedene tegobe. Zanikanje, neupoštevanje moralnosti, domači družbi, v kateri živiš, te izpostavi pritisku, ki pripelje do neravnovesja in potem igraš vloge, ki jim nisi dorasel ter te odnesejo. Zato pa je danes toliko raznih psihotralala terapevtov, ki prodajajo vsakdanje banalonosti in ljudi prepričujejo, kako so nespretni v življenju. Ljudje z izdelanim moralnim sistemom nimajo težav. Vsekakor pa poudarjam - ne mislim na ljudi, ki samo govorijo o morali - hipokrizija je pač precej razširjena med lažnimi moralisti. Druga zgodba so ljudje, ki mislijo, da je morala nepotrebna. To so ljudje konfliktov in se vrtijo v krogu, živeč v iluziji, kako so napredni. Gredo se malo tega in malo onega, saj brez moralnega kompasa pač nimaš smeri in je vsepovsod iluzija prave smeri. Morala pa je stvar družbe. Naša družba ima drugačne nianse moralnosti od indijske družbe. Kar je tam sveto, je pri nas mogoče profano in obratno. Zaželi si v vasi, kjer so krave svete živali recimo govejo juho ali med ortodoksnimi Židi svinjsko pečenko. Ali pa pri nas reci staršem desetletnice, da želiš kupiti njihovo hčerko! Če evangeličanskega duhovnika vprašaš po ženi in otrocih ni nič čudnega, a če o tem vprašaš katoliškega župnika, pa te malce čudno pogleda. Skratka, morala je različna, a vedno je namenjena družbenemu sožitju s čim manj stresa. Tega bi se morali spomniti ljudje, ki se gredo duhovnosti tako po malo na različnih koncih. Citiraj BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 4. januar 2008 Avtor Prijavi Deli 4. januar 2008 Vsekakor menim, da ti na tvoje odgovorim.Zelo pomembno se mi zdi se posebej v tem casu da SE sprasujemo kaj kupujemo!Potrosnistvo presega vse meje in to ne samo sedaj, temvec ze pred mnogimi desetletji.Ravno potrosnistvo pa je tisto, ki velikokrat ljudi poriva v kot o katerem pises. Potrosnistvo in razsipnistvo razvitega sveta na skodo nerazvitega in prihodnjih generacij! In ce govorimo o tem ali kupimo produkt, zaradi katerega je bilo porabljeneag toliko vec izpusnih plinov, proizvedenega toliko vec ogljikovega dioksida in uniceneag toliko vec dezevnega gozda, je vsekakor ZELO POMEMBNO da se odlocamo rajsi za tiste produkte, ce jih ze resnicno 'moramo' kupiti, ki so cim manj skodljivi okolju in s tem celotnemu planetu z njenimi prebivalci..... drugega izhoda po moje NI! In tako JE tudi pomembno recimo: ali kupimo procesor, ki so ga ustvarile osebe, delavci kateri so bili placani 1 dolar v celem mesecu in ki so bili izkoriscani, ali pa so ga ustvarili delavci, ki so bili za svoje delo vsaj priblizno primerno placani. Navajas pomanjkanje morale kot glavi razlog za tezave; vloge, ki si jih izbiramo pa kot posledico neprimerne morale, kot sem te razumel. Moralo povzdigujes, obenem pa v pisanju predvsem kritiziras cloveka in ga v vecini navajas predvsem kot nemoralnega. Kaksne pa so resitve, ki jih ponujas ti, oziroma menis, da bi bile primerne, da ljudje postanejo bolj moralni in se s tem primerjene odlocajo za vloge, ki jih bodo v zivljenju sprejeli? In ce navajas moralo kot vrednoto, ki to postane kadar se vklaplja skozi posameznika, ki se prilagaja druzbenim moralnim konceptom; se mi seveda najprej poraja vprasanje, kaj pa ce so ti druzbeni moralni koncepti odmaknjeni od zdrave pameti in nekih primarnih naravnih moralnih struktur celovestva v odnosu do bivanja? Potemtakem, katere so osebe, ki imajo primerno izdelan moralni sistem? Glede na vsebino tistega kar si napisal, razumem, da tiste osebe, ki se najbolje vklapljajo v druzbo?No, jaz mislim, da temu ni vedno tako. Mislim, da pomanjkanje morale, ne bi krivil kot glavni razlog za vecino tegob sodobnega cloveka.Prej bi rekel, da so le te plod pomanjkanja zavesti, odmika od samega sebe in s tem neprimernih odlocitev.Kajti, ce drzi kar pravis, da je morala stvar druzbe; potem logicno lahko sklepam, da morala vsekakor ni merilo po katerem bi se bilo vedno vredno zgledovati. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
