Skoči na vsebino

Vegetarijanci

Recommended Posts

Modrost prehranjevanja

(18:14) Vesna Periček Krapež, učiteljica na Duhovni univerzi o modrosti prehranjevanja. Prehranjevanje kot pomemben del osebne in duhovne rasti. Kako lahko hrana vpliva na naše zavedanje in katera je tista, ki dobro vpliva na našo zavest? Katera je "prava" prehrana? Vegetarijanstvo? Da, toda kako? Hrana v podporo in ne izgubljanje časa!

Deli na socialnih omrežjih

Zanimivo je tudi dejstvo, pa naj je to naključje ali ne, da je Organizacija združenih narodov (OZN) leto 2008 razglasila za leto krompirja, ki so ga poimenovali 'skriti zaklad'. Še dobro, da smo krompirja v Sloveniji navajeni, pa tudi kmetje ga na veliko gojijo - in to vse vrste! Pomanjkanja se nam torej ni bati.

vir in vec >>>

Jaz sem vegi.

Vsi,ki pa jeste meso ste pa sokrivci pri mučenju in umoru živali in za to ni nobenega opravičila.

Ni res da človek potrebuje meso zaradi bilo kakšnih substanc,ki jih ne bi dobil z drugo hrano,to je čista laž.

Vse substance katere vsebuje meso,vsebuje tudi fižol in ostala vegi hrana.

In ni res,da vegiji ne morejo toliko fizično delati kot mesojedci,celo sem prepričan,da naredijo več in bolje kar vidim iz svojih izkušenj.

Meso je za človeka nepomembno živilo in nikoli ni bilo na jedilniku človeka,dokler ga človek sam ni dal na jedilnik.

Kar se tiče mesa samega,vsaka živo bitje,ki umre,takšne ali drugačne smrti,začne razpadati,gniti....poglejte si kdaj pa kdaj razpadajoče se truplo,poduhajte ga,to jeste,in kaj jeste in kako jeste,takšni ste.

Se ne strinjate ?

Sem sokriva, da smo pojedli slastnega zajčka, hčera se oblizuje ko nora, solate razen rdeče pese sploh ne mara?Jo moram zato kaznovati, pretepati , siliti z grenko,kislo ,sladko solato, ko mi pa joka,se davi,bruha, po brokoliju je enostavno dobila izbuljene oči, pike, se pričela jokati, vpričo drugih pa je res ne mislim ne kregati, ne pretepati. Komaj jo prepričamo , da poje en listek, raje poje tri zrezke, še najraje mladega pujska, domačga piščanca, ki nič ne smrdi in je brez maščob. Ocvrt na domačem maslu je prav slasten,dišeč, mehak, na žaru pa super. Priznam, da sem jim kar nekaj zavila vrat, si moraš reči , da je pač hrana, pa čao. Perje pa očistiš, osmukaš in stlačiš v pernico, ki je strašno mehka in se ne kepi pri pranju kot poliester. Tudi podgano sem pri 13 letih že ubila z ročajem od metle, ko se je skrila za hladilnik in mi tri dni ropotala, da nisem mogla spat. Res se mi je gnusila, Kitajci bi jo skuhali pa pojedli, midva z očetom pa sva jo zagrebla pod kompost. Itak črvi vse predelajo. En otrok je sam meso, drugi vse kar se je, tretji pa že zavrača vse živo, če je pod vplivom družbe. Še sreča , da domačih jedi ne zavrača, McDonald pa se pojavi 2x na leto, ko grejo s šolo kam na izlet- beda, pol še tri dni jamra, da ima zapacan želodec. Oreški mi povzročajo poc,knedl v želodcu , težko jih prebavim, vztrajam,prav tako imam težave s kuhanim testom, čeprav obožujem štrudl in ga 3xmesečno tud pečem...ribe obožujemo,slasten je tu žrebiček, jagnetina-pečenka da si oblizneš vseh 20 prstov, zraven pa skleda zelenjave, ki je trenutno na vrtu, dosegljiva denarnici... Prebava pa je kot pri dojenčku ... po kosilu,malici ipd po 20 minutah na skret in je v 10 sekundah opravljeno, zapek ni. Smo zato obsojeni ? Na kaj? Na vašo obsodbo? Vsak mora enkrat na drug svet, pol si sam še hrana ... črvom- so tud mesojedci... nisem mesojedec, pač pa vsejedec, brez preseravanja. Res pa je , da nisem v Indiji, nisem v Angoli. Če v hladilniku ni mesa, pa jemo cel teden domače brezmesne jedi, pa še nobenmu ni krona padla z glave. Se prilagajamo letnim časom, temperaturi, debelini denarnice, možnostim, če smo sploh doma, ipd. Lep dan želim, še najraj vidm , da pade dež, ker je zemlja na njivi že kar preveč suha, špricamo pa itak ne.

