Matjaž Bogdan 17. september 2010 Prijavi Deli 17. september 2010 Ojla Tukaj bom podal nekaj svojega materiala, ki izhaja iz malce zgodovinskega razvoja uporabe katarze kot čustvanega izražanja recimo, in posledice, kadar se to ne realizira. O pevezavi in odvisnosti uma, telesa, čustev itd..Komentarji dobrodošlihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif - ne gre za blog. Večinoma negativni čustveni in mentalni vzorci nastanejo, kadar ne pride do izražanja osebnega čustvenega in miselnega dojemanja in jih v obliki „vzorca“ ali slabe izkušnje potlačimo vase – v svojo podzavest ali nezavedni um, kar pa se ob ponavljajočih slabih izkušnjah kasneje lahko spremeni v „program“ skozi katerega reagiramo in delujemo po vnaprej ( preteklih) določenih vzorcih ali prepričanjih. Kako čustva vplivajo na naše telo? Včasih so verjeli, da je naš um le v možganih, praktično so ločevali um in naše telo. Vendar pa že podatek o izkoriščenosti naših možganov (zavestni um- cca 12 %) in neizkoriščenim delom možganov (nezavedni um-podzavest-88%) pove, da je vsekakor zavestni um ali „ pravi možgani“ v mnogo čem praktično podrejen in odvisen od podzavestnega dogajanja v nas samih, kjer se nahajajo in skladiščijo drugačne percepcije, kot pa jih prakticira naš zavestni um. V obliki negativnih čustvenih vzorcev se npr. skladiščijo v naši podzavesti kadar ne pride do katarze v čustveni obliki in gre za zatajevanje in čustveno tlačenje vase. Čeprav je na katarzi (intenzivnem čustvenem izražanju) temeljilo zdravljenje, kot eni od metod psihoterapije že pred 200 leti in več leti (Mesmer, Charcot, Janet, Bruer...) , je vse skupaj s Freudovo miselnostjo in prepričanjem v zadostnost psihoanalize ter dokazovanju nepovezanosti med čustvi in živčevjem zamrlo za nekaj desetletij. V začetku 50-h let prejšnjega stoletja so nastajale nova raziskovanja na področju čustvene terapije (Janov, Lowen, Perls, Casriel, Jackin) je med akademsko literaturo še vedno prevladovalo Freudovsko prepričanje. Čustvene terapije so opredeljevali kot nedokazljive in nekoristne v najboljšem primeru, v najslabšem pa celo kot neproduktivne in škodljive. Ker so se čustva na znanstvenem področju, kot tudi nasploh, zdela neopredeljiva in abstraktna brez dokazljive osnove, so vse metode čustvenih terapij bile odrinjene v stran od znanstvene psihoterapije. V zadnjih dvajsetih letih je nevrofarmakologinja Candice Pert začela z biokemičnimi raziskavami vpliva čustev in uma na fizično telo. In rezultati njenih (ter sodelavcev) raziskav so pokazali, da vsako čustvo, vsaka misel, ideja in prepričanje ter vsakršen vzorec v teh okvirjih povzroča posledice ali nevrokemične reakcije. Včasih je prevladovalo prepričanje, da so kemični transporterji nevropeptidi nahajajo le v možganih( nevropeptidi so peptidi ki jih najdemo prvenstveno v vrsti tkiva živčnih vlaken poimenovanem tip C. Uravnavajo naše življenje, vse od temeljnih celičnih funkcij pa do čustvovanja in instinktov kot so materinsko vedenje in parjenje. Nevropeptidi uravnavajo vse življenjske procese na celični ravni, torej nekako povezujejo med seboj vse telesne sisteme. So nekakšna notranja 'telesna lekarna', tisti sprožilec, ki začne verižno reakcijo holističnega telesnega odziva). Raziskave Candice Pert pa so pokazale, da so prisotni tako v možganskih celicah, kot tudi v imunološkem sistemu. Nevropeptidi prenašajo informacije in obenem vplivajo na naše čustvovanje, kot tudi na fizično telo. Celice telesa imajo na svoji površini lastne receptorje, ki delujejo kot sprejemniki. Sprejemajo kemične substance v obliki informacij, ki nastajajo v možganih in seveda prihaja tudi do povratnih informacij. Centralni živčni sistem je ogromno omrežje, ki se razprostira v telesu in povezuje simpaticus in parasimpaticus živčevje. Živčni sistem omogoča možganom, da pošiljajo informacije po telesu v kemični obliki, ki jih navadno imenujemo „snovi za prenos informacij“. Nekoč je prevladovala teza, da možgani pošiljajo te substance, da bi reagirali na telesne disharmonije, ter da ta komunikacija poteka v eni smeri, danes pa vemo, da ta komunikacije poteka dvosmerno in da živčni sistem kontrolira obrambne mehanizme telesa. Odkritja Candice Pert, pa tudi mnogih s tega področja, da se nevropeptidi in nevrotransporterji nahajajo tudi v celicah imunološkega sistema, nam da vedeti, kako so tudi kemično povezana čustva, možgani in telo in s tem pridemo do razkritja povezave in