Skoči na vsebino

Čudovito vesolje

Alan_New

Recommended Posts

Sem tako navdušen, da sem kar odprl novo temo. x^x In to čvekarsko temo.

Najprej povzetki:

kuuul... če prebereš mal poročaj pol... theory of everything x:px čeprav si sploh ne predstavljam kakšen evolucijski preskok bi to bil. ko smo prišli z dreves smo si poravnali hrbtenico... s TOE bi si pa verjetno zlomili vrat x:Dx

ampak hej... če bi ženske to vidle kot "najlepše" in "najmočnejše"... pol ne bi blo pene x:Dx

bluuzzzzzzz

xrainbowx

Enkrat sem to Čudovito vesolje že začel, a sem na polovici odnehal. Zdaj grem še enkrat od začetka in upam, da se bom prebil do konca.

Knjiga je res dobra: na poljuben način razloži Einsteinovi relativnostni teoriji (splošno in posebno), kako se ti dve ne ujemata s kvantno mehaniko (tudi to poskuša razložiti, kolikor se pač lahko razloži to čudo božje), in kako ju teorija superstrun povezuje. Da je vse skupaj še bolj nerazumljivo, vplete še M-teorijo, ki se mi niti približno ne sanja, kaj je. xnckrivx

se strinjam... obe teoriji (kvantna meh, in relativnostna t.) sta izredno antiintuitivni, ampak vse kaže, da je to prav tisto kar je in je to kar mi dojemamo le del tega. to je znanstven vidik maje x;)x ampak ni za obupat... mi gremo do britkega konca x:Dx x;)x

xrainbowx

Britki konec še ni konec. x;)x Ja, naprej, četudi hitreje od svetlobe ne moremo. xcivx

Zakaj pa me ne bi zanimala? x;)x

teoretično pa tut tko ti lahk povem... ker uporabljava domišljijo. hitrej od svetlobe ne more it telo, ki ima maso.

koliko pa tehta duša x?x

pa ne mi rečt 21 gramov x:Dx

everything is possible... right here, right now xsuperx

Misli morda res šibajo hitreje od svetlobe.

Ampak pazi: foton nima mase, pa gre samo absolutnih in nespremenljivih (v vakuumu) 300.000 km/s in nič več. x;)x http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/ask_astr...ers/960731.html

Possible—but highly unlikely.
Deli na socialnih omrežjih

Sem tako navdušen, da sem kar odprl novo temo. x^x In to čvekarsko temo.

Opa bato! xokx

pol jih pa kar se ene par odpri! x;)x xDDx

sem namrec ze hitela iskat obstojeco temo, pa pomislila, da.... ni potrebe. x;)x

tko da: go! x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

curek iz črne luknje je sneman v x-rejz mode x8Dx ob določenih pogojih... zdele iz glave ne znam pojasnit x;)x

kar se pa fotona tiče si pa zabil glavico na žebljico. mislem, da sem enkrat že enmu psihologu razlagu, ker je kvačku in kvačku. v bistvu pravijo, da je foton particle-wave zato, ker lahko določene poizkuse pojasnimo tako, da rečemo, "aha, foton je delec, kot proton, elektron, kvarki itd." enkrat pa lahko opazovanja pojasnimo tako, da rečemo "aha, foton je valovanje/sevanje, enako kot radijsko, mikrovalovno, UV, IR valovanje". keč in največji ugriz v ahilovo tetivo je pa dejstvo, da ne more biti oboje hkrati. x:Dx torej, strašni dr. fiziki si po načelu zdrave kmečke pameti Realno predstavljajo z "modeli" in če model ne dela, narediš novega. če se pa predpostavke različnih modelov med seboj tepejo imaš pa priložnost, da zadevo pojasniš in dobiš nobelovo nagrado. (TOE kao) x:px torej, foton je jeba... ne moreš ga dat na vago in rečt tolk in tolk... demo raj še mal počakat... sej tuhtajo x:Dx

