Skoči na vsebino
  • zapisov
    155
  • komentarjev
    28
  • ogledov
    105.759

IZGUBA


kapica

638 ogledov

Vodo in sol clovk izgublja iz telesa po nekak 4 upredeljenih poteh (skoz kozo, pljuca, prebavila in ledvice). Izgube so lahk vidne in nevidne al/in pa obvezne in spremenljive.

Nevidne: hlapenje skoz kozo, izdihavanje iz pljuc

Vidne: potenje, urin, blato, bruhanje

Obvezne: hlapenje skoz kozo, izdihavanje iz pljuc, izlocanje z urinom

Spremenljive: vse ostale x:Dx

 

:flower: 1.) skoz kozo

rozena plast, ki pokriva kozo, ni popolnoma neprepustna... se prav, da je delno prepustna x:px ... kr pomen, da voda neprestano hlapi skoz kozo.

- na ta nacin clovk zgubi okoli 400 ml ciste vode na dan. (pr npr.: opeklinah..., se ta izguba mocno poveca!)

Poleg hlapenja poznamo pa se znojenje, ki v svojem bistvu sluzi za vzdrzevanje stalne telesne temperature. In znojenje samo po seb je zelo spremenljivo in prilagodljivo... zto so take tud izgube vode ter tud soli!

- na ta nacin pa clovk zgubi se od 100 ml do 10 in vec litrov vode na dan in od 1 do 10 gramov soli na dan. (odvisno od fizicnih aktivnosti, temperature, koncentracije, vlaznosti zraka,...).

 

:flower: 2.) skoz pljuca

izguba vode na racun dihanja poteka skoz pljuca... ker... razmeroma suh zrak, ki ludek vdihne se v dihalnih poteh popolnoma nasiti z vodno paro, ki jo pa nato izdihne! Izgube se mocno povecajo, ce je zrak hladen in suh in je posledicno povecana ventilacija (npr.: zimske aktivnosti, smucanje, bordanje,...)

- na ta nacin se izgubi okoli 400 ml ciste vode na dan.

 

:flower: 3.) skoz prebavila

skoz prebavila so pa izgube minimalne, tako vode kt soli... soli pa zato, ker jih vsebuje prebavni sok, ki se izloca iz trebusne slinavke... in na dan se proizvede okol 7-8 litrov prebavnih sokov, ki vsebujejo okol 4-8 g soli na litr. same igube potekajo z blatom. Izjeme obstajajo sam v primerih, ko sta sekrecija in/ali absorbcija motena npr. bruhanje, driska,...

- na ta nacin se izgubi okol 100 ml na dan z blatom.

 

:flower: 4.) skoz ledvice

izgube vode in soli skoz ledvice (pr zdravem osebku) so pa fuul prilagodljive razmeram: vnosu. Tk prilagodljive pa so zato, da se vzdrzuje nicelna bilanca. Izgube potekajo z urinom. In ce vode primankuje organizem zmanjsa volumen urina. Sama koncentracija in kolicina urina (oligurja, anurija in obratno poliurija) so dobr indikator raznih bolezenskih stanj, vzrokov, posledic: aktunega, kronicnega, koncnega ledvicnega popuscanja, nabiranja fosfata v telesu, pojav sistemskih edemov, obremenitev srca, sladkorna, ...

- na ta nacin se npr. pri pomanjkanju vnosa vode zmanjsa volumen do okoli 400 - 500 ml na dan, pri povecanju vnosa vode pa se poveca na okol 10 litrov in vec na dan.

0 komentarjev


Recommended Comments

Trenutno ni nobenih komentarjev.

Pridruži se debati

You are posting as a guest. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar ...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...