odvisnosti med čustvovanjem, umom ter boleznimi, oziroma zdravjem na fiziološkem področju. Obstaja razdvojiva zveza med čustvi in regulacijo našega endokrilnega in imunskega sistema z dvosmerno komunikacijo preko centralnega živčnega sistema. Če se počutimo razdražljive, jezne, agresivne, prestrašene in če to ne izrazimo na pravi način, potem pride do telesne reakcije skozi simpatični živčni sistem, kar je lepo razvidno iz raziskav B.Cannona o homeostazi in sindromu „bori se ali beži“. Če reagiramo nepravilno in ne pride do izraza našega občutenja, če to potlačimo, se nam preko nadledvičnih žlez pod vplivom čustvenega stresa, izločati preveč adrenalina. To pa spet pomeni vse predispozicije (glede da nam takrat oslabi notranji imunski sistem) za nastanek bolezni v takšni ali drugačni obliki. Vse to nam daje vedeti, kako pomembno je izražati svoja čustva v kakršnikoli obliki (verbalno, fizično) na pravi način. Popolnoma smo lahko prepričani, da so naša čustva, misli, besede , dejanja in fizično telo v popolni povezavi in tudi odvisnosti. Misel in čustva se izražajo tudi kot elektromagnetna energija na možganski ravni kot možganska frekvenca aktivnosti, ki tudi daje ukaz za informacijo, ki se skozi centralni živčni sistem prenese na fizično telo – posledica pa je organska reakcija. Programi prepričanj in negativnih miselnih in čustvenih vzorcev v obliki misli zadostuje, da se aktivirajo nevropeptidi in povzročijo telesno reakcijo. Po drugi strani pa seveda telo reagira na čustveni ravni s prepričanji, katerim je podrejeno in s katerimi pogojeno. Lepo boditehttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž 1 Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Samson23 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 Matjaž mogoče bi bilo za omeniti še Eugene-a T. Gendlin-a (Focusing), ki tudi nekako temelji na "izražanju čustev", katerih sporočila nismo prejeli. Me pa zanima tvoje mnenje o tem ali je možno preko telesa "pozdraviti" čustvene rane ali je možno zgolj obratno? Citiraj You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.Frank Zappa Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 Dobro vprasanje! Zanimive so mi teorije in prakse, da so aboridizini in indijanci pravzaprav delali v dveh svetovih - torej iz prve pozornosti v drugo in obratno!? Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 Fizično telo http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_biggrin.gif Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 citiram:Telo običajnega človeka v veliki meri ostaja žrtev muhastega astralnega telesa, ki še vedno upravlja osebnost, dokler na višji razvojni stopnji ne postane instrument zmagovite energije duše. Tako ga imamo lahko za posrednika, ki se odziva na vplive in usmeritve: vitalnega ali etrskega telesaastralnega ali čustvenega telesanižjega uma, ki se nahaja v mentalnem telesuduše - neposrednega duhovnega vodnika Obstajajo štiri veliki upravljalci, ki bolj ali manj uspešno nadzirajo človekovo fizično telo: etrsko telo - posrednik za sprejemanje in razporejanje energijživčni sistemsistem žlez z notranjim izločanjemkrvni obtok Problemi z zdravjem so v glavnem posledica pomanjkljive koordinacije med temi sistemi. V naslednjih člankih bomo na kratko pokazali kako ti bistveni dejavniki večjih sistemov medsebojno delujejo in se dopolnjujejo, tako da se vsaka pomanjkljivost enega od členov neizogibno izrazi tudi v celoti. Fizično telo http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_biggrin.gif Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 19. september 2010 Avtor Prijavi Deli 19. september 2010 Matjaž mogoče bi bilo za omeniti še Eugene-a T. Gendlin-a (Focusing), ki tudi nekako temelji na "izražanju čustev", katerih sporočila nismo prejeli. Me pa zanima tvoje mnenje o tem ali je možno preko telesa "pozdraviti" čustvene rane ali je možno zgolj obratno? Ojla Iztok Gandlin je filozof in psiholog, tam sem našel znanstvenike, ki so dokazali to vzajemnost na podlagi eksaktnih raziskav, povsem biokemično- snovno. Ja, verjamem, malce pomisli na meridiane, nadije, nekdo bo dejal- ja -energijski vodi, seveda, obenem pa so to tudi povsem fizične celice- torej telo. Do neke mer to dokazuje tudi refleksoterapija, obenem pa je možno tudi delovati s z akupunkturo, akupresuro itd.... Še malo razmisli o strahovih in travmah, ki so posledica fizičnih bolezni in ustvarjajo neizčrpni vir negativnid -destruktivnih vzorcev v človekovi psihi, seveda v čustveni sferi. In če člioveku vzameš bolezen ? Kaj se zgodi? Ozdraviš čustva, psiho itd...Psihosomatološki princip poteka dvosmerno, na tečajih A.t. navadno povem, da določene travme povzročijo v kasnejši fazi fizićne bolezni, ki pa spet pogojujejo novo nastale strahove...In to je začaran krog anksioznosti, strahov s povratnim delovanjem. Psiha - soma(telo) - psiha...Torej da...