Skoči na vsebino

Koristni NASVETI za gospodinjstvo

Marsa

Recommended Posts

ma jaz ki sem priseljena pravim, da je vse tle okol iz Litije x:)x

ena veliiiiiiika vas

bolj natančno pa iz Šmartna pri Litiji.

Ja od kod pa ti Ksenia? Možno, da sva govorili o odpadkih, ko so mislili nam dat jedrke par 100m zračne linije od tod, kjer živim. Pa se je mož angažiral in uspel, da je župan zmrznil.. eh take politične igirce...

gozdno bitje hmmm... pol lahk da si iz te hoste ko jo gledam skoz okno x:Dx

grem zdaj prečekirat če te kje vidim...

If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.
Deli na socialnih omrežjih

ko kura znese jajce, a jo totko boli kot bi rojevala (tako trdo skozi majhno lukno... hm... no to je tko bol bi spadal med butasta vprašanja x:Dx ampak ko se vse okol jajc glih vrti...)

Jap, čeprav se popolnoma jajce strdi na zraku, vidiš včasih, da je jajce okrvavljeno in če veliko tudi kako je bilo izstisnjeno.

(iz podeželja totalnega doma)

Pol pa smo v mestu imeli še papigo, ki je skoraj poginila, ker preveč jajc znesla in bila izčrpana.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

joj ksenia valda, saj smo tisti medij pol ponucal!!!!!!

moja pamet je čist raztreščena xDDx

sem mela enga dijaka iz Trbovelj, ko je tko fajn reku štjeri, pjet, pa sem ga tko hecala (ne žlehtno, ampak med pavzo ,ko smo bli prijatli...)

If the sun shines in your soul, what does it matter if it rains outside.

Jap, čeprav se popolnoma jajce strdi na zraku, vidiš včasih, da je jajce okrvavljeno in če veliko tudi kako je bilo izstisnjeno.

(iz podeželja totalnega doma)

Pol pa smo v mestu imeli še papigo, ki je skoraj poginila, ker preveč jajc znesla in bila izčrpana.

:sori:

Življenje je sestavljeno iz številnih drobnih kovancev.

Kdor jih zna pobirati, si nabere celo premoženje.

JEAN ANOULIH

Čisto varekino pošpircati in pustiti da posuši (nekaj ur) postopek ponavljamo nekaj dni... pazi na roke in oči... Ko plesen izgine prebarvaš z antinikotinsko barvo (ima ceno), en sloj antinikotinske, dvakrat jupol, podlaga za vsak sloj mora biti suha. Če je plesen globoka, jo z žičnato krtačo zribaš, nato postopek z varekino. Sem vrašala mojega, ki se ukvarja z podobnimi zadevami... upam, da pomaga

Tnx Ksenija xsrcx

Bomo probali. Vse je boljše, kot kakšne preklete mojstre spet v flat :OO!: (pred leti sem na koncu sama zafugirala sanjsko teraso :blink: )

Če bi le nehalo deževat :mad2: , plavalna kožica se mi dela med prsti x:o)x

Oblačno vedno bolj. :o|o: Laški vremenarji so napovedali vse tri praznične dni slabo vreme, v ponedeljek pa garantiran dež :vragec: xrolleyesx

• 4 months later...

A obstaja kaka varianta, da blago neha spuščat barvo?

kupila zanč v Španiji dva kimona, material je, če sem prav razumela pol viskoza pol svila, na srečo oprala prvič na roke v umivalniku.. nisem še nikol vidla, da bi tolk barve šlo iz blaga stran. voda temno modra in rdeča, kot za pirhe barvat.. zdaj sem dala tole posušit, sem poravnala na sušilcu in pol obrisala roke v brisačo in ma zdaj rdeče fleke.. v glavnem, ful, ful spušča barvo...

kaka ideja, kaj se da naredit, da ne bi? :inocent:

sem pomislila na likanje, če je res svila.. tako je blo treba une svilene rutke na roko barvane polikat.. sam ne bi rada uničla, ker ni nikjer znakca na kolk se lahko lika...

