Skoči na vsebino
Pozdravljen/a na novem LN Forumu! ×

Koristni NASVETI za gospodinjstvo


Marsa

Recommended Posts

Semle bomo nizali najrazlicnejse nasvete in napotke iz nase bogate zakladnice izkusenj na tem podrocju, prav tako pa tudi priporocila in nasvete in napotke nasih mam in babic.

 

Tako le-ti niso nujno omejeni le na prehrano; lahko gre za shranjevanje, konzerviranje, sAmo kupovanje, koristne nasvete, razne "fore, finte in cake"...

Vse, kar smo morda sami postekali, pa nam je prislo nickolikokrat prav, ali pa nam je to nekdo svetoval, pa smo si zapomnili.

(*ce boste uporabili vire ali celo izvajali copy/paste, vas prosim, da vkljucite tudi avtorja oz. vir oz. link)

 

Tako bomo tule na enem mestu imeli tako tak podatek, da je krompir -preden ga hocemo uporabiti za pire ali pomfri- koristno prej namociti v vodo, kot tudi tak, s katerim (po moznosti naravnim) cistilnim sredstvom se da odstraniti ta ali oni madez.

 

Nizajte cimvec vsega, kar se spomnnite, ker bo to nam vsem (tudi vam - samemu objavljalcu dolocenega nasveta) prislo 1X zelo prav...

Kajti vcasih se celo zgodi, da tudi ce si nekoc ze vedel kompleten recept za neko zadevo, si kasneje morda skoraj povsem pozabil, kako poteka.

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Sama velikokrat za ciscenje uporabim kis - v tem primeru uporabim alkoholnega oz. vinskega (sicer za konzumiranje uporabljam samo domacega jabolcnega).

To je zelo pripravno cistilno sredstvo - primerno ga je imeti kak liter na zalogi, ker ga lahko uporabimo res za vse mogoce.

Sama npr. ga uporabljam tudi za ciscenje "disece lucke".

Sicer se da kupiti razna sredstva, vendar je kis prav tako (ali se bolj) ucinkovit, predvsem pa cenejsi (in najbrz manj onesnazuje).

Vendar jo moras v tem primeru pustiti vsaj cez noc namoceno. Potem gre prav lahko vsa smolnatost dol.

 

Vcasih pa ga uporabim tudi namesto mehcalca - v zadnje izplahovanje dolijem malo kisa, v katerega pa dodam se katerega od etericnih olj, npr. pomarancnega (uporabimo pa lahko kateregakoli, pac tistega, ki nam je vsec).

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Spomnila sem se tudi, kako uspesno shranjujem petersilj; veckrat mi prijateljice pojamrajo, da ga imajo sicer rade, da ga je pa tako tezko pedenati, pa potem ti se zgnije takoj.

Nekateri to resujejo tako, da ga dajo malo zmrznit. Drugi spet ga kar posusijo in ga imajo vedno na broju posusenega.

Sama pa ne pocnem nic od tega, ker sem mnenja, da ga je vedno dovolj in ga raje vedno uporabim svezega.

Kaj naredim? TAKOJ ga operem pod tekoco vodo, otresem in dam malo osusit.

Ko je popolnoma suh (a ne ze uvel), ga spravim v neprodusno plasticno manjso posodico - se prej pa odstranim morebitne gnilkaste in rumene delcke.

Takole spravljen zdrzi precej casa, vsekakor pa veliko dlje kot neopran in vlazen v plasticni vrecki.

Jaz ga ogormno uporabljam.

zelo dobro cisti.

 

Pa izvrsten petersiljev recept za kozo (ki bi sicer sodil v poglavje s kozmetiko, pa ga (se?) nimamo, pa podam kar tule), ki je vneta, pordecena ali so popokane zilice: oprano vejico petersilja damo v kozarec vode in pustimo cez noc. Zjutraj petersilj samo vzamemo ven in uporabimo vodo za tonik.