Meni je presno prehranjevanje fascinantno.

Mesa itak ne jem, brez mlečnih beljakovin bi tudi komot živela (skuto, ki jo največ jem, sem se prisilila imeti rada, samo zato, ker vem, da je fajn glede B), problem so predvsem OH-ji (testenine, riž...), s katerimi sem obsedena. Če bi to opustila, bi bila največja carica.

Zelenjava, sadje in oreščki so pa tako ali tako neki najboljšega :yumy:

Povej mi, a si imela kakšne težave s koncentracijo, ko si začela s tem? V smislu, da bi se težko zbrala pa to?

Slišala sem, da je telo skos hladno, ko začen s presno? Je to res?

A so kakšne večje težave, na kar bi me opozorila?

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

Mačka pa lepo diši. :vio:

da upas kaj takega glasno povedat v vegetarijanski temi :O:

no ja, sicer se je ze pred leti nekaj govorilo o primorcih in macjih golazih, pa vidim da se vedno velja "ni vazno al je mucek al je pesek, glavno da je mesek" x:Dx x:Dx x:Dx

Sometimes I wish

my face wouldn't use its freedom of expression

http://www.triumphrat.net/images/smilies/Cigar.gif

torej je razlika v pripravi hrane ne toliko v sestavinah.

No ja.

V bistvu gre pa pri vnosu sestavin za precej podoben koncept.

Čeprav najbolj znani presnojedci tega sveta Inuiti, mi ne zgledajo ravno kot najbolj zdravi ljudje :inocent:

Kajti jesti surovo meso bi tut lahko imenovali presnojedstvo.

Torej si ti bolj fruktarijanka al kuga?

se ti ne zdijo zdravi ljudje, kako to misliš? Ali zbolevajo za rakom? oni so se prilagodili življenskim razmeram in tako živijo že kar nekaj časa..... Jaz osebno nima nič proti vegetarjancem ali presnojedcem, vsak si izbere svoj način življenja,kot mu najbolj paše. vsak človek ima drugačen organizem drugačno kri odvisno iz kje prihaja in kako mešano kri ima.in po tem naj bi se človek obračal in poslušal sebe kaj mu najbolj paše. Ne pa da gre to delat iz nekih, verskih razlogov, protestnih razlogov ali mode, kajti to mu bo samo škodilo in naredilo samo več škode. vse kar je v meri normele je dobro kar pa je izven je pa slabo. kot zelenjava ali meso ali sladko ali kislo ali pekoče ali slano. Mere normale mora biti in tudi ta je za vsakega človeka druga.

Mačka, hvala za informacije!

Mislim, da se veliko beljakovin lahko dobi tudi iz raznih oreščkov...

Sicer si pa ne predstavljam, da bi se presno prehranjevala pozimi, ko živim večinoma od juhic. Če si enkrat raw, potem tudi čaji ne pridejo v poštev, ali pač?

Kaj pa vem.... Zdaj, ko imam črno na belem, da sem zdrava, bi se bilo fino še malce prečistit.... Bomo videli, česa se bom lotila.

Vsekakor pa ostajam vegetarijanka. Zdaj bo pa že ene 5 let? :inocent:

Makrobiotika je nekaj drugega, temo sem odprla že ene 2 leti nazaj. Tam preberite.

Sem pa mislila, da presno prehranjevanje ne vsebuje mesa...

Knowledge of what is possible is the beginning of happiness.

a to samo vpričo drugih ne?