crna_puma 5. januar 2008 Prijavi Deli 5. januar 2008 ne obstajajo le tiste vloge, ki smo jih pridobili na podlagi spola, izobrazbe ali rodovnika ... koliko energije v resnici porabimo ko vzdružujemo medčloveške/socialne vloge.Pa kljub temu, da nas večina pravi ... mah sem takšen kakršen sem in tistim katerim sem ok, me bodo takšnega sprejeli ... vendar to v bistvu sploh ne drži, saj človek si je od nekdaj želel biti del družbe, del tiste tružbe čigar del hoče biti ... in tu porabimo ogromno energije, da ohranjamo sliko o sebi, kakršno mislimo, da jo drugi o nas imajo. Zato vlagamo v prijateljstva, razmerja, sorodstvene vezi itd.In te vloge se mi zdijo veliko bolj vezujoče in izčrpajoče kot pa če te ne kdo hoče spredalčkat na podagi npr poklica, ki ga opravljaš. kar se pa potrošništva tiče ... to več ni vloga, to je postala nova religija ... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 5. januar 2008 Prijavi Deli 5. januar 2008 Čemu bi si razbijal glavo s tem? Pač kupujem, kar pač kupim, poslušam, kar mi pač ustreza in ne vidim v tem nekega velikega posla. Pač vsakdanjost in to so nepomembne stvari. Zakaj bi moral neko zavedanje zato, da lahko poslušam Plavi orkestar? Pač mi je všeč in o tem ne izgubljam časa. Sem pristaš Intel procesorjev? Komu mar, najmanj pa meni. Vse to so nepomembnosti, katere prepuščam umu, da odloča na osnovi možnosti ter podatkov o tem, kaj je najprimerneje zame v danem trenutku. Kaj sploh vsakdanjost je? Je življenje. Sej druzga, razen vsakdanjosti, sploh ni. A veš, da te ne zastopim, Kabalist. Glih ti nonstop poudarjaš zavedanje, pozornost, tle pa govoriš, kako je zavedanje v nepomembni vsakdanjosti nepomembno. Ja, skoz kaj pa pol spoznavaš sebe, svoj, kva že, osebni pekel, če ne skoz zavedanje v vsakdanjosti in ja, tud kupovanje avtomobila je del le-te. A se ti ne zdi, da je pomembno, da se vprašaš, zakaj pa je zame pomembno kupit jaguarja, da se bom pohvalu pred sosedi. Od kod ta potreba, da se hvalim, da drugi vidjo, kaj mam...pa tko. Skoz kaj sploh rasteš, postajaš to kar nek v osnovi si, če ne glih skoz zavedanje v vsakem trenutku vsakdana? A je še kej druzga?In, ker si spet, tudi v tej temi, uporabil izraz duhovnost. A ni duhovnost živetje te vsakdanjosti prav tu in ta trenutek? Si ti prepričan, da si skozi ta, tolikokrat poudarjani osebni pekel že šel? Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kabalist 6. januar 2008 Prijavi Deli 6. januar 2008 Mislim, da pomanjkanje morale, ne bi krivil kot glavni razlog za vecino tegob sodobnega cloveka.Človek je družbeno bitje. Vsaka družbena skupnost je nekakšen organizem s sebi lastnim sistemom organizacije delovanja na ravni človek - človek in ravni komunikacije do drugih družb. Človeški temeljni pogonski sistem v odnosih do drugih ljudi znotraj ddružbe predstavljajo preživetje, igre, ugodje in status. Nadalje je človek po naravi zver (kot vsi lovski sesalci, imam tudi človek oči usmerjene naprej in ima stereo vid), ki se druži v kardelo samo zaradi skupne koristi - sinergije. Ampak človek je zver z zavedanjem. Že zelo zgodaj so se izoblikovala pravila, katera omogočajo znosno sobivanje - gre za brzdanje človeške zverske narave v odnosu do pripadnikov lastne družbe. Moralni sistem je ta neformalni zbir pravil, katere