free 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 - Današnji svet je lačen vzgoje in etike. Lačen je čistih zgledov, požrtvovalnosti in plemenitosti. To ni stvar verstev, to je potreba srca. Srce ne potrebuje religije, marveč ljubečo in plemenito vzgojo. Tako bo vsakdo sam kultiviral nižjo dušo in nižje vzgibe, ter prišel do izvira etike v sebi. Potem bo že vedel, kako postaviti vse stvari v življenju na pravo mesto in bo našel v sebi moč, da bo to tudi storil.iz: Vzgoja srca Kaj je to osvobojenje? Osvobojenje je stanje zavesti, ko je mir, ki vsak razum presega, prisoten v zavesti ves čas, 24 ur na dan. Ko ga ni potrebno več iskati na drugi strani, marveč se zrcali v občutkih, mislih, dejanjih in odnosih že tukaj. Ko je prisoten ves čas kot osvežujoča sapa v vročini, kot prijetni hlad mesečine, kot bistra studenčnica, kot topli sončni žarki - ko je ves čas tukaj, v zavesti in v telesu. Osvobojenje je hkrati samouresničenje in razsvetljenjeNaša instinktivna narava hrepeni po okusu osvobojenja, vendar je njeno hrepenenje slepo in hlastajoče. Usmeri se tja, kjer čuti, da bi lahko podoživela okus po dokončni sreči. Tja se usmeri z vso svojo magnetično energijo in temu pravimo želja. Običajno gledamo v njej nekaj lepega, kar nas vodi k večji sreči. Vendar je želja v osnovi slepa, ker ne reflektira posledic svojih dejanj, to je karme in ker ni nujno v resonanci z našimi globokimi potrebami. Kratkoročna korist se spremeni v dolgoročno škodo. iz: Po čem hrepenimo? Zelja lahko prihaja tudi iz notranje potrebe, tako da niso vse zelje slabe, temvec so lahko tudi podaljsek potreb, ki se skozi osebnost, navzven kaze kot zelja. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Matjaz Sem poskusila ze parkrat odgovoriti, pa mi neki ne stima...No, o.k., z besedo BEDARIJA sem mislila samo svoje mnenje, svojo oceno, z mojega zornega kota. Ker je to moje mnenje, nikogar ne prepricujem v svoj prav, niti mu nocem sugerirati svoje prepricanje. Sem na svoji poti...imam svojo trenutno resnico, svoje poglede, svoja prepricanja...kar je moje je vse subjektivno. S tem se ni receno, da se motim. Vedno se bo nasel kdo, ki je v katerikoli stvari boljsi ali slabsi od mene. Lahko se zavedno ali nezavedno primerjam z drugimi, ampak ce sem v necem boljsa se ne pocutim vzvisena, tako kot se v drugem primeru ne pocutim manjvredno. Kaj je Resnica in Spoznanje...Lahko povem samo kaj to pomeni meni...Resnica je, da sem tukaj in zdaj, da sem nesmrtna, vecna dusa, da je ves smisel in namen mojega telesa v tem, da dosezem samoSpoznanje, samozavedanje.. Ali si res prepričana, da je to tvoj ves namen (spoznanje, samozavedanje)? Kaj pa pot sama..., odnosi, ljudje, narava, vsakdanje stvari, ki zdrsnejo mimo nas, naš otrok, žival v jarku, ptica v vodi, veter v tujih laseh, tresoča roka trpečega, solze v starih dlaneh, smeh otrok na vrtu, človek, ki sedi nasproti tebe v čakalnici? Ko spoznaš namen, ni nujno, da ga tudi živiš...