Na kaj ciljaš? Veš pri nas so pikapolinice dobrodošle, pa čebelce tudi. Ločujemo odpadke že 30 let, otroci dobro poznajo materiale tako naravne kot umetne , dobro vedo kaj pomenijo oznake T,T+,E,C itn vedo zakaj so navodila na praških, vedo za varnostni list, preberejo tudi sestavine na raznih prehrambenih izdelkih in če najdemo sojin zelenjavni zrezek, pridelan/predelan/pakiran nekje ne vzhodu, naj ga kar tam pojejo hvala za sojo, polno težkih kovin izza kemične tovarne v Tajvanu Honkhongu(preverjeno), raje pojem piščanca, ki ga dobim od sestrične,diplomirane veterinarke, kmetice, z ekokmetije gre zelenjava v s talno rejo gojeno perjad, meso odkupujejo samo določene zdr.inštitucije- hvala bogu, da imamo to možnost, če pa in ko bo dozorel čas se pa bomo tud mi spravli na domačo prirejo tistih par kokoši, da bo le doma perutnina in jajca. Morda v penziji. Veš špricati se da zelo neškodljivo z vodo v katerih so namočene koprive, pa modra galica , ki je sicer že preživela svojih pet minut, je pa popolnoma neškodljiva, pa z lesnim pepelom, ki je sploh priporočljiv v jesenskem času, pa z apnom, ki vrne bazičnost zemlji in še in še neravnih postopkov. Tud strune (živalice, ki mi trenutno žrejo solato oz korenine) bom poizkušala odpraviti z narezanim krompirjem , ki je prastari recept starejših kmetov, pa mreže proti muhi. Surov krompir narežeš, ga vtakneš med solate in po nekaj urah pogledaš, če so šle strune nanj, ter jih pobereš ven odstraniš čim dlje. Sem zdaj morilka?Težavo imam z bitjem, ki mi je požrlo 2/3 grede s čebulo , kaj svetuješ? Naj nastavim patron proti voluharju ali pa molim , naj se usmili in gre na sosedov vrt? Saj je res ljubka živalca, tud preganjamo jo, sam letos res ne vem kaj mu je v našem vrtu tk všeč. Mogoče čaka , da bodo jagode zrele. Veš polži so tud znak, da je zelenjava OK, vsaj delno, pa jih ne grem peč ampak tistih nekaj listov odtrgam in vržem na kup (kompost). Če če, naj prileze nazaj tacajt bom jest tisto solato že postregla na mizo. Če je kdo tukaj , ki goji nizki, rjavi fožolček al pa vsaj ve povedat kdo ga, bom vesela. Tast ne zmore več, mi smo po dveh šihtih pa ni več tolk časa za celo njivo. V Mercatorju se je zadnjo zimo dobil le kanadskega al pa kitajskega porekla. Sicer pa zelenjava, stročnice, meso , mleko in mlečni izdelki, pa sadje sploh kake dobre voščenke njami . No pa ribe morske , rečne . Pestro. Uau pa šparglji, letos sem jih posadila na 5m , čakam 2010, ko jih bo vsaj tolk za doma. Telička pri tastu so otrc krstil za Fredija in Cvetko, videt sta dobrih genov, če pa ne , pa morta v rejo. Lan je blo najhuje , ko se je uboga krava skrehnila, kar pomeni, da ji je pri porodu počila medenica, imela je preozko, pa je morala iti v zakol. Otroci to sprejemajo kot življenjski krog, hudo pa je blo , ko je moral prejšnji bikec Ferdinand v rejo v hribe po 6 mesecih in sta oba jokala mama krava in mali. Smo bli zraven. Drgač pa krave dobr vejo kdo jih ma rad, kdo zanje skrbi, in kdo jim da sladice(jabolko al pa glavo solatke). K smo dobl par kg mesa nazaj, mimogrede ga klavnica zaračuna kar precej drago ( v bistvu kmet redi, vlaga E in delo) meso mora pa dejansko odkupit nazaj, če da kravo v zakol. Nič ni zastonj. OK sem se spet razpisala. Dons ni cajta za dolge priprave, bo ena poletna zelenjavna juhca padla, jutri pa žar - spoštujem post, sam dneve večkrat menjamo. Tud ob nedeljah je dostkrat post in pade kaka enolončnca nek v hribih. Ja po celem tednu brez malce (kar naprej tist jogurt, pa oreški, pa kr neki, kr naprej sm lačna) bo pa skrajen cajt za en sočen zrezek s srovo čebulo, papriko , kva pa vem, bomo mal hladilnik praznil, če ne pa kar solato z vrta, čeprav še ni tolk velika - jo nč ne forsiram za rast, no ja edin voda, mende bo jut dež, upam...E, pa lep dan ! Dons grem še na hrib za kondicijo, upam, da me nou kap, pol učenje z otroci, pa spat.

• 3 weeks later...

Najhitrejši in najučinkovitejši način v boju proti klimatskim spremembam je v spremembi prehranjevalnih navad.

Govedoreja je pobila več ljudi kot vse nesreče in vojne v zadnjih stotih letih!

Danes namrec zivinorejski sektor proizvaja petinsestdeset odstotkov dusikovega oksida, povezanega s clovekovimi dejavnostmi, ki ima 296-krat vecji potencial globalnega segrevanja kot CO2. Glavni izvor dusikovega oksida je gnoj!

Zaradi lakote vsak dan na svetu umre vec kot 40.000 otrok. Množična reja živali v zahodnem svetu je eden izmed glavnih krivcev za lakoto v tretjem svetu!

Živinoreja v Sloveniji 7-krat bolj segreva ozračje kot celotni promet, ki se vali po naših cestah!

Ce bi vsi ljudje postali vegetarijanci, bi lahko nadzorovali globalno segrevanje!

Za proizvodnjo ene kalorije v mesni hrani se porabi dvainpetdeset kalorij fosilnih goriv!

