xyz 6. junij 2010 Prijavi Deli 6. junij 2010 ... lepo prosim, katere so ? hvala :-) Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
none 6. junij 2010 Prijavi Deli 6. junij 2010 x?x x?x x?x x?x x?x x?x Citiraj dReAM Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
unis 11. junij 2010 Prijavi Deli 11. junij 2010 Med vzdihom in vdihom, malo morje idej, misli. Z njimi se poistovetite.Jih živite, na koncu...OBČUTITE. Vsi vaši problemi so povezani z mislimi s katerimi jih gojite na vašem vrtu razumevanja. Tehnike?Dihanje, meditacija?Eh preveč enostavno za odkupit idejo. Vzvišenost?Mlad lep fant, samozavesten...za pičke šovinist. ali pa mačo. Citiraj protestno masturbira na marsino sliko. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
swamisan 14. november 2010 Prijavi Deli 14. november 2010 Vrlina duhovne vzvišenosti ... Sliši se religiozno arogantno ...Sliši se skrajno arogantno ... to je čisto izpiranje možganov ... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristina11 14. november 2010 Prijavi Deli 14. november 2010 VRLINE DUHOVNE VZVISENOSTI vecje bedarije se nisem slisala...Bolje se slisi VRLINE DUHOVNE PONIZNOST Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
moytsa 15. november 2010 Prijavi Deli 15. november 2010 Vzvišenost in duhovnost ne gresta skupaj....razloži, kaj si hotela s tem povedat, ker te ne razumem Citiraj MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristina11 15. november 2010 Prijavi Deli 15. november 2010 Sem ze nekje napisala, da pomenijo pravo duhovnost in pravi duhovni razvoj tako preproste in v realnosti tako redko zivete vrednote, kot so potrpezljivost, vztrajnost, iskrenost, predanost, notranji mir in vdano spostovanje...ne ljudi ampak Resnice in Spoznanja...lahko bi dodala tudi poniznost...Ce se clovek zaveda svoje duhovnosti, svojega duha, mu vzvisenost sama od sebe odpade...Izhajam iz dejstva, da smo vse v vsem, upam, da razumes...smo delcki celote...zakaj bi se obremenjavla z vzvisenostjo...ker se ne primerjam z drugimi, jaz sem jaz, ti si ti...sprejemam te takega kot si...enkratnega...upam, da me razumes.V nobeni zivljenski situaciji se ne primerjam z drugimi, ker vedno se bo nasel nekdo, ki je boljsi od mene, pa tudi nekdo, ki je slabsi..zato mi ni treba biti vzvisena, niti ne cutim potrebe po tem...Zame osebno tega custva ni....lp Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
swamisan 15. november 2010 Prijavi Deli 15. november 2010 za duhovni razvoj rabiš odmaknjenost ... vsaj delno distanco ... da nisi preveč vpleten duhovna vzvišenost je laganje sebi ... pumpanje torej EGO EGO EGO EGO Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristina11 15. november 2010 Prijavi Deli 15. november 2010 Ja, duhovnost in besedicenje o njej je zgleda da en modni trend...zato kakrsnokoli primerjanje med seboj, kdo je poduhovljen in kdo ni...je dobesedno samopumpanje ega...branje tovrstnih knjig te pripelje do nekega znanja, pa ce preberes vse duhovne bukve tega sveta ti ne koristi, ce tega ne zivis... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 15. november 2010 Avtor Prijavi Deli 15. november 2010 ok, fajn, vse lepo in prav, in lepo ste napisali, ampak tematike se je, čeprav zgolj rahlo, dotaknil le unis...torej, katere so pa vrline, vrline duhovne vzvišenosti ? ajmo... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
