Skoči na vsebino
Pozdravljen/a na novem LN Forumu! ×

DIANA:)'s Blog (PUBLIC)

  • zapisov
    34
  • komentarjev
    478
  • ogledov
    8.469

wicca


Guest

3 ogledi

"If you take a copy of the Christian Bible and put it out in the wind and the rain,

soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible is the wind and the rain."

 

http://www.assiah.net/religion-and-groups/images/wiccan-rede.gif

 

Kaj je Wicca?

 

Wicca, imenovana tudi the Craft, je ena izmed mnogih verovanj, ki temeljijo na zemlji-naravi. Religija, ki je najbližja Wicci je v Ameriki najverjetneje spiritualizem ameriških indijancev.

 

Tradicionalna Wicco je ustanovil Gerald Gardner, britanski državni uradnik, ki je o tem napisal serijo knjig, leta 1940. Vsebuje zapiske o keltskih bogovih, simbolih, praznikih, ipd. Temu so bile dodane komponente obredne magije in praksa prostozidarskega reda.

Novejša oblika je eklektična Wicca, ki obsega combinacijo Wiccanskih verovanj in prakse ter drugih poganskih in neo-poganskih elementov. Številne oblike Wicce sodijo v skupino poganskih in neo-poganskih »naravnih religij« (earth-based religions).

 

Bog in Boginja

 

Po Davidu Barrettu in drugih izdajateljih "World Christian Encyclopedie: A comparative survey of churches and religions -AD 30 to 2200," obstaja 19 glavnih svetovnih verstev, ki so razdeljena v 270 velikih verskih skupin, te pa v deset-tisoče manjših. Vsaka izmed teh 19ih svetovnih religij različno pojmuje »božanstvo«. Celo med glavnimi bibl. religijami kot so Judovstvo, Krščanstvo in Islam, se božanstva razlikujejo.

 

Številni Wicca-verniki verujejo v božanstvo , ki je v veliki meri nedoločeno – poimenovano tudi Absolutno ali Eno. Vseeno pa ločujejo moški in ženski aspekt božanskega, poimenovan Bog in Boginja. Včasih se navezujejo na Boginjo ali Boga, drugič na določeno pogansko božanstvo iz preteklosti. Namesto na Boginjo ali Boga se obračajo na Ateno, Diano, Hecato, Ištar, Izis, Venero, …oz. Adonisa, Apolona, Dioniza, Odina, Ozirisa, Pana, Thora, Zevsa, …

 

Čaščenje Boga in Boginje

 

Nekateri wiccani molijo k svojemu Bogu ali Boginji, večina pa se ima bolj družabnike- frende Boga in Boginje kot za častilce, kakršne imamo v krščanstvu in drugih religijah. Nekateri pravimo, da smo s Kozmosom kot hlače in srajca… Potrebujejo Boga in Boginjo, Bog in Boginja potrebujeta njih. Jemljejo odnos z Bogom in Boginjo kot neke vrste unijo, ne gre za podrejenost.

 

Je Wicca oblika satanizma?

 

Kratek odgovor se glasi: »Ne« daljši pa: »Odvisno… «

 

Za nekatere konzervativne kristjane so vse religije razen njihove oblika satanizma v katerem privrženci častijo hudiča ali katerega izmed njegovih partnerjev. Torej vidijo budizem, hinduizem, islam, wicco in preostale religije zgolj kot različice satanizma.

Kakorkoli, večina ljudi priznava, da je na svetu na ducate religij z različnim pojmovanjem božanstva, človeštva in preostalega vesolja.

Ena od teh religij je Wicca, satanizem pa je nekaj povsem drugega. Ti dve religiji imata popolnoma različno verovanje v Boga, različna etična pravila, pričakovanja od članstva, videnje univerzuma, praznike, ipd. Wiccani ne priznavajo popolnoma hudobnega božanstva, ali pol-božanstva. Le krščanstvo in islam pravita, da obstaja hudič kot hudoben princip, ali hudobni padli angel z nadnaravnimi močmi.

 

Wicca in satanizem si nista podobna. Kljub temu ju je krščanska cerkev v preteklosti povezovala- predvsem v času sežiganja čarovnic - pozni srednji vek in renesansa. Čarovnice so smatrali za hudičeve priležnice . Nekatere krščanske »Vele-osebe« se niso potrudile odpraviti napake iz preteklosti tako, da imajo nekateri še vedno zmotne predstave o Wicci in podobnih religijah.

 

Je wicca oblika poganstva?

 

Poganstvo je pojem, ki ima tako veliko protislovnih pomenov, da je beseda sama po sebi nepomembna. Neo-poganstvo je boljši izraz. Nanaša se na skupino številnih verskih sistemov, ki so krojena po vzorcu starodavnih poganskih verstev. Wicca je ena izmed neo-poganskih religij, kakor tudi asatru (skandinavsko neo-poganstvo), druidizem, šamanizem in starodavna egipčanska, romanska, grška in podobne religije.

 

Ali imajo wiccani obrede kot so obhajilo, krst ipd.?

 

Da. Večinoma gre bolj za direkten stik z Bogom ali Boginjo kot za indirektno izkušnjo, ki bi jo vodil svečenik oz. duhovnik. Številni wiccani slavijo wiccansko mašo za novorojenčke, ki je podobna krstu v krščanstvu. Je dobrodošlica novorojenčku, sprejem v skupnost, nikakor pa ni obvezna. Wiccani menijo, da mora oseba dozoreti preden sprejme določeno religijo, mladoletnik torej ne more (zna) izbrati religije.

