Skoči na vsebino

Vegetarijanci

Recommended Posts

tebe je mislu x:px x:o)x

--------

Free, res mi zveni dvoumno napisano, zato pa sem sprasevala, kdo je to mi ? x;)x ... predno kaj napisem, raje preverim, ce mislim s to osebo isto stvar xDDx

Mojca

Deli na socialnih omrežjih

tega je tolk, da v parih mesecih ne preberes...

Sej glih zarad tega pa sprašujem. Za začetek bi blo fajn nasplošno kej o zdravi prehrani, oziroma o prehrani nasploh..... Kakšen predlog - dobra knjiga?

"Če ni vetra, VESLAJ!" latinski

"Navada je navada. Ni je moč kar vreči čez okno. Valiti jo moramo po stopnicah, korak za korakom." M.Twain

"Kako pojesti slona? GRIŽLJAJ ZA GRIŽLJAJEM!!!" Colin Rose

Kaj je izvir stresa in strahu? Se zavedamo sposobnosti svojih lastnih možganov?

- Bodi to kar si; manj se boš oziral na mnenja drugih, bolje bo zate osebno.

Vse kar napišem je zgolj moje subjektivno mnenje in kot takega ga tudi vzemite. Prav tako ne ogrožam vašega obstoja, pač pa vam le podam pogled iz mojega zornega kota. Hvala za razumevanje..

Meni osebno pa ni znano, da vegetarijanci pojemo največ "junk-fooda". Ali se pa gibljem v tistih redkih krogih, kjer pazimo. Seveda, grem na sladoled, pojem kos cokolade, ampak zelo, zelo redko. V McDonalds ne hodim, ne jem horsov, ne jem cipsa, smokijev in podobnega sranja. Kar se pa moje kože tiče, je pa razen, ko sem malo pred menstruacijo, prav čista xnckrivx In kar se mojih vegetarijanskih znancev tiče, nisem izjema.

Ljudje se sploh ne zavedajo, koliko je "čokoladic", ki so dobre imajo pa še lastnosti polnovrednega obroka. Res je, so malce dražje, ampak glede na to, kolikorat jaz jem čokolado, si jih privoščim. Pa ni nobenega "sranja" notri.

Vsekakor je "zdrava prehrana" postala v modi. Zato so določene stvari prav drage.

Verjamem,da se držiš zdrave hrane,vendar ga res tudi mnogi vegeterjanci lomijo z junk hrano.

Čokolada in pa vsakeršna hrana z vsebnostjo sladkorjev,kateri nam,razen občutka ugodja,ne koristi prav nič,so junk hrana! x;)x Da ne govorimo o rastlinskih maščobah v čokoladi,katere dejansko povzročijo akne na koži ,pa razne smetane........,vse je strup,le sadni sladkor je zaželjen.

Pa kaj?

Ce si jo enkrat na mesec, oz. na dva meseca privoscim, me ne bo konec. Mislim, da je zelo pod povprecjem.

Sicer pa so bile baje raziskave, da sploh ne povzroča aken. :sori:

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

Moj bumbar ima zadnje čase full probleme s kožo... pa ne morem izvabit iz njega od česa. Je vegetarijanec, tut ribic več ne je...jih je pa probal vmes mal, a je možno da je od mleka in sira in mlečnih izdelkov? Ker se mi zdi da samo od mlečnih izdelkov živi, res, skor že mal preveč jih na dan zaužije. Pa Nutella, kakav, sirova omaka, kosmiči v mleku, skuta, sirovi tortelini itd :inocent:

5rca http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gif

A charioteer fights alone; it moves from one place to the next, water to land and back again - conscious and unconscious, Earthly and spiritual. The Chariot indicates loyalty and faith and motivation; a conviction that will lead to victory no matter the odds!

Guest mačona
Moj bumbar ima zadnje čase full probleme s kožo... pa ne morem izvabit iz njega od česa. Je vegetarijanec, tut ribic več ne je...jih je pa probal vmes mal, a je možno da je od mleka in sira in mlečnih izdelkov? Ker se mi zdi da samo od mlečnih izdelkov živi, res, skor že mal preveč jih na dan zaužije. Pa Nutella, kakav, sirova omaka, kosmiči v mleku, skuta, sirovi tortelini itd :inocent:

preveč mleka ni dobro.

razlogi za aknavost in nečisto, problematično kožo:

1. dednost - proti temu ne moreš nič

2. hormonske spremembe- lahko vpliva z zdravili, ampak je zdravljenje dolgotrajno.

3. stres

kaj narediti:

4. čimveč se gibat na zraku - kisik ubija bakterije "v" koži

5. nobenega praskanja, stiskanja

6. naj si vsaj zvečer umije s kakim čistilnim gelom, pred tem obvezno umiti roke!

jaz zagovarjam teorijo, da čokolada ne povzroča mozoljev.

ni recemo da zradi prehrane, oziroma se lahko telo pricne cistiti 'strarih grehov'.. kar lahko tudi traja nekaj casa...

digesticivna levkocitoza... pomeni da se ustvarja prevec belih krvnih telesc (kolikr vem).. nastane v vecini takrat kadar uzivamo predvsem kuhano hrano.

clovek naj bi bil v osnovi presnojedec... ze pred tisoci leti so bili predniki pac presnojedci.. ki so ziveli v subtropskem ali troskem podnebju kjer je bilo sadzev v izobilu.. .se dandanes se clovekov metabolizem Ni spremenil. meso je kasnje uzival zelo redko in tudi to je bilo velikorkat surovo.

VSA prehrana ki je huhana clovek zaznava kot tujek in pricne pospeseno porizvjaati bela obrambna krvna telesca in temu nastanek digesticivne levkocitoze!