moytsa 15. november 2010 Prijavi Deli 15. november 2010 vsi smo se teme dotaknili......Nerazumljena beseda je vzvišenost, tako da prosim, da tole razjasniš, pa bomo povedali mnenja Citiraj MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 15. november 2010 Avtor Prijavi Deli 15. november 2010 vsi smo se teme dotaknili......Nerazumljena beseda je vzvišenost, tako da prosim, da tole razjasniš, pa bomo povedali mnenja kot že omenjeno... pogosto v okviru religije, ali v smislu hierarhije na splošno,klasičen primer je npr. izjava "ti še nisi tako daleč, ampak nekoč boš razumel, ko boš bolj duhovno razvit" tu se potem sprašujem, če ni v takšnem stavu le nekakšna vrlina, nekaj kar producentu tovrstne izjave na nek način olepša vsakdan ? 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristina11 15. november 2010 Prijavi Deli 15. november 2010 Tocno tukaj je razlika...ce gledas na nekoga z obcudovanjem, je to zdrava hiearhija, razen v primeru da on gleda na tebe vzviseno....ker si pac uboga para ki nima pojma... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
moytsa 15. november 2010 Prijavi Deli 15. november 2010 Obstajajo raznorazne duhovne stopnje človeka. Nima veze, na kakšni stopnji je človek, glavno je, da se najde in odpre. Primerjanje in selekcioniranje je zame bolno, to je le podpihovanje ega, češ, jaz zmorem več, kot ti, tako da....Če pa človek koga občuduje, ki je zanj na višji ravni, potem pa je to zdravo, saj ta človek poizkuša doseči stopnjo, ki mu je v tistem trenutku nedosegljiva, to se pravi, da bo delal na tem. Citiraj MI SMO DEL UNIVERZUMA, UNIVERZUM JE DEL NAS, VSI SKUPAJ SMO ZDRUŢENI V CELOTO IN SMO DEL DRUG DRUGEGA, KAJTI SKUPAJ TVORIMO PERFEKCIJO, KI JE NEPONOVLJIVA, TOREJ SMO VSI IN VSE ENO!!!!NI RAZLIK MED LJUDMI, NIZKIH IN VISOKIH LJUDI, NI RAZLIKOVANJA IN JE SAMO ČISTA BIT. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Torej, kadar nekoga občudujem in ''sega višje od mene'' je to kul. Zdrava hierarhija.Ko pa nekdo gleda zviška name, pa čeprav je morda duhovno nekoliko razvit, je to nezdrava hierarhija, ker s tem krši načela duhovnega človeka. Vsi smo enaki. Eni malo bolj napredujejo, drugi počasneje, nihče pa ni manjvreden. ... vendar jaz pa nisem vidla te 'vzvišenosti' kot večina - kot da naj bi bil nekdo vzvišen nad nekom, pač pa, da je *povzdignjen* - vzvišen nad vsakdanjimi nebulozami - pritlehnostmi...Recimo v I Chingu je v sr/hr prevod 'uzvišeni čovek' kot tak, kar naj bi vsi dosegli (nekoč) oz. k čemur naj bi segali. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Sem ze nekje napisala, da pomenijo pravo duhovnost in pravi duhovni razvoj Zanimivo je, da ko kaj takega napišeš, začneš določeno stvar vrednotiti, jaz bi rekel: kastirat, opredeljvati, postavljati ne določene nivoje - ali je prava duhovnost kaj drugačna od duhovnosti, neprave duhovnosti, manjše duhovnosti.... Kaj pa je PRAVI duhovni razvoj zate...ali lahko malce razložiš? tako preproste in v realnosti tako redko zivete vrednote, kot so potrpezljivost, vztrajnost, iskrenost, predanost, notranji mir in vdano spostovanje... Mislim, da niso niti redke, morda jih sami vedno ne zaznamo v človeku? Zakaj? Morda zaradi potrebe sodbe... ne ljudi ampak Resnice in Spoznanja... Ali spoštovanje ne poteka na vseh ravneh? Mislim, da se začne pri spoštovanju ljudi...Mislim, da je to neizbežno...podlaga... Če malce pogledamo iskreno, vidimo, da gre v največji meri