čebelica01 14. julij 2010 Prijavi Deli 14. julij 2010 V Termah Tuhelj se je utopila šestletna deklica, v Petrinji pa 14-letni dečeknedelja, 24.05.2009 17:52 Tuheljske toplice - V bazenu v Termah Tuhelj se je danes dopoldne utopila šestletna deklica, so sporočili s krapinsko-zagorske policijske uprave. Deklico, ki jo je brez znakov življenja nosilo na vodi velikega rekreacijskega bazena, so opazili plavalci Po navedbah očividcev je na pomoč deklici takoj priskočila neka plavalka, domnevno naj bi šlo za zdravnico, in jo ob pomoči reševalca začela oživljati. Kmalu je na kraj prihitela tudi nujna pomoč, deklico pa so prepeljali v bolnišnico v kraju Zabok, kjer je na oddelku za oživljanje umrla, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Deklica je na kopanje v Terme Tuhelj, ki so v lasti sosednjega slovenskega zdravilišča Terme Olimia, dopotovala v spremstvu staršev, ki pa v času smrti niso bili z njo v bazenu, še navaja Hina. V Petrinji se je danes pozno popoldne v Kolpi utopil 14-letni deček, poroča Jutarnji list. Po neuradnih podatkih se je I. Š. na kopanje odpravil s svojimi vrstniki. Med plavanje je deček naenkrat izginil. Iz vode so ga rešili prijatelji, ki pa so bili prepozni. Smrt petletnika v bazenu-reševalci? dne 15. februar 2007 - 12:05 Reševalci res opravljajo svoje delo ? V bazenu kranjskogorskega hotela Larix se je utopil petletni otrok. Policisti so izključili tujo krivdo. V notranjem bazenu kranjskogorskega hotela Larix se je v sredo okrog 16. ure utopil petletni otrok, ki še ni znal plavati. Otrok je izkoristil krajšo odsotnosti matere in odšel v večji bazen, kjer ga je nato mati našla utopljenega. Ker so kriminalisti, ki so bili obveščeni o dogodku, v preiskavi izključili tujo krivdo za utopitev, na okrožno državno tožilstvo Kranj ne bodo podali ovadbe, temveč bodo o dogodku napisali poročilo. Eden od reševalcev je bil v času nesreče v savni Uprava hotela je prepričana, da je bilo za varnost na bazenu dovolj dobro poskrbljeno. "En reševalec je bil prisoten v prostorih bazena, drugi pa je bil v savni," je na vprašanje 24ur.com o ukrepanju reševalcev med nesrečo povedal direktor hotela Aleš Topolšek. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so ugotovili, da sta petletni otrok in njegova mati v sredo prišla v hotel Larix, kjer sta nameravala ostati teden dni. Dan sta preživljala v kompleksu notranjih bazenov, in sicer večino v malem toplejšem bazenu, kjer je višina vode 30 centimetrov. Splet nesrečnih okoliščin ali malomarna reševalna služba? Nekaj minut pred tragičnim dogodkom je mati šla na toaleto in poklicala otroka naj gre z njo. Ko je mati opazila, da otroka ni za njo, se je vrnila do manjšega bazena in ga pričela iskati. Vendar je bilo že prepozno. Med iskanjem je zagledala hrbet otroka v večjem bazenu, kjer je višina vode meter in pol. "Otroka je prinesla na suho, poleg pa sta takoj pristopila reševalec in obiskovalka bazena, po poklicu zdravnica, ki sta otroka pričela oživljati, vendar neuspešno," so sporočili s kranjske policijske uprave."Tragični dogodek nas je zelo pretresel," je povedal direktor hotelaTopolšek, ki je povedal, da dodatnih ukrepov za varnost gostov na bazenu niso sprejeli. "To bomo storili, če bo preiskava pokazala, da so potrebni." 'Ko sem dečka potegnil ven, ni več kazal znakov življenja'Sevnica, 13.07.2010, 12:52 | N.S. V sevniškem bazenu so včeraj popoldne opazili negibnega šestletnega dečka in le hitremu posredovanju tamkajšnjih reševalcev se gre zahvaliti, da je preživel. Kot je za 24ur.com povedal reševalec Matjaž Koritnik, ki je zaslužen, da se je vse srečno razpletlo, je bil deček na bazenu v spremstvu mamice, ki pa je bila oddaljena okoli 40 metrov in sina ni imela pod nadzorom. Kot so pozneje ugotovili tudi policisti, se je deček najprej igral v malem bazenu za otroke, nato pa odšel v večji bazen, česar pa njegova mama ni opazila. ''Dečka sem opazil na dnu bazena, zato sem se takoj odzval. Skočil sem v vodo in dečka potegnil ven, a ni več kazal znakov življenja,'' je