Skoči na vsebino

Koristni NASVETI za gospodinjstvo

Marsa

Recommended Posts

x:Ix

sicer nisem vedel o čem dejansko govoriš, sam vseeno priznam, da me je kanček jutranje zlobe spravil k temu, da sem to napisal.

Oh saj ne da bi ti človek zameril, ker si ravno ti x:Dx pa sploh ne.... glede na jutranjo uro pa itaq.

Moji posti so včasih malce pomanjkljivi ali pa mogoče z dodatkom (&%(&&, ki jih uspe naštancat Zajki. Zelo rada udarja po tastaturi, zatorej mora biti napisano vse na hitrico in brez lekture.

Jas te mam tak rada

I am feeling very olympic today

Is time the only thing you are waiting for?

Ni nujno, da si nor, da pišeš tukaj - pomaga pa!

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

Deli na socialnih omrežjih

Odmašite odtoke, razkužite WC

Prva pomoč se skriva v sodi bikarboni in belem kisu (lahko uporabite tudi tistega za vlaganje, ki je še močnejši). V cevi najprej natresite ½ skodelice sode bikarbone, nato pa jo zalijte z enako količino kisa. Pri opravilu bodite le pazljivi, ker se mešanica peni, zato ni odveč zaščititi oči. Prav tako lahko enako mešanico uporabite za toaletno školjko. Potresite s sodo bikarbono, zalijte s kisom in umazanijo odstranite s krtačo. Točno to čistilo tudi zelo dobro odstranjuje vodni kamen. Če je kamen res trdovraten, v mešanico potopite krpe in jih položite na najbolj umazana mesta. Zjutraj boste samo še očistili z vlažno krpo.

Okna, tla in površine

Ko boste naslednjič čistili tla jih očistite z vedrom vode, ki ji dodate ¼ skodelice belega kisa. Tla boste hkrati dezinficirali. Za okna v prazno razpršilko vlijte polovico vode in polovico belega kisa, v mešanico lahko dodate žlico limoninega soka. Mešanica je popolnoma enakovredna čistilom iz trgovine, samo precej manj strupena. Lesene površine lahko zloščite z naslednjo mešanico: dvema skodelicama tople vode primešajte pol skodelice belega kisa in četrt skodelice olivnega olja za sijaj (če ne marate previsokega sijaja, zmanjšajte količino olja).

Večnamensko čistilo in pečica

Večnamensko čistilo lahko sestavite s treh litrov vode in polovico skodelice boraksa ali kisa. S to mešanico lahko očistite celotno hišo. Kis in sodo bikarbono za vodni kamen smo že omenili. Če je vaša pečica umazana, jo posujte s sodo bikarbono, jo z razpršilcem navlažite z vodo in pustite delovati več ur, lahko tudi čez noč. Zjutraj z vlažno krpo odstranite umazanijo.

vir- http://www.siol.net/trendi/zdravje/2009/04...va_cistila.aspx

Jas te mam tak rada

Old friends pass away, new friends appear. It is just like the days. An old day passes, a new day arrives. The important thing is to make it meaningful: a meaningful friend - or a meaningful day.

Dalai Lama

Majhne usluge prijateljstva so tisočkrat vrednejše kot bleščeča darila, s katerimi nas poniža nečimernost darovalca. (Goethe)

jebeš forum, kjer ni jankota x^x

Še dobr da te mamo! Ne hodi tja, da te nam ne ugrabijo ali kako drugače premamijo xokx

Strelka, sem se spomnila na vse sestre v grehu, ki se ubadajo dnevno s fatingom, da bi tole znal prav pridt. Ni moje češnje list ;) pa tudi ne reklama za kak drug forum, da ne bi kdo napačno interpetiral.

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

Kratkoročno imaš slabe izglede, da se bo strdila, če se še ni do zdaj. Dolgoročno se bo pa najbrž strdila...to je najbrž v parih letih iz izkušenj se spomnem, da smo enkrat v začetku 90-ih let poskusili pojesti rum ploščico, ki je bila kupljena na OI v Sarajevu, pa nekako ni šlo ker je bila v iber trda x:Dx .

Ne vem kakšen recept si uporabil najbrž si dodal preveč mleka, mogoče preveč razžmohtan puter ali kaj podobnega ali pa je pač recept tak. Domače čokolade niso ponavadi take kot trgovinske Milke in Lindti. Se pa doda za boljše strjevanje kakavovo maslo.

Jas te mam tak rada

Dalai Lama

• 1 month later...

kul! bom preverla in še mal pogledla po netu, kaj je to zaena zadeva.. (če pa maš še kake linke ne-komercialne narave, pa tud :palec: )

pa hvala za čajčke v oni drugi temi, super! vidim, da kr obvladaš.. :)

Nisem šla brat vsega nazaj, je malo preveč...

