Skoči na vsebino
  • zapisov
    155
  • komentarjev
    28
  • ogledov
    105.763

Hipertonicna dehidracija


kapica

1.019 ogledov

Dehidracija v grobem pomeni zmanjsan volumen zunajcelicne tekocine v telesu, se prav, da kdr se volumen zmanjsa nastopi dehidracija. In v primeru negativne bilance vode poznamo hipertonicno dehidracijo, ki nastane, kdr se iz telesa izgublja: cista voda + vodne raztopine z nizjo koncentracijo soli.

 

Obrambni mehanizem organizma:

proti tej dehidraciji ma organizem dobre regulacijske obrambne mehanizme. Takoj se sprozi obcutek zeje, zgage (ki ce mu ludek prisluhne spremlja dodaten vnos vode), poveca se izlocanje antidiureticnih hormonov, s tem se zmanjsa izlocanje vode z urinom, voda se premakne iz znotrajcelicnega prostora v zunajcelicni (zrd hipertonicnosti zunajcelicne tekocine),... ta premik in vsi ti in se drugi koraki pa pomagajo vzdrzevati volumen zunajcelicne tekocine na racun znotrajcelicne.

 

Zdravljenje:

- nadomescanje vode

 

Vzroki:

- nezavest

- moten obcutek zeje al moten odgovor nanj

- nepokretnost

- zapora, poskodba prebavil

- al pa enostavno: ni pitne vode

- ...

- ...

2 komentarja


Recommended Comments

torej...

če je ljudek žejen... se mu zmanjša utrip srca. A je to tko?

ker... sta srček in ledvička povezana in sinhrono utripata. srček 72x na minuto... ledvički pa izmenično po 36x. in če je ljudek žejen, se tudi zmanjša izločanje vode... na način manj utripov ledvičk... in ker srček želi biti v ritmu z ledvičkami... tudi sam zmanjša utrip. A je to tko?

 

in obratno... če si zaspan ali utrujen... zvrneš kaj, kar ti pospeši delo ledvičk... npr. en six pack... in ledvička pojačajo tempo, srček pa tudi za njimi... ja?

samo... štiri six peki... pa uspavajo... kako in zakaj???

bemti tehniko x:Dx

 

btw. lp x:)x

Link to comment

kdr je clovek zejen, se mu poveca izlocanje hormonov k jp, zmanjsajo izlocanje vode z telesa... :palec: in te hormone izlocajo ledvice... torej ledice delajo bl pospeseno... ne manj... ceprav se utrip zmanjsa... sinhronost pa pri fizioloskem obcutku zeje vseen ostane...

 

torej je obratno... ledvice vseen delajo bl pospeseno... in utrip se poveca... sinhronosti pa nekak ni taprave, ceprav organizm tezi k ravnovesju, tud ce gre v svojo skodo... ker ledvice ne regulirajo z izlocanjem hormonov, ampk z sprotnim ciscenjem... in ce je vnos vecji kt bi ledvice dohajale opravljat funkcijo... pol ma clovk dobr obrabmni sistem s tem, k postane zaspan... pac zaspi namesto, da bi se pil in majo ledvice svoj kao mir... x:Dx

 

btw lp nazaj

Link to comment

Pridruži se debati

You are posting as a guest. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar ...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...