Izvrstna stvar - sama sem to ogromno furala.

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Steklene kozarce (raznorazne embalaze), steklenice ipd. nesem v zabojnike s steklom, veckrat pa povprasam kaksno branjevko na trgu, ce to potrebuje in veckrat katera hvalezno pritrdi. Tako se zlosam steklenine, nekomu pa naredim v bistvu uslugo.

Prav tako je z embalazo od jajc - zadnjic sem cistila, pa se jih je nekaj nabralo, pa sem ze mislila vreci stran, pa se mi jih je zazdelo skoda in se sreca da sem vprasala branjevko, ce jih potrebuje.

Vendar tako ravnam samo z lepimi in cistimi - ce je kje kaj razlitega ali "neapetitlih", vrzem stran.

Aja - steklenino pa poprej umijem temeljito, a navadno samo z mrzlo vodo.

Razne steklenice od olivnega ali bucnega oilja pa samo splahnem in vrzem v zabojnike za steklo.

Plastenke in tetrapake ipd. (konzerve od piva etc.) vse cisto stisnem na najmanjse mozno, in potem sele vrzem v kos za smeti.

Da ne kupujem nenehno plasticnih vreck v trgovini, imam, ce se le da (samo se to navadno ne obnese, ker jo 1x uporabim, potem pa pozabim dat nazaj), s sabo vrecko, zlozeno cisto na majhno.

Sem si pa celo kupila (sem vedela, da mora obstajati nekaj taksnega! ;) tako sesito vreco/malho iz gumeno plastificiranega materiala, ki je v taksni majhni licni vrecki, da imas nekako tako spravljeno in na broju - podobno kot nekaksen anorak, samo da je veliko manjse - kot recimo cigaretna skatlica.

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Taksne zadeve, kot je npr. olivno olje, je najprimerneje imeti v stekleni embalazi (ce se le da zeleni ali vsaj temni) - poskrbimo tudi, da bo (v primeru, da bomo tekocino pretakali iz "originalne" nekam drugam), steklenica vedno popolnoma suha.

Tako pa ravnamo tudi v vseh drugih primerih shranjevanja.

Ko sva s prijateljico nabirali bezeg in istocasno po istem receptu naredili bezgov sok, je njej splesnil, meni pa ne,

Predvidevam, da zato, ker je moja steklenica bila povsem suha, pa tudi zato, ker sem uporabila nekoliko vec sladkorja (sicer sem uporabila rjavega).

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Zamrzovanje zelišč -

Zamrzujem nekaj vrst zelišč, ker nekatere kar precej uporabljam tudi pozimi in so zamrznjene mnogo bolj okusne kot sušene - npr. narezan drobnjak, majaron, timijan .... bazilika.

In ravno pri baziliki je zanimivo, da - če je zamrznjena v tupervarki oz.plastiki, je čisto zanič.

Če pa jo zamrzneš in spraviš v steklen kozarček, je dobra!

 

daisy

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Če je še kdo med vami, ki ni vegetarijanec.....

Če se zgodi, da morate "našpikati" govedino, se to najlažje naredi tako, da se slanino nareže na ozke trakove, dolge cca 3-4 cm in zamrzne. Ko so trdi (zmrznjeni), z nožkom za lupljenje krompirja zvrtamo luknjo v meso in noter porinemo palčko slanine.

 

 

daisy

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ne vem, če tole paše ravno v gospodinjstvo, ima pa opraviti s hrano..

Bili smo v gostilni in na rokav svetle bluze sem si napackala omako. Bljak!

Takoj sem šla v WC, slekla (le) rokav, dobro oprala flek z milom, ga ožela in posušila na "pihalniku" za sušit roke... Ker je bila bluza tanka, se je obenem še "speglala" ko je plapolala pod curkom toplega zraka.

Ko sem prišla nazaj med ljudi, so skoraj izgubili oči ko so iskali flek...

 

daisy

Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.

Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.