povedal Koritnik in dodal, da mu je takrat na pomoč takoj priskočil še njegov kolega reševalec Gregor Ivanšek. ''Začela sva z umetnim dihanjem in masažo srca, na pomoč pa je priskočila še ena gospa. V tem času sem odšel po defibrilator ter obvestil reševalce in policijo.'' Ker je deček prej zadihal, defibrilator ni bil potreben. ''Preden je prišel zdravnik, je deček že sam zadihal, bil pa je v šoku,'' je še povedal Koritnik. Reševalci so otroka nato odpeljali v celjsko bolnišnico. V bolnišnici pa so za 24ur.com povedali, da deček ni več pri njih, ampak da so ga prepeljali na pediatrično kliniko v Ljubljani. S PU Krško pa so sporočili, da kriminalisti še preverjajo okoliščine utopitve in ugotavljajo eventualno odgovornost. Tukaj sem navedla 3 primere pa še bi se jih našlo.Mene,kar stisne,ko takšne stvari berem in še posebno,ker se tiče otrok! Sama nevem ali gre tukaj za nesposobnost naših reševalceu,malomarnost,nepazljivost staršeu..... Sama sem imela eno takšno izkušnjo sam ne v bazenu ampak na morju.Še mala dojenčica je sede šofotala v morju in pač se je prekucnila z glavico pod morsko gladino in ko sem to vidla sem jo šla hitro dvignit in sem jo nesla mami in sem rekla mami,da naj bo naslednjič malo bolj previdna.Ona tega ni opazila,ker se je pogovarjala z eno njeno prijateljico....No v glaunem na srečo je bilo z bejbiko vse uredu.... Jaz mislim,da v takšnih situacijah moraš imet oči spredaj in zadaj in levo in desno. Drugače pa swaka čast zadnjemu primeru,ko sta fanta uspela rešit šestletnega dečka!Bravo!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 14. julij 2010 Prijavi Deli 14. julij 2010 Hm kaj naj rečem na tole glede na to, da je za mano 10 letna kariera reševalca iz vode in med drugim sem delal tudi v Snoviku,Kranju,Strunjanu itd. Tale nesreče so splet mnogih faktorjev: -premalo reševalcev glede na kopalno površino (nekatera kopališča preveč "škrtarjo" z reševalci in si potem ti tisti ki skrbi za lahko tudi do 300 ljudi naenkrat )-neresnost delodajalca pri nalogah reševalca (ponavadi na tistih kopališčih kjer se še nikoli ni nič zgodilo)in tako je reševalec ponucan za 1000 in eno delo...tudi sam sem doživel da sem skakal v strojnico vklapljat elektriko ki jo je zmanjkalo in pri tem "zanemaril" vsaj 100 ljudi v bazenu za 15 min....ker trenutno ni bilo nobenega človeka na razpolago ki bi ponovno zagnal bazen v obratovanje (filtracija,pumpe itd)-neresni straši (kako lahko puščate 6 letne otroke brez spremstva med gužvo ljudi kjer še sami komej najdete otroka????)-neresni reševalci (roko na srce očitno so nekateri odraščali ob Baywachu pa se ne zavedajo odgovornosti-vendar takih pri svojem delu ni veliko, vendar pa obstajajo)Usposabljanje za reševalca je drugače na nivoju ker to je licenca ki zahteva določene psihofizične kriterije. Draga čebelica, žal so nesreče del tega ambienta in se bodo vedno dogajale glede na velke mase ljudi ki se vsakodnevno tam zadržuje je to čisto logično tako kot vsake toliko časa tudi avion dol pade čeprav je narejen 1000 in en pregled da se to ne naredi....vendar lahko pa tudi vsak plavalec naredi ZELO veliko na preventivi da se to NE dogaja-se pravi da toliko pozna sam sebe, da ve v koliko globoko vodo se lahko podaja in kakšna je njegova psihofizična pripravljenost----bog ne daj če je kaj bolan, občutljiv na sonce,pod vplivom substanc itd.Otrok v gužvi do 8 leta ne puščajte izpred oči----naj se igrajo sami vendar jih mejte na nišanu-to je najboljša preventiva....otroci so zelo razigrani in mnogokrat lahko kdo že samo z glavo kam udari pa je hudič.Ne zanašajte se na reševalca---on je vaš pomagač ne pa babysiter.Tudi meni se je zgodilo da je 3 metre od mene v popolni gužvi skorej utonila 70 letna gospa v 1,5 m bazenu.Enostavno je omagala in potonila in je potem na srečo "soseda" prišla po mene da sm jo potegnil ven (to je le ena od štorij) Kopališča ki imajo po mojem mnenju dobro reševalno oskrbo so Čateške toplice,Atlantis,vse terme kjer je več bazenov se pravi Terme 2000, Terme Ptuj, Laško itd.Mejte v glavi da več je bazenov boljšo organizacijo majo-manj je bezenov bolj skromno je vse skupaj-torej bodite pozorni na kopališčih kjer sta 2 bazena- to so ponavadi mestni bazeni---premalo reševalcev-premalo iskušenj.Omenu bi tut Portorožko plažo-tut tam bodite pozorni ker reševalci "spijo"-bazen na portorožki plaži pa je uredu. Tist kar se je dogajal v Larixu je bla reševalceva šlamparija-pod nobenim pogojem ne sme reševalec zapustiti bazena ki ga opazuje brez nekoga da ga takrat nadomešča. 4 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