Življenje se mi zdi bolj komplerksna zadeva, kot pa le brzenje k določenemu cilju brez "življenja" tistega namena, ki si ga izpostavila. Zavedanje, se mi dozdeva, je le orodje, ki ga človek uporabi na svoji poti. Pot nosi marsikaj, tudi preizkušnje okolice, ne le izvršitev osebnega namena... Ja, saj vem, da si mislila v tem smislu, le podal sem ti spet drug primer - ortodoksne ( nadzavestno miselno predstavo miselnega koncepta) duhovne poti, kjer ni prostora in časa za kaj drugega, kot za eno luč v očeh in srcu- za boga. Pri tem pa pozabljamo, da je bog v vsem, kar je. Tudi v tistem, kar sem naštel...pa še v čemu, kar nisem. Hvala, ker si mi nastavil ogledalo in mi dal misliti.. No, duhovnost je veliki meri zame ljubezen do vseh in vsakogar...vzvisene ljubezni pa ne poznam...Lepo bodi tudi tiKristina Ja Kristina,hvala tudi tebi za odgovor...Tale spodaj...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif všeč mi je...Vzvišena ljubezen je verjetno le predstava ljubezni, kot je tudi zaljubljenost, odvisnost, spolna sla itd...Brez ljubečega razumevanja tako ni ljubezni in malce težje je govoriti o neostoječi ljubezni. Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Ali je ljubezen dovolj za prezivetje, rast in razvoj posameznika?Ali Mati lahko nahrani otroka, ce zgolj ljubi, ne zna pa pripravit primerne mu hrane?Če (se) dela VSE z ljubeznijo in iz ljubezni = ljubeče. Nisem mislila spolne ali katerekoli ljubezni, pač pa ljubezen kot pozitivno silo. Za kar se odločiš: ali boš v ljubezni ali pa v neljubezni. Lahko temu rečeš tudi resnica, pravo bistvo, *sila*, kar češ. Pač preklopit se je treba na plus (ne na minus) in to je *Bog* (zame).Simpl. (*če jaz stradam, moj otrok ne, to ni njegova, pač pa moja izkušnja ) Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Da, a ljubezen ni dovolj, saj potrebujemo tudi modrost, znanje itn za prezivetje, razvoj in namen. - to je bil point napisanega v odgovoru.Primerna vzgoja ni samo dajati ljubezen, temvec tudi primerno uciti, usmerjati, nauciti otroka biti moder, znati preziveti, itn.Se zivali ucijo modrosti prezivetja svoje potomce. Kaj je torej v bistvu.... verjetn dusa; ampak dusa ni samo izvor ciste ljubezni, temvec tudi modrosti.Ali je delitev na mestu ali ne... v praksi vsekakor je! To sem podal s primerom, da mora mati nahraniti otroka, ki ga ljubi, a ne ve kako.Je pa to cist prakticno znanje, ki z modrostjo ma ali pa nima veze. V bistvu je samo ljubezen. In ostalo (ne_ljubezen: strahovi itd. ...) Preklopis v cem? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Primerna vzgoja ni samo dajati ljubezenja. "Preklopiš v čem"?... še mal tuhtaj, če želiš (/ti kaj pomeni, se najdeš [v tem]). (jaz ti več ne morem razložit, pa saj tud ni pomembno - koga briga? )((vsak je sam in mora tud sam pridt do stvari, sicer niso ponotranjene, je vse puhlo, pa lohk milijonkrat govorimo o ljubezni, modrosti in vsem)) (((men se pa tud o duhovnosti ne da tolk čvekat... ene stvari se furajo in živijo, ne nakladajo... ))) 2 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 itaq. sam useen cvekas. sej, sam se ne! , zato pa se menmo in nas zanima; tko tebe kt mene in vse ki so prisli do tocke ko se zelijo samospoznavat a se ti zdi da se, ce pogledas naokol? Don't think so. Se vedno je velik pogovarjanja in malo prakse. In hvala bogu da se menmo sploh.In ce se menis o poolitiki, sportu, tem ali onem to ni neduhovnost, tko da ce se ti ne da o duhovnosti, o politki pa, mogoce pac neki favoriziras, ne pomeni pa, da je eno bolj ali manj duhovno od drugega.. ker je to odvisno predvsem do tvojega odnosa do teme pogovora. in ce reces, da raj duhovnost zivis kot pa se pogovarjas o njej, potem pa se gres ment o politiki, nisi nc manj ali pa bolj duhovna od tistga, ki se meni raj o duhovnosti recimo.v teoriji pa se vsi vse zivo menmo.. al pa vsaj razmisljamo, ce se ze menmo ne. v praksi pa je kot je. (((men se pa tud o duhovnosti ne da tolk čvekat... ene stvari se furajo in živijo, ne nakladajo... ))) Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 itaq. sam useen cvekas. ja sej, kaj pa mi preostane druzga, revi. Ja, saj vem. Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 1 Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Imam pa vprasanje za forumase, da ne bomo tolk cist sam na "nakladanju" in gremo se mal proti zemlji.. torej za kogar pac meni da bi odgovoril: Koliko se duhovnost posameznika realno kaze na njegovem korenskem nivoju? V praksi? Torej ali je zares napredno duhoven clovek tisti, ki se je tudi financno prizemljen in si je zagotovil dobre pogoje bivanja, sredstva, ima vse osnovno priskrbljeno itn?Oziroma, ce bolje vprasam: ali mislite, da je zares duhoven clovek sele tisti, ki je duhovno energijo tudi prizemljiv, hkrati pe je financno priskrbljen? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristina11 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Matjaz Se zavedam, da je Bog v vsem, v solzah in v smehu.v letu ptic..v otrocih in ostarelih.....skozi vse zivljenske preizkusnje, nebi rada delovala zjamrano, ni jih bilo malo...sem vedno iskala nekaj vec...globji smisel..in ce sem postena do sebe..ga se vedno iscem..Ampak z pomocjo spoznanja in zavedanja je hoja po poti lazja...Dobro tudi vem, da je zivljenje kompleksna zadeva..pridejo dnevi, ko ti je nekako vse jasno...in dnevi...teme in megle..Ja, no, bom iskrena..ja, bojim se, da bo zivljenje slo mimo mene...kljub temu, da bom opazovala lete ptic...cutila, ne samo videla solze v dlaneh starcka...Ne grem skozi zivljenje kot traktor, ..cutim naravo, zivim v njej...Ali je to dovolj, da bo moje zivljenje polno.. Fajn bodi Kristina 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
DON KARLOS 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Matjaz Se zavedam, da je Bog v vsem, v solzah in v smehu.v letu ptic..v otrocih in ostarelih.....skozi vse zivljenske preizkusnje, nebi rada delovala zjamrano, ni jih bilo malo...sem vedno iskala nekaj vec...globji smisel..in ce sem postena do sebe..ga se vedno iscem..Ampak z pomocjo spoznanja in zavedanja je hoja po poti lazja...Dobro tudi vem, da je zivljenje kompleksna zadeva..pridejo dnevi, ko ti je nekako vse jasno...in dnevi...teme in megle..Ja, no, bom iskrena..ja, bojim se, da bo zivljenje slo mimo mene...kljub temu, da bom opazovala lete ptic...cutila, ne samo videla solze v dlaneh starcka...Ne grem skozi zivljenje kot traktor, ..cutim naravo, zivim v njej...Ali je to dovolj, da bo moje zivljenje polno.. Fajn bodi Kristina Lepo povedanohttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif . Sam bi težko bolje. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_biggrin.gif LP 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Matjaz ...Ne grem skozi zivljenje kot traktor, ..cutim naravo, zivim v njej...Ali je to dovolj, da bo moje zivljenje polno.. Fajn bodi Kristina Veš, včasih je za nekoga dovolj, za nekoga premalo, za drugega preveč....Kadar tako začutiš- da si tam, kjer želi tvoje srce, potem takrat je polno, v dneh teme in megle, pač ne...Ma, saj tole je vse človeško in kdo sem jaz ali kdo drug, da bi sodil, kaj je nekomu potrebno v življenju (tem življenju -tukaj, sedaj)...Lahko skladamo hipotetične pesmi o življenju in pravilih, pa zakonih...