Naj nam bo dan razum, da ločimo med enim in drugim.

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Nasvet za tiste, ki šivate:

 

Če iz namazanega šivalnega stroja prikaplja kakšna kapljica strojnega olja na blago, ki ga šivate, na madež takoj potresite malo otroškega pudra (talkota), ki izvrstno popivna masten madež. Puder pustite nekaj časa na blagu (uro, dve, ali par ur - odvisno od velikosti madeža), nato pa ga skrtačite s krtačo za obleke.

 

Tamara

 

*******************

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Prima, Daisy in Tamara! x^x - vidi se, kako nujno smo potrebovali to temo - saj stresamo kar iz rokava... x:)x

 

Ko sta omenili madeze, sem se spomnila... Letos sem se na morju polila po svetlosivi majici z rdecim vinom (domac hvarski plavac!).

Takoj mi je v glavo sinil podatek, ki sem ga nekje zasledila, in sem cezenj takoj zlila malo radenske (no, tam je pac to bila jamnica :))) - pa se enkrat pa se enkrat... potem je madez zelo zbledel, do konca sem ga potem sprala z ayax milom za rocno pranje (je pa v ogromnih embalazah, tako ga prerezem z nozem na pol ali celo na manjse kose in ga potem okoli prenasam v aluminijasti foliji in se v necem).

No, na majici se madeza ni vec videlo.

 

Najvecji point ciscenja madezev pa je v hitrosti nasega reagiranja nanj.

Ponavadi ga speremo takoj ali pac cimhitreje s hladno vodo - se posebej madeze od krvi.

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Joj, Pokowc - saj je nekje podan recept zanj...

Ma - se vidi, da bomo morali vse skupaj malo bolje organizirati...

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_evil.gif

 

pikola poldi marsa http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_clown.gif

 

pa ti bi lohk mela she en sajt z recepti http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gif

 

naslou sajta bi lohk biu recimo....hmmmm

PISKER FORUM

 

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_evil.gif ma vas zmer rajsh

 

aja, kaj pa astrologija in kuhinja?

recimo, kdaj planeti stojijo za pomivanje posode ...http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_tongue.gif

 

chasa ni...je samo prostor in situacija

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra
Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ves, cakam, da bodo objavljeni vsi texti v reviji Enaplus - se mi zdi fer, ker so mi jih oni narocili - se pravi, v bistvu sem jih pisala zanje - zmenjena sem, da jih dam jasno tudi na LN - a ko bodo tam ze vsi objavljeni...

Seveda, ves da sem napisala (saj ti skoz govorim, da imam venero v Biku, in imam kar nekaj smisla tudi tukaj, ceprav na prvi pogled zgleda, kot da pojma nimam o kuhanju, tudi zato, ker sem se kar suha, predvsem pa zato, ker zgledam frfrast in hiperaktiven clovek, pa si ne mislis, da takale oseba kaj blazno zdaj kuha..).

Pa se vem: enkrat mi je "kolegica slogarica" na liniji preseneceno rekla (ko sem nekaj pametovala o kuhanju): A ti kuhas???

:)))))))))))))

Ampak saj sem nekje napisala, da tukaj se pa ne mislim povsod vtaknit - poleg tega bi pa rada videla izraz moje mame, ker nisem zdaj ravno neka gospodinja in to...

A poznam pa nekaj takih for, pa naucim se vsega sproti, ker kuham s filimgom - sicer v bistvu raje ne jem.

Pa se nekaj je - nikoli ne kuham po receptih, pa jih je tako tudi tezko podajati.

Ali pa si izmislim svojo dbest jed, pa se izkaze, da gre za "blitvo na dalmatinski nacin" - a v bistvu gre pa za MOJO blitvo - sploh, ker smo si ocitno jaz in gostilna Macek "dalmatinski nacin" cisto drugace predstavljali. ;)))

Zame je blitva na dalmatinski nacin pomenila, da sem zjutraj (na dalmatinskem otoku) vstala in si je nabrala, preden jo ozari sonce, potem pa sem jo pripravila z vsemi pritiklinami x^x

Kar pa se nudi kot "to in to" na "ta in ta nacin" - pa je marsikdaj ze cisto deseta stvar.

