Skoči na vsebino

Vegetarijanci

Recommended Posts

jas nebi mogla bit vegeterjanec kr bi umrla brez mesa

:palec: :palec:

Veliko vegetarijancev ima težave s pomanjkanjem vitamina B12. Posebno ogroženi so otroci.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.
Deli na socialnih omrežjih

@Sstane, mi lahko kot ekspert za sol x;)x prosim razložiš razliko med morsko soljo in solnim cvetom? Ima solni cvet kaj več v sebi?

In ali je morska sol ali tvoja zdrava sol raztopljena v vodi po učinkih primerljiva z morsko vodo (pomoje ne?)?

In o kakšnih slanih sardelicah govoriš? Kje si to videl?

Drugače pa mislim, da se da živeti kot strog vegetarijanec brez kakršnihkoli živil živalskega izvora, vendar je to življenje bolj ubogo pa tudi ne naravno.

Osebno sem mnenja, da je biti zagrizeni vegetarjanec škodljivo. Ne le zase ampak tudi za druge. Osebno se v družbi na kosilu še nisem zalotil, da bi prepričeval koga, da je stvar slaba ali dobra.

Ko sem pa v družbi kakšnega vegetarjanca ali vegetarjanke je pa vedno tako, da ti oseba gleda pod prste kaj boš naročil in (ne vse ampak sigurno tiste, ki jih jaz poznam) potem komentirajo in dobesedno težijo o t.i. zdravi prehrani toliko časa, dokler se mi vsa večerja ne zatakne in izgubim tek.

O.K, to je praktičen problem. Vendar sem se pa nekaj časa nazaj spraševal, kako bi zgledalo, če bi imel za punco striktno vegetarjanko (ne vem kako se že temu reče ... vegan al kaj jaz vem kako ... v glavnem tisti, ki jejo LE rastline.

In prišel sem do zaključka, da mene osebno to ne moti, bi pa me motilo, če bi mi taka oseba vsiljevala njen prehrambeni sistem. Do še hujšega spoznanja sem pa prišel potem, ko sem se vprašal kako bi bilo, če bi imela otroke. Mama bi takega otroka učila njenega načina zdrave prehrane. In ravno otrokom, katerim je B12 najpomembnejši, ga potem ne bodo oz. ga ne bi dobil. To se mi zdi velikanski problem.

Prijateljica iz srednje šole (sicer lušna pravnica) je v duhu svoje mame postala v obdobju srednje šole vegetarjanka do te mere, da so ji začeli že lasje izpadat.

Je to tisto, kar vegetarjanci pravijo zdravo?

Sploh pa se za vegetarjanstvom na žalost ne skriva "zdravo jest" ampak neka fiktivna pomoč živalim, ki jih vsak dan zakoljemo. Sami se pa ne zavedajo dejstva, da dnevno pobijejo prbl 10 milijard živih organizmov in da se njihovo telo v treh mesecih kompletno regenerira (v treh mesecih VSE človeške celice pomrejo in zamenjajo jih nove).

No, toliko :)

Ja kaj se tiče izpadanja las in tega. Po mojem mnenju ni imela velik izbor vegiterjanske hrane. Ker če se popolnoma odrečeš živlaskim pridelkom tud mleku in jajcem potem lahko nastanejo takšni problemi. Lahko je imela kakšno bolezen ...

Jaz v glavnem ne jem mesa. Sir in druge stvari si pa še privoščim. IN zaenkrat se počutim ok.

Samo pri našem kosilu doma je pa ravno nasprotno. Mene skoraj vsakič sprašujejo ( ne cela familija ampak samo določene osebe ) zakaj ne jem mesa. In da če ne bom jedel mesa, da ne bom mogel doma delat in ne vem kaj.

