Skoči na vsebino

Vegetarijanci

Recommended Posts

Ena zanimivost, ki sem jo zasledil te dni:

Domneva se, da so naši predniki nekaj milijonov let nazaj postali mrhovinarji. Veliki zobje zgodnjih hominidov so bili primerni za drobljenje rastlin, pri bolj človeku podobnih vrstah pa postanejo zobje manjši in ostrejši. Pred dvema milijonima let je postal prsni koš veliko manjši, ker se je želodec skrčil, saj so ljudje jedli več mesa, ki je lažje prebavljivo kakor trdo rastlinje in koreničevje. Uživanje mesa naj bi omogočilo več energije za razvoj možganov, ki so z vsako novo vrsto postajali vedno večji - trebušna votlina se manjša, možganska pa veča. S kamnitim orodjem so strgali in trli kosti, da so sesali mozeg. Vse to je bila posledca prehoda iz gozda na plano. Zato je povsem pravilno, da se vegetarijanci zavzemajo za ohranitev gozdov. x^x

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

Deli na socialnih omrežjih

Clovek lahko prezivi z zelo malo in enolicno prehrano. Od zaloge hranil v organizmu je odvisno kako dolgo.

Celo privadimo se lahko na nek minimum, ki nas ohranja pri zivljenju.

Nase potrebe po energiji so zelo razlicne. Kadar smo veseli, radostni, v entuzijazmi, energije ne potrebujemo, temvec lahko cutimo celo potrebo po tem, da bi jo dajali.

V stresu, nizki energiji ipd, pa se zaloge vitaminov in mineralov znatneje trosijo.

Otroci, veseli in radostni ljudje ne potrebujejo veliko hrane.

Hrana kot kompenzacija za naso notranjost, visji jaz ali kakorkoli pac to imenujete. Ohraniti nek nivo energije za vsako ceno, je ze skoraj moda sodobnega cloveka. Umirjenostjo ni vec dovolj, potrebujemo adrenalin, gorivo, bencin ki spodbuja nas um in astral v uveljavljanju svoje krozne poti, ki se v vecini giblje okoli samega sebe.

V neki globji meditaciji se mnogo ti. zivljenjskih funkcij zminimalizira na minum, tako se trosnja energije lahko drasticno zmanjsa. Poraba energije za gretje telesa, srcni pulz, pretok krvi, linfo, prebavo, poraba energije, ki jo kurijo mozgani, eterske blokade, itn...

Tako je tudi o neki doloceni porabi dolocenih mineralov in vitaminov v povprecju posameznika, tezje govoriti zagotovo.

Nekomu bosta 2 sojina polpeta za kosilo in 2x enoloncnica iz strocnic tedensko, zadovoljiva mera beljakovin. Tako pa bo nekdo nenasitno hlastal po mesu in mesnih izdelkih vsak dan, ali ceno veckrat dnevno.

Verjetno ni prav nic drugace s porabo vitamina B12 kakor drugih vitaminov. Stres, preobremenjenost, depresija, slabovoljnost, razlicna custvena stanja itn.. trosijo vec kakor bi zeleli. Vcasih celo vec kakor bi smeli.

Restitve so na dlani. Cas je privilegij, ki je nuja za ohranjanje zdravja!

Video vabilo na predavanje "Moja hrana - moja izbira?" >>>

Tocno tako. Dobi aragonitno, spicasto obliko (pod mikroskopom, kot bi pogledali vodni kamen na bojlerju).

Ta se nato zapici v stene zil, kar pravijo da vodi v kalcinacijo zil. Nato potrebujemo dodatno vec naravnega neobdelanega kalcija, da se to odpravi.

V bistvu paradoks: vec ko uzivamo "obdelanega" kalcija, manj ga imamo!

... s toplotno obdelavo živil pa se ta kalcij spremeni v anorganskega, ki ga telo ne more koristno porabit.

...

Jaz bi samo to dodala da sem že od malih nog bila slabokrvna.

Hodila sem na razne raziskave in za sčitnico, diabetes, nato so me že obkrivil anoreksije in bulimije itd...

Kasneje sem dobila železo, katerega sem mogla jest (ga nisem ker je bil zanič :o|o: )... In imela sem probleme do pred 4 let ko sem zaradi določenih razlogov začela zavračati ves meso razen piščanca... pred 2 leti se mi je še ta "zagnusil"... In lansko leto sem ponovno šla na raziskave in sem ugotovila da nisem več slabokrvna in da težav nimam... letos se je ponovno pokazalo da imam zelo dobro kri... tko da po mojem mnenju in prepričanju seveda mi je vegetarijastvo odpravilo zdravstvene težave xDDx

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.