24 odstotkov svetovnih bolezni je posledica okoljskih razmer!

Več kot 1,1 milijarde ljudi nima dostopa do kakovostnega vira pitne vode!

Vegetarijanci prihranijo dnevno 2.500 litrov vode. Za »proizvodnjo« zgolj enega velikega zrezka je potrebno 10.000 litrov vode. Velik, sočni zrezek, ki ga nekateri obožujejo, a se ne zavedajo, da hkrati s tem kosom mesa porabijo okoli 10.000 litrov vode!

http://image.guim.co.uk/Environment/gallery/2007/mar/20//pic1-5720.jpg

lazejo ali ne... dejstvo je. da je vzreja zivali nadvse problematicna!

Dokler smo lokalno ziveli ni bilo problema... vsaka peta bajta eno kravo, pa je blo (recimo).

danes je zivine 2x toliko kot ljudi! (... milijard) :xx!:

Ze iz zgornjih navedb, je vsakemu, ki zna sesteti 1+1 povsem jasno, da vec kot je zivine, vec je na svetu lacnih! In to je resnicna tragedija! Namrec hrane in prostora na tem planetu je se za nekajkrat vec ljudi kot jih je sedaj! GSO in podobna antipropaganda pa strasi seveda drugace. :o|o:

Najhitrejši in najučinkovitejši način v boju proti klimatskim spremembam je v spremembi prehranjevalnih navad.

Danes namrec zivinorejski sektor proizvaja petinsestdeset odstotkov dusikovega oksida, povezanega s clovekovimi dejavnostmi, ki ima 296-krat vecji potencial globalnega segrevanja kot CO2. Glavni izvor dusikovega oksida je gnoj!

Zaradi lakote vsak dan na svetu umre vec kot 40.000 otrok. Množična reja živali v zahodnem svetu je eden izmed glavnih krivcev za lakoto v tretjem svetu!

Živinoreja v Sloveniji 7-krat bolj segreva ozračje kot celotni promet, ki se vali po naših cestah!

Ce bi vsi ljudje postali vegetarijanci, bi lahko nadzorovali globalno segrevanje!

Za proizvodnjo ene kalorije v mesni hrani se porabi dvainpetdeset kalorij fosilnih goriv!

Vegetarijanci prihranijo dnevno 2.500 litrov vode. Za »proizvodnjo« zgolj enega velikega zrezka je potrebno 10.000 litrov vode. Velik, sočni zrezek, ki ga nekateri obožujejo, a se ne zavedajo, da hkrati s tem kosom mesa porabijo okoli 10.000 litrov vode!

Res katastrofalno, samo tako stanje marsikateri vladi paše. Lažje je vladati lačnim, žejnim in revnim ljudem, kot pa sitim in zadovoljnim. Globalno smo še preveč krvoločni, da bi se večina odpovedala mesu. Saj eden po eden že gre počasi -- upam samo, da bo pravočasno.

Possible—but highly unlikely.

Za »proizvodnjo« zgolj enega velikega zrezka je potrebno 10.000 litrov vode. Velik, sočni zrezek, ki ga nekateri obožujejo, a se ne zavedajo, da hkrati s tem kosom mesa porabijo okoli 10.000 litrov vode!

Nakaj argumentov za tole trditev zgoraj bi prosil, ce je mozno.

Cisto po domace, ce lahko.

Mene bi zanimali argumenti za VSE zgoraj navedeno.

Odkod so ti podatki, dokazi za vse trditve.

Ker mi vse skupaj diši po odvračanju pozornosti od pravih vzrokov za lakoto, globalno segrevanje, revščino itd.

10.000 litrov je deset kubičnih metrov... :eek:

Dajte malo računat, vegiji... :o|o:

Koliko tehta en zrezek, koliko kg mesa ima govedo primerno za zakol in v kolikem času doseže to težo... x?x

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

zdej ali so to argumenti ali ne, prepuscam individualni odlocitvi. vsekakor pa sem mnenja, da jih za zgornje trditve skoraj ni potrebno imeti, ce clovek dovolj redno spremlja medije.

pomeni, da se nekatere trditve ze zelo dolgo civka.

trditve so tukaj (pod njimi pa viri):

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...&&st=40

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...&&st=80

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...amp;&st=100

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...amp;&st=120

---------

Kateri pa so "pravi" vzroki?

Mene bi zanimali argumenti za VSE zgoraj navedeno.

Odkod so ti podatki, dokazi za vse trditve.

Ker mi vse skupaj diši po odvračanju pozornosti od pravih vzrokov za lakoto, globalno segrevanje, revščino itd.