Pa jim rečem, da bom potem imel zelenjvane mišice in da sm se pač odločil za takšen način življenja xDDx

Je pa res, da moreš bit naprej vegiterjanec v glavi. Moreš se sam za to odločit. Pri meni je blo tko, da sm jedel meso enkrat ali dvakrat na teden. Ker tudi sam zase nisem bil prepričan kako bo vse šlo. IN ker sm videl da je vse ok sm se mu odpovedal po približno enem mesecu. IN me ne pestijo nobene težave.

Tko da ne it kr nekam na hitrco. Je lahko tudi prevelik šok za telo.

b12

Na zgornji povezavi je opisan da vitamin b12 vsebuje zelenjava. Če je to res ali ne ne vem. Pač sm malo pogledal na netu.

Toliko z moje strani. Vsak ima svobodno izbiro.

x:)x

In ravno otrokom, katerim je B12 najpomembnejši, ga potem ne bodo oz. ga ne bi dobil. To se mi zdi velikanski problem.

nekje sem prebral rezultate študije iz nemčije, kjer so bili vegetarijanski otroci v precej slabšem psihofizičnem stanju kot otroci z normalno prehrano. In ravno pomanjkanje vitamina B12, katerega otroci v rasti potrebujejo več kot odrasli, je bil del vzroka njihovega povprečnega zaostanka. Človeški organizem je tokom evolucije iz oreščkojeda postal vsejed in ima temu prilagojeno fiziologijo. Problem današnje prehrane je v neuravnovešenosti in pretiravanju. Debelost ni posledica mesojedstva, temveč pretiravanja. Agresivnost ni posledica mesojedstva, temveč vzgoje in družbene klime. Kdo je nestrpen do prehranjevanja drugih? Do sedaj sem imel negativne izkušnje zgolj z vegetarijanci. Vedno morajo težiti, kaj naj dam v usta. Sam nisem še nikoli nobenemu vegetarijancu težil. Naj pač papica, kar hoče. Njegova stvar, če morebiti pretirava in bo imel težave. Hranjenje je najprej zadovoljevanje fiziološke potrebe in zatem seveda užitek. Nikakor pa hrana ne sme biti sredstvo za izliv osebnostnih frustracij.

BODI POZOREN IN PREPOZNAJ. kO PREPOZNAŠ, OČISTI SVOJE OKNO IN DOVOLI BOŽJI VOLJI, DA SIJE SKOZI TVOJO VOLJO.

Guest sstane

Stvar je mnogo bolj preprosta, gre za količino elektrolitov v eni in drugi hrani. V mesni jih je mnogo več, kot v vegetarijanski glede na enake kalorije in kdor tega ne ve, ima lahko s prehodom na vegetarijansko hrano probleme. Drugače pa vegetarijanska hrana, če je pravilno pripravljena in raznolika, ni problematična kar sama po sebi.

Problematična je vsaka, če o soli nič ne veš x;)x

Guest mačona
<{POST_SNAPBACK}>Stvar je mnogo bolj preprosta, gre za količino elektrolitov v eni in drugi hrani. V mesni jih je mnogo več, kot v vegetarijanski glede na enake kalorije in kdor tega ne ve, ima lahko s prehodom na vegetarijansko hrano probleme. Drugače pa vegetarijanska hrana, če je pravilno pripravljena in raznolika, ni problematična kar sama po sebi.

Problematična je vsaka, če o soli nič ne veš x;)x

Jaz sem preveč drastično prešla na vegetarijanstvo - zdaj se prehranjujem pretežno vegansko, ker mi tako paše - in fasala plučnico, ampak dve zdaj že dve leti - da potrkam - nisem bila niti prehlajena, angina je izginila, da o boljši prebavi, lepši koži, duhovnemu napredku ne govorim. x:)x :palec:

Hja, vse bolj ugotavljam iz izkušenj drugih in tudi svojih, da so bolj kot zmerna in zdravo pripravljena mesna prehrana škodljivi škrobi in žita ter sladkor - njihovo redno uživanje povzroča marsikatere težave.