 

Kdaj planeti stojijo prav za pomivanje posode??? :)))))))))))))))))))))))

Tu si me pa nasel - zame ocitno nikoli!

x:Dx

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

  • 4 weeks later...

Kalcke das stran in pazis, da je krompir se priblizno cvrst, nujno obrezati zelenkaste ali sivkaste ipd. dele.

Mislim, da je finta pri krompirju (med drugimi tudi) ta, da ga ne smes nenehno prestavljati... zato se vcasih zgodi, da ga prineses dopmov, pa je po treh dneh cisto sic in rjav etc...

 

Torej - vse, kar ne pase zraven: oci, kalcke, zelene in dele drugih barv, ki ne zgledajo ok x:Dx - je treba odstranit.

 

Drugace pa lahko uporabljas.... samo malo ga se povohaj... lahko se zgodi, da malo ze smrdi po plesnivkastem... pa ga dobro splahni oz. umij... in ce bo se vedno cuden, ga vrzi stran.

 

Marsa

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile.gifBom pa še jaz malo dodal:

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifČe se poliješ s rdečim vinom, speri z belim in madež bo izginil.(žveplohttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gif)

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifČe se popackate z maščobo, je zelo dober odstranjevalec WD 40.

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifZa vodni kamen uporabite kis, za boljši učinek lahko dodate malo soli.

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifZa packe od kemičnega svinčnika uporabite čisti alkohol.

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifČe imate star avto, ga ugasnite z "zauhom" vedno vam bo vžgal v visoki vlagu in mrazu.

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifZa odstranjevanje katranastih pack iz avtomobilskega laka je dober WD 40.

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifPo uporabi avtomobilskih verig, jih našpricajte z WD 40

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifNasploh je WD 40http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gif zadeva, splača se ga poizkusiti povsod kjer ste že obupali!

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifDa se vam ne bodo solzile oči pri rezanju čebule, pred rezanjem nož podržite pod curkom vode.

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifZa odpravo mravljinčje nadloge je izvrstna visoko koncentrirana raztopina soli

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifDa se vam ne usmradi voda dajte vanjo bakreno žičko, dobra je tudi modra galica. Baker uspešno uničuje mikroorganizme, miniorganizme.

http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_cool.gifNamesto moke lahko za zgostitev omak uporabite sir.

 

Lep pozdrav!

 

Kljuka

Lep pozdrav!

 

http://www.gamespy.com/avatars/av/GD/gd51.gif

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

.....koristno je, da pred spancem popijete ravno toliko donata Mg, da lepo sprosceno zaspite.jest delam na tem zdele,da vidm,če to res držihttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_big.gif

 

P°k0w<

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ufa, p0k0wc ... paz da ne bo prveč...

 

mirno spanje lahko postane nočno sprehajanje ...

 

___________________________________________________________________________

Andrejhttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile.gif

>>> čudeži se dogajajo vsak dan http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gif <<<

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

pa to ni res ... vedno me vrže na novo stran ... pol je pa izven konteksta ... aquarius bi rekel ... glej nazaj če se le da ...

 

___________________________________________________________________________

Andrejhttp://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile.gif

>>> čudeži se dogajajo vsak dan http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_wink.gif <<<

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Ja - pol pa tko izdajalsko na vrhu nekaj - iz konteksta... http://www.astrologija.org/forum/html/emoticons/stari/icon_smile_big.gif

 

Marsa

 

Vsakdo ima toliko pravic, kolikor ima moci. Latinski pregovor

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Link to comment
Deli na socialnih omrežjih

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
×
×
  • Objavi novo...