za SUBJEKTIVNE resnice, ki so torej naše lastno "dete", in kot tako, ne vem v kolikšni meri je tole merodajno za vse...Sicer pa- ali lahko opišeš Resnico, ozirom kaj je tista resnica, ki jo naj bi spoštovali?In katero je to spoznanje? lahko bi dodala tudi poniznost...Ce se clovek zaveda svoje duhovnosti, svojega duha, mu vzvisenost sama od sebe odpade...Izhajam iz dejstva, da smo vse v vsem, upam, da razumes...smo delcki celote...zakaj bi se obremenjavla z vzvisenostjo...ker se ne primerjam z drugimi, jaz sem jaz, ti si ti...sprejemam te takega kot si...enkratnega...upam, da me razumes.V nobeni zivljenski situaciji se ne primerjam z drugimi, ker vedno se bo nasel nekdo, ki je boljsi od mene, pa tudi nekdo, ki je slabsi..zato mi ni treba biti vzvisena, niti ne cutim potrebe po tem...Zame osebno tega custva ni....lp[/quote Primerjalno čustvo ali misel, se mi dozdeva, je povsem avtomatizirana potreba (človeško), nuja v evoluciji človeka itd...in realnost. Tistega, ki absolutno nikoli ne sodi in avtomatsko - nezavedno primerja, še ni bilo na tem forumu... Ti praviš, da tega čustva zate ni---te citiram: VRLINE DUHOVNE VZVISENOSTI vecje bedarije se nisem slisala...Bolje se slisi VRLINE DUHOVNE PONIZNOST Potem mi boš enostavno lahko obrazložila- ali je to ocena, sodba, nestrinjanje, sprejemanje, odobravanje..Ali je to nekaj sprejemanje, kot je, ali kot nekaj kar ni - bedarija....nekaj verjetno je, primerjava tvojega mišljenja z mislijo VRLINA DUHOVNE VZVIŠENOSTI. Torej je nakej kar ne obstoja...Kje? V našem umu? Torej, se ne strinjamo, da lahko obstoja v umu xyz? Ali pa je njegova misel le bedarija? Torej nekaj "slabšega", nižjega kot NAŠA resnica o isti tematiki...Besede so zelo poceni...Pa nisem se tle spravil analizirat ravno tvojega pisanja, Kristina, le hotel sem nakazati, kako je včasih paradoksalno naše zavedanje, mišljenje, izražanje...Z besedami negiramo-degradiramo nekaj (podvomimo v možnost obstoja), obenem pa negiramo tudi sami sebe...in se ulovimo v lastno past...Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nimbus 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 xyz je deklarirani ateist.on verjame v neboga in to je...duhovna vzvišenost. Citiraj Potovati! Izgubljati dežele! Biti nenehno drug, biti v duši brez korenin, živeti samo za zrenje!Ne pripadati niti sebi! Iti naproti, slediti odsotnosti tega, da bi imeli cilj, in tesnobe, da bi morali nanj priti.Tako potovati, je potovanje. A na njem sem, ne da bi mi bilo treba več kakor sanje o prehajanju. Ostanek sta zemlja in nebo.Fernando Pessoa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 kot že omenjeno... pogosto v okviru religije, ali v smislu hierarhije na splošno,klasičen primer je npr. izjava "ti še nisi tako daleč, ampak nekoč boš razumel, ko boš bolj duhovno razvit" http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif tu se potem sprašujem, če ni v takšnem stavu le nekakšna vrlina, nekaj kar producentu tovrstne izjave na nek način olepša vsakdan ? Ja, razumem...Dvomim, da olepša, čeprav v nekem smislu lahko hipotetično tudi izpade kvalitaitvno. Vendar je pogojeno z razumevanjem. Če nekomu daš vedeti, da si nekje, kjer on sam nekoč bo, je to v določenem smilu lahko tudi vzpodbuda, ker gre za podporo in dodano voljo v določeni usmeritvi...Primer: otroku včasih (v določenih primerih) resnično ne moreš razložiti vsega, kar želi vedeti- v smisli, da bi razumel. In ne vidim, da je kaj narobe, če mu rečeš: so stvari, ki jih sedaj ne razumeš - ker si premlad, jih pa boš, ko bo prišel čas... Ta odnos ni vzvišen odnos, je realno izraženo dejstvo in obenem tudi vzpodbuda in zagotovilo, da nekoč BO tudi otrok to razumel...Nekako otroci vedo kaj je jutri..torej si nekako lažje predstavlajo - nekoč. Podobno velja v duhovnosti v odnosu nekoga, ki ima malce več izkušenj, kot nekdo drugi...In mu reče: ne hiti, ni še prišel tvoj čas za ...