V glavnem... kaj naj uporabim za mehčalec v pralnem stroju?

Brisače imam ful trde, ostalo perilo mi pa fajn opere brez mehčalca... pa imam magic ball.

>ponavadi perem belo perilo na 60°C, barvno na 40°C ali 30°C, odvisno od materialov; 700 obratov<

Pa še kakšno naravno belilo bi rabla, oz. nekaj za odstranitev bolj trdovratnih madežev.

Uporabljam Super 10 od Golden-a (pošpricam madež in dam v pralni stroj), samo pri starejših madežih in pri madežih od nekaterih vrst sadja ne pomaga. Recimo od melone, breskev in marelic ne gre. Kri gre stran brez težav, tudi recimo od paradižnika gre, pa od vina tudi. Zadnjič so mi ratale rjuhe rozaste ko je odeja spuščala barvo (sem potna ležala na postelji pokriti z rjuho in čez z rdečo odejo), pa sem pošpricala s Super 10, vrgla v pralni stroj in je šlo lepo dol.

http://shrani.si/f/3O/NC/x6OwT9s/1/sun-love.jpg

ko daš prati brisače, daj v posodico za prašek in za isplahovanje kak dl alkoholnega kisa...

ta mehča vodo :)

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

A je akloholni kis enako kot kis za vlaganje?

Jaz "perem" s kisom za vlaganje.

Tudi Luna včasih, da fino diša.

Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota!

ja to je isti kis :)

js uporabljam vse od foscha :)

pri belem perilu sem bila skeptična....sploh ko sem probala oprati službene cote....in so se presenetljivo dobr oprale.....skor bolš kot pa kak ariel+venish...

je pa res, da ima prašek za belo perilo(od froscha) zraven citronsko kislino

Make Your Own Natural Cleaning Products!

Vinegar

Natural Cleaning Products Uses: Vinegar is a great natural cleaning product. It naturally cleans like an all-purpose cleaner. Mix a solution of 1 part water to 1 part vinegar in a new store bought spray bottle and you have a solution that will clean most areas of your home. Vinegar is a great natural cleaning product as well as a disinfectant and deodorizer. Always test on an inconspicuous area. It is safe to use on most surfaces and has the added bonus of being incredibly cheap. Improperly diluted vinegar is acidic and can eat away at tile grout. Never use vinegar on marble surfaces. Don't worry about your home smelling like vinegar. The smell disappears when it dries. Here are some uses for vinegar as a natural cleaning product. You can use it many rooms of your house. Use it in the…

1. Bathroom - Clean the bathtub, toilet, sink, and countertops. Use pure vinegar in the toilet bowl to get rid of rings. Flush the toilet to allow the water level to go down. Pour the undiluted vinegar around the inside of the rim. Scrub down the bowl. Mop the flour in the bathroom with a vinegar/water solution. The substance will also eat away the soap scum and hard water stains on your fixtures and tile. Make sure it is safe to use with your tile.

2. Kitchen- Clean the stovetop, appliances, countertops, and floor.

3. Laundry Room- Use vinegar as a natural fabric softener. This can be especially helpful for families who have sensitive skin. Add ˝ cup of vinegar to the rinse cycle in place of store bought fabric softener. Vinegar has the added benefit of breaking down laundry detergent more effectively. (A plus when you have a family member whose skin detects every trace of detergent.)

Lemon Juice

Natural Cleaning Products Uses: Lemon juice is another natural substance that can be used to clean your home. Lemon juice can be used to dissolve soap scum and hard water deposits. Lemon is a great substance to clean and shine brass and copper. Lemon juice can be mixed with vinegar and or baking soda to make cleaning pastes. Cut a lemon in half and sprinkle baking soda on the cut section. Use the lemon to scrub dishes, surfaces, and stains. Mix 1 cup olive oil with ˝ cup lemon juice and you have a furniture polish for your hardwood furniture. My favorite use for the fruit is to put a whole lemon peel through the garbage disposal. It freshens the drain and the kitchen. Orange peels can be used with the same results. This is a great natural cleaning product.

Baking Soda

Natural Cleaning Products Uses: Baking soda can be used to scrub surfaces in much the same way as commercial abrasive cleansers. Baking soda is great as a deodorizer. Place a box in the refrigerator and freezer to absorb odors. Put it anywhere you need deodorizing action. Try these three kitchen ingredients as natural cleaning products in your home.

There is

One Mind,

One Truth,

Porka flek, pa kaj vsi uporabljate magic ball :inocent: :8):

x:o)x

mene pa zanima, kje v večjih količinah npr. vsaj pol kile oz kilo bi se dal dobit sodo bikarbono? K v teh putzreceptih se jo kr uporablja, jst pa poznam samo uno pakungo kt je za globin (čistilo za čevlje).