Nelson Mandela

Ena zanimivost, ki sem jo zasledil te dni:

Domneva se, da so naši predniki nekaj milijonov let nazaj postali mrhovinarji. Veliki zobje zgodnjih hominidov so bili primerni za drobljenje rastlin, pri bolj človeku podobnih vrstah pa postanejo zobje manjši in ostrejši. Pred dvema milijonima let je postal prsni koš veliko manjši, ker se je želodec skrčil, saj so ljudje jedli več mesa, ki je lažje prebavljivo kakor trdo rastlinje in koreničevje. Uživanje mesa naj bi omogočilo več energije za razvoj možganov, ki so z vsako novo vrsto postajali vedno večji - trebušna votlina se manjša, možganska pa veča. S kamnitim orodjem so strgali in trli kosti, da so sesali mozeg. Vse to je bila posledca prehoda iz gozda na plano. Zato je povsem pravilno, da se vegetarijanci zavzemajo za ohranitev gozdov. x^x

To je heretična misel pristašev darwinističnih utvar, za katere ni nikjer nobenih dokazov, in Gospod bo s pristaši teh teorij storil isto, kot je storil s Sodomo in Gomoro, od koder takšne nečistosti tudi izhajajo. Kar se pa mesa tiče, če imaš pomislike z uživanjem, konzultiraj Pismo in uvidel boš, da ga je dovoljeno jesti vsaj pred vhodom v šotor s kruhom iz košare, kot je bilo zapovedano Aronu.

Verba vana aut risui apta non loqui.

Zmaga: Io, Galileo dovessi lasciar la falsa impressione che il sole sia il centro del monde e che non si muova e che la terra non sia il centro del mondo e si muova. La detta falsa dottrina e contraria alla Sacra Scrittura.

Brusnica, zanimivo. eno mogoče hecno vprašanje: a mogoče veš, kak tip krvi imaš? (tud za ostale, če veste..)

/sej vem da te teorije s tipi krvi niso čist 100%, sam bi me pa zanimalo, čist tk..)

Kaj pa ješ, drgač? (al je že kak topic kje drugje na forumu?)

Mačka Režalka, ja, sm tud v tej knjigi, ki jo berem, ravno včeraj brala, da naj kalcij ne bi bil tak problem za vegetarjance oz. tiste, ki ne pijejo mleka. Menda naj bi blo dost bolj pomembno, da je dovolj magnezija in nekaterih ostalih, da lahko organizem tisti kalcij 'orenk' izkoristi..

Bo zgleda treba še bolj pobrskat za temi seznami itd. Sej trenutno tud bolj mal mleka oz. mleč. izdelkov jem, sam sem se enmal krivo počutla glede vsega skupaj. :)

A vi bejbe mate ok kosti pa to? :) pa se veliko gibate na soncu itd?

No, tiste pike sm pa js tud mela po nohtih, ko sm bla bolj vegetarjanka, pa tud neki časa nazaj, ko sm jedla koralni kalcij pa to so nohti bli mal hecno belkasti, ne vem, a od tega?

Zdaj pa ne vidim glih kakih pik...

Je pa en strokovnjak opozarjal, da pa lahko vegetarjancem manjka cinka (?) A kaj veste o tem?

(verjetno spet odvisno, kaj jedo.. tud v rastlinskih virih je cink, a naj bi bil baje iz mesa lažje dostopen-?)

Free, tisto s stresom itd je pa absolutno res! :) Če si happy in sonček sije itd je čist drgač, ko pa če je stres itd. Sam pri določenih posameznikih pa tud pomanjkljiva prehrana (in/ali specifičen/pomanjkljiv metabolizem) vodi v stres.. (npr pomanjkanje magnezija itd) pa smo spet tam..

en je res lahko čist zdrav in vesel kot vegetarjanec, drugi pa, hm?

še vedno mislim, da bi blo sicer idealno, če bi lahko vsi bli frutarijanci, sem pa za osebno odločitev vsakega posameznika.. (& čimbolj informirano, seveda.. za bit zdrav vegi morš po moje kr precej vedet, vidim da nekateri tu ste kr informirani.. :)) ni pa za posploševat, po moje.. kdo, ki bi mislil, da je samo ne-jesti-meso dovolj za 'zdravo prehrano' bi si pa znal tud narediti več škode kot koristi... v bistvu to sm hotla povedat..