men se vse bolj zdi, da si je bog pri stvarjenju sveta mislil:"mater sem že zmatran. kaj se kej še j*bem sploh. ok, tele atome še postavm, pa mogoče še kvarke ke do ene večerje pol morm pa it. do takrat me bo ziher že prtisnlo. pa ta človek itak ne bo prišel dlje." x:Dx

od tam naprej so pa same meglice in prostransva radosti x:Dx xsuperx

xrainbowx

P.s: kul za tole temo... človek mora gojiti čud in se ne sme utapljati v mesečnih položnicah x:px

post-807-1201720425_thumb.jpg

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

M-polje je informacijska mreža, 'morfogenetsko polje' in z njim biokemik R.Sheldrake utemeljuje prenos informacij znotraj sorodnih vrst. Informacijsko gibanje se imenuje 'morfična resonanca'. Teorija je eksperimentalno podprta z štiriintridesetletnim preučevanjem W.McDougalla, v katerem so se podgane popolnoma različnih, daleč vsaksebi ločenih genetskih rodov priučile novim koristim navadam kljub temu, da so delali poizkuse samo z eno skupino. Informacija je postala dostopna takrat, ko je poskus uspel z določenim številom podgan. Povedano drugače: informacija je prodrla v M-polje podgan v vseh skupinah.

ali pa poskus stotih opic, kjer ni šlo za nadzarovani poizkus, ampak opazovano dogajanje, ki je v 50-tih letih potekalo na otoku Koshima. Raziskovalci so izvajali poizkus na krajevni populaciji opic. Na plažo so jim nastavljali sladek krompir. Ta posebna vrsta opic dotlej krompirja ni poznala in čeprav so jim bili sadeži zelo všeč, jim je bila peščena obloga zelo zoprna. Potem je eden od opičjih genijev odkril, da krompirje lahko očisti, če jih opere v morju. Sprva mu je sledilo le nekaj opic, ki so ga opazovale, kasneje ga je posnemalo še več radovednih umivalcev krompirja. Nato se je vsa skupina lotila čiščenja krompirja. Na tej točki pa so drugi raziskovalci na zelo oddaljenih otokih poročali, da so vse tamkajšnje opice začele uporabljati čistilno tehniko.

Iz tega izhaja, da informacija, ki jo pridobi določeno število katerekoli vrste, deluje kot plamenišče - od te točke dalje sprejme informacijo vrsta kot celota. Novo vedenje prodre v M-polje prek morfične resonance.

Ker je lahko vrsta na široko in oddaljeno posejana, a se klju temu vsi potomci, naj se rodijo kjerkoli, rodijo s to informacijo, Sheldrakovo pojasnjevanje M-polja pravzaprav pojasnjuje subatomsko informacijsko mrežo, ki deluje prek časa in prostora.

(iz Potovanje vase, S.MacLaine)

curek iz črne luknje je sneman v x-rejz mode x8Dx ob določenih pogojih... zdele iz glave ne znam pojasnit x;)x

Samo to mora biti nekaj izrednega, če črna luknja, kot vemo, potegne še svetlobo vase. Come to the Dark Side! :shuriken:

od tam naprej so pa same meglice in prostransva radosti x:Dx xsuperx

In to je tisti čar! :2src:

Si pa ne predstavljam, da bi bil fizik in se ukvarjam s tistimi enačbami in izračuni. Še navor sem komaj štekal v srednji šoli, pri elektriki sem pa sploh zmrznil. Sem naredil samo zato, ker me je imela profesorica rada. x:Ix

Sicer pa... Meni se zdi, da se ti fiziki vedno bolj približujejo Božanskemu, pa naj so še taki ateisti...