svizec 14. julij 2010 Prijavi Deli 14. julij 2010 No, ker je Sevnica dost blizu mene, pa še sodelavec je iz Sevnice in smo se dans mal pogovarjal... Fora v Sevnici je že ta, da mali bazen (otroški) od velikega ločijo cca. 4 metri...Kar je definitivno preblizu... Ker ta otrok je biu v malem, pa je zgasnil v tavelikega (baje)... če bi mama/oče stal zraven, bi tudi lahko šel v velikega, ampak bi v dokaj kratkem času to tudi opazili... Normalno je, da ti tak mali otrok pobegne, majo še polne baterije in mimogrede pobegne kam... V tem primeru so mamo tudi ovadili, kar je prav, če je tako kot pravijo... bila je 40m stran, ko je prišel rešilc ona sploh ni vedela da se gre za njenega otroka... če mene vprašate je to res malomarnost in je prav da so jo ovadili... To so govorice tle okol, ne trdim da pa je res tako... Drugače se zgodi, hitro pobegne... ampak v tem času, da še vedno ne veš kje je tvoj otrok, pa da ga nimaš vsake toliko na očeh malo da vidiš da je z njim vse ok, take mislim da je prav da se ovadi... Če imajo otroke naj tudi skrbijo za njih.... Drugače pa swaka čast zadnjemu primeru,ko sta fanta uspela rešit šestletnega dečka!Bravo!! Rešila sta ga... In reševalca sta opravila svoje delo, bravo... ampak, odpeljali so ga v Celjsko bolnišnico, kjer se mu je stanje zelo poslabšalo in je bil premeščen v Ljubljano.... Njegovo stanje pa je kritično (vsaj popoldne je še blo, zdaj ne vem kako je) http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_rolleyes1.gif Kar se malih bazenov tiče je pa tako... Tudi pri nas v kraju imamo bazen (letos je nov, so ga prenovili, prav fajn zgleda) in letos je res guuužva.. tko da sta ob kakšnih vikendih po 2 reševalca, pa je to samo olimpijski bazen, pa en za male zraven, par cm globok... Ampak za mali bazen mislim, da morajo kr starši skrbet, vsaj logično bi blo... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon27.gif Je pa mislim da delo reševalca kar zahtevno... sej ko jih takole gledaš si misliš, kako jim je lušno, tam sedijo, mal šetajo in so dobro plačani za to... Ampak ni čist tko, takih primerov ko se kaj zgodi je kar nekaj... in nikoli ne veš kdaj bo ta trenutek prišel, če pa takrat ne boš odreagiral tako kot bi moral, znaš pa zelo nastradat, pa še (odvisno od človeka) na vesti ga boš lahko imel... Tko da reševalci so frajerji http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif Citiraj Nejc Blog | Facebook statusi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
čebelica01 14. julij 2010 Avtor Prijavi Deli 14. julij 2010 No, ker je Sevnica dost blizu mene, pa še sodelavec je iz Sevnice in smo se dans mal pogovarjal... Fora v Sevnici je že ta, da mali bazen (otroški) od velikega ločijo cca. 4 metri...Kar je definitivno preblizu... Ker ta otrok je biu v malem, pa je zgasnil v tavelikega (baje)... če bi mama/oče stal zraven, bi tudi lahko šel v velikega, ampak bi v dokaj kratkem času to tudi opazili... Normalno je, da ti tak mali otrok pobegne, majo še polne baterije in mimogrede pobegne kam... V tem primeru so mamo tudi ovadili, kar je prav, če je tako kot pravijo... bila je 40m stran, ko je prišel rešilc ona sploh ni vedela da se gre za njenega otroka... če mene vprašate je to res malomarnost in je prav da so jo ovadili... Drugače se zgodi, hitro pobegne... ampak v tem času, da še vedno ne veš kje je tvoj otrok, pa da ga nimaš vsake toliko na očeh malo da vidiš da je z njim vse ok, take mislim da je prav da se ovadi... Če imajo otroke naj tudi skrbijo za njih.... Rešila sta ga... odpeljali so ga v Celjsko bolnišnico, kjer se mu je stanje zelo poslabšalo in je bil premeščen v Ljubljano.... Njegovo stanje pa je kritično (vsaj popoldne je še blo, zdaj ne vem kako je) http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_rolleyes1.gifOjej...upam,da ga bodo rešili!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