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Guest sstane

kupila zanč v Španiji dva kimona, material je, če sem prav razumela pol viskoza pol svila, na srečo oprala prvič na roke v umivalniku.. nisem še nikol vidla, da bi tolk barve šlo iz blaga stran. voda temno modra in rdeča, kot za pirhe barvat.. zdaj sem dala tole posušit, sem poravnala na sušilcu in pol obrisala roke v brisačo in ma zdaj rdeče fleke.. v glavnem, ful, ful spušča barvo...

sem pomislila na likanje, če je res svila.. tako je blo treba une svilene rutke na roko barvane polikat.. sam ne bi rada uničla, ker ni nikjer znakca na kolk se lahko lika...

Ne se sekirat, po vsakem pranju bo imala novo garderobo. x;)x

oj, zdaj je ze prepozno za ta nasvet, a vseeno: obstajajo neki 'listki', k se dajo v stroj, ki 'lovijo barvo' (mislm da se jim dejansko rece 'colour catchers)...

In to baje vso barvo odvecno vsrka.

Sicer je treba te zadeve zal na roke prat (al pa na minimum temp. - 30- in na takem programu, ki je brez centrifuge (sam un k vodo izcrpa ven).

Sicer pa, edina varianta domaca je kis, kot pravi Klarus, si pa tud za to ze prepozna (bos pac vedla za drugic).... ker je nekaksen fiksir in v bistvu tud utrjuje obstojeco farbo.

Likas pa to na programu za svilo, cez eno (namoceno in ozheto) cunjo/robec ipd. - tko da ni stika likalnika s samim (obcultjivim) blagom.

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

nič ni prepozno :) no, za tokrat, sem že oprala, sam bo naslednjič tud še barvo spuščal ;)

v stroj raje ne bom dajala, to so izrecno prepovedale gospe kitajke tam v trgovini (to, da barvo pušča niso omenile), bom pa naslednjič, ko bom prala, dodala kis zraven, pa pol polikala tkole na nežno..

loesje

Spet nazaj -

potem pa morda malo namoci v mlacno vodo (velik vode) za mal cajta, pa potem splahni, skodilo ne bo. :palec: x;)x

Jaz iščem le eno; da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Picasso

Aliana xsrcx ,

žal si kupila oblačila, kjer barvanje svile ni bilo pravilno narejeno oz. fiksirano :sori: .

Ni pomoči, dokler barve toliko ne izpereš, da bo pokukala ven osnovna barva tkanine.

Edino, kar lahko narediš je, da oblačila pereš v čim bolj mrzli vodi, seveda, če želiš zadržati barvo.

Osebno, pa kolikor se čita grdo, bi oblačila zavrgla.

Postopek barvanja tkanin je kemični postopek in barva, (če ne govorimo o kakšni kani- je strupena reč) je strupena kemikalija. Če je postopek pravilno izveden, se s posebnim preparatom doseže, da se barva utrdi, da se izpere iz tkanine toksičnost in da se barva pri pravilnem pranju ohrani.

Svili ne škodi-pozor- visoka temperatura- temveč le centrifuga, oz grobo ravnanje z njo.

Dve moji znanki sta imeli res hude zdravstvene probleme zaradi kupovanja nekih zadev - ena je s kašmirsko volno, prinesla stranka iz Mongolije- fasala tak ekcem med pletenjem :O: , da je bila v bolnici en mesec. Volna je bila strupena!

Druga pa je fasala en poseben lišaj prav z eno kitajsko zadevo.

Pa še lastnik enega ful znanega lokala tu v Trstu, je enkrat od nekih Indijancev, al kaj so že bili, kupil nek etno bezrokavnik. Ubogi mož je zdravil 2 LETI glivično obolenje!!!!

Torej pozor kje kupujete cote! Predpisi, katere imamo v Evropi za tretiranje tkanin pač imajo nek namen!

Aliana xsrcx ,

žal si kupila oblačila, kjer barvanje svile ni bilo pravilno narejeno oz. fiksirano :sori: .

Ni pomoči, dokler barve toliko ne izpereš, da bo pokukala ven osnovna barva tkanine.

Edino, kar lahko narediš je, da oblačila pereš v čim bolj mrzli vodi, seveda, če želiš zadržati barvo.

Osebno, pa kolikor se čita grdo, bi oblačila zavrgla.

Postopek barvanja tkanin je kemični postopek in barva, (če ne govorimo o kakšni kani- je strupena reč) je strupena kemikalija. Če je postopek pravilno izveden, se s posebnim preparatom doseže, da se barva utrdi, da se izpere iz tkanine toksičnost in da se barva pri pravilnem pranju ohrani.

