Skoči na vsebino

Koristni NASVETI za gospodinjstvo

Marsa

Recommended Posts

jaz sem tle v stanovanju, ko sem se naselila, našla eno staro čistilo posebej za svonjsko svinjske pečice.. I. rekel, da je njegova mama to vsake tolk uporabila.. in sem stestirala na kombi mikrovalovni, ki sem jo od doma podedovala, je bla vsa črna, zapacana, ker so v njej vsak teden pečenke pekli.. in našpricaš tisto, se kar pena naredi, taka ki se prime na kovino, in pustiš ene pol ure.. in je pol res skor kot v reklamah, sam zbrišeš.. sam nimam pojma kje se to še da dobit (tale moj je bil neki iz italije, ful staro) pa sem prepričana, da ni glih bio.. sem pol še 10x z vodo prepucavala pečico, preden sem imela filing, da je pametno kaj pečt v njej.. sam je pa delovalo, ful.

WHEN LIFE PUTS STONES IN YOUR WAY

BUILD SOMETHING NICE OUT OF THEM

loesje

Spet nazaj -

Deli na socialnih omrežjih

sedi 5 :palec:

xsmx

žijo, jeti

to ponavad js rečem x:Dx

No jaz sem bolj komot ...mam samo svoje roke xDDx

drugače pa saj ni problema , se sproti briše, samo problem je tam ko je grelec na na "stropu" pečice..tam je hudo :8):

ti se mal hecaš, zdaj zobna ščetka ....menda v zaporih za kazen čistijo WC z zobno ščetko, no pa v tistih časih v vojski..

No tega ne bom probala x:)x :inocent:

Ja res je , če je pečica segreta ...meglio smrdi kot sam vrag ..tekočina izpari ostane res samo detrgent ..kar sivo je potem

No pri nas je mama ponavadi pucala pečico tako, da je v pečico postavla toplo vodo, pečico segrela na priblino na 50 stopinj...para ki je nastala pa je fajn maščobo obdelala...samo drgnit je bilo pa še vseeno treba.

No to me zanima da ne drgneš , pa da se očisti še tisto tam ko so grelne cevi.. :8):

Hvala vsem x:)x

se nč ne hecam..za une težko dosegljive prostorčke...nad grelci

ampak sprobala pa še nisem...no vsekakor se je (pečic) moram lotit ta vikend

sam...kolkrkol je spucana...se mi nikol ne zdi čist po mojih željah...mende bi rada mela skoz tako kot pride s tovarne x:Dx x:Dx x:Dx :opica:

vaja dela mojstra, če mojster dela vajo

• 2 weeks later...

Previdno, če zlomite varčno sijalko

Čeprav Evropska komisija zelo vzpodbuja uporabo varčnih sijalk, pa je zelo nevestna pri informiranju o ravnanju v primeru, da se sijalka zlomi. Zadeva ni tako nedolžna, kot se zdi.

Z letom 2012 bo po sklepu Evropske komisije na območju EU uporaba in trženje klasičnih žarnic z žarilno nitko prepovedana, namesto njih pa bodo v evropskih stavbah svetile varčne sijalke. Odločitev je dvignila veliko prahu, nenazadnje tudi zato, ker je v njih živo srebro, ki lahko že v majhnih količinah škoduje živčevju in možganom.

Zato je primerno vedeti, kako ravnati z zlomljeno varčno sijalko. Industrija sijalk in žarnic je po direktivi Evropske komisije dolžna porabnike sijalk o ravnanju z njimi obveščati šele od septembra 2010. Napotke za ravnanje pa je k sreči pred kratkim objavila švedska državna služba za ravnanje s kemičnimi snovmi.

Kakor ravnati?

1.
Če zlomite sijalko, se njenih ostankov nikar ne lotevajte s sesalnikom. Kapljice živega srebra se namreč utegnejo enakomerno prerazporediti in uiti v zrak.

2.
V sicer malo verjetnem primeru, da se razleti prižgana žarnica, zaprite vsa vrata, ki vodijo v prostor in odprite vsa okna. Nato prostor zapustite za vsaj pol ure.

