Skoči na vsebino

Vegetarijanci

Recommended Posts

vsak zase dobro ve, kaj in zakaj je :inocent: ....

...

torej vsak pri sebi VE x;)x

Ni nujno, da ve. Zgolj misli, da ve oz. jé, kar mu paše, kar je pa nekaj drugega.

naj je, živi in uživa prav vsak v tistem, kar mu paše...to je opredelitev posameznika in se nimamo prav nobene pravice mešati v to....pa naj bo vegi, normalni jedec ali pa še kaj drugega......

To, da vsakdo jé, kar mu paše, tako ali tako že počnemo.

Kaj pa če postavim trditev, da se z mesno prehrano lahko razvijemo le do določene stopnje, potem jo moramo opustiti, če hočemo naprej? (Za tiste, ki se ob tem počutite ogroženi: ni nujno, da se moramo razviti.)

Possible—but highly unlikely.
Deli na socialnih omrežjih

to kar ti dozivljas kot vsiljevanje je izkljucno plod tvojega lastnega dojemanja in tega kar ti sam dozivljas ob pisanju.

Jaz NIKOMUR nicesar NE vsiljujem. To sem ze velikorkat napisal. Pa ocitno ne vidis pred svojim nosom in se vedno dozivljas pisanje kot vsiljevanje!!! Namrec TO JE FORUM in tukaj pisemo o tem kar mislimo, zelimo, vemo, razumemo, dojemamo, cutimo, zelimo, mislimo, da je prav, primerno, resnicno, hecno, veselo, zalostno, bla bla ipd....

in ce ti mislis da je to vsiljevanje je to pac TVOJ problem!!!!

Velja tudi za druge, ki mislijo in se pocutijo, da so zaradi pisanja na forumu "posiljeni" ipd.

Pa prijetno novoleto praznovaje zelim, upam le, da s cimmanj mrlicev xcivx x;)x

Mojca, saj v tem je point moje debate v tej temi....naj je, živi in uživa prav vsak v tistem, kar mu paše...to je opredelitev posameznika in se nimamo prav nobene pravice mešati v to....pa naj bo vegi, normalni jedec ali pa še kaj drugega......

edino, kar me moti v teh debatah, predvsem freeja je, da se vsiljuje svoj prav drugim..da stalno ene linke lima, kako j to njegov prav ta prav in podobno.....zato sem tud napisal, da tud jest lohk cel kup prlimam k pa kaže, da njegov prov ni ta prav.....čeprav m je resnično vseen kakšen prav ima, privoščim mu ga, če je to del njegovega zadovoljstva....

lepo da se v tej temi napiše lastne izkušnje okol vegetarianstva, kako to nekdo doživlja in sprejema, tudi kaj ga ja navedlo da je spremenil prehranjevalske navade, nikakor pa ta tema nebi smela biti za iskanje ovčic v "klub" vegetarianstva. To j čist isto, kot da bjest jk sem pred več kot tridesetimi leti nehal uživati alkohol, sedaj druge prepričeval naj ne pijejo, kako j to škodljivo in podobno, predvsem pa zato, k sam ne pijem....pa m na misel ne pride da b to počel.....da ne pijem je moja odločitev, če nekdo drug pije je pa njegova..

a se razumemo kaj me moti v tej debati...čeprav z veseljem preberem kako lastno izkušnjo nekoga, ki jo nekdo v tej temi opiše

Ocitno ti je tema pisana na kozo!! xcivx x;)x

se strinjam in prav maš...sam zakaj pa moram najprej prebrat, da ugotovim, da to ni zame...in v tej točki me zbode......drgač me pa ne razjezi...sam butast sem zdi...

sam imam rad debate lastnih izkušenj in ne tistih, kar je nekdo prebral, slišal in podobno, skratka motijo me take debate, kjer tisti, ki piše o neki stvari govori skozi tuje oči, skozi neko literaturo k jo je od nek potegnu (čeprav je vložen nek trud in energija tud tuki, da j sploh do tega prišel) in ne iz lastnih iszkušenj... sam je tko k ti pravš...vsak ima svoje oči in svoj pogled...zakaj bi moral moj pogled biti enak tvojemu....

lep večer še naprej

Ja , res je kriza. Trenutno sem sama na spodnji meji s financami, ki si jo napisal, vendar sem hvala bogu preskrbljena z domačo zelenjavo(zimski vrt), domačim pujsom(že predelan v razne izdelke in zmrznjen), v omarici pa je nekaj prehranskih dodatkov, ki sem jih pač prislužila z delom z njimi in tako nimam težav s prehladi in lakoto. Imam kar dobro prehranjevanje, le smiliti se ne smeš sam sebi.

Glede zvrsti prehranjevanja - jej zmerno in vse pa zdravo(kolikor se da bio)pa ti bo zdravje bolje služilo. Žal trenutno plačujem za nekdanje grehe in delam na tem, da se izvlečem na vse načine(prehrana, terapija, bioenergija, duhovne vaje....)

Rak ali kakšnakoli trdovratna bolezen se pozdravi le s trdno vero vase in v boljši jutri.

Lepo se imejte in praznujte z mirom in radostjo v srcih.