10.000 litrov je deset kubičnih metrov... :eek:

Dajte malo računat, vegiji... :o|o:

Koliko tehta en zrezek, koliko kg mesa ima govedo primerno za zakol in v kolikem času doseže to težo... x?x

Glej, jaz nisem strokovanjak na tem podrocju. Podal sem tisto, kar menim da je res ali vsaj okvirno res.

Ce so nekateri podatki prenapihnjeni morda drzi; toda zaradi tega se njihova teza ne zmanjsa bistveno oz. pomensko. Namrec se vedno so bolj tocni kakor ne. Vsaj nekateri strokovnajaki in ucitelji tako pravijo (kot je razvidno iz virov, ki sem jih v blogu tudi navajal).

* Nas strokovnjak:

* Paramhans Swami Maheshwarananda:
(slo/ang)

*
- Vesna Periček Krapež

-----

Poglejmo najprej strukturo toplogrednih plinov v Sloveniji: 82.2% jih odpade na zloglasni in največkrat "opevani" CO
2
, 10.4% na metan in 7.4% na ostale toplogredne pline.

Trenutno razmerje
količinskih
izpustov toplogrednih plinov med živinorejo (6,5%) in prometom (21,4%) je res v prid živinoreji in znaša približno 1:3. Vendar:
očitno so vsi spregledali ali pozabili na zelo pomembno dejstvo, ki je bilo omenjeno tudi v samem prispevku: metan ima 21-krat večji toplogredni potencial kot CO
2
!
Enostaven izračun nam torej razkrije, da
živinoreja v Sloveniji 7-krat bolj segreva ozračje kot celotni promet, ki se vali po naših cestah!

-----

Organizacija Zdruzenih narodov je pred kratkim izdala porocilo o hudih posledicah zivinoreje in okoljskih vprasanjih in moznostih (Livestock's Long Shadow – Environmental Issues and Options). V njem opozarja, da ustvarja zivinoreja vec emisij toplogrednih plinov kot ves prometni sektor. Prav tako je po navajanju FAO zivinoreja glavni vzrok degradacije zemlje in vode. Henning Steinfeld, vodja oddelka FAO za informacije o zivinoreji in politiko zivinoreje ter glavni avtor porocila, pravi: »
Zivinoreja je eden od najvecjih povzrociteljev danasnjih najpomembnejsih okoljskih tezav
. Za izboljsanje razmer je nujno treba ukrepati.«

Porocilo tudi opozarja, da se morajo za preprecitev nadaljnjega povecanja skode okoljske posledice na enoto zivinorejske proizvodnje razpoloviti. Danes namrec zivinorejski sektor proizvaja petinsestdeset odstotkov dusikovega oksida, povezanega s clovekovimi dejavnostmi, ki
ima 296-krat vecji potencial globalnega segrevanja kot CO2
. Glavni izvor dusikovega oksida je gnoj.

-----

Vsi svetovni politiki v svojih govorih vedno poudarjajo, da se zavzemajo za svetovni mir. Mislite, da je mir povezan tudi z našim odnosom do živali in nekrvavo, miroljubno prehrano? Kot je dejal Tolstoj: »Dokler bodo klavnice, se bomo tudi ljudje pobijali med seboj.«

Če je zavest človeka dovolj visoka, potem ta ne bo ubijal in kruto ravnal z živalmi. Torej od takšnega človeka še manj lahko pričakujemo, da bo šel v vojno in ubijal ljudi za to, da bi si pridobil kakšno korist. Pri ljudeh, ki ne ubijajo in jedo živali, je veliko več možnosti, da bodo našli način, kako živeti v miru in sožitju. Stvari so med seboj povezane, povezane so preko nivoja zavesti. Takrat, ko je ta nivo dovolj visok, pride eno in drugo. In zato je ključno vprašanje ozaveščenost ljudi.

Tolstoj je le eden izmed številnih »velikih umov« človeštva, ki so se javno izrekli za vegetarijanstvo. Naj jih naštejem še nekaj: Pitagora, Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Albert Einstein, Mahatma Gandhi ... Človeštvo tem ljudem prizna njihova velika dela, dosežke, jih citira in poudarja njihovo genialnost. Zakaj menite, da je človeštvo gluho za tista razmišljanja omenjenih velikanov, ki se nanašajo na živali in vegetarijanstvo, kot je na primer drzna misel Alberta Einsteina: »Nič drugega ne bo tako izrazito povečalo možnosti za naše preživetje na Zemlji, kot je korak k vegetarijanski prehrani.«? Kako vi komentirate to misel genialnega fizika?