xrainbowx

P.s: kul za tole temo... človek mora gojiti čud in se ne sme utapljati v mesečnih položnicah x:px

xyesx

noro... ampak če pogledam... mater... tko dela marketing :vragec: daš dva čipa skupi, fensi softverček, lep ime npr. iphone in pol sveta dre v trgovine x:Dx

dober test bi biu, če bi prišel kakšen bushman u prvo trgovino pa bi iphone zahtevu x:px

ampak, če tole res dela, pol bi se pa dal svet rešt x;)x

a dej, dej, dej sila v N krat ročica v m in dobiš Nm. s tistimi enačbami sam strašijo v bistvu so pa vedno poenostavljalnja in predpostavljanja. sam fora je, da je važen uvid in razumevanje, ne pa drkanje integralov. x;)x tisto pa je črna luknja ja.... sej lukna sama je črna, ampak pred dogodkovnim horizontom kjer še ni singularnosti, snov lahko še oddaja svetlobo, informacijo, whatsoever in tu na sliki lepo vidimo kako materija kroži okoli črne luknje, ki jo srka vase. pri tem se segreva in oddaja takšno ali drugačno valovanje (lahko tudi vidno svetlobo), ko pa prestopi dogodkovni horizont je pa konec. in ko bo lukna popapcala vse okol sebe bo ostala črnina oz. zgledal bo tko, ko da bi z lupo gledal črnino, i.e. da je tam črna luknja boš vedel zato, ker se svetloba zarado G polja ukloni (evo... smo spet tam... gravitacija dela na maso, foton nima mase ampak se svetloba vseeno ukloni). tko, po kmečk napisan. x;)x

ja... je zanimiv prebrat kakšna etična stališča teh ljudi. tudi einstein je napisal svoje. velik se jih najde pol u azijskih filozofijah. ni tega cerkvenega dogmatizma x;)x

Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!

Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.

Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.

Fernando Pessoa

tisto pa je črna luknja ja.... sej lukna sama je črna, ampak pred dogodkovnim horizontom kjer še ni singularnosti, snov lahko še oddaja svetlobo, informacijo, whatsoever in tu na sliki lepo vidimo kako materija kroži okoli črne luknje, ki jo srka vase.

A to misliš na sliko, ki si jo pripel?

pri tem se segreva in oddaja takšno ali drugačno valovanje (lahko tudi vidno svetlobo), ko pa prestopi dogodkovni horizont je pa konec. in ko bo lukna popapcala vse okol sebe bo ostala črnina oz. zgledal bo tko, ko da bi z lupo gledal črnino, i.e. da je tam črna luknja boš vedel zato, ker se svetloba zarado G polja ukloni (evo... smo spet tam... gravitacija dela na maso, foton nima mase ampak se svetloba vseeno ukloni). tko, po kmečk napisan. x;)x

Ha, zdaj pa bom napisal, kar je pogruntal mojster Einstein (in kakor ga jaz razumem). x:px Gravitacija ne vpliva na maso, temveč na tkanino prostor-časa -- jo ukrivlja. Večja kot je masa telesa, večja/globlja je ukrivljenost. Fotoni tudi šibajo po tej tkanini in če poti skozi vesolje pridejo v ukrivljen prostor-čas, mu ti spremenijo smer, ga potegnejo k sebi, četudi je ta brez mase. Črna luknja pa zelo ukrivi prostor čas, zato požre tudi svetlobo izza dogodkovnega horizonta.

M-polje je informacijska mreža, 'morfogenetsko polje' in z njim biokemik R.Sheldrake utemeljuje prenos informacij znotraj sorodnih vrst. Informacijsko gibanje se imenuje 'morfična resonanca'. Teorija je eksperimentalno podprta z štiriintridesetletnim preučevanjem W.McDougalla, v katerem so se podgane popolnoma različnih, daleč vsaksebi ločenih genetskih rodov priučile novim koristim navadam kljub temu, da so delali poizkuse samo z eno skupino. Informacija je postala dostopna takrat, ko je poskus uspel z določenim številom podgan. Povedano drugače: informacija je prodrla v M-polje podgan v vseh skupinah.