Svili ne škodi-pozor- visoka temperatura- temveč le centrifuga, oz grobo ravnanje z njo.

Dve moji znanki sta imeli res hude zdravstvene probleme zaradi kupovanja nekih zadev - ena je s kašmirsko volno, prinesla stranka iz Mongolije- fasala tak ekcem med pletenjem :O: , da je bila v bolnici en mesec. Volna je bila strupena!

Druga pa je fasala en poseben lišaj prav z eno kitajsko zadevo.

Pa še lastnik enega ful znanega lokala tu v Trstu, je enkrat od nekih Indijancev, al kaj so že bili, kupil nek etno bezrokavnik. Ubogi mož je zdravil 2 LETI glivično obolenje!!!!

Torej pozor kje kupujete cote! Predpisi, katere imamo v Evropi za tretiranje tkanin pač imajo nek namen!

uf :sori:

ma stran jih ne bom vrgla, bom pa prelikala fajn in potem izpirala, dokler ne bo boljš..

ma gledam tele kitajske kimono srajcke že ful dolg časa.. sam so mi bile čist predrage pri nas, za tiste 2x na leto, ko jih bom jaz oblekla.. in potem našla tole v Valenciji.. in bila čist navdušena.. :sori:

hvala za info in opozorilo, Ruby xsrcx

loesje

Spet nazaj -

Da poročam.. sem zvlekla likalnik iz omare (spotoma še zlikala ene par srajc x:o)x ) in najprej nežno likala čez krpo, pol pa kar mal probala kako bo in na koncu pristala na programu za volno, direkt po kimonu..

pol pa še vrgla vse skup v precej divjo koncentracijo kisa (če bo za stran, bo pač za stran...)

no, v glavnem.. voda je še vedno mal modra/rdeča, ampak za 90% boljš, kot prej :palec:

bom še mal izpirala, pa še enkrat polikala čez, pol pa mislim, da bo kar ok :palec: :palec: :palec:

loesje

Spet nazaj -

Ruby tvoji nasveti so fantastični. Včeraj sem kupla amoniak v Euro spinu, sprva s strahom dala prat belo perilo, nato par res - pravo odkritje. Mi prosim poveš, kako je če imaš prašek - potem daš prašek in amoniak v predalček skupaj? Pa še nekaj - mogoče imaš nasvet - hčerka nosi razne majčke in so se naredili fleki na majčki od deodorantov? Majčke drugače še zelo lepe, samo moti me, ker ne morem sprati iz blaga fleke od teh deodorantov.

Prosim za nasvet, pomoč!

Hčeri je na hlače skapljal vosek od sveče. A lahk hlače dam v zmrzovalnik in nato postrgam - ma ktera kake izkušnje s tem? Ker so hlače neka moderna tkanina (mešanca poliestrov) se bojim, da ne bom polomila vlaken/tkanine, ko vzamem ven. Kaj svetujete? Hvala vnaprej! Že več tednov opazujem hlače, hčera pa nori, ker jih takih noče obleč.

hmm, mislim, da sem enkrat brala, da za vosek postrgaš, kar gre, pol pa z likalnikom odstraniš ostalo - par plasti vpojnih brisač nad in pod obleko, pol pa greješ z likalnikom, da gre ven...

v teoriji, ne vem kako deluje v praksi, sploh pa na poliestru...

hja, za stran bodo še vedno, a ne xnckrivx če jih že zdaj noče oblečt, pol je vseeno bolje, da poskusiš...

lahko pa počakaš, če katera da boljš nasvet

loesje

Spet nazaj -

Guest okip32

Ojla. Mene pa zanima,če obstaja kakšna varianta za popravilo strganega blaga, razen šivanja. Sem z tapetniškim nožem po nesreči prerezal blago na košari od vozička.

Hvala

dobi se nekakšno blago z lepilom na eni strani, ki ga lahko zalikaš na strgano mesto... sam ne vem kje, verjetno v kaki trgovini s šiviljskim materialom... včasih so nalepkice obstajale, da si jih čez kavbojke prilimal, če so se strgale...

hmmm... če mal boljš pomislim.. mislim, da sem tole nazadnje kupovala v Cityparku v LJ, v Veletekstilu... dobilo se je pa ene 10x10 cm velike zaplate...

loesje

Spet nazaj -

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...