Vsekakor bi se s tem povečale možnosti za dolgoročno preživetje človeštva. Vse je med sabo povezano. Bolj kvalitetna hrana je nekako povezana z višjo stopnjo zavesti. Ta proces gre nekako vzporedno: če bomo zmogli eno, bomo lahko tudi drugo. Težko pa je pričakovati, da bodo nizko ozaveščeni ljudje, ki kruto ravnajo z živalmi, prenehali z vojnami, nehali z izkoriščanjem drugih, naredili kaj z revščino v svetu itn. Skratka, dokler je nivo zavesti nizek, potem bodo lahko vsaka nasprotja, ki so prisotna v človeštvu, še obstajala in se lahko še povečala do te mere, da uničijo človeštvo.

-----

priporocam
se ogled filmov /
ne priporocam
, ce niste pripravljeni sprejeti resnice (tudi o sebi)!

-
Pojedli bomo zemljo

- Pet pred dvanajsto

Kolko popije ena krava na dan ....cerka 60 litrov/dan recimo , torej pomnoži z 365 dni ....21.900 l na leto ...torej totalna nateganica ...tile članki x:Dx

Dobi se pa precej več zrezkov ..a ne ... x:)x

Tko da ...tud mene zanima tole, da se za zrezek porabi 10 .000 litrov vode.

Bodimo mal dlakocepski... x;)x

Jaz sem zelo preprican da sigurno, ne pa "Morda pa tudi". Zal. :sori:

velikokrat sem napisal da mi je vseeno kaj kdo jE iz osebnega stalisca. dejstvo pa je, ce bi se tega zavedali, tega enostavno ne bi poceli! podobno kot pri cigaretih. kadilec ni dovolj osvescen kaj s svojim pocetjem pocne, sicer tega enostavno ne bi pocel! pijanec ni osvescen, sicer tega ne bi pocel. morilrc ni osvescen, sicer tega ne bi pocel. podjetje ki mocno onesnazuje ni osvesceno, sicer trga ne bi pocelo. zivinorejec ni osvescen, sicer tega ne bi pocel. vlade niso osvescene, sicer tega ne bi dovolile. ljudje niso osvesceni, sicer tega ne bi poceli in volili taksno vlado, itn...

pravzarpav zelo preprosto, a tako zelo tesko dosezti ozavescenost! :sori:

Saj vem da nisi strokovnjak, vrjamem da se velik procent pitne vode porabi za živinorejo, kmetijstvo, tud industrijo...samo zdi se mi pretirano, da so ravno te boge krave krive za ekološko katastrofo.... :inocent:

Morda pa tudi... xDDx

Paramhans Swami Maheshwarananda:

O vegetarijanstvu (slo/ang)

---

http://www.zivi.si/images/004.gif

sladke vode pa je na svetu cca. 3%!

---

http://www.zivi.si/images/002.gif

V Sloveniji je podzemna voda najpomembnejši vir pitne vode, saj se z njo preskrbuje več kot 90% prebivalcev. Od vzpostavitve nadzorovanja kakovosti podtalnice leta 1987 je bila ugotovljena prekomerna onesnaženost predvsem z nitrati in pesticidi.

Svetovni sklad za naravo (WWF) -
,

Agencija RS za okolje -
Francija je največja porabnica umetnih gnojil, pesticidov, herbicidov, fungicidov in insekticidov. Te kemikalije so zdravju škodljive, saj zelo dolgo ostanejo dejavne in onesnažujejo vodne tokove. V zadnjih 20 letih se je uporabljena količina podvojila, zaradi česar je onesnaženih kar
99 odstotkov površinskih voda
in skoraj
60 odstotkov podtalnice
. Zato je prednostna naloga Francije prepovedati pesticide in zmanjšati porabo umetnih gnojil.
V Sloveniji
smo že leta 1997 porabili kar
7.775 ton pesticidov
, poraba pa še naprej iz leta v leto narašča. Stanje je zato vse resnejše.

V Saint-Gilles-du-Méné v Bretanji (Franija) so odprli obrat za ravnanje z gnojevko in drugimi kmetijskimi odpadki. Od konca 2007 predelujejo tudi gnojnico in blato iz prašičjih farm, ki onesnažujejo bretonske vode, iz tega pa pridobivajo tako gnojilo kot energijo. Presežno vodo zbirajo za namakanje vrb, ki jih bodo kot gorivo uporabili v toplarni na biomaso.

, Nespametni bodo žejni, avtor: Anton Komat, 1999.

Zdej pa malo vklopimo mozgane in logicno povezimo:

Najvec poljscin in pridelkov gre za krmo zivali! Ce porabimo ogromno pesticidov, pomeni ,da jih najvec porabimo za pridelavo krme za zivali. Obenem pa ti pesticidi najbolj onesnazujejo vodo, podtalnico, pitno vodo, ki je je na zemlji samo okoli 3%. Tako je logicno, da tudi iz tega vidika (neupostevajoc vse druge) ravno zivinoreja in vzreja sploh med najvecjimi okoljski problemi!

posledica:

se en zelo velik razlog, da (p)ostanemo vegetarijanci!

