Skoči na vsebino

cimet

Recommended Posts

Že nekaj časa nazaj, je bilo v javnosti zaslediti številne razprave o škodljivosti cimeta oz. kumarina, ki ga cimet vsebuje. Nevem kako ste bili kaj na to pozorni, a meni, ki sem pila kavo s cimetom vsak dan, nekako ni bilo vseeno.

Spodaj sem kopirala mejl, ki sem ga dobila in se mi zdi zelo koristen.

Kaj je kumarin?

Kumarin je aroma, ki je naravno prisotna v več rastlinah in naravnih aromatičnih surovinah. V določenih količinah pri občutljivih posameznikih lahko povzroča poškodbe jeter, ki pa niso trajne, če smo kumarinu izpostavljeni samo občasno.

Kje se kumarin nahaja?

V večjih koncentracijah ga najdemo v vrstah cimeta s skupnim imenom »kitajski cimetovec« in cimetu daje njegovo značilno aromo. Poznamo tudi »cejlonski cimetovec«, ki vsebuje nižje koncentracije kumarina in je tudi manj aromatičen. Med tema dvema vrstama cimeta je nemogoče razlikovati v zmleti obliki, razlika pa je dobro vidna pri cimetovih palčkah. Kitajski cimetovec je v obliki enojne tanke zvite cimetove skorje. Palčka cejlonskega cimetovca pa je polna, z več plastmi lubja.

Kakšna je dovoljena količina?

Za vnos kumarina v telo preko hrane je bil na podlagi toksikoloških študij določen dopustni dnevni vnos 0,1 mg na kg telesne teže na dan. Teoretično izračunani največji dnevni vnos kumarina (scenarij z velikimi porcijami) je ocenjen na 4,1 mg na dan, kar za 60 kg težko osebo pomeni 0,07 mg/kg telesne teže na dan, kar je pod dopustnim dnevnim vnosom 0.1 mg.

Glavni vir vnosa kumarina s prehrano je cimet.

Živila s cimetom lahko razdelimo v 4 večje skupine:

* tradicionalna živila (jabolčni in slivov zavitek, pita, jabolčna čežana, medenjaki, cimetovo božično pecivo, čaj s cimetom, kuhano vino, vroča čokolada s cimetom…

* pekarski izdelki s cimetom (keksi, potice, pite),

* žita za zajtrk z okusom cimeta (vključno z misliji),

* mlečni in drugi deserti (mlečni riž).

Cimet pa poleg v tega najdemo tudi v kozmetičnih izdelkih, dišečih palčkah, svečah in tobačnih izdelkih.

Ukrepi

Zaradi najnovejših strokovnih spoznanj o škodljivosti kumarina smo se v Drogi Kolinski podrobno poglobili v raziskavo problema. Glede na to, da velja za sprejemljiv dnevni vnos 0,1 mg kumarina/kg telesne teže dnevno in upoštevajoč lastnosti različnih vrst cimeta, smo se odločili, da potrošnike opozorimo na potencialno nevarnost prevelikega uživanja cimeta vrste Cassia (»kitajski cimetovec«). Zato smo že izvedli popravke na deklaracijah, ki na novih serijah pakiranja mletega cimeta vsebujejo opozorilo potrošniku: Uporaba več kot ene kavne žličke dnevno na osebo ni priporočljiva.

Poudarjamo, da je opozorilo preventivno in namenjeno predvsem potrošnikom, ki dolgotrajno uživajo cimet v večjih količinah, kot je običajno za začimbe.

Se pa že vnaprej opravičujem ,če sem delala reklamo za sgoraj omenjeno firmo, ampak to se pač nanaša na njihove izdelke...

Desparta da beleza!!!
Deli na socialnih omrežjih

Mhm, me prov zanima kje v tej ljubi Sloveniji bi člowk dobil šrilanški cimet (k bojda vsebuje bistveno manj kumarina, kt ta kitajski, k nam ga v Maestro, Kotany in ostalih BZ cimeta prodajajo) xrolleyesx

sicer pa, od nečesa člowk mora crknit :o|o:

pi.da pa glih jst, k na "kile" požrem tega cimeta, no sej tut z muška.oreščkom pretiravam :vragec:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

sej se ti včasih kar mal pozna ..mislim zarad oreška x^x x:Dx

:vragec:

x:Dx x:Dx x;)x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...

• Včlani se

Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

• Zadnji obiskovalci

• Noben član si ne ogleduje te strani.
  • Objavi novo...