Kadar pricenmo z uzivanjem bolj zdrave prehrane in predvsem surove prehrane se lahko pricne proces ciscenja organizma in tedaj ni receno, da se bomo ravno dobro pocutili... veckrat je ravno obratno.. saj proces preciscevanja organizma ne traja cez noc.. .se posebej ce smo vnasali v telo kuhano prehrano in meso dolgo casa. torej so lahko reakcije razlicne.

Velikokrat pa se tudi zgodi, da ljudje ki pricenjo s postom (odvisno od precisecenosti) kmalu zaznajo veliko energije.

druga zadeva: veliko ljudi je alergicnih na razne sestaveine ... 25% alergij je takih, ki so vidne, in 75% takih, ki niso vidne.

dansanje meso je vsekakor eno izmed najvecjih povrzociteljev alergij.

stres in meso ter antioksidanti - zakaj pomembno!!! :

1. v crevesju se nahaja vecina obrambnih telesc nasega telesa (vec kot 70% ali celo vec)

2. stres povzroca ponavadi blokiranje ali pospeseno odvajanje delovanja crevesja (slednje vodi v dehidriranost, primanjkljaj elektrolitov, mineralov, ipd...)

3. meso se razkraja in povzroca veliko prostih radikalov (dokazano)

4. antioksidanti unicujejo proste radikale

5. ce smo v stresu, potrebujemo dodane antioksidante in cim manj zivomorne prehrane

6. meso se povecini kuha in je temu primerno (glede na digesticivno levkocitozo) in povecanje prostih radikalov ter povzrocanja zakisanosti telesa NEPRIMERNO

7. ce telesu ne dodajamo zadovoljivo mero esencialnih beljakovin in mascob, je morda bolje meso uzivati in si s tem dodati vsaj malo tistega kar telo potrebuje; zal pa na skodo opisanega v zgornjih tockah (dandanes se da z dodatki prehrani nadomestiti)

8. tocko prepuscam vam x:o)x ..... aja, 8 dan je bok ustvaril rok!! x:o)x

ok, 9. stres je med najhujsimi sovrazniki telesa in duha; ob stresu se proizvajanje prostih radikalov lahko poveca za 10000x in mnogo vec...

(ze od ust do prebavnega trakta imamo za vsaj 1 kilogram bakterij). Na sami dlani jih je recimo 5 milijard...

10. veliko vegetarijancev lahko postane zaradi prenehanja vnosa 'bolj grobih' vibracij v telo bolj subtilnih, kakor tudi obcutljivih (NI pravilo)... in predvsem dovzetnih za okolico in njene vplive, kar je lahko v nekaterih okoliscinah dobro in nekaterih slabo...

11. to, kakor tudi neznanje kako nadomestiti potrebno, lahko vodi v kompenziranje s 'junk food' hrano... saj ce se duhovna plat z spremembo prehranjevanja ne spremeni, morda nismo dosegli bistvenega napredka (mislim pa, da je funk food hrana predvsem tam, kjer je neznanje in ne zaradi samega opredeljenega nacina prehranjevanja); kakor tudi socialnih razmer in okolice

12. vecina tezav izhaja iz psihe, kar ponovno potrdi stresno stanje...

13. cetudi se ne strinjate v vecih tockah... je dejstvo, da antioksidante, dodatne minerale, vitamine, ipd... danasnji clovek z sodobnim nacinom zivljenja potrebuje vedno bolj in vec, kakor jih je nekoc. celo 20x vecje doze in vec (primer vitamin C)

14. dokazano je da meso povzroca zakisanost telesa oz. prevaga pH stanjE proti kislemu (pod 7); po tej logiki meso ni prehrana, ki bi ugodno vplivala na cloveka kar se tice antioksidantkosti, Ph ravnovesja, crevesne flore, elektrolitov, alergij, antibiotikov ki mu jih dodajajo, neprimerne krme zivini, ipd... seveda pa lahko ugodno vpliva (ceprav morda zanemarljivo) na prehransko vrednost vnosa v telo posameznika.

15. Zakisanje telesa povzroca predvsem ce v telsu ni dovolj antioksidantov, prostih elektronov, ki bi proste radikale stabilizirali. Cetudi bi meso uzivali in ob tem imeli zadovoljivo vrednost antioksidantske zascite, ter tudi redno ociscevali nas organizem toksicnosti, morda ne bi bilo toliko skodljivo v navedenih tockah.

15. Vse drugo kar meso prinasa in ni nasteto je morda zadeva filozofije.... dodam pa 1 zelo zanimiv primer:

Po moji logiki se zakljucujem:

16. Japonec Masaru Emoto je dokazoval, da misel vpliva na kristale vode; torej na materijo... na substanco. Torej ljubezen - lepi kristali, hitler, jeza, srd, bes, strah ipd... vizuelno grdi krstali...

Ce zival v klavnici ubijejo, kar menda zival popreje cuti in v telo sprosca adrenalin oz. ze sam klavec sproza umske informacije o klanju zivali.. se torej v tkiva zivali prenasajo 'negativne' vibracije in s tem v kri, limfni sistem zivali ter celice.... in naposled v celotni organizem zivali, ki ga itak sestavlja veliko tekocin ter celic ipd...

Kaj lahko sklepamo: Ce misel (kotje povedal Emoto) sprozi degenareativni proces kristalizacije tekocine, pomeni, da ubijanje zivali sprozi isto!

Ali je potemtakem uzivanje zivali in energija ki jo s tem vnasmo v telo primerna!?

Ali je voda (kot je dokazoval Emoto) v katero smo posiljali negativne misli in je ustvarila 'grde' kristale primerna za cloveka?

Ali bi taksno vodo pili? Torej zakaj uzivate meso!

Kakor, ali je tovarnisko pridelana hrana potemtekem zdrava?

Ali me lahko kdo razsvetli v drugacno mnenje?