Po teh podatkih sodec, bi bilo logicno, da bi evropa in ostali svet menjavala vodo za nafto, no, saj morda to ze pocne. Sicer pa se bolj krade kot menjava! :xx!: Se bolje pa, da bi imeli vozila itn na drugacen pogon.

Pravi Tomo Kriznar, kako govorijo v afriki, da smo jim vzeli dez in krademo njihovo "zlato"...!

http://www.tomokriznar.com/slo/index.html

http://www.darfurwarforwater.com/darfur-wa...ater/index.html

http://www.rtvslo.si/play/tomo-kriznar/ava2.16099551/

-----

http://www.zivi.si/images/017.gif

Na Japonskem je Takano Furun razvil sistem za gojenje ekološkega riža skupaj z vzrejo rac, ki dovajajo v vodo kisik in hkrati nadomeščajo uporabo kemičnih herbicidov in umetnih gnojil. Njegov visoko donosni model posnemajo po vsej državi: 10 000 kmetom, ki so sprejeli to metodo, se je dohodek podvojil, donos na njihovih riževih poljih pa se je povečal za 30 odstotkov. vir

Tropski deževni gozdovi
pokrivajo 1,2 milijarde hektarjev površja Zemlje, že sam amazonski deževni gozd 330 milijonov hektarjev. To so biološko najbolj raznovrstna območja na svetu, ki dajejo zatočišče polovici svetovne flore in favne, kamor šteje tudi 80 odstotkov vseh tipov žuželk in 90 odstotkov primatov. Območje, ki ga pokriva amazonski deževni gozd, so od leta 1970 skrčili za 16 odstotkov, kar
50 odstotkov
tega gozda pa je v nevarnosti, da ga uničijo do leta 2050.
Večinoma zaradi paše živine in gojenja soje.
Če želimo ekosistem ohraniti, mora lokalno prebivalstvo spremeniti metode kmetovanja, saj njihovi sedanji načini niso donosni - deževni gozd pokriva dve tretjini Brazilije, a vendar prispeva komaj 7 odstotkov letnega gospodarskega donosa.

Prva skupina proizvajalcev, ki so začeli uporabljati les z ekocertifikatom, se je oblikovala leta 2005 v brazilski državi Para. Njihov namen je varovanje gozda in uporaba gozdnih proizvodov na koristnejše načine, ne da bi nujno sekali drevesa. Tak primer je pridelovanje moke iz brazilskih orehov in kasave, s katerim se preživlja 2 350 družin, ali pa proizvodi iz lateksa, ki jih izdelujejo iz kavčukovca, kar zagotavlja dohodek 200 družinam.

vir

http://www.zivi.si/images/058.gif

Francoski informacijski center za vodo (CIEau) - www.cieau.com

Četudi ti izdelki ne vsebujejo vode, pa se voda uporablja v procesu njihove proizvodnje, kar imenujemo »virtualna voda« ali »vložena voda«. Tako je za proizvodnjo enega kilograma mesa potrebna voda, ki pomaga vzgojiti žita, s katerimi krmijo živali, za njihovo napajanje in na splošno za celotno vzrejo živali. Razumevanje pomena vode, ne le za osebno uporabo, ampak tudi na različnih stopnjah industrijskega proizvodnega procesa, nam lahko pomaga, da bomo ta vir uporabljali bolj modro.

Na Japonskem 3/4 industrije in 1/3 gospodinjstev ponovno uporabi odpadne vode. Prav tako v cisternah na strehah stavb zbirajo deževnico, ki jo uporabljajo za stranišča in za gašenje.

Around the World in 80 People, avtorja Sylvain Darnil in Mathieu Le Roux. Založnik J.-C. Lattes.

-----

verjetno kaksni drugi podatki o tistem kar sem napisal na

prejsnji strani in kar se nekaterim zdi sporno, niso potrebni.

Kateri pa so "pravi" vzroki?

Pravi...?

Jih je več, ne?

Obesit se samo na enega, živinorejo, mi pač enostavno diši(smrdi) po zavajanju, odvračanju pozornosti.

Ali pa, če mal po kmečko razmišljam, pobijmo krave da ne bodo več srale okol in lepo svinjajmo z ostalim dalje.

Ozračja ne segrevajo samo krave in avtomobili.

Ozračje segreva VSE kar proizvaja ali porablja energijo.

In če se lotimo samo enega vzroka, posledice tega napihnemo do skrajnosti, nismo naredili nič.