ali pa poskus stotih opic, kjer ni šlo za nadzarovani poizkus, ampak opazovano dogajanje, ki je v 50-tih letih potekalo na otoku Koshima. Raziskovalci so izvajali poizkus na krajevni populaciji opic. Na plažo so jim nastavljali sladek krompir. Ta posebna vrsta opic dotlej krompirja ni poznala in čeprav so jim bili sadeži zelo všeč, jim je bila peščena obloga zelo zoprna. Potem je eden od opičjih genijev odkril, da krompirje lahko očisti, če jih opere v morju. Sprva mu je sledilo le nekaj opic, ki so ga opazovale, kasneje ga je posnemalo še več radovednih umivalcev krompirja. Nato se je vsa skupina lotila čiščenja krompirja. Na tej točki pa so drugi raziskovalci na zelo oddaljenih otokih poročali, da so vse tamkajšnje opice začele uporabljati čistilno tehniko.

Iz tega izhaja, da informacija, ki jo pridobi določeno število katerekoli vrste, deluje kot plamenišče - od te točke dalje sprejme informacijo vrsta kot celota. Novo vedenje prodre v M-polje prek morfične resonance.

Ker je lahko vrsta na široko in oddaljeno posejana, a se klju temu vsi potomci, naj se rodijo kjerkoli, rodijo s to informacijo, Sheldrakovo pojasnjevanje M-polja pravzaprav pojasnjuje subatomsko informacijsko mrežo, ki deluje prek časa in prostora.

(iz Potovanje vase, S.MacLaine)

A si to napisala mogoče v povezavi z omenjeno M-teorijo?

Se pa strinjam z nimbusom, da tako deluje marketing.

Ha, zdaj pa bom napisal, kar je pogruntal mojster Einstein (in kakor ga jaz razumem). x:px Gravitacija ne vpliva na maso, temveč na tkanino prostor-časa -- jo ukrivlja. Večja kot je masa telesa, večja/globlja je ukrivljenost. Fotoni tudi šibajo po tej tkanini in če poti skozi vesolje pridejo v ukrivljen prostor-čas, mu ti spremenijo smer, ga potegnejo k sebi, četudi je ta brez mase. Črna luknja pa zelo ukrivi prostor čas, zato požre tudi svetlobo izza dogodkovnega horizonta.

Zdaj se pa tukaj postavlja vprasanje ali je gravitacija edino kar ukrivlja prostor-cas...oz. kaj

pravzaprav je ta "gravitacija" x:Dx

Norost je vcasih najvecja modrost…

Pizda, narobe sem napisal. Se opravičujem.

Torej, telesa ukrivljajo tkanino prostor-časa in s tem povzročijo gravitacijo. Gravitacija je ukrivljenost prostora in časa. Vse ostalo pa je prav. x:)x

Zdaj se pa tukaj postavlja vprasanje ali je gravitacija edino kar ukrivlja prostor-cas...oz. kaj

pravzaprav je ta "gravitacija" x:Dx

Pospešek je še ena taka zadeva, ki ukrivlja prostor in čas. Einstein je poštekal, da sta pospešek in gravitacija ekvivalentna, zato je lahko pogruntal to o ukrivljenju prostor-časa.

Torej, telesa ukrivljajo tkanino prostor-časa in s tem povzročijo gravitacijo. Gravitacija je ukrivljenost prostora in časa. Vse ostalo pa je prav. x:)x

Pospešek je še ena taka zadeva, ki ukrivlja prostor in čas. Einstein je poštekal, da sta pospešek in gravitacija ekvivalentna, zato je lahko pogruntal to o ukrivljenju prostor-časa.