svizec 14. julij 2010 Prijavi Deli 14. julij 2010 Evo:Šestletnik iz Celja v Ljubljano, mamo je doletela kazenska ovadbaKot smo včeraj poročali, je reševalec iz vode na sevniškem bazenu obvestil policijo, da imajo na bazenu utopitev. Reševalec na bazenu je opazil utapljanje otroka ter ga izvlekel iz vode. S pomočjo kolega reševalca sta otroka začela oživljati, saj otrok ni več dihal prav tako ni bilo čutiti utripa. Oživljanje je bilo uspešno, saj je otrok zadihal in izbljuval vodo. Na kraj je prišel zdravnik iz Sevnice ter reševalno vozilo, s katerim so otroka odpeljali v celjsko bolnišnico. Policisti pa so v sredo zjutraj sporočili, da se je otroku stanje v celjski bolnišnici močno poslabšalo, zato je bil premeščen UKC Ljubljana, kjer je še zmeraj v kritičnem stanju. "Kriminalisti pa bodo zoper mamo otroka napisali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje Zanemarjanje otroka in surovo ravnanje po 192.členu KZ RS," so še zapisali na Policijski upravi Krško. Vir: eposavje.com Citiraj Nejc Blog | Facebook statusi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
čebelica01 14. julij 2010 Avtor Prijavi Deli 14. julij 2010 Datum: 11.2.2010Huda nesrečotroka v mariborskem PristanuOtroka so prepeljali v mariborski UKC, njegovo zdravstveno stanje je resno Otroka so prepeljali v mariborski UKC, njegovo zdravstveno stanje je resno Policijske in reševalne sirene, ki jih je bilo včeraj okrog 12.40 slišati v bližini mariborskega kopališča Pristan, so naznanjale, da je v športnem bazenu nekaj hudo narobe. Otroška razigranost prvošolcev, ki so se v tem tednu udeležili plavalnega tečaja, je hipoma utihnila. Grozljivega prizora, ki so mu bili priča v malem bazenu, otroci zagotovo ne bodo nikoli pozabili. "Na pomoč," je bilo slišati klice otrok, ki so opazili, da ima njihov sošolec v bazenu hude težave. Potegnili so ga iz vode in poklicali reševalca. Ta je nemudoma prihitel na pomoč, in ker otrok ni več kazal znakov življenja, ga je skupaj s sodelavci takoj pričel oživljati. Reševalno vozilo je otroka odpeljalo v mariborski Univerzitetni klinični center. "Stanje otroka je resno, policisti o okoliščinah dogodka še zbirajo obvestila," so včeraj zvečer sporočili iz mariborske policije. "Nesrečni dogodek nas je vse šokiral. Nenehno smo v stiku z zdravniki v mariborski bolnišnici, kjer se borijo za otrokovo življenje," je vidno pretresen dogodek obžaloval Tone Knez, direktor Športnega centra Maribor. Poudaril je, da je bilo za varnost v bazenu poskrbljeno. "Razumite me, prosim, danes nisem več zmožen govoriti. Naš javni zavod bo v kratkem sklical tiskovno konferenco in srčno upam, da bomo javnosti takrat povedali, da je otrok preživel," je še dodal Knez. sreda 17.02.2010, 13:55 Ponesrečeni deček iz Pristana umrl ----------------------------------------- Datum: 15.6.2010Reševalec iz vode naj bo obvezno prisoten Pri plavalnih tečajih bi morali sodelovati tudi razredni učitelji Od utopitve prvošolčka v mariborskem Pristanu je jasno, da je treba na novo premisliti o ukrepih in varstvu pred utopitvami. Nesreča v mariborskem kopališču Pristan, ko je med plavalnim tečajem utonil prvošolček, in veliko število plavalnih dejavnosti v obdobju, ki prihaja, so spodbudili praktično vse predstavnike, ki se s plavalno dejavnostjo ukvarjajo tako ali drugače, vključno z ministrstvom za obrambo in ministrstvom za šolstvo in šport, k poglobljeni razpravi na okrogli mizi o varstvu pred utopitvami. Sprejeti zaključki naj bi bili tudi razlog za nekatere spremembe zakonodaje na tem področju. Nasprotovanje med uredbo in zakonom Glavni namen omenjene okrogle mize je bila analiza