Skoči na vsebino

Vegetarijanci

Recommended Posts

@Stane, kar tako naprej x;)x x:Dx

Telo nedvomno potrebuje beljakovine. Dobi jih lahko marsikje, vendar bi morali nekatere vrste hrane pojesti ogromno, da bi dobili količino beljakovin, ki so v nekaterih živilih živalskega izvora. Teoretično bi dobili ustrezne beljakovine s kombiniranjem živil rastlinskega izvora.

Trenutno me zelo zanima, kakšen je izkoristek beljakovin v semenih in oreških, s katerimi bi lahko s kombiniranjem teoretično zaužili dosti beljakovin. Npr. vegetarijancem je lahko zgled Ann Wigmore in njen jedilnik:

http://www.goh-slovenija.com/index.php?opt...id=27&Itemid=43

Kako se obnese v praksi, nisem preizkusil.

Še naprej bom preizkušal razne zadeve, saj le praksa pokaže, kaj je za koga. Mimogrede, surova jajca imajo najboljši izkoristek beljakovin živalskega izvora plus veliko ostalih za telo pomembnih snovi.

Deli na socialnih omrežjih

No, ponovno sem odkril neko stran, kjer piše naslednje:

Dr. Luca Moretti je ugotovil, da je izkoristek esencialnih aminokislin različnih živil veliko nižji kot so do sedaj domnevali. Celo pri jajcih, ki imajo najvišji izkoristek, merjen z anabolnim izkoristkom dušika NNU (Net Nitrogen Utilisation), je ta le 48%; kar 52% esencialnih aminokislin se torej predela v toksične odpadke. Še nižji je NNU pri živilih rastlinskega izvora, saj ne presega 18% (velja tudi za alge). Beljakovinska podhranjenost je zato pri vegetarijancih bolj pogosta.NNU je lastnost živila, v presnovi pa predstavlja spodnjo mejo izkoristka. Pri neesencialnih aminokislinah je v presnovi izkoristek nekoliko višji. Čim bolj je telo podhranjeno, šibko, tem večji delež neesencialnih aminokislin izkoristi. Pri zdravem, dobro prehranjenem organizmu se izkoristek neesencialnih aminokislin približa (nizkemu) izkoristku esencialnih.

Vir: http://cokolada.net/ ------>sekcija "Literatura"

<{POST_SNAPBACK}>

No, ponovno sem odkril neko stran, kjer piše naslednje: ......... ------>sekcija  "Literatura"

Nekoč je bila neka znanstvena raziskava, ki je pokazala da brez mesa sploh ni možno živet. :o|o:

Ii kaj smo se iz tega naučili. Da so včasih raziskave narejene v prid industriji.

Tukaj je predvsem pomen vrednotenja živali. Mi se čudimo kitajcem, ker jedo pse. Ja pri nas se pa je govedino. IN v čem je razlika. Mogoče v tem, da je krava neumna....

Samo moje mnenje......

Vegiterjanec - tisti ki ne je mesa

Vegan - tisti ki ne je mesa, sira, mleka, jajc ....

sam neki je zanimivo......ful se ne strinjamo, mamo drgačne poglede, bla bla bla, vsak ma svoj prov.....in js s svojmu prov še nikol nism šla zmerjat nekoga k se ne strinjam glih z njim( v za to primerno temo recimo), pa da je škoda da je tle, da smotan, antipatičn, butast, nerazgledan :eek: sam zato ker najini pogledi niso isti........a ni hec....vegetarjanci ste tok duhovno napredni, tok čustveni da se vam smili zrezek k ga mam js na krožniku, tooook ste v svoj prov prepričani, pol se pa na tak nivo spušate...k je podn to u bistvu xrolleyesx ne štekam glih.....tok ene sovražnosti je u vas, tk kt bi se ogrožene počutli, al kaj vem....al mogoč mogoč vzbudijo takele debate dvome v vas, se vam mesa zlušta a kaj za vraga, pol ste jezni sami nase predvsem :8): ne pravjo zastonj da če mački na rep stopiš, zamjavka

KO OVDE NE POLUDI, TAJ NIJE NORMALAN....