Torej, ce prav razumem ima telo, ki pospesuje vecjo gravitacijo kot sicer? In se nekaj mi je tukaj zanimivo, namrec

kaj pa levitacije in podobni fenomeni, kaj se pa tam zgodi? Hocem reci, meni je Einsteinova razlaga zelo

logicna a vendar tukaj nekaj pogresam pa ne vem cisto dobro kaj..... xnckrivx xscratchx

Norost je vcasih najvecja modrost…

koliko razumem to zadevo zakon gravitacije velja tako pri newtonu kot pri einsteinu. mogoče je newtonov zakon kakšen približek einsteinovega ampak to tu ni važno. torej si prou napisu. masa v prostor-času povzroči, da se le ta ukrivi - "zapiga" po domač rečen x:Dx . in to naj bi veljalo u opče. ampak mojih 80 kg sile na zemlji zelo mal piga moj svet naokol, črna luknja s svojo enormno maso pa zelo ukrivi prostor-čas okoli sebe tako, da svetloba, ki potuje od zvezde do nas naredi "ovinek" in ko gledamo okolico črne luknje naravnost vidimo tisto, kar je dejansko drugje (zgoraj, spodaj, levo, desno). telesa ukrivljajo prostor-čas in ne povzročajo s tem gravitacijo. gravitacijo povzročajo s svojo maso zako kot ukrivljenost. seveda bo gravitacijsko polje totalni mess zarad tega, ampak vse skupaj se začne zaradi mase.

ja, zdej pridemo spet na filozofijo x:Dx gravitacije fiziki ne razumejo. oni vejo samo "kako". če bi vedeli "zakaj" bi poznali antigravitacijo. klasični humov problem na katerega odgovarja kant x:px x8Dx gravitacija ima v bistvu poseben status ravno zaradi svoje enosmernosti. iz opazovanja pač potegnejo določen vzorec, ne vedo pa zakaj se to dogaja. ker deluje čez cel univerzum (ultra-super-huge-truper razdalje) velja za najmočnejšo ampak videl jo ni še nihče... sanjajo o gravitonih... potem se poraja vprašanje: imaš neko pozicijo teles in potem postaviš nekam, lahko tudi na sredo, neko masno telo. vprašanje je, koliko hitro začne delovati gravitacija x?x a je to like instantly ali deluje s svetlobno hitrostjo itd. in potem bi biu delec graviton, ki potuje z nadsvetlobno hitrostjo. pa svetloba je u opče jeba. gre tovornjak po cest s 50 kmh in sreča nasproti drug tovornjak, ki gre 50 kmh. njuna relativna hitrost glede drug na drugega je po newtonovi mehanki 100 kmh. itak, intuitivno. če se z biciklam zaletim v parkiran avto sem pašteta, če se zaletim v nasproti vozeč avto sem đus. x:Dx ko se pa srečata dve svetlobni hitrosti je pa njuna relativna hitrost samo svetlobna hitrost. x:px

ko delec pospešuje, se mu veča energija kar je po E=mc^2 enako masi. torej se mu veča masa in bolj ukrivlja prostor-čas. (to sem si zdele zmislu... mogoče je celo res x:Dx )

kar se levitacije tiče, so vse do zdaj delal na magnetizmu... nič povezano z gravitacijo in maso. no, oni svetniki ga tam gor v jamah tut žgejo, sam nisem še biu gor. jih morm it enkrat vprašat x:px

sicer pa... za tiste ki znate kej nemšk je dober tale link. tudi na tv na br-alpha. Prof. lesch... kao fizik, zelo dobro poljudnoznanstveno razloži. med drugim tudi poučuje filozofijo na srednji šoli. faca stkratka x;)x

tu na sliki je pa naša najbližja galaksija M31 oz. Andromeda. galaksije naj bi imele v središču črne luknje. svetloba potrebuje dva miljona zemeljskih let, da pride do naših oči torej jo sedaj vidimo takšno, kot je bila pred dvema miljonoma let. BTW svetloba potuje s hitrostjo 300 tisoč kilometrov na sekundo (v eni sekundi 7 do 8 krat obkroži zemljo). torej je to f*cking far away. ampak, ko bereš od andromede piše, da sestavlja z našo mlečno cesto lokalno gručo galaksij. le teh je pa na ziljone. xsuperx in če mi začne kdo pametvat, da smo sami v vesolju ga takoj izključim x:Dx

post-807-1201796011_thumb.jpg

Fernando Pessoa

Si pa ne predstavljam, da bi bil fizik in se ukvarjam s tistimi enačbami in izračuni. Še navor sem komaj štekal v srednji šoli, pri elektriki sem pa sploh zmrznil. Sem naredil samo zato, ker me je imela profesorica rada. x:Ix