instalira v človeka vzgoja in temelji na religiji te družbe. Moralni sistem je vedno sistem jasne dualnosti, saj gre za sistem grehov in kazni ter sistem nagrad za vrline. Temu ponekod rečemo moralni akcelator in moralni inhibitor. V normalni družbi, kjer ni kritičnih pretresov, ki bi rušili urejen moralni sistem, moralni ljudje nimajo konfliktov, ki bi rušili človekovo integriteto. Plača 1 USD / dan nima pri meni nobenega pomena, kajti kot potrošnik kupujem glede na svoje potrebe in finančne možnosti. Pri tem seveda maksimalno upoštevam poreklo blaga in način njegove proizvodnje. Ampak plača 1 USD / dan ni problem moje morale, temveč morale tistega, ki daje takšno mizerijo. Če lahko izbiram med enakovrednimi izdelki, ki mi ustrezajo, kupim vedno ekološko in moralno najmanj spornega. Zavedam se svojih omejitev pri vplivu na globalne zadeve. Vsekakor ne m islim biti bolj papeški od papeža, ker moram tudi jaz svoj denar zaslužiti z delom in zato pazim, kako ga zapravim. Da bi se okoli štruce kruha obremenjeval s problemi tretjega sveta, bi hitro končal v ustanovi. Zanima me, koliko od vas ima recimo 75 % programske opreme in medijskih vsebin legalno dobljenih? Koliko od vas je pri prodaji stanovanja upoštevalo tudi socialni status morebitnih kupcev? Koliko od vas odslužene, a uporabne stvari podari pomoči potrebnim? Koliko od vas odpadke pridno ločuje? Pa kriterij porabe pri avtomobilu? In takšnih malenkosti je še veliko. A ko malenkosti sešteješ, se tega kar nabere.Glih ti nonstop poudarjaš zavedanje, pozornost, tle pa govoriš, kako je zavedanje v nepomembni vsakdanjosti nepomembnoNisi čisto razumel poanto mojega pisanja. Za vsakdanjosti se ne obremenjujem, ker ni za tem potrebe. Ampak s svojimi okusi in potrebami ne delam cirkusa, čeprav sem tudi pri tem ves čas pozoren. Hočem povedati, da nimam nikoli slabe vesti glede svojih nakupov ali glede svojega okusa. Iz tega ne delam projekta samorazvoja, niti ne premeditiram noč o spolnem življenju Kitajcev, kateri so izgotovili USB ključek, katerega grem zjutraj kupiti. Ljudje bi se morali posvetiti problemom, na katere lahko vplivajo. Pri meni avto Jaguar odpade, ker je prepožrešno vozilo in še zelo nepraktičen. Kot sem omenil, obremenjevanje z vsakdanjostmi, kjer nimam vpliva, je neučinkovito in prazno početje. To, da imava v hiši najslabši avto (ko smo že pri tem), me prav malo briga. Tudi pri nakupu stanovanja nisva šla v maksimum možnosti, ker pač samtram, da ne smeš biti suženj dobrin. Moje načelo: Najbolje vložen denar je vlaganje v samega sebe (šola, knjige, potovanja, izleti, izobraževanja ipd.). Citiraj BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 6. januar 2008 Avtor Prijavi Deli 6. januar 2008 Hvala za tvoj odgovor. mslim, da nisem razumel pointa tvojih prejsnjih komentarjev. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kabalist 6. januar 2008 Prijavi Deli 6. januar 2008 mslim, da nisem razumel pointa tvojih prejsnjih komentarjev.Najprej sem vse skupaj opisal s čisto banalnega gledišča. Življenje imaš zapleteno, kolikor si ga sam zapleteš, oziroma kolikor dovoliš, da se preveč vpleteš v različne naveze. Življenje lahko gledaš iz zabavne ali tragične plati. Če svojo izkušnjo bivanja vzameš kot nujnost, je zabavno. Veš, da moraš v odnosu z okoljem vzpostaviti ravnotežje, pri katerem ne smeš dovoiliti, da zunanje stvari posegajo v tvojo zasebnost. Ta ščit je tvoj navidezni obraz, katerega nastavljaš okolju, v katerem največkrat srečuješ ljudi skoraj brez kanca pozornosti in jih zadovolji zombi, s katerim se predstavljaš. Veste, filmi o zombijih so silno poučni (Zora živih mrtvecev). Tudi Oni živijo veliko pove o naravi človeka kot človeka potrošnika. Citiraj BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