(to in to)...Ko bo, boš prejel, sprejel in razumel...Tu sam ne vidim nobene vzvišenosti, le obrazložitev v smislu, da čas za določenop osebo še ni dozorel. Če razumeš in sprejemeš dejstvo evolucije osebnosti in duše, potem tudi sprejemš z razumevanjem znanje nekoga, katerega duša ima manj izkušenj...Ali je kaj narobe s tem? Mislim, da ne....Druga pesem pa je, če nekomu daješ iz dneva v dan vedeti, da je manj vreden, butast v primerjavi s teboj, na nižjem nivoju- skozi vsemogoče odnosr- to noramlno lahko vzbudi odpor, frustracijo itd...Če človek v srcu rangira, lahko le sebe...ali je- ali pa ni. Prepričan sem ,da ima vsak še toliko dela s samim seboj, da mu verjetno za "višji" in n"nižji" niti kaj dosti ne hodi na misel...Če pa in če to izpostavlja, potem je sam prikrajšan za zavedanje lastnega razvoja in namena bivanja. Pa tudi v redu, morda je tudi to odraz "nižje " duhovnosti. Vse je v določenem trenutku dobro za nekaj. Lepo bodi http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 xyz je deklarirani ateist.on verjame v neboga in to je...duhovna vzvišenost. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/rainbow.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif Jaz pa v boga....torej je to duhovna ponižnost....he,he... ali pa - objektivna realnost... Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 16. november 2010 Avtor Prijavi Deli 16. november 2010 ... vendar jaz pa nisem vidla te 'vzvišenosti' kot večina - kot da naj bi bil nekdo vzvišen nad nekom, pač pa, da je *povzdignjen* - vzvišen nad vsakdanjimi nebulozami - pritlehnostmi...Recimo v I Chingu je v sr/hr prevod 'uzvišeni čovek' kot tak, kar naj bi vsi dosegli (nekoč) oz. k čemur naj bi segali. oj, upošteven post, tudi tako bi se dalo, ja. morebiti sta tu vzvišenost in ponižnost nenasprotji, se pravi -ponižnost v vzvišenosti in vzvišenost v ponižnosti. xyz je deklarirani ateist.on verjame v neboga in to je...duhovna vzvišenost. ej ! jaz vem, da nebog obstaja, in verjamem v boga. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 16. november 2010 Avtor Prijavi Deli 16. november 2010 Če nekomu daš vedeti, da si nekje, kjer on sam nekoč bo, je to v določenem smilu lahko tudi vzpodbuda, ker gre za podporo in dodano voljo v določeni usmeritvi...Primer: otroku včasih (v določenih primerih) resnično ne moreš razložiti vsega, kar želi vedeti- v smisli, da bi razumel. In ne vidim, da je kaj narobe, če mu rečeš: so stvari, ki jih sedaj ne razumeš - ker si premlad, jih pa boš, ko bo prišel čas... Ta odnos ni vzvišen odnos, je realno izraženo dejstvo in obenem tudi vzpodbuda in zagotovilo, da nekoč BO tudi otrok to razumel...Nekako otroci vedo kaj je jutri..torej si nekako lažje predstavlajo - nekoč. Podobno velja v duhovnosti v odnosu nekoga, ki ima malce več izkušenj, kot nekdo drugi...In mu reče: ne hiti, ni še prišel tvoj čas za ...