Sicer pa... Meni se zdi, da se ti fiziki vedno bolj približujejo Božanskemu, pa naj so še taki ateisti...

xyesx

hehe, jst sm pa sam elektriko štekala pr fiziki; vse ostalo je blo pa :eek:

ma točno to sm pomislila jaz; navsezdanje bodo fiziki "razložili" Univerzum x:o)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

dokler gledajo samo skozi oči, nimajo šans... vidim pa znanost bolj kot lestev... ko splezaš na nivo višjega dojemanja jo odvržeš in pustiš za seboj x;)x

Fernando Pessoa

Torej, ce prav razumem ima telo, ki pospesuje vecjo gravitacijo kot sicer? In se nekaj mi je tukaj zanimivo, namrec

kaj pa levitacije in podobni fenomeni, kaj se pa tam zgodi? Hocem reci, meni je Einsteinova razlaga zelo

logicna a vendar tukaj nekaj pogresam pa ne vem cisto dobro kaj..... xnckrivx xscratchx

Samo če pospešuje v smeri gravitacije. Če obratno ima manjšo.

Ja, manjka še precej...

ja, zdej pridemo spet na filozofijo x:Dx gravitacije fiziki ne razumejo. oni vejo samo "kako". če bi vedeli "zakaj" bi poznali antigravitacijo. klasični humov problem na katerega odgovarja kant x:px x8Dx gravitacija ima v bistvu poseben status ravno zaradi svoje enosmernosti. iz opazovanja pač potegnejo določen vzorec, ne vedo pa zakaj se to dogaja. ker deluje čez cel univerzum (ultra-super-huge-truper razdalje) velja za najmočnejšo ampak videl jo ni še nihče... sanjajo o gravitonih... potem se poraja vprašanje: imaš neko pozicijo teles in potem postaviš nekam, lahko tudi na sredo, neko masno telo. vprašanje je, koliko hitro začne delovati gravitacija x?x a je to like instantly ali deluje s svetlobno hitrostjo itd. in potem bi biu delec graviton, ki potuje z nadsvetlobno hitrostjo.

Gravitacija je ukrivljen prostor, prostor pa se krivi s svetlobno hitrostjo. Če bi torej Sonce razneslo, bi videli in čutili posledico eksplozije (torej prenehanje njegove gravitacijske sile) v 8 min od dogodka (povzemam po knjigi).

pa svetloba je u opče jeba. gre tovornjak po cest s 50 kmh in sreča nasproti drug tovornjak, ki gre 50 kmh. njuna relativna hitrost glede drug na drugega je po newtonovi mehanki 100 kmh. itak, intuitivno. če se z biciklam zaletim v parkiran avto sem pašteta, če se zaletim v nasproti vozeč avto sem đus. x:Dx ko se pa srečata dve svetlobni hitrosti je pa njuna relativna hitrost samo svetlobna hitrost. x:px

Svetloba je absolutna, zato je tako pomembna tudi v duhovnosti. Bodite luč/svetloba samemu sebi. x;)x

ko delec pospešuje, se mu veča energija kar je po E=mc^2 enako masi. torej se mu veča masa in bolj ukrivlja prostor-čas. (to sem si zdele zmislu... mogoče je celo res x:Dx )

No, ko delec pospešuje, se mu veča masa in posledično potrebuje E po formuli, da sploh lahko pospešuje. Vsaj mislim, da je tako... :inocent:

dokler gledajo samo skozi oči, nimajo šans... vidim pa znanost bolj kot lestev... ko splezaš na nivo višjega dojemanja jo odvržeš in pustiš za seboj x;)x

Ja, oči so premalo. Itak so bila tista najpomembnejša odkritja odkrita z intuicijo, ki ni stvar um.