3.
Razbitine sijalke odstranite s kartonom ali trdim papirjem ter mesto, kjer so bili ostanki, obrišite z vlažno krpo.

4.
Ostanke razbitin, kartona (papirja) ter krpe shranite v steklen ali kakšen drug kozarec in ga s pokrovom zaprite.

Opremite ga s pripisom "Pozor, lahko vsebuje ostanke živega srebra" ter ga oddajte ne zbirališču nevarnih odpadkov.

V nobenem primeru varčne sijalke ne sodijo v koš za smeti, ampak jih je treba obravnavati kot nevaren odpadek. Druga možnost je, da jih oddate pri prodajalcu, kjer ste jih kupili. Ti so sijalke dolžni sprejeti, saj jih k temu zavezuje direktiva EU o ravnanju z električnimi napravami.

Švedski strokovnjaki poleg tega svetujejo nakup takšne sijalke, ki ima zaščito proti zlomu, oziroma nakup sijalke, ki vsebujejo amalgam, ki veže živo srebro vsaj takrat, ko sijalka ne gori. Toda teh karakteristik na nalepki proizvoda ne boste našli, ampak je po njih treba povprašati v trgovini.

Vir >>

hvala free za info :palec:

mam kar nekaj teh sijalk, pa da vem, kako ravnati z njimi...

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Guest VilaSonca
kaj naj naredim, da perilo ne bo tako trdo? očitno je v Ljubljani res zelo trda voda. xrolleyesx naj kupim tisti prašek Calgonit za mehčanje vode ali obstaja kakšna alternativa?

da. jaz kupujem navaden beli kis za vlaganje. sedaj ga uporabljam namesto mehcalca. obenem pa dodam se nekaj kapljic etericnega olja. to je to.

nisem pa se zasledil eko pridelanega navadnega kisa xrolleyesx

---

sicer pa zanimivo:

Letna poraba energije v stanovanjih: - Podatki o porabi aparatov >>

--

Poraba električne energije v »Stand by« načinu delovanja ali stanju pripravljenosti

Pri nakupu novega aparata bodite poleg predvidene letne porabe električne energije pozorni tudi na podatek o porabi elektrike v t.i. »stand by« načinu delovanja oz. v stanju pripravljenosti.

Brošura- Stanje pripravljenosti - poraba elektrike za nič >>

da. jaz kupujem navaden beli kis za vlaganje. sedaj ga uporabljam namesto mehcalca. obenem pa dodam se nekaj kapljic etericnega olja. to je to.

nisem pa se zasledil eko pridelanega navadnega kisa xrolleyesx

...

toj pa ja simpl: maš eko jabka, jih zmečkaš (ali uporabiš tropine eko jabk), pustiš na toplem v eni veliki posodi (pa pokrij, da se tropine ne izsušijo) dva, tri dni (in sew vrenje prične), nato preliješ tropine z mlačno vodo in čakaš...čakaš...čakaš, da se naredi eko kis.

Jaz uporabljam Ašičev jabolčni kis (za hrano in zadnje spiranje las pri umivanju le-teh)

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

No hitreje se bo skisalo če mu mal pomagaš ..da mal doliješ starega kisa ..no če ga nimaš pač mal kisa ..,(ocetna kislina)...

ja, pa to velja samo, če je EKO x;)x

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

ma ja, treba je mal zimprovizirat :palec: sam k je biu glih Free - pa da je bl za zihr, sm pač tko napisala. Men je Ašičev jabolčni kis čist ok, pa sploh ne vem, a je eko al ni, ker 75%tega kar se po eko trži, sploh ni eko :o|o:

al pa se vržt v investicijo nakupa eko kisa - sm zihr, da ga dobiš na EKO stojnicah na lj. glavni tržnici kad-tad.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Guest VilaSonca
nič lažjega. hvala! ker brisače so res ekstra trde, ko se posušijo. xrolleyesx sem že probala dat več mehčalca, pa itak isti rezultat.