Bora

Saj če ne je mesa, ampak vse drugo, je to še zmeraj v redu za zdravje. Enkrat je @Todika omenila, da eni vegetarijanci nosijo usnje, krzno...Očitno se jim gre bolj za trenutni vege trend.

Vegancev tudi ne razumem, saj se izogibajo vseh živalskih proizvodov. Zakaj bi se odpovedal živalim in to v škodo svojemu zdravju?

Na tej strani je lepo napisano, katere snovi rabi tvoje telo in kje se nahajajo:

http://www.nutrition.org/nutinfo/

Naj še jaz malce pristavim piskrček. Sicer rad provociram, saj ravno provokacija izbeza na plano prave misli.

Res je... Hitler je bil vegetarijanec. Za duhovnost hranjenje, kot sem že omenil, nima nobene veze. Samo z zelenjavo ne moreš duhovno nikamor dlje. Lahko se samoslepiš, a tako je. Vegetarijanstvo je nezdravo za odraščajoče otroke. Človeško telo se je tokom nekaj milijonov let evolucije prilagodilo vsejedstvu. Takšna je tudi človeška fiziologija. Rastlinska hrana ne more telesu dati vse potrebno za rast in razvoj. Dodajanje kapsul s tem ali onim pa ni ravno namen pravilne prehrane (izognil se bom besedi zdrava, ker vegetarijanstvo ni sama zase zdrava, temveč drugačna prehrana). Z odraslim truplom je drugače. Ta vreča vode in špeha potrebuje samo vzdrževanje. A tudi odrasel človek mora biti pri vegetarijanstvu skrajno previden in mora odlično poznati svojo hrano, če želi dobiti vsega dovolj.

Seveda pa tudi pretiravanje z mesom ni zdravo. Meso je dodatek k jedi, nikakor pa ne sme biti glavnina polnjenja vampa. Človeško črevesje je takšno, da potrebuje tako zelenjavo, kot šnicle. Soja ima sicer aminokisline, a je revnejša od mesa. Odraslo truplo je s takšno prehrano na meji z nekaterimi temeljnimi aminokislinami in vitaminom B12. Pri otrocih pa to pusti posledice, predvsem na njihovem umskem razvoju. Starši ne bi smeli otroke uničevati s svojimi idejami.

Kaj je boljše? Vsakdo ima svoje mnenje, grajeno na podlagi lastnih izkušenj. A naj ponovim - VEGETARIJANSTVO JE ZA ODRASLE LJUDI, A OTROKOM LAHKO ŠKODUJE.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

<{POST_SNAPBACK}>Naj še jaz malce pristavim piskrček. Sicer rad provociram, saj ravno provokacija izbeza na plano prave misli.

Res je... Hitler je bil vegetarijanec. Za duhovnost hranjenje, kot sem že omenil, nima nobene veze. Samo z zelenjavo ne moreš duhovno nikamor dlje. Lahko se samoslepiš, a tako je. Vegetarijanstvo je nezdravo za odraščajoče otroke. Človeško telo se je tokom nekaj milijonov let evolucije prilagodilo vsejedstvu. Takšna je tudi človeška fiziologija. Rastlinska hrana ne more telesu dati vse potrebno za rast in razvoj. Dodajanje kapsul s tem ali onim pa ni ravno namen pravilne prehrane (izognil se bom besedi zdrava, ker vegetarijanstvo ni sama zase zdrava, temveč drugačna prehrana). Z odraslim truplom je drugače. Ta vreča vode in špeha potrebuje samo vzdrževanje. A tudi odrasel človek mora biti pri vegetarijanstvu skrajno previden in mora odlično poznati svojo hrano, če želi dobiti vsega dovolj.