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 19. september 2010 Avtor Prijavi Deli 19. september 2010 Fizično telo http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_biggrin.gif Citiram: Vendar pa moramo jasno ločevati samo fizično obliko človeka od tega, kar imenujemo vsestransko človeško bitje. Razlika leži v dualnosti tega zadnjega pojma - človeško bitje je fizična osebnost pod duhovnim vodstvom, pri čemer služi duša kot vez med duhom in materijo. Čeprav ima fizično telo kot tako svoje lastno življenje, pa je to le življenje atomov, ki so brez vsake zavesti; brez usmeritve duše pa bi bilo telo le brezčuten aparat. Fizično telo ni princip, pač pa le oblika, ki se avtomatično odziva na postopoma razvijajočo se zavest. Je torej le sredstvo, ki je podvrženo impulzom, toda brez lastne prirojene inteligence; je sprejemnik, brez zmožnosti spontanega delovanja. Telo običajnega človeka v veliki meri ostaja žrtev muhastega astralnega telesa, ki še vedno upravlja osebnost, dokler na višji razvojni stopnji ne postane instrument zmagovite energije duše. Tako ga imamo lahko za posrednika, ki se odziva na vplive in usmeritve:vitalnega ali etrskega telesaastralnega ali čustvenega telesanižjega uma, ki se nahaja v mentalnem telesuduše - neposrednega duhovnega vodnikaSam se s tem ne strinjam popolnoma - če pogledamo malce hinduizem, jogo, tantro, budizem, japonski principi, taoizem, potem lepo vidimo, da obstaja tudi telesni aspekt, ki VPLIVA na duhovno življenje in razvoj. Po vedah je to sicer najnižje (fizično telo), vendar je tudi sredstvo, ki je nujno potrebno pri "preobrazbi" zavesti. Tudi dualizem mi v tem prispevku ne gre povsem skupaj, ker duša in telo sta v času fizičnega bivanja duše neločljivo povezana, obenem pa po mojem mnenju tudi poteka interakcija- komunikacija dvosmerno. Vsekakor ne bom izpostavljal materije pred duhovnim, vendar če vzamemo materijo kot najvišjo obliko koncentrirane energije (einstain), potem ima to smisel. V določenem smislu avtor tega sestavka priznava um fizičnega telesa, vendar ga daje na nižji rang, čeprav na podlagi tega uma, mi delujemo, tako v telesnem, kot v duhovnem smislu. Hipotetično ima avtor (po moje) prav, v praksi je pa tole neločljivo- telo-um-duša v momentu nas samih- tukaj in sedaj. Dušo lahko jemlješ kot "gospodarja" fizične zavesti in telesa, vendar po drugi strani je duša tudi ujetnik tega telesa. Seveda z namenom izkustev, ki jih brez fiziologije ne bi dosegla. Preseganje telesnega ne pomeni beg, je le izpolnjevanje določene naloge v dušnem razvoju. Tako kot ne moremo reči, da smo le bitja fiziološkega principa, ne moremo reči, da je telo in vse dogajanje v njem nesmiselno ali brez pomena. Pa še kakšen pomen ima- ključen v razvoju duše. Življenje je evolucija duše v takem ali drugačnem smislu, vendar je. Vsekakor se po mojem mnenju moramo zavedati duše, vendar tudi spoštovati svoje telo, ki je v smislu "tukaj in sedaj" prebivališče tistega, ki združuje naše bistvo bivanja.Seveda lahko to presežemo, vprašanje pa je do katere mere...Ali potem ne izgubimo nekaj, kar nam je na dosegu- dušno hrano, katero med drugim predstavljajo tudi manifestacije, ki jih ustvarja telo in vse tisto, kar je avtor naštev na koncu sestavka. Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 Drzi. določene travme povzročijo v kasnejši fazi fizićne bolezni, ki pa spet pogojujejo novo nastale strahove...In to je začaran krog anksioznosti, strahov s povratnim delovanjem. Psiha - soma(telo) - psiha...Torej da.. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 Bogdan, v današnji dobi kibernetike si je najlažje predstavljati fizično telo kot hardware, vso regulacijo pa kot software.Večno pa ostane isto vprašanje, kdo ali kaj je programer? Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 Itaq. ceprav bi "morati" izpustil in rajsi dodal, da je to pac velika prednost ali nuja, h kateri v koncni fazi stremi vsako clovesko bitje.Zavedanje duse je sele v povojih; zato ljudje se vedno razvijajo bolj telo kot zavestno komunikacijo z duso. Kljub temu da se potreba povecuje, ker spoznavamo iluzije, razocaranja, in se v nekem momentu clovek enostavno zacne obracat navznoter, ali navzgor, ali kakrokoli to imenujemo. In to menda tesko stori nekdo, ki nima priskrbljeno za fizicni obstoj. Ali pa tudi. Odvisno.Temu kaze dejstvo kako zelo je pomemben globalni razvoj clovestva, kjer se bomo lahko kot celota dvignili nad sedanji nivo zavesti. Iz vidika osebnosti, veckrat tudi "na racun" posameznika. Dusa ima v osnovi do telesa primeren atitude bi rekel temu. Zato tega pomoje ni primerno locit. Ce dusa ljubi, ljubi tudi telo, tudi osebnost, tudi ego, ljubi morda vse. Saj je njena narava taka. Namrec izpostavil kot ces eno ali drugo. A kadar je eno, je tudi drugo, a morda ne v obeh primerih. Torej, razvoj telesa, za katerim je zelja biti lep, mocan zdrav, privlacen itn... je bolj kot ne egoisticne narave, v kolikor le to ni podvrzeno zgolj osnovnim potrebam organizma, v zavedanju visjega namena. Torej telesu pomagam zato, da bom lazje sluzil. Lahko tudi obratno, a kadar ni vkljucene komponente visjega jaz, potem je pac nizji jaz, ki je ze bolj v okviru egoisticne narave osebnosti, ce se tako izrazim. Prevladuje eno in drugo na doloceni stopnji razvoja, ce posplosim. Sicer dusa, notranjsi jaz, visji jaz ali kakorkoli bomo to imenovali, sam po sebi "je energija", ki hkrati kadar se pretaka skozi osebnost, sluzi optimalno glede na popolni red vsklajenih energij casa in prostora. (tudi preko intuicije). Kar v koncni fazi pomeni eventuelno tudi podpora osebnosti, ki je predana visjemu jaz.V praksi torej obstajajo vodniki, ki se ukvarjajo tudi s pomocjo sami osebnosti. In teh je med nami veliko. Ce poenostavim: Notranji jaz, ali visji jaz, ali dusa, ima rada osebnost, osebnost pa nima nujno rada samo sebe, ker je njena narava destruktivna. Docim je narava notranjega jaz ali visjega jaz konstruktivna. Potemtakem je tudi odnos fizisa preko katerega deluje energija duse, do fizisa konstruktiven. Banalni primer: v intuiciji kupi tisti sadez, ki ga v nekem trenutku organizem potrebuje in pouzije taksno kosilo, ki bo telesu dalo primerno energijo za doloceno delo.V ne-intuiciji, pokadi skatlo cigaret, spije liter viskija in poje star pokvarjen golaz, ki mu bolj skodi kot koristi in pade dol, ker itaq nic ne more ustvarit zaradi vnesenih strupov, saj mora fizicno telo najprej okrevati, da bo lahko naprej sluzilo namenu bivanja. Seveda pa pravijo, da je odvisno kaksna je stopnja razvoja posameznika. Nekdo potrebuje zvisat osebnost do nivoja, ko bo nabral dovolj energije da premaga njemu kljucne iluzije. Zato je vcasih morda neumno komu pamet solit naj bo drugacen ali tak kot mi mislimo da je prav, na nasem nivoju zavedanja in razvoja. Mislim, da je v tem nekaj resnice. Torej, morda nekdo v okviru njegovih vzorcev in zavedanja "mora" na "poden", da bo uvidel da tam pac ni najbolj konstruktivno bivati se posebno ne brez zavedanja. ...Vsekakor se po mojem mnenju moramo zavedati duše, vendar tudi spoštovati svoje telo, ki je v smislu "tukaj in sedaj" prebivališče tistega, ki združuje naše bistvo bivanja. Seveda lahko to presežemo, vprašanje pa je do katere mere...Ali potem ne izgubimo nekaj, kar nam je na dosegu- dušno hrano, katero med drugim predstavljajo tudi manifestacije, ki jih ustvarja telo in vse tisto, kar je avtor naštev na koncu sestavka. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Brezo 19. september 2010 Prijavi Deli 19. september 2010 Nimam pojma kaj od tistega besedila je kao od avtorja in kaj je od mojstrov...Mislim pa da je skoraj vse od mojstrov...Tista razdelitev je pa podobna, če ni skoraj enaka kot je v knjigici "Esotheric healing" od Blavatske...Seveda so v knjigici bolj opisani detajli za katere je pa že treba imeti kar dost podlage...ta članek je pa bolj za laično javnost...se pa ta članek full sklada s še nekaterimi drugimi, ki jih pa nisem ubacio...za človečka, ki o ezoteriki ne ve nič bi bilo too much...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif In ker vem kdo je bila Blavatska in kdo je stal za njo...bi prej verjel temu viru kot pa komurkoli drugemu...v informacije pa sploh ne dvomim...samo vprašanje če jih jaz štekam...ene stvari so bile tudi meni too much, skratka total nerazumljive in sem šele z leti mal skapiral...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/griny.gif Pa še nekaj za lažje razumevanje...