Podatki o porabi vode za kg mesa so morda točni.Ampak - ali se bo res poraba vode zmanjšala za 15 000 l za vsak kg mesa manj?

Dvomim, ker, kot si sam napisal, v to ni všteta samo voda ki ji živali popijejo, ampak tudi voda ki se porabi za gojenje krme.

In če ne bo mesa, bo treba jesti kaj drugega.

To pa tudi rabi vodo da zraste, mar ne?

O revščini in lakoti - moje mnenje da je za to kriva samo nepravilna in neenakomerna razporeditev dobrin.

In ko že tako rad brskaš za podatki, se pozanimaj še za to koliko hrane se uniči, ker jo je nekje enostavno več kot se je lahko porabi.

Koliko se je uniči samo zato da ji cena ne pade?

Milijarda ljudi pa strada, zato da se nekje lahko dela profit.

Ameriški farmarji, pazi, farmarji, ne živinorejci, so že sredi prejšnjega stoletja izjavili da so sposobni prehraniti svet, če bi jim le pustili proizvajati toliko in tako kot zmorejo.

Virov(potencialnih) za prehranjevanje je dovolj še za precej večjo populacijo kot je sedaj.

Treba je spremeniti način razmišljanja, se strinjam.

Prepričan sem pa tudi, da bi opustitev živinoreje rešila del problemov, še zdaleč pa ne vseh.

Tolstoj je le eden izmed številnih »velikih umov« človeštva, ki so se javno izrekli za vegetarijanstvo. Naj jih naštejem še nekaj: Pitagora, Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Albert Einstein, Mahatma Gandhi ... Človeštvo tem ljudem prizna njihova velika dela, dosežke, jih citira in poudarja njihovo genialnost. Zakaj menite, da je človeštvo gluho za tista razmišljanja omenjenih velikanov, ki se nanašajo na živali in vegetarijanstvo, kot je na primer drzna misel Alberta Einsteina: »Nič drugega ne bo tako izrazito povečalo možnosti za naše preživetje na Zemlji, kot je korak k vegetarijanski prehrani.«? Kako vi komentirate to misel genialnega fizika?

Vsekakor bi se s tem povečale možnosti za dolgoročno preživetje človeštva. Vse je med sabo povezano. Bolj kvalitetna hrana je nekako povezana z višjo stopnjo zavesti. Ta proces gre nekako vzporedno: če bomo zmogli eno, bomo lahko tudi drugo. Težko pa je pričakovati, da bodo nizko ozaveščeni ljudje, ki kruto ravnajo z živalmi, prenehali z vojnami, nehali z izkoriščanjem drugih, naredili kaj z revščino v svetu itn. Skratka, dokler je nivo zavesti nizek, potem bodo lahko vsaka nasprotja, ki so prisotna v človeštvu, še obstajala in se lahko še povečala do te mere, da uničijo človeštvo.

:palec:

Čeprav nam je veliko vzeto, veliko še ostaja. In čeprav nimamo več tiste moči ki je nekoč premikala nebo in zemljo, smo kakršni smo, istih junaških src od časa in usode oslabljenih,
vendar z neomajno voljo boriti se, iskati, najti in ne popustiti.

Lord Alfred Tennyson - Ulysses

zdej ali so to argumenti ali ne, prepuscam individualni odlocitvi. vsekakor pa sem mnenja, da jih za zgornje trditve skoraj ni potrebno imeti, ce clovek dovolj redno spremlja medije.

pomeni, da se nekatere trditve ze zelo dolgo civka.

trditve so tukaj (pod njimi pa viri):

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...&&st=40

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...&&st=80

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...amp;&st=100

http://www.lunin.net/forum/index.php?autoc...amp;&st=120

A tako, na medijih je bilo omenjeno, tudi na internetu.

Potem je zagotovo res, brez dvoma. x:o)x

Malo sem razmisljal, o tistih 10dkg mesa pa 10.000 litrih vode,

pa se spomnil, da ima moja stara mama tri purane.

Eno leto so priblizno stari, vsak ima dobrih 10kg.

Pa, ce uporabim sestevanje in mnozenje, 10dkg krat 10,

pa krat deset, pa krat 3, pa potem se s famozno cifro 10.000,

pridem do stevila tri miljone litrov vode, 3.000.000 ali 3x10na6.

Kaj hocem povedati ?

Samo to, da me je grozno strah za svojo staro mamo,

da bo koncala v Haagu :madpro:

Pridruži se debati

Objaviš lahko takoj in se registriraš kasneje. Če si član, se prijavi in objavi pod svojim računom.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Dodaj komentar...

×   Prilepil/a si oblikovano vsebino..   Odstrani oblikovanje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Tvoja prejšnja vsebina je povrnjena.   Izprazni urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Nalagam...
  • Objavi novo...