Eno razmisljanje: da clovek SAM vnese v prehrano in vodo, ki je imela ali zemeljski vpliv (skodljive rudnine, geodestka sevanja, recimo listi z drevesa oreha, ki so strupeni, ipd... ) nevtralizira te vplive ali s pomocjo pozitivnih vibracij, bioenergijo, mislenimi formami ljubezni ipd... molitvijo, posvecenostjo (kot to pocnejorazne vere, krisne, svete reke, ipd...)

Toda vprasanje koliksna mera je zadovoljiva ter koliko ljudi to v resnici pocne, ter seveda zavestjo posameznika...!

Potematek dobim spet dodaen sklep: da je kuhanje, umetnost priprave hrane, resnicno ODGOVORNO pocetje, kakor sam proces ki nastane v prehodu hrane iz recimo drevesa ali zemlje do nasega kroznika (transport, skladiscenje, ipd...).

http://www.thank-water.net/image/emoto/emoto05.jpg - Photo 5: Tap Water in Shinagawa, Tokyo

http://www.thank-water.net/image/emoto/emoto06.jpg - Tap Water in Shinagawa, Tokyo, After Received CHI Energy from 500 Hado Instructors

vir slik, kjer so tudi druge: http://www.thank-water.net/english/

16. Ameriski strokovnjaki so pred 70 leti povedali, da tedanja prehrana minearalno ipd... NE ustreza vec sodobnemu cloveku, ker je enostavno osiromasenA.

17. Po mnenju strokovnjakov mnaj bi odrasla oseba potrebovala vsaj 1 kg beljakovin dnevno (take kolicine ne uziva nihce, razen morda builderji, ki se odatno sopajo s proteini ipd...).

Mar torej vse nasteto ne dokazuje, da je KAKRSNOKOLI prehranjevanje bistveno z vec plati in ne samo te, ali smo vegetarjanci, mesojedci, vegani, presnjojedci itd... in da je potemtakem KREGANJE in utemeljevanje povsem ODVEC!!

Kajti psiha, odnos, lastno ravnotezje, duhovno in dusevno zadovoljstvo ter razvoj, in vse drugo... zavzema tako velik prostor nasega bivanja, da je prehranjevanje konec koncev morda zanemarljiv delcek, ki pa LAHKO vpliva tudi tako, da ce je nase telo bolj v ravnovesju, se potemtakem tudi psihicno lazje lotevamo vsakodnevnih psihicnih stresov, odnosov, zivljenja nasploh.... in torej lahko samo recem... vsak izbira sam in ve sam kaj je zanj najbolje! ce ne ve, naj se zanima in proba! In ce so kristali vodilo, dokaz... je torej nase vodilo ljubezen! ljubezen do tistega kar pouzijemo, do sebe, drugih, ipd... in potemtakem je prepricavanje povsem nesmiselno!

:vio: xrolleyesx

----------

Bla bla bla... Sami predsodki, sploh glede mesa, mnogo napisanega a malo iz lastnih izkušenj... Zakaj bumbar ne je rib (pa ne iz konzerv) ampak raje uživa polno močno predelanih mlečnih in močnatih izdelkov, to me zelo zanima. To kar on je (papca) trenutno, je daleč najslabša varianta, total podn od podna. Ima še kakšne druge probleme razen s kožo?

Free, pravilno, kolikor je meso bolj obdelano, toliko bolj je škodljivo, povečuje se možnost za raka. To pa ne pomeni, da meso na splošno povzroča raka ali da je na splošno škodljivo. Se mi pa zdi, da kar naprej rineš naprej eno in in isto teorijo. Čeprav je veliko resnice vmes, pa moraš vedeti, da na tem svetu ne more biti vse popolno. Raje jem meso kot pa beljakovinske tabletke. Zdi se mi tudi, da si mnogo teorije, ki trdi drugače, izpustil oz. spregledal. Teorija trdi eno ampak praksa pokaže drugače. Zato je treba poleg teorije imeti tudi praktične izkušnje. Današnje prehranjevalne navade so pa itak porazne. Aha, še to - tudi Flanagan, izumitelj FHES-a si je zelo pomagal z uživanjem sicer surovega mesa, po dolgoletnem veganstvu. Kar preberi si njegov članek.

Vse bolj odkrivam, da se za vsemi tako opevanimi prehranskimi filozofijami in vsemi mogočimi raziskavami skriva nekoliko drugačna resnica. Mislim, da je vegetarijanstvo postalo popularno v sodobnem času, ko je vsega na pretek v tej naši civilizaciji. Ker smo se tako namnožili po mestih, so začeli z masovno vzrejo živali. To se ne bi smelo zgoditi, tako se ne bi smeli odtujiti naravi. Civilizacija ni napredek za Zemljo ampak potuha za razvajenega človeka.

Sama stojim za tem da mora bit prehrana pestra, saj večkrat ponovim da je njegova enolična pa še zmeraj se drži sira in mleka in skor sam od tega živi. Jst nisem vegetarijanka in večina mojih obrokov je sestavljenih iz nemesnih jedi, razen ob vikendih in drugih priložnostih ko se zunaj in si ne morem zmišljevat kaj dosti, pa še takrat bolj kot dodatek.

Nemesni izdelki so lahko pripravljeni na 101 način, zelenjava v juhi, z rižoto, v zelenjavnih zrezkih, krompir, različne omake, gobove, timijanove, testenine špinačne in paradižnikove, narastki, palačinke, sojini izdelki, sadje... ga ni da ni! Samo mal domišljije je treba uporabit pa je. In toplo hrano jest kar je full pomembno, ne pa sprčkano v desetih minutah, nepravilno skuhano in na pol surovo. Včasih ni imel toliko problemov, zadnje čase pa full, kožo ima dokaj nečisto, nekaj je baje dedno no ampak dela se mu tudi veliko mozoljev čeprav pravi da od čokolade ni, ker je ne je ravno dosti.

Poleti recimo je jedel veliko presne zelenjave, so ble solate in sveža zelenjava, se mi zdi da je blo vredu, zdaj pozimi pa je kriza, ker ga poslušam non stop samo testenine in sir pa sir in mleko pa mleko in kosmiči in spet sir in testenine in mleko in vmes kej sadja in spet mleko in mleko in mleko in sir in skuta in testenine xrolleyesx se mi ne zdi zdravo.

Ja, me pa zmoti včasih...predsodki do mesa, ampak to sva kar že porihtala ker jst nimam slabe vesti da ga jem, ga uživam tudi v mejah normale in ga rabim kot dodatek hrani. Preveč mi ga niti ne paše jest ampak mi pa manjka, če ga nič ne jem. In enkrat mi je nekdo rekel da moraš svoje telo poslušat, če ima telo željo po nečem, zakaj bi se odrekal, ne pretiravaj ampak mu daj to v normalnih količinah :palec:

5rca http://www.lunin.net/forum/style_emoticons/default/flower.gif

A charioteer fights alone; it moves from one place to the next, water to land and back again - conscious and unconscious, Earthly and spiritual. The Chariot indicates loyalty and faith and motivation; a conviction that will lead to victory no matter the odds!

Ah potem pa pusti, da sam pride do boljših sklepov, čeprav šele čez čas. Ga bo tako še najbolj izučilo, imaš ga pa vso pravico vzpodbujati, če te kaj moti.

Telo vedno pove, ko mu česa primanjkuje, nadomestki žal ne zaležejo, še vedno nekaj manjka... V vegetarijanstvu je na splošno tudi preveč OH.

dobro in zanimivo razmisljas in ti dam deloma tudi prav; sploh v zadnjem delu.

nikjer pa nisem trdil, da meso povzroca raka! povzroca ga lahko vec stvari... oz. o tem je vec teorij.

ena izmed njih je prav zakisanost organizma; saj rakave celice za razmnozevanje potebujejo oksidirano okolje, trosijo pa kisik.

ce v telesu ustvarjamo bazicno, antioksidantsko okolje, pa se le ta ne more razviti, ker pac za to nima pogojev!

druge teorije pa so recimo preenergetiziranje dolocenega centra ipd... mislim pa, da vedno posledica psihe ali vpliva energij... seveda je drugo najprej in kot posledica oksidirano okolje in nato rak! torej se teorije dopolnjujejo! nestabilno psihicno stanje, stres, ki povzroca obilico prostih radikalov, le ti zakisajo organizem in rakave celice dobijo pogoj za nastanek in razmnozevanje.

aja, pravis da je praksa drugacna! kakor pri komu ane! x:)x

mogoce tvoja praksa, kaj pa praksa drugih!!?

kaj poreces torej na primer, ki sem ga izpostavil o vodi in kristalih, ter negativnih vibracijah torej na meso?

in tvoje slednje razmisljanje, ki mi je blizje, ki govori o odmiku od narave... kljub temu ne pomaga prav 0, ce prav takega razmisljanja ne sprovedemo v prakso, kot pravis.

torej klavnice so, teoreticno uzivamo torej zivomorno in sestavinsko iztroseno prehrano, obenem pa se v tej smeri ne zgodi 0.

bolezni v povezavi z zivalmi je vedno vec (pticja gripa, nore krave, ipd...); kar spet prica o odmiku od narave... in nas tudi opozarja...

torej razen redkih posameznikov (drnovsek) se za bolj zdrav nacin prehranjevanja ne zavzema nihce kot le sami pridelovalci hrane in predvsem vegetarijanci!

vecini drugih pa je prav malo mar in se naprej govorijo kot da so neke zadeve samoumevne! ... ce razmisljam sedaj zelo kriticno.

in potem uleti nekdo, ki vse to vidi, ga boli, mu ni vseeno, storiti pa ne zna, pomagati, ali ne more 0. Pride to take teme kot je ta (po moznosti vidi se oni video o mucenju in klanju zivali)... in mu samo se pokrovko dvigne! in valjda da potem uleti jeza, nesprejemanje, krivda na mesojedce ipd... in tako se zacne. Kot je recimo nevm kdo ze uletel in rekel, da so mesojedci mrhovinarji. Logicna posledica. Njega ni kriviti; pa tudi mesojedcev na nek nacin ne, ker so bili tako vzgojeni in imajo pac prepricanja, da brez mesa ne morejo (nekateri). Nekaterim pa pac pase in ga uzivajo zato. Ali pa se bojijo spremeniti navade, imao vzorce dane morejo, ne znajo ipd... sigurno pa lahko vsaj pri sebi pogleda, kje ignorira, kje se spreneveda...

Mislim, da bi se vec morali pogovarajti o mesojedcih kot problemu, in ne ravno obratno kot je v navadi! Zal pa vidim, da to le malo kdo uvidi!

Kot sem ze povedal, je menda dosti vec ljudi na zemlji vegetarijancev kakor mesojedcev.

In preprican sem, da se casi spreminjajo in bo ze zaradi same energije ki jo tvorijo klavnice ipd... MORALO priti do spremembe nacina razmisljanja in sprenevedanja da je kao vse vredu.

Vegetarijanstvo torej ni vedno le ne uzivanje mesa, temvec tudi pobuda k spremembi okolice. In prav tisti posamezniki (ki nas je vedno vec hvalabogu) smo potem najveckrat tarca posmeha, kritik, jeze in nesprejemanja zaradi drugacnosti.. ipd. Zal pa je to le eden od redkih nacinov, ki opozarjajo na to, da se bodo neke mislene forme in situacije v druzbi morale spremeniti, in bi se morale ze zdavnaj. vegetarijanci - sodobni punkerji! x;)x

Zakaj so bili tako veliki umi kot je ajnstajn, tesla, ghandi ipd...vegetarijacni? osebe, ki so skozi sebe spuscale ogromno energije (pa saj so jo tudi mesojedci), toda kljub temu... torej potemtakem NI toliko problem v samem nacinu prehranjevanja kar POUDARJAM se enkrat (ker zgleda da nisi do konca bral prejsnjega posta, ali pa NE dojel), da je problem v psihi, mentaliteti, druzbenih vzorcih, normah, prepricanjih ipd.... in le TO vodi v razmisljanje, da je meso nujno potrebno, kar pa mislim da ni povsem res oziroma ne vedno res in sigurno na tak nacin ne.

In kokor sem povedal, cetudi nekomu pac telo klice po mesu je morda prav da ga uziva, morda nima znanja (spet bolj kljucni problem) kako nadomestiti, morda pac psiha se ni pripravljena na spremembe, ipd... zatorej je logicno. Vse vec je ljudi, ki ga uzivajo vedno manj. V casih sosicalzma je bilo meso tretirano kot najboljsa hrana. Vse gostilne so ponujale predvsem meso in meso je bi na meniju glavna tarca. Logicna posledica pomanjkanja oz. slabih pretelkih socialnih razmer, kakor in predvsem zaradi pomanjkanja beljakovin in esencialni mascob, ki pa so posledica NEZNANJA!

Kmet ali pa tudi malomescan pred 100 leti pojma ni imel o prehrani! V razmahu nove industrijske dobe se je pricelo pojavljati najvec prehranskih lukenj, saj se je vedno vec ljudi iz kmetije selilo v mesta in pridelovanje prehrane je postajalo cedalje bolj avtomatizirano, (gnojila, pesticidi, antibiotiki, ipd...) kar je privedlo do izcrpavanja zemlje in s tem same rastline ipd...

Pred tem clovek ni uzival veliko mesa, ker ga tudi ni potreboval, saj je v rastlinah in drugih zivilih dobil dosti vec potrebnih sestavin iz katerih je tvoril beljakovine.

Tudi mineralov je bilo pred industrijsko dobo v hrani dosti vec, le ti, pa so kljucni za samo absorbcijo beljakovin.

Razvoj industrije ni sel v smeri bolj zdravega nacina prehranjevanja in vsklajeno z naravo; temvec proti naravi. Zemljo so priceli umetno gnojiti, skropiti, mesu dodajati antibiotike in umetna hraniva, in prav ta hraniva, ki so bila popreje industrijsko pripravljena z vsemi pesticidi in skropivi.

Antibiotiki so bili cela revolucija in trend je sel v tej smeri naprej. Virusne okuzbe so postale navidezno resljive cez noc in zelo lagodno se je pricela masovna uporaba umetnih sredstev, antibiotikov, kakor se razvil farmacijski lobij. Le ta pa je ustvaril najvec skode! Virusi so postali odporni, crevesne bolezni (zaradi pozitivnega ORP - torej antibiotiki so najbolj zivomorna sestavina, saj imajo ORP zelo + , kar pomeni strup za crevesno floro), in ce so nastajael crevesen bolezni, je bilo tu kaj kmalu tudi vse drugo narobe, kajti dobro crevesje in crevesna flora sta POGOJ za dober imunski sistem!

In tako se to nadaljuje se danes. Na sreco se ljudje vedno bolj odpirajo v alternativo, ki velikorat za seboj potegne tudi prehranjevalne spremembe, kar velikokrat pomeni prskov v presnojedstvo, vegetarijanstvo, veganstvo ali postopno zmanjsevanje zivil ki povzrocajo toksiminozo oz. povecano zakisujejo nas organizem, med katere spada tudi meso in zivalski produkti.

Torej tukaj vegetarijacni na nek nacin SPET opozarjajo na samo kvaliteto hrane; kajti velikokrat prav vegetarijanstvo vodi v to, da se oseba zacne dodatno ukvarjati s prehrano, uzivanjem hrane in njenimi sestavimi ter nacinom pridelave! Kaj to pomeni: pomeni dodatno OSVESCANJE posameznikov, ki se zal srecujejo z spoznanji, ki jih uvidijo.. nemocjo spremeniti stanje kakrsno je, pridelave zivomorne hrane, neprimerno ravnanje z zemljo in njenimi surovinami, odmik! Priemer: nekdo, ki ni nikoli dosti razmisljal o prehrani gre pac v merkator in kupi, nekaj mesa, 1 kg belega kruha, mleko, kake milka cokolade ipd... Ne razmislja iz cesa so sestavine narejene, iz kje so prisle, kdo jih je ustvaril, kaj je za to bilo potrebno ipd... OVCE! zal, ne najdem drugega izraza, ker OVCE smo vsi... dokler bomo vodeni iz motivov ega, denarja in dokler bomo dopustili da nas ego tistih, ki ... ipd... in to so rezultati danajsnje druzbe, njenega razmisljanja, izobrazevanja, odnosov v njej, socialnega statusa, izobrazenosti ipd...

Glej, dejstve je vedno vec, dovolj jih je, MI pa si se vedno zatiskamo oci. moje mnenje pac. - MATRICA!

Sigurno najveckrat agresivni nacini niso primerni, to je globji problem, ki se tice ozavescanja posameznika in s tem celotne druzbe, ki se zatorej dogaja pocasi.

Kljub temu pa so posamezniki, ki si upajo biti drugacni vedno tarca... zato je vecinoma nesmiselno grajati nacin prehranjevanja, temvec ozavescati v smeri, ki pomeni cloveku in clovestvu boljso in bolj zdravo pot, ki ga bo priblizala naravi in s tem harmoniji. Tudi ghandi je bil... za casa zivljenja velikorat takim ljudem ne gre hvala. Sele kasnjeje ko jih ni vec, se jim vsi klanjajo, kako pametni so bili. Iz tod izvira malikovanje.

ko si ravno omenil FHES... laboratorijsko poustvarjanje tistega kar nam je bilo odvzeto! prilagajenje na sedanje razmere, ker je odmik od narave tako velik, da poti nazaj vec NI mozna povsem. Dejstva pa so da DELA in pomaga! vsaj vecini.

Teh poustvarjanj, tistega kar nam je bilo odvzeto je vedno vec in se dosti vec jih bo, ker je prav tako. In tu se tudi kaze, da resitve obstajajo in bodo obstajale.

Sama narava pa se bo morda obnovila sama, saj ima moc da to stori, kljub temu, da to pac nam kot cloveku ni prijazno (orkani, vulkani, potresi, poplave, ipd...).

V nasem bivanju tukaj na zemlji pa se moramo in se ucimo tudi kako ziveti z zemljo v hrarmoniji, skladno z zemljinim mentalom in ne samo cloveskih, ki ga vodi ego, pohlep.

----------

Bla bla bla... Sami predsodki, sploh glede mesa, mnogo napisanega a malo iz lastnih izkušenj... Zakaj bumbar ne je rib (pa ne iz konzerv) ampak raje uživa polno močno predelanih mlečnih in močnatih izdelkov, to me zelo zanima. To kar on je (papca) trenutno, je daleč najslabša varianta, total podn od podna. Ima še kakšne druge probleme razen s kožo?

Free, pravilno, kolikor je meso bolj obdelano, toliko bolj je škodljivo, povečuje se možnost za raka. To pa ne pomeni, da meso na splošno povzroča raka ali da je na splošno škodljivo. Se mi pa zdi, da kar naprej rineš naprej eno in in isto teorijo. Čeprav je veliko resnice vmes, pa moraš vedeti, da na tem svetu ne more biti vse popolno. Raje jem meso kot pa beljakovinske tabletke. Zdi se mi tudi, da si mnogo teorije, ki trdi drugače, izpustil oz. spregledal. Teorija trdi eno ampak praksa pokaže drugače. Zato je treba poleg teorije imeti tudi praktične izkušnje. Današnje prehranjevalne navade so pa itak porazne. Aha, še to - tudi Flanagan, izumitelj FHES-a si je zelo pomagal z uživanjem sicer surovega mesa, po dolgoletnem veganstvu. Kar preberi si njegov članek.

Vse bolj odkrivam, da se za vsemi tako opevanimi prehranskimi filozofijami in vsemi mogočimi raziskavami skriva nekoliko drugačna resnica. Mislim, da je vegetarijanstvo postalo popularno v sodobnem času, ko je vsega na pretek v tej naši civilizaciji. Ker smo se tako namnožili po mestih, so začeli z masovno vzrejo živali. To se ne bi smelo zgoditi, tako se ne bi smeli odtujiti naravi. Civilizacija ni napredek za Zemljo ampak potuha za razvajenega človeka.

:palec: fajn napisala! se tudi strinjam z vsem!

pozimi je imunski sistem na udaru! predvsem zaradi premalo gibanja in premalo ZIVE hrane ter hrane, ki zakisa telo. To spet potrjuje tezo, kako pomembno je uzivati zivo hrano, surovo sadje in zelenjavo itn... pozimi ljudje najveckrat uzivajo predvsem kuhano hrano, kar spet potrjuje, da kuhano cloveku ni nanbolj primerno iz vidika antioksidantov, levkocitov, ipd...

Poleti, ko imamo sadja in zelenjave na jedilniku dosti vec, kakor tudi sonca (vtamin D), vec tudi gibljemo, pa se ponavadi imunski sistem kaj kmalu popravi.

Pomladna utrujenost, ki bo sledila 'prehranjevalnim gresnikom', ce nas tako imenujem, ni nic drugega kot posledica remalo uzitih prehranski sestavin v casu zime, ter zakisanost telesa, kateremu je potrebno najprej dodati 'prehransko prvo pomoc' in ga sele nato ocistiti toksicnosti, ki je bila nabrana vorganizmu v casu zime.

Ce je leto prevec zakisano, le psotopek toliko daljsi.

---------

Sama stojim za tem da mora bit prehrana pestra, saj večkrat ponovim da je njegova enolična pa še zmeraj se drži sira in mleka in skor sam od tega živi. Jst nisem vegetarijanka in večina mojih obrokov je sestavljenih iz nemesnih jedi, razen ob vikendih in drugih priložnostih ko se zunaj in si ne morem zmišljevat kaj dosti, pa še takrat bolj kot dodatek.

Nemesni izdelki so lahko pripravljeni na 101 način, zelenjava v juhi, z rižoto, v zelenjavnih zrezkih, krompir, različne omake, gobove, timijanove, testenine špinačne in paradižnikove, narastki, palačinke, sojini izdelki, sadje... ga ni da ni! Samo mal domišljije je treba uporabit pa je. In toplo hrano jest kar je full pomembno, ne pa sprčkano v desetih minutah, nepravilno skuhano in na pol surovo. Včasih ni imel toliko problemov, zadnje čase pa full, kožo ima dokaj nečisto, nekaj je baje dedno no ampak dela se mu tudi veliko mozoljev čeprav pravi da od čokolade ni, ker je ne je ravno dosti.

Poleti recimo je jedel veliko presne zelenjave, so ble solate in sveža zelenjava, se mi zdi da je blo vredu, zdaj pozimi pa je kriza, ker ga poslušam non stop samo testenine in sir pa sir in mleko pa mleko in kosmiči in spet sir in testenine in mleko in vmes kej sadja in spet mleko in mleko in mleko in sir in skuta in testenine xrolleyesx se mi ne zdi zdravo.

Ja, me pa zmoti včasih...predsodki do mesa, ampak to sva kar že porihtala ker jst nimam slabe vesti da ga jem, ga uživam tudi v mejah normale in ga rabim kot dodatek hrani. Preveč mi ga niti ne paše jest ampak mi pa manjka, če ga nič ne jem. In enkrat mi je nekdo rekel da moraš svoje telo poslušat, če ima telo željo po nečem, zakaj bi se odrekal, ne pretiravaj ampak mu daj to v normalnih količinah :palec:

Menim drugace. Takemu cloveku je potrebno pomagati in ga predvsem osvestiti o tem kaj pocen napak in kako naj dopolni prehranske luknje!

Sele nato, naj se sam odloci ali bo mnenje uposteval ali ne.

Ali je prvec OH ali ne je spet odvisno od posameznika in tega ponovno ni posplosevati. Jaz uzivam veliko dodatkov prehrani in pac veliko OH ne potrebujem.

V primeru pa, da oseba ni dovolj osvescena o njegovi potrebi prehranjevanja pa sevdea obstaja moznost, da bo z OH kompenziral tisto kar mu v resnici primanjkuje. Primer: Za absorbcijo dolocenih mineralov etc... potrbujemo nekatere vitamine skupine B; Oh so veckrat vir le teh... ker pa osebi manjka nekega minerala, se bo organizem odzval kot da ima potrebo po enem iz skupine vitaminov B. in tako nastaja potem cela verizna reakcija potreb....

zato se ZELO strinjam z 5srca, da je dobro, da je nasa prehrana CIMBOLJ pestra! :palec: saj je kljucni in najpogostejsi prehranski primanjkljaj sodobnega cloveka v mineralih! potem so beljakovine in nato ze esencialne mascobe (omega 3, 6, 9).

-----------

Ah potem pa pusti, da sam pride do boljših sklepov, čeprav šele čez čas. Ga bo tako še najbolj izučilo, imaš ga pa vso pravico vzpodbujati, če te kaj moti.

Telo vedno pove, ko mu česa primanjkuje, nadomestki žal ne zaležejo, še vedno nekaj manjka... V vegetarijanstvu je na splošno tudi preveč OH.

slej ko prej! :palec:

nekatre minerale prehranske snovi lahko dodajamo obcasno...nekatere pa se iztrosijo dnevno ali ze ob malo vecjem stresu. (vitamin Cin drugi... ) Zal se tega ljudje ne zavedamo dovolj! Tu pa je tudi prednost razvoja (niso samo pomanjkljivosti), da imamo vedno vec znanja, ki nam lahko koristi ali skoduje. Odvisno le, kako ga bomo uporabili. Ali za dobro clovestva ali za polnjenje lastne riti, ki se vedno izkaze da je pravzaprav 'praznjenje' duha :sori: In spet pri osvescanju posameznika in zatorej pri globalnem osvescanju...

Komaj sem čakal tvoj odgovor, hehe. Sem pač freak.

Glede prakse - kakor pri komu, seveda, vendar si nekateri tudi nočejo priznati, da ne izgledajo najbolje, čeprav naj bi jedli kar se da zdravo. Nekateri se kmalu zavejo, da teorija ne štima, nekateri rabijo dlje časa, nekateri pa se sprijaznijo. Nekje med temi sem še vedno tudi jaz...

Govoriš o negativnih vibracijah na meso - saj ni vse meso pridobljeno iz klavnic ali pa vse živali zaklane v klavnici. Imaš kakšne primerjave glede na okolje (npr. naravno okolje), način smrti (nepričakovan, pričakovan), način priprave mesa (surovo, kuhano, pečeno - odvisnost od temperature,...)? To bi tudi mene zelo zanimalo, ker verjamem, da teorija drži. Ne podpiram pa klavnic in masovne vzreje živali, ker je nenaravno in živalim povzroča dolgotrajno trpljenje in s tem tudi slabo energijo. Vedeti moraš tudi, da je nekaterim živalim po naravi določeno, da so hrana drugim živalim in so ubite na krut a vendar naraven način od druge živali.

Glede odmika od narave - ne vem kako je pri tebi, sam se postopoma trudim delati določene spremembe in se odpovedati vsaj nekaterim stvarem, z nakupom katerih bi podpiral industrijo in onesnaževanje narave. Ne da se kar takoj vsega spremeniti, vseeno je bolje počasi kot nič.

Zakaj ne sprejmeš dejstva, da veliko ljudi ne more brez mesa, ker je tako po naravi določeno? Da se živeti brez mesa, vendar se ne počutijo vsi dobro. Zakaj? Ker meso vsebuje veliko zelo koristnih zadevščin (esencialne aminokisline in razne maščobne kisline, vitamini, itd), ki jih ni tako preprosto nadomestiti. Vendar pa z običajno pripravo mesa to izgubimo in delamo škodo mesu in sebi. Tu še jaz nimam čisto razjasnjeno, zato pa eksperimentiram. Vendar tudi jaz ne jem kar vsega mesa, imam svoj izbor, predvsem ribe. Torej priprava in izbor mesa - zelo pomembno, tudi kombinacije hrane naj bi bile pomembne, tukaj nimam še veliko izkušenj. Ne da se kar reči - vegetarijanstvo je kul ali pa veg. ni kul. Ne da se posploševat, svet ni matematična formula. Vsak posameznik naj sam ugotovi svojo resnico. Velikokrat se zalotim, ko kaj prav zavzeto trdim, kot tole zdajle. Povedal bi samo rad, da ni prav, da se pregovarjamo. Vsak naj bi povedal svoje izkušnje in to je to, nič več. Ne pa blaznih teorij spuščat ven.

Praviš, da so bili nekateri vzgojeni, da ne morejo brez mesa. Prav tako so bili nekateri vzgojeni da ne morejo brez kruha, testenin, mleka, sladkorja, itd itd. Ne pomiluj prosim mesojedcev. In spet klasična fora - Enstein in drugi so bili vegiji. Ni bil tudi Hitler? Brezveze...

Misliš, da te bo samo znanje rešilo? Tudi, ja, ampak jaz raje upoštevam instinkte in klice telesa. Vendar brez preizkušanja ne moremo razločiti, kaj je dobro za nas in kaj ne, ker smo ujeti v navade. Živali v naravi nimajo pojma o raznih maščobnih kislinah in drugih snoveh, ker jim tega preprosto ni treba vedeti.

Mene zanimajo predvsem teorija, ki je podprta z lastnimi izkušnjami in ne neke znanstvene klobase, čeprav tudi brez znanosti ne gre.

Mimogrede, si že kaj bral o tem, kako se je zdravje človeka začelo slabšati z razvojem agrikulture? To postaja zelo popularno, veliko piše o tem. Očitno ljudem pomaga paleo dieta...

In pred čim si ti zatiskaš oči? Ne vem, zakaj kažeš, da si MI (vsi) zatiskamo oči.

Hvala za tvoj morebitni komentar na tale moj tekst. Zelo zanimiva debata.

kul... seveda da je... oz. kakor jo bomo naredili.

lej, sm ze komentiral... pa nima smisla... skos isto ponavljam in vedno se kdo najde k ise cuti ogrozen ob mojih besedah... kr neki...

potem pa naprej pises stvari, ki sem jih tudi jaz napisal... napisal si isto...

tudi ti pises tvoje teorije! rajsi se vprasaj zakaj te moti, ce kdo pise teorije? saj smo menda na forumu kajne! tukaj iznenjavamo in teorije in izkusnje... in se kaj...

poglej par stvari nazaj KDO je hotel da pisemo svoje izkusnje in KDO je uletaval z nesprejemanjem... x;)x n kdo je zacel pisati da se nima smilsa pregovarjati...

PREBERI VSE preden sodis! ce zelis seveda...

jaz sem svoje razmisljanje strnil in povzel in nikogar obsojal direktno.

ce se ti ob mojih besedah cutis poklican in napaden, je to pac TVOJ problem! ocitno si jih slisal, morda se vprasas zakaj! ti bo vec v korist, kot prerekanje n obtozevanje, da kdo nekaj ne sprejema... poglej in razcisti pri sebi! ce zelis seveda.

no ja, lahko si pogledas tudi moj podpis xcivx

glej... lahk bi bla MEGA debata.. lahko bi pisali VSI v tej temi...ce pa se vedno kdo cuti ogrozenag ob besedah drugih pac nima smisla.

tudi sam sem v zacetku teme obsojal.. pa nima smisla.

------------

...zanimiva debata.

Ej free, prejšni post sem pisal tako, da sem sproti bral tvojega in odgovarjal. Zdaj pa ne vem ali se ti nerodno izražaš s svojim težko razumljivim dolgovezenjem ali pa imam jaz izjemno nizek IQ in slabo razvito dojemanje, kar je zelo verjetno tudi res. Tukaj sporočam, da se ne bom več pregovarjal z nikomer o vegetarijanstvu ali kakršnikoli prehrani, karkoli sveto trdil, limal blazne teorije in klobasal. Mi je sicer že rahlo žal za prejšnji post, ampak si nisem mogel pomagati. Torej v tej temi ne bom več odgovarjal, je bilo itak že vse povedano na prejšnjih straneh, škoda se ponavljat, imaš prav. Pa brez zamere prosim, samo nočem več o tej prehrani, jebemu. Samo še v blogu. Vse dobro!

Mar torej vse nasteto ne dokazuje, da je KAKRSNOKOLI prehranjevanje bistveno z vec plati in ne samo te, ali smo vegetarjanci, mesojedci, vegani, presnjojedci itd... in da je potemtakem KREGANJE in utemeljevanje povsem ODVEC!!

Kajti psiha, odnos, lastno ravnotezje, duhovno in dusevno zadovoljstvo ter razvoj, in vse drugo... zavzema tako velik prostor nasega bivanja, da je prehranjevanje konec koncev morda zanemarljiv delcek, ki pa LAHKO vpliva tudi tako, da ce je nase telo bolj v ravnovesju, se potemtakem tudi psihicno lazje lotevamo vsakodnevnih psihicnih stresov, odnosov, zivljenja nasploh.... in torej lahko samo recem... vsak izbira sam in ve sam kaj je zanj najbolje! ce ne ve, naj se zanima in proba! In ce so kristali vodilo, dokaz... je torej nase vodilo ljubezen! ljubezen do tistega kar pouzijemo, do sebe, drugih, ipd... in potemtakem je prepricavanje povsem nesmiselno!

:vio: xrolleyesx

----------

se čisto strinjam :vio:

najbolša je pa zelenjava ki raste vsaj na dveh nogah x:px x:Dx x:o)x

There is

One Mind,

One Truth,

One Source in the Universe,

and I AM ONE with ALL there is."

• 1 month later...

Sem vegetarijanka že 7-8 mesecev in se počutim super. Ne jem mesa, torej sem lakto-ovo-vegetarijanka.

Ne obsojam mesojedcev in ravn tako mesojedci ne bi smel obsojat/zasmehovat vegetarijancev. Res je... če bi živela kje, kjer nebi imela take izbire, se ne bi "sprenevedala" in bi jedla kar bi lahko. Vendar pa ko lahko izbiram, izberem nemesno hrano. x8Dx

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...