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_biggrin.gif Ustroj človeka Citiraj Life is like a game...play it...http://smileys.smilchat.net/smiley/spiritual/myst1c.gif Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 20. september 2010 Avtor Prijavi Deli 20. september 2010 Bogdan, v današnji dobi kibernetike si je najlažje predstavljati fizično telo kot hardware, vso regulacijo pa kot software.Večno pa ostane isto vprašanje, kdo ali kaj je programer? http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gif Ojla Stane...saj se ve- v neki meri smo tudi sami...v neki meri...http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif Lepo bodi http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 20. september 2010 Avtor Prijavi Deli 20. september 2010 Ojla Free Da ne bom vsega citiral , napisal si- Ce poenostavim: Notranji jaz, ali visji jaz, ali dusa, ima rada osebnost, osebnost pa nima nujno rada samo sebe, ker je njena narava destruktivna. Docim je narava notranjega jaz ali visjega jaz konstruktivna. Potemtakem je tudi odnos fizisa preko katerega deluje energija duse, do fizisa konstruktiven. Mislim, da V OSNOVI, v štartu, ni nihče destruktiven. Že NAMEN sam govori o tem. Kaj je naše bistvo, kaj namen, kaj je colj našega bivanja. Zanesljivo ne destruktivnost ali pa recimo trpljenje. Seveda je to v praksi nujno, ker živimo v svetu, v odnosih, v okolju, ki je do nas takšno ali drugačno. Vendar je to pogojeno, ni pa težnja k destrukciji hipoteično nujno res, je le skoraj neizogibna reakcija na vplive okolja. In tudi "nauk" "šolanja"... Sidharta je izpostavil trpljenje, ker je iz fizisa ishajal, če pa vzameš fizis kot začetek nečesa, potem trpljenje ni nujno. V praksi pa je pač res. Lepo bodi http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 20. september 2010 Prijavi Deli 20. september 2010 V osnovi smo vsi najprej dusa; jaz pa sem govoril o osebnosti ali egu, ki je oklep te duse za bivanje v tem svetu osebnosti. Oziroma o razliki med notranjim in zunanjim ce se tako izrazim. O tem kaj je visji jaz in kaj osebnost si lahko preberes tu >, ce zelis. In tako je tudi moje mnenje. "Osebnost in njeno bistvo je destrukcija. Osebnost vedno tezi k destrukciji svojega nasprotnika, kar je za njo visji jaz. Visji jaz ne pojmuje osebnosti kot nasprotnika, temvec kot prijatelja ali prijateljico. Vasa naloga je, da pripravite osebnost, da bo znala sprejeti visji jaz, ga spostovati in ga varovati." - Sai Baba Ravno pri Sidharti je bilo lepo videno kako je osebnost destruktivna, do meje ko se utisa, zniza in prepusti komando vijsemu jaz.Podobno kot pri kandidi; vsi jo imamo. Dokler je tam nekje v vlogi snazilke ni problema, ce pa postane generalni direktor, pa so tezave precejsnje Podobno kot v svetu osebnosti ne predane visjemu jaz, katerem zivimo. V praksi pa vemo, da tisti ki govori resnico, je s strani osebnosti najveckrat obsojen na kriz; v kolikor ni socutja ipd, kot morda med bistvenimi elementi duse, ki se eventuelno udejanjajo preko osebnosti. Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Guest sstane 20. september 2010 Prijavi Deli 20. september 2010 Ojla Stane...saj se ve- v neki meri smo tudi sami...v neki meriDa, v taki meri, kot raketa, ki se sama krmili in prilagaja.Ampak, taki roboti so vsa živa bitja.Kdo ali kaj je programer osnovnega programa življenja, to je večna zagonetka Citiraj Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 20. september 2010 Prijavi Deli 20. september 2010 Za tistega ki ve ni.Kdo ali kaj je programer osnovnega programa življenja, to je večna zagonetka Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 21. september 2010 Avtor Prijavi Deli 21. september 2010 V osnovi smo vsi najprej dusa; jaz pa sem govoril o osebnosti ali egu, ki je oklep te duse za bivanje v tem svetu osebnosti. Oziroma o razliki med notranjim in zunanjim ce se tako izrazim. Ne najprej, ker smo tudi potem, ko bivanja v tem svetu (enem ciklusu) več ni. Kdo je čemu "oklep" bi se dalo podebatirati. Ali je duša"ujeta"v oklep, ali pa je osebnost ujeta v dušo ? Kaj meniš?Kdo odloča o vzajemnosti? Ali ima duša edina pravico odločati o bivanju v "osebnosti" ali je lahko tudi obratno?Razlika seveda je, pa velika.... O tem kaj je visji jaz in kaj osebnost si lahko preberes tu >, ce zelis. Čemu pa to? Osebno trenutno ne potrebujem subjektivno mnenje človeka, ki razglaša o kanaliziranju "mojstrov modrosti", kako definira osebnost