free 4. marec 2008 Prijavi Deli 4. marec 2008 Slabe strani žvečilnega gumija Nekaterim ljudem je žvečenje postalo vsakodnevna razvada in se brez žvečilnega gumija počutijo kot brez kosa oblačila. Če spadate v to skupino, se morate zavedati nekaterih tveganj. Katerih? Žvečilni gumi je marsikdaj dobrodošel Žvečilni gumi nam je v mnogih položajih v veliko olajšavo in pomoč – recimo takrat, ko pri roki nimamo zobne ščetke, pa bi si po zaužitem obroku radi osvežili usta. Poleg osvežilne funkcije naj bi žvečilni gumi, če gre seveda verjeti proizvajalcem, zmanjševal tudi možnost nastanka zobne gnilobe. Še bolj neprecenljiv je, ko moramo očarati objekt svojega poželenja. Absolutno neprecenljivo vrednost pa dobi, ko ta objekt podleže našim čarom in z njim pridemo v neposreden telesni stik. Tveganja, ki jih prinaša pretirano žvečenje: Žvečilni gumi povzroča nepotrebno obrabo hrustanca, ki sicer v vaši čeljusti deluje kot "amortizer". Če je hrustanec enkrat poškodovan, lahko postane razlog stalne bolečine in nelagodja. Med žvečenjem človek uporablja osem različnih obraznih mišic. Nepotrebno žvečenje lahko povzroči kronično zategnjenost dveh mišic, ki sta ob sencih. To pomeni, da začneta pritiskati na živce, ki so v tem delu glave, in s tem povzročata kronične glavobole. V vaših ustih je šest žlez, ki proizvajajo slino vsakič, kadar začnete žvečiti. Nenehno spodbujanje delovanja žlez slinavk pomeni izgubo energije, ki bi bila sicer porabljena za delovanje presnove. Večina žvečilnih gumijev je sladkana z aspartamom. Dolgotrajno uživanje te snovi je po medicinskih raziskavah povezano z razvojem raka in sladkorne bolezni. Če žvečilni gumi ni sladkan z aspartamom, je po navadi sladkan s sladkorjem, ki prav tako ni zdrav. Napotki strokovnjakov Zato strokovnjaki toplo priporočajo, naj žvečenje omejimo na kratkotrajno osvežitev daha. Ker so vaši hrustanci in mišice dragoceni, naj žvečenje nikakor ne postane nekajurna vsakodnevna razvada. V vsakem primeru pa se najprej prepričajte, kakšno je dodano sladilo – najbolje je, če ga sploh ni. Če ne gre drugače, pa naj bi bilo najmanj škodljivo sladilo ksilitol. Vir: www.zurnal24.siVir >> Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
cipcipilonika 5. marec 2008 Prijavi Deli 5. marec 2008 UF, hvala za te infos!To sem že dolgo vedla, o aspartamu, in nisem žvečila že vrsto let (kakih 10), odkar mi je čigumi potegnil ven plombo zaadnje čase pa počigumam v avtu, ko glih so tam, ampak mi postane kmalu zanič in potem iščem kak košček papirčka,da ga fliknem iz ust. Mi je pa čist mim, ko vidim čigumije zalepljene posod (pod stoli, mizami, tudi na tleh). Lani sem v Lj pred trgovskim centrom zagledala iztrebljevace talnih čigumijev, a njihovo delo se mi je zdelo sizifovo In kateri so čigumiji brezcukra oz. umetnih sladil?? Citiraj If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 5. marec 2008 Prijavi Deli 5. marec 2008 Dobra tema. sama skorajda ne furam cigumijev. Mam jih pogosto, nkeje v torbi, ampak mam en paketek za ful cajta.in tud ce zvecim, ga blazno hitro ven vrzem, saj prec izgubi okus in socnost. Žvečilni gumi nam je v mnogih položajih v veliko olajšavo in pomoč – recimo takrat, ko pri roki nimamo zobne ščetke, pa bi si po zaužitem obroku radi osvežili usta.Men osebno se zdi tole ogabno. Pejt si z vodo splahnit usta.sem glih zadnjic o tem razmisljala, da kok se tega reklamkira kar naprej pa celo priporoca se! In to celo kot nekaj higienicnega! a si res sam jaz to predstavljam kot nekaj ogabnega?da zvleces morebitne ostanke hrane in potem vse skupaj prezvekujes? Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 5. marec 2008 Avtor Prijavi Deli 5. marec 2008 maa, prou res mas! Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
klarus 5. marec 2008 Prijavi Deli 5. marec 2008 u matr js sem živčna, če nimam čigumija v ustih....kot da manjka del mene sicer se probam odvadit..ampak gre težko Citiraj There is One Mind, One Truth, One Source in the Universe, and I AM ONE with ALL there is." Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
kala* 9. marec 2008 Prijavi Deli 9. marec 2008 A ne obstajajo tudi neki žvečilni, ki so brez teh dodatkov? Mislim, da sem jih enkrat v Sanolaborju pri blagani videla...Jaz sem bila tudi kar nekako ''obsedena'' z žvečilnimi gumiji, sedaj pa imam raje navadne mentolove bombone iz Müllerja. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.