Vegetarijanstvo je bolj ena filozofija kot zdrava prehrana. Lakto-ovo vegetarijanstvo pa je kar dobra izbira (vsebuje jajca, mleko). Če prevladuje kuhana hrana, je pa brezveze.

Telesu je treba dati tisto, kar rabi in to v najboljši, čimbolj naravni obliki. Seveda moramo biti sposobni to hrano prebaviti.

Ne vem, zakaj bi si kvarili zdravje zaradi filozofije? Mislim, da smo se oddaljili od narave in naravnih zakonov in da smo preveč obsedeni s čistočo. Zdravje nam diktira predvsem biokemično dogajanje v telesu, ki je odvisno od hrane in gibanja.

Telesa oz. prebavila imamo ista kot pred 100.000 leti, hrana je pa čisto drugačna, pa še premalo se gibljemo. Kaj bi potem pričakovali drugega kot bolezen? Še zdaleč tudi nismo izključno rastlinojedci sploh pa sadjejedci, pravzaprav nam večje količine sadja sigurno bolj škodijo kot koristijo.

Če se veliko gibljemo, kar je naravna nuja, se najbolj vidi, kako prehrana deluje na nas.

Treba je čimveč delat, preizkušat na sebi, pa tudi brati o tem. Povsod je preveč literature, tako da je človek res zmeden.

Priporočam tudi knjige Srečka Berganta - Polnokrvnost (sploh četrti del) in Z morjem v sebi. On ima zelo veliko izkušenj s prehrano, je tekač in (ultra) maratonec, njegovi članki so objavljeni tudi vsake toliko v nedeljskem.

Back to nature!

hm... moje vegeterjanstvo je v krizi.... zanč enkrat sem ponesreči pojedel en mesni tortelin, pred par dnevi v kitajski restavraciji dobim ;) juho - gobovo in bambusni vršički, hehe ;) pa piščanec not... hjao ;) par žlic tega preden sem zgruntal ane... hmhm :) morem nekje mal potožit, pol pa še mal ;) oblizovanja ene ne-vegeterjanke po ne-vegeterjanskem obroku... :D kaj čmo mesni užitki ;) hm hm x:Ix mora imeti vegeterjanec prav srečo da v takem mesnem okolju ne pade v kako "past", hja in počasi se sprašujem če je smiselno se toliko izogibati mesu, mrbit bi bilo zanimivo pogruntat koliko kalorij porabim za to da se mu izognem ob vsaki priliki, ko babici težim naj uporablja olje ne mast, pa take zadeve hm hm w:Iw
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

hehehe ninc ti si tud pojava x:Dx zdej bos pa ze racunal kolk kalorij ti pobere, ko babici tezis glede kuhe, ne se sekirat, jih dobis nazaj pri ne-vegetarjanskih spodletajlih x;)x

ßoDi ło K@r §i... DrUgih J€ ił@k z€ Pr€v€c !!!

life is a strange thing... just when you think you learned how to use it... it's gone...

hja sploh nisem vegeterjanec ne tega rečt... zdržal sem skor tri leta, pol mi pa po nesreči en tortelin gre dol po grlu, zdej pa še dve žlici piščančje juhe... tko da tehnično gledano sem vegi že par dni :D ;) praktično pa že velik dlje....
:D Rad bi se z vami družil tudi v živo, povejte mi če se kdaj mudite v moji okolici LJ, Moste.

Vegiterjanci vs mesojedci kdo bo zmagal x?x

Kot si nekaj omenil z negativnimi izkušnjami, ki si jih imel ob stiku z vegiterjanci kabalist. Jaz teh iskušenj sploh nimam. Imam samo pozitivne.

Ljudje večkrat težijo vegiterjancem. Pa naj kdo reče da to ni res. Sej ne zdej tukaj jaz neki... ampak tako je. Že če gledaš iz tega stališča, da bi moral en vegiterjanec težit 20 ljudjem, je lažje če 20 ljudi teži vegiterjancu.

Številko 20 sm si izmislil. Tko za primerjavo.

Peace on earth, no killing x:)x

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...