Skoči na vsebino
Pozdravljen/a na novem LN Forumu! ×

Lunini in soncevi mrki


Lunin net

Recommended Posts

Mrki so pojavi, ki se vedno zgodijo na prazno (Soncev mrk) ali na polno (Lunin mrk) Luno.
Ko gre, npr., za Lunin mrk, sta Sonce in Luna postavljena v opozicijo (to je v bistvu scip ali polna Luna, pomeni pa, da sta Sonce in Luna tocno nasproti in v tocno nasprotnih znamenjih), vmes pa se - v navidezno isti liniji - znajde tudi Zemlja - v tem primeru gre za Lunin mrk; Zemlja namrec mece senco na Luno in zato ta ni vec obsijana s Soncem. Ko gre za Soncev mrk, pa se Luna znajde med Zemljo in Soncem in ga zato prekrije.
Ko gre torej za mlaj ali scip (konjunkcijo ali opozicijo Lune in Sonca), se postavita v vrsto dva planeta oz. dve nebesni telesi, ko pa gre za mrk, pa se morajo "prekriti" trije - kar je seveda zato redkejsi pojav.
To so lahko izracunljivi polozaji, saj lahko iz gibanja planetov zelo natancno dolocimo cas, kdaj pride do teh pojavov (ker potrebujemo le astronomske podatke o Soncu, Zemlji in Luni). Obstajajo astroloske tabele, ki jim pravimo Efemeride in so kot nekaksni astronomski logaritmi, v katerih lahko dobimo vse podatke o gibanju in polozajih planetov in nebesnih teles, kot tudi pojavov, kot so mrki ipd. Nekaterih mrkov tu ne moremo videti, vsi pa delujejo.
Tocne podatke in razlago vpliva mrkov na naše pocutje in delovanje pa dobite v Luninem koledarcku ali na Luninem.netu: [url="http://www.lunin.net/vplivlune/mrki.asp"][b]Lunini in Soncevi Mrki[/b][/url]
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

 • 2 years later...
Ja, thanx, :o|o: , ko si me spomnil na napoved, pa sem mislila se o mrku malo napisat... pa je malo pozno... :o|o:
Pa saj, saj je vsepovsod, pa itak ga tudi cutimo ze nekaj dni, se posebno se mi zdi vceraj in danes se cuti...
Saj bo, tale bo sel se kar OK pravzaprav mimo, ful bo nudil enih priloznosti, ful ima 'zank' ven - poti, izhodov...

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

 • 1 month later...
 • 4 months later...
 • 2 weeks later...
Noč krvave Lune

V noči s 27. na 28. oktober bo mogoče spremljati drugi od dveh letošnjih popolnih Luninih mrkov. Naslednji popolni Lunin mrk bo nastopil šele maja leta 2007.Prvi popolni Lunin mrk smo lahko opazovali maja letos, naslednje leto pa bo aprila nastopil nepopolni mrk Zemljinega naravnega satelita, ko bo Luna zašla v polsenco našega planeta. Prvi naslednji popolni lunin mrk bo viden šele 3. maja 2007, zato je razumljivo, da bodo vsi laični astronomi, ki ponavadi nimajo teleskopov, v noči s srede na četrtek držali fige za lepo vreme.

Popolni Lunin mrk, ko Luna zaide in potuje skozi popolno senco našega planeta, bo nastopil v četrtek, 28. oktobra, ob 5,05. uri zjutraj.

Meritev svetlobe Lunine površine

Astronomi se bodo predvsem ukvarjali z merjenjem svetlobe Lunine površine v Zemljini senci, fenomenom, ki ga ni mogoče natančno predvideti vnaprej.

Vladanje ženskNoči Luninih mrkov, ki nastopijo v oktobru, zaradi različnih vraževerij imenujejo tudi "noči krvave Lune". Luna je po tradiciji simbol ženskega načela, Lunin ciklus pa sovpada z biologijo ženske.

Lunin mrk bo sicer nastopil le nekaj dni pred nočjo čarovnic, ki jo praznujejo v anglosaksonskem svetu.

Po mitologiji od Indije do starih Keltov in po raznih astroloških teorijah naj bi s četrtkovim Luninim mrkom nastopil čas močnega vladanja ženskega načela, ki naj bi trajal vse do prvega svita po noči čarovnic.

Mrk vpliva na razpoloženje

Lunin mrk nastopi le, ko je polna Luna, zato naj bi ob pojavu Zemljin satelit še posebej močno vplival na razpoloženje ljudi. V nekdanjem Babilonu in Asiriji, kjer so znali predvideti Lunine mrke, so morda prav zato dnevi mrkov veljali za dela proste dni. (Večernji list/Iskon)
Dum spiro, spero.
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

ooooona tole je pa super...saj je prav, da ženski princip mal iz ilegale pride x:)x :palec:

you see things; and you say WHY?

but i dream things that never were; and i say WHY NOT?

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

:palec: xyesx aha, nekje smo ful pisali ze, tudi jaz, vsega boga.-... pa bogve kje je zdaj to... mislim da je vec teh tem o mrkih, no tale je pac samo odgovor na vprasanje, je pa kul, ko te bolj 'strokovne' zadeve, recimo infote pomembne, kot Boris, ali clanke, kot Oona, nanizate tudi sem..
kajti vsakega posebej kolk da glava boli... ok, saj to nekako je itak ze v paketu stoletja... fino je pa ce so kaksni konkretni podatki ali pa zanimivosti.

kristof kolumb je domorodce v bistvu na finto vrgel prav na racun mrka. ;)
No saj pravim, vse to smo nekje ze pisali... nekoc...

Povprecno so 4 na leto... odkar stoji LN oz- LNF smo jih torej lahko opazovali ze pribl. 18x (LN) oz. 10x (LNF). xDDx

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih • Včlani se

  Postani član LN Foruma in se pridruži naši skupnosti.

 • Zadnji obiskovalci

  • Noben član si ne ogleduje te strani.
×
×
 • Objavi novo...