...ma odkar se spomnim, sem imela na nohtih une bele pikice... tud zdej jih imam, in to je eden od znakov pomanjkanja kalcija. ampak sem pa vedno uživala meso in mleko, ogromno mleka pravzaprav..., tudi kasneje, ko sem postala vegetarijanka je bilo mleko še vedno na jedilniku, sicer v manjših količinah. zdaj ne pijem pa tudi mlečnih izdelkov ne uživam, razen kolikor so v drugih jedeh. edinokrat, da sem bila brez teh pik, je bilo takrat, ko sem jedla samo presno hrano. ...

baje bele pike nastajajo, kadar je človek v stresu x:o)x

Ko sem bila mlajša, se pravi, nekako od OŠ do SŠ sem tudi jaz imela bele pike na nohtih (ampak samo na prstancu); kasneje so bele pike same od sebe izginile, prehrano imam več al manj skos isto - se pravi sezonsko s tu in tam malo mesa (pa še to je kak ocvirk al pa košček pancete, občasno riba).

Ko sva pa s xsrcx šla v Egipt, se mi je nraedile na prstancu bela pika v dveh dneh (in ja, je bil šok/stres);

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Menda naj bi blo dost bolj pomembno, da je dovolj magnezija...

(verjetno spet odvisno, kaj jedo.. tud v rastlinskih virih je cink, a naj bi bil baje iz mesa lažje dostopen-?)

Mogoče veš, katera zelenjavca, sadje, žitarice, skratka vegi hrana, vsebuje velik magnezija in cinka?

Če si happy in sonček sije itd je čist drgač, ko pa če je stres itd.

Mislm, da je blo to v filmu "What the bleep do we know?!" dobr prkazan, kako telo boljš presnavlja hrano, če je psiha v pozitivnem stanju...

kaj razkriva orientalska medicina

Bele pike na prstancu kažejo na kopičenje kalcija v ledvicah, na sredincu na kopičenje kalcija v črevesju, na kazalcu pa o nakopičenju kalcija v pljučih.

Po ajurvedski diagnostiki vzdolžne črte na nohtih opozarjajo na slabo presnovo v prebavilih. Če so nohti vdolbeni kot žlica in konkavni, tako da lahko v njih stoji kapljica vode, je to znak pomanjkanja železa. Beli madeži in pike opozarjajo na pomanjkanje cinka ali kalcija.* Bledi nohti so znak anemičnosti. Čezmerna rdečina nohtov je znak presežka rdečih krvnih zrnc ali eritrocitov. Rumeni nohti kažejo na oslabljeno delovanje jeter ali zlatenico. Modri nohti so znak motenj v delovanju srca in pljuč.

*(drugje se lahko prebere tud o pomanjkanju vitamina c, b, folne kisline)

ampak ja, morda tud srtes, čeprav za to po pravic povedano prvič slišim x;)x poklapa se pa prov fajn :vragec:

....

:O: pišuka, sam svoje ledvice mam pa že od vekomaj na sumu, da niso čist ok, čeprav me nkol nič ne boli al pa kej drugih težav,...razen no, da mam v urinu na zdr.pregledih zmer kake beljakovine not xrolleyesx glih tok, da me zezajo; sam počutim se pa zmer ok.

Ledvice hm hm, kaj že kažejo, tesnobo al strah :inocent: anyway, takrt bi blo to kr taprava diagnoza.

o cinku sm si zapomnila sam to, da ga majo največ surove ostrige :xx!:

You see beauty where you desire to see it. You see ugliness where your are afraid to see beauty.

»Grem naprej.

Kjer ni poti, ustvarim pot.

Usmerjam tok svojega življenja,

tako kot duša v meni hoče.«

*´¨)

¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)

(¸.•´ (¸.•´

Brusnica, zanimivo. eno mogoče hecno vprašanje: a mogoče veš, kak tip krvi imaš? (tud za ostale, če veste..)

/sej vem da te teorije s tipi krvi niso čist 100%, sam bi me pa zanimalo, čist tk..)

Mačka Režalka, ja, sm tud v tej knjigi, ki jo berem, ravno včeraj brala, da naj kalcij ne bi bil tak problem za vegetarjance oz. tiste, ki ne pijejo mleka. Menda naj bi blo dost bolj pomembno, da je dovolj magnezija in nekaterih ostalih, da lahko organizem tisti kalcij 'orenk' izkoristi..

Bo zgleda treba še bolj pobrskat za temi seznami itd. Sej trenutno tud bolj mal mleka oz. mleč. izdelkov jem, sam sem se enmal krivo počutla glede vsega skupaj. :)

No, tiste pike sm pa js tud mela po nohtih, ko sm bla bolj vegetarjanka, pa tud neki časa nazaj, ko sm jedla koralni kalcij pa to so nohti bli mal hecno belkasti, ne vem, a od tega?