Obstajajo iniciacijski obredi v katerih oseba postane wiccan. Nekateri so samo-iniciacijski obredi, kjer se oseba sama proglasi za wiccana, drugi pa se izvajajo v wiccanski skupini, večkrat poimenovani shod, zborovanje (coven).

Veliko wiccanov piše rituale zase ali za svoj coven, da pozdravi (rcognize) življenjske prelomnice kot so puberteta, diplomiranje, poroka, nakup hiše, ločitev, ozdravljenje, menopavza, rojstvo, smrt, idr.

Številni praznujejo Esbat ob približno trinajstih letnih polnih ali občasno praznih lunah. Imamo osem Sabbatov: štiri manjše ob solsticijih in ekvinokcijih, in štiri glavne vsakoletne Sabbate.

 

 

 

Kaj obsegajo wiccanski obredi?

 

Imamo različne oblike obredov, večina pa vključuje:

-izdelavo kroga – blagoslov posvečenega prostora

-klicanje božanstva

-jedro obreda, ki lahko vključuje magijo, izrekanje uroka, skupinski obed, ples, branje, petje, idr.

-brisanje kroga – povrnitev prostora v prejšnje stanje

 

Wiccan

 

Skoraj vsem wiccanom je skupno je priznavanje obstoja Boginje in njenega soproga in rogonosca (horned) Boga . Lahko se predstavljata kot živeča osebka ali kot simbola. Wiccani sledijo wiccanskemu navodilu (glej zgoraj) »Dokler ne oškoduješ drugega, delaj kar ti paše.« To pomeni- če ne škodiš nikomur, vključno s seboj, svobodno počneš kar hočeš. Wiccan pozorno ocenjuje vpliv lastnega delovanja ali ne-delovanja v življenje bližnjega. Ukazovanje, manipulacijo in oblastnost zgornje navodilo še posebej prepoveduje.

Značilno za wiccane je, da gredo skozi posvetitveni obred na začetku urjenja, pri katerem razglasijo svoj namen ,da bodo študirali Wicco. Če se tako odločijo, jih čaka iniciacijski obred za zaključitev začetnega religioznega študija- pogosto gre za obdobje enega leta + enega dneva.

Wiccani sodelujejo v obredih, sami ali v zboru drugih wiccanov. Zavezani so k osebni duhovni rasti.

 

Kako napravim urok, da me bo nekdo ljubil?

 

Na razpolago so mnoge čarovniške spletne strani in knjižice, ki naštevajo urokce vseh vrst. Kakorkoli, veliko teh je prepovedanih za wiccane, saj vsebujejo poskuse kontroliranja, dominacije ali manipuliranja z drugo osebo.

Uporaba takšnih urokov je v nasprotju z zgornjim wiccanskim navodilom. Wiccan pa lahko dela uroke, da naredi SEBE bolj odprtega- odprto za ljubezen. Lahko dela uroke, da naredi DRUGO osebo bolj odprto za ljubezen, če je ta oseba posebej prosila za to. (Pozor- Vse, kar izvira iz nas, se vrne k nam. Oseba mora biti odrasla in imeti jasno, čisto željo. - Diana)

 

Razlike med Wicco in krščanstvom

 

Na več načinov sta si podobni- podobna etika vzajemnosti, poudarjanje prijaznosti in obzirnosti do ostalih.

Veliko pa je razlik:

-glede spolnih in spolnostnih zadev: Wicca je večinoma sprejela enakost moškega in ženske, krščanstvo pa je zgodovinsko rezerviralo pomembne položaje za moške. Wicca spoštuje odgovorno seksualnost kot darilno Boginje. Nekateri predani wiccanski pari se zaročijo v zasebnih spolnih ritualih. Krščanstvo se nagiba k negativnemu in restriktivnemu pogledu na spolnost. Wicca večinoma sprejema vse spolne umerjenosti kot normalne in naravne: heteroseksualnost, homoseksualnost in biseksualnost.

-Wicca je v veliki meri ustna tradicija in nima nikakršnega svetega besedila, ki bi ustrezal krščanskemu svetemu pismu.

-Wiccani poudarjajo življenjske cikle in vidijo čas predvsem kot cikličen, krščanstvo pa kot linearen.

-Večina wiccanov se čuti blizu naravi in je zelo skrbna do njenega ohranjanja.

-Wiccani ne spreobračajo, predvsem pa ne posvečajo, učijo ali inicirajo potencialnih spreobrnjencev, če niso polnoletni.

Kadar je to možno in varno, wiccani opravljajo obrede na prostem.

 

 

2 komentarja


Recommended Comments

sam ena napakca na začetku... prostozidarstvo ni drugo ime za Wicco, to sta različni stvari, čeprav izvirata iz istega gibanja...

 

drugače pa kul! :)

 

P.S.: Mislim, da je jesenski ekvinokcij 23., ne 21. septembra (krog sabbatov)

Link to comment

O, hvala za komentar! xsrcx

 

Veš zakaj prostozidarstvo?

Ker je bilo v originalu craft oz. the Craft:

 

prevod pa > spretnost, ročnost; zvijača; obrt, rokodelstvo, umetna obrt; ceh;

orodje za ribolov; x:Dx

ladja, ladjevje, letalo, splav;

the gentle ~ ribolov;

the Craft prostozidarji;

 

in sem izbrala besedo, ki se mi je zdela najprimernejša. :8): :inocent:

Link to comment

Pridruži se debati

You are posting as a guest. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar ...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...