položaja na področju varstva pred utopitvami in evidentiranje morebitnih težav, medtem ko so si razpravljavci za cilj zastavili pridobitev enotnih sklepov prisotnih, ki naj bi bili podlaga za nadaljnje delo pristojnih institucij ter posameznikov pri reševanju ugotovljenih vprašanj. Dr. Boro Štrumbelj iz Fakultete za šport je tako uvodoma predstavil pregled stanja in organiziranost varstva pred utopitvami tako pri nas kot v svetu. Med drugim je denimo navedel dejavnike, ki vplivajo na število utopitev. Poudaril je, da je treba pri novem snovanju sistema upoštevati resnično stanje, vključno z ekonomskimi, kadrovskimi in organizacijskimi omejitvami. Ukrepe varnosti je treba predpisati tako, da bodo sprejemljivi in da bodo hkrati zagotavljali čim večjo varnost. Vsekakor pa je treba, po njegovem mnenju, statistične podatke o utopitvah izboljšati, vključno z evidentiranjem vzrokov posamezne utopitve ter rešiti nejasnosti glede ustrezne usposobljenosti in prisotnosti reševalcev iz vode ter vaditeljev plavanja pri organiziranih plavalnih tečajih ali kopanju v okviru šolske ali zunajšolske dejavnosti. Ker je po mnenju Inšpektorata RS za šolstvo in šport Odredba o ukrepih za varstvo pred utopitvami pri organiziranih športnih dejavnostih v nasprotju z Zakonom o varstvu pred utopitvami, je predstavnica inšpektorata Vida Mihelčič predlagala, da se odredba ukine, ukrepi varstva pred utopitvami pa naj bi bili vezani na kraj, kjer dejavnost poteka. Na nasprotovanje med odredbo in zakonom je opozoril tudi Sandi Kociper iz Policijske uprave Maribor, ki je dodal, da se prav zato pri preiskavi primera utopitve otroka v mariborskem kopališču Pristan nanjo niso sklicevali, ker ne bi vzdržala strokovne presoje. Romana Lah iz Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami pa je poudarila, da je odredba ob nastajanju predvidela smiselno ureditev varstva pred utopitvami pri izvajanju športnih dejavnosti, tako v smislu racionalizacije kot ustrezne usposobljenosti oseb, ki dejavnosti izvajajo. "Ob zadnjih dogodkih v Mariboru in glede na ugotovitve stroke pa se je pokazalo, da je treba ureditev ponovno preučiti in natančno določiti ukrepe, vključno z obvezno prisotnostjo reševalca iz vode za vsako dejavnost posebej," je še dejala Lahova. Ustrezno usposobljenih razrednih učiteljev primanjkuje Da se glavna težava skriva v umanjkanju normativne ureditve plavanja, pohodništva in kolesarjenja v šolskih pravilnikih in normativih, pa je prepričana dr. Marjeta Kovač s Fakultete za šport. "V konkretnem primeru utopitve otroka v Mariboru," je povedala Kovačeva, "je bila težava v organizaciji, ki jo urejajo normativi, ti pa so določeni le za nekatere vsebine, pa še to le za osnovne šole, medtem ko normativov za srednje šole sploh ni. Redni pouk v šoli naj bi vodili učitelji, ki imajo ustrezno izobrazbo za poučevanje, največkrat pa nimajo ustreznega znanja za poučevanje plavanja. Vaditelj plavanja, ki to znanje ima, pa otrok ne pozna dovolj dobro, zato bi morali biti pri izvajanju plavalnih tečajev vedno prisotni tudi razredni učitelji," je zaključila misel Kovačeva. Oton Račečič iz Združenja ravnateljev osnovnih šol pa je ob tem poudaril, da za tečaje plavanja primanjkuje ustrezno usposobljenih razrednih učiteljev. Šole pa imajo z najemom ustrezno usposobljenih kadrov velike stroške, ki jih morajo pokriti starši. Po njegovem mnenju pa bi morali starši tudi obveščati učitelje o zdravstvenem stanju otroka, denimo o epileptičnih napadih, medtem ko je vsa odgovornost sedaj na izvajalcih. "Učenje plavanja v okviru šolske dejavnosti je zelo koristno, vendar se zaradi navedenih razlogov ravnatelji temu izogibajo, če ni obvezno predpisano s programom," je še zaključil Račečič in opozoril na dejstvo, da se otroci lahko učijo plavanja tudi v manjših bazenih, do 200 kubičnih metrov vodne površine z globino vode 1,35 metra, kjer po predpisih prisotnost reševalca iz vode sploh ni potrebna, čeprav otrokom prve triade osnovne šole voda sega prek glave. Da bi se v prihodnje