Kot pravi Šri Aurobindo: "Razum nam je bil v pomoč; Razum je ovira."

(Mimogrede, v knjigi me najbolj moti napačna raba besede intuicija. Govorijo o umskem predvidevanju in sklepanju in temu pravijo intuicija, kar pa ni. Sicer ne vem, ali tak samo prevod, ali je tudi v originalu tako.)

kakor opazam zadnje case so ze zaceli dokazovati, da je nerazlozljiv... x:Dx

Kaj ni to čudovito? :2src: Osho pravi temu nespoznavno.

Daj povej kako razumeš intuicijo x;)x

Fernando Pessoa

Daj povej kako razumeš intuicijo x;)x

Razumem jo kot neposredno védenje o nečem/nekom, ki pa ni prišlo po poti razumskega sklepanja in/ali predvidevanja, temveč po občutenju. To je najboljše, kar znam trenutno povedati. Kako jo ti razumeš?

heh... v bistvu sva oba redkobesedna, ker se bojiva izdavit. po kateri poti lahko pride spoznanje, če ne pride po razumu x?x in občutenja. razum sam po sebi je celo tako plitek, da ne more mislit samega sebe. potrebuje info. to so občutenja. ampak, če ti hoče "nekdo" nekaj sporočiti in namignit, kako ti bo to počel drugače, kot pa ravno z občutenji. sej nimamo nosžrela ali pa učjezika. ampak, kdaj vemo, da je nekaj, torej ta občutenja, preko tistega "nekoga" (zdej antropomorfiziram vse po vrsti) in ne posledica razuma x?x če bi hoteli to vedit, bi morali poznati meje človeškega razuma in če ni v teh mejah, potem mora biti v drugih. to je naloga kanta in ravno to zdej puzzle sestavljam. pa še neki, tisto, kar je "over the edge"... ma, nič, se opogumimo in rečmo B O G... to je neke vrsta intuicija. a krščanski, muslimanski, tibetanski, hindujski, budistični, pravoslavni, židovski x?x whatsoever... ampak, to je spet spekulacija in vera, sam pojmujem boga spinozistično. pananteizem. ne bog je vse, ampak vse je v bogu. tudi tisto kar ne poznamo, ne vemo in si tudi na koncu svoje misli ne bi upali misliti, spada k bogu. lahko bi ga imenoval "jkosgeuwih" (to je rendom tipkanje)... zakaj x?x zato, ker je religija že tako onesnažena, da vsako že znano ime o bogu daje prehude asociacije and thus far leads us astray. x;)x

btw. nebo se je zjasnilo in je prečudovito. pejte zvečer mal glave ven shladit. najbolj rdeča pika je Mars (na grobo mora biti blizu zenita... nanj kažejo tri zvezde v orionovi meglici), vidi se pa tudi saturn. ob polnoči je na 111 stopinj azimuta (to je tolko stopinj v desno od severa) in cca. 34 stopinj deklinacije (kot med obzorjem in zvezdo)... nimate kej falit.

stargazers are smoking (fictitious) crack :mex:

x:Dx

xrainbowx

Fernando Pessoa

Mislim, da se reče panteizem. Gledam pa pododbno kot ti. x;)x

Kaj pravi ta teorija strun... Vesolje ne sestavljajo točkasti delci, temveč enodimenzionalne strune, ki nihajo, vibrirajo, in z različnimi vibracijami postanejo različni osnovni navidez točkasti delci! A ne to kar kliče asociacije na kozmično simfonijo, na glasbo, na zvok, na AUM? :2src: Po tej teoriji ni ničesar manjšega od strune in ko naj bi se vesolje nekega dne vračalo vase, se stiskalo, se ne bo stisnilo vase do točke nič, temveč se bo od določene kritične točke ponovno začelo žiriti. A ne spominja to na Brahmov dih?! Vsaj mene ja. x:)x

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...