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Sem šla malo pobrskat po netu, pa vsi samo male pakunge ponujajo.

Tantra zna kaj takega najti.

Duhovno smo močnejši ko nas je več, saj smo samo tako lahko celota!

WOOHOO, tole je pa (sočno) pisanje po mojem okusu x:px :palec: pa recepture se mi blazno dopadejo x^x

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

ugotavljam, da ima tale stran še več takih receptov..plus informacijo, da lahka sodo kupiš v evrospinu na kile x:px

There is

One Mind,

One Truth,

jp jp jp x:px morm zdej vse prebrskat pa premetat xDDx

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Kul! :palec:

sam, js boraksa glih ne bi notr dajala.. sm enkrat mal googlala, menda je tud pesticid? me ni čist prepričalo, no.. al pa bi si blo treba še mal prebrat..? (ve kdo kaj več?)

A obstaja kak recept za detergent za pomivalca brez boraksa?

za sodo so pa na enih angleških/ameriških forumih rekli, da bi se mogoče dalo kupit tud od kake pekarne, ker oni to kupujejo v večjih količinah (?)

je pa totalno res, da mi doma ponavadi še mal speremo posodo po pomivalcu pred uporabo.. x:Dx

mi je pa tisto milo zanimivo :) pa poceni.. zadnjič bla v Lushu, tam pa res lahk bankrotiraš! x:Dx

sem res že razmišljala, da bi ga probala delat sama! x:Dx sej včasih so ga tud.. pa še bolj naravno oz. po želji lahk diši..

tud še rabim mal pogooglat sestavine.. ta NaOH pa to..

Wikipedia sicer pravi, da se ga uporablja tud pr kuhi/peki (?!) sam treba še preverit tole.. glede na to, da lahk tud povzroča opekline na koži in je treba uporabljat previdnost! http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_hydroxide

Pa dobr a ni soda bikarbona sam ena? Zdej pa berem da sta dve sorti (ena za kuho in druga za peko)? :inocent:

Pa sej v končni fazi lah tut vse une vrečice s pecilnim odprem in uporabim, sam je zamudno tole cefranje vrečk xrolleyesx da odpadkov niti ne omenjam :o|o:

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

A tako x:)x

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

ko daš prati brisače, daj v posodico za prašek in za isplahovanje kak dl alkoholnega kisa...

ta mehča vodo :)

A je akloholni kis enako kot kis za vlaganje?
ja to je isti kis :)

:palec:

Kaj z vinskim al pa jabolčnim kisom lahko tudi?

Kaj pa če bi jih prej namočila za par ur (in dodala kis -ali kaj drugega x?x) in potem dala prat?

js uporabljam vse od froscha :)

pri belem perilu sem bila skeptična....sploh ko sem probala oprati službene cote....in so se presenetljivo dobr oprale.....skor bolš kot pa kak ariel+venish...

je pa res, da ima prašek za belo perilo(od froscha) zraven citronsko kislino

Kako so pa kaj cene? Pa v katerih trgovinah se da to dobit?

namakanje ne bo nič pomagal, ker je pri vas voda trda....zato se dodaja kis, ki mehča vodo.....alkoholni kis je močnejši kot vinski ali jabolčni...

frosch dobiš v dm, mullerju itd...cene tudi niso nevem kaj..prašek je celo cenej kot kak ariel al pa persil

There is

One Mind,

One Truth,

namakanje ne bo nič pomagal, ker je pri vas voda trda....zato se dodaja kis, ki mehča vodo.....alkoholni kis je močnejši kot vinski ali jabolčni...

frosch dobiš v dm, mullerju itd...cene tudi niso nevem kaj..prašek je celo cenej kot kak ariel al pa persil

Dm vidim da je tudi pri nas, bom šla malo prečekirat... hvala!! :palec:

O tantra TNX x:Xx

sej mam amonijak že "rezeviran" v eurospinu, milsm, mam v mislih, ko bom šla v eurota, pobašem še sodo x^x

»Grem naprej.

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

halo,

ne mi ves Eurospin spraznt, še men pustite kakšno kilo.

Za praškarce (je),

perilo se da prat tudi samo z milom, vendar se ne sme penit preveč. Torej najbolje na olivni osnovi. Bolje bo če se da zraven pralno sodo - ne sodo bikarbono! (danes sem jo po 1.2€ našel v tusch-ovem cash&keriju), še bolje pa z boraksom. Boraks lahko nadomestimo s peroksidom. Brez panike, perilo ne bo imelo lukenj in ne bo zgubilo barve. Ne pozabit, v stroj gre 50 litrov vode in manj kot 1 dcl 3% perosida, dočim na glavo pa direktno 3% peroksid.

lep pozdrav,

Boštjan

www.orgon.si

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...