Guest VilaSonca

evo, dala prat temne cote z mešanico tekočega detergenta, alkoholnega kisa in malo eteričnega olja. mehčalca nisem dodala nič, da vidim za začetek, kako bodo kaj mehke cote. vohali bomo pa še jutri. :eek:

sem skeptična še ... mela sem tudi pralne oreščke, pa so kar madeži ostajali na cotah in sem pač obupala. :sori:

aja, kaj pa ene take kroglice, ki lovijo mucke in to? so to tiste, ki zgledajo kot gumijaste oz. so gumijaste? tudi to ne bi blo slabo uporabljat.

• 1 month later...

Pri nas tudi Ašičev jabolčni kis uporabljamo :palec:

Zdaj pa moje pitanjce: kako čistite volnene tepihe? Glede na to, da težki ko sto hudičev, pri nas pride v poštev sesanje. Naj bi se čistil sam...samo pri nas mu tole ne rata najbolj

Sem gledala zadnjič oni dve tipici - Odrijed za čistočo -na HR RTL in sta posuli tepih s cimetom, dišavnim oljem in še z nečim...se mi zdi, da s sodo bikarbono.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Guest Jeti
uau, deluje. x:Dx :palec: cote so čist mehke. x^x

sem probala ... jst nobene razlike ne opazim ... če dam kis al pa ne xnckrivx

Pri nas tudi Ašičev jabolčni kis uporabljamo :palec:

Zdaj pa moje pitanjce: kako čistite volnene tepihe? Glede na to, da težki ko sto hudičev, pri nas pride v poštev sesanje. Naj bi se čistil sam...samo pri nas mu tole ne rata najbolj

Sem gledala zadnjič oni dve tipici - Odrijed za čistočo -na HR RTL in sta posuli tepih s cimetom, dišavnim oljem in še z nečim...se mi zdi, da s sodo bikarbono.

huh ... jst mam pa svojga proizvajalca x;)x ... domače x^x ... vsak jabolček opere predno ga razreže ... kis, da se ti zarola ... hv stric Stane

tepihov pa nimamo ... no ... coprnica ma svojga, da na njem drobi kosti :inocent: ... pol se pa včas še povala po njem x:Dx ... ko so še bli smo jih pa na frišen sneg nesli in dobro preklofali xcivx

sej bi člouk še dobu občutek, da ste za užent :palec:

jh ... ornk si zamudu x;)x x:o)x

Guest Jeti
ja sej... ful pred cajtom... al pa ornk zamudim :o|o:

ah... sej je biu itak samo občutek x:px x:Dx

kaj češ ... takle mamo x:o)x

sej bi člouk še dobu občutek, da ste za užent :palec:

x:Dx xDDx

ali pa tudi ne. saj zato, nas je pa kar lepo število neporočenih tule gor. Ampak jaz kot da sem;)))

Da se vrnem nazaj k tepihu - sem kar malo zaljubljena v ta tepih. ful mi je bil všeč, še vedno mi je in ga ne dam niti pod točko razno. Moj tepih, tvoja sedežna - take padejo, če in ko se skregamo pri hiši. (drugo ni važno..ampak tepih pač..pje...) je pa maček imel svoje spešeli mesto, pa tudi pesjanar v dobrih dnevih(ko ni celih Hazol domov privlekel) se je kotalil sem in tja.

No - mislim, da sta onidve uporabili sodo bikarbono+cimet(kot razkužilni faktor menda), ter olje - to sta si pripravili par dni prej, zaradi mastnih madežev, ki bi sicer nastali, potrosili, pustili stati ene pol ure in pol temeljito posesali. tole bi bilo za probat tudi pri nas.

Življenje je to, kar se ti dogaja, medtem, ko planiraš druge reči.