čigavih? Teoretičnih ali tistih, ki se jih zavemo?...Nekdo mora trenutno vsak dan trpet, ker je njegova pot trenutno taka..takšno si ustvarja (vzrok posledica)...nekdo "živi"- diha in živi...tretji živi, pa se ne zaveda, življenje hiti mimo njega...pa kaj...saj ima svojo svobodno voljo....ovinki so, seveda, kot so popravni izpiti v šoli....nov dan, nova preizkušnja, potencialna izkušnja...ali pa tudi ne....pot je...vsak trenutek v nas, okoli nas in tudi tam, kjer ne vidimo, ne čutimo...pa vseeno je...podaš dlan...nekdo se je oprime in ....spusti ..zahvala..razumevanje in spoštovanje...Česa? morda svobodne odločitve...veš, traktor se sčasoma utrudi, zastara in potrebuje remont...pa gre za nekaj časa v drugo sfero, kjer se mu prebudi pogled in z novim gorivom krene naprej...Tamle je marsa pisala o ljubezni...ja, se strinjam...za nekoga teorija, za nekoga praksa, za nekoga vse , za nekoga popolna neznanka...definicije? Ali gre, je sploh mogoče z našimi besedami opisati vse? Mislim, da ne...Živiš, poskušaš tako, da se sklada s tvojo svobodno izbiro in voljo...ne gre ? Morda danes, jutri je nova stran v knjigi življenj...Ali je srce res le pumpa v človeškem telesu?..kdo bi vedel, kako ga lahko še opredeljuješ... pa ga imaš v lastni dlani...pa ne znamo reči kaj vse skriva in nosi s seboj..s seboj v nas samih....Ma, življenje držiš v dlani...kaj vidiš, kaj čutiš, kaj veš? Česa se zavedaš? Tu je ključ- so odgovori, ki se jih zavedaš in tisti, ki se jih danes ne...Jutri? Daleč je jutri...ta trenutek ustvarjaš jutri, brez misli na jutri...samo pride...jutri. Brez poduhovljene vzvišenosti uma....se duhovnost rangira...se in se v bistvu ne...gre za konept posamerznika...kot bi dejal- otroka in odraslega...vsak gre skozi to pot...ob potočku, studenčku...do izvira...in se najde...ali še vedno lahko rangiraš?...koga? Samo sebe s svojim lastnim umom, ker le to do neke mere razumeš, če se sploh sprejemeš, več ne...Ko se združi zavest zu zavestjo...ne vem..bnimaš več potreb...potem pač živiš...v tišini svojega srca in veš....kaj? vse kar je del tebe, kar je del tvoje lastne namere...v namenu bivanja...pa še vedno podaš dlan, še vedno zajokaš in se smeješ, še vedno tolažiš in si tolažen..kdaj je konec? Česa...? Saj predstava o tem- ali je mogoča...ne vem, nisem poskusil...nekaj sem okusil, nekaj še bom...kje sem? Kdo bi se s tem ukvarjal, je težko ..razložljivo...sem, kjer sem..in grem...kam? Tja... ali vem?...vem.... Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Kristina11 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Matjaz Popravnih izpitov v zivljenju ni...so samo podobne preizkusnje, ki jih opravis ...eno slabo, in ce se tega zaves, bos drugo podobno opravil..bolje...Ja, o ljubezni berem, razmisljam, pisem...in tudi ..vsaj upam...zivim...Najbrz so moje predstave o duhovnosti za marsikoga zgresene...prezivete, nesprejemljive...ker smo pac vsak ...po svoje, no...sem tu, kot pac sem...ne morem nekaj preskakovati v neke sfere, ce nisem pripravljena...ne morem lagati, kaj si o bilo