izognili nesrečam, je Darko Repenšek z Ministrstva za šolstvo in šport, iz Direktorata za šport, v zaključku okrogle mize ugotovil, da obstaja kar nekaj odprtih vprašanj, predvsem glede normativov in primerne strokovne usposobljenosti, vendar to ne bi smelo zavirati uveljavljenega sistema učenja plavanja. V Direktoratu za šport to področje jemljejo zelo resno, želijo pa si tudi aktivnejšega sodelovanja kolegov z ministrstva. Skupine na plavalnih tečajih so prevelike V anketi, ki sta jo izvedli Plavalna zveza Slovenije in Fakulteta za šport, je sodelovalo 113 ljudi, od tega 95 odstotkov vaditeljev plavanja, pet učiteljev plavanja in 13 trenerjev plavanja, je pokazala, da: - se velikost skupin na enega vaditelja plavanja, do 8 za neplavalce in 12 za plavalce, 88 odstotkov vprašanih zdi neprimerna; - primerno število neplavalcev na enega vaditelja bi bilo 5 do 7 otrok; - primerno število plavalcev na enega vaditelja pa bi bilo od 6 do 12 otrok, odvisno od starosti otrok in znanja plavanja; - na vprašanje, kdo je lahko vodja tečaja plavanja, večina meni, da je to lahko le učitelj plavanja, le dobra tretjina pa meni, da je lahko tudi vaditelj plavanja; - 88,5 odstotka vprašanih tudi meni, da bi morala biti pri izvedbi plavalnih tečajev za otroke, poleg učitelja in vaditelja plavanja, prisotna še dodatna oseba; - 92 odstotkov vprašanih meni, da bi bila tudi prisotnost reševalca iz vode pri izvedbi športnih dejavnosti nujna; - večina pa meni še, da na vaditeljskem tečaju dobijo premalo praktičnega znanja o reševanju iz vode. Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
čebelica01 15. julij 2010 Avtor Prijavi Deli 15. julij 2010 Usposabljanje za reševalca je drugače na nivoju ker to je licenca ki zahteva določene psihofizične kriterije. aja...sam tko,ko jaz vidim razno mularijo kot za reševalca iz vode po plažah jaz imam občutek,da so to bolj študenti in da je vse skupaj bolj na easy..... Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 15. julij 2010 Prijavi Deli 15. julij 2010 aja...sam tko,ko jaz vidim razno mularijo kot za reševalca iz vode po plažah jaz imam občutek,da so to bolj študenti in da je vse skupaj bolj na easy..... Brez licence ne moreš biti reševalec, poleg tega pa se izvaja redna inšpekcija na bazenih če je vse legitimno.Pridobivanje licence traja 14 dni in je sestavljeno iz dveh delov.En del zajema praktični del v vodi-se pravi reševalne tehnike itd-.Drugi del pa prvo pomoč kjer se vsak reševalec nauči osnovnih zadev v zvezi z anatomijo človeka, bolezni,nudenja prve pomoči,triaže, rokovanja z defibliratorjem in še mnogo več. Že na samem začetku je test telesnih sposobnosti v vodi-torej če nisi bil nikoli v resnejšem stiku z vodo že takoj odpadeš.So neki normativi pod koliko minut moraš iti na 200 metrov. Obnavljanje licence se vrši vsake 3 leta.Se pravi da vsake tri leta je treba iti na zdravniški pregled + test iz prve pomoči + test iz reševalnih tehnik v bazenu. Kot vidiš zadeva le ni taka kot zgleda To pišem, ker veliko ljudi gleda na reševalca kot na enga pičkohvatca ki samo sedi na stolu....resnica pa je daleč od tega Zanimivo da k se pa nekej zgodi te pa vsi na rokah nosjo nč folk...zdej grem pa jest na morje uživejte 1 Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 15. julij 2010 Prijavi Deli 15. julij 2010 Tako kot pri vseh poklicih: teorija (in zakoni) je eno, praksa pa drugo.Odvisno je od človeka do človeka, kako bo izvajal svoje delo in naloge.