Seveda pa tudi pretiravanje z mesom ni zdravo. Meso je dodatek k jedi, nikakor pa ne sme biti glavnina polnjenja vampa. Človeško črevesje je takšno, da potrebuje tako zelenjavo, kot šnicle. Soja ima sicer aminokisline, a je revnejša od mesa. Odraslo truplo je s takšno prehrano na meji z nekaterimi temeljnimi aminokislinami in vitaminom B12. Pri otrocih pa to pusti posledice, predvsem na njihovem umskem razvoju. Starši ne bi smeli otroke uničevati s svojimi idejami.

Kaj je boljše? Vsakdo ima svoje mnenje, grajeno na podlagi lastnih izkušenj. A naj ponovim - VEGETARIJANSTVO JE ZA ODRASLE LJUDI, A OTROKOM LAHKO ŠKODUJE.

Jooooj, le kako so naše prababice kuhale in prapradedki preživeli, ko niso vedeli katere vse snovi naj bi človek zaužil in na prašiču ni bilo deklaracije o tem, koliko je beljakovin in koliko maščob (no, saj tega še sedaj ni, a ne?).

In tista trditev, katero sem slišal že v šoli da: "Človek ne dobi vseh beljakovin iz običajne rastlinske hrane!" me vedno zbudi in takrat se vprašam:

Kaj smo res toliko slabši od krav in srnjadi, pa ptičev, da naše telo ne bi zmoglo, ne bi znalo iz rastlin dobiti vseh snovi, ki jih potrebuje za življenje? Prav hecno, da bi bili že v osnovi "obvezni mesojedci".

In takrat se spomnim tudi tistega indijanskega rekla:

Kamenje je hrana rastlinam,

rastline so hrana živalim...

Lep pozdrav, Vojko

Si želiš več od življenja?
Privošči si življenjski coaching!

Vojko J Kalan

e: vojko@9zvezd.com

t: @vojko_9ki

t: @vojko629

Kaj smo res toliko slabši od krav in srnjadi, pa ptičev, da naše telo ne bi zmoglo, ne bi znalo iz rastlin dobiti vseh snovi, ki jih potrebuje za življenje? Prav hecno, da bi bili že v osnovi "obvezni mesojedci".

Nismo slabši, temveč drugačni. Naša fiziologija je drugačna in v tem ni nič slabega. Srna se razlikuje od ptičev. Mi se razlikujemo od ptičev, a lev se razlikuje od nas. Lahko goljufamo svojo zavest, ne moremo pa lastne fiziologije.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

<{POST_SNAPBACK}>Nismo slabši, temveč drugačni. Naša fiziologija je drugačna in v tem ni nič slabega. Srna se razlikuje od ptičev. Mi se razlikujemo od ptičev, a lev se razlikuje od nas. Lahko goljufamo svojo zavest, ne moremo pa lastne fiziologije.

Kabalist

Seveda z že naprej pripravljeno hrano dobimo ustrezne snovi na lažji način.

To pa vsekakor ne pomeni, da naš organizem teh istish snovi ne bi znal pridobiti iz

razstlinske hrane....

Le kako, da se imenuješ : Kabalist?

Moje dojemanje sveta je drugačno!

Lep pozdrav, Vojko

Si želiš več od življenja?
Privošči si življenjski coaching!

Vojko J Kalan

e: vojko@9zvezd.com

t: @vojko_9ki

t: @vojko629

Ja...res je zanimivo...vegetarijanska ideologija: najprej živali, pol pa ljudje x:Dx x:Dx xrolleyesx

Mam tud frenda totaln straight edge: ne pije, ne kadi, vegan...Ampak tip totalno nasiln, verbalno mislim...te v trenutku oblaja...

Men je drgač vseen, kaj kdo je, važn, da se ne vtika v moj taler, to sm že milijonkrat povedla.

Če ti je filing jest travo- jo jej. Če ti je filing jest kravo-jo jej. Sam mene pust pr mir, da jem svojo travo in svojo kravo. In si sploh nočem lept nalepk po seb, kr mi gre že mal na živce, da se folk na vsak način hoče posortirat...