(to in to)...Ko bo, boš prejel, sprejel in razumel...Tu sam ne vidim nobene vzvišenosti, le obrazložitev v smislu, da čas za določenop osebo še ni dozorel. Če razumeš in sprejemeš dejstvo evolucije osebnosti in duše, potem tudi sprejemš z razumevanjem znanje nekoga, katerega duša ima manj izkušenj...Ali je kaj narobe s tem? Mislim, da ne.... čeprav ni nujno, da bo razumel recimo, da kovač reče vajencu, da bo nekoč tudi on sposoben skovati solidno podkev,ampak zaenkrat naj se raje loti pomivanja tal, ker je škoda kovine.to bi se znalo dotikati marsine izjave, in kovač ni vzvišen v odnosu do vajenca (čeprav zna to tako izgledati, sploh za vajenca, hehe),temveč v odnosu do določene spretnosti. (?) hm... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
butl 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 kot že omenjeno... pogosto v okviru religije, ali v smislu hierarhije na splošno,klasičen primer je npr. izjava "ti še nisi tako daleč, ampak nekoč boš razumel, ko boš bolj duhovno razvit" http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif tu se potem sprašujem, če ni v takšnem stavu le nekakšna vrlina, nekaj kar producentu tovrstne izjave na nek način olepša vsakdan ? O Xyz Jst gledam na to tko. Če mi je en dal takole izjavo, kt si jo ti podal, sem jo jst prebral "dej bebček, pojma nimaš" in sem se počutim ponižanega, podcenjenega /hecen izraz/. Zakva? Zato, ker je prtisnu na mojo bolečo točko, da nisem dober tak kt sem. Seveda sem enako in z enakim tonom in enako podcenjevalnostjo počel tud sam. Z veseljem, s ponosom in s prepričanjem, kako prou delam, sem solil pamet vsakmu, ki mi ni uspel spizdit do cajta in bil pol presenečen, ker se za moje tko dobronamerne nasvete ni zahvaljeval in me malikoval do onemoglosti in še mal čez. Zakva? Zato. /ker nisem vedel, ker sem mislil da vse vem, ker sem mislil, da sem več, ker sem s tem, da sem ponižal, podcenil, prizadel druzga, za trenutek utišal svojo bolečino in naredu znosnejši občutek, da nisem dost dober....pa tko/ Seveda tega nisem vedu takrat, no mrbit clo en mal sem. Sprašuješ, če je v taki izjavi kakšna vrlina, ki producentu polepša vsakdan?A je to vrlina glih, bi težko reku, olepša pa vsakdan producentu vsekakor. No ja, men ga je /al pa mi ga še zmerej, pa tega še ne vidm/. Občutu sem, da sem dober, boljši kt drugi in to je bil aspirin na podzavestni vzorec, da nisem vreden, da nisem dober tak kt sem...pa tko. Zdej, a obstajajo ljudje, ki se ne rabjo več potrjevat in dokazovat pred seboj in drugimi na način, da druge ponižajo al pa sebe povzdigujejo, obenem pa čutijo in spoštujejo svoje in meje drugih...pa tko, jst mislm, da obstajajo. In mislm, da je izraz duhovnost zelo zelo redek v njihovem besednjaku. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif 1 Citiraj Čutim, da čutiš, da čutim, kar čutiš Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristina11 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Matjaz Sem poskusila ze parkrat odgovoriti, pa mi neki ne stima...No, o.k., z besedo BEDARIJA sem mislila samo svoje mnenje, svojo oceno, z mojega zornega kota. Ker je to moje mnenje, nikogar ne prepricujem v svoj prav, niti mu nocem sugerirati svoje prepricanje. Sem na svoji poti...imam svojo trenutno resnico, svoje poglede, svoja prepricanja...kar je moje je vse subjektivno. S tem se ni receno, da se motim. Vedno se bo nasel kdo, ki je v katerikoli stvari boljsi ali slabsi