in kako višji jaz. Že pojem osebnosti tukaj ne paše v moje prepričanje. V zgodovini in sedaj se jih pojavlja kar nekaj, mnogo je modrosti ljudi, na meni in tebi pa je, katere bova sprejela, a ne? Včasih je tale terminologija precej zafrknjena reč... In tako je tudi moje mnenje. "Osebnost in njeno bistvo je destrukcija. Osebnost vedno tezi k destrukciji svojega nasprotnika, kar je za njo visji jaz. Visji jaz ne pojmuje osebnosti kot nasprotnika, temvec kot prijatelja ali prijateljico. Vasa naloga je, da pripravite osebnost, da bo znala sprejeti visji jaz, ga spostovati in ga varovati." - Sai Baba Precej lepo povedano, vendar je to misel Sai Babe, ker pa jaz to nisem, ni nujno tudi moja. Kaj je moja naloga, moram začutiti sam, ne kamor me usmerja določena oseba. Če pa me, moram to sprejeti v sebi, ne vzeti, kot vsesplošno resnico, če hočem imeti kaj od tega in slediti SVOJIM ciljem in namenu, ki jih ZAČUTIM in ŽIVIM. Slepo verovanje in slepo sledenje določenim naukom lahko pomeni tudi brcati v meglo- v določenih primerih, a se ti ne zdi? Ravno pri Sidharti je bilo lepo videno kako je osebnost destruktivna, do meje ko se utisa, zniza in prepusti komando vijsemu jaz. Ja, zgleda, da nisi popolno razumel kaj sem hotel v prejšnjem postu povedati. Govoril sem o štartu, osnovi snovnega bivanja..točki nič- točki spočetja -vselitve duše. Kdaj je Sidharta to dojel...ali ob rojstvu, ali kot otrok ali pri cca 30-40-ih, ko je doživel razsvetljenje ? In kaj je dojel? Spoznanje o trpljenju, vzroki trpljenja, odprava trpljenja in dharma – pot, ki vodi do ukinitve trpljenja. Si se kdaj vprašal, čemu je to spoznal? Budizem je lušna zadeva, vendar je spet v določenih dogmah meni neprepričljiv. Predvsem terevada. Bolj recimo mi je všeč nauk mahajane še bolj pa vajrayana, lahko bi rekel tantrični budizem. Torej se ne strinjam z določenimi postavkami. Še enkrat se bom citiral iz prejšnjega posta :"Sidharta je izpostavil trpljenje, ker je iz fizisa ishajal, če pa vzameš fizis kot začetek nečesa, potem trpljenje ni nujno. V praksi pa je pač res." Če je Sidharta izpostavljal trpljenje kot vzrok prejšnje karme, razsvetljenje pa "odrešitev" od karme, torej prekinitev ciklusa reinkarnacij. Sam si zedeve interpretiram malce drugače, življenje jemljem kot tukaj in sedaj, to nekako bi pomenilo, da zavračam vse "resnice", ki sem jih prinesel od prej, ker gre le za nadgradnjo izkustev...torej ne stremim h popolno osvoboditvi od karme, ker to pač ne spada v moj koncept življenja in osebnostne evolucije. Med drugim je buda fizis jemal kot nekaj, kar je potrebno čimprej odvreči...Zakaj? Je to point večnosti? ali pa point življenja? Kaj ti je bližje? Buda se je (po mojem) rodil kot se je - z določenim namenom, vendar se je rodil konstruktivno usmerjen, če pa je njegovo mnenje, da človek trpi zaradi preteklih dejanj, pridemo spt na to, da se je potrebno obremenjevati s preteklostjo bivanj. In čemu? kaj pomeni ta pot zate? Zame nič kaj preveč , ker moram biti malce pragmatičen in izhajati iz TRENUTNE ZAVESTI vzroka svojega bivanja...in seveda trenutnega namena. In če bi se rodil v smislu destrukcije, potem zunanji vplivi sploh ne bi bili ključnega ponmena, ker bi destrukcijo že prinesel s seboj. Sam ne mislim tako. (mimogrede- buda je upošteval tudi zunanje dejavnike, ne le prtljago, ki si jo prionesel). Zame je zavest človeka pogojena z načinom integriranja vplivov okolice, toživljenskih izkušenj, ker je zame vsak človek - otrok, ki je spočet-* spočet v smislu nadgradnje, v smislu čistosti in ljubezni, ta pa ni destruktivna, vsaj v zasnovi ne.Daleč nasprotno- je graditelj poti in bodočega ustvarjanja lepote, dobrote, feeling good, bi dejal. In osebnost je pogojena, pa pustiva sedaj prejšnje karme, pogojena z odnosi, čeprav je do neke mere vzpostavljen mali temeljček, ki vse to nosi...S tistim pa ne vem, če imam čas , se preveč obremenjevati. Je sedaj, ki nosi pretekle informacije (vse se dogaja na nezavednem nivoju), je sedaj, ko vplivaš na vzporedno časovno linijo trenutka označenega s prihodnostjo. In če se že kot človek začnem zavedati v fazi odraščanja z resnico, da sem v bistvu osebnostno ( izpostavil si termin ego) destruktiven, kaj mi potem preostane. Vse to življenje bežati pred samim seboj, nesprejemanje sebe kot takega, hiteti k "razsvetljenju"... Ma notranji , višji jaz...