mici59 6. januar 2008 Prijavi Deli 6. januar 2008 kabalist,zgoraj pišeš v dvojini in me zanima ali govoriš o kakšni živali ali mogočeo svoji mami Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 7. januar 2008 Prijavi Deli 7. januar 2008 (dolzina 12:05 minut) Vsakdo se srečuje s trenutki, ko ga okoliščine postavijo v določeno držo ali vlogo. V življenju igramo kar precej vlog in te vplivajo na naš odnos do samega sebe in okolja v katerem delujemo. Kako vloge vplivajo na človeka? Ali so vloge smiselne oz. ali naj se jim izgibamo? Katera vloga je najbolj "naša", v kateri smo mi sami najbolj to, kar smo?zanimiva vprasanja... kako vloge vplivajo na cloveka? al vpliva clovek na vloge?!ce so smiselne? verjetn, da so... ce je (no, brez ce) vesolje/univerzum/kkrkoli smiselno, mi smo del le-tega, smo tud mi smiselni in posledicno je tud nas obstoj smiseln in smiselna so tud nasa "dejanja"...? kako se lahk clovk izogiba necesa kr je del njega? po moje so vloge/maske... nekaksni delcki mene/tebe... kt obcutki... mine kdaj komu trenutek, brez da bi kj obcutil? cutno zaznal? verjetn da ne... al pa zlozlozlo mal... obcutkov je precej pa vsi majo nekaksen naboj... kdr jih je "prevec" se jih pa clovk clo trud utisat/zanikat/znebit... no, se bolj pogosto pa analizirat... in ko neki obcuti, pol ta obcutek miselno secira, v skladu s podatkovno bazo, k jo ma nekje v glavi... in dela "zakljucke", s tem da, "glasove duse, spreminja v ropotanje ega"... pol pa se zgodi/dogaja "neizbezno"... clovk si nadene maske in igra... razne vloge, v slogu komedij, grozljivk, romanc, trilerjev, dram... ... je pa zanimivo v filmcku k so prsli do "vlog"... po vprasanju:"kod sem?" pa se mi, brez zamere, ni dal naprej poslusat... ampk, po moje, ce se vprasanje "kdo sem" iskreno zastavi, da sprozi premik nekega obcutka, lahk s tem tud sprozi eksplozijo izvirne ustvarjalnosti... in posledicno odgovori nanj izrazajo le delne priblizke resnice, ki so bolj al manj omejeni... vednar "dovolj", da lahk cloveka "ucijo" prisluskovat samemu sebi/tisini v sebi... Življenje lahko gledaš iz zabavne ali tragične plati. se dobr, da ne glede na plat... "mora vsakdo... slej k prej... nehat igrat..." Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kapica 8. januar 2008 Prijavi Deli 8. januar 2008 Ne vem sicer kaj vi na dolgo razpravljate o vlogah... verjetn tud zrd zmesnjav... ki jih ustvarjamo... medtem ko beremo neki, preberemo pa tist kr nm pase... Kako vloge vplivajo na človeka?kako vloge vplivajo na cloveka? al vpliva clovek na vloge?!Vpliv človeka na vloge ...lahko rečemo tudi vpliv vloge na človeka Citiraj ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!! life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone... Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kabalist 9. januar 2008 Prijavi Deli 9. januar 2008 govoriš o kakšni živali ali mogočeo svoji mamiNe. Tako sem napisal kot osebno sporočilo vsakomur, ki bo prebral in upam, da je kdo morebiti razmislil, kar sem napisal. Ni mišljeno ne kot pridiga, ne kot pametovanje, temveč zgolj kot moje sporočilo bralkam in bralcem. Želim povedati, da je nujno potrebno ločiti pomembne setavine življenja od nepomembnih. Najmanj pomembne sestavine so tiste, na katere nimamo nobenega vpliva. Vsakdo je lahko ekološko osveščen, a mnogi ne moremo storiti nič za preprečitev državljanske vojne na drugi strani zemeljske oble. Citiraj BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.