Je pa en strokovnjak opozarjal, da pa lahko vegetarjancem manjka cinka (?) A kaj veste o tem?

Free, tisto s stresom itd je pa absolutno res! :) Če si happy in sonček sije itd je čist drgač, ko pa če je stres itd. Sam pri določenih posameznikih pa tud pomanjkljiva prehrana (in/ali specifičen/pomanjkljiv metabolizem) vodi v stres.. (npr pomanjkanje magnezija itd) pa smo spet tam..

še vedno mislim, da bi blo sicer idealno, če bi lahko vsi bli frutarijanci, sem pa za osebno odločitev vsakega posameznika.. (& čimbolj informirano, seveda.. za bit zdrav vegi morš po moje kr precej vedet, vidim da nekateri tu ste kr informirani.. :) ) ni pa za posploševat, po moje.. kdo, ki bi mislil, da je samo ne-jesti-meso dovolj za 'zdravo prehrano' bi si pa znal tud narediti več škode kot koristi... v bistvu to sm hotla povedat..

Ubistvu predvidevam da imam B (mati ima b oče pa 0 ampak pravijo da pri taki situaciji je zelo zelo redko da ima otrok potem tudi 0...)

Jem pa vse kar ni mesno in v čemer ni ananasa, smetane in sladkorja (brrr).

obožujem pa 70, 80% čokolado :2src: xDDx

pijem samo vodo, ne maram pa kakih gaziranih pijač ali pa fast-food hrane

Nelson Mandela

Odlicno! x:)x :palec:

Ko sem se uzival meso sem imel venomer preveliko zelodcne kisline. Prislo je celo tako dalec, da sem moral zacet uzivati tablete proti kislini, ki so nekaj casa pomagale, scasoma pa nic vec.

Ko sem prekinil z uzivanjem mesa, o kislini ni bilo vec sledu.

Jaz bi samo to dodala da sem že od malih nog bila slabokrvna.

Hodila sem na razne raziskave in za sčitnico, diabetes, nato so me že obkrivil anoreksije in bulimije itd...

Kasneje sem dobila železo, katerega sem mogla jest (ga nisem ker je bil zanič :o|o: )... In imela sem probleme do pred 4 let ko sem zaradi določenih razlogov začela zavračati ves meso razen piščanca... pred 2 leti se mi je še ta "zagnusil"... In lansko leto sem ponovno šla na raziskave in sem ugotovila da nisem več slabokrvna in da težav nimam... letos se je ponovno pokazalo da imam zelo dobro kri... tko da po mojem mnenju in prepričanju seveda mi je vegetarijastvo odpravilo zdravstvene težave xDDx

vsekakor. Posulsat je potrebno svoje potrebe, ne pa sledit nekim teorijam. Zdej, kolk pa res kdo ZNA poslusat sebe, pa je drugo vprasanje x;)x Ravno zato se je razvilo veliko teorij, ki so v vecini pomankljive, ker ne zajemajo celotnega cloveka!

Krvna verjetno skupina ima neke svoje zancilnosti, kljub temu ap ne moremo jemati teorije krvnih skupin in prehranjevanja kot zadovoljive, saj so dosti preozke za raznolikost zivljenja prebivalstva, narodov, ras in nacina zivljenja ter razlicnega prehranjevanja.

Sam sem 0 - prvotna krvna skupina, ki naj bi uzivala predvsem meso. x;)x Pa ga ne!

še vedno mislim, da bi blo sicer idealno, če bi lahko vsi bli frutarijanci, sem pa za osebno odločitev vsakega posameznika.. (& čimbolj informirano, seveda.. za bit zdrav vegi morš po moje kr precej vedet, vidim da nekateri tu ste kr informirani.. :) ) ni pa za posploševat, po moje.. kdo, ki bi mislil, da je samo ne-jesti-meso dovolj za 'zdravo prehrano' bi si pa znal tud narediti več škode kot koristi... v bistvu to sm hotla povedat..

Da.

Problem lahko nastane, ko se clovek v obdobju zivljenja znajde v pomanjkanju energije, volje, tega ali onega, kar je povezano z zdravjem oz. psihofizicnim pocutjem.

Temu ga najveckat opomni zdravstvena tezava.

In ker je zdravje vedno vecplastna "stvar" se v primeru kaksne tezje bolezni najveckrat ne moremo zdraviti samo s prehrano, ali samo z gibanjem ipd.