Življenje te pripelje do tega- ali se ga zaveš ali ne. In kdor se ga ne, kaj bi bilo narobe?...Nič...ker tudi ko ni trpljenja, je izkušnja...Trpljenje iz osnove budizma kot osnova snovnega življenja..Pri meni tole ne gre skozi...mislim, da je še kaj drugega. Lahko se boriš celo življenje, vprašanje je, kako se boriš? Za taoiste večina ljudi misli, da gre za pasivo, ma kaki! Prepuščati se ne pomeni le gledati kaj življenje s teboj počne, potrebno je opazovati, znanje in izkušnje povezati v svojo osebnost, in v taostični zakonitosti harmonije narave- osebnost ne more biti v osnovi destruktivna... Si dejaven, vendar zakaj ? Ali boja proti destrukciji ali zaradi dejavnosti same ali zaradi cilja - rezultata aktivnosti? Kaj meniš? Dve tao misli- Gre za to, da človek nekaj naredi zaradi stvari same, ne zaradi svojega osebnega prepričanja Delujemo le toliko, kolikor je potrebno, da vse skupaj spet pride v harmonijo taa, torej naravnega ravnovesja. Podobno kot pri kandidi; vsi jo imamo. Dokler je tam nekje v vlogi snazilke ni problema, ce pa postane generalni direktor, pa so tezave precejsnje http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_big.gifPodobno kot v svetu osebnosti ne predane visjemu jaz, katerem zivimo. http://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon21.gif V praksi pa vemo, da tisti ki govori resnico, je s strani osebnosti najveckrat obsojen na kriz; v kolikor ni socutja ipd, kot morda med bistvenimi elementi duse, ki se eventuelno udejanjajo preko osebnosti. Po tej logiki bi morali biti elementi duše udejanjeni v konceptu osebnosti. Pa še kako se strinjam.!! in to bi morda le bilo tisto vodilo o vzajemnosti- duše, zavesti, telesa. Če slediš tej poti, ne zgrešiš, pa ne potrebuješ razsvetljenja...živiš in žanješ manifestacije svojega delovanja...v vseh oblikah- tudi skozi trpljenje, če je bilo to posledica ... Tule ti ne prodajam kakšne resnice , Free, to je le moje mišljenje, ki ni nujno končno (tudi zame ne - sem v fazi večnega razvojehttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif ). V sebi imam trenutno argumente za to, vendar jih ima vsak za svoje prepričanje...Določene misli so nadgradnja naših, dolečene ne... Življenje nam kaže koliko je prav kaj mislim, čutimo in počnemo. Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
free 21. september 2010 Prijavi Deli 21. september 2010 Bom probal bolj na hitro, ker sem v drugem. Torej: Ja, sej. najprej je menda dusa, ki potem se ta, ko je primeren cas in prostor inkarnira v fizicno telo. Torej ja, najprej! Kar ne pomeni, da tudi potem ne. Fizis kot inkarnacija je vmesna postaja. V tem se predvidevam da itaq strinjava.Ne gledam na tak nacin, temvec pac tako, da je osebnost lupina. Point v tem je pac podan, torej ali je osebnost dovolj predana visjemu jaz ali pa pac ni. Menim da je tako kot sem podal.Smo bitja s svobodno voljo! In ravno v tem je ves point! Torej ali bomo skozi naso osebnost dopustili dusne energije ali ne. Fizis je pac orodje, kot je tudi osebnost, ce je; in to je vse. 0 - Itaq. tudi ti imas svobodno voljo. 1 - aja, ok pac. 2 - Itaq, sprasevali smo se vsi ze marsikaj. Pa kaj potem. fajn debata. 3. obremenjevati se zaradi preteklih bivanj je zgolj posledica ki se odraza v sedaj. in kadar se ukvarjas s sedaj, je to hkrati tudi s preteklostjo, saj je sedanjost verjetno deloma pogojena s preteklostjo. morda neizbezno. cetudi noces preteklosti, je ta se vedno ti oz. to kar deloma imas v avri in imas za predelat.ker tista pretekla bivanja niso nic manj pomembna kot ta sedaj. je eno in isto in preteklo ni vec preteklos ampak sedanje. adzna center, brezcasnost, kjer je prej sedaj in sedaj je prej, tako potem je vceraj in vceraj jutri. 4. Ker otrok se nima razvite osebnosti, ne moremo govorit o destruktivnosti njegove osebnosti, logicno ane. Tako da je primerjava meni neprimerna.Sicer pa ima otrok, vsako bitje v avri ze dolocene "stvari". Ob rojstvu se fizicno telo ni cisto, kaj sele aura. Osebnost pa se sele razvija. Dusa se spusti v fizis menda sele po nekaj dneh, tednu, dveh; pa se to odvisno od pogojev. Kot pravijo. 