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Kako to? Z Mozzilo mam pa zvezdo...

Hm...si s tem mogoč na kaj drugega namigoval?! Ha? :vragec:

I smell a rat :inocent:

Dear Human,
You've got it all wrong. You didn't come here to master unconditional love. That is where you came from and that is where you will return. You came here to learn personal love. Universal love. Messy love. Sweaty love. Crazy love. Broken love. Whole love. Infused with divinity. Lived through the grace of stumbling. Demonstrated through the beauty of... messing up. Often. You didn't come here to become perfect. You already are. You came here to be gorgeously human. Flawed and fabulous. And then to rise again into remembering. (unknown)

Aja...pa res mam pajka x:o)x ...takrat mi pa ni hotl zagrabt x:Dx Ta pajek bi mogu nekak še utripat...Takole...

Dear Human,

Ja živali dobijo vse vitamine iz rastlin, vendar današnja znanost nekako proba dokazat, da iz ratslin ne moreš dobit vseh vitaminov.

Shment to je pa res znanstveno......

xrolleyesx

<{POST_SNAPBACK}> Človeško telo se je tokom nekaj milijonov let evolucije prilagodilo vsejedstvu.

Kaj hočeš z tem povedat, da smo se razvil iz opice ???

Le kako, da se imenuješ : Kabalist?

Moje dojemanje sveta je drugačno!

Iz preprostega razloga... tako se že na prvi vrg uča vidi, da se ukvarjam s Kabalo. Kabalisti za (samo) spoznavanje in spoznavanje zakonov univerzuma uporabljamo čisto vse, kar nam svet okoli nas ponuja. Imamo srečo, ker večina nas ni vezana na dogmatičen sistem. Kabalističen sistem redko pride v neskladje s sodobno znanostjo, kar za mnoge druge sisteme ne bi mogel trditi.

Seveda je tvoje dojemanje sveta drugačno, oziroma uporabljaš drugačne besede za isto. Vsekakor sem v udobni situaciji, saj nisem od duhovnosti materialno odvisen.

Kaj hočeš z tem povedat, da smo se razvil iz opice ???

Tega ne trdim, saj nisem bil zraven. Osebno mi je bližja ideja, da imamo z opicami skupnega prednika, a človeški rod se je razvijal neodvisno. Človeško telo in z njim povezana fiziologija je posledica okoliščin, v katerih so se posamezni rodovi človeka razvijali. Gre za milijone let. Saj menda ne smisliš, da je človeka na zemljo postavil kakšen striček z brado ali da smo žrtev kakšnega vesoljskega eksperimenta? Različni duhovitneži imajo precej umobolne ideje v zvezi s tem.

Mam tud frenda totaln straight edge: ne pije, ne kadi, vegan...Ampak tip totalno nasiln, verbalno mislim...te v trenutku oblaja...

Draga devica, nisi edina. Nekateri ljudeki na travi so silno nasilni. Travojede zveri so posebnost človeške vrste. :vragec:

To pa vsekakor ne pomeni, da naš organizem teh istish snovi ne bi znal pridobiti iz

razstlinske hrane....

Nekaterih snovi človeško telo SPLOH ni sposobno proizvesti in se nahajajo v zadovoljivih količinah samo v hrani mesenega izvora. Tukaj ne gre za lažji ali težji način, temveč za sposobnost. telo je silno racionalni stroj. Za vsak proces ima samo en postopek. Ni rezervnih poti. Malce vzemi v roke kakšno knjigo o fiziologiji in anatomiji. Obišči kdaj SNMP v Kliničnem centru, kjer so že imeli v obravnavi vegetarijance, ker je prišlo do kritičnega pomanjkanja vitamina B12 in tudi druge simptome. Ne veš, kako zoprno izgleda pomanjkanje B12! telo ga ne more proizvesti, a v travi ga ni v zadostnih količinah. Dobi pa se v jetrih pujskov, krav in drugih.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...