Nehote clovek pricne razmisljati tudi o svoji prehrani, odnosu do nje in kvalitetni hrane sploh, se posebej, ce mu to pritrdi krvna slika in zdravnik.

Cetudi se morda posameznik usmeri v neko "alternativno" prehranjevanje, ce se tako izrazim, ki mu lahko skoduje, vseeno postaja bolj zavesten in pozoren tega kaj in kako se prehranjuje. Namenja pozornost svojemu zdravju skozi prehrano, katere mu je popreje bila morda samoumevna. In to je dobro.

Problem nastane, ce clovek s seboj nima primernega stika, ali pa je v dolocen nacin prehranjevanja zafiksiran v toliko, da mu skoduje. Ni odprt do morebitnih sprememb in potreb njegovega organizma.

Iskanje zdravja skozi prehrano se tako lahko sprevrze v kompenzacijo za ljubezen, custva, samoto, ipd.

To seveda ni ravno zdravo.

... (dokler resnično ne začneš jest predvsem za to, da živiš in ne obratno itd)...

Fajn! :palec:

Posamezna živila v tabeli hranilnih vrednosti >>>

Primer: Brokoli >>>

Primer: Čičerika (kuhana) >>>

je pa tudi res, da se kvaliteta razlicne prehrane in njenih prehranskih vrednsoti lahko med seboj zelo razlikuje, glede na to kje in poda kaksnimi pogoji je uspela. Recimo ekolosko pridelana hrana naj bi v povprecju vsebovala vec prehranskih snovi kot konvencionalno pridelana, in to veckrat tudi zavidljivo vec.

sej vem, da pač lahko pride do pomanjkanja te ali one snovi, pa tud hrana je lahko danes bolj siromašna (z vitamini, minerali) kot je bila včasih, ampak se mi zdi včasih smešno, a sploh še jemo hrano kot tako? al je bolj - sm pojedel jabolko, uf koliko vitamina c sm zdej dobu, aja pa še malo kalija rabim, grem pojest lucerno... res vse razseciramo, ločujemo, pa ne samo kar se prehrane tiče, povsod. sej če daš skupaj malo kalcija pa magnezija pa železa in natrija, še ne dobiš solate iz tega.

za mg mi pade na pamet zdej prvo špinača. za cink pa nič :inocent: x:Dx

no evo poiskal pa prevedel si boš pa že sam

U, super link, Free!! :)

A obstaja kej takega kot fitday al pa Cronometer v slovenščini tud? (programček, da vpišeš not, kaj si jedel, in ti zračuna celodnevno vitamine, minerale, beljakovine itd? iz vseh jedi skupaj, kar si pojedel?) Tole je pa ko Nutritiondata v slovenščini, se mi zdi! :)

Kje je magnezij in cink?

Ha ha, bučnce :) resno

Sm bla ful jezna, ko sta jih ata in stric vse kravam sfotrala, skupaj z bučami.. (se ni noben pravočasno zagrebu, da bi jih sušit dal.. zdaj letos bo to moja prva prioriteta!!)

no, so pa kravcam teknile.. :)

Drgač pa, v kakavu je ful magnezija.. Tk da, zelo močna želja po čokoladi je lahko (ne pa nujno!) tudi znak pomanjkanja magnezija.. Men je tud zlo dobra 70 ali 80% čokolada.. al pa kr kakav (ne benko! brez dodatkov, ko za pecivo) v enmal mleka (brez sladkorja..) za včasih, tu in tam..

Tud močna želja žensk po čokoladi '1x na mesec' naj bi pomenila možno pomanjkanje magnezija..

Vem, da kadar imam prehrano bolj raznoliko, neke želje po čokoladi sploh ne čutim..

Ima pa kakav tudi kafein in teobromin itd, celo neke podobne substance kot so v marihuani... (če ne verjemete, preberite knjigo o čokoladi, zelo fajn, slovenski zdravnik napisal - al pa pogooglajte po netu, tud v Wikipedii je teobromin itd) zato naj mali otroci sploh ne bi jedli čokolade.. pa tudi za odrasle naj bi veljalo, 'zmerno' (npr par koščkov temne čokolade na dan).

za druge vegi vire magnezija in cinka bom mal pobrskala.. nasplošno velja za magnezij temnozelena zelenjava, kot je rekla že Mačka Režalka, recimo solata, motovilec-njam!.. si pa pol kr kmalu nekateri viri začnejo mal nasprotovat, tk da mi čist vse tud še ni jasno.. sploh glede žitaric in stročnic, se mi zdi, da eni viri pravijo, da so vir magnezija, drugi pa, da zavirajo absorpcijo ali nekaj takega - lahko da se to nanaša na magnezij kot vitaminski dodatek (da če jemlješ dodatke pol boljš ne preveč polnovrednih žitaric)? al na splošno lahko vlaknine (če jih je preveč) zavirajo absorpcijo magnezija itd? verjetno spet velja 'zmerno'..(?)