Čemu naj bi ravno reševalci iz vode bili kakšna izjema? Saj tudi zdravniki - vsi opravljajo zdravniško prakso na podlagi enakih zakonov in zakonitosti, a NE postopajo vsi enako. Tudi presoja vsak drugače. Tudi okoliščine so vedno malo drugačne. Itd. ... ... to je grozno, tele nesreče... Ubogi ljudje: morda so zadnje ficke zbrali, da so tamale peljali na bazen (to ni kar tko, za marsikoga je skoraj neizvedljivo oz. če je, je pa to cel event lahko), da bi se vsi skupaj imeli malo fajn, se sprostili in bili zvečer, ko bi prišli domov, prijetno utrujeni, osveženi od vode, polni prijetnih vtisov..Potem pa takšna tragedija. Grozno, strašno žalostno za vse. A super, kadar je na koncu vse kul in recimo reševalci (ali kdo iz množice) ukrepajo dovolj zgodaj in učinkovito! Slovenci smo pač takšni, da radi krivimo in s prstom kažemo na druge, na vsak način pa je VEDNO (!) potrebno določiti krivca. Kaj se vse piše, žali starše itd., medtem ko recimo mediji čisto čudno pišejo, da ne veš kaj se je pravzaprav dogajalo, a niso pa recimo tiho - če ne poznajo dovolj ozadij oz. jih ne uspejo oblikovat v nek normalen novinarski prispevek.Povrh dajo še kakšen senzacionalističen naslov, pa folk dere na to novico, največ komentarjev, ful totalno srditih, kot da se njih to še prav posebej tiče!In potem linčajo bodisi starše, bodisi reševalce, vmes še kake politike vtaknejo itd.... ... Težko sklepam in tudi posplošujem (saj je vsak primer drugačen), ampak *krivi* smo vsi: družba... Tud starši, vendar ne samo ti konkretni starši, ampak vsi starši, ki vzgajajo svoje otroke (tako kot jih, kadar so kakšne posledice oz. ko govorimo o slabi vzgoji).A saj recimo tudi na bazenih veljajo določena pravila, kot povsod... ponavadi ima človek, tudi majhen otrok (poleg tega kar mu z vzgojo vcepljajo starši), toliko občutka, da recimo ne skoči nekomu na glavo, že avtomatično, že zaradi svoje varnosti... Tko da velik dejavnik teh nesreč je po mojem gužva in tudi neprimeno oz. nezadostno število reševalcev na osebo oz. kvadraturo.Potem je pa tudi vest oz. etika posameznega reševalca (kar sem napisala zgoraj v prvem delu psota) in najbrž so pač tudi tu taki, ki dejansko samo 'vlečejo ure in €". Tako kot so starši včasih bolj odgovorni, včasih pa manj. Nekateri dejansko samo za hipec stran pogledajo (meni se je to 2x zgodilo, ko mi je tamal dobesedno v sekundi -bil je v obeh primerih 20cm od mene- izginil! in to enkrat na NOČI na Ljubljanci! in drugič na božičnem evforičnem sejmu na gospodarskem razstavišču sredi tisočih labirintov in desettisočih ljudi ... Pogledala sem recimo v smer ali na tablo, kam greva, pogledam dol, tima nikjer.. ).Otroci so zelo zmuzljivi in tudi iznajdljivi, hkrati pa zelo nepredvidljivi, v stotinki ga nekaj piči.Ne moreš ga imeti skoz na *vrvici*. Po drugi strani je pa tudi res, da vidiš starše, ki si res hecno predstavljajo skrb za otroke, jih recimo puščajo v vročih avtih in podobno oz. si na bazenih predstavljajo, da kao sej so vsi že okoli... Skratka, je treba uč metat, čekirat, tudi če imaš sproščenejšo vzgojo. Ampak ponavadi se že predhodno vse obsodi, 'kriv je' (kdorkoli pač), ne glede na to, če je sploh res, kar piše v medijih (oz. ne glede na to, kaj se je v resnici sploh zgodilo in v kakšnih okoliščinah). 1 Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
svizec 15. julij 2010 Prijavi Deli 15. julij 2010 No, ubogi reševalec se zdej počut krivga za to, kr so mamo ovadl... ker je pač on reku da je ni blo bliz... http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_rolleyes1.gif in tko če malemu uspe preživet (kar resnično upam da ja), bo pa ob mamo za neki časa (do 3 lete al kolk lahko dobi)... ampak če je res ni blo blizu je ni blo, povedal je dejstva... Citiraj Nejc Blog | Facebook statusi Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
čebelica01 15. julij 2010 Avtor Prijavi Deli 15. julij 2010 Brez licence ne moreš biti reševalec, poleg tega pa se izvaja redna inšpekcija na bazenih če je vse legitimno.Pridobivanje licence traja 14 dni in je sestavljeno iz dveh delov.En del zajema praktični del v vodi-se pravi reševalne tehnike itd-.Drugi del pa prvo pomoč kjer se vsak reševalec nauči osnovnih zadev v zvezi z anatomijo človeka, bolezni,nudenja prve pomoči,triaže, rokovanja z defibliratorjem in še mnogo več. Že na samem začetku je test telesnih sposobnosti v vodi-torej če nisi bil nikoli v resnejšem stiku z vodo že takoj odpadeš.So neki normativi pod koliko minut moraš iti na 200 metrov. Obnavljanje licence se vrši vsake 3 leta.Se pravi da vsake tri leta je treba iti na zdravniški pregled + test iz prve pomoči + test iz reševalnih tehnik v bazenu. Kot vidiš zadeva le ni taka kot zgleda To pišem, ker veliko ljudi gleda na reševalca kot na enga pičkohvatca ki samo sedi na stolu....resnica pa je daleč od tega http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Zanimivo da k se pa nekej zgodi te pa vsi na rokah nosjo http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/pevc.jpg nč folk...zdej grem pa jest na morje http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_tongue.gif uživejte http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