od mene. Lahko se zavedno ali nezavedno primerjam z drugimi, ampak ce sem v necem boljsa se ne pocutim vzvisena, tako kot se v drugem primeru ne pocutim manjvredno. Kaj je Resnica in Spoznanje...Lahko povem samo kaj to pomeni meni...Resnica je, da sem tukaj in zdaj, da sem nesmrtna, vecna dusa, da je ves smisel in namen mojega telesa v tem, da dosezem samoSpoznanje, samozavedanje..Hvala, ker si mi nastavil ogledalo in mi dal misliti.. No, duhovnost je veliki meri zame ljubezen do vseh in vsakogar...vzvisene ljubezni pa ne poznam...Lepo bodi tudi tiKristina Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 V bistvu je samo ljubezen. In ostalo (ne_ljubezen: strahovi itd. ...) Eni ne prenesejo termina Bog. Štekam. No men je vseen, kako *ga* imenuješ. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Ali je ljubezen dovolj za prezivetje, rast in razvoj posameznika?Ali Mati lahko nahrani otroka, ce zgolj ljubi, ne zna pa pripravit primerne mu hrane? Tudi viveko je potrebno razvijat za obstoj v namenu bivanja. Kaj je zavest? V filozofskem jeziku bi lahko rekli, da je zavest tisto, kar nastane v odnosu subjekt - objekt, oziroma kar je bistvo odnosa samega. V izkustveno duhovnem smislu pa je zavest spoznavna sposobnost duha. Ta deluje kot most, ki združuje svet pojavov z duhovnim jedrom. Je nekakšna nit, ki povezuje duhovne globine s površino življenja, od anupadaških globin, kjer so korenine duhovnega obstoja človeka, pa vse do fizičnih možganov. Poleg vertikalne vloge - zavedanje in izkušanje duhovnih globin, ima zavest tudi vlogo horizontalnega povezovanja - zavedanje in povezovanje z okoljem in z drugimi oblikami zavesti. Zavest torej omogoča samospoznavanje ter spoznavanje sveta. To je tudi razlog, da jo mnogokrat primerjamo s svetlobo, ki omogoča, da vidimo. Pa tudi meditativno je izkušanje čiste zavesti (čit) pogosto v obliki svetlobe. Pasti sodobnega časa Današnji čas prinaša nekoliko drugačen, sodobnejši pristop k duhovni poti. Tako kot v znanosti se tudi na duhovnem področju pojavljajo vse večje potrebe po tem, da bi globlje in bolj celovito razumeli, kaj se z nami dogaja, kaj pomenijo določene izkušnje, kakšne so zakonitosti odnosov med svetom duha in našim vsakdanom. Tehnologija omogoča, da so nam dostopni nauki iz praktično vseh delov sveta. Pojavlja se vse več knjig, delavnic, tečajev in šol. Za nekoga, ki v življenju prepoznava tudi duhovno plat, je na voljo kar precej napotkov in razlag, kako se poglobiti vanjo. Po drugi strani pa je današnji svet izjemno ujet v mentalni oblak materialističnega potrošništva, ki ga je zelo težko predreti. Temu se očitno ni lahko izogniti niti v duhovnosti. Kaže se v kupovanju vedno novih in novih knjig, ki pogosto na pol prebrane obtičijo nekje na knjižni polici. Zrcali se v nenehni potrebi po obiskovanju novih in novih delavnic. Po pridobivanju posvečenj, skrivnostnih in čudežnih manter, ki naj bi z lahkoto odpravljale težave duhovne poti in vodile direktno k vzvišenem cilju - popolnosti. Ves čas se zastavljajo vprašanja: "Kam naj odpotujem?", "Kje bom našel še popolnejšo tehniko ali metodo?" V resnici pa ni treba iti daleč. Tudi za današnji čas velja že neskončno krat ponovljen in prebran nasvet: "Spoznaj samega sebe!" Pot do modrosti vodi preko spoznavanja lastnih duhovnih globin - globin zavesti. iz clanka Globine zavesti > Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.