tud špinača je glede nekaterih stvari fajn, glede drugih pa menda lahko enmal problematična (oksalna kislina)

Je pa super, da ne piješ pijač z mehurčki, Brusnica - te namreč (med drugim) menda imajo preveč fosforja in telesu kradejo magnezij! (oz. zavirajo absorpcijo) Tud preveč kalcija je nasprotnik magneziju in še en par drugih..

Če kdo ve kaj več, bom vesela kakih mnenj ali linkov, sicer pa se zna razvit debata, kar me pravzaprav veseli - več glav več ve :)

& res fajn, da je tema zaživela! :)

še ko sm bla vegetarjanka sm kr pogrešala kake bolj inteligentne debate o vegetarjanstvu in prehrani nasploh, doma smo prebrali ful teh knjig, in glede na to, da vsak avtor trdi malce drugače, je res pol treba najt neko svojo pot..

Moj ata je recimo začel s knjigo od Dr Campbella, in ta tudi trdi, da je v glavnem treba jest zdravo in eko hrano, pa niti ni važno točno kateri vitamini/minerali so.. celo 'prepoveduje' kake umetne vitamine itd.

Sam to je tud knjiga starejšega datuma, ko je blo v hrani nasplošno več vitaminov, po moje.. zdaj pa se npr zelenjava/sadje že dolgo in daleč prevaža, nato leži v supermarketu na polici cele dni.. povprečen kupec dobi hrano precej manjvredno, kot če jo pridela sam ali dobi pri sosednjem kmetu. sploh folna kislina je menda v tem primeru problem, zato je tud najboljša solata direktno iz vrta na mizo.

Glede tega, ali jabolko 'razbijat' na neke minerale itd - hm. Dokler si zdrav, po moje ni treba.. če pa te kaj 'muči', pa je fajn poiskat vzroke - ti pa so lahko večplastni. Od okolja, stresa/misli, prehrane.. Učimo se pa, dokler živimo :) Saj pol ko enkrat veš, kaj jesti (recimo bučnce), ni treba več razmišljat v stilu 'kateri minerali'...

Margareta Kortonska je uživala le oreščke. Angela iz Foligna je jedla le suh kruh in kako olivo. Sveta Veronika se je krepčala le s kruhom in pomarančnimi peškami, Sveta Katarina Sienska pa je žvečila zeli, ki jih je potem izpljunila. To nam nakazuje, da takšna dieta pritiče le drugemu spolu, medtem ko za višje cerkvene dostojanstvenike ni primerna, ali kot je dejal sam Inocenc VII ponujajoč nam pečeno gos: Manduca, jam coctum est (Jej, saj je vendar pečeno)!

Zmaga: Io, Galileo dovessi lasciar la falsa impressione che il sole sia il centro del monde e che non si muova e che la terra non sia il centro del mondo e si muova. La detta falsa dottrina e contraria alla Sacra Scrittura.

A ni zadnji stavek, izgovoril tudi Viljem Bakervillski prečastitem Jorgetu med obedom v Abonovi obedovalnici'

mende ga gre pripisati Svetemu Lovrencu ki so ga poganski heretiki kuhali v loncu vrele vode in se je svetnik pošalil to rekši in si je poganski nejevernež pošteno oparil udovje ko je poskušal preveriti vrelost vode?

Me veseli, da se najdejo tudi izobraženi ljudje. Extra Ecclesiam nulla salus

Me veseli, da se najdejo tudi izobraženi ljudje. Extra Ecclesiam nulla salus

Eeee vsi smo izobraženi... še bolj pa na področju ki nas zanima... :o|o: Tko da ne smeš reči da si vesel da se najdejo tudi izobraženi... pač nekateri kot sem jaz me vera ne zanima zato niti ne vem kaj dosti, vem pa veliko o umetnosti (med njimi tudi sakralna umetnost in arhitektura) in modi

Drugače pa če višji cerkveni dostejanstveniki nočejo jesti zeli in oreščkov je njihova stvar... to še ne pomeni da je to slabo, neprimerno.