čebelica01 15. julij 2010 Avtor Prijavi Deli 15. julij 2010 četrtek 15.07.2010, 10:41 Deček, ki bi se skoraj utopil, okrevalLjubljana - Šestletnemu dečku, ki bi na sevniškem bazenu skoraj utonil, se zdravstveno stanje izboljšuje in kmalu bo lahko zapustil UKC Ljubljana. Deček za dihanje ne potrebuje več pomoči, po zagotovilu zdravnikov, pa mu nesrečno kopanje ne bo pustilo nobenih posledic, poročajo na MMC. Kot je znano, je deček v torek popoldne skupaj z mamo obiskal sevniški bazen. Najprej se je igral v nizkem bazenu za otroke, nato pa je odšel v globlji bazen, česar mati ni opazila. Zoper malomarno ravnanje matere so kriminalisti vložili kazensko ovadbo. Grozi ji zaporna kazen do treh let. Jupi s fantkom bo vse uredu!!Super!! Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Marsa 16. julij 2010 Prijavi Deli 16. julij 2010 četrtek 15.07.2010, 10:41 Deček, ki bi se skoraj utopil, okreval..... Citiraj Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.Picasso Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Indy 21. julij 2010 Prijavi Deli 21. julij 2010 Posebej poboldano velja.Namreč reševalci imajo urne postavke precej visoke, kar seveda gre v nos tako delodajalcu kot tudi ostalim zaposlenim v turističnem objektu.Ker reševalec(karikiram) dobi jurja na uro a "cel dan leži in hladi jajca", medtem ko mi kelnarji in ostali turistični delafci delamo za več kot pol manj v potu svojega života. Seveda se tako vrši neformalni pritisk na reševalce, da morajo zraven, deliti še ležalnike, senčnike, kuhat kavo z petične goste(priča takim dogodkom) dajat obkladke zapečenim gostom itd itd...Če je bila taka politika v elitnem protokolarnem portoroškem hotelu, ne vidim logike, da drugod (kjer so standardi še nekolikanj nižji ) ni enako oz še slabše. Ja sej zato sem tut šel ven iz te fuknene službe-pa ne mislim da je kaj narobe z delom, delo je blo men ql.Najbolj mi je šlo to na kurac da nima ne delodajelec ( ki je ponavadi kapitalistični turistični delavec ki prej ni v svoji celotni karieri preživel več kot par minut na leto na bezenu kar je tut standard drugih firm ki jih ne ustanovi direktor firme sam) ne kopalec ( ki tradicionalno misli da praskaš jajca in pecaš bejbe-to je kao smisel reševanja in maš to majco gor kr tko brez usposabljanja in kar kol rečeš je le "frajarjenje" in nima kao neobene veze z realnostjo ker ti na majici ne piše da si DR. zarad kjerga bi ti verjel-večina misl da ne znaš štet več kot do 5 )ne nekateri reševalci ki nimajo pojma kaj to sploh BITI reševalec in so tam res samo zarad svojga ega in pol tut zgledajo k eni debili.Zarad takih pa pol drugi ki se resnično trudijo da je zadev na nivoju jebemo/jo ježa. Katastrofa uglavnem za nekoga ki ima kej soli v glavi oziroma ima rad TO delo in bi rad naredil kariero in zato je to delo za mulce/študente pol pa briši. 80% reševalcev je itak come and go po dveh treh sezonah. Porny če si kelner vsaj veš KAJ SI IN KAJ DELAŠ čeprov je jeben del k v reševanju sm se skos spraševal to pa nisem najdu odgovora Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
nataly 30. julij 2010 Prijavi Deli 30. julij 2010 ja, starše pa kar v zapor strpat. nesreče se dogajajo madonače bi kdo vedel, da se mu bo otrok utapljal, valjda ne bi šel v kopališče - sicer pa poznam primer, ko otrok utonil v vedru vode. 1 Citiraj Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči. Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.