Andreja :palec: xsrcx

vidiš to j tist k nas vse več ali manj čaka...vse smo že skor pozidal..tud za solato nimamo več prostora posadit....

pr nas v bistvu zelenjavo sami pridelamo, krompir samo za mušter....vse ostalo je pa treba kupiti...

sam k s mo že v tej temi....resnično je edino pravilno normalno umirjeno in vsestransko prehranjevanje, samo to je zdravo...vse ostalo je pa že odmik od ravnovesja in je treba tud softver pol spremenit v odmik, v način kjer lahko hrano tud drgač predelamo in pokurimo...normalni program je pa tak, da telo pove kaj rabi...samo če je kaj na razpolago....

tu iz tega konteksta izločam oči, ker to je tud že odmik (odvisnost)...skratka, če se okol hrane ne obremenjuješ in če ni velikih oči, se najbolj zdravo prehranjuješ.....

Smo robotki, ki imamo datodeko "duša" zato, da mislimo, da nismo robotki ...

Ocitno ti je tema pisana na kozo!! xcivx x;)x

free saj veš kako gre tist pregovor...."šta bi pametni, da nema glupih"

lepo se mej in vse naj naj v 2008

Guest sstane
skratka, če se okol hrane ne obremenjuješ in če ni velikih oči, se najbolj zdravo prehranjuješ.....

Samo denarja ne smeš imet preveč, sicer si izmišluješ vse sorte kerifeke x:Dx :palec:

fajn :palec:

Ja , res je kriza. Trenutno sem sama na spodnji meji s financami, ki si jo napisal, vendar sem hvala bogu preskrbljena z domačo zelenjavo(zimski vrt), domačim pujsom(že predelan v razne izdelke in zmrznjen), v omarici pa je nekaj prehranskih dodatkov, ki sem jih pač prislužila z delom z njimi in tako nimam težav s prehladi in lakoto. Imam kar dobro prehranjevanje, le smiliti se ne smeš sam sebi.

Glede zvrsti prehranjevanja - jej zmerno in vse pa zdravo(kolikor se da bio)pa ti bo zdravje bolje služilo. Žal trenutno plačujem za nekdanje grehe in delam na tem, da se izvlečem na vse načine(prehrana, terapija, bioenergija, duhovne vaje....)

Rak ali kakšnakoli trdovratna bolezen se pozdravi le s trdno vero vase in v boljši jutri.

Lepo se imejte in praznujte z mirom in radostjo v srcih.

Andreja :palec: xsrcx

mislim, da ni pametnih in glupih. po moje so, smo samo bolj ali manj zavestni.

enako!

free saj veš kako gre tist pregovor...."šta bi pametni, da nema glupih"

lepo se mej in vse naj naj v 2008

vidiš to j tist k nas vse več ali manj čaka...vse smo že skor pozidal..tud za solato nimamo več prostora posadit....

pr nas v bistvu zelenjavo sami pridelamo, krompir samo za mušter....vse ostalo je pa treba kupiti...

evo, tu pa pridemo do tega, da je prekrasno imeti okoli sebe svoj prostor in zemljo pod soncem... da lahko pridelas zelenjavo in semena, drugace nas bodo multinacionalke, ki bodo ( in ze :xx!: ) manipulirajo s semeni GSO :vragec: unicile oz. dobile pod nadzor...

prav vceraj sem se zavedla, ko mi je en gospod razlagal, da je bil v Bangladesu ( mislim, da tam dela ) koliko vsega imamo... dosti prostora okoli sebe, neokrnjeno naravo, zelenjavo na vrtu, pitno vodo in druge stvari, ki so nam se vedno samoumevne... nekaterim prebivalcem Zemlje pa ze dolgo vec ne :sori:

kak je lepo na Gorickem :2src:

MOjca

Da, a zal ljudje ne vidimo dlje od svojega nosu!! :

pises, da je lepo imeti svojo zemljo in prostor, seveda...vsi se strinjamo!

a pozabljamo, da je ravno MESNA industrija tista, ki to zemljo in prostor NAJBOLJ unicuje!!!!

Ki je najvecji povzrocitelj globalnega segrevaja!

Ampak zal tega pac ljudje nocejo slisati! morda lahko vseeno malo, vsaj malo prisluhnejo tukaj >>>

Verjetno bi prevec zamajalo njihov vsakdanjo kamotnost in povzrocilo prevec strahu pred pomanjkanjem.

Najlazje si je zatiskati oci in se pocutiti ogrozenega, ce nam kdo karkoli rece ali napise.

In potem ga se obsodimo, ker govori resnico!

Le kje je ze to bilo... nekam znano mi je... aja, saj res... morda tistega, ki govori resnico se krizamo, bo zaleglo. xcivx

in ja, tudi proti GSO smo! Ta je se vecja nevarnost. Ceprav verjamem, da GSO-ju ne bo uspelo obstati!

Ljudje se ze mnozicno odzivamo tako ali drugace.

Multinacionalke ne bodo imel izbire, ker jim je ne bomo dali. Vedno manj jih imajo!

evo, tu pa pridemo do tega, da je prekrasno imeti okoli sebe svoj prostor in zemljo pod soncem... da lahko pridelas zelenjavo in semena, drugace nas bodo multinacionalke, ki bodo ( in ze :xx!: ) manipulirajo s semeni GSO :vragec: unicile oz. dobile pod nadzor...

prav vceraj sem se zavedla, ko mi je en gospod razlagal, da je bil v Bangladesu ( mislim, da tam dela ) koliko vsega imamo... dosti prostora okoli sebe, neokrnjeno naravo, zelenjavo na vrtu, pitno vodo in druge stvari, ki so nam se vedno samoumevne... nekaterim prebivalcem Zemlje pa ze dolgo vec ne :sori:

kak je lepo na Gorickem :2src:

MOjca

tukaj, upam, da bo zate dovolj strokovno!

sicer pa podobni prisevki se sledijo!

o pomoci tistim, ki jo potrebujejo pa tukaj.