Nelson Mandela

http://th09.deviantart.com/fs32/300W/i/2008/210/9/4/HP_Tarot___18_The_Moon_by_Ellygator.jpg

v moji novi okolici je ful lesk... bom delala zalogo lešnikov, po mojem tudi gob. :palec:

:palec:

ker nisem tako odštekana, sem zelo tak tip, samo malo lena sem bila, en giro pa vselih naredila, prišla nazaj mokra kot goba v dežju.

kar je moj problem. vsakič. :8): x:Ix

Eeee vsi smo izobraženi... še bolj pa na področju ki nas zanima... :o|o: Tko da ne smeš reči da si vesel da se najdejo tudi izobraženi... pač nekateri kot sem jaz me vera ne zanima zato niti ne vem kaj dosti, vem pa veliko o umetnosti (med njimi tudi sakralna umetnost in arhitektura) in modi

Drugače pa če višji cerkveni dostejanstveniki nočejo jesti zeli in oreščkov je njihova stvar... to še ne pomeni da je to slabo, neprimerno.

Kogar vera ne zanima, slej ko prej zabrede v greh, potem pa so potrebni izobraženi doktorji naše institucije, da rešijo, kar se rešiti da. Kar se pa gastronomije tiče, lahko omenimo primer ustoličenja yorškega nadškofa Nevilla, kjer je bilo pripravljenih 10 ovac, 2000 pujsov, 2000 gosi, 4000 zajcev, stotine rib in divjačine, več vrst ptic in še kaj. Tako izobraženi ljudje seveda vedo, kaj je dobro. Prebivalstvo brez izobrazbe je medtem jedlo repo in zelje. Kdo drug kot visoki cerkveni dostojanstveniki so svetovali, kaj pripraviti na gostiji Katarine Medičejske, kjer je bilo gostom na voljo 24 vrst živali, mnogo pogač in sladic ter le 4 jedi iz sočivja.

Kogar vera ne zanima, slej ko prej zabrede v greh, potem pa so potrebni izobraženi doktorji naše institucije, da rešijo, kar se rešiti da. Kar se pa gastronomije tiče, lahko omenimo primer ustoličenja yorškega nadškofa Nevilla, kjer je bilo pripravljenih 10 ovac, 2000 pujsov, 2000 gosi, 4000 zajcev, stotine rib in divjačine, več vrst ptic in še kaj. Tako izobraženi ljudje seveda vedo, kaj je dobro. Prebivalstvo brez izobrazbe je medtem jedlo repo in zelje. Kdo drug kot visoki cerkveni dostojanstveniki so svetovali, kaj pripraviti na gostiji Katarine Medičejske, kjer je bilo gostom na voljo 24 vrst živali, mnogo pogač in sladic ter le 4 jedi iz sočivja.

HAHAHAHA... umiram od smeha...

rada bi se zahvalila ker si mi polepšu večer z takimi bedarijami in sem upazila da obstajajo tudi zelo neumni ljudje! x:Dx

Kaj pa naprimer če nekomu nekaj škoduje in tega ne sme jesti pa v svetem pismu piše da se to je? kaj pa potem naj naredi... Kaj bom šla v pekel ker ne jem mesnih izdelkov in ker sem alergična na mleko? huh je to božja kazen?? :eek: x:Dx x:Dx x:Dx

Nelson Mandela

HAHAHAHA... umiram od smeha...

rada bi se zahvalila ker si mi polepšu večer z takimi bedarijami in sem upazila da obstajajo tudi zelo neumni ljudje! x:Dx

Kaj pa naprimer če nekomu nekaj škoduje in tega ne sme jesti pa v svetem pismu piše da se to je? kaj pa potem naj naredi... Kaj bom šla v pekel ker ne jem mesnih izdelkov in ker sem alergična na mleko? huh je to božja kazen?? :eek: x:Dx x:Dx x:Dx

Izostanek mesnega ni usoden za člane nižjih stanov, saj nas zgodovina uči, da se ob molitvi da preživeti tudi s kolerabo, zeljem in repo. Kar je bolj zaskrbljujoče, je odsotnost mlečnega v dieti. To pa bi lahko bila tudi posledica kakšne črne magije, ker je Janez Evangelist Krek dejal, da je mleko jedilo vseh jedil za Slovence, nujno krepčilo krščanskega kmeta in izraz pobožne domačinjskosti na Kranjskem. V vsesplošno korist tvoji duši, ti svetujem, da bolj živiš to, kar spodobnim ženam pritiče in čemur Nemci pravijo 3xK (Kirche, Kinder, Küche). Ker čarovnice in temni magi pošljejo hude duhove, ki povzročijo takšne neugodne prehrambene idiosinkrazije, v času ko je žrtev na stranišču, ti podajam tu zaščitno molitev:

Femina super latrinam

Non debet orare primam?