5. Verjetno zaradi namena; namere. Morda kot posledica zaradi nagona prezivetja, morda zaradi strahu, morda zaradi cesarkoli, kar ljudi vodi da so zivi in ne rajsi mrtvi. Morda je to celo dusa. Dusa ki je tako mocna, da kljub trpljenju osebnosti ima moc, da postavi osebnost v doloceno motivacijo, vero, pogled na svet, da vidi smisel, lepoto, verjame v bivanje, itn. VJ ljubi osebnost skozi katero se zeli udejanjati. Torej morda zato.Koliko vemo o moci sile duse, ki se spusti v fizicno telo, o bozanski sili? Verjetno zelo malo. In nekaj je nad tem, nam dano v prosto roke zaradi samega smisla inkarnacije in razvoja zavesti cloveka - in to je svobodna volja! Clovek si lahko vzame zivljenje kadarkoli zeli. Ima moc odlocati. A odloca lahko iz kroznicnega gibanja, ali pa elipticnega gibanja. Odlocitev storjena iz nivoja kroznicnega gibanja je zaprta v svoj krog, svoj pogled na svet, ljudi, zivljenje, vse... pogled iz elipticnega gibanja pa je drugace zaokrozen. V tem je modrost, ki razume da je narava kroznicnega gibanja zgolj v lastnem centru, narava elipticnega pa ima dva centra. Priprava osebnosti je zatorej kljucna! 6 Dobra misel! A o povodu zakaj nekaj sploh naredi, je tisto o cemer sem ravno pisal. 7 Druge misli praksi ne razumem dovolj. Se zdalec ne. Pomeni zame napredna modrost, ki govori o nedelovanju ali neustvarjanju karme.V dolocenem obdobju svojega zivljenja sem to deloma videl, deloma tudi razumel. Sedaj zivim v krogu zivljenja, kot verjetno vecina nas. 8 morda lahko tudi tako recemo. da so udejanjeni, a morda gre bolj zato, ali je osebnost primerno prozna za dolocene energije ali ne. 9 da. tisti tvoj pogled o sidarti itn... si podal del mojega razmisljanja, razumevanja in mi tako prisparal da sem skocil naprej. hvala da. enako. Ne najprej, ker smo tudi potem, ko bivanja v tem svetu (enem ciklusu) več ni. Kdo je čemu "oklep" bi se dalo podebatirati. Ali je duša"ujeta"v oklep, ali pa je osebnost ujeta v dušo ? Kaj meniš?Kdo odloča o vzajemnosti? Ali ima duša edina pravico odločati o bivanju v "osebnosti" ali je lahko tudi obratno?Razlika seveda je, pa velika.... 0 Precej lepo povedano, vendar je to misel Sai Babe, ker pa jaz to nisem, ni nujno tudi moja. Kaj je moja naloga, moram začutiti sam, ne kamor me usmerja določena oseba. Če pa me, moram to sprejeti v sebi, ne vzeti, kot vsesplošno resnico, če hočem imeti kaj od tega in slediti SVOJIM ciljem in namenu, ki jih ZAČUTIM in ŽIVIM. Slepo verovanje in slepo sledenje določenim naukom lahko pomeni tudi brcati v meglo- v določenih primerih, a se ti ne zdi? 1 Ja, zgleda, da nisi popolno razumel kaj sem hotel v prejšnjem postu povedati. Govoril sem o štartu, ... 2 Si se kdaj vprašal, čemu je to spoznal? Budizem je lušna zadeva, vendar je .... 3 če pa je njegovo mnenje, da človek trpi zaradi preteklih dejanj, pridemo spt na to, da se je potrebno obremenjevati s preteklostjo bivanj. 4 ker je zame vsak človek - otrok, ki je spočet-* spočet v smislu nadgradnje, v smislu čistosti in ljubezni, ta pa ni destruktivna, 5 Si dejaven, vendar zakaj ? Ali boja proti destrukciji ali zaradi dejavnosti same ali zaradi cilja - rezultata aktivnosti? Kaj meniš? 6 Dve tao misli- Gre za to, da človek nekaj naredi zaradi stvari same, ne zaradi svojega osebnega prepričanja 7 Delujemo le toliko, kolikor je potrebno, da vse skupaj spet pride v harmonijo taa, torej naravnega ravnovesja. 8 Po tej logiki bi morali biti elementi duše udejanjeni v konceptu osebnosti. Pa še kako se strinjam.!! in to bi morda le bilo tisto vodilo o vzajemnosti- duše, zavesti, telesa. Če slediš tej poti, ne zgrešiš, pa ne potrebuješ razsvetljenja...živiš in žanješ manifestacije svojega delovanja...v vseh oblikah- tudi skozi trpljenje, če je bilo to posledica ... 9 Tule ti ne prodajam kakšne resnice , Free, to je le moje mišljenje, ki ni nujno končno (tudi zame ne - sem v fazi večnegarazvojehttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon_smile_wink.gif ). V sebi imam trenutno argumente za to, vendar jih ima vsak za svoje prepričanje...Določene misli so nadgradnja naših, dolečene ne... Življenje nam kaže koliko je prav kaj mislim, čutimo in počnemo. Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj free Blog Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Matjaž Bogdan 22. september 2010 Avtor Prijavi Deli 22. september 2010 Fajn si tole napisal Freehttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/icon1_thumbup.gif Včasih je konstruktivna debata prednost, ker je konstruktivna-to je lajfa point. Lepo bodihttp://www.lunin.net/forum/public/style_emoticons/default/ROSE1.gif Matjaž Citiraj Moja spletna stran http://www.teate-reiki.com/Moji knjigi Svetloba, ljubezen in mir v srcu in duši- vsem Link to comment Deli na socialnih omrežjih Več možnosti deljenja...
Recommended Posts
Pridruži se debati
Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.