Guest Jeti
verjetno je še kak drug dejavnik ... mamo dost trdo vodo ...pralnik je že star ... ni crknu po treh letih ker ne uporabljam mehčalca vode x:Dx ... cunje pozimi sušim v kopalnici ... tak da xcivx ... bom vidla kaj bo pol, k se bo zunaj sušil x^x

verjetno je še kak drug dejavnik ... mamo dost trdo vodo ...pralnik je že star ... ni crknu po treh letih ker ne uporabljam mehčalca vode x:Dx ... cunje pozimi sušim v kopalnici ... tak da xcivx ... bom vidla kaj bo pol, k se bo zunaj sušil x^x

Ciao Jeti, mi v Trstu imamo tudi nenormalno trdo vodo, s Krasa pride.

Kakšne stare brisače, stokrat oprane, res nema boga, da bi bile spet mehke, pa če pereš z mehčalcem.

Ker baje neka vlakna razpadejo.

Ker je to zimo precej deževalo in se ni sušilo nič :vragec: :xx!: , sem uvedla nošenje perila v 'Wash & Dry', kjer imajo tudi sušilne mašine. 30 min čitanja v miru, pa 3 eurote stroška za sušenje dveh strojev perila x;)x . No, tako posušeno perilo je bilo nenormalno mehko in baje se je -kar samo likalo- :eek:

Še štorija okoli tega:

Ko sem iskala rešitev za smrdeče/neposušene cote, so mi na misel prišli ti Wash& Dry servisi. Ampak sem imela pomiselke, češ da tja hodijo samo kakšni čudni tiči in da je v takih plejsih higijena vprašljiva. No, šla sem v izvidnico z veliko boršo mokrih cot in ugotovila, da je v našem kvartu en W&D, kjer sem srečala svojega soseda x:Dx , ki je prišel oprat neko ogromno pogrinjalo, na katero mu je skotila mačka x:px x:Dx Plac čist in dišeč, z avtomatom za Dash prašek in mehčalec, mašine za pranje, majhne in velike, mašine za sušenje, majhne in velike, košare za zlaganje perila, priročni pulti, mizica z zanimivimi revijami in udobni sedeži za sedenje. Urnik:7,30-24 :eek:

Dbest! No, ker sem celo zimo tako sušila cote, sem spoznala celo serijo super ljudi, ki so prišli prat športne bunde in smučarske kombinezone, deke,pernice; tedensko žehto, ker je domač pralni stroj spustil dušo al vodo, a mojsra od nikjer; športno obutev, tepihe vseh sort; moževo delovno obleko, ker imajo doma dojenčka in ima mož na delovni obleki neke opilke; ena gospa je prišla centrifugirat zadeve, ker njena mašina zmore le do 600 vrtljajev/min...in sušenje vsega mogočega. Vseh sort ljudi, vsi odlični sogovorniki. x^x

x:)x

Super tema!! (šele včeraj našla! :))

mojo mami & babico pa zanima, če se pralni stroj ne pokvari oz. ne zarjavi od kisa-?

(jima je zanimivo, sam sta izrazili ta pomislek-?)

druge stvari pa še treba prebrat! :)

Guest Jeti

a ni kis tudi dobro sredstvo proti vodnemu kamnu xcivx

uuu ... Ruby ... imete pralnico kot jo vidiš v ameriških filmih x;)x ... sama pogrešam kaj takšnega pri nas ... no ... saj mogoče jih v keterih krajih po slo že imajo ... kovtre in deke nesem 1xletno v klasično pralnico, ki jo imam pred nosom ... razmišljala sem da bi nosila v pranje tudi posteljnino ... predvsem pozimi ... samo se mi ne zdi poceni xcivx

poleti, ko sem na rehabilitaciji, mi pa cunje operejo in posušijo ... v takšnih ogromnih sušilnikih x;)x v pralnici doma ... tu pa opazim razliko, ker so občutno mehkejše :vio:

Guest VilaSonca
sem probala ... jst nobene razlike ne opazim ... če dam kis al pa ne xnckrivx

mogoče si ga dala premalo. jaz razliko definitivno občutim. dam pa recimo 20-30 ml tekočega detergenta in še enkrat toliko ali celo več alkoholnega kisa.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...