cem mislim..sem, kar sem..mislim, kar mislim...cutim, kar cutim...podajam roko...se smejem...tolazim...druge in sebe...Sem, kjer sem...Ne da se z besedami opisati vse to, kar smo..in kje smo...Ja, poskusam v tisini svojega srca priti do izvira... Fajn bodiKristina Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 16. november 2010 Prijavi Deli 16. november 2010 Matjaz Popravnih izpitov v zivljenju ni...so samo podobne preizkusnje, ki jih opravis ...eno slabo, in ce se tega zaves, bos drugo podobno opravil..bolje.. Ja,.samo da jaz temu rečem popravni... .Ja, o ljubezni berem, razmisljam, pisem...in tudi ..vsaj upam...zivim...Najbrz so moje predstave o duhovnosti za marsikoga zgresene...prezivete, nesprejemljive... Ne morejo biti zgrešene, ker so točno tvoje...nihče ne more imeti boljših predstav o duhovnosti iz tvojega aspekta-kot ti...v tebi o tebi. ker smo pac vsak ...po svoje, no...sem tu, kot pac sem...ne morem nekaj preskakovati v neke sfere, ce nisem pripravljena To verjetno nisi razumela, pa ni pomembno...Sfera je mišljena, kot termin med dvema življenjema (integracija izkušenj, načrt itd...-naslednje življenje-pot...) ...ne morem lagati, kaj si o bilo cem mislim..sem, kar sem..mislim, kar mislim...cutim, kar cutim...podajam roko...se smejem...tolazim...druge in sebe...Sem, kjer sem...Ne da se z besedami opisati vse to, kar smo..in kje smo...Ja, poskusam v tisini svojega srca priti do izvira... Fajn bodiKristina Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
xyz 16. november 2010 Avtor Prijavi Deli 16. november 2010 O Xyz Jst gledam na to tko. Če mi je en dal takole izjavo, kt si jo ti podal, sem jo jst prebral "dej bebček, pojma nimaš" in sem se počutim ponižanega, podcenjenega /hecen izraz/. Zakva? Zato, ker je prtisnu na mojo bolečo točko, da nisem dober tak kt sem. Seveda sem enako in z enakim tonom in enako podcenjevalnostjo počel tud sam. Z veseljem, s ponosom in s prepričanjem, kako prou delam, sem solil pamet vsakmu, ki mi ni uspel spizdit do cajta in bil pol presenečen, ker se za moje tko dobronamerne nasvete ni zahvaljeval in me malikoval do onemoglosti in še mal čez. Zakva? Zato. /ker nisem vedel, ker sem mislil da vse vem, ker sem mislil, da sem več, ker sem s tem, da sem ponižal, podcenil, prizadel druzga, za trenutek utišal svojo bolečino in naredu znosnejši občutek, da nisem dost dober....pa tko/ Seveda tega nisem vedu takrat, no mrbit clo en mal sem. Sprašuješ, če je v taki izjavi kakšna vrlina, ki producentu polepša vsakdan?A je to vrlina glih, bi težko reku, olepša pa vsakdan producentu vsekakor. No ja, men ga je /al pa mi ga še zmerej, pa tega še ne vidm/. Občutu sem, da sem dober, boljši kt drugi in to je bil aspirin na podzavestni vzorec, da nisem vreden, da nisem dober tak kt sem...pa tko. Zdej, a obstajajo ljudje, ki se ne rabjo več potrjevat in dokazovat pred seboj in drugimi na način, da druge ponižajo al pa sebe povzdigujejo, obenem pa čutijo in spoštujejo svoje in meje drugih...pa tko, jst mislm, da obstajajo. In mislm, da je izraz duhovnost zelo zelo redek v njihovem besednjaku. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smesko.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon25.gif Nasprotja v ravnovesju? ja, ali pa sploh ne nasprotja Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.