Certe!

Deo quod supra

Tibi cadit infra

Še v vulgarnem jeziku: Naj bi ženska na stranišču prvo molila? Zagotovo! Bogu gre, kar je zgoraj, in tebi (hudič), kar pade spodaj.

Izostanek mesnega ni usoden za člane nižjih stanov, saj nas zgodovina uči, da se ob molitvi da preživeti tudi s kolerabo, zeljem in repo. Kar je bolj zaskrbljujoče, je odsotnost mlečnega v dieti. To pa bi lahko bila tudi posledica kakšne črne magije, ker je Janez Evangelist Krek dejal, da je mleko jedilo vseh jedil za Slovence, nujno krepčilo krščanskega kmeta in izraz pobožne domačinjskosti na Kranjskem. V vsesplošno korist tvoji duši, ti svetujem, da bolj živiš to, kar spodobnim ženam pritiče in čemur Nemci pravijo 3xK (Kirche, Kinder, Küche). Ker čarovnice in temni magi pošljejo hude duhove, ki povzročijo takšne neugodne prehrambene idiosinkrazije, v času ko je žrtev na stranišču, ti podajam tu zaščitno molitev:

Femina super latrinam

Non debet orare primam?

Certe!

Deo quod supra

Tibi cadit infra

Še v vulgarnem jeziku: Naj bi ženska na stranišču prvo molila? Zagotovo! Bogu gre, kar je zgoraj, in tebi (hudič), kar pade spodaj.

Od vseh tehle glupih cerkvenih, seksističnih stvari mam že polno vrečo sranja!... Le kam naj jo stresem?? :wOOt: :devil:

Nelson Mandela

Brusnica, js pa mislim, da se S&K mal heca, da nam dan polepša! :)

Včasih pa še kaj zanimivega pove.

No, moj ata pa ravno ves prevzet bere biografijo ene nune, ki je mlada (pr 33ih) umrla; in tud, ko je prišla v samostan, je ena druga zelo mlada umrla, po tistem, ko je 6 let bla not.. po moje so res bolj slabo jedle, pa še fejst so morale delat, pa jetika itd. (ni čudno pol, da so vmes mele še vse sorte videnja itd-no, saj mogoče so res kaj videle, ali pa so ble sam podhranjene in bolne itd?)

Glede cerkvenih dostojanstvenikov, ki so dobro jedli - iz podobnega razloga (in še par drugih) moj star ata ni hotu več v cerkev hodit.. je bil jezen na dobro rejene dostojanstvenike, ki so lačni in revni družinici pobrali zadnjo gos (na primer), pa pridigali hud post, sami pa se prov fejst mastili..

V cerkvi in njeni zgodovini se je marsikaj dogajalo.. Tud če greš brat Biblijo, so npr. gobavce v starih časih čisto drugače obravnavali kot z moderno znanostjo.. tak da, nekaj je zgodovinskega, nekaj pa bolj spiritualnega/duhovnega.. ni pa vse za metati v isti koš..

So mi pa zanimive teorije o tem, a je Jezus bil vegetarjanec in ali je pravi prevod 'vino' ali 'grozdni sok' itd x;)x

Od vseh tehle glupih cerkvenih, seksističnih stvari mam že polno vrečo sranja!... Le kam naj jo stresem?? :wOOt: :devil:

Za začetek lahko povemo, da je nek škof iz Liega (ravno danes berem) izgubil položaj 1274. , ker so mu našteli 65 pankrtov. Pa vprašajmo teologe, če je res, da imajo moški judi menstruacijo, kar jih žene piti kri krščanskih otrok, kot so verjeli par 100 let nazaj. xDDx

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

• 4 weeks later...

nadaljujem debato iz teme: Izziv: nič odpadkov! :) Kdo si upa? ;)

Tut strinjam. Se posebej, ce soja ni iz Slo. in ni ekolosko pridelana; kar itaq vecina ni.

Boljs kupit eko-mlek doma, kot eko-sojo iz brazilije. Manj transporta.

Je pa tudi dobro da pomagamo eko kmetom iz brazilije. Namrec trgovinskega pretoka nam verjetno ravno ne bo uspelo zajeziti, ker je od njega odvisna prevelika kolicina svet, tako razvitega, kakor nerazvitega.

Eko pa se ne pomeni vedno povsem nespornega osnove. Namrec, ce nekdo poseka dezevni gozd zato, da bo gojil eko-sojo, je se vedno naredil vec skode kakor koristi.

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...