no, morda maš prav, pol bo tričetrt ljudi hitro umrlo, pa bo dovolj vsega za vse spet.

od tebe, razsvetljenega človeka pogrešam kak znanstveni prispevek, ne pa samo blebetanje in iskanje linkov po netu... x:o)x

zakaj recimo ne pišeš kaj o afriških, indijskih , azijskih nacijah, ki se množijo kot podgane, hkrati pa živijo lastnem dreku? tile nas bojo žive požrli s kostmi vred.

tebe tut.

haha, čehi so modeli itak

njihovi knedlički in pržene kuržate, pa brambori x:o)x

Free

Vidiš tu se mindva ne ujameva.....poglej kaj s napisal..."a pozabljamo, da je ravno MESNA industrija tista, ki to zemljo in prostor NAJBOLJ unicuje!!!! Ki je najvecji povzrocitelj globalnega segrevaja!"

najdeš en link alpa neko trditev za svoj prav in to plasiraš...resnica je pa veliko bolj plastna in ne tko k ti prkazuješ...je tud to, je del vsega ostalega kar segreva zemljo...nenazadnje tud nekaj tisoč grelcev pred kafiči po uveljavitvi kadilskega zakona, pa toplarne zato da te ne zebe, pa osvetlevanje (tud nočne smuke), pa fabrike (ne sam mesne, maš dosti hujših)......

Beseda NAJBOLJ ni prava v tvoji trditvi, ker je še veliko drugih dejavnikov k so v resnici veliko bližje besedi najbolj, a razumeš.....

nikakor nočeš sprejeti resnice, ki pa ni samo moja...če se normalno in zmerno in uravnovešeno prehranjuješ, še največ narediš na tem problemu....vse kar je odstopanje od tega je pa samo nek ekstrem in beg iz normalnega, ki pa nekdo potrebuje ali pa ne in je to čist individualna odločitev....globalna pa ni in tud ne bo, dokler ne bomo ljudje postali živina, pač ne bo....ne moreš pa premakniti meje normalnega na drug nivo, lahko jo premakneš le zase in zate je ta meja potem prava......

kar se segrevanja tiče je treba delati na celi črti in ne samo tam k ti praviš...od bencina, avionskih prevozov, porabe elektrike, itd itd...tu se pa malo manj držimo, k s tem potem omejujemo našo lastno komoditeto.....raje k sosedu pogledamo, kako "onesnažuje"...nenazadnje tud tvoj "drekec" segrej zemljo...pa še koristen ni za gnojenje, hlevski pa je...

saj pravim, problem je tam kjer se folk množi kot odgane, nima pa osnovnih pogojev za preživetje, pol se nam pa smiijo?

Problem bo ko se bo folk množil kot podgane, tisti, ki ima preveč za preživetje..

Sveta ne bo uničila miljarda revnih Indijcev temveč 200 miljonov novopečenih bogatih Kitajcev.

Ti bodo tisti, ki bopdo nam odžirali kruh, rabili naš bencin in nafto.

aha, razumem te.

Torej se ne strinjas, da spada zivinoreja med najvecje ali celo najvecjeag povzrocitelja globalnega segrevanja? - Namrec govoril sem o tem!

O tem, da so tudi drugi dejavniki ni bilo govora , saj je to razumljivo.

In ce verjames, da je "dosti vec drugih dejavnikov" bi bilo primerno, a jih navedes; namrec pogovor lahko nadaljujeva ocitno le tako, da pricneva navajati raziskave! sicer se razhajava ze v startu in pogovor ni mozen naprej. Ko bomo ugotovili dejstva in s tem argumente, pa lahko z nekim smislom govoriva-mo dalje. Sicer smisla kaj dosti nima.

dopisujem se del besedila in neta:

.
Svetovno znani veganski predsednik Komiteja zdravnikov za odgovorno medicino v Washingtonu DC, Dr. Neal D. Barnard obsoja živinorejsko industrijo z dejstvi, ki jih lahko dokaže:

Govedoreja je pobila več ljudi kot vse nesreče in vojne v zadnjih stotih letih

»Govedoreja je dala večji prispevek k smrti Američanov kot pa vse vojne v zadnjih 100 letih, vse naravne nesreče in vse avtomobilske nesreče skupaj. Če se vam govedina zdi resnično prava hrana za prave ljudi, bi bilo dobro, da živite prav blizu prave bolnišnice.«

vir:

Dr. Neal D. Barnard:

. Vzreja goveda in ovc za pridelavo mesa povzroča tudi četrtino vseh emisij metana na Zemlji, kajti zaradi živinoreje letno nastane 115 milijonov ton plina metana. Ena ovca proizvede 7 kilogramov metana na leto, eno govedo pa celo 114 kilogramov. Metan je 21-krat močneje delujoč toplogredni plin kot CO2.

. Vodja Wuppertalskega Instituta za klimo, okolje in energijo, Ernst U.v. Weizsäcker, je ugotovil: »Prispevek živinoreje k učinku tople grede je podobno velik kot prispevek celotnega avtomobilskega prometa, če štejemo tudi iztrebljanje gozdov zaradi govedoreje in pridelave hrane za živali …

. Spreminjanje savane v puščavo, erozija hribovitih predelov, prekomerna poraba vode za rejo govedi, ogromna poraba energije za vzrejo živine so nadaljnji razlogi za veliko škodo, ki jo povzročamo okolju z vsakim pridelanim kilogramom govejega mesa.«

. Pred kratkim objavljena študija Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih (FAO) je privedla do zaključka, da živinoreja v svetovnem merilu proizvede več toplogrednih plinov kot ves svetovni transport. Predvsem gnojila (hlevski gnoj in gnojnica) s svojo energetsko potratno proizvodnjo povzročajo nastanek 65 odstotkov od človeka povzročenih dušikovih oksidov. »In ti prispevajo 296-krat več k segrevanju zemeljske atmosfere kot ogljikov dioksid,« je sporočila FAO.

. »Živinoreja je ena od panog, ki so najbolj odgovorne za današnje okoljevarstvene probleme. Nemudoma moramo nekaj storiti v pomoč okolju,« pravi strokovnjak FAO, Henning Steinfeld. Živinoreja danes obremenjuje že 30 odstotkov kopenske zemeljske površine. Soodgovorna je tudi za onesnaženje zemlje in vode. (Vir: WELT, 1.12.2006)

. Preiskovalna komisija nemškega parlamenta – Komisija za zaščito zemeljske atmosfere je že pred nekaj leti ugotovila: »Z zmanjšanjem porabe mesa na za zdravje priporočljiv nivo, bi se lahko izognili najmanj eni četrtini emisij, ki vplivajo na ozračje. Prehod na bolj rastlinsko prehrano ponuja daleč največjo možnost zmanjšanja emisij (do 100 milijonov ton CO2 ekvivalentov) v prehranjevalnem sistemu.

. Poleg tega bi se gospodarska škoda zaradi z nezdravo prehrano pogojenih bolezni (25 milijard EUR/leto) znatno znižala. Prehranske komponente z vsebnostjo mesa (npr. polpete iz mletega mesa) povzročijo 13-krat več CO2 ekvivalentov kot brezmesne komponente (npr. zelenjavne polpete).

. Na Zemlji živi dvakrat toliko klavnih živali kakor ljudi! Za človeško prehrano je vsako leto pobitih 45 milijard živali. Samo v Nemčiji je bilo v letu 2002 pobitih 300.000 govedi, 44.300.000 prašičev, 2.100.000 ovc in koz, 31.300.000 piščancev, 30.800.000 puranov, 13.800.000 rac in 400.000 gosi. Poleg tega lovci letno postrelijo 5 milijonov divjih živali.

. Deževni gozd: 90% uničenja tropskih deževnih gozdov je posledica masovne živinoreje. Vsaki dve sekundi se uniči površina gozda v velikosti nogometnega igrišča – večinoma zaradi pridobitve novih pašnih površin.

. Toda 49% letne pridelave žita in 90% letne pridelave soje služi za hrano dvajsetim milijardam »koristnih živali«. 80 odstotkov kmetijskih površin na svetu se uporablja za potrebe živinoreje. Revne dežele so zaradi prezadolžitve deloma prisiljene prodajati visokokvalitetno, za človeško prehrano potrebno rastlinsko hrano kot krmila za živino. 60% krme za potrebe živinoreje je uvožene iz dežel v razvoju.

. Trenutno razmerje količinskih izpustov toplogrednih plinov med živinorejo (6,5%) in prometom (21,4%) je res v prid živinoreji in znaša približno 1:3. Vendar: očitno so vsi spregledali ali pozabili na zelo pomembno dejstvo, ki je bilo omenjeno tudi v samem prispevku: metan ima 21-krat večji toplogredni potencial kot CO
2
!
Enostaven izračun nam torej razkrije, da
živinoreja v Sloveniji 7-krat bolj segreva ozračje kot celotni promet, ki se vali po naših cestah!

mislim, da kle ni kaj vec sploh govoriti.

lahko pa pogledava drugace:

kaj pomeni normalno in uravnoveseno prehranjevanje in katera zivila so to, kje jih kupiti oz, dobiti, s tem, da z nakupom le teh ne povzrocas ekoloske skode oz. jo povzrocas v cimmanjsi meri?

'Normalnega' prehranjevanja skoraj ni vec! Ljudje uzivajo tisto kar jim ponudijo veletrgovine, multinacionalke, podkupljeni politiki in organizacije, kmetijski uradi, ipd.

Redki imajo svoje vrtoe in cas obdelovati jih. V Sloveniji smo lahko resnicno srcni, da imamo taksne moznosti kot jih imamo. Kljub temu pa, pridelamo samo 1/4 hrane, vse drugo uvazamo!

In DA, cetudi mesojedstvo.... da je vsaj ekolosko mesojedstvo!

In ravno TU pset nastane eden bistvenih problemov, ki ga izgleda nisi sprevidel!

Koliko ljudi v sloveniji uziva meso zivali, ki so bila krmljena z ekolosko krmo, ki niso dobivala antiobitotikov, pesticidov, ipd? - In odgovor na vprasanje DA sirso sliko!

Namrec eno vodi k drugemu!

Potemtakem je jasno, da ni zadeva samo v tem, da sodimo multinaconalke, podjetja, politike, ustanove, ipd.... temvec se ustavimo pri nas samih! S tem, da se pricnemo zavedati od kje hrana, ki je pristala na nasem krozniku, kaj je bilo zanjo potrebno storiti, koliko enerije je bilo potrebno vloziti in kaj smo pri tem mi sami pripomogli, doprinesli, itn! Od kje majica, posoda, avto, hisa, tranzistor, ipd!?

In TU se zacne zavedanje, brez obsojanja tega kaj kdo uziva, ker se ustavimo pri svoji kamotnosti, neizobrazenosti, neznanju in sprenevedanju!

In ravno zato menim da je tema kot je ta, se toliko bolj primerna, da lahko napisemo mnenja drugih, svoja mnenja, misli, razmisljanja ipd.

Free

Vidiš tu se mindva ne ujameva.....poglej kaj s napisal..."a pozabljamo, da je ravno MESNA industrija tista, ki to zemljo in prostor NAJBOLJ unicuje!!!! Ki je najvecji povzrocitelj globalnega segrevaja!"

najdeš en link alpa neko trditev za svoj prav in to plasiraš...resnica je pa veliko bolj plastna in ne tko k ti prkazuješ...je tud to, je del vsega ostalega kar segreva zemljo...nenazadnje tud nekaj tisoč grelcev pred kafiči po uveljavitvi kadilskega zakona, pa toplarne zato da te ne zebe, pa osvetlevanje (tud nočne smuke), pa fabrike (ne sam mesne, maš dosti hujših)......

Beseda NAJBOLJ ni prava v tvoji trditvi, ker je še veliko drugih dejavnikov k so v resnici veliko bližje besedi najbolj, a razumeš.....

nikakor nočeš sprejeti resnice, ki pa ni samo moja...če se normalno in zmerno in uravnovešeno prehranjuješ, še največ narediš na tem problemu....vse kar je odstopanje od tega je pa samo nek ekstrem in beg iz normalnega, ki pa nekdo potrebuje ali pa ne in je to čist individualna odločitev....globalna pa ni in tud ne bo, dokler ne bomo ljudje postali živina, pač ne bo....ne moreš pa premakniti meje normalnega na drug nivo, lahko jo premakneš le zase in zate je ta meja potem prava......

kar se segrevanja tiče je treba delati na celi črti in ne samo tam k ti praviš...od bencina, avionskih prevozov, porabe elektrike, itd itd...tu se pa malo manj držimo, k s tem potem omejujemo našo lastno komoditeto.....raje k sosedu pogledamo, kako "onesnažuje"...nenazadnje tud tvoj "drekec" segrej zemljo...pa še koristen ni za gnojenje, hlevski pa je...

Oni ne povzrocajo tezav, temvec jih mi sami!! najprej njim, potem se bolj njim, sedaj pa in v bodoce pa najbolj njim in zelo mocno tudi sebi!!

v zgorjih citatih je to tudi jasno napisano, nekaj tudi med vrsticami.

sicer pa vec v mojem blogu. in od bloga na netu itn....

tko ti povem. ljudje niso vec neumni. vsak 'pameten' ve, da je edina pametna nalozba tista nalozba, ki govori o nacrtih prihodnosti in ne samo o nacrtih razvoja!

o tem je zelo dobro povedal dr. komel v prispeku Bistven konflit

tudi glede drugih ljudstev se vedno velja isto pravilo, kot velaj med nami: kar das to dobis!

in ce smo razviti posegali v zivljenja in kmetijstvo nerazvitih z nemanom izkoriscanja, bomo to slej ko prej dobili tudi nazaj; v taksni ali drugacni obliki. Do takrat, dokler ne bomo spoznali, ozavestili neprimernega dejanja in tega ne poceli vec.

In ce smo ravno pri azijcih ipd... oni imajo in bdo imeli svoje tezave in te bodo se dosti vecje kot nase.

afrika pa je milo receno zelo zelo zelo in se zelo zelo boga, uboga in vredna vsakrsne pomoci. A karje najbolj pomembno primerne pomoci!

O tem in podobnem malo vec govori Robin Dewa >>>

Linke dajem zato, ker se mi ne zdi smiselno pisati to, kar je povedal ze nekdo drug, ki ve vec in ima direktne izkusnje, kakor s katerim se strinjam!

lp

saj pravim, problem je tam kjer se folk množi kot odgane, nima pa osnovnih pogojev za preživetje, pol se nam pa smiijo?

---

Free,

nalepil si spet neke linke, to znam tut sam a veš

nisi pa nič napsial in naredil glede aziatov, indijcev, afričanov in ostalega 3-jega sveta ki nam te težave povzroča. navsezadnje nam celo hrano odžira

idi tja in njim pomagaj, če te bojo prenašali.(beri kastriraj vse po vrsti, hahaha)

v afriki bi bil dober za kako juho xDDx

Sebastjan: koliko je tvoj predlog realen za mesta!?

»Vsak naj svojo njivo orje, pa bo vse polje zorano« ljudska modrost

x:Dx

Hija! x:Dx

Zanimiv predlog za rešitev teh problemov je že Anastazija navedla, namreč, da bi imel vsak svojo njivo.

x;)x O, ja ...

http://www.mongabay.com/images/rainforests/deforestation-in-the-amazon.jpg

[/indent]
. Vzreja goveda in ovc za pridelavo mesa povzroča tudi četrtino vseh emisij metana na Zemlji, kajti zaradi živinoreje letno nastane 115 milijonov ton plina metana. Ena ovca proizvede 7 kilogramov metana na leto, eno govedo pa celo 114 kilogramov. Metan je 21-krat močneje delujoč toplogredni plin kot CO2.

Sam ta problem je precej lažje rešljiv, kot pa problem emisij CO2 - s prisilnim odplinjevanjem živalskega govna namreč, kar je možno pretvoriti v električno energijo, ki bi jo lahko neposredno uporabljala farma. Zadeva je bila znana že v osemdesetih letih in celo razmišljal sem, da bi bila to tema moje diplomske naloge (za temo sem potem izbral možnosti energijskega izkoriščanja gospodinjskih odpadkov).

http://tadej-pretner.com

Možni posledični izgredi so edini razlog, da poimensko ne navedem forumovca, ki ima železen zob!

zelo zelo strinjam! zal pa tega menda pri nas (kakor drugje) skoraj ne uporabljamo oz. izkoriscamo! :sori:

predvidevam, da bodo to postopki v prihodnosti. zal, pa se premikamo tak ozelo p.....o............ c ......................a ..............................s.................................................

..............ii.....................................

morda zato, ker sicer pozabimo dihati vmes xcivx x:o)x

ravno o tem govori prispevek: Kmetijstvo in odpadki kot vir onesnaževanja vode

...... Vodja Wuppertalskega Instituta za klimo, okolje in energijo, Ernst U.v. Weizsäcker, je ugotovil

.....Pred kratkim objavljena študija Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih (FAO) je privedla do zaključka.....

......je sporočila FAO.

. ....pravi strokovnjak FAO, Henning Steinfeld

....Preiskovalna komisija nemškega parlamenta – Komisija za zaščito zemeljske atmosfere je že pred nekaj leti ugotovila

in kaj ti osebno narediš, da bi se zadeve spremenile, razen tega, da naš bombardiraš z izjavami, raziskovanji un podobno...pa to je vse plod nekih raziskovanj v nekem namenu nekega okolja, razmer in strogo v eno samo resnico....

tu ti ne moreš nič premakniti, lahko pa lapaš okol tega in se tolažiš, da vsaj razumeš in nekaj veš, k vse to prebereš....tud če b bil minister za okolje in prostor b sam prot vetru lohk lulal....

mene osebno sploh ne briga, kaj je nekdo rekel, raziskal in študiral...mene osebno bolj zanima, kako se bom jaz sam obnašal v tem okolju, da bom čim manj svinjal...in če bom pojedel šnicel prav zagotovo ne bom naredil nič večje škode, kot če se 10 km peljem z avtom....

najboljša rešitev vse odklopit se preselit v naravo in ničesar od današnje tehnologije uporabljat...tud neta ne....to se še lahko zgodi, če namo mal gledal tud na to o čemer pišemo...varčevanje z energiijami, ker prav vsako izgorevanje ali neka druga oblika pretvorb v našo komoditeto prispeva k temu....sam zarad uživanja mesa svet prav gotovo nau propadel....bo pa zaradi industrije in ostalih faktorjev, če res ne bomo prav vsi pazil na to, da se mal zabremzamo.....(mimogrede prodali so v slo preko 15 000 plinskih zunanjih grelcev...sedaj se pa zamisli, koliko ogrevamo v tem času okolje zato da lohk zunaj kadimo)

sam ti nekaj ne razumeš Free....si samo ena pikica, k hočeš vsem povedati, kako je to vse škodljivo, pa še to govoriš skozi izkušnje, analize in ugotovitve drugih...da je pa odločitev vegetarianstva pot k rešitvi sveta...daleč od tega in daleč od resnice....vegetarianstvo je tvoja lastna odločitev, ki je prava zate.....ni pa od 99% ostalega prebivalstva, ki se poiskušajo prehranjevati uravnovešeno (pa ne zopet reči, da ne veš kaj je to)....tud trditev kaj je prava hrana...zate ne vem...zase vem...vsega po malem in tako, kot mi telo narekuje....ničesar preveč in samo toliko, kolikor rabim....in seveda tisto, kar imam na razpolago....(danes imel gobovo juho, krompir, pohane bučke in puranovo belo meso, radič solato in sladico)

vse ostalo okol tega je pa filozofiranje , ki ne sloni na tvojih lastnih izkušnjah, ki velikokrat izvira iz popolnoma drugih geografskih okolij, kot je tvoj tu v naši SLO.....

Sebastjan: koliko je tvoj predlog realen za mesta!?

Ja, kaj ne poznaš vrtičkarjev? xDDx Vsa čast jim, škoda da ni malo bolj urejeno in podprto to.

Kot pravi Anastazija, najbolje je najprej očistiti v mestu, tam kjer živi, ne pa odhajati ven na podeželje, tam pa nadaljevati s svojimi slabimi navadami in onesnaževanjem.

Z ekološkim osveščanjem je pa tako, da kdor ima razčiščeno pri sebi, se bo trudil delati v dobro vseh in vsega. Kdor vsaj malo razmišlja o posledicah svojih dejanj.

Kdor pa ne, ga bodo pa sčasoma drugi morali "prisiliti" k drugačnemu razmišljanju, da ne bo delal preveč škode. Zakaj "prisiliti" v narekovajih?

Če bi dovolj ljubil Zemljo in njene prebivalce od živali do človeka, se mu sploh ne bi zdelo "težko" skrbeti zanjo in pa na pravi način tudi zase.

Free, fajn, da imaš vedno pri roki vso to znanje ampak marsikomu to ne pomeni NIČ ali še manj. Kako ga boš torej prepričal? Prepričati se bo moral predvsem sam, k temu pa lahko pripomore tvoj praktični zgled in malo bolj nežen način serviranja dejstev, katerih morda še ne uspe ali noče sprejeti. Tudi sam delam včasih to napako, čeprav se trudim brez "klicajev" kaj povedat.

Mislim, da vegetarijanstvo ni absolutni pogoj za čisto Zemljo. Najprej se je treba naučiti zmernosti, pa še česa ...

Vegetarijanstvo je izbira posameznika in ponavadi ne gre samo za ekološke motive.

sam ti nekaj ne razumeš Free....si samo ena pikica, k hočeš vsem povedati, kako je to vse škodljivo, pa še to govoriš skozi izkušnje, analize in ugotovitve drugih...da je pa odločitev vegetarianstva pot k rešitvi sveta...daleč od tega in daleč od resnice....vegetarianstvo je tvoja lastna odločitev, ki je prava zate.....ni pa od 99% ostalega prebivalstva, ki se poiskušajo prehranjevati uravnovešeno (pa ne zopet reči, da ne veš kaj je to)....tud trditev kaj je prava hrana...zate ne vem...zase vem...vsega po malem in tako, kot mi telo narekuje....ničesar preveč in samo toliko, kolikor rabim....in seveda tisto, kar imam na razpolago....(danes imel gobovo juho, krompir, pohane bučke in puranovo belo meso, radič solato in sladico)

vse ostalo okol tega je pa filozofiranje , ki ne sloni na tvojih lastnih izkušnjah, ki velikokrat izvira iz popolnoma drugih geografskih okolij, kot je tvoj tu v naši SLO.....

ker si imel na razpolago kos puranovega mesa, si prispeval k smrti celega purana, to se mi pa zdi skrajno nepotrebno oziroma ekološko potratno.

Bi bilo fajn da bi na primer jedli klonirane dele živali, ne pa da zarad enga zrezka ubijejo celo žival. :sori:

ker si imel na razpolago kos puranovega mesa, si prispeval k smrti celega purana, to se mi pa zdi skrajno nepotrebno oziroma ekološko potratno.

Bi bilo fajn da bi na primer jedli klonirane dele živali, ne pa da zarad enga zrezka ubijejo celo žival. :sori:

ma dej no...sej so ga drug tud jedli.....haha....toj gledanje skozi ena očala...da namo spet o tem , da j tud solato eden moral utrgat....tko je ...

Pri inkviziciji se pred obedovanjem spomnemo Pisma:

Ti svojeglavci, podobni brezumnim živalim, ki so že po naravi rojene zato, da jih lovijo in pobijajo, (Petrovo pismo 2 : 12) :vtz:

There are well-dressed foolish ideas just like there are well-dressed fools.

Preveč nas je ljudi na Zemlji in hočemo preveč.

Nekaj ze naredim. Kar vzgledno ekolosko zivim. Upam, da v prihodnosti se bolj. Delam na tem.

SEVEDA DA LAHKO PREMAKNEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IN TUDI PREMIKAM!!!!!!!!!!!!!!

ne vem kaj tebi pomeni lapanje in kako ti razumes moje pisanje.

pisanje meni pomeni nekaj drugega, se posebej ce to berejo tudi drugi.

OCITNO te zelo zanima kaj je kdo rekel ipd... glede na to, da tukaj pises!

glde na to, da imas svoj TV, pa mislim, da bi bilo dobro, da bi te se toliko bolj zanimalo kakor druge. mislim, da je celo zalostno da te ne!

glede na izracune naredis vecjo skodo!! zal, taka so dejstva. seveda je odvisno kje in kako je bil snicel pridelan.

najboljsa resitev je verjetno ozavescati ljudi, uciti mlade ter dajati lasten vzgled! ne pa "zbezati" v divjino in se ne meniti za nikogar, razen ce to pomeni prikaz zivljenja na bolj ekoloski nacin, ki si ga lahko nudijo tudi drugi.

govoris da moramo paziti pri industriji; da strinjam se, povsod je treba paziti..., a dejstvo mesojedstva kot navecjega ali enega od nejvecjih onesnazevalcev in povzrocitelja globalnega segrevanja pa noces slisati in priznati... pa ce ti se 1000 raziskav navedem al kaj!? In bodo rajsi vsi drugi krivi kot pa ti sam!

Ravno lastna komoditeta, zivljenjski stili, neznanje in ne samokriticnost povzrocajo pretirano trosenje, neprimeren odnos do dobrin in s tem do zemlje in okolja.

grelci so pljunek v morje proti tistim navedbam, ki sem jih dodal v prejsjem postu! to ves tudi ti.

da lahko kadimo... oziroma kadite!!! brezbriznost kadilcev je kriva, ki so prisilili v situacjo kot je! res, da bi se morda lahko resila drugace, a o tem se pogovarjamo v drugi temi kajne.

niso grelci zaradi volje vecine, temvec zaradi kadilcev. in to je stvar najprej kadilcev, potem gostincev in potem vlade oziroma nas vseh, ki vlado izvolimo. Ampak se vedno ostaja dejstvo, da ce ne bi kadili, ne bi bilo grelcev! Dejstvo, Tudi proizvodnja cigaret NI ekoloska!!!

In spet smo PRI ZAVESTI . kaj KUPIMO, kaj smo s tem, ko smo nek proizvod kupili povzrocili, koga podprli, komu dali energijo etc.... STEKAS!

Ali si kje zasledil ekolosko pridelane cigarete??? Nisi... torej? Cigareti in skratka vse kar NI ekolosko pridelano je, ali bo paseeeeeee.

da. jaz sem pikica. a nisem edina pikica!

sem pikica, ki je slisala druge pikice in slisi druge pikice. kakor bodo tudi druge pikice slisale mene.

in veliko nas bo. pikic. vedno vec nas je pikic.

glas najde soglas! in kmalu se bo tehtica prevesila na drugo stran, kjer brezbriznost ne bo najvidnejsa, temvec bo socutje postala potreba, volja in zelja vecine!

kaj bos povedal tvojim otrokom, ko te bodo vprasali, zakaj je svet taksen kot je?

morda bos odgovoril: drugi so krivi! a, dobro ves, da ti ne bodo verjeli.

niti slucajno! veliko veliko ljudi se prehranjuje vegetarijansko. veliko ljudstev na zemlji je prezivelo tisocletja z vegetarijansko prehrano!!! dejstva!

ravno dr. papuga, ki je strokovnjak kitajske medicine govori o vprasaju prehranjevanja z mesom, da lahko pogledamo velika ljudstva, katerih 90% ljudi je bilo vegetarijancev in NISO izumrla. Se vec, ravno oni imajo dosti manj sodobnih zdravstevnih tezav sodobnega celoveka, ki se prehrajuje s prevec zivalskih beljakovin.

Tako so potekale dolgoletne studije, menda celo pol stoletja dolge, ki so govorile ravno o tem, da so prav živalske beljakovine tiste, ki povrocajo veliko sodobih bolezni, ki jih lahko najvec vidimo ravno v ameriki in evropi oz, sodobnemu cloveku. (clanek dr. iztok ostana v eni od stevilk revije aura).

In ja, vsakdo naj se prehranjuje tako kot misli, da je prav!!! nikomur ne branim ali ga posiljujem. verjamem, da nekateri ljudje imajo radi meso, morda ga celo potrebujejo, a to se ne pomeni, da o tem kaj mesojedstvo v celoti povzroca, kaksne so globalne posledice mesojedstva, etc,... ne govorimo in pisemo, ter ozavescamo svet okoli sebem iscemo resitve, ki bodo bolj humane, prijaznejse cloveku, naravi in drugim bitjem narave ter taksne, ki bodo prinasale varnejso, bolj zdravo, lepso prihodnost, ter upanje in vsaj malo moznosti za otpimistcno razpolozenje novih generacij v prihodnosti!

Nikakor pa ne brezbriznosti, pesimizma, miselnosti, da se nicesar ne da narediti, nenehnega obtozevanja in iskanja krivcev, borbe proti temu, da svobodno pisemo, izrazamo svoja mnenja, misli, ipd... brez da nam recete, da vas ali kogarkoli posiljujemo!

jasno, pa "imas na razpolago" tudi gensko spremenjena zivila, zivila, ki niso organsko pridelana, zivila ki so polna pesticidov in drugih strupov etc..

fajn. upam, da ti je teknilo.

pa da se ne spuscam v tvoj kroznik, te vprasam ali je bilo kosilo biolosko pridelano?

in zakaj ni bilo?

- pa ne govorim, da bi moralo biti ali kaj podobnega. Temvec govorim oziroma pisem o te, DA JE BOLJE, CE JE ekolosko pridelano, ter o tem kaj prinasa neekolosko pridelana hrana, kaksne so posledice, kaj prinasajo GSO, kaj prinasajo pesticidi, kaj mesojedstvo!!!

In to je tisto kar ocitno ti ne razumes in mesas med tem, da ti nekdo pere mozgane in tem, da o tem govorimo, spregovorimo, ter iscemo resitve!

Tudi na mojih lastnih izkusnjah! sem vege vec kot 15 let. poznam ljudi ki so vege. se dlje, in tudi manj in so zdravi! sportnike, svotovno znane osebe etc... pa smo v temi ze navajali.

tako da vsakrsen bullshit o tem, da ziveti vegetarijansko ni mozno je larifari!

Res pa je, da nekdo se nase potrebe razlikujejo. prav zato, pa tudi dopuscam in nikogar ne silim, da se prehranjuje drugace kot po svoji volji in misljenju.

Se vedno pa je dobro o tem govoriti in spregovoriti!

In predvsem mislim, da sodobni evropski in ameriski clovek razvitega sveta mesa niti slucano ne potrebuje v taki meri kot se ga konzumira sedaj!!!

in kaj ti osebno narediš, da bi se zadeve spremenile, razen tega, da naš bombardiraš z izjavami, raziskovanji un podobno...pa to je vse plod nekih raziskovanj v nekem namenu nekega okolja, razmer in strogo v eno samo resnico....

tu ti ne moreš nič premakniti, lahko pa lapaš okol tega in se tolažiš, da vsaj razumeš in nekaj veš, k vse to prebereš....tud če b bil minister za okolje in prostor b sam prot vetru lohk lulal....

mene osebno sploh ne briga, kaj je nekdo rekel, raziskal in študiral...mene osebno bolj zanima, kako se bom jaz sam obnašal v tem okolju, da bom čim manj svinjal...in če bom pojedel šnicel prav zagotovo ne bom naredil nič večje škode, kot če se 10 km peljem z avtom....

najboljša rešitev vse odklopit se preselit v naravo in ničesar od današnje tehnologije uporabljat...tud neta ne....to se še lahko zgodi, če namo mal gledal tud na to o čemer pišemo...varčevanje z energiijami, ker prav vsako izgorevanje ali neka druga oblika pretvorb v našo komoditeto prispeva k temu....sam zarad uživanja mesa svet prav gotovo nau propadel....bo pa zaradi industrije in ostalih faktorjev, če res ne bomo prav vsi pazil na to, da se mal zabremzamo.....(mimogrede prodali so v slo preko 15 000 plinskih zunanjih grelcev...sedaj se pa zamisli, koliko ogrevamo v tem času okolje zato da lohk zunaj kadimo)

:vragec:

pa kaj che se bo klima mal spremenila

sej se zhe vso zemeljsko zgodovino spreminja

kle zdej eni lenuhi k se vam ne lub prilagajat na nove razmere neki razburjate pa tezhite z nekim vegetarjanstvom k je brez okusa pa krvavga gajsta

zlomk....tralala

tut che pisker okol obrnesh pa se nanga vsedesh.....she zmeri sedish na dnu piskra

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...