Skoči na vsebino

Kruh naš vsakdanji (Our Daily Bread)


Recommended Posts

:palec: Kruh naš vsakdanji (Our Daily Bread)

 

Avstrija, 2005, 92 min.

 

Režija: Nikolaus Geyrhalter

Scenarij: Wolfgang Widerhofer, Nikolaus

 

 

Dobrodošli v svet industrijske pridelave hrane in visokotehnološkega kmetovanja! Ta film vas bo brez komentarja, v ritmu tekočih trakov in delovanja gromozanske mašinerije popeljal v svet evropske prehrambene industrije. To so surrealistične pokrajine velikanskih prostorov in bizarnih zvočnih kulis - hladna, industrijska okolja, kjer ni veliko prostora za individualizem. Ljudje, živali, poljski pridelki in stroji - vsi igrajo podporne vloge v logistiki sistema, ki nam zagotavlja današnji življenjski standard. Naš vsakdanji kruh je širokozaslonska upodobitev požrtije, v kateri smo vsi udeleženi - a ki je ni vedno lahko prebaviti. Izčiščen, natančen in prvovrstno izdelan film, ki pusti občinstvu, da si samo izoblikuje mnenje o prikazanem.

 

„Kolikor je prepričljiv, je film tudi drzen: () brez intervjujev, brez komentarjev, brez glasbe.“

Kolik Film

 

„Za ta film ni pomembno, ali se tovarna, ki proizvaja piščančke, nahaja v Avstriji, Španiji ali na Poljskem, in pa kakšno je število prašičev, ki gre vsako leto skozi velikansko klavnico, ki jo vidimo v filmu. S takšnimi podatki se lahko ukvarjajo novinarji in na televiziji, ne sodijo pa v celovečerni film. Mislim, da film, ki gledalca pita z informacijami, stanje prikaže na preveč enostaven način. Šokantne informacije morda ganejo in razburijo za trenutek, toda prelahko jih je postaviti v širši kontekst in tako upravičiti. Tako je efekt enak kot pri vseh ostalih senzacionalnih novicah, s katerimi se nas bombardira vsak dan, ker je to pač nekaj, kar prodaja časopise - naše dojemanje sveta otopi Obravnavane firme so ponosne na to, kar delajo, na svoje inovacije, delovne procese in varnost svojih proizvodov in so z veseljem sodelovale pri snemanju tega filma.“

Nikolaus Geyrhalter, režiser

 

xsrcx

Spored:

 

četrtek, 28.2.08

Ljubljana: Kinodvor 20.10

 

petek, 29.2.08

Ljubljana: 18.10, 20.10

x:)x

Film prikazuje kmetijske površine in predelovalne obrate širom Evrope, kjer poteka industrijska

proizvodnja hrane, ki jo vsakodnevno uživamo. Razkrije nam barbarizem korporacijskega kmetijstva nad

zaposlenimi delavci, nad živalmi in naravo kot golo proizvodno surovino na eni, ter nad sodobnimi

potrošniki (katerih apetit je sokriv za vso globalno požrešnost) na drugi strani. Delavci, živali, rastline in

stroji igrajo natančno določeno vlogo v stiliziranem logističnem procesu, ki zagotavlja današnje

prehrambene standarde, inflacijo in dobičke subvencioniranih kmetijskih megapodjetij, distributerjev in

trgovskih verig.

KRUH NAŠ VSAKDANJI nam vso bizarnost sodobne produkcije hrane prikazuje brez komentarja,

dialogov, izjav, mednapisov in glasbene spremljave. Dolgi kadri so posneti v horizontalnem gibanju

delavskih rok in tekočega traku, ter v vertikalnem gibanju gigantskih dvigal in strojev, kar povzroča vtis,

da gre za pošasten pogled vsevidnega očesa dobičkonosnega stroja, ki polja in tovarne, živali in

rastline, delavce in pridelke nenehno nadzoruje. Slišimo samo realni zvok proizvodnega procesa.

»Tako se danes proizvaja naša hrana. Dokumentarni film Nikolausa Geyerhalterja KRUH NAŠ

VSAKDANJI razkriva razosebljenost, kemijo, tvegane tehnologije in nehumanost do zemlje in živali, ki

ostajajo navadnim smrtnikom skriti in neznani. (Dokler ne slišimo diagnozo rak)«, je v publikaciji

SKUPAJ ZA ZDRAVJE ČLOVEKA IN NARAVE (januar, 2008) sporočilo filma jedrnato povzel priznani

slovenski strokovnjak na področju pesticidov Anton Komat. Ugledna samostojna raziskovalka in

novinarka Sanja Lončar, prav tako ena od vodilnih pobudnikov projekta SKUPAJ ZA ZDRAVJE

ČLOVEKA IN NARAVE pa nas opozarja: »Ali nas preseneča, da je naša hrana vse bolj bolna in tudi

našega zdravja ne podpira več?« – »Večina ljudi danes uživa hrano, za katero se jim še sanja ne, kako

je pridelana in predelana. Za večino živil beseda predelano ni več ustrezna, naša hrana se dobesedno

proizvaja na tekočem traku. Neglede na to, ali gre za piščance, zeleno solato, paradišnik ali sadje,

večina živil, ki jih v času svojega bivanja zaužijemo, ni videla sonca in ni doživela ljubeče skrbi.«

xsrcx KRUH NAŠ VSAKDANJI SO NAGRADILI:

Posebna nagrada žirije - Mednarodni festival dokumentarnega filma IFD Amsterdam 2005

Nagrada žirije John Templeton - MFF Cinema du reel, Nyon 2006

Najboljši celovečerni dokumentarni film - Mednarodni fimski festival Ashland 2007

Posebna nagrada žirije - MFF Mexico City 2007

Grand Prix za najboljši film - Mednarodni festival okoljskega filma, Pariz 2007

Najboljši film - MFF Ecocinema, Atene 2007

USTVARJALCI FILMA KRUH NAŠ VSAKDANJI

UNSER TAGLICH BROT, Avstrija, 2005, dolžina 92 minut,

posneto na 35mm/HD CAM, 1:1,85 barvni, zvok Dolby Digital Stereo

režiser, koscenarist in direktor fotografije: Nikolaus Geyrhalter

montažer, dramaturg in koscenarist: Wolfgang Widerhofer

raziskovalci: David Bernet, Ivette Loecker, Michael Kitzberger, Maria Arlamovsky

tonski mojstri: Stefan Holzer, Andreas Hamza, Hjati Bager-Jonathansson

*

Distribucija filma v Sloveniji: Demiurg - Posredovanje in promocija v kulturi, 2008

*

Projekt distribucije filma sta fInančno podprla

MINISTRSTVO ZA KULTURO Republike SLOVENIJE in Sklad EU MEDIA

Promocijski pokrovitelj filma SKUPAJ ZA ZDRAVJE ČLOVEKA IN NARAVE

Promocijski pokrovitelj premiere filma VINOGRADNIŠTVO & VINARSTVO LISJAK

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...


  • Včlani se

